24-05-17

Nieuwsoverzicht

Het bedrijf Ducatt uit Lommel, fabrikant van glas voor zonnepanelen, legt de boeken neer. Dat heeft de directie van het bedrijf bekend gemaakt. De ingreep bleek noodzakelijk nadat ook het Duitse bedrijf SolarWorld, fabrikant van zonnepanelen, het faillissement had aangekondigd. SolarWorld vertegenwoordigde de helft van de omzet van Ducatt. De Belgische onderneming wijst erop dat er onvoldoende garanties zijn op een snelle doorstart van SolarWorld, wat het voortbestaan van Ducatt onmogelijk zou maken. Door de stopzetting van de activiteiten van Ducatt gaan bijna honderdvijftig banen verloren. Ducatt zegt nog wel naar een overnemer te zoeken.

Sioen Industries uit Ardooie neemt het Britse bedrijf James Dewhurst, fabrikant van versterkende weefsels, over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 51 miljoen euro. James Dewhurst wordt de grootste overname uit de geschiedenis van Sioen, dat door de transacties ongeveer 12 procent aan omvangt bijwint. James Dewhurst heeft vestigingen in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten en produceert onder meer weefsels voor transportbanden en industriële gordijnen. De Britse groep is voor Sioen de zesde overname in twee jaar tijd. De inlijving van het Britse bedrijf kadert in de groeistrategie van Sioen, waarbij dit keer een uitbreiding van het productgamma wordt nagestreefd.

De hogesnelheidstrein van Eurostar zal op de route tussen Amsterdam, Brussel en Londen, die normaal eind dit jaar in gebruik genomen wordt, zal geen stop voorzien in Antwerpen. Dat heeft Nicolas Petrovic, topman van Eurostar, tijdens de eerste rit van de nieuwe trein e320 op de verbinding tussen Londen en Brussel gemeld. Hij wijst erop dat ook voor Rijsel en Schiphol een halte wordt voorzien. Op die manier kan volgens Petrovic immers de afstand tussen Amsterdam en Londen op minder dan vier uur worden overbrugd. Petrovic hoopt de nieuwe route tegen kerstmis in gebruik te kunnen nemen, zodat de verbinding tegen pasen volgend jaar volledig operationeel zou kunnen worden.

De Duitse verzekeraar Allianz heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 36,2 miljard euro inkomsten geboekt. Dat betekende een stijging met 2,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst nam met 9,4 procent toe tot 2,9 miljard euro. De nettowinst viel weliswaar met ruim 15 procent terug tot 1,8 miljard dollar, maar daarbij wordt opgemerkt dat tijdens de eerste drie maanden van vorig jaar geprofiteerd kon worden van eenmalige baten uit de verkoop van een aantal participaties. De Duitse groep kon vooral goede resultaten melden bij de levensverzekeringen en het vermogensbeheer, waardoor de hogere claims bij de schadeverzekeringen door onder meer natuurrampen konden worden gecompenseerd.

Supercomputer AlphaGo heeft de eerste wedstrijd in het Aziatisch bordspel Go gewonnen van de Chinees Ke Jie, de regerend wereldkampioen. In totaal worden drie games betwist. Indien Ke Jie (19) de wedstrijd wint, krijgt hij uitzicht op ruim 1,3 miljoen euro prijzengeld. Vorig jaar trok AlphaGo ook al aan het langste eind tegenover de toenmalige Zuid-Koreaanse wereldkampioen Lee Sedol. Tot vorig jaar werd verondersteld dat machines de complexe uitdaging van Go nooit zouden aankunnen. AlphaGo doet echter beroep op intelligente technologie van het Britse bedrijf DeepMind Technologies, dat drie jaar voor een bedrag van 400 miljoen Britse pond door Google werd overgenomen.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair verkoopt voortaan tickets van zijn Spaanse sectorgenoot Air Europa naar verre bestemmingen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Reizigers kunnen voortaan bij Ryanair boeken voor vluchten die Air Europa vanuit Madrid naar twintig verre bestemmingen, verdeeld over zestien landen, aanbiedt. Later dit jaar wil Ryanair ook aansluitende vluchten aanbieden, waarbij de reizigers met een vlucht van de Ierse maatschappij naar Madrid vliegen en vervolgens overstappen op een vlucht van Air Europa naar een verre bestemming. Ryanair praat ook met een aantal andere luchtvaartmaatschappijen over gelijkaardige samenwerkingsprojecten.

Autobouwer Jaguar Land Rover heeft het voorbije boekjaar, dat eind maart werd afgesloten, een omzet gerealiseerd van 24,3 miljard pond. Dat betekende een stijging met bijna 10 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf kon daarbij profiteren van een sterke vraag naar luxewagens in vooral China en de Verenigde Staten. In totaal werden ruim 604.000 wagens verkocht. Daarmee boekte de autobouwer een nieuw record. Tegenover het jaar voordien was er daarbij sprake van een toename met ongeveer 16 procent. De nettowinst van het bedrijf nam met 3 procent toe tot 1,6 miljard pond. Ralph Speth, topman van Jaguar Land Rover, zegt dat de investeringen in nieuwe modellen en technologieën resultaten opleveren.

De Duitse justitie heeft op elf locaties van autofabrikant Daimler invallen gedaan. Het bedrijf wordt verdacht van mogelijke manipulatie van uitstootgegevens van dieselauto's. Dat heeft de openbaar aanklager in Stuttgart gemeld. Vanwege het lopende onderzoek wenste de onderneming geen verdere mededelingen te doen. Wel benadrukte Daimler volledig mee te werken aan het onderzoek van de autoriteiten. Er was al in maart bekend geraakt dat de openbaar aanklager in Stuttgart een onderzoek naar Daimler was opgestart wegens mogelijke misleidende reclame rond de uitstoot van dieselmotoren. Gelijkaardig onderzoek werd eerder ook al opgestart tegen Volkswagen en Audi.

Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 12,8 miljard dollar. Dat betekende een daling met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst nam daarentegen met 3 procent toe tot 3,1 miljard dollar. Volgens Pfizer moet de omzetdaling echter worden toegeschreven aan de kleiner aantal verkoopdagen in vergelijking met jaar voordien, terwijl ook rekening gehouden diende te worden met negatieve wisselkoerseffecten. Ian Read, topman van Pfizer, wees er onder meer op dat de prestaties werden ondersteund door sterkere verkopen van onder meer de geneesmiddelen Lyrica en Ibrance.

Fred Goodwin en Tom McKillop, twee voormalige chief executives van de Royal Bank of Scotland (RBS), moeten mogelijk toch niet voor een Britse rechtbank verschijnen. De Britse bank hoopt immers een schikking te sluiten met negenduizend aandeelhouders die aangeven misleid te zijn geweest toen de instelling, samen met Fortis en Santander, de Nederlandse bank ABN Amro probeerde over te nemen. Die operatie zou uitmonden in de instorting van Royal Bank of Scotland, die door de Britse overheid genationaliseerd moest worden. De getroffen aandeelhouders stapten met een schadeclaim naar de rechtbank. Naast Goodwin en McKillop werden nog twee topkaders van de bank voor de rechter gedaagd.

De materialengroep Umicore verkoopt zijn divisie bouwproducten mogelijk aan het bedrijf Fedrus International uit Puurs. Fedrus heeft een bindend overnamebod op de divisie uitgebracht en de twee partijen zijn inmiddels al exclusieve gesprekken over de transactie opgestart. Financiële details over het voorstel zijn niet bekend gemaakt. De betrokken divisie, die roestvrije zinkplaten produceert, werd twee jaar geleden in de etalage geplaatst. De divisie heeft in Europa zeven vestigingen en telt bijna duizend medewerkers. De afdeling heeft daarnaast ook verkoopkantoren over de hele wereld. Fedrus is producent van dakmaterialen, wandbekleding en accessoires voor de buitenbekleding van gebouwen.

De Zwitserse herverzekeraar Swiss Re heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar voor 10,2 miljard dollar inkomsten uit premies gerealiseerd. Dat betekende een daling met 10 procent tegenover het jaar voorzien. De winst viel daarentegen met bijna 50 procent terug tot 656 miljoen dollar. Daarbij werd verwezen naar de impact van de cycloon Debbie in Australië, die ongeveer 350 miljoen dollar aan premies had gekost. Ook blijft een negatieve impact van de prijsdruk. Herverzekeraars als Swiss Re staan al geruime tijd onder druk, door onder meer de lage rentes. Bovendien moet worden afgerekend met een toenemende concurrentie van andere partijen, zoals hedgefondsen.

De groep Blokker heeft woonwinkel Leen Bakker verkocht aan de Nederlandse investeringsmaatschappij Gilde Equity Management. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Wel benadrukte Gilde dat de overname voor de werknemers geen gevolgen heeft. Leen Bakker heeft op dit ogenblik ongeveer 2.300 werknemers. De nieuwe eigenaar ziet Leen Bakker echter als een sterk merk met veel potentie en groeimogelijkheden. Daardoor zal volgens Gilde eerder aan aanwervingen dan aan ontslagen kunnen worden gedacht. Gilde nam twee jaar geleden ook al de woonwinkel Kwantum over, maar zegt ervan overtuigd te zijn dat de twee merken onafhankelijk naast elkaar zullen blijven bestaan.

In de Verenigde Staten wil president Donald Trump de volgende tien jaar in totaal 3,6 biljoen dollar bezuinigen op de overheidsuitgaven. Dat staat in de budgetplannen van de president die aan het Amerikaanse Congres zijn voorgelegd. In de plannen zijn onder meer bezuinigingen voorzien op de ondersteuning en zorgverzekering voor lage inkomens, landbouwsubsidies en overheidsinstellingen. Ook wordt bespaard op ontwikkelingssamenwerking en milieubescherming. Anderzijds wordt extra geld voorzien voor een landelijk zwangerschapsverlof, defensie, veiligheid en infrastructuur. Tevens zijn belastingverlagingen voorzien voor bedrijven en gezinnen. Het budget omvat ook geld voor een grensmuur met Mexico.

Herverzekeraar Munich Re heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar voor 3,49 miljard euro inkomsten aan premies geboekt. Dat betekende een stijging met 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, onder meer dankzij de goedkopere euro. De nettowinst nam met 28 procent toe tot 557 miljoen euro. Daarbij kon erop gewezen worden dat er minder grote schadeclaims werden geregistreerd en tevens goede beleggingsresultaten konden worden geboekt. Het beleggingsresultaat verbeterde van 1,57 miljard euro naar 2,15 miljard euro, omdat er nauwelijks afboekingen op aandelen en obligaties dienden te worden gerealiseerd. Dochterbedrijf Ergo boekte een winst van 91 miljoen euro, tegenover 12 miljoen euro verlies vorig jaar.

Meer Nieuws

07:43 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-05-17

Wereld telt snel meer digitale assistenten dan mensen

Over vier jaar zullen wereldwijd meer dan 7,5 miljard digitale assistenten operationeel zijn. Daarmee zal bijna elke wereldbewoner op een persoonlijke digitale assistent kunnen rekenen. Geraamd wordt immers dat op dat ogenblik de planeet een populatie van ruim 7,8 miljard mensen zal tellen. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Ovum. Opgemerkt wordt daarbij dat de sector zal worden gedomineerd door Google Assistant, die op dat ogenblik een aandeel van 23,3 procent zou hebben opgebouwd, gevolgd door Bixby van Samsung (14,5 procent), Siri van Apple (13,1 procent), Plexa van Amazon (3,9 procent) en Cortana van Microsoft (2,3 procent).

"Er mag de volgende periode een sterke groei van de digitale assistent worden verwacht," aldus Ovum. "Er zullen immers steeds meer apparaten op de markt worden gebracht waarbij de inschakeling van een digitale assistent mogelijk zal zijn. Op dit ogenblik wordt de technologie vooral aangetroffen op smartphones, maar in de toekomst zullen ook toepassingen worden voorzien op platformen zoals Amazon Echo en Google Home, maar ook in intelligente auto's en televisietoestellen. De grootste groeikansen zullen volgens Ovum in Afrika en Azië worden opgemerkt. Daarbij wordt aangevoerd dat de regio Asia-Pacific over vier jaar een wereldwijd aandeel van 47,6 procent zal hebben opgebouwd.

Er zal volgens Ovum de volgende jaren echter ook een belangrijke verschuiving op de markt mogen worden verwacht. Op dit ogenblik is Siri van Apple weliswaar nog altijd marktleider, maar de onderzoekers vermoeden dat die positie de snel zal worden overgenomen door de Google Assistant, die volgens het rapport de volgende jaren waarschijnlijk sterk aan populariteit zal winnen. Anderzijds wordt verwacht dat ook de digitale assistenten van Chinese ontwikkelaars zoals Huawei, Oppo en Vivo de volgende periode een opmars zullen maken, zonder dat zij volgens Ovum echter het marktleiderschap van de Amerikaanse merken onder druk zullen kunnen zetten.

Lees Verder

14:28 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: digitale assistent |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines vervangt de volgende twee jaar zeven van zijn tien langeafstandstoestellen. Daarbij zal volgens de maatschappij opnieuw voor het type Airbus A330 worden gekozen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Wel werd opgemerkt dat de aankoop het grootste investeringsdossier uit de vijftienjarige geschiedenis van het bedrijf is. De leasetermijn van zeven toestellen van Brussels Airlines loopt volgend jaar af. De vliegtuigen zullen worden vervangen door jongere exemplaren, die tweedehands worden gekocht en die meer passagiers en vracht aan boord zouden kunnen nemen dan de huidige vloot toestellen.

Mark Fields legt zijn functie als chief executive van autobouwer Ford Motor eind mei neer. Dat werd door de autobouwer bekend gemaakt. Fields (56) heeft bij Ford een carrière van achtentwintig jaar achter de rug. Hij heeft drie jaar de functie van chief executive ingevuld. Hij zal begin juni worden opgevolgd door Jim Hackett (62), die sinds maart vorig jaar al verantwoordelijk was voor dochteronderneming Smart Mobility, die zich toespitst op de ontwikkeling van onder meer zelfrijdende voertuigen en mobiliteitsdiensten. Hackett moet de bedrijfsvoering van Ford moderniseren op de toekomstige ontwikkelingen focussen. Daarbij moeten ook verlieslatende onderdelen worden aangepakt.

Luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific Airways uit Hongkong wil zijn personeelsbestand afslanken, waardoor zeshonderd banen zullen worden geschrapt. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Vooral het managementniveau zou worden aangepakt. Bij de hogere kaders op het hoofdkantoor in Hongkong zou een kwart van de banen moeten verdwijnen. Anderzijds werd gegarandeerd dat niet aan de piloten en het cabinepersoneel zal worden geraakt. De maatregel moet de luchtvaartmaatschappij helpen zijn kosten te verlagen. Cathay moest het voorbije jaar voor de eerste keer sinds het uitbreken van de financiële crisis bijna tien jaar geleden een verlies melden, onder meer door de concurrentie van Chinese rivalen.

Het Amerikaanse concern PepsiCo heeft tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 12,05 miljard dollar, tegenover 11,86 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. Er werd weliswaar een autonome omzetgroei gerealiseerd van 2,1 procent, maar ongunstige wisselkoersen hadden een negatieve impact van 1 procent. De nettowinst steeg van 0,93 miljard dollar naar 1,32 miljard dollar. Indra Nooyi, chief executive van PepsiCo, benadrukte dat het bedrijf tijdens het eerste kwartaal een solide omzetgroei kon realiseren, gesteund door mondiale volumegroei en een positieve netto prijsontwikkeling, ondanks uitdagende omstandigheden in onder meer Noord-Amerika.

Apple en Visa zijn door het Amerikaanse encryptiebedrijf Universal Secure Registry voor de rechter gedaagd. Opgemerkt wordt dat de betaaldienst Apple Pay dertien patenten voor mobiele authenticatie en biometrische identificatie van het encryptiebedrijf zou hebben overtreden. Kenneth Weiss, chief executive van Universal Secure Registry, benadrukte in het begin van dit decennium al met Apple en Visa contact had opgenomen om zijn technologie aan te bieden. Visa zou tijdens de onderhandelingen toegang hebben verkregen tot de technologie van Universal Secure Registry, maar zou later de technologie zelf hebben gebruikt voor de samenwerking met Apple aan de ontwikkeling van een betaaldienst.

De milieuvereniging Lindbergh Foundation zet voortaan ook kunstmatige intelligentie in om in Afrika stropers sneller te kunnen detecteren. De milieuvereniging maakte al gebruik van drones om illegale jagers op te sporen, maar heeft nu een samenwerking gesloten met het bedrijf Neurala, gespecialiseerd in artificiële intelligentie. De software van Neurala kan wild en stropers van elkaar onderscheiden en maakt daarbij onder meer gebruik van infraroodcamera’s, maar kan nu ook onder meer informatie bieden over de doelwitten en trajecten van de illegale jagers. De drones worden ingezet als onderdeel van het programma Air Shepherd van Lindbergh, dat in verscheidene Afrikaanse landen actief is.

De Britse bank Standard Chartered heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,6 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 500 miljoen dollar naar 990 miljoen dollar. De winstgroei kon in belangrijke mate worden toegeschreven aan een inkrimping van het volume afschrijvingen. Er wordt aan toegevoegd dat de kernkapitaalratio van de Britse bank inmiddels is gestegen tot 13,8 procent. Dat betekende een stijging met 2 procentpunt tegenover het einde van het voorbije jaar. Verder werd gemeld dat het aantal toegewezen kredieten tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar met 5 procent is gestegen.

Indien de Amerikaanse president Donald Trump zijn land terugtrekt uit het klimaatakkoord van Parijs, dreigen de bedrijven uit de Verenigde Staten met een aantal nadelige gevolgen te zullen worden geconfronteerd. Dat heeft Ben van Beurden, topman van het energieconcern Shell, tegenover de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. Volgens van Beurden zullen de Verenigde Staten ook niet langer voor andere economische onderhandelingen worden uitgenodigd indien het land zich uit het klimaatakkoord terugtrekt. Tevens wijst hij erop dat ook in de Verenigde Staten veel bedrijven actief zijn rond energietransitie en dus benadeeld zouden worden indien het land zich uit het akkoord zou terugtrekken.

De Amerikaanse pakketbezorger United Parcel Service (UPS) heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 15,3 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 6,2 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De pakketbezorger zegt dat in alle bedrijfssegmenten een gezonde omzetontwikkeling kon worden opgemerkt. Wanneer geen rekening wordt gehouden met de wisselkoerseffecten, zou een omzetgroei van 7,5 procent zijn gerealiseerd. De winst steeg met 2,4 procent tot 1,16 miljard dollar. Er wordt wel op gewezen dat de vervoerkosten - onder meer door de toename van de leveringen aan huis - een sterke stijging hebben laten optekenen.

Het Amerikaanse chemiebedrijf Huntsman fuseert met zijn Zwitserse sectorgenoot Clariant. Dat hebben de twee bedrijven bevestigd. De activiteiten worden verder gezet onder de naam HuntsmanClariant. Het wereldwijde hoofdkantoor wordt gevestigd in de Zwitserse stad Pratteln, maar de operationele activiteiten zullen worden geleid vanuit Woodlands in Texas. De aandeelhouders van Clariant krijgen een belang van 52 procent in de fusiegroep. Het resterende pakket van 48 procent komt in handen van de eigenaars van Huntsman. De nieuwe combinatie heeft een waarde van ongeveer 20 miljard dollar. Door de overname zijn de bedrijven beter beveiligd tegen een mogelijke overnamepoging.

Het Britse energieconcern British Petroleum (BP) heeft de activiteiten van het project Quad 204 in de Noordzee heropgestart. Het project, dat betrekking heeft op de olievelden Schie Schiehallion en Loyal in de buurt van de Shetlandeilanden, werd vier jaar geleden stopgezet. De productie uit de velden moet dit jaar worden opgevoerd tot 130.000 vaten per dag. Verwacht wordt dat de velden minstens tot het midden van de jaren dertig operationeel zullen kunnen blijven. Naar verwachting herbergen de velden een reserve van 450 miljoen vaten olie. British Petroleum werkt bij de ontginning van de velden samen met Shell en Siccar Point Energy. Er is 4,4 miljard pond in het project geïnvesteerd.

De gehaktbalketen Balls & Glory wil tegen het midden van het volgende decennium vijftig restaurants hebben geopend. Eén restaurant zou in New York moeten worden geopend. De eerste vestiging van Balls & Glory werd vijf jaar geleden in Gent opgestart. Sindsdien werden ook twee filialen in Brussel geopend, terwijl in Antwerpen en Leuven eveneens een vestiging in gebruik werd genomen. Daarnaast werd ook één uitbating in de Nederlandse stad Eindhoven gelanceerd. De groep beschikt ook over een foodtruck. Het bedrijf heeft met crowdfunding bij Look&Fin recent een bedrag van 125.000 euro opgehaald. Dat bedrag moet onder meer een aantal recente investeringen in software-systemen herfinancieren.

De beperkingen op de olieproductie, die door de Organisation of Petroleum Exporting Countries (Opec) werd ingevoerd, zal met een periode van negen maanden worden verlengd. Dat heeft Khalid Al-Falih, olieminister van Saoedi-Arabië, bevestigd. Er liep al een productiebeperking, maar die wordt nu verlengd tot het eerste kwartaal van volgend jaar. Door de ingreep zouden de wereldwijde olievoorraden moeten worden ingekrompen, waardoor de prijzen opnieuw zouden kunnen stijgen. Tot nu toe heeft de productieverlaging echter weinig resultaten opgeleverd, want de Amerikaanse producenten van schalie-olie hebben hun operaties immers opgedreven.

De Amerikaanse chipfabrikant Texas Instruments heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 3,4 miljard dollar, tegenover 3 miljard dollar dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg van 711 miljoen dollar naar 997 miljoen dollar. De stijging mag volgens Rich Templeton, chief executive van Texas Instruments, vooral worden toegeschreven aan een sterke vraag uit de industriële sectoren en de autobouw. Ook voor het tweede kwartaal konden volgens het bedrijf positieve verwachtingen worden gesteld. Rafael Lizardi, financieel directeur van het bedrijf, benadrukte dat de autobouw en industriële toepassingen de volgende tien tot twintig jaar de sector zullen domineren.

Het Amerikaanse farmaconcern AbbVie heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,5 miljard dollar, tegenover 6 miljard dollar inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 1,4 miljard dollar naar 1,7 miljard dollar. Richard Gonzalez, chief executive van AbbVie, benadrukte dat het bedrijf een uitstekende jaarstart heeft gekend. Onder meer werd gewag gemaakt van een sterke verkoop van het reumamiddel Humira. De verkoop van het reumamiddel steeg met 15 procent tot 4,1 miljard dollar. Topman Gonzalez benadrukte dat er nog dit jaar een aantal belangrijke tests met potentiële geneesmiddelen op het programma staan. AbbVie wil minder afhankelijk worden van Humira.

Meer Nieuws

08:17 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-05-17

Mannen profiteren nog altijd meer van netwerken

Op Wall Street beschikken vrouwelijke analisten over even grote netwerken als hun mannelijke collega’s, maar kunnen op die connecties minder gemakkelijk terugvallen voor de uitbouw van hun carrière. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de hogeschool Insead Singapore. Vastgesteld werd dat mannelijke financieel analisten meer kunnen profiteren van de connecties ze onderhouden met de executives van de bedrijven die ze opvolgen dan hun vrouwelijke collega’s. De resultaten van de studie tonen volgens de onderzoekers aan dat het fenomeen van de traditionele mannenclubs in de zakenwereld nog altijd niet is verdwenen.

“Op Wall Street blijken beide geslachten even goed geconnecteerd te zijn, maar toch worden mannen door hun connecties als betere analisten beschouwd,” zegt onderzoeksleider Lily Fang, professor financiële strategieën aan Insead Singapore. “Vastgesteld kon worden dat vrouwen - net zoals mannen - in ongeveer 25 procent van de bedrijven uit hun portfolio een schoolverleden met een hoger kaderlid delen. Er kan echter een groot verschil worden opgetekend in de manier waarop deze connecties de carrières van de betrokkenen ondersteunen. In het algemeen hebben deze connecties een impact van 2 procent op de efficiëntie van de analyses, maar bij mannen loopt dat cijfer verder op tot 4 procent.”

“De markt reageert positiever op de adviezen die door mannelijke analisten worden gegeven,” zegt Lily Fang. “Bovendien hebben de connecties bij de mannelijke analisten ook een positieve impact op aanbevelingen, maar dat blijkt bij vrouwen veel minder courant. Ook blijken mannelijke analisten veel gemakkelijker aangeduid te worden als lid van het All America Research Team, een selecte groep analisten die door duizenden fondsmanagers wordt verkozen. Deze selectie kan een bijzonder grote impact hebben op de carrière, want door een verkiezing krijgt men uitzicht op een verloning die tot drie keer hoger kan liggen ligt dan het gemiddelde salaris.

“Vooral bij jonge analisten kan een groot verschil in de impact van connecties worden opgemerkt,” aldus nog professor Fang. “De ongelijkheid lijkt dan ook al bij de start van de carrière op de loer te liggen.” Wel wordt opgemerkt dat een kleinere impact wordt ervaren wanneer bij de bedrijven die worden opgevolgd ook vrouwelijke directeurs actief zijn. Het gezamenlijke geslacht heeft op de mannelijke analist echter een veel positievere impact dan bij zijn vrouwelijke collega.

Lees Verder

09:16 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: netwerken |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Franse gerecht voert een onderzoek naar vermoedens van corruptie bij de afsluiting van een contract voor de verkoop van vier duikboten aan Brazilië negen jaar geleden. Brazilië had vier duikboten van het type Scorpène besteld. De schepen werden gebouwd door de Franse DCNS Groupe en het Spaanse concern Navantia. Het contract zou een waarde hebben gehad van 6,7 miljard euro, waarvan 4,1 miljard euro naar Frankrijk zou gaan. Het Franse gerecht zou willen nagaan of bij het contract sprake zou zijn van steekpenningen, zoals bij een aantal grote Braziliaanse project het geval is gebleken. De Franse groep benadrukt echter overal in de wereld de wet te volgen.

Het motorfietsenmerk Ducati, eigendom van Volkswagen, staat in de belangstelling van investeringsmaatschappijen en van sectorgenoten. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Onder meer de investeerders Permira en CVC Capital zouden interesse in Ducati hebben getoond. Maar ook Hero Motorcorp en Eicher Motors zouden een mogelijk overnamebod overwegen. Geraamd wordt dat de waarde van Ducati op ongeveer 890 miljoen euro moet worden geraamd. Audi, onderdeel van Volkswagen, kocht Ducati vijf jaar geleden voor een bedrag van 860 miljoen euro. Matthias Müller, topman van Volkswagen, wil de activiteiten van de groep echter stroomlijnen.

Al Gore, onder Bill Clinton vicepresident van de Verenigde Staten, stelt op het filmfestival van Cannes zijn nieuwe klimaatdocumentaire An Inconvenient Sequel aan. De film komt tien jaar na An Inconvenient Truth, waarmee Gore een beeld schetste van de gevolgen van de klimaatverandering. Gore won met die film een Oscar en ontving voor de documentaire ook de nobelprijs voor de vrede. Met An Inconvenient Sequel wil Gore schetsen welke afstand sindsdien is afgelegd en vooral tonen dat er oplossingen mogelijk zijn. Al Gore heeft in de Verenigde Staten ook de kabelzender Current TV opgericht omdat in de Amerikaanse media volgens hem door een conservatieve stroming overheerst.

De transitie van het gratis weekblad De Streekkrant naar Deze Week verloopt volgens plan. Dat heeft de mediagroep Roularta, het moederbedrijf van De Streekkrant, gemeld. Er wordt aan toegevoegd dat ook het ecommerce-platform Storesquare zijn objectieven haalt, waarbij de lanceerkosten naar eigen zeggen een meer dan verantwoorde investering blijken in de digitale ontwikkeling van het bedrijf. Er wordt benadrukt dat op het platform al meer dan 1.400 winkels zijn aangesloten en 200.000 producten kunnen worden gepresenteerd. Daarmee zit de mediagroep naar eigen zeggen op koers met zijn planning, maar wel wordt gewezen op een aanhoudende druk van de dalende inkomsten uit reclame.

Groot-Brittannië zal uit de onderhandelingen over de brexit stappen indien de Europese Unie 100 miljard euro compensaties blijven eisen. Dat heeft David Davis, Brits minister voor de brexit, in een interview met de krant The Times gezegd. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, had eerder al gewag gemaakt van een minimumbedrag van 50 miljard euro, maar een berekening van de Britse zakenkrant Financial Times kwam uit een op som van minstens 100 miljard euro. Een studie van het Britse Institute of Chartered Accountants, opgesteld in opdracht van de Britse regering, kwam daarentegen uit een compensatie van 5 miljard euro.

Biz Stone keer terug naar het sociale netwerkbedrijf Twitter, dat hij elf jaar geleden met Noah Glass, Even Williams en Jack Dorsey had opgericht. Stone nam zes jaar geleden afscheid van Twitter om zich op andere initiatieven toe te spitsen, maar heeft nu beslist terug te keren. Stone verkocht recent zijn startup Jelly aan Pinterest om fulltime bij Twitter aan de slag te gaan. Pinterest zegt wel dat Stone als onafhankelijk adviseur aan het bedrijf verbonden blijft. Stone moet bij Twitter de interne cultuur opnieuw versterken. Er zijn nu twee van de vier oprichters van Twitter naar het bedrijf teruggekeerd. Ook Jack Dorsey, die negen jaar geleden was vertrokken, was zes jaar geleden al teruggekeerd.

De Waalse holding Floridienne heeft een goede jaarstart gekend, maar niet elke divisie heeft zich positief ontwikkeld tegenover het eerste kwartaal vorig jaar. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Opgemerkt wordt dat onder meer de divisie feestvoeding, ondanks een gestegen omzet, een negatieve impact heeft ervaren van de hogere grondstofprijzen. Anderzijds wordt gemeld dat de integratie van het bedrijf Courbeyre, dat eerder dit jaar werd overgenomen, goed verkoopt. Tegelijkertijd wordt gewezen op de goede prestaties van de divisies levenswetenschappen en chemie, die van de hogere nikkelprijzen kon profiteren. Het bedrijf kondigde aan zijn winstdoelstellingen voor het lopende jaar te handhaven.

De restbank Dexia is van plan zijn informatica-divisie over te dragen aan het Amerikaanse bedrijf Cognizant. De twee partijen hebben daarover exclusieve gesprekken aangevat. Als de operatie doorgaat, neemt Cognizant de hele informatica-afdeling en het bijbehorende personeel van Dexia op de hoofdkantoren in Brussel en Parijs over. De uitbesteding van de divisie past binnen de strategie van Dexia om uiteindelijk tot een volledige ontmanteling over te gaan. In totaal zijn ongeveer honderdvijftig werknemers van Dexia bij de operatie betrokken. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Cognizant is sinds acht jaar ook in Frankrijk actief. Het bedrijf heeft er ruim achthonderd werknemers.

Het Spaanse olieconcern Repsol heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 630 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 572 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. De operationele inkomsten stegen met 80 procent tot 1,84 miljard euro. De verbetering was vooral de danken aan de upstream-activiteiten, waar de inkomsten van 17 miljoen euro naar 224 miljoen euro opliepen. In de downstream-sectie diende daarentegen een daling van 556 miljoen euro naar 500 miljoen euro worden gemeld. Die inkrimping was vooral te wijten aan onderhoudsactiviteiten, waarvoor twee raffinaderijen tijdelijk dienden te worden stilgelegd.

Het bedrijf Connex uit Anderlecht, leverancier van beveiligingssystemen, is op zoek naar een overnemer. Aan de zakenbank Degroof Petercam werd de opdracht gegeven geïnteresseerde kandidaten te zoeken. Er zouden al een aantal kandidaten zijn gecontacteerd. Connex installeert en beheert elektronische veiligheidssystemen voor de particuliere en zakelijke markt. Connex werd elf jaar geleden gecreëerd door de samensmelting van zes Belgische installatiebedrijven. De groep heeft in België elf vestigingen, waaronder een centrale controlekamer. De onderneming verkocht al ruim 22.000 systemen en realiseert een jaaromzet van ongeveer 35 miljoen euro.

Het Nederlandse concern Internatio-Müller Chemical Distribution (IMCD) neemt de distributie van de speciaalchemie van de Amerikaanse groep Bossco Industries over. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Door de overname breidt het Nederlandse bedrijf zijn aanwezigheid in de Verenigde Staten over. Bossco levert chemieproducten en technische diensten in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Verwacht wordt dat de overname tegen het begin van het derde kwartaal van dit jaar zal kunnen worden afgerond. Edward Boss, president van Bossco Industries, wordt lid van het managementteam van het Nederlandse concern.

De Britse supermarktketen Sainsbury heeft tijdens zijn voorbije gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van ruim 29,11 miljard Britse pond. Dat betekende een stijging met 12,7 procent tegenover het jaar voordien. Die groei was in belangrijke mate te danken aan de overname van winkelketen Argos. Wanneer met die transactie en andere eenmalige elementen geen rekening wordt gehouden, zou daarentegen een daling met 0,6 procent zijn gerealiseerd. De winst daalde met 1 procent tot 581 miljoen pond. Het bedrijf verwijst naar de druk op de prijzen die wordt ervaren door de aanstaande brexit. In de filialen van Sainsbury werden al een zestigtal vestigingen van de divisie Argos Digital geopend.

In Barcelona wordt deze herfst de Casa Vicens van architect Antonio Gaudi als museum voor het publiek opengesteld. Casa Vicens was de eerste woning die Gaudi, die later vooral met de Sagrada Familia en Parc Guëll beroemd zou worden, ontwierp. Casa Vicens dateert van het laatste kwart van de negentiende eeuw en moest de privéwoning worden van tegelfabrikant Manuel Vicens. De woning, die gelegen is in de wijk Gracia, werd drie jaar geleden voor een bedrag van 30 miljoen euro door de MoraBanc gekocht. Casa Vicens behoort, samen met zes andere creaties van Gaudi in Barcelona, sinds het midden van het voorbije decennium tot het werelderfgoed van de Unesco.

In België werd het voorbije jaar 7,7 miljoen hectoliter bier geconsumeerd. Dat betekende een daling met 3,3 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van de Federatie van Belgische Brouwers. Opgemerkt wordt dat de Belgische bierconsumptie al geruime tijd een daling kent, maar bleek die trend vorig jaar nog een versnelling te hebben gekend. Dat moet volgens de brouwers vooral worden toegeschreven aan de impact van de terroristische aanslagen in Brussel in maart vorig jaar, gekoppeld aan de introductie van de witte kassa en hogere accijnzen. Anderzijds kon worden gemeld dat de export van Belgisch bier met 8,1 procent is toegenomen naar 14,1 miljoen hectoliter.

Luchthaven Brussels Airport heeft het voorbije jaar 21,8 miljoen passagiers vervoerd. Dat betekende een daling met 7 procent tegenover het jaar voordien, toen echter wel een absoluut record werd geregistreerd. Dat blijkt uit jaarrapport van luchthavenuitbater Brussels Airport Company. De terugval moet echter worden toegeschreven aan de impact van de terroristische aanslag op de luchthaven in maart vorig jaar. Door die impact moest het voorbije jaar ook een omzetdaling met 6,6 procent tot 486 miljoen euro worden gemeld. De nettowinst ging met 7 procent tot 65 miljoen euro achteruit. Voor dit jaar rekent de uitbater echter weer op een nieuw record. Daarbij wordt gehoopt in totaal minstens 24 miljoen reizigers te ontvangen.

Meer Nieuws

08:02 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-05-17

Robots en klimaat maken einde aan globalisering

Robots en de strijd tegen de klimaatverandering kunnen mogelijk een einde maken aan de globalisering. Die boodschap staat in het boek ‘From Global to Local: the Making of Things and the End of Globalisation’ van auteur Finbarr Livesey, professor industriële organisatie aan de Cambridge University. Er is gedurende decennia aangegeven dat de globalisering een kracht was die onmogelijk kon worden gestopt, maar dat blijkt volgens Livesey niet met de werkelijkheid overeen te stemmen.Hij ziet op dit ogenblik al de eerste signalen die het nakende einde van een geglobaliseerde economie zouden aangeven.

“Technologie en politieke veranderingen hebben een belangrijke impact op de economie,” zegt Finbarr Livesey. “Terwijl de digitale globalisering volop bloeit, kan al een cruciale verschuiving worden opgemerkt in de productie en distributie van goederen. Wereldwijde voorraadketens krimpen in, want steeds meer bedrijven starten met experimenten om de productie dichter bij het hoofdkwartier te brengen. Robots worden immers goedkoper dan buitenlandse arbeidskrachten, terwijl de bekommernis over de klimaatverandering en de volatiele markten van de fossiele brandstoffen eisen dat de ecologische voetafdruk wordt verkleind. De consument verwacht bovendien gepersonaliseerde producten die onmiddellijk kunnen worden geleverd.”

Verwezen wordt naar een recente enquête bij vijfhonderd ondernemingen, waaruit bleek dat meer dan de helft van de ondervraagde bedrijfsleiders de productie vanuit China weghaalt. Professor Livesey benadrukt trouwens dat regionalisme nooit is verdwenen. In Azië en Noord-Amerika wordt immers 50 procent van de productie in de eigen regio geconsumeerd. In Europa loopt dat zelfs op tot 70 procent. De auteur waarschuwt wel dat deze verschuivingen niet als een succes van het protectionisme mogen worden geroemd. “De terugkeer van de productie naar landen met een hoge kostenstructuur zal immers niet gepaard gaan met een evenwaardige recuperatie aan arbeid,” benadrukt hij.

Lees Verder

 

 

14:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: globalisering |  Facebook |

Succesvol wetenschappers zijn geen eenzame genieën

Het beeld van het eenzame genie vormt geen goede weerspiegeling van het wetenschappelijk onderzoek. Dat is de conclusie van een onderzoek van natuurkundigen aan de Florida International University. In realiteit blijken volgens de onderzoekers ook in de wetenschappen relaties en sociale contacten van groot belang. De bereidheid tot een interactie met anderen vertelt volgens de wetenschappers bijzonder veel over de succeskansen van de wetenschappers. Er wordt aan toegevoegd dat wetenschappelijk succes niet enkel door academische prestaties wordt bepaald, maar ook aan sociale vaardigheden kunnen worden gekoppeld.

“Jongeren met grote sociale vaardigheden hebben een grotere kans om wetenschap, technologie of wiskunde te studeren en uiteindelijk ook een wetenschappelijke carrière uit te bouwen,” benadrukken de onderzoekers Justyna Zwolak en Remy Dou. “Dat is een afrekening met het oude stereotype van de wetenschapper, de eenzame researcher die in een raamloos laboratorium, uitgerust met een witte jas en een beschermende bril, eindeloos experimenten uitvoert. Net zoals in de rest van de wereld blijken echter ook in de wetenschap connecties van groot belang. Ook wetenschappers verrijken zich door anderen te leren kennen en samenwerkingverbanden op te zetten.”

“Wetenschap is een interactief en collaboratief proces,” betogen Zwolak en Dou. “Deze boodschap moet ook bij de jongeren worden overgebracht, zodat een grotere interesse in wetenschappelijke vakken kan worden gestimuleerd. “Studenten met sterke connecties hebben ook een betere toegang tot informatie die vakgenoten bezitten en ook zal de verkregen kennis van betere kwaliteit zijn omdat hun netwerken hen ook het dichtste bij de slimste elementen van de klas brengen.” Uit de connecties van de studenten konden volgens Zwolak en Dou de slaagkansen van de betrokkenen met een zekerheid van 75 procent worden aangegeven.

Uit de studie blijkt volgens de onderzoekers echter ook dat in het onderwijs aan interactie meer aandacht moet worden besteed. “Studenten moeten daarbij onder meer de mogelijkheid krijgen om op een collaboratieve manier te achterhalen welke wetten van toepassing zijn,” zeggen Zwolak en Dou.

Lees Verder

13:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wetenschap |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende