23-07-17

Nieuwsoverzicht

Ierland zet een fonds op voor het beheer van een betaling van 13 miljard euro die het land van het Amerikaanse technologiebedrijf Apple ontvangt. De betaling is een regeling van een fiscale boete die de Europese Commissie vorig jaar aan Apple heeft opgelegd. Daarbij werd bepaald dat Apple in Ierland onterecht fiscale voordelen had ontvangen. Het bedrijf werd verplicht dat geld terug te storten. Het Ierse ministerie maakte bekend dat de Ierse overheden en Apple voor het vermogen een gezamenlijk een financieel beheerder zal aanstellen. Het geld blijft wel geblokkeerd tot alle mogelijke juridische procedures rond de beslissing van de Europese Commissie zijn beëindigd. Dat kan echter nog vele jaren duren.

Het Duitse industriële concern Siemens voert gesprekken met zijn Canadese sectorgenoot Bombardier om hun treindivisies samen te voegen. De gesprekken zouden zich in een vergevorderd stadium bevinden. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse krant Wall Street Journal gemeld. Siemens en Bombardier zou zich met de fusie willen wapenen tegen de toenemende concurrentie uit China. Siemens en Bombardier realiseren met de productie van treinen en spoorbeveiliging een gezamenlijke jaaromzet van ongeveer 15 miljard dollar. Gedacht zou worden aan de inplementering van twee afzonderlijke joint-ventures. Elke entiteit zou door één van de partners worden aangestuurd.

Telecom Italia zal afscheid moeten nemen van chief executive Flavio Cattaneo. Dat heeft het bedrijf duidelijk gemaakt. Cattaneo was over de strategische koers van het bedrijf in conflict gekomen met Vivendi, grootaandeelhouder van Telecom Italia. De visies zouden niet verzoend kunnen worden. Tot ergernis van Cattaneo benoemde Vivendi onlangs ook al een voorzitter met veel bestuursmacht bij Telecom Italia. Het Franse mediaconcern is bezig om Telecom Italia volledig in zijn greep te krijgen. Cattaneo stond pas sinds maart vorig jaar aan de leiding van de onderneming. Ook zijn voorganger Marco Patuano had zijn functie na een ruzie met Vivendi neergelegd.

Bank of America verplaatst zijn Europees hoofdkwartier van Londen naar Dublin, waar het financiële concern nu ook al een vestiging heeft. Reden voor de verhuis is de beslissing van Groot-Brittannië om de banden met de Europese Unie te breken. Londen is nog altijd een international belangrijk fiscaal centrum, maar zal na de brexit niet langer tot de Europese Unie behoren. Brian Moynihan, voorzitter en chief executive van Bank of America, merkt op dat Dublin een logische keuze was voor de instelling. Ook nu al is Dublin immers na Londen de grootste Europese zetel van de Amerikaanse bank. Bovendien wees hij op het Ierse engagement voor de zakensector en economische groei.

De Amerikaanse onderneming Schlumberger, dienstverlener voor de olieproducenten, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 7,46 miljard dollar, tegenover 7,16 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies viel daarentegen terug van 2,16 miljard dollar naar 74 miljoen dollar. Wanneer echter geen rekening wordt gehouden met eenmalige lasten, kende de winst een stijging met 41 procent naar 488 miljoen dollar. Het bedrijf stelde verder positief gestemd te zijn over de verdere ontwikkelingen op de internationale markten. Onder meer werd gewezen op het toenemend aantal offshore projecten dat wordt opgestart.

Vijf grote Duitse autoproducenten maken al sinds de jaren negentig afspraken over technologie, kosten, leveranciers en emissiecontrole. Daarmee hebben ze de basis gelegd van het latere schandaal rond de uitstoot van dieselmotoren. Dat schrijft het Duitse magazine Der Spiegel gemeld. Minstens tweehonderd medewerkers van Volkswagen, Audi, Porsche, BMW en Daimler zijn bij de affaire betrokken geweest. Der Spiegel baseert zich op informatie die Volkswagen zelf aan de Europese mededingingsautoriteit heeft aangeleverd. Daarin zou Volkswagen hebben toegegeven mogelijk kartelwetten te hebben overtreden. Er wordt aan toegevoegd dat de autoriteiten het kartel al op het spoor zouden zijn geweest.

Het Amerikaanse concern Colgate-Palmolive, fabrikant van consumentengoederen, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van ruim 3,8 miljard dollar. Dat betekende een daling met 0,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel van 600 miljoen dollar naar 524 miljoen dollar terug. De achteruitgang wordt toegeschreven aan negatieve wisselkoersen en de hogere prijzen die Colgate-Palmolive voor zijn grondstoffen diende te betalen. Colgate-Palmolive wees nog steeds naar onzekerheden op zijn wereldwijde markten en uitdagende omstandigheden in de toekomst. Ook het verdere verloop van het jaar zal volgens het bedrijf door een bescheiden omzetgroei worden gekenmerkt.

Het Amerikaanse industriële conglomeraat General Electric (GE) heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 29,6 miljard dollar. Dat betekende een daling met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel met 45 procent terug tot 2,4 miljard dollar. Daarbij wordt vooral gewezen naar de prestaties van de oliedivisie. Het tegenovergestelde gold voor de afdeling die belast is met hernieuwbare energie, waar de winst met ongeveer 25 procent toenam tot 160 miljoen dollar. Het concern maakte verder bekend goed koers te zitten om dit jaar 1 miljard dollar besparingen, zoals was verhoopt, te kunnen boeken. Tot nu is een pakket van 670 miljoen dollar besparingen gerealiseerd.

Het Amerikaanse concern Honeywell International heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 10 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst nam met 5,5 procent toe tot 1,39 miljard dollar. Opgemerkt wordt dat onder meer in de luchtvaartafdeling en de energiedivisie betere resultaten werden geboekt dan aanvankelijk waren voorzien. Daarbij wordt in de luchtvaartafdeling onder meer verwezen naar een sterke activiteit van de naverkoop-services en een toename van contracten voor het Amerikaanse ministerie van landsverdediging. Het bedrijf heeft geïnvesteerd om zijn productiecapaciteit op te voeren.

Het Duitse concern Siemens verkoopt zijn minderheidsbelang van 46 procent in het Russische bedrijf Interautomatika. De beslissing volgt op de rechtszaak die Siemens tegen Interautomatika had ingeleid omdat Rusland gasturbines van de Duitse groep inzet om op de Krim elektriciteit op te wekken. De klant zou Siemens nochtans verzekerd hebben dat de turbines bedoeld waren voor een project in het zuiden van Rusland. Er zouden echter vier turbines illegaal naar de Krim zijn verplaatst. De Europese Unie heeft sinds de annexatie van de Krim door de Rusland drie jaar geleden een verbod ingesteld op de levering van energietechnologie naar de regio. Siemens heeft altijd ontkend technologie aan de Krim te hebben geleverd.

Het Franse luxemerk Hermès heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,36 miljard euro. Dat betekende een stijging met 8,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral in Azië werden uitstekende prestaties geboekt. Daar kon immers een omzetstijging met 11,5 procent tot 660,6 miljoen euro worden gemeld. In Europa kon eveneens een groei met 10,9 procent tot 246,5 miljoen euro worden geregistreerd. Op de Franse thuismarkt werd een groei met 0,6 procent tot 189,4 miljoen euro opgetekend. Bij de verkoop van modeaccessoires en kleding werd een groei met 13,5 procent tot 296,3 miljoen euro geboekt, terwijl bij de lederwaren een stijging met 10,5 procent tot 708 miljoen euro werd gemeld.

Het Amerikaanse technologieconcern Microsoft heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn boekjaar een omzet gerealiseerd van 23,3 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 3,1 miljard dollar naar 6,5 miljard dollar. LinkedIn, dat vorig jaar door Microsoft werd ingelijfd, leverde het moederbedrijf 1,1 miljard dollar inkomsten op. Zonder de resultaten van Linkedin zou Microsoft en omzetgroei met 4 procent hebben gemeld. De winstverdubbeling is in grote mate te danken aan de clouddiensten. De omzet van de divisie steeg met 11 procent tot 7,4 miljard dollar. Clouddiensten moeten bij Microsoft de krimpende markt voor personal computers opvangen.

De Amerikaanse financiële dienstverlener Visa heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 4,6 miljard dollar, tegenover 3,6 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 412 miljoen dollar naar 2,1 miljard dollar, maar vorig jaar dienden wel aanzienlijke kosten worden geboekt voor de overname van Visa Europe. Het bedrijf zegt verder opnieuw te hebben kunnen profiteren van de gestegen uitgaven van consumenten, waarbij ook de overname van Visa Europe een duidelijke bijdrage heeft geleverd. Er wordt opgemerkt dat steeds meer transacties met elektronische betaalmiddelen, waar een groei met bijna 40 procent werd gemeld, gebeuren.

De Franse drankenproducent Rémy Cointreau heeft een omzet gerealiseerd van ruim 240 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf zegt vooral geprofiteerd te hebben van de verkoop van cognac in Azië, waarbij vorig jaar al successen werden geboekt in China, maar nu ook sterkere prestaties in Singapore en Japan kunnen worden gemeld. De totale verkoop van het cognacmerk Rémy Martin steeg met 19 procent. Tevens wordt gewezen op gunstige wisselkoerseffecten. Ook de overnames van bedrijven zoals Westland en Domaine des hautes Glaces droegen bij aan de omzetontwikkeling van de Franse groep.

De Zwitserse horlogegroep Swatch heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet van 3,7 miljard Zwitserse frank of 3,3 miljard euro geboekt. Dat betekende een stijging met 1,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst nam met 6,8 procent tot 281 miljoen frank. Vorig jaar moest Swatch nog met ongunstige marktomstandigheden afrekenen, onder meer wegens een zak consumentenvertrouwen in belangrijke regio’s zoals Hongkong. Daardoor diende het voorbije jaar een halvering van de winst worden bekend gemaakt, maar het bedrijf zegt nu positievere informatie te kunnen melden. Onder meer dankzij een reeks productlanceringen moet voor een periode van hernieuwde groei kunnen worden gezorgd.

Meer Nieuws

 

08:16 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-07-17

Regelmaat voor dieet belangrijker dan calorieën

Het respecteren van een regelmatig tijdschema voor de maaltijden lijkt voor een dieet belangrijker dan het aantal geconsumeerde calorieën. Dat is de conclusie van een onderzoek bij een populatie muizen door wetenschappers van de University of Texas. Het onderzoek toont volgens de wetenschappers het bestaan van een mogelijk verband tussen voeding, metabolisme en gedrag. Personen die hun gewicht onder controle willen houden, moeten zich volgens de studie dan ook onthouden van nachtelijke maaltijden. Het metabolisme van het menselijk lichaam wordt immers aangestuurd door de circadiaanse klok, die in de inactieve fase geen verbranding van calorieën heeft voorzien.

“Uit de studie bleek dat de muizen alleen gewicht verloren wanneer ze een normaal ritme van voeding en activiteiten volgden, hoewel ze dezelfde hoeveelheid calorieën verbruikten dan diverse controlegroepen,” betoogt onderzoeksleider Joseph Takahashi, professor neurowetenschappen aan de University of Texas. “Wanneer deze resultaten zouden worden vertaald naar het menselijk gedrag, kan worden gesteld dat een dieet alleen efficiënt blijkt wanneer de calorieën tijdens de normale tijdstippen in de loop van de dag, wanneer het individu waakt en actief is, worden geconsumeerd. Een consumptie op een verkeerd ogenblik tijdens de nacht zal ook met een dieet niet tot een gewichtsverlies leiden.”

“Eerder al is aangetoond dat een beperking van het calorieverbruik de levensverwachting bij dieren kan verlengen,” benadrukken de onderzoekers. “Er kunnen ook belangrijke aanwijzingen worden gevonden dat de timing van de voedselconsumptie een impact heeft op het circadiaanse ritme en een manier zou kunnen zijn waarop de voedingsgewoonte de levensverwachting kan beïnvloeden. Wanneer muizen uit een regelmatig dieet worden gehaald, kan tijdens de nacht een ongewone activiteit worden waargenomen. Dat kan als een aanwijzing van een chronisch slaaptekort worden beschouwd.”

Lees Verder

11:34 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dieet |  Facebook |

Bagage vliegtuigpassagier zelden definitief verloren

Vliegtuigpassagiers nemen wereldwijd jaarlijks meer dan vier miljard koffers en tassen mee op reis. Uiteindelijk gaat 0,43 procent van dat volume volume verloren en komt nooit meer zijn de eigenaars terecht. Dat blijkt uit een rapport van de International Air Transport Association (IATA) en Airlines for America (A4A). De sector heeft zich echter geëngageerd om zijn serviceniveau nog verder te verbeteren. Tegen de zomer van volgend jaar zouden de vliegtuigmaatschappijen immers in staat moeten zijn de bagage gedurende de hele reis te volgen, tot de verantwoordelijkheid door een andere partij wordt overgenomen. Bovendien moet die informatie ook naar andere maatschappijen kunnen worden gecommuniceerd.

“De reiziger wordt met een frustrerende ervaring geconfronteerd wanneer hij op zijn plaats van bestemming arriveert zonder over zijn bagage te kunnen beschikken,” erkent Andrew Price, hoofd van de divisie bagage bij de International Air Transport Association. “Het voorbije decennium kon weliswaar al een belangrijke verbetering worden opgetekend, waarbij het verlies met 54 procent kon worden gereduceerd, maar toch wordt gestreefd naar een verdere optimalisering. Van innoverende technologieën kan immers gebruik gemaakt worden om de opvolging van het traject van de bagage nog verder te verfijnen.”

“Wanneer de passagier toch nog geconfronteerd zou worden met verloren bagage, kan door deze technologieën veel meer informatie worden aangebracht om het probleem op te lossen en de reiziger met zijn eigendommen te herenigen,” benadrukt Price. “Bovendien biedt de optimalisering van dit proces nog verdere voordelen. Het zal immers onder meer mogelijk worden om vliegtuigen sneller klaar te maken voor vertrek, terwijl ook een grotere automatisering van de behandeling van de bagage mogelijk zal worden. Bovendien zal ook de gelegenheid en het risico op fraude gevoelig worden verminderd.”

Lees Verder

09:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bagageverlies |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Als vestigingsplaats voor de productie van een volledig elektrisch aangedreven model van het automerk Mini, zou moederconcern BMW de voorkeur geven aan zijn fabriek in Oxford, ondanks de brexit. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. BMW benadrukt echter dat er nog geen definitieve beslissing is genomen over de productielocatie van het nieuwe model, dat over twee jaar op de markt zou moeten komen. Mogelijk zou na de zomer een besluit bekend worden gemaakt. Oxford is de belangrijkste productiesite van Mini, maar er was ook gewag gemaakt van de fabriek van Nedcar in Nederlands Limburg, waar op dit ogenblik de hybride Mini Countryman wordt geproduceerd.

Het Nederlandse chemieconcern AkzoNobel heeft de Belg Thierry Vanlancker aangesteld tot chief executive. Vanlancker volgt bij het bedrijf Ton Büchner, die is vertrokken, opvolgen. Büchner is vijf jaar lang chief executive van AkzoNobel geweest. Aangegeven werd dat Büchner om gezondheidsredenen vertrekt. Vanlancker werkte tot nu toe bij de chemiegroep DuPont, waar hij de afsplitsing van de divisie speciaalchemie diende te superviseren. Het bestuur van AkzoNobel heeft de voorbije maanden een bijzonder turbulente periode doorgemaakt, waarbij het bedrijf zich probeerde te weren tegen een overnamebod van de Amerikaanse groep PPG Industries en opstandige aandeelhouders.

Muziekdienst Spotify wordt door songwriter Bob Gaudio, de man achter Frankie Valli and the Four Seasons, voor de rechter gedaagd wegens inbreuken op de auteursrechten. Spotify zou volgens de klacht composities van Gaudio in zijn catalogus hebben opgenomen zonder daarvoor de volledige licenties verworven te hebben. Daarnaast heeft ook uitgever Bluewater Music Services, eigenaar van de rechten op een grote verzameling hits, klacht neergelegd omdat licenties niet rechtmatig zouden zijn aangevraagd. Spotify heeft weliswaar met de rechtbank een akkoord van 43,5 miljoen dollar afgesloten om rechten te dekken, maar dat is volgens Gaudio en Bluewater niet voldoende.

De financiële groep American Express heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 8 miljard dollar. Dat betekende een daling met 4 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De winst ging met 8 procent achteruit tot 825 miljoen dollar. De terugval werd vooral toegeschreven aan hogere voorzieningen voor slechte leningen en oplopende kosten. American Express werd ook getroffen door het einde van de belangrijke samenwerking met groothandel Costco. Het is bij Costco sinds vorig jaar niet meer mogelijk om met een kaart van American Express te betalen. Mede door het verlies van die samenwerking wil American Express 1 miljard dollar kostenbesparingen doorvoeren.

Het olieconcern ExxonMobil moet een boete van 2 miljoen dollar betalen wegens inbreuken op de sancties tegen Rusland. Het bedrijf tekende drie jaar geleden een achttal overeenkomsten met de Russische ondernemer Igor Sechin, die door de Amerikaanse autoriteiten op de zwarte lijst was gezet. Omdat die akkoorden aan de Amerikaanse autoriteiten niet waren gemeld, werd het bedrijf gesanctioneerd. De Amerikaanse overheid legde ExxonMobil de maximum boete op. ExxonMobil zegt echter te goeder trouw te hebben gehandeld. Daarbij werd opgemerkt dat de contracten werden gesloten met het Russische staatsoliebedrijf Rosneft, waarvan Sechin de topman was.

Tijdens de herfst van dit jaar lanceert de Franse luchtvaartmaatschappij Air France zijn nieuwe budgetdochter Joon. Dat heeft de Franse maatschappij bekend gemaakt. Met de introductie van Joon hoopt Air France na jaren van stagnatie opnieuw met een groei te kunnen aanknopen. Air France bevestigde dat de eerste vluchten op middellange afstand door Joon al in de loop van de herfst zullen kunnen worden opgestart. Na de zomer zal meer duidelijkheid worden gecreëerd over het aanbod en de tarieven van de maatschappij. Vanaf volgende zomer zouden ook vluchten op verre bestemmingen in het aanbod worden opgenomen. Joon wil zich naar eigen zeggen vooral richten op actieve jongeren.

De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,4 miljard pond. Dat betekende een stijging met 16 procent. Er wordt wel opgemerkt dat de boekingen voor de paasvakantie, die vorig jaar nog in de eerste drie maanden werden geregistreerd, dit keer in het tweede kwartaal vielen. In totaal vervoerde easyJet 22,3 miljoen reizigers. Dat betekende een stijging met bijna 11 procent. Het aantal beschikbare zitplaatsen nam met ongeveer 10 procent toe. Carolyn McCall, vertrekkend chief executive van easyJet, benadrukte dat het bedrijf een moeilijke periode van achttien maanden achter de rug heeft, maar nu een herstel laat blijken.

Het online verhuurplatform Airbnb verzet zich tegen de belasting die het Brusselse gewest op toeristische verblijven heft. Airbnb heeft tegen de heffing een procedure opgestart bij de Raad van State. Gebruikers van Airbnb moeten sinds begin dit jaar in het Brusselse gewest een heffing van 3 euro per nacht betalen. Met de ingreep wil het Brusselse gewest de concurrentie tussen Airbnb en de hotelsector verkleinen. Airbnb wordt volgens de Brusselse wetgeving verplicht de gegevens van elke verhuurder, de coördinaten van de aangeboden etablissementen en het aantal geboekte overnachtingen over te maken. Indien Airbnb de informatieplicht niet naleeft, dreigt een administratieve boete.

De douanediensten van de lidstaten van de Europese Unie hebben het voorbije jaar in totaal 41 miljoen namaakartikelen, voor een gezamenlijke waarde van meer dan 670 miljoen euro, in beslag genomen. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover het jaar voordien. Ongeveer 80 procent van de voorraden was afkomstig uit China. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. Uit het rapport bleek dat sigaretten met een aandeel van 24 procent ook het voorbije jaar de grootste buit bleken, gevolgd door speelgoed en voedingswaren met een score van respectievelijk 17 procent en 13 procent. De Europese Commissie benadrukt dat de bescherming tegen namaak cruciaal is voor economische groep en tewerkstelling.

De luchthaven van Aruba krijgt een belangrijke renovatie. Daardoor wil de luchthaven vooral grotere vliegtuigen kunnen opvangen. Op die manier wil Aruba ook meer toeristen kunnen ontvangen. Daarbij wordt ook gemikt op de Europese markt. Aruba hoopt in de nabije toekomst op een directe luchtverbinding met Duitsland. Er wordt nog gezocht naar een luchtvaartmaatschappij die de verbinding zou willen uitvoeren. Er zou ook gekeken worden naar mogelijkheden voor verbindingen met België en Italië. De renovatiewerken zouden een budget van ongeveer 7 miljoen dollar vergen. Tegen half december zouden de nieuwe installaties in gebruik genomen moeten kunnen worden.

Het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 12,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ook de winst liep met 5 procent op tot 942 miljoen dollar. Lockheed Martin, de grootste wapenleverancier van het Amerikaanse ministerie van landsverdediging, zegt vooral geprofiteerd te kunnen hebben naar een toegenomen vraag naar de Joint Strike Fighter (F35). Marillyn Hewson, chief executive van het concern, benadrukte dat het sterke kwartaal een aanzet zijn geweest om de vooruitzichten voor de omzet, het resultaat en de winst voor het hele jaar te verhogen.

De Nederlandse baggeraar Van Oord heeft een nieuwe opdracht in het emiraat Dubai ontvangen. Van Oord meldde een contract voor de uitvoering van waterbouwkundige werkzaamheden in Dubai Harbour. Financiële details werden niet meegegeven. Naast veertienhonderd aanlegplaatsen voor schepen, wordt in de haven ook een cruiseterminal aangelegd. Van Oord moet onder meer een kanaal met een lengte van 12 kilometer aanleggen en is ook verantwoordelijk voor de landwinning van het project. De werkzaamheden zullen na de zomer van start gaan en zouden over twee jaar moeten zijn afgerond. Van Oord was in Dubai eerder ook al betrokken bij de aanleg van Palm Jumeirah, The World en diverse andere kunstmatige eilanden.

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar zijn in België in totaal 5.256 bedrijven failliet gegaan. Dat betekend een stijging van 9,5 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie. Vooral in Brussel, waar een toename met 40,2 procent werd opgetekend, werden gevoelig meer faillissementen opgetekend. In Wallonië en Vlaanderen werd een daling met respectievelijk 6,8 procent en 0,1 procent gemeld. De stijging zet zich volgens de cijfers overigens door in zowat alle sectoren. De grootste achteruitgang werd opgetekend door de transportsector en andere diensten, waar 16,2 procent meer faillissementen werden genoteerd.

Het Britse bedrijf Vertu, verkoper van luxetelefoons, zet de productie stop. Door de sluiting worden tweehonderd banen bedreigd. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Britse krant The Telegraph gemeld. De sluiting van de productiedivisie werd aangekondigd nadat een reddingsplan voor de onderneming was mislukt. Andere divisies blijven ongemoeid. Vertu is vooral bekend voor de productie van smartphones die op de markt aan tienduizenden euro worden aangeboden. In de smartphones van Vertu worden onder meer struisvogelleer en juwelen verwerkt. Het bedrijf draagt een schuldenlast van 128 miljoen pond. Een herstructurering van de schuld werd door de crediteuren echter afgewezen.

De Britse motorenfabrikant Cosworth denkt aan een terugkeer naar de Formule Eén. Hal Reisiger, chief executive van Cosworth, benadrukte al enkele gesprekken met een aantal teams uit de Formule Eén te hebben gehad en daaruit voldoende steun ervaren te hebben om een terugkeer naar de competitie te overwegen. Er zouden inmiddels ook al een aantal mondelinge overeenkomsten zijn bereikt. Mogelijk zou Cosworth over vier jaar naar de Formule Eén realiseren. In totaal hebben racewagens met een Cosworth-motor in de Formule Eén 176 wedstrijden gewonnen. De laatste activiteit van de Britse groep in de Formule Eén dateert van vier jaar geleden. Toen leverde Cosworth motoren aan de renstal Marussia.

Meer Nieuws

09:01 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-07-17

Nieuwsoverzicht

Sigarettenfabrikant Philip Morris heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 19,32 miljard dollar, tegenover 19,04 miljard dollar inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. De winst bleef nagenoeg ongewijzigd op 1,78 miljard dollar. In totaal verkocht het Amerikaanse bedrijf tijdens het tweede kwartaal 378 miljard sigaretten. Dat was een daling met ruim 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die achteruitgang werd echter gecompenseerd door de verkoop van andere producten, zoals elektronische sigaretten, waar een vertienvoudiging werd opgetekend. Philip Morris heeft ruim 3 miljard dollar geïnvesteerd in iQos, een apparaat dat nicotine afgeeft zonder tabak te verbranden.

Het Amerikaanse technologieconcern Intel sluit zijn divisie wearables, waar onder meer smartwatches en fitnesstrackers werden geproduceerd. Het bedrijf zegt zijn focus te verleggen naar andere opkomende technologieën. De onderzoeksafdeling van Intel zou zich vooral toespitsen op augmented reality. Intel kocht drie jaar geleden het bedrijf Basis, producent van smartwatches voor gezondheidstoepassingen. In de herfst van vorig jaar zou echter al 80 procent van de werknemers van de divisie zijn ontslagen of overgeplaatst naar andere afdelingen. Eerder deze maand werd de afdeling helemaal gesloten. Intel had de voorbije jaren zijn activiteiten op het gebied van wearables al gevoelig teruggeschroefd.

Chipfabrikant Qualcomm heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5,4 miljard dollar. Dat betekende een daling met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel met 40 procent terug tot 866 miljoen dollar. De terugval moet grotendeels worden toegeschreven aan een octrooigeschil met het technologieconcern Apple, dat geen licentie meer betaalt op chips die in smartphones worden verwerkt. Daardoor zijn bij Qualcomm de inkomsten uit patentvergoedingen met 42,5 procent gedaald naar 1,17 miljard dollar. Qualcomm heeft Apple in verschillende landen voor de rechter gedaagd. De inkomsten uit de productie van chips steeg daarentegen met 5 procent tot 4,05 miljard dollar.

Deutsche Bank bereidt zich voor op een harde brexit en zal waarschijnlijk het grootste deel van zijn handelsactiviteiten in Frankfurt concentreren. Dat heeft John Cryan, chief executive van Deutsche Bank, gezegd. Hij betoogde dat er rond de brexit nog veel onzekerheden blijven en benadrukte dat Deutsche Bank er alles aan zal doen om de gevolgen voor de klanten en werknemers te minimaliseren, maar noemde het anderzijds onvermijdelijk dat activiteiten naar Frankfurt zullen worden verplaatst. Cryan voegde eraan toe dat de instelling het zich niet kan veroorloven te wachten tot de onderhandelingen over de brexit meer duidelijkheid hebben gebracht. Frankfurt is voor veel partijen bij de brexit een alternatief voor Londen.

Het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern Unilever heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet gerealiseerd van 27,7 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 22,4 procent tot 3,3 miljard euro. De onderneming merkt op tijdens de eerste jaarhelft sneller gegroeid te zijn dan de gemiddelde markt. Het bedrijf kon onder meer profiteren van gunstige weersomstandigheden voor de verkoop van ijsroom. Daarnaast werd ook gewezen op de impact van prijsverhogingen. Verder werd aangekondigd dat de verkoop van de margarinedivisie, die eerder al was aangekondigd, wellicht tegen eind dit jaar zal zijn afgerond.

Oekraïne mag vanaf eind september een groot aantal industriële en agrarische producten naar de Europese Unie exporteren zonder daarbij invoerheffingen te moeten betalen. Dat hebben de ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie gemeld. Oekraïne mag onder meer grotere hoeveelheden honing, tomaten, druivensap en graansoorten heffingsvrij naar de Europese Unie exporteren. Dat geldt ook voor kunstmest, kleurstoffen, schoenen, koper, aluminium, televisies en geluidsopnameapparatuur. De nieuwe regeling komen bovenop de bestaande handelsmaatregelen die al van kracht zijn sinds begin vorig jaar, toen het voorlopig associatieverdrag tussen beide partijen in werking trad.

Een researchafdeling van Alphabet, het moederbedrijf van Google, zet in de buurt van de stad Fresno in Californië een experiment op met 20 miljoen muggen. De operatie vormt een onderdeel van een wetenschappelijk project om de muggenpopulatie fors te doen inkrimpen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van mannelijke muggen die met een natuurlijke bacterie steriel werden gemaakt. Op die manier wordt de productie van nageslacht vermeden. Gezien de korte levensduur van de muggen zouden de onderzoekers op korte tijd spectaculaire resultaten kunnen boeken. De muggenpopulatie zou er bijzonder snel moeten krimpen. Ook willen de wetenschappers de ecologische impact meten van een ingeperkte muggenpopulatie.

De Nederlandse winkelketen Big Bazar breidt uit. Dat heeft het moederconcern Blokker Holding bekend gemaakt. Budgetketen Big Bazar heeft op dit ogenblik ongeveer honderdtwintig winkels, maar nog dit jaar zouden vijfentwintig bijkomende filialen worden geopend. De operatie zal gedeeltelijk worden gerealiseerd met compleet nieuwe vestigingen, maar daarnaast zullen ook een aantal winkels van de formules Blokker en Marskramer worden omgebouwd. Zes bestaande winkels worden naar grotere locaties overgeheveld. Ondanks die uitbreidingen blijft Blokker op zoek naar een kandidaat-overnemer voor Big Bazar. De verkoop van verschillende formules moet de financiële problemen van Blokker helpen oplossen.

De Nederlandse busmaatschappij Qbuzz, dochteronderneming van de Nederlandse Spoorwegen (NS), wordt overgenomen door de Italiaanse groep Busitalia. Dat heeft het Nederlandse spoorbedrijf bekendgemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Busitalia heeft beloofd dat de overname geen gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid en de identiteit van Qbuzz. De Nederlandse Spoorwegen hadden vorig jaar al aangekondigd zich meer op hun kernactiviteiten te willen toespitsen en de activiteiten in het vervoer met bussen en trams te willen afstoten. Qbuzz realiseerde vorig jaar met activiteiten in de provincies Utrecht, Groningen, Drenthe en Friesland een omzet van 213 miljoen euro.

De Nederlandse keten Beter Bed heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 94,6 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 5,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er wordt gewag gemaakt van uitstekende prestaties, ondanks het warme zomerweer, waardoor de winkels minder bezoekers trokken. Beter Bed merkt echter op dat het consumentenvertrouwen en de koopbereidheid op een onveranderd hoog niveau blijven. Alleen in Duitsland, waar Beter Bed het al geruime tijd moeilijk heeft, nam de omzet nog altijd licht af. Ook het overgenomen Zweedse bedrijf Sängjätten droeg bij tot de omzetgroei. Zonder die inbreng zou de groei tot 2,9 procent beperkt zijn gebleven.

De Amerikaanse investeerder Carlyle heeft het verlichtingsbedrijf ADB Safegate overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt, maar een aantal bronnen maken gewag van een bedrag van ongeveer 900 miljoen euro. ADB Safegate is gespecialiseerd in luchthavenverlichting en werd vier jaar geleden door de Franse investeringsgroep PAI Partners voor een bedrag van 210 miljoen euro ingelijfd. Sindsdien heeft het bedrijf, onder meer door een aantal overnames, een sterke groei gekend. Op dit ogenblik telt ADB Safegate ongeveer negenhonderd werknemers. Er wordt een jaaromzet van 90 miljoen euro gerealiseerd.

Brussels Airport verwerkte tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 268.316 ton vracht. Dat betekende een stijging met 9,5 procent tegenover dezelfde periode twee jaar geleden. Tegenover de eerste zes maanden van vorig jaar kan een groei met 16,4 procent worden gemeld. Ondanks die positieve evolutie waarschuwt Brussels Airport voor dreigende gevaren. Tijdens de maand juni diende immers een daling met 3,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar worden opgetekend. In vergelijking met juni twee jaar geleden is er zelfs sprake van een achteruitgang met 16 procent. De inkrimping moet volgens de luchthaven worden toegeschreven aan de strengere geluidsnormen die in Brussel worden gehanteerd.

In België werden tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 322.302 personenwagens ingeschreven. Dat betekent een stijging met 4,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van sectororganisatie Febiac. Vooral in het eerste kwartaal, onder invloed van het Brusselse autosalon, konden volgens Febiac uitstekende prestaties worden gemeld. Er wordt aan toegevoegd dat Volkswagen en Renault bij Belgische autobestuurder weliswaar de meest populaire merken blijven, maar tegelijkertijd moet voor de sterkste groei naar de Duitse premiummerken BMW en Mercedes worden gekeken. BMW is inmiddels opgerukt tot de derde plaats, gevolgd door Peugeot en Opel.

De Belgische telecomoperatoren hebben het voorbije jaar een gezamenlijke omzet gerealiseerd van 8,39 miljard euro. Dat betekende een stijging met 1,4 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het Belgische Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT). De groei van de sector wordt volgens de regulator vooral gedreven door de consumptie van mobiele data en digitale televisie. Wel wordt opgemerkt dat op het gebied van mobiele data nog een belangrijke achterstand tegenover andere Europese landen moet worden ingehaald. De Belgische consument gebruikt inmiddels 827 megabytes mobiele data per maand. Dat betekent een stijging met 58 procent tegenover het jaar voordien.

Het Great Barrier Reef in Australië heeft een economische waarde van 56 miljard Australische dollar of 37 miljard euro. Bovendien ondersteunt het koraalrif 64.000 arbeidsplaatsen. Dat blijkt uit een rapport van het bureau Deloitte. Opgemerkt wordt dat het Great Barrier Reef, dat op de Werelderfgoed van de Unesco staat, een toeristische waarde heeft van 29 miljard Australische dollar. Daarnaast is er ook een indirecte waarde van nog eens 24 miljard dollar die gecreëerd wordt bij een publiek dat het merk weliswaar kent, maar de locatie niet heeft bezocht. De resterende 3 miljard dollar wordt toegeschreven aan recreationele waarde. Voor Australië moet het Great Barrier Reef als een systeemmerk worden bestempeld.

Meer Nieuws

07:56 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-07-17

Tabak kost wereldeconomie 1,4 biljoen dollar

De voorbije tien jaar zijn het aantal gezondheidswaarschuwingen en restricties voor het gebruik van tabak wereldwijd verviervoudigd. Er moet echter nog meer worden gedaan om de consumptie te bestrijden. Dat blijkt uit een onderzoek van de World Health Organisation (WHO). Benadrukt wordt dat de tabaksconsumptie de belangrijkste oorzaak van vermijdbare overlijdens blijft. Jaarlijks zou het rookgedrag aan zeven miljoen mensen het leven kosten. Hoewel de voorbije jaren door de maatregelen miljoenen levens zijn gered, blijkt volgens het rapport slechts één op drie landen een sluitend systeem voor tabakscontrole te hebben geïntroduceerd.

De onderzoekers merken op dat op dit ogenblik 4,7 miljard mensen - ongeveer 63 procent van de totale wereldbevolking - aan minstens één regel op het gebied van tabakscontrole is onderworpen, waarbij onder meer wordt gewezen op initiatieven zoals waarschuwingen met afschrikwekkende beelden tot rookvrije openbare ruimtes. Daarbij wordt gewag gemaakt van een dramatische stijging van levensreddende maatregelen die tijdens het voorbije decennium werden ingevoerd. Tien jaar geleden hadden die maatregelen immers slechts op ongeveer één miljard mensen - 15 procent van de wereldwijde populatie - betrekking.

Er wordt echter opgemerkt dat er nog steeds een lange weg moet worden afgelegd. “De tabaksindustrie blijft ook gebruik maken van praktijken om d maatregelen tegen het roken af zwakken,” benadrukt Douglas Bettcher, directeur preventie bij de World Health Organisation. “Daarbij wordt onder meer het economisch belang van de tabaksindustrie overdreven, terwijl bewezen wetenschappelijke rapporten over de gevaren van het roken worden aangevallen en alle mogelijke juridische middelen worden aangewend om overheidsmaatregelen te ondermijnen. Die praktijken belemmeren in vele landen de vooruitgang van gezondheid en ontwikkeling.

In het rapport wordt verder nog opgemerkt dat slechts 15 procent van de wereldbevolking op dit ogenblik gedekt wordt door een verbod op reclame en promotie voor tabaksproducten. Ongeveer 1,5 miljard mensen in vijfenvijftig landen worden bovendien met geen enkele beperking op d tabaksconsumptie geconfronteerd. Eén tiende van alle overlijdens zou aan het gebruik van tabak worden toegeschreven. De meest efficiënte maatregel - prijsverhogingen - worden volgens het rapport slechts beperkt toegepast. De economische lasten van het tabaksgebruik lopen volgens het rapport wereldwijd op tot meer dan 1,4 biljoen dollar aan kosten voor gezondheidszorg en verloren arbeidsproductiviteit.

Lees Verder

18:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tabak |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

In de onderlinge strijd over patenten voor zijn iPhone is het technologieconcern Apple in Duitsland door chipfabrikant voor de rechter gedaagd. Qualcomm eist dat de verkoop van de iPhone in Duitsland wordt stopgezet. Er wordt ook een schadevergoeding gevraagd. Apple weigert volgens Qualcomm te betalen voor het gebruik van gepatenteerde technologie. Apple had eerder al gemeld de gevraagde royalties te hoog te vinden. In mei legde Qualcomm ook al klacht neer tegen enkele toeleveranciers van Apple. Ook die partijen zouden geen royalties meer betalen voor het gebruik van de patenten. Anderzijds wordt Qualcomm er door Apple van beticht misbruik te maken van een machtspositie.

Talpa Holding is volledig eigenaar geworden van de televisiegroep SBS Broadcasting. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Talpa had zes jaar geleden al een belang van 33 procent genomen in de televisiegroep, maar heeft nu ook het resterende pakket van 67 procent van de Finse groep overgenomen. Met de transactie was een bedrag gemoeid van 237 miljoen euro. John de Mol, topman van Talpa, noemt de overname van SBS Broadcasting, eigenaar van onder Veronica, een belangrijke stap voor de creatie van een nieuw Nederlands multimediabedrijf. Talpa hoopt ook nog altijd de Nederlandse uitgever Telegraaf Media Group (TMG) overnemen, maar heeft bijzonder weinig kans van slagen.

Truckfabrikant Volvo heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een operationele winst van 8,5 miljard Zweedse kroon of 887 miljoen euro gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 39 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet nam met 12 procent toe tot 88,4 miljard kroon. Het bedrijf kon naar eigen zeggen profiteren van een toenemende vraag naar zijn vrachtwagens en ander zwaar materieel. Dat was onder meer te danken aan grotere verkopen in de Verenigde Staten nadat de Amerikaanse president Donald Trump had beloofd om sterk in de Amerikaanse infrastructuur te zullen investeren. Door productiebeperkingen konden na die opstoot van de vraag ook kostenbesparingen worden doorgevoerd.

Het Amerikaanse concern McCormick neemt de levensmiddelendivisie van het Britse bedrijf Reckitt Benckiser (RB) over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 4,2 miljard dollar. Dat hebben beide partijen bekend gemaakt. De transactie heeft onder meer betrekking op de merken French's en Frank's RedHot Sauce. Reckitt Benckiser had in april al aangegeven een verkoop van de divisie te overwegen. De divisie, die een jaaromzet van ongeveer 450 miljoen euro genereert, vertegenwoordigt ongeveer 4 procent van de totale inkomsten van Reckitt Benckiser. Het Britse concern wil zich voortaan verder toespitsen op de productie van consumentenproducten zoals Clearasil, Durex, Nurofen, Cillit Bang en Strepsils.

De Zweedse witgoedfabrikant Electrolux heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een operationele winst van ruim 1,9 miljard kroon of 199 miljoen euro gerealiseerd, tegenover een positief resultaat van bijna 1,6 miljard kroon tijdens dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei was te danken aan een optimalisering van de productmix, waardoor vooral de verkoop met grotere winstmarges kon worden opgedreven. Het bedrijf zegt daarnaast ook te profiteren van de heropleving van de Amerikaanse economie. Noord-Amerika is voor het Zweedse concern de belangrijkste afzetmarkt. De omzet steeg met ruim 5 procent tot 31,5 miljard kroon. Zonder overnames en wisselkoerseffecten zou er sprake zijn geweest van een status-quo.

Het Amerikaanse concern International Business Machines (IBM) heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 19,3 miljard dollar. Dat betekent een daling met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde met 7 procent tot 2,3 miljard dollar. De terugval was onder meer te wijten aan de technologische diensten en cloudtoepassingen, waar voor het tweede kwartaal op rij een omzetdaling moest worden gemeld. Het concern kampt al langer met teruglopende omzetcijfers en heeft zich daarom meer op dienstverlening toegelegd. Daarmee kon tot nu toe volgens waarnemers echter nog niet echt een kentering worden gerealiseerd.

Ecuador breekt met de productiebeperkingen die grote olieproducerende landen hebben afgesproken. Het Zuid-Amerikaanse land heeft dringend geld nodig en wil daarom weer grotere voorraden olie oppompen. Dat heeft Carlos Perez, ministerie van olie van Ecuador, bekend gemaakt. Volgens Perez heeft de beslissing van het land slechts weinig impact op de wereldwijde oliewinning. Op de internationale oliemarkt is Ecuador slechts een relatief kleine partij, maar volgens experts zou de beslissing van het land ook andere producenten kunnen aanzetten om uit het akkoord rond de productiebeperkingen, dat eind mei was afgesloten, te stappen. Dat akkoord is normaal van kracht tot eind maart volgend jaar.

De Amerikaanse bank Morgan Stanley heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 9,5 miljard dollar, tegenover 8,9 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 1,8 miljard dollar naar 1,6 miljard dollar. De bank zegt onder meer te kunnen profiteren van de herstructureringen die de voorbije jaren bij de obligatiedivisie werden doorgevoerd. De divisie boekte een omzetdaling met 4 procent tot 1,2 miljard dollar, maar die schade blijft beperkt in vergelijking met sectorgenoten, waar verliezen tot 20 procent werden gemeld. Bijna de helft van de omzet werd gerealiseerd door de divisie vermogensbeheer, die 4,2 miljard dollar inkomsten genereerde.

Discovery Communications houdt fusiegesprekken met Scripps Networks Interactive. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. Verdere details over de onderhandelingen werden niet bekendgemaakt. De fusie tussen Discovery en Scripps, die een respectievelijke waarde van ongeveer 15 miljard dollar en 8,8 miljard dollar zouden hebben, zou een groot aantal televisiezenders kunnen samenbrengen. Ook eerder hebben beide partijen al over een mogelijke samensmelting gesproken. Onderhandelingen drie jaar geleden werden stopgezet omdat de familiale groep achter Scripps niet aan een verkoop wenste mee te werken.  

Rusland moet aan Nederland een schadevergoeding van 5,4 miljoen euro betalen wegens inbreuken op de internationale maritieme wetgeving. Dat heeft het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag geoordeeld. De uitspraak heeft betrekking op de actie van de Russische autoriteiten, die vier jaar geleden hadden beslist het schip Arctic Sunrise van Greenpeace aan de ketting te leggen. Het schip, dat onder Nederlandse vlag vaart, werd tijdens een protestactie bij een boorplatform van het Russische concern Gazprom geënterd. Dertig opvarenden werden gearresteerd. Het duurde bijna een jaar vooraleer het schip, dat bij de entering werd beschadigd, opnieuw werd vrijgegeven.

Het technologiebedrijf Barco heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 518 miljoen euro. Dat betekende een daling met 2,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 1,1 miljoen euro tot 19,2 miljoen euro. Er werden tijdens de eerste helft van dit jaar voor 561,9 miljoen euro nieuwe orders geregistreerd, tegenover een instroom van 548,3 miljoen euro de laatste zes maanden vorig jaar. In totaal had Barco midden dit jaar voor 349,5 miljoen euro orders open staan, tegenover 320,8 miljoen euro eind vorig jaar. Jan de Witte, chief executive van Barco, benadrukte dat de onderneming zijn mondiale concurrentiepositie tijdens de tweede jaarhelft verder wil versterken.

Het Amerikaanse bedrijf Vertex Pharmaceuticals heeft een aantal positieve resultaten kunnen melden bij de ontwikkeling van enkele potentiële behandelingen voor taaislijmziekte. Vertex wees er daarbij op dat bij klinische resultaten met twee kandidaat-geneesmiddelen bij patiënten met taaislijmziekte een gemiddelde verbetering van 12 procent in de longfunctie kon worden gemeld. Opgemerkt wordt dat wereldwijd ongeveer 68.000 patiënten met de oplossing van Vertex geholpen zouden kunnen worden. Die groep omvat volgens waarnemers ook 24.000 patiënten die op dit ogenblik op geen enkele andere behandeling reageren. Verdere tests zouden in de eerste helft van volgend jaar worden georganiseerd.

Ondernemer Olivier de Spoelberch heeft de Aérodrome de Namur in Temploux gekocht. De Spoelberch nam de site over van de familie Bertrand. De Aérodrome de Namur werd op het einde van de tweede wereld door het Amerikaanse leger aangelegd, maar werd in de eerste helft van de jaren tachtig geprivatiseerd. De site wordt gebruikt door amateur-piloten en parachutisten en telt ook een school voor piloten en helikopters. Ook Olivier de Spoelberch, één van de Belgische aandeelhouders van brouwer AB InBev, is als piloot een gebruiker van de Aérodrome de Namur. Hij wil de activiteiten van de Aérodrome de Namur verder blijven garanderen, maar zou ook nieuwe ontwikkelingen zoeken.

Het bedrijf New Talisman Gold Mines heeft in de Karangahake Gorge in Nieuw-Zeeland een goudader ontdekt. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. De site zou 8.500 kilogram goud omvatten. De vondst heeft een waarde van tientallen miljoen dollar, maar lokale actiegroepen verzetten zich tegen een mogelijke ontginning van de goudader. De Karangahake Gorge, die onder meer de watervallen van Owharoa omvat, wordt immers als een waardevol natuurgebied bestempeld. De inwoners vrezen dat de mijnactiviteiten tot een grote milieuschade zouden leiden. New Talisman zou volgend jaar willen beginnen met een kleinschalige ontginning. Beloofd werd dat ook de lokale gemeenschap van de winst zal kunnen genieten.

Het technologieconcern Alphabet brengt een nieuwe generatie van zijn intelligente bril Google Glass op de markt. Google Glass werd vier jaar geleden al eens een eerste keer gelanceerd, maar bleek destijds op de consumentenmarkt weinig enthousiasme te kunnen losweken. Daarbij werd vooral gewag gemaakt van mogelijke privacy-problemen. De nieuwe versie van de bril richt zich echter vooral op het bedrijfsleven, waar een opmerkelijke interesse was gebleken. Inmiddels zou een aantal grote concerns – waaronder vliegtuigbouwer Boeing, autobouwer Volkswagen, pakketbezorger DHL en het industriële conglomeraat General Electric – al een aantal proefprojecten met het apparaat hebben opgestart.

Meer Nieuws

08:53 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende