17-11-17

Nieuwsoverzicht

Mark Karpeles, voormalig directeur van bitcoinbeurs Mt. Gox, wil het platform opnieuw activeren. Om die ambities te kunnen realiseren, is volgens hem een bedrag van 245 miljoen dollar noodzakelijk. Vier jaar geleden vertegenwoordigde Mt. Gox nog 76 procent van alle transacties in bitcoin, maar één jaar later raakte de beurs 850.000 munten - voor een waarde van ruim 300 miljoen euro - kwijt. Karpeles wordt in Japan aangeklaagd voor verduistering. Hij ontkent echter de aantijgingen en maakte tegenover het persbureau Reuters bekend Mt. Gox opnieuw te willen activeren. Om de nodige financiële middelen te verzamelen zou mogelijk een verkoop van het platform of een online sponsoractie worden overwogen.

Het Duitse concern Siemens gaat wereldwijd 6.900 banen schrappen. De helft van de ontslagen valt in Duitsland. Dat heeft de top van het concern bekend gemaakt. De afslanking zal vooral gebeuren in de divisie elektriciteit en gas. Daar zouden 6.100 banen worden geschrapt. De afdeling zou bovendien ook alvast zijn vestigingen in Görlitz en Leipzig sluiten. Siemens benadrukt wel zoveel mogelijk getroffen werknemers binnen het eigen bedrijf een andere functie aanbieden. Daarbij wordt gewezen naar de 3.200 vacatures die Siemens op dit ogenblik heeft lopen. Siemens heeft ook in België en Luxemburg bijna 1.800 medewerkers. Daar zou de tewerkstelling echter niet in het gedrang komen.

De Amerikaanse supermarktgroep Walmart heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 123,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met meer dan 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarbij wordt gewag gemaakt van uitstekende verkopen in de Amerikaanse winkels en de online handel. De identieke verkopen op de Amerikaanse markt kenden een stijging met 2,7 procent. Walmart zegt meer klanten te hebben aangetrokken. De online verkoop liep met 50 procent op. Ook internationaal konden hogere verkopen worden gemeld. De nettowinst liep echter van 3 miljard dollar naar 1,75 miljard dollar terug. Daarbij wordt gewag gemaakt van de invloed van eenmalige posten.

In de Verenigde Staten heeft speelgoedfabrikant Mattel een overnamebod van sectorgenoot Hasbro afgewezen. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Daarbij zou zijn aangegeven dat het bod onder de reële waarde van Mattel blijft. Bovendien wordt aangevoerd dat de samensmelting mogelijk toch niet zou kunnen worden doorgevoerd. Omwille van concurrentieproblemen zou een fusie volgens Mattel mogelijk door de overheid kunnen worden verboden. Nadat een aantal analisten in oktober Mattel als een potentiële overnameprooi omschreven, zijn al herhaaldelijk speculaties over de interesse van andere fabrikanten naar buiten gekomen. Mattel heeft belangrijke kostenbesparingen aangekondigd.

Noorwegen moet bedrijven uit de sector van de fossiele brandstoffen uit de beleggingsportefeuille van het Government Pension Fund Global (GPFG) verwijderen. Die beslissing zou Noorwegen minder kwetsbaar worden voor een permanente daling van de prijzen voor olie en gas. Dat heeft Norges Bank aangevoerd in een brief aan het Noorse ministerie van financiën. Norges Bank merkt op dat het aandeel van olie en gas in de beleggingsportefeuille van het pensioenfonds te groot is geworden. Daardoor wordt de portfolio teveel blootgesteld aan risico’s op prijsschommelingen. Egil Matsen, vicevoorzitter van Norges Bank, benadrukt dat het advies louter op financiële gronden is opgesteld.

De Duitse autobouwer Volkswagen wil de volgende jaren in China een bedrag van bijna 12 miljard euro investeren. De middelen zullen onder meer worden gebruikt voor de ontwikkeling van duurzaam aangedreven wagens. De Duitse automaker heeft naar eigen zeggen de intentie om minstens veertig modellen lokaal te produceren. Er wordt aan toegevoegd dat de volgende maanden met behulp van samenwerkingspartner JAC Motors al met de productie van elektrische aangedreven auto’s van start zal worden gegaan. China wil autobouwers verplichten met de productie van elektrische auto’s bepaalde quota halen. Eerder kondigden ook Renault, Nissan en Ford al een lokale Chinese samenwerking aan voor elektrische auto’s.

Het technologiebedrijf EVS Broadcast Equipment uit Luik heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 26,3 miljoen euro. Dat betekende een daling met 29 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er wordt daarbij gewezen op het cyclische karakter van de sector. Tijdens oneven jaren worden immers minder grote internationale sportevenementen georganiseerd. Maar ook wanneer met de impact van die grote contracten rekening wordt gehouden, zou nog altijd een omzetdaling met 11 procent worden gemeld. Ook de nettowinst viel met 64 procent tot 3,8 miljoen euro. Het bedrijf meent echter ook dat een groot aantal klanten hun orders naar het laatste kwartaal van het jaar hebben verschoven.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing kan 175 toestellen van het type B737-Max leveren aan de Arabische budgetmaatschappij FlyDubai. Er is ook een optie voor nog eens vijftig toestellen voorzien. Dat is op de luchtvaartshow van Dubai bekend gemaakt. Met het order, opties inbegrepen, is een bedrag gemoeid van 27 miljard dollar. De Boeing B737 is bedoeld voor vluchten op middellange afstanden. Het model is het meest populaire toestel uit de portfolio van de Amerikaanse constructeur. De B737-Max vormt de gemoderniseerde versie van het originele ontwerp. Het toestel is de grote concurrent van het type A320 van de Europese vliegtuigbouwer Airbus.

Het Waalse farmabedrijf Ion Beam Application (IBA) heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 217,3 miljoen euro. Dat betekende een daling met 3,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Opgemerkt wordt dat de verkoop van apparatuur een terugval met 7,8 procent tot 175,9 miljoen euro liet optekenen, maar bij de diensten kon een sterke groei van 20 procent tot 41,3 miljoen euro worden gemeld. Het bedrijf maakte verder gewag van een orderboek ter waarde van 76,7 miljoen euro. Het bedrijf moest anderzijds een nettoverlies boeken van 2,5 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 36,1 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar.

Het schilderij Salvator Mundi van Leonardo Da Vinci is bij het veilinghuis Christie’s in New York geveild voor een bedrag van 450,3 miljoen dollar. Daarmee is een nieuw record gevestigd. Gerekend was op een opbrengst van 100 miljoen dollar. Salvator Mundi dateert van het begin van de zestiende eeuw en is het laatste bekende werk van Da Vinci. Het werk werd op het einde van de jaren vijftig door erfgenamen van kunstverzamelaar Francis Cooke verkocht voor een bedrag van 45 pond. Het werk werd toen nog toegeschreven aan Giovanni Antonio Boltraffio, een leerling van Da Vinci. Het werk werd midden vorig decennium opnieuw ontdekt op een regional veiling in de Verenigde Staten. Het werd volledig gerestaureerd.

De Nederlandse drankengroep Lucas Bols, producent van likeuren en sterke dranken, heeft tijdens de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 48,8 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 24 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het grootste gedeelte van de omzetgroei was te danken aan de integratie van het likeurmerk Passoa, dat van de groep Rémy Cointreau werd overgenomen. Passoa wordt in ruim veertig landen verkocht. Bij de identieke omzet kon daarentegen slechts een groei met 0,5 procent worden gemeld. In Azië moest met een omzetdaling rekening worden gehouden. De nettowinst steeg met 23,5 procent tot 8,7 miljoen euro.

Fifth Avenue in New York is opnieuw de duurste winkelstraat van de wereld. Dat blijkt uit een rapport van vastgoedconsulent Cushman & Wakefield. Aangevoerd wordt dat aan Fifth Avenue voor de huur van een winkelpand jaarlijks een gemiddeld budget van 28.262 euro per vierkante meter moet worden voorzien. Op de tweede plaats staat Causeway Bay in Hongkong met een bedrag van 25.673 euro. De derde plaats wordt nu ingenomen door New Bond Street in Londen (16.200 euro), gevolgd door de Via Montenapoleone in Milaan (13.500 euro). De Champs Elysées in Parijs is met een bedrag van 13.255 euro van een derde naar een vijfde plaats teruggevallen.

Bioscoopgroep Kinepolis heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar in totaal 5,8 miljoen bezoekers ontvangen. Dat betekende een stijging met 7,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste negen maanden van het jaar is er sprake van een stijging met 5,8 procent tot 17,5 miljoen bezoekers. Kinepolis zegt op al zijn geografische markten een groei te hebben kunnen melden. Er kon daarbij naar eigen zeggen ook geprofiteerd worden van een sterk filmaanbod. De bioscoopbezoekers beschikten bovendien ook over grotere bestedingsbudgetten. Daarnaast kon volgens het bedrijf ook gerekend worden op hogere inkomsten uit reclame en vastgoed. Er werden geen concrete financiële cijfers gemeld.

Vrachtwagenbouwer Daf Trucks heeft in zijn fabriek in Westerlo een nieuwe lakstraat is gebruik genomen. Met het project was een investering gemoeid van 100 miljoen euro. Dat Trucks beschikt naar eigen zeggen nu over de modernste en milieuvriendelijkste lakstraat van de wereld. De lakstraat - met een oppervlakte van 25.000 vierkante meter - werd twee jaar geleden aangekondigd. Door de start kan de productie tot driehonderd cabines per dag worden opgevoerd. Dat is een stijging met 50 procent tegenover de vroegere capaciteit. Het bedrijf wel met de investering inspelen op de toenemende vraag naar trucks die in Europa in het vooruitzicht gesteld.

Het technologiebedrijf Melexis, fabrikant van chips en sensoren voor de autosector, gaat zijn fabriek in Ieper gevoelig uitbreiden. Met het project is een investering gemoeid van 1 miljoen euro. Dat heeft de onderneming aangekondigd. De onderneming beschikte in Ieper over een oppervlakte van 7.000 vierkante meter. Die capaciteit wordt nu nog eens met 1.300 vierkante meter verhoogd. De investering zal ook een vijftigtal bijkomende banen creëren. Het bedrijf zegt onder meer op zoek te zijn naar nieuwe operatoren, technici en ingenieurs. Verder wordt opgemerkt dat de nieuwe investering een duidelijke aanwijzing is van een verdere verankering van Melexis in de regio.

11:11 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-11-17

Nieuwsoverzicht

De Nieuwstraat in Brussel is niet langer de duurste winkellocatie van België. Dat blijkt uit een rapport van vastgoedconsulent Cushman & Wakefield. De ranglijst wordt nu alleen aangevoerd door de Meir in Antwerpen, dat vorig jaar de eerste plaats met de Nieuwstraat deelde. Winkels aan de Meir betalen inmiddels een jaarlijkse huurprijs van 1.950 euro per vierkante meter. Dat betekende een stijging met ruim 5 procent tegenover vorig jaar. De Nieuwstraat in Brussel liet een status-quo optekenen op 1.850 euro. Daarna volgen Louizalaan in Brussel (1.800 euro), de Veldstraat in Gent (1.375 euro), de Hoogstraat in Hasselt (1.250 euro), Vinâve d’Ille in Luik (1.125 euro) en de Steenstraat in Brugge (1.100 euro).

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Indigo Partners wil bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus 430 toestellen van het type A320neo kopen. Met de transactie zou een bedrag van 49,5 miljard dollar kunnen zijn gemoeid. Dat blijkt uit een intentieverklaring die Indigo met Airbus heeft ondertekend. De bestelde vliegtuigen zijn bedoeld voor budgetmaatschappijen waarin Indigo belangen heeft. De Hongaarse maatschappij Wizzair zou bijna 150 toestellen krijgen. De rest wordt verdeeld over het Amerikaanse Frontier Airlines, het Mexicaanse Volaris en het Chileense JetSmart. Tot nu toe stond de grootste bestelling bij Airbus op naam van de Indiase budgetvlieger Indigo, die twee jaar geleden 250 toestellen bestelde.

Het Belgische textielbedrijf Sioen heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 116,3 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 32 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De stijging was vooral te danken aan overnames van een aantal bedrijven, zoals Fontana en James Dewhurst. Ook wordt gewezen op belangrijke orders voor brandweerkledij in Frankrijk en technische bosbouwkledij. Zonder overnames zou Sioen een omzetgroei met 5,8 procent zijn gerealiseerd. Het bedrijf merkt op te verwachten dat de trend ook de rest van het jaar verder zal worden gezet. Daarbij wordt ook gewezen op een verdere integratie van de overgenomen bedrijven en compensaties voor de duurdere grondstoffen.

Luchtvaartmaatschappij VLM Airlines heeft de vereiste Belgische vlieglicenties ontvangen. Dat hebben woordvoerders van de maatschappij en de Federale Overheidsdienst Mobiliteit bevestigd. Een vergunning heeft betrekking op twee toestellen van het type Airbus A320 die van Thomas Cook Airlines Belgium werden overgenomen. Die toestellen zullen in eerste instantie voor chartervluchten worden ingezet. Later zullen ook lijnvluchten worden georganiseerd. Daarnaast werd ook een toestemming ontvangen om met exemplaren van het type Fokker 50 te vliegen. Met dat toestel worden al vluchten uitgevoerd tussen Antwerpen en London City. Dat gebeurde tot nu toe echter met een Sloveense licentie.

Op het hoofdkwartier van autobouwer Volkswagen in Duitsland is door het Duitse gerecht een huiszoeking uitgevoerd. Aanleiding voor de actie zijn de vergoedingen die de autobouwer aan vakbondsleider Bernd Osterloh heeft uitgekeerd. Osterloh zetelt namen de vakbond ook in de raad van bestuur van de constructeur. Het Duitse gerecht vermoedt echter dat de vakbondsman van Volkswagen overdreven hoge vergoedingen heeft gekregen. Woordvoerders van Volkswagen en de vakbonden ontkennen dat ongepaste verloningen zijn uitgekeerd. Osterloh ontvangt een jaarloon van 200.000 euro. Daarna ontvangt hij ook bonussen. Daardoor bedroeg zijn salaris vorig jaar 500.000 euro. Zijn piekverloning bedroeg 750.000 euro.

Het Japanse telecomconcern Softbank wil 25 miljard dollar investeren in projecten in Saudi-Arabië. Dat hebben een aantal bronnen tegen het persbureau Bloomberg gemeld. Ongeveer 15 miljard dollar zou daarbij worden geïnjecteerd in de bouw van een nieuwe stad aan de Rode Zee, een prestigeproject van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Daarnaast wordt een bedrag geïnvesteerd in het elektriciteitsbedrijf van de Saudische overheid. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van het Vision Fund, een investeringsfonds van Softbank. De injectie moet vooral investeringen in zonnekracht en andere duurzame bronnen stimuleren. Saudi-Arabië wil zijn afhankelijkheid van petroleum afbouwen.

De Amerikaanse winkelketen Target Corporation heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 16,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 1,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bij de vergelijkbare omzet werd een groei met 0,9 procent gemeld. Bij de online verkopen kon een groei met 24 procent worden gemeld. De nettowinst viel daarentegen met 21 procent terug tot 480 miljoen dollar. Daarbij wordt gewezen op belangrijke investeringen in de opening van nieuwe winkels. Bovendien zag de keten zich volgens Brian Cornell, chief executive van Target, door de zware concurrentie verplicht om tot prijsverlagingen over te gaan, waardoor de winstmarges werden aangetast.

De Amerikaanse investeerder Carlyle brengt lingerieketen Hunkemöller mogelijk naar de beurs van Amsterdam. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Er was al langer bekend dat Carlyle een mogelijke verkoop van Hunkemöller overwoog. Een dergelijke operatie zou meer dan 600 miljoen euro moeten opleveren. Carlyle nam Hunkemöller in februari vorig jaar over van de Franse investeerder PAI Partners. Een overnamebedrag werd daarbij niet meegegeven, maar algemeen wordt gewag gemaakt van een bedrag tussen 400 miljoen euro en 500 miljoen euro. Hunkemöller dateert van het laatste kwart van de negentiende eeuw en heeft wereldwijd meer dan zevenhonderd winkels.

De Duitse chipfabrikant Infineon heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van ruim 1,8 miljard euro, tegenover 1,7 miljard euro inkomsten dezelfde periode het vorige boekjaar. Daarbij wordt gewezen op een grotere vraag naar producten voor de industriële sector. Daarentegen werden minder inkomsten gehaald uit de activiteiten rond chipkaarten en beveiliging. Daarentegen viel de nettowinst van 225 miljoen euro tot 176 miljoen euro terug. Daarbij wordt gewezen op een zwakkere dollar en uitzonderlijke fiscale lasten. Bovendien leed het bedrijf verlies op de verkoop van een fabriek in Wales. Reinhard Ploss, chief executive van Infineon, zegt een verdere groei te verwachten.

Het softwarebedrijf Skype is door het Antwerpse hof van beroep veroordeeld tot een boete van 30.000 euro omdat de onderneming weigerde mee te werken aan een gerechtelijk onderzoek. De feiten dateren van vijf jaar geleden. In een onderzoek naar het Armeense criminele milieu stelden speurders vast dat twee verdachten hun communicaties op het platform van Skype organiseerde. De speurder vroegen toegang tot inhoud van de communicaties, maar dat werd door het bedrijf geweigerd. Daarop werd tegen het bedrijf proces-verbaal opgesteld. Vorig jaar werd Skype in eerste aanleg al tot een boete van 30.000 euro veroordeeld. Het bedrijf ging tegen dat vonnis in beroep, maar werd opnieuw in het ongelijk gesteld.

De Italiaanse autobouwer Lamborghini heeft aan paus Franciscus een gepersonaliseerde versie van het model Huracan geschonken. Onder meer is de auto geschilderd in de wit-gele kleurencombinatie van de vlag van het Vaticaan. Franciscus heeft op de auto, die ruim meer dan 200.000 dollar kost, ruim handtekening geplaatst. Bedoeling is om de auto bij het veilinghuis Sotheby’s te koop aan te bieden. De opbrengst van die verkoop wordt besteed aan liefdadigheidswerken. Onder meer zal het geld gebruikt worden door de heropbouw van woningen van Iraakse christenen. Daarnaast zijn ook middelen bestemd voor de vrouwelijke slachtoffers van mensensmokkel en gedwongen prostitutie en medische diensten in Centraal-Afrika.

Bernard Deryckere legt zijn functie als topman van het Belgische zuivelbedrijf Alpro neer. Dat heeft de onderneming bekend gemaakt. Er zou sprake zijn van fundamentele meningsverschillen tussen Deryckere en de Franse groep Danone, eigenaar van Alpro. Algemeen wordt Deryckere bestempeld als de drijvende kracht van de internationale groei van Alpro, een voormalige divisie van van de groep Vandemoortele. Op het einde van het voorbije decennium werd Alpro verkocht aan het Amerikaanse concern White Wave, dat in april van dit jaar zelf door Danone werd ingelijfd. Alpro kon de voorbije kwartalen sterke groeicijfers voorleggen. De relatie tussen Danone en Deryckere zou echter bijzonder stroef zijn geweest.

De Amerikaanse winkelketen Kohl’s heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,33 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 0,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ook de vergelijkbare winkelverkopen vertoonden een stijging met 0,1 procent, waarmee voor de eerste keer in bijna twee jaar opnieuw van een groei gewag kon worden gemaakt. Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar kende de vergelijkbare verkoop nog een inkrimping van 1,7 procent. De nettowinst van de keten viel echter met 12,5 procent terug tot 117 miljoen dollar. Daarbij wordt gewag gemaakt van hogere kosten. Het bedrijf lanceerde vorige maand een joint-venture met Amazon.

In België moeten de verschillende regeringen dringend aan het werk om de geplande kernuitstap tegen het midden van volgend decennium mogelijk te maken. Dat blijkt uit een rapport van netbeheerder Elia. Aangevoerd wordt dat een uitstap perfect mogelijk is, maar dan moet volgens Elia wel voldoende vervangcapaciteit worden voorzien. Indien de overheden geen overgangsmaatregelen voorzien, wordt volgens de netbeheerder daarentegen een feitelijke beslissing genomen op de kerncentrales langer open te houden. Volgens Bart Tommelein, Vlaams minister van energie, benadrukt de noodzaak aan een energiepact, zodat iedereen duidelijkheid heeft over de toekomst. Pas dan volgen volgens hem investeringen.

Deutsche Telekom staat open voor een eventuele beursgang van dochter T-Mobile Nederland. Ook een fusie van de divisie met de Nederlandse activiteiten van sectorgenoot Tele2 is bespreekbaar. Dat heeft Timo Höttges, topman van Deutsche Telekom, gezegd. Een dergelijke operatie kan volgens hem echter alleen indien op goede omstandigheden kan worden gerekend. Höttges benadrukte dat er over de toekomst van T-Mobile Nederland nog geen beslissing is genomen, maar voegde eraan toe dat ook het lokale management een dergelijke deal logische zou vinden. Door samenwerkingsverbanden proberen telecombedrijven hun positie op de Nederlandse markt, die grote concurrentie kent, te versterken.

14:08 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-11-17

Smartphones voeren grootste aantal online activiteiten aan

Op smartphones wordt een bredere waaier van activiteiten uitgevoerd dan op desktops of laptops. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Globalwebindex bij meer dan zeventigduizend online gebruikers. Daarbij kon worden vastgesteld dat gebruikers op smartphones tijdens het derde kwartaal van dit jaar gemiddeld veertien activiteiten uitvoerden. Dekstops en laptops komen aan een totaal van gemiddeld twaalf activiteiten. Gebruikers wijzen daarbij volgens de onderzoekers vooral op de gemakkelijke toegang tot het apparaat, dat nagenoeg steeds binnen handbereik ligt. Tevens blijkt het beperkte gebruik van tablets, waar slechts een gemiddelde van 3,2 activiteiten kon worden gemeld.

“Hoewel smartphones een bredere online activiteit laten blijken dan computers, kan worden aangegeven dat beide apparaten intensief gehanteerd blijven,” zeggen de onderzoekers. “Daaruit blijkt dat bij een contact met de klant zowel beroep moeten worden gedaan op grote en kleine schermen, ook al heeft de mobiele sector de leidende rol overgenomen.” De meest populaire activiteit op zowel smartphones als computers zijn het bezoek en gebruik van sociale netwerken, waar een respectievelijke score van 87 procent en 82 procent kan worden gemeld. Daarna kunnen echter een aantal opmerkelijke verschillen worden opgetekend.

Bij de mobiele telefoon staan chat en messaging met een score van 83 procent op de tweede plaats, gevolgd door het bekijken van video (74 procent), het gebruik van een landkaart (70 procent) en het bezoek van een nieuwssite (66 procent). De top tien bestaat verder uit een zoektocht naar een gewenst product of service (63 procent), het uploaden van een foto en het raadplegen van weersvoorspellingen (57 procent), het gebruik van een online backservice (52 procent) en de online aankoop van een product (51 procent).

Bij desktop en laptops wordt het bezoek aan een sociaal netwerk gevolgd door het bekijken van een videoclip (68 procent), een zoektocht naar een gewenst product of service (59 procent), het bezoek aan een nieuwssite (57 procent) en de online aankoop van een product (49 procent). De top tien bestaat hier verder uit chat en messaging en het gebruik van een online bankservice (43 procent), het raadplegen van weersvoorspellingen (38 procent), het uploaden van een foto (33 procent) en het raadplegen van een landkaart (32 procent).

Lees Verder

16:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: smartphone |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In Frankrijk heeft de politie een inval gedaan in de kantoren van de Frans-Zwitserse cementgroep LafargeHolcim in Parijs. De inval kadert in een onderzoek naar vermeende banden tussen LafargeHolcim en de terreurgroep Daech. Er zouden aanwijzingen zijn dat het Franse bedrijf Lafarge tijdens de eerste helft van dit decennium betalingen aan Daech zou hebben verricht om de fabriek in Aleppo open te kunnen houden. Daardoor zou Lafarge zich schuldig hebben gemaakt aan de financiering van een terreurorganisatie. Het bedrijf zegt zijn medewerking te verlenen aan het onderzoek. Er gebeurde ook een huiszoeking bij de Groupe Bruxelles Lambert (GBL), aandeelhouder van LafargeHolcim, in Parijs.

In navolging van onder meer de Europese Unie is nu ook de Amerikaanse staat Missouri een onderzoek gestart naar mogelijk machtsmisbruik door de technologiegroep Google. Dat heeft Josh Hawley, procureur-generaal van Missouri, bekendgemaakt. Het onderzoek moet uitwijzen of Google mogelijk de mededingingswetten van Missouri heeft overtreden. Het onderzoek spitst zich toe op het prijsvergelijkingsplatform Google Shopping, dat eerder dit jaar ook door de Europese Commissie met een boete van 2,4 miljard euro werd gesanctioneerd. Hawley merkte daarbij op bezorgd te zijn dat Google in de Verenigde Staten een gelijkaardig gedragspatroon ontplooit. Google tekende al wel beroep aan tegen de Europese sanctie.

Het Duitse concern Henkel, fabrikant van huishoudelijke producten, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 18,71 miljard euro. Dat betekende een stijging met 3,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer naar de autonome omzet wordt gekeken, zou een groei met 3,1 procent worden gemeld. Wanneer ook valutaschommelingen worden verwerkt, zou een omzetgroei met 7,1 procent zijn gemeld. Het bedrijf merkt verder op dat in alle divisies een omzettoename kon worden geregistreerd. De operationele winst van Henkel, producent van merken zoals Schwarzkopf en Persil, steeg met 8,5 procent tot 3,17 miljard euro. De nettowinst liep met 10 procent op tot 2,32 miljard euro.

Het Amerikaanse industriële concern General Electric (GE) plant een belangrijke reorganisatie. Dat heeft John Flannery, chief executive van General Electric, bekendgemaakt. Daarbij wordt opgemerkt dat het concern zich in de toekomst wil toeleggen op activiteiten in de luchtvaart, de gezondheidszorg en energie. Deze divisies vertegenwoordigen 58 procent van de totale omzet die door het concern wordt gerealiseerd. Het merendeel van de andere activiteiten zou worden afgestoten. Onder meer de verlichtingsdivisie zou worden verkocht, net zoals de transportafdeling en het belang in Baker Hughes, een dienstverlener voor de oliesector. De operatie moet de winstgevendheid van de groep opnieuw verhogen.

Venezuela is failliet. Het overheid van het Zuid-Amerikaanse land had een maand geleden al 200 miljoen euro intresten aan schuldeisers moeten overmaken. Na een wachtperiode van dertig dagen is het probleem nog steeds niet opgelost. Daarmee moet volgens het ratingbureau Standard & Poor’s officieel van een faillissement gewag worden gemaakt. Het faillissement van het land is geen verrassing. Onder meer de Britse bank Barclays had begin vorig jaar al aangekondigd dat een faillissement onafwendbaar was geworden. Het land is ingestort door moeilijkheden op de oliemarkt, een desastreus economisch beleid en politieke instabiliteit. Sinds begin deze eeuw gingen in Zuid-Amerika ook Argentinië en Puerto Rico al failliet.

Het ecommerce-concern Amazon heeft de televisierechten op The Lord of The Rings gekocht. Daarmee zal op basis van het werk van auteur Tolkien een televisiereeks worden gecreëerd die over meerdere seizoenen zal lopen. Er werd al langer gesuggereerd dat Amazon plannen koesterde om het werk als basis voor een televisiereeks te gebruiken. Amazon merkt wel op dat het verhaal gesitueerd zal zijn in een periode voor The Fellowship of The Ring, het eerste deel van de trilogie van Tolkien. Ook de Tolkien Estate & Trust, die de nalatenschap van de auteur beheert, reageerde positief op het initiatief van Amazon. De serie zal exclusief worden getoond op het streamingplatform Amazon Prime. Een spinoff is eveneens mogelijk.

De Duitse energiegroep RWE heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 32,4 miljard euro. Dat betekende een daling met 2,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst liep met 9 procent op tot 4,2 miljard euro. De nettowinst steeg van 227 miljoen euro naar 876 miljoen euro. De groei is volgens de onderneming vooral te danken aan de hogere energieprijzen. Daarnaast wordt gewezen op een daling van de kosten voor onderhoud. Ook de herstructureringskosten konden volgens Markus Krebber, chief executive van de energiegroep, onder controle worden gehouden. Wel wordt gewag gemaakt van een aanhoudende druk op de steenkoolcentrales.

In vier centrale districten van Parijs zullen panden door Airbnb voortaan nog slechts honderdtwintig nachten per jaar kunnen worden verhuurd. Dat heeft het stadsbestuur beslist. In totaal beschikt Airbnb in Frankrijk over 350.000 adressen. Daarmee is Frankrijk na de Verenigde Staten voor Airbnb de grootste markt van de wereld. In Parijs worden door het bedrijf 65.000 adressen voor verhuur aangeboden. Omdat die activiteiten belangrijke gevolgen hebben voor het woningaanbod en de huurprijzen, gingen echter steeds meer stemmen op om de activiteiten van Airbnb aan strikte voorwaarden te onderwerpen. Mogelijk zal de nieuwe huurlimiet op termijn naar het hele grondgebied van Parijs worden doorgetrokken.

De Amerikaanse keten Home Depot heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 25,03 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 8,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer naar de identieke omzet wordt gekeken, werd een groei met 7,9 procent opgetekend. Het operationele resultaat nam van 3,32 miljard dollar naar 3,68 miljard dollar toe. De nettowinst steeg met 10 procent tot 2,17 miljard dollar. Craig Menear, chief executive van Home Depot, maakte gewag van soliede kernactiviteiten, ondanks de negatieve invloeden van diverse natuurrampen. De orkanen zouden 104 miljoen dollar kosten hebben veroorzaakt, maar ook 282 miljoen dollar verkopen hebben gegenereerd.

De Oostenrijkse activist Max Schrems mag wel degelijk Facebook in zijn thuisland aanklagen. Hij mag echter enkel zijn eigen zaak naar voor brengen en niet optreden in naam van duizenden andere gebruikers die zich bij hem hadden aangesloten. Dat heeft de advocaat-generaal van het Europese hof van justitie beslist. Schrems wil de Europese tak van Facebook aanpakken. De activist is van mening dat het platform zowel de bescherming van zijn gegevens en zijn privacy onvoldoende heeft kunnen garanderen. Facebook had gevraagd de klacht van Schrems te verwerpen omdat de Oostenrijker niet in een eigen dossier optrad, maar wou handelen in naam van 25.000 andere personen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft een grote fout begaan door miljoenen vluchtelingen uit Syrië tot haar land toe te laten. Dat heeft de Duitse ontwerper Karl Lagerfeld, artistiek directeur van het modemerk Chanel, in een interview op een Franse televisiezender gezegd. Men kan volgens Lagerfeld onmogelijk miljoenen joden doden, om daarna miljoenen van hun ergste vijanden tot zijn grondgebied toe te laten. Dat blijft ook tientallen jaren na de feiten. De uitspraken van Lagerfeld, die in Frankrijk woont, hebben tot heel wat controverses geleid. De Franse mediaregulator ontving op zijn uitspraken honderden reacties. Er is een onderzoek beloofd.

De Duitse staalgroep Salzgitter heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,81 miljard euro, tegenover 5,86 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 14,6 miljoen euro naar 112,6 miljoen euro. Het bedrijf zegt te hebben kunnen profiteren van de hogere prijzen op de markt voor staalproducten. Verder werd opgemerkt dat zowel in Europa als in andere regio’s goede resultaten konden worden gemeld. Heinz Jörg Fuhrmann, topman van Salzgitter, wees erop dat winst van het Duitse concern het hoogste niveau in bijna tien jaar heeft laten optekenen. Hij maakte dan ook gewag van uitstekende vooruitzichten voor het volledige boekjaar.

In Groot-Brittannië heeft de Competition and Markets Authority (CMA) zich voorlopig akkoord verklaard met de geplande fusie tussen supermarktketen Tesco en groothandelaar Booker Group. Opgemerkt wordt dat de twee bedrijven weinig overlappingen vertonen en dan ook geen gevaar voor de concurrentie opleveren. Integendeel zou bij een aantal activiteiten de concurrentie volgens de autoriteiten nog sterker kunnen worden. Een aantal andere distributeurs, waaronder Spar en Bestway, hadden gevraagd om het samengaan van Tesco en Booker te verbieden. Een definitieve beslissing wordt tegen eind dit jaar verwacht. Met de overname is een bedrag van 3,7 miljard pond gemoeid.

De Zweedse Volvo Group neemt de Belgische truckdealer Kant over. Kant heeft vier vestigingen in de provincie Antwerpen en één filiaal in de Nederlandse gemeente Hulst. Met de transactie zegt Volvo Group zijn positie op de Belgische markt verder te versterken. Kant is één van de drie grootste dealers op de Belgische markt. Het bedrijf wordt met opvolgingsproblemen geconfronteerd. Na de overname trekt Harold Kant, oprichter van de truckdealer, zich uit het bedrijf terug. Volvo had de voorbije jaren zelf al verkooppunten overgenomen in Ruisbroek, Mechelen en Kampenhout. Door de overname van Kant wordt dat netwerk uitgebreid met filialen in Antwerpen, Sint-Niklaas, Beerse en Olen.

Het Britse telecombedrijf Vodafone heeft tijdens de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar, dat begin april van start ging, een omzet gerealiseerd van 23,1 miljard euro, tegenover 24,1 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De daling wordt toegeschreven aan de afstoting van een aantal activiteiten en ongunstige wisselkoerseffecten. De operationele winst liep op van 1,5 miljard euro naar 2 miljard euro. Het bedrijf boekte een nettowinst van 1,2 miljard euro, tegenover een verlies van 1,5 miljard euro de eerste zes maanden vorig boekjaar. Vittorio Colao sprake zich positief uit over het eerste halfjaar, waarbij onder meer gewezen wordt op de sterke prestaties van mobiele data.

08:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-11-17

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse chipmaker Qualcomm heeft een overnamevoorstel van Broadcom van de hand gewezen. Een bod van 130 miljard dollar zou volgens de negatieve reactie immers geen weerspiegeling van de reële waarde van Qualcomm vertegenwoordigen. Qualcomm, dat zelf bezig is zijn Nederlandse sectorgenoot NXP Semiconductors in te lijven, wijst vooral op zijn sterke posities in belangrijke groeimarkten. Daarmee kan de chipmaker zijn aandeelhouders naar eigen zeggen op eigen kracht veel meer bieden dan het bedrag dat Broadcom wil bieden. Bovendien verwacht Qualcomm dat de mededingingsautoriteiten zware eisen zullen stellen om de samensmelting van beide groepen goed te keuren.

De Duitse autobouwer Volkswagen gaat 560 miljoen euro investeren in zijn Argentijnse fabriek. Daar zal een nieuw suv-model voor de Zuid-Amerikaanse worden gebouwd. Dat heeft Volkswagen bekend gemaakt. De fabriek van Volkswagen in de Argentijnse stad Pacheco moet tegen eind dit decennium de eerste exemplaren van het nieuwe type opleveren. Bij de bouw van de wagen zal volgens de Duitse constructeur gebruik gemaakt worden van de bestaande technologie van de groep. Tevens werd aangegeven dat de auto een breed publiek moet aanspreken. De investering in Pacheco zou volgens de autobouwer ook ongeveer 2.500 nieuwe banen kunnen creëren.

De Amerikaanse groep Office Depot, leverancier van kantoormateriaal, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,6 miljard dollar. Dat betekende een daling met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel van 193 miljoen dollar naar 92 miljoen dollar. Het bedrijf zegt de voorbije periode last gehad van orkaanactiviteit. Volgens Office Depot hebben de orkanen Harvey, Irma en Maria tot verstoringen geleid van de activiteiten in het zuidoosten van de Verenigde Staten en Puerto Rico, waar zich volgens het bedrijf veel klanten bevinden. Echter ook bij de vergelijkbare verkoop moest echter een daling worden gemeld. Tevens is er de impact van winkelsluitingen.

In Thailand is een gerechtelijk onderzoek geopend naar de activiteiten van de King Power Group, die van betrokkenheid bij corruptie wordt verdacht. King Power, geleid door Vichai Srivaddhanaprabha, zou inkomsten voor de staat voor een totaalbedrag van 14 miljard baht of 363 miljoen euro hebben achtergehouden. King Power zou immers 15 procent van de opbrengsten van zijn dutyfree-activiteiten op Suvarnabhumi, de belangrijkste luchthaven van Bangkok, aan de staat moeten doorstorten. Uiteindelijk zou echter slechts 3 procent zijn overgemaakt. King Power is eigenaar van de Engelse voetbalclub Leicester City. Ook de Belgisch club OH Leuven vormt sinds de voorbije zomer onderdeel van de portfolio van King Power.

Milieuvereniging Greenpeace heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Noorse staat. Mikpunt van de actie is de goedkeuring die Noorwegen vorig jaar heeft gegeven om in de Barentszzee een tiental proefboringen naar oliebronnen te organiseren. Greenpeace, die bij de klacht heeft samengewerkt met de lokale milieugroep Nature & Youth, plegen die boringen een inbreuk tegen de Noorse grondwet. Daarbij wordt erop gewezen dat mensen recht hebben op een gezond leefmilieu. Ook wordt gewag gemaakt van het klimaatakkoord van Parijs. Voor de proefboringen werden onder meer vergunningen verstrekt aan de enegieconcerns Statoil, Chevron en Lundin. De Noorse staat ontkent de verwijten van de milieugroepen.

De Brits-Nederlandse energiegroep Shell trekt zich volledig terug uit het Australische bedrijf Woodside Petroleum. Dat heeft Shell bekend gemaakt. Shell had een belang van ongeveer 13,3 procent in Woodside Petroleum. De verkoop zou een bedrag van ongeveer 2,7 miljard dollar moeten opleveren. Shell had oorspronkelijk plannen om een belang van 8,5 procent te verkope, maar zegt bij institutionele investeerders een bijzonder sterke vraag te hebben vastgesteld. Daarvan zou Shell hebben kunnen profiteren om de participatie tegen een aantrekkelijke prijs van de hand te doen. Shell was sinds de jaren negen een belangrijk aandeelhouder van Woodside. Een volledige overname werd door de Australische overheid verboden.

De Amerikaanse winkelketen Macy's heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 5,3 miljard dollar. Dat betekende een daling met ruim 6 procent. Wanneer naar de identieke verkopen wordt gekeken, wordt een omzetdaling met 4 procent gemeld. Voor de daling wordt onder meer gewezen naar een aantal winkelsluitingen. Ook de andere vestigingen werden echter met lagere verkopen geconfronteerd. De nettowinst kon echter wel van 15 miljoen dollar naar 34 miljoen dollar worden opgedreven. Daarbij wordt onder meer gewezen op de gunstige impact van kostenbesparingen. Jeff Gennette, chief executive van Macy’s, stelde in het algemeen tevreden te zijn over de prestaties van de groep.

Technische problemen bij de Vlaamse openbare vervoersmaatschappij De Lijn verhinderen dat de reiziger optimaal gebruik kan maken van de Mobib-kaart. Op de Mobib-kaart kunnen reizigers hun abonnementen voor trein, tram en bus in heel België plaatsen. Op die manier hoeft bij een verplaatsing niet met verschillende kaarten gewerkt te worden. Een abonnement van De Lijn kan echter niet worden toegevoegd aan een Mobib-kaart die door een andere vervoersmaatschappij is uitgegeven. Omgekeerd zouden geen problemen worden ervaren. Volgens De Lijn zal het probleem begin volgend jaar zijn opgelost. De Mobib-kaart werd elf jaar geleden gelanceerd. De leverancier van de betrokken software zou al zijn beboet.

Luchtvaartmaatschappij Emirates heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van ruim 10 miljard euro. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep van 185 miljoen euro tot bijna 400 miljoen euro. In totaal vervoerde de maatschappij op zes maanden tijd 29,2 miljoen reizigers. Dat vertegenwoordigde een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. Er wordt wel opgemerkt dat Emirates vorig boekjaar werd geconfronteerd met een dure dollar. Ook moest worden vastgesteld dat de uitbreiding van het zetelaanbod niet helemaal door een passagiersgroei werd gevolgd. Dat leidde tot een lagere bezettingsgraad.

Het Nederlandse detacheringsbedrijf Redmore wordt overgenomen door de Belgische groep House of Human Resources, eigenaar van onder meer het uitzendbureau Accent Jobs. Redmore is gespecialiseerd in personeelsdiensten voor de financiële sector en de overheid. Het bedrijf ontstond drie jaar geleden uit de samensmelting van een aantal gespecialiseerde partijen. Het vakgebied van het Nederlandse bedrijf spitst zich onder meer toe op risicobeheer, consultancy, procesverbetering en de uitvoering van projecten. Daarbij kan op een bestand van ongeveer 1.200 medewerkers worden gerekend. Er wordt een jaaromzet van ongeveer 100 miljoen euro geboekt. Door de overname hoopt Redmore een snellere groei te kunnen nastreven.

Het alternatieve taxibedrijf Uber ontvangen een belangrijke investering van een groep investeerders rond de Japanse groep Softbank. De investeerders injecteren een bedrag van 1 miljard euro in Uber. Daarnaast nemen de betrokkenen tevens een bedrag van maximaal 9 miljard euro participaties van bestaande investeerders over. Volgens een aantal bronnen zou ook de Chinese internetgroep Tencent daarbij in het taxibedrijf zijn gestapt. Waarnemers merken op dat Uber verlieslatend is en door de nieuwe investering weer een grotere manoeuvreerruimte krijgt. Door de relaties van Softbank wordt in Zuidoost-Azië ook een samenwerking mogelijk met lokale partijen zoals Ola en Grab.

Staalgroep ArcelorMittal heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 17,6 miljard dollar. Dat betekent een stijging met meer dan 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst steeg met 1,5 procent tot 1,9 miljard dollar. De nettowinst liep op van 680 miljoen dollar naar 1,2 miljard dollar. Het bedrijf merkt op een groter volume staalproducten te hebben kunnen verkopen. Tevens kon worden geprofiteerd van de hogere prijzen die op de staalmarkt konden worden opgemerkt. Lakshmi Mittal, topman van ArcelorMittal, maakt gewag van solide kwartaalprestaties, die dankzij positieve marktcondities konden worden gerealiseerd. Die trend zou ook volgend jaar worden doorgetrokken.

Vermogensbeheerder Carmignac Gestion heeft een rechtszaak aangespannen tegen het farmabedrijf Perrigo en diens voormalige chief executive Joseph Papa en gewezen topkaders Judy Brown en Marc Coucke. Carmignac Gestion zegt bij de integratie van het bedrijf Omega Pharma van Marc Coucke door Perrigo misleid te zijn. De vermogensbeheerder wil Papa, Brown en Coucke persoonlijk aansprakelijk stellen voor de schade die zou zijn geleden. Carmignac Gestion zegt dat de betrokkenen twee jaar geleden misleidende informatie hebben verstrekt om investeerders te overtuigen een overnamebod van concurrent Mylan af te wijzen. Perrigo heeft echter gezegd zich krachtdadig tegen de klacht te zullen verdedigen.

Het bedrijf Nvidia, producent van computerhardware, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 2,64 miljard dollar. Dat was een stijging met 32 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst nam met 55 procent toe tot 838 miljoen dollar. De groei werd onder meer gedragen door activiteiten rond gaming en datacenters, waar tegenover het derde kwartaal van vorig jaar een omzetstijging met respectievelijk 25 procent en 109 procent kon worden gemeld. Games zijn voor Nvidia op gebied van inkomsten wel drie keer groter dan de datacenters. Verder wordt gemeld dat de mining van cryptomunten het voorbije jaar een aandeel van bijna 3 procent had in de totale omzet van de groep.

Het bedrijf Alterface uit Waver heeft een samenwerkingsakkoord ondertekend met het nabijgelegen themapark Walibi. Daardoor zullen bezoekers van Walibi, onderdeel van de Franse groep Compagnie des Alpes, de toegang krijgen tot een interactieve attractie, waarbij het publiek in shuttles langsheen interactieve schermen worden geloodst. De technologie, vergelijkbaar met gamecomputers, vergt een investering tussen 500.000 euro en 1 miljoen euro. Alterface is al vijftien jaar operationeel en heeft al voor tientallen themaparken in de hele wereld interactieve technologie geleverd. Onder meer Six Flags, Wanda Group en Merlin Entertainment zijn klant van Walibi, net zoals het Comics Station in Antwerpen.

09:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-11-17

Californische wijnen ontsnappen aan grootste brandschade

De bosbranden in Californië hebben dit jaar geen significante impact op de wijnoogst. Bovendien heeft de productie kunnen profiteren van een regenval die een einde heeft gemaakt aan een lange droogteperiode. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse Wine Institute. Opgemerkt wordt dat in totaal 245.000 acres wijngaarden door de branden werden beschadigd. De regio’s Napa, Sonoma en Mendocino werden het zwaarst geraakt. Deze gebieden vertegenwoordigen 12 procent van de totale Californische wijnproductie. Tegen de tijd dat het vuur de wijngaarden in deze regio’s had bereikt, bleek echter al een groot gedeelte van de druivenpluk achter de rug te zijn.

“In Napa en Sonoma bleek al 90 procent van de oogst achter de rug op het ogenblik dat de wijngaarden door de branden werden bereikt,” Robert Koch, voorzitter van het Wine Institute. “Datzelfde bleek ook waar te zijn voor 85 procent van de oogst in Mendocino. Bovendien bleken die oogsten van bijzonder hoge kwaliteit.” Koch verwijst daarbij naar de sterke regenval tijdens de wintermaanden, waardoor de wijngaarden volgens hem in staat bleken om robuuste en gezonde druiven voort te brengen. Wel wordt opgemerkt dat een hittegolf eind augustus bij de witte wijnen een prematuur rijpingsproces heeft veroorzaakt. Aangezien de temperaturen in september weer afkoelden, konden rode wijnen op een normale rijping rekenen.

Volgens het Wine Institute laten de meeste wijnproducenten uit de getroffen regio’s positieve vooruitzichten laten blijken voor de kwaliteit van de nieuwe jaargang. Dat geldt volgens de experts vooral voor de variaties Cabernet Sauvignon, Pinot Noir en Chardonnay. Er wordt nog opgemerkt dat Mendocino, Napa en Sonoma in totaal ongeveer twaalfhonderd producenten tellen. Minder dan tien wijngaarden werden door de branden vernield of zwaar beschadigd. Er wordt nog opgemerkt dat op de meeste locaties ook het traditionele wijnproeven is hervat. Er is voor geïnteresseerden volgens de sector dan ook geen enkele reden om een gepland bezoek te schrappen.

Californië vertegenwoordigt ongeveer 85 procent van de wijnproductie van de Verenigde Staten. De regio is tevens de vierde grootste wijnproducent van de wereld.

Lees Verder

17:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wijn |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse miljardair Michael Bloomberg heeft een bedrag van 50 miljoen dollar toegezegd voor investeringen in de vervanging van energieproductie met steenkoolcentrales. De investering betekent de eerste internationale inspanning van Bloomberg, gewezen burgemeester van New York, om de introductie van hernieuwbare energie te stimuleren. Eerder leverde Bloomberg ook al een belangrijke bijdrage tot de campagne Beyond Coal in de Verenigde Staten. Sinds die actie zes jaar werd gelanceerd werden al tot de stopzetting van 265 vervuilende Amerikaanse centrales besloten en werd volgens Bloomberg 85 gigawatt duurzame energie geïnstalleerd.

De Duitse groep Continental, toeleverancier voor de autosector, overweegt zich ook toe te spitsen op de productie van batterijen voor elektrische wagens. Dat heeft Elmar Degenhart, topman van Continental, in een gesprek met het magazine Automobilwoche gezegd. Met de bouw van een batterijfabriek zal volgens Degenhart een investering van ongeveer 3 miljard euro zijn gemoeid. De fabriek zou ongeveer een half miljoen batterijen per jaar moeten opleveren. Om de kosten van de investeringen te kunnen verdelen, denkt Continental volgens de topman aan het aantrekken van een aantal partners. De fabriek komt wellicht niet in Duitsland, waar elektriciteit volgens Degenhart te duur is.

Het telecombedrijf Altice heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5,8 miljard euro. Dat betekende een daling met 1,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg echter met 1,8 procent tot 2,4 miljard euro. In Frankrijk en Portugal moest respectievelijk een winstdaling met respectievelijk 3,2 procent en 1,3 procent worden gemeld, maar in de Verenigde Staten kon een groei met 12,8 procent worden gerealiseerd. Het bedrijf heeft verder het vertrek van bestuursvoorzitter Michel Combes gemeld. Hij wordt opgevolgd door Dexter Goei, topman van de Amerikaanse divisie van Altice. Patrick Drahi, oprichter van het bedrijf, wordt opnieuw voorzitter van de raad van bestuur.

De arbeidsrechtbank in Londen heeft het alternatieve taxibedrijf Uber verplicht om zijn chauffeurs te behandelen als werknemers en hen dus het minimumloon van 7,5 pond per uur uit te betalen. Tevens hebben de chauffeurs volgens de uitspraak recht op betaalde vakantie. Daarmee wordt een uitspraak van een rechter in eerste aanleg van oktober vorig jaar bevestigd. Chauffeurs van Uber hadden tot nu toe het statuut van zelfstandige en werden per opdracht betaald. Uber wijst er daarbij op dat de chauffeurs zelf de locatie en de duur van hun inzet voor het bedrijf kunnen kiezen. Uber liet dan ook uitschijnen tegen de uitspraak hoger beroep te zullen aantekenen.

Uitgever Electronic Arts (EA) heeft gamestudio Respawn Entertainment overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 315 miljoen dollar. Bovendien zouden de verkopers recht hebben op een bijkomende betaling van 140 miljoen dollar indien het bedrijf een aantal prestatiegebonden doelstellingen kan realiseren. Daarbij zou ook gekeken worden naar de waarderingscijfers voor nieuwe producties. Respawn Entertainment werd begin dit decennium opgericht door Vince Zampella en Jason Ward, die eerder al bij de ontwikkeling van Call of Duty waren betrokken. Respawn ontwikkelde onder meer de franchise Titanfall. Ook Nexon zou een bod op Respawn hebben gedaan.

De bedrijven Solvay en Strata, onderdeel van de groep Mudabala, hebben een definitieve overeenkomst ondertekend voor de oprichting van een joint-venture die vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) aan vliegtuigbouwer geavanceerde composietmaterialen zal leveren. Dat heeft Solvay bekend gemaakt. Financiële details over het akkoord werden niet meegedeeld. De productie zal gebeuren in een hightech-site die in Al Ain zal worden gebouwd. De twee partners hebben elk een belang van 50 procent in de joint-venture. De oprichting van de nieuwe entiteit moet nog wel door de autoriteiten worden goedgekeurd. Onder meer het vliegtuigtype B777X van Boeing wordt een klant van de joint-venture.

Het Belgische postbedrijf Bpost heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 647,6 miljoen euro. Dat betekende een stijging met meer dan 20 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De stijging is gedeeltelijk te danken aan een aantal overnames, maar anderzijds kon ook een sterke toename van de pakketbezorging worden gemeld. Bij de traditionele brievenpost werd een verdere daling met 5,3 procent opgetekend, maar de binnenlandse pakketbezorging kende een stijging met 32,8 procent. Ook bij de internationale pakketbezorgen konden positieve ontwikkelingen, vooral op de Aziatisch markt, worden gemeld. De nettowinst steeg van 110,1 miljoen euro naar 110,3 miljoen euro.

Het Chinese internetbedrijf Alibaba heeft op Singles Day een omzet van 168 miljard yuan of 25,3 miljard dollar gerealiseerd. Dat betekende een groei met 39 procent tegenover de editie van vorig jaar. Dat heeft Alibaba bekend gemaakt. Er wordt aan toegevoegd dat amper twee minuten en één seconder nodig waren om een omzet van 1 miljard dollar te realiseren. Verder werd nog opgemerkt dat ongeveer 90 procent van de omzet met mobiele applicaties werd gegenereerd. In totaal verwerkte Alibaba op Singles Day ruim 1,5 miljard transacties. Singles Day is inmiddels groter dan de opbrengsten die in de Verenigde Staten door Black Friday en Cyber Monday gezamenlijk kunnen worden gemeld.

Het Duitse conglomeraat Siemens heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 22,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep met 10 procent op tot 1,28 miljard euro. In totaal werden 23,7 miljard euro orders geboekt. Dat betekende een stijging met 16 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. Over het hele boekjaar werd een omzet gerealiseerd van 83 miljard euro. Dat vertegenwoordigde een toename met 4 procent tegenover het jaar voordien. Bij de identieke omzet werd een groei met 3 procent gemeld. De jaarwinst liep met 11 procent op tot 6,2 miljard euro.

De Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec) heeft opgeroepen tot actie tegen oneerlijke handelspraktijken. Daarbij werd aangekondigd dat de lidstaten van de Apec een samenwerking zullen opstarten om een einde te maken aan subsidies die de markt verstoren en aan andere systemen die een eerlijke handel belemmeren. Dat is bekend gemaakt bij de afsluiting van een samenkomst van de Apec in de Vietnamese stad Da Nang. Er werd tevens benadrukt dat de Wereldhandelsorganisatie meer middelen ter beschikking moet krijgen om een efficiënt toezicht op het handelsverkeer te garanderen en economische geschillen tussen landen te helpen oplossen.

In de Verenigde Staten mag Vimpat, een epilepsiemiddel dat door het Belgische farmabedrijf UCB op de markt wordt gebracht, voortaan ook worden toegediend aan kinderen vanaf vier jaar die last hebben van epileptische aanvallen. Dat heeft de Amerikaanse Food & Drugs Administration (FDA) gemeld. De beslissing van de Amerikaanse autoriteiten betekenen volgens UCB een belangrijke mijlpaal. Er wordt daarbij op gewezen dat er op de markt slechts weinig epilepsiemiddelen voor kinderen beschikbaar zijn. In de Verenigde Staten zouden ongeveer 470.000 kinderen onder de leeftijdsgrens van achttien jaar aanvallen van epilepsie lijden. Het middel mag bij kinderen alleen oraal worden toegediend.

Deutsche Post heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 14,6 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst steeg met 10,5 procent tot 834 miljoen euro. Opgemerkt wordt dat de vier divisies van de groep aan de groei hebben bijgedragen. Onder meer wordt gewezen op een sterke toename in de levering van online bestellingen. Frank Appel, topman van Deutsche Post, benadrukt dat het bedrijf het beste derde kwartaal uit zijn geschiedenis heeft laten optekenen. Hij stelde daarbij ook een sterke kerstperiode te verwachten. Over het hele jaar wordt een winst van ongeveer 3,75 miljard euro verwacht.

Emirates, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), heeft bij Boeing veertig toestellen van het type B787 10X besteld. Het order heeft een totale waarde van 12,9 miljard euro. De eerste toestellen van de nieuwe vloot zouden over vijf jaar moeten worden geleverd. Verder zou de maatschappij ook nog met Airbus over de aankoop van zesendertig bijkomende exemplaren van het type A380 in onderhandeling zijn. Dat order zou een waarde hebben van 13,7 miljard euro. Door de bestelling van Emirates zou Airbus de productie van de A380 alvast met enkele jaren kunnen verlengen. De A380 is het grootste passagiersvliegtuig van de wereld. De orders blijven echter onder de verwachting.

Het mediaconcern RTL Group heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,37 miljard euro. Dat betekende een stijging met 1,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst liep van 102 miljoen euro op naar 114 miljoen euro. Het bedrijf zegt vooral sterke prestaties te hebben kunnen optekenen op zijn Duitse en Franse activiteiten, die betere resultaten hebben geboekt dan de onderscheiden nationale reclamemarkten. Bert Habets, chief executive van het mediaconcern, wees erop dat RTL Group op het gebied van omzet en operationele winst het beste derde kwartaal uit zijn geschiedenis heeft kunnen laten optekenen. Het bedrijf verwacht dezelfde ontwikkelingen tijdens het vierde kwartaal.

De Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet heeft de Zweed John Lundgren als nieuw chief executive aangesteld. Dat heeft EasyJet bekend gemaakt. Lundgren moet bij EasyJet de opvolger worden van Carolyn McCall, die het bedrijf verlaat om volgend jaar chief executive te worden van het mediaconcern Independent Television (ITV). Lundgren (51) was in het verleden actief bij de toeristische groep TUI Travel, waar hij onder meer een tijdlang als plaatsvervangend chief executive optrad. Hij neemt begin december zijn nieuwe taak bij de luchtvaartmaatschappij op. Carolyn McCall blijft nog tot eind december bij EasyJet om haar opvolger te helpen inwerken. Lundgren heeft meer dan dertig jaar expertise in de reissector.

12:36 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende