23-02-18

Galileo heeft al honderd miljoen gebruikers

Galileo, het Europese systeem voor satellietnavigatie, heeft na één jaar bijna honderd miljoen gebruikers. Dat heeft het Franse Centre National d'Etudes Spatiales (Cnes) bekendgemaakt. Galileo ging in december 2016 officieel van start. Aan de realisatie van het project werd zeventien jaar gewerkt. De uiteindelijke kosten vertegenwoordigen meer dan het drievoud van het budget dat bij de lancering van Galileo was voorzien. Wel wordt opgemerkt dat het systeem met een aantal kinderziektes heeft moeten afrekenen, maar tegen het einde van dit decennium zou Galileo grotendeels op punt moeten staan, waarbij een beduidend sterkere nauwkeurigheid zou kunnen worden geboden dan in het Amerikaanse Global Positioning System (GPS).

Opgemerkt wordt dat de initiële diensten van Galileo slechts een zwak signaal gaven, terwijl een aantal atoomklokken van de satellieten dienst weigerden. Twee satellieten werden in een verkeerde baan geplaatst. Sindsdien zijn echter bijkomende satellieten toegevoegd. Tegen eind dit decennium zal Galileo volgens het Franse ruimtevaartbureau een plaatsbepaling tot op minder dan één meter mogelijk maken. De Amerikaanse satellietnavigatie werkt met een nauwkeurigheid van verscheidene meters. Er wordt opgemerkt dat de jongste generaties van de smartphones van zowel Apple als Samsung al met Galileo compatibel zijn. Dat geldt ook voor een groot aantal geconnecteerde objecten.

Ook luchtvaartmaatschappijen zoals Air France en EasyJet zouden volgens het Cnes plannen hebben om van Galileo gebruik te maken. Galileo is eigendom van de Europese Unie, die niet langer wil vertrouwen op het Amerikaanse Global Positioning System of het Russische Glonass, die beide onder militaire controle vallen. Sinds dit jaar zullen ook alle auto’s die in Europa worden verkocht, voor navigatie en plaatsbepaling met Galileo worden uitgerust. Klanten van de betalende service van Galileo zullen zelfs meer accurate plaatsbepalingen, tot op enkele centimeters, mogelijk kunnen maken. De nauwkeurigheid moet onder meer het gebruik van autonome wagens veiliger maken.

Lees Verder

18:11 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: galileo |  Facebook |

21-02-18

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse kofferfabrikant Samsonite investeert tientallen miljoen euro in de uitbreiding van zijn Europees distributiecentrum in Oudenaarde uit te breiden. Van een afbouw van de vestiging, waarvoor al eens gevreesd werd, is dus geen sprake. De investering is volgens Samsonite Europe een duidelijk teken van zijn verankering in België. De stockageruimte op de site in Oudenaarde moet gevoelig worden uitgebreid. Daarom komt er in het nabijgelegen Ruien (Kluisbergen) een nieuw distributiecentrum, dat grotendeels geautomatiseerd zal zijn. De nieuwe installaties worden ingeplant op de site van een vroegere centrale van Electrabel en zullen werk bieden aan veertig tot zestig mensen.

Het Belgische bier Jupiler zal door brouwer AB InBev tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Rusland onder de naam Belgium op de markt brengen. De campagne loopt over een periode van vijf maanden. Het merk zal in maart in de winkel kunnen worden gekocht. Aan het recept van het bier wordt echter niets gewijzigd. Pas in juli zal de merknaam Jupiler terugkeren. Ook bij het Europees voetbalkampioenschap in Frankrijk twee jaar geleden had AB Inbev al een bijzondere actie rond de Rode Duivels gehouden. Twee jaar geleden had de groep in de Verenigde Staten al een gelijkaardige campagne gevoerd, waarbij Budweiser, het Amerikaanse zustermerk van Jupiler, als America werd gepromoot.

De Amerikaanse winkelketen Walmart heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 136 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst daalde echter van 3,8 miljard dollar naar 2,2 miljard dollar. Onder meer wordt gewezen op de impact van reorganisatiekosten. Daarnaast wordt ook gewezen op de vertraging die Walmart bij zijn online verkopen laat optekenen. Tijdens het voorbije kwartaal nam de omzet van de online verkoop nog met 23 procent toe, maar de kwartalen voordien was er nog sprake van groeicijfers met meer dan 50 procent.

Restaurantketen Kentucky Fried Chicken (KFC) heeft in Groot-Brittannië door voorraadproblemen een groot aantal filialen tijdelijk moeten sluiten. De keten werd immers geconfronteerd met een tekort aan kippen. De restaurantketen heeft in Groot-Brittannië een netwerk van negenhonderd filialen. De groep, die wordt gecontroleerd door de holding Yum Brands, heeft daarvoor recent een nieuw leveringscontract getekend met het Duitse concern DHL Group. Door een aantal operationele problemen kon echter slechts een gedeelte van de leveringen tijdig worden geleverd. Op andere locaties konden slechts onvolledige leveringen worden gedaan. Minstens zeshonderd restaurants moesten tijdelijk sluiten.

Het Britse wedkantoor William Hill is in eigen land veroordeeld tot een boete van 6,2 miljoen pond. Dat heeft de Britse Gambling Commission beslist. Aangegeven werd dat William Hill te weinig inspanningen heeft gedaan om witwaspraktijken tegen te gaan. Er wordt aan toegevoegd dat het wedkantoor inbreuken heeft gepleegd tegen de regels voor sociale verantwoordelijkheid. Door de lakse controles konden tien klanten grote bedragen inzetten. Dat geld was op illegale wijze verkregen. William Hill verdiende ongeveer 1,2 miljoen pond aan de weddenschappen. De boete die is opgelegd toont volgens de Gambling Commission de ernst van de inbreuken waaraan het wedkantoor zich schuldig heeft gemaakt.

De Amerikaanse groep Restaurant Brands International (RBI) overweegt een bod op de Amerikaanse pizzaketen Domino's Pizza. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. De transactie zou een belangrijke leemte in de portfolio van Restaurants Brands opvullen. De groep is al actief in de verkoop van hamburgers (Burger King), kip (Popeyes Louisiana Kitchen) en koffie (Tim Hortons). Door de overname van Domino’s Pizza zou Restaurant Brands, in handen van investeerder 3G Capital, zich bovendien een toegang kunnen bezorgen tot één van de snelstgroeiende segmenten van de fastfood-industrie. Domino’s Pizza is actief in vijfentachtig landen levert meer dan één miljoen pizza’s per dag.

De Britse bank HSBC Holdings heeft het voorbije jaar ruim 51 miljard dollar baten gerealiseerd, tegenover 48 miljard dollar inkomsten het jaar voordien. De brutowinst liep met ruim 10 miljard dollar op tot 17 miljard dollar. Er wordt wel opgemerkt dat de resultaten sterk werden beïnvloed door eenmalige posten. Het jaar voordien had de Britse groep nog belangrijke afschrijvingen moeten boeken op zijn Europese divisie en op een verkoop van activiteiten in Brazilië. Anderzijds moest een last van meer dan 1 miljard dollar worden geboekt al gevolg van een fiscale hervorming in de Verenigde Staten. Door de problemen bij Steinhoff en Carillion werd een provisie van 188 miljoen dollar voor kredietverliezen geboekt.

De bouwgroep Besix zet haar parkingdivisie te koop. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Besix was sinds begin dit decennium in de sector actief na overname van 75 procent van het Antwerpse bedrijf Parkeerbeheer. De divisie werd inmiddels tot Besix Park omgevormd. Het bedrijf baat veertien parkings uit. Besix Park is onder meer actief op de luchthaven van Deurne, maar is verder aanwezig in Antwerpen, Brussel en een aantal kleinere steden zoals Geel, Lier, Turnhout en Sint-Truiden. De divisie zou onder meer belangstelling hebben van sectorgenoten als van een aantal vastgoedbeheerders en infrastructuurfondsen. Besix Park realiseerde twee jaar geleden een omzet van 8,5 miljoen euro.

Het Duitse chemieconcern Covestro heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 14 miljard euro. Dat betekende een stijging met 18,8 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep op van 795 miljoen euro naar 2 miljard euro. Patrick Thomas, chief executive van Covestro, benadrukte dat het bedrijf, een voormalige dochter van Bayer, het voorbije jaar een uitstekend resultaat heeft laten optekenen. Opgemerkt wordt dat Covestro heeft kunnen profiteren van een grote vraag naar hoogwaardige kunststoffen en hogere winstmarges. Het concern zegt voor de toekomstige ontwikkelingen bijzonder veel te verwachten naar het toenemend belang van duurzaamheid in de economie.

De Zwitserse uitzender Adecco neemt de Amerikaanse digitale uitzendmarktplaats Vettery over. Dat heeft Adecco bekendgemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Vettery richt zich vooral op functies op het gebied van informatica, verkoop en financiën. De onderneming werd vier jaar geleden in New York opgericht door Bret Adcock en Adam Goldstein. Inmiddels is het bedrijf actie in zeven grote Amerikaanse metropolen. De overname moet de internationale groei van Vettery versnellen. Oprichters Adcock en Goldstein blijven ook na de overname op post. Vettery werkt onder meer met machine learning om kandidaten aan de gepaste functies te verbinden.

De Zuid-Afrikaanse meubelketen Steinhoff moet de cijfers van zijn twee jongste boekjaren aanpassen. Dat heeft een rechtbank in Amsterdam, waar Steinhoff statutair is geregistreerd, beslist. Er zou immers zijn vastgesteld dat Steinhoff een aantal participaties ten onrechte van volledige dochters in de jaarrekeningen had opgenomen. De zaak tegen Steinhoff was aangespannen door het Duitse OM-Handels en het Oostenrijkse MW Holding, twee zakenpartners van de Zuid-Afrikaanse groep. Steinhoff had zelf al aangekondigd zijn jaarrekeningen te zullen herzien, nadat eind vorig jaar een aantal boekhoudkundige onregelmatigheden waren ontdekt. De chief executive en financieel directeur zijn vertrokken.

De Amerikaanse doe-het-zelfketen Home Depot heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 23,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 7,5 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg met 100 miljoen dollar tot 1,8 miljard dollar. Het bedrijf zegt te blijven profiteren van het aanhoudende herstel op de Amerikaanse woningmarkt. Home Depot trekt meer klanten, die gemiddeld ook steeds meer aankopen doen. Het bedrijf profiteert ook van de omvangrijke herstelwerkzaamheden als gevolg van orkaanschade. Ook voor dit jaar verwacht Home Depot een verdere groei te kunnen realiseren. De keten verhoogt zijn dividend en keert een speciale bonus uit.

China gaat strenger optreden tegen de import van oud papier. Alleen perfect gesorteerd papier wordt nog aanvaard. De beslissing heeft in Europa tot een instorting van de papierprijzen geleid. Vanuit Europa werd immers ongeveer negen miljoen ton papier naar China geëxporteerd. Het merendeel van die voorraden blijven nu in Europa. Daardoor is een overschot gecreëerd, waardoor de Europese papierprijzen op een half jaar geleden ongeveer zijn gehalveerd. Er wordt ongeveer acht miljoen ton meer ingezameld dan door de Europese papierindustrie kan worden verwerkt. Chinese papierimport mag nog maximaal 0,5 procent vervuiling bevatten. Internationaal geldt een tolerantie van 1,5 procent.

Deutsche Börse, de exploitant van de beurs in Frankfurt, heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 2,46 miljard euro. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met ruim 20 procent tot 874 miljoen euro. Wanneer geen rekening wordt gehouden met een aantal eenmalige posten, zou nog een groei met 6 procent zijn gemeld. Onder meer wordt gewezen op de impact van geslaagde kostenbesparingen. Deutsch Börse wordt sinds begin dit jaar geleid door Theodor Weimer. Hij is de opvolger van Carsten Kengeter, die moest opstappen na geruchten over handel met voorkennis rond de mislukte fusie van Deutsche Börse en London Stock Exchange (LSE).

Bij de Duitse autobouwer BMW is een oplossing gevonden voor een erfeniskwestie die meer dan twee jaar geleden heeft geduurd. Johanna Quandt, de belangrijkste aandeelhouder van de Duitse autobouwer, overleed ruim twee jaar geleden. Nu is bepaald dat haar zoon Stefan Quandt een belang van 25,8 procent in de stemrechten van BMW krijgt. Hij wordt de belangrijkste aandeelhouder van de groep. Zijn zus Suzanne Quandt krijgt 20,9 procent van de stemrechten. Daarnaast heeft de stichting van de familie nog een belang van 16,4 procent in de Duitse autobouwer. De familie Quandt heeft samen 63 procent van de aandelen van BMW in portefeuille. Het vermogen van de familie bedraagt ruim 30 miljard euro.

08:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-02-18

Millennial heeft dezelfde levensdoelen als eerdere generaties

Millennials trouwen, kopen huizen en beginnen gezinnen later in hun leven. Maar achter dit uitstel gaat niet noodzakelijk een intentie schuil. Dat zegt een onderzoek door wetenschappers aan de Stanford University, gebaseerd op interviews met meer dan zeventienhonderd mensen ouder dan vijfentwintig jaar in de Verenigde Staten. Millennials hopen op dezelfde leeftijd belangrijke levensdoelen te bereiken als de generaties die hen zijn voorgegaan, met inbegrip van zestigers en zeventigers en nog oudere groepen. De onderzoekers zeggen dan ook dat de ideale timing van belangrijke mijlpalen tussen de generaties relatief constant is gebleven.

"Millennials willen dezelfde dingen rond dezelfde tijd bereiken als iedereen,” benadrukt onderzoeker Tamara Sims. "Gemiddeld zeiden mensen dat ze liefst wilden trouwen op zevenentwintigjarige leeftijd, een huis kopen als achtentwintigjarige en een gezin stichten als negenentwintigjarige. De mate waarin mensen deze doelen bereikten, neemt echter af met elke opeenvolgende generatie. De generatie tussen vijfentwintig en vierendertig jaar heeft de minste kans zijn doel te bereiken. Onze bevindingen suggereren dat jonge volwassenen niet de disruptors zijn waarvan ze vaak worden gehouden. Ze realiseren weliswaar hun levensdoelen later dan gepland, maar die daling is niet bij hen begonnen.”

De studie toonde aan dat het bezit van een eigen woning een doel was dat het kleinste aantal Amerikaanse millennials heeft bereikt. De millennials zijn echter niet alleen. De onderzoekers ontdekten dat zelfs mensen tussen vijfendertig en vierenvijftig jaar een verschil van zeven jaar ervaren tussen het moment waarop ze een huis wilden kopen en wanneer die plannen in realiteit worden omgezet. De vijfenzestigplussers kopen huizen slechts een of twee jaar na de verhoopte leeftijd. Bovendien toonde de studie aan dat millennials sneller willen sparen voor hun pensioen dan eerdere generaties. Bovendien blijkt 43 procent daadwerkelijk te sparen, meer dan elke voorgaande generatie op die leeftijd.

"Deze bevinding kan worden toegeschreven aan een beleid dat pensioensparen aanmoedigt,” aldus nogi Sims.

Lees Verder

18:37 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: millenial |  Facebook |

Dubai wil meer dan 35 miljoen toeristen per jaar

Tegen eind volgend jaar zal Dubai in totaal 132.000 hotelkamers kunnen aanbieden. Dat blijkt uit een studie van het Department of Tourism and Commerce Marketing (Dubai Tourism) van het emiraat. Daarbij wordt verwacht dat volgend jaar in Dubai in totaal 35,5 miljoen overnachtingen zullen worden geregistreerd. Dat betekent een stijging met 10,2 procent tegenover dit jaar. Ondanks de toename van de beschikbare capaciteit, zal de bezettingsgraad van de hotels tussen 76 procent en 78 procent behouden blijven. Eind vorig jaar telde Dubai 107.431 hotelkamers. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover het jaar voordien.

“Ondanks die toename konden de hotels toch rekenen op een bezettingsgraad van 78 procent,” betoogt Helal Saeed Almarri, directeur-generaal van Dubai Tourism. “Dat was te danken aan de toename van het aantal gasten met 6,2 procent tot 15,79 miljoen reizigers. De sterke prestatie is vooral significant wanneer men rekening houdt met de uitdagende economische en politieke omstandigheden waarmee veel landen werden geconfronteerd, zoals de impact van de fluctuerende olieprijzen en de brexit.” Almarri gaf nog aan dat bij de driesterrenhotels tot eind volgend jaar een groei met 10 procent mag worden verwacht. Bij de viersterrenhotels zou sprake zijn van een stijging met 13 procent.

“Deze diversificatie van de hotelsector maakt deel uit van de strategische focus die een verbreding van de toeristische basis van Dubai tot gevolg moet hebben,” benadrukt de directeur-generaal van Dubai Tourism nog. “Daardoor moet de stad grotere volumes kunnen aantrekken uit nieuwe marktsegmenten. De toeristische sector moet dan ook niet alleen de verwachtingen van de klant invullen, maar moet er tevens voor zorgen dat Dubai een blijvende indruk maakt en reizigers ook kan aanzetten tot een herhaald bezoek.” Dubai moet volgens Almarri wereldwijd een stad worden die op het allerhoogste toeristische niveau kan concurreren.

Lees Verder

18:02 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: toerisme |  Facebook |

Hotels zien mogelijkheden in artificiële intelligentie

Terwijl hoteliers vrezen voor een toekomst waarin hun eigendommen door robots worden beheerd, geloven ze dat kunstmatige intelligentie de sleutel kan zijn tot een bijzonder gepersonaliseerde gastervaring. Dat is de conclusie van een onderzoek door SiteMinder en IDeas Revenue Solutions. Hoteliers zeggen dat robots weliswaar nooit echte gastvrijheid kunnen vervangen, maar wel grote hoeveelheden gegevens kunnen ontcijferen, zodat ze over hun gasten sneller informatie kunnen verzamelen dan menselijke werknemers. Opgemerkt wordt dat de voorkeuren van de hotelgast de voorbije kwarteeuw door de toenemende toegankelijkheid van digitale technologie veel meer gesofisticeerd zijn geworden.

"Hoteliers moeten dringend aan boord komen met de technologische vooruitgang die consumenten dagelijks zien en ervaren,” zegt het rapport. "Gasten vandaag zijn meer technisch onderlegd. Wat ze thuis verwachten, verlangen ze ook in het hotel waarin ze verblijven." Hoteliers suggereerden dat kunstmatige intelligentie de gastervaring best kon verbeteren door middel van gepersonaliseerde prijzen tijdens het boekingsproces, spraaktechnologie en gezichtsherkenning bij aankomst en een constante klantenservice tijdens het verblijf. Volgens de studie moet de toekomst van gastvrijheid technologie met menselijke benadering combineren om een ​​aangename en authentieke ervaring te creëren.

Tevens bleek echter dat veel hoteliers onvoldoende aandacht besteden aan het fundamentele belang van een optimale integratie van hun systemen om het beste inzicht in de gastgegevens te krijgen. "Hotels beschikken over een schat aan gastendata", zeggen de onderzoekers. "Ze hebben de mogelijkheid elk punt van de gastervaring te begrijpen en te analyseren om meer innovatieve en beter onderbouwde beslissingen te nemen. Ze hebben echter informatie nodig om hun systemen naadloos te laten functioneren. Er is een duidelijk herkenbare trend binnen de horecasector om technologie toe te passen om zowel de performantie als de gastervaring te maximaliseren.”

"Hoewel er onvermijdelijk informatica-problemen zullen opduiken en moeten worden aangepakt, toch zal kunstmatige intelligentie een steeds grotere rol spelen in het leveren van diensten op maat aan gasten, net zoals in andere consumentgerichte sectoren,” zeggen de onderzoekers nog.

Lees Verder

17:37 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: toerisme |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Siemens brengt zijn gezondheidsdivisie Healthineers nog voor de zomer naar de beurs. Dat heeft het Duitse industrieconcern gemeld. Het onderdeel maakt ziekenhuisapparatuur en zorgtechnologie. Siemens wil een belang van ongeveer 25 procent in Healthineers op de beurs van Frankfurt laten noteren. De beursintroductie zou Siemens een bedrag tussen 6 miljard euro en 10 miljard euro moeten opleveren. De opbrengst van de operatie zou worden gebruikt voor overnames die de kernactiviteiten van Siemens, onder meer in de energiesector, zouden kunnen versterken. Eerder werd onder meer het verlichtingsbedrijf Osram afgesplitst, net zoals activiteiten rond windenergie en treinen.

Op de website MobiPulse wordt voortaan dagelijks tijdens de spitsuren de stiptheid van de Belgische treinen gevolgd. Dat heeft Infrabel, beheerder van het Belgische spoornet, gemeld. Infrabel zegt met de publicatie transparant te willen zijn over de vertragingen. Bij vertragingen wordt ook de mogelijke reistijd met de auto vermeld. Ook kostprijs en uitstoot worden vergeleken. Op MobiPulse worden de verbindingen tussen Brussel-Centraal en negen andere grote stations in het land bijgehouden. Er wordt nu al maandelijkse stiptheidscijfers gepubliceerd, maar die statistieken tonen volgens Infrabel vertekende resultaten. Buiten de spitsuren zijn vertragingen immers bijzonder beperkt.

Beursuitbater Euronext heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 532,3 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 7,2 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst steeg met 4,9 procent tot 297,8 miljoen euro. Euronext - uitbater van de beurzen in Parijs, Amsterdam, Brussel, Londen en Lissabon - wijst erop dat het voorbije jaar weinig volatiliteit kon worden geregistreerd, maar dat kon naar eigen zeggen worden gecompenseerd door hoge volumes en een sterk marktaandeel. Stephane Boujnah, chief executive van Euronext, stelde veel vertrouwen te hebben in de volgende twee jaar. Daarbij zal volgens hem ook de invloed van kostenbesparingen worden ervaren.

Luis de Guindos, Spaans minister van economische zaken, wordt vrijwel zeker vicevoorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). Philip Lane, president van de Ierse centrale bank, was immers de enige tegenkandidaat, maar heeft zich teruggetrokken om onenigheid binnen de eurozone te vermijden. De Guindos krijgt geniet ook de steun van de eurogroep. Dat heeft Mario Centeno, voorzitter van de eurogroep, gezegd. De Guindos wordt bij de Europese Centrale Bank de opvolger van de Portugees Vitor Constancio, wiens mandaat in mei dit jaar afloopt. In maart nemen de regeringsleiders van de Europse Unie een formeel besluit over de opvolging van Constancio.

Het bedrijf Virgin Hyperloop One wil in India een supersnelle flitstrein inleggen tussen de stad Poona en de nieuwe luchthaven van Mumbai. De trein zou de afstand in vijfentwintig minuten afleggen. Dat is een tijdswinst van drie uur. Dat heeft de Britse zakenman Richard Branson, topman van Virgin Hyperloop One, gemeld. Het bedrijf heeft rond het project een voorlopig akkoord getekend. Twee tot drie jaar na het definitieve akkoord wordt een demonstratietraject opgezet. Daarna moet het project in een periode van vijf tot zeven jaar worden afgerond. Branson zegt ervan overtuigd te zijn dat de flitstrein op India een even grote impact kan hebben dan het traditionele spoornet in de twintigste eeuw.

Deutsche Bank gaat bij zijn investeringsbankiers tot vijfhonderd banen schrappen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. In eerste instantie zouden tweehonderdvijftig banen verdwijnen, maar uiteindelijk zou de omvang van de operatie volgens de insiders nog gevoelig kunnen oplopen. De operatie vormt een onderdeel van de maatregelen die de Duitse bank doorvoert om zijn kosten te beperken. Onder meer in Londen en de Verenigde Staten werden al ontslagen doorgevoerd. Opgemerkt wordt dat John Cryan, topman van Deutsche Bank, weliswaar probeert toptalent van de divisies aan het bedrijf te binden, maar met de financiële situatie rekening moet houden.

Het Britse bedrijf Reckitt Benckiser heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 11,5 miljard pond. Dat betekende een status-quo tegenover het jaar voordien. De nettowinst kon met 10 procent tot ruim 2,25 miljard pond worden opgevoerd. Rakesh Kapoor, topman van Reckitt Benckiser, maakte gewag van een matig jaar. Het is voor de eerste keer in de geschiedenis dat Reckitt Benckiser - fabrikant van merken zoals Nurofen, Strepsils en Durex - geen omzetgroei heeft kunnen melden. Volgens Kapoor werd het bedrijf het voorbije jaar geconfronteerd met een tegenvallende vraag naar nieuwe producten en productieverstoringen ten gevolge van een cyberaanval.

De Amerikaanse activistische belegger ValueAct heeft een belang van 5,4 procent opgebouwd in de groep Merlin Entertainments, eigenaar van franchises zoals Madame Tussauds an Legoland. De activistische belegger is daarmee de derde grootste aandeelhouder geworden van Merlin Entertainments. Verwacht wordt dat ValueAct zal aandringen op een aantal drastische ingrepen om de prestaties van het bedrijf te verbeteren. Merlin wordt immers al enkele tijd met slinkende bezoekersaantal geconfronteerd. Merlin in voor 29,8 procent in handen van investeerder Kirkbi, de holding van de familiale groep achter Lego. De Wellcome Trust is de tweede grootste aandeelhouder.

Vastgoedgroep Retail Estates heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 55,5 miljoen euro netto huurinkomsten geboekt. Dat betekende een stijging met bijna 14 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De stijging is in belangrijke mate aan inkomsten uit een drietal Nederlandse winkelcentra die Retail Estates vorig jaar voor een bedrag van ruim 200 miljoen euro heeft gekocht. Het resultaat steeg met bijna 20,1 procent tot 33,91 miljoen euro. De bezettingsgraad bedroeg 98,31 procent, tegenover 98,13 procent op het einde van het eerste kwartaal vorig jaar. De portefeuille van Retail Estates wordt geschat op 1,3 miljard euro.

Het Britse biotechbedrijf Acacia Pharma wil met een introductie op de beurs van Brussel een kapitaal van 40 miljoen euro ophalen. De keuze voor Brussel wordt toegeschreven aan de sterke reputatie die België als biotech-valley heeft. Acacia heeft het geneesmiddel Baremsis, een product dat misselijkheid en braakneigingen na een operatie onder verdoving moet helpen tegengaan, in portefeuille. Baremsis wordt met een infuus toegediend. Acacia gaat ervan uit dat het actieve bestanddeel uit Baremsis ook inzetbaar is bij kankerpatiënten die chemotherapie krijgen. De opbrengst van de beursgang moet gebruikt worden voor de commercialisering van Baremsis en de financiering van verder onderzoek.

Het Franse luxemerk Chanel heeft een minderheidsbelang genomen in het Britse online platform Fartech. Tot nu toe heeft Chanel zich online weinig gemanifesteerd en ook met de instap in Fartech verandert aan die strategie voorlopig weinig. De collectie van Chanel zal volgens Bruno Pavlovsky, president van het Franse modehuis, ook in de toekomst uitsluitend langs de traditionele retailkanalen te koop worden aangeboden. Wel is het de bedoeling dat de expertise van Fartech zal worden ingezet om een aantal digitale diensten voor Chanel te ontwikkelen. Onder meer wil het modehuis naar eigen zeggen nieuwe persoonlijke ervaringen, met behulp van diensten zoals augmented reality, aanbieden.

De Nederlandse chipproducent NXP Semiconductors heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 2,46 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 0,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het concern merkt vooral uitstekende cijfers voor de automotive-divisie, waar een stijging met 12 procent tot 970 miljoen dollar kon worden gemeld. De operationele winst nam met 6,7 procent toe tot 763 miljoen dollar. Over het hele jaar boekte NXP Semiconductors een omzetdaling met 2,5 procent tot 9,3 miljard dollar. De operationele winst steeg met 7,5 procent tot 2,7 miljard dollar. NXP Semiconductors wordt door de Amerikaanse groep Qualcomm overgenomen.

De Indiase juwelier Nirav Modi ontkent met klem betrokken te zijn bij een kredietfraude bij de Punjab National Bank. Daarmee reageerde Modi op aantijgingen van het Indiase gerecht, die Modi en een aantal medestanders ervan beticht heeft voor 1,8 miljard dollar fraude te hebben gepleegd. Bij de frauduleuze constructies zouden een aantal bedrijven van Modi en zijn familieleden zijn betrokken. De aantijgingen leidden tot invallen in bedrijven en woningen van Modi in Mumbai en New Delhi. Modi heeft echter op zijn beurt de Punjab National Bank, de tweede grootste staatsbank van het land, aangeklaagd wegens het verspreiden van valse berichtgeving.

Het Amerikaanse bedrijf Deere, fabrikant van landbouwmachines, heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 6,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 23 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf leed wel een nettoverlies van 535 miljoen dollar, tegenover een positief resultaat van 199 miljoen dollar tijdens het eerste kwartaal vorig jaar. Er wordt wel benadrukt dat negatieve resultaat vooral moet worden toegeschreven aan eenmalige lasten vanwege fiscale hervormingen in de Verenigde Staten. Zonder de eenmalige fiscale lasten zou het bedrijf een winst met 430 miljoen dollar hebben gerealiseerd.

In Letland is Ilmars Rimsevics, gouverneur van de centrale bank van het land, opgepakt op verdenking van corruptie. Er wordt gewag gemaakt van steekpenningen voor een bedrag van minstens 100.000 euro. Meer details over de aantijgingen tegen de gouverneur zijn niet bekend. Rimsevis werkt al zesentwintig jaar voor de Letse centrale bank. Negen jaar later werd hij tot gouverneur van de instelling benoemd. Binnen de Europese Centrale Bank (ECB) heeft Rimsevics daardoor de grootste anciënniteit. Vanuit de Letse regering is al druk op Rimsevics uitgeoefend om zijn mandaat als gouverneur terug te geven. Rimsevics is daarop echter niet ingegaan en noemt de aantijgingen volstrekt illegaal.

16:53 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-02-18

Ook ratten betalen voor coöperatief gedrag soortgenoot

Ratten vertonen coöperatief gedrag dat vergelijkbaar is met menselijke wezens. Dat is de conclusie van een onderzoek van onderzoekers aan de University of St. Andrews (Schotland) en de Universität Bern (Zwitserland). Wanneer een rat door een partner voedsel kreeg aangeboden, bleek een grotere bereidheid om de soortgenoot te verzorgen dan wanneer geen compensatie werd geboden. De resultaten van de studie zouden er volgens de onderzoekers kunnen op wijzen dat de mogelijkheid tot wederkerig altruïsme niet alleen bij de mens aanwezig is, maar ook bij dieren veel groter blijkt dan tot nu toe algemeen werd aangenomen.

"Er bestaan ​​veel voorbeelden van samenwerking tussen dieren,” zegt hoofdonderzoeker Manon Schweinfurth, professor neurowetenschappen aan de University of St. Andrews. “Onder meer kon worden vastgesteld dat bijen en mieren voedsel kunnen delen, terwijl sommige vogels en apen elkaar verzorgen. Er werd echter altijd verondersteld dat hierbij met dezelfde actie werd geruild. Voeding zou voor voeding worden ingewisseld, terwijl ook de verzorging wederzijds zou gebeuren. Een terugbetaling in een andere waar of dienst werd altijd als een unieke eigenschap voor de mens bestempeld. Nu blijkt echter dat ook de bruine rat wederkerigheid toepast met het uitwisselen van verschillende sociale diensten.”

De onderzoekers gebruikten zout water in de nek van een rat, een plek die voor het dier moeilijk te bereiken is, om een ​​situatie te creëren waar hulp nodig was. "Om de voedselvoorziening te stimuleren, konden de ratten voedsel naar de partner trekken", zeggen de onderzoekers. "Daarna hadden de dieren de gelegenheid om de gunst te beantwoorden. Daarbij kon worden vastgesteld dat vaker tot een verzorging werd overgegaan van partners die de bereidheid toonden om voedsel te delen dan met individuen die weigerden te helpen. Er kon worden vastgesteld dat de dieren tot hulp bereid waren omdat ook de soortgenoot hulpvaardigheid had getoond.”

Lees Verder

19:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: samenwerking |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende