23-11-17

Nieuwsoverzicht

De energieconcerns ExxonMobil, British Petroleum en Royal Dutch Shell gaan samen proberen de uitstoot van methaan bij de productie van aardgas terug te dringen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Opgemerkt wordt dat Shell en British Petroleum eerder al aan gelijkaardige projecten hebben deelgenomen, maar ExxonMobil zou zich tot nu toe meer afzijdig hebben gehouden. Aan het nieuwe initiatief neemt ook de Franse groep Total deel. Volgens studies van het International Energy Agency gaat met de ontginning van olie en gas wereldwijd een productie van 76 miljoen ton methaan gepaard. Dat staat gelijk aan de jaarlijkse aardgasproductie van Australië.

De Amerikaanse industrieel automatiseerder Rockwell Automation heeft een nieuw overnamebod van sector Emerson afgewezen. Dat heeft Rockwell Automation gemeld. Met het bod was een bedrag van 29 miljard dollar gemoeid. Ook twee eerdere voorstellen van Emerson werden door Rockwell afgewezen. De raad van bestuur van Rockwell benadrukte van mening te zijn dat ook het recente bod niet aan de belangen van de onderneming en zijn aandeelhouders antwoordt. Onder meer wordt gewezen dat het voorstel de reële waarde van Rockwell onderschat. Tevens wordt aangevoerd dat het bod teveel risico’s zou inhouden. Tenslotte wordt betoogd dat het bod van Emerson ook niet gevraagd was.

De Belgische maritieme groep Deme, onderdeel van de holding Ackermans & van Haeren, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 644 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei was vooral te danken aan GeoSea, een dochteronderneming van Deme die onder meer gespecialiseerd is in de bouw van funderingen voor offshore windturbineparken. Verder werd opgemerkt dat het orderboek van Deme op het einde van het derde kwartaal een toekomstige omzet van 3,98 miljard euro vertegenwoordigde. Onder meer zal Deme de aanleg van drie onderzeese kabels tussen de offshore windparken en de Belgische kust verzorgen.

Meg Whitman (60) vertrekt begin februari volgend jaar als chief executive van het Amerikaanse concern HP Enterprise, producent van software en systemen voor bedrijven. Whitman zal worden opgevolgd door Antonio Neri, die op ogenblik al voorzitter is van HP Enterprise. Neri zal in de toekomst beide functies combineren. Whitman werd zes jaar geleden door Hewlett-Packard (HP) als chief executive aangetrokken. Onder haar leiding werd het concern opgesplitst in HP Enterprise en HP Inc, fabrikant van computers en printers. Meg Whitman behoudt wel een zetel in de directie van HP Enterprise. Eerder was ze actief voor Disney, DreamWorks, Procter & Gamble, Hasbro en eBay.

Het Duitse energieconcern Uniper wil tweeduizend banen schrappen. Daarmee wil de onderneming, eigenaar van energiecentrales op steenkool en gas, een overnamepoging van de Finse groep Fortum afweren. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Duitse krant Rheinische Post gemeld. Uniper, dat werd opgericht om de activiteiten van de Duitse groep Eon op het gebied van fossiele brandstoffen af te splitsen, heeft al een overnamebod van Fortum afgewezen. Daarbij werd opgemerkt dat het Finse bod de reële waarde van Uniper onderschatte. Eerder al had Uniper al veertienhonderd ontslagen aangekondigd. Nu werd bekend dat tegen eind volgend jaar nog eens zeshonderd banen worden geschrapt.

De Nederlandse verfproducent AkzoNobel en zijn Amerikaanse sectorgenoot Axalta hebben hun gesprekken over een mogelijke fusie beëindigd. Dat heeft AkzoNobel bekend gemaakt. AkzoNobel en Axalta waren eind vorige maand onderhandelingen over een eventuele samensmelting gestart. Volgens het persbureau Reuters zou Axalta de gesprekken hebben afgebroken omdat er een hoger bod van een andere partij zou zijn ontvangen. Daarbij wordt gewezen naar het Japanse concern Nippon Paint. Axalta bevestigde een aantal alternatieven voor een fusie met AkzoNobel te bekijken. Axalta is een voormalige dochter van DuPont. De divisie werd destijds geleid door Thierry Vanlancker, huidig topman van AkzoNobel.

Het Amerikaanse voertuigbouwer Deere, leverancier van rijdend materiaal voor de landbouw en constructie, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 8,02 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 285 miljoen dollar naar 510 miljoen dollar. Samuel Allen, chief executive van Deere, maakte in een commentaar gewag van een succesvol jaar met verbeterde marktomstandigheden in zowel de landbouw als de constructie. Er kon volgens Allen over de hele lijn een grotere vraag naar de producten van Deere worden vastgesteld. Daarnaast werd gewezen op een prijsverbetering en een superieure productmix.

Bij de Nederlandse uitgeverij Telegraaf Media Groep zullen de volgende jaren naar verwachting honderdvijftig banen verdwijnen. Dat heeft de Belgische groep Mediahuis, het moederbedrijf van Telegraaf Media, gemeld. Telegraaf Media werd eerder dit jaar door Mediahuis overgenomen. Daarbij was Mediahuis zich naar eigen zeggen terdege bewust van het feit dat belangrijke ingrepen noodzakelijk zouden zijn om van de Nederlandse uitgever opnieuw een toekomstgericht en succesvol bedrijf te maken. Die strategie zou gebaseerd zijn op een focus op sterke merken, een grote klantgerichtheid en een efficiëntere organisatie. Er werd wel aangekondigd dat gedwongen ontslagen zoveel mogelijk zouden worden vermeden.

Het Amerikaanse mediaconcern News Corp heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 2,01 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. Het bedrijf kon bovendien een nettowinst melden van 87 miljoen dollar, tegenover een break-even tijdens het eerste kwartaal vorig jaar. Daarbij wordt onder meer gewezen op een stijging bij de digitale abonnees van The Wall Street Journal en andere krantentitels uit de groep. Robert Thomson, chief executive van News Corp, wees erop dat de omzet en operationele winst in alle segmenten, met inbegrip van de vastgoedwebsites, een groei liet optekenen.

De Japanse bedrijven Tokai Rika, Takata, Autoliv, Toyoda Gosei en Marutaka zijn door de Europese Commissie schuldig bevonden aan kartelvorming. In totaal werd een boete opgelegd van 34 miljoen euro. De betrokken bedrijven zijn leveranciers van airbags en autogordels aan de Europese fabrieken van de autobouwers Toyota, Suzuki en Honda. Volgens de Europese Commissie bleken de ondernemingen zich aan vier kartels schuldig te hebben gemaakt. Daarbij zouden illegale prijsafspraken zijn gemaakt, die volgens de Europese Commissie belangrijke gevolgen hebben kunnen gehad voor de Europese autokopers. Japanse fabrikanten vertegenwoordigen 9 procent van de Europese autoverkoop.

Streamingdienst Netflix brengt onder de titel Undercover een tiendelige Vlaams-Nederlandse politieserie op de markt. De serie, met acteur Tom Waes in de hoofdrol, zal eerst op de Vlaamse televisiezender Eén worden uitgezonden. Daarna wordt de reeks ook door Netflix wereldwijd aangeboden. Voor de realisatie van Undercover zal worden samengewerkt met de Vlaamse Radio & Televisie (VRT), het productiehuis De Mensen en Dutch Filmworks. De regie wordt toegewezen aan Frank Devos en Eshref Reybrouck. Het scenario zal worden aangeleverd door Nico Moolenaar, Bart Uytdenhouwen en Piet Matthys. Ook de acteurs Anna Drijver en Kevin Janssens werden aangetrokken.

De Amerikaanse doe-het-zelfketen Lowe's heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 16,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 6,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 379 miljoen dollar naar 872 miljoen dollar. De groei is onder meer te danken aan de herstellingen die de vele gezinnen aan hun woningen hebben moeten uitvoeren na de vernielingen die werden aangericht door orkanen in het zuiden van de Verenigde Staten. Deze orkaanactiviteit zou Lowe’s ongeveer 200 miljoen dollar inkomsten hebben bezorgd. Daarnaast wordt ook gewezen op de positieve impact van het aanhoudende herstel op de Amerikaanse vastgoedmarkt.

Het Amerikaanse alternatieve taxibedrijf Lyft mag in de Amerikaanse staat Californië van start gaan met tests voor zelfrijdende auto's op de openbare weg. Dat heeft het California Department of Motor Vehicles gemeld. Het is nog niet bekend wanneer Lyft met de experimenten van start zou gaan. In september werd bekend dat Lyft samen met autobouwer Ford werkt aan de ontwikkeling van zelfrijdende wagens. Ook zou een samenwerking zijn opgezet met General Motors en Waymo, dochter van het technologieconcern Alphabet. Waymo en Ford hebben - net zoals Tesla en Uber - in Californië al autonome wagens op de weg. Verder bezitten ook onder meer Apple en Samsung een Californische vergunning.

Het Britse reisbedrijf Thomas Cook heeft tijdens het voorbije boekjaar een omzet gerealiseerd van ruim 9 miljard pond. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg van 34 miljoen pond naar 46 miljoen pond. Het bedrijf wijst onder meer naar de prijzenoorlog op de Spaanse vakantiemarkt, waardoor de marges van de ondernemingen onder druk werden gezet. Er wordt daarbij gewag gemaakt van een combinatie van duurdere hotels, het zwakkere pond en een toegenomen capaciteit op de vluchten naar Spanje. Verder spreekt Thomas Cook over positieve vooruitzichten voor de zomer van volgend jaar. Dat geldt vooral voor Turkije en Egypte.

Het model Kendall Jenner (22) heeft het voorbije jaar 22 miljoen dollar inkomsten kunnen registreren. Daarmee werd Jenner het bestbetaalde model van de wereld. Haar inkomsten stegen met 15 procent tegenover het jaar voordien, toen Jenner op een derde plaats eindigde. Jenner maakt daarmee ook een einde aan de dominantie van het Braziliaanse model Gisele Bündchen (37), dat gedurende veertien jaar de ranglijst heeft aangevoerd. Bündchen kon over het voorbije jaar 17,5 miljoen dollar inkomsten melden. Jenner springt bovendien ook over het Braziliaanse model Adriana Lima, dat vorig jaar op een tweede plaats eindigde. Kendall Jenner werkt onder meer met Adidas, La Perla, Estée Lauder, Chanel en Marc Jacobs.

10:08 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-11-17

Nieuwsoverzicht

TransCanada heeft voor de aanleg van de omstreden oliepijpleiding Keystone XL in de Amerikaanse staat Nebraska toegang gekregen. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet om de pijplijn daadwerkelijk te kunnen aanleggen. Vorig Amerikaans president Barack Obama had de aanleg twee jaar geleden de aanleg afgevoerd. Aanleiding waren protesten van milieuverenigingen en de lokale autochtone stammen. De beslissing van Obama werd na het aantreden van zijn opvolger Donald Trump echter snel ongedaan gemaakt. Millieugroepen hebben al aangekondigd de aanleg voor de federale rechter te zullen aanvechten. Keystone XL moet olie van de teerzanden in Canada naar raffinaderijen in Texas transporteren.

De voorgenomen miljardenovername van mediabedrijf Time Warner door het telecomconcern AT&T stuit op bezwaren van het Amerikaanse openbaar ministerie. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. Met de overname is een bedrag van 85 miljard dollar gemoeid, maar de Amerikaanse autoriteiten zouden de transactie desnoods voor de rechtbank te willen aanvechten. In een reactie zegt AT&T de houding van de overheid niet te kunnen bedrijven. De onderneming zei verder alle vertrouwen te hebben in een goede afloop van een eventuele rechtsgang. De toezichthouder had eerder al geëist dat een aantal televisie-activiteiten van Time Warner zouden worden verkocht. Dat werd door AT&T geweigerd.

De Italiaanse bank UniCredit heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,7 miljard euro. Dat betekende een daling met 3,9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg daarentegen van 447 miljoen euro naar 2,8 miljard euro. Die winstgroei was vooral te danken aan de verkoop van de Pioneer, de divisie vermogensbeheer van UniCredit, aan de Franse groep Amundi. Voor die verkoop ontving UniCredit een bedrag van 3,5 miljard euro. UniCredit, de grootste bank van Italië, slaagde er door de verkoop van Pioneer ook in zijn kapitaalratio tot 13,5 procent op te voeren. Wanneer de cijfers van de verkoop zouden worden geschrapt, behield de bank een winst van 838 miljoen euro.

Het alternatieve taxibedrijf Uber moet aan de Amerikaanse staat Colorado een boete van 8,9 miljoen dollar betalen. Dat heeft de Public Utilities Commission (PUC) van Colorado beslist. Uber werd bestraft omdat 57 chauffeurs werden ingeschreven die zich in het verleden aan ernstige misdrijven of zware verkeersinbreuken schuldig hadden gemaakt. Een aantal chauffeurs bleek ook geen rijbewijs te kunnen voorleggen. Voor elke chauffeur moet Uber een boete van 2.500 dollar per dag activiteit betalen. Uber wijst in een reactie naar een lacune in het medewerkersbeheer, maar betoogt dat het euvel inmiddels is verholpen. Het bedrijf zegt de autoriteiten ook proactief van de problemen te hebben verwittigd.

Tijdens het derde kwartaal van dit jaar zijn wereldwijd meer dan 287.000 elektrische en hybride auto’s afgeleverd. Dat betekent een stijging met 63 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van Bloomberg New Energy Finance. Tegenover het tweede kwartaal van dit jaar was er sprake van een toename met 23 procent. Meer dan 50 procent van de verkopen werden in China opgetekend. Europa volgt met een aandeel van 24 procent op de tweede plaats. Bloomberg wijst erop dat dit jaar wereldwijd in totaal wellicht meer dan één miljoen elektrische en hybride wagens worden verkocht. Daarmee wordt volgens het persbureau een belangrijke symbolische mijlpaal bereikt.

Het Chinese concern Tencent heeft het Amerikaanse sociale netwerk Facebook uit de top vijf van grootste beursgenoteerde ondernemingen geduwd. Tencent heeft inmiddels immers een beurswaarde van 523 miljard dollar opgebouwd, tegenover 422 miljard dollar voor Facebook. Tencent heeft sinds begin dit jaar een belangrijke opgang gerealiseerd. De beurswaarde van het bedrijf liet daarbij een toename met 127 procent optekenen. De ranglijst met grootste beursgenoteerde bedrijven van de wereld wordt nog altijd aangevoerd door het Amerikaanse concern Apple, gevolgd door het Chinese Alphabet. Daarna volgen de Amerikaanse groepen Microsoft en Amazon. Facebook wordt stilaan ook door Alibaba bedreigd.

De Nederlandse groep Beter Bed heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 105,4 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 3,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In Nederland kon een omzetgroei met ruim 10 procent worden gerealiseerd. In Duitsland, de grootste markt voor Beter Bed, diende daarentegen een achteruitgang met ongeveer 3 procent worden opgetekend. Die achteruitgang moet volgens het bedrijf vooral worden toegeschreven aan ongunstige weersomstandigheden tijdens de maand augustus. De relatief hoge temperaturen tijdens de maand augustus zouden immers de winkelbezoeken van de consument hebben beperkt.

De Spaanse hotelketen Barcelo streeft naar een fusie met de NH Hotel Group. Dat heeft NH Hotel, onder meer uitbater van Hotel Krasnapolsky in Amsterdam, bevestigd. Barcelo is gevestigd op Mallorca en is in handen van een familiale groep. Aan de aandeelhouders van NH Hotel zou een aandeel van 40 procent in het fusiebedrijf zijn aangeboden. Door een samensmelting van Barcelo en NH Hotel zou het grootste hotelbedrijf van Spanje ontstaan. De twee bedrijven hebben samen in Europa en Noord-Amerika immers meer dan zeshonderd hotels. NH Hotel maakt echter gewag van een ongevraagd bod en benadrukt vast te houden aan de groeiplannen die recent zelf voor de volgende drie jaar werden voorgesteld.

Het bedrijf LeasePlan, aanbieder van huurwagens, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van meer dan 1,6 miljard euro. Dat betekende een stijging met 1,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep met 21,5 procent op tot 139 miljoen euro. Over de eerste negen maanden van het jaar werd een omzetgroei met bijna 3 procent tot 4,8 miljard euro gerealiseerd. De nettowinst over die periode steeg met 19,2 procent tot 430,5 miljoen euro. LeasePlan maakt daarbij gewag van uitstekende resultaten. LeasePlan beschikt inmiddels over een vloot van 1,73 miljoen voertuigen. Dat betekende een uitbreiding met bijna 5,5 procent tegenover het derde kwartaal vorig jaar.

In China hebben verscheidene applicatiewinkels het chatproduct Skype uit hun virtuele rekken moeten halen. Dat heeft een woordvoerder van Microsoft, het moederbedrijf van Skype, tegenover de Amerikaanse krant New York Times bevestigd. Skype zou zijn verwijderd omdat de chatdienst zich volgens de lokale autoriteiten niet aan de Chinese wet zou hebben gehouden. Het is volgens waarnemers niet duidelijk welke wet de applicatie zou hebben overtreden. Microsoft benadrukte het product zo snel mogelijk weer op de Chinese markt beschikbaar te willen hebben. Waarnemers merken wel op dat China steeds strenger optreedt tegen buitenlandse communicatiediensten. Ook WhatsApp werd eerder geblokkeerd.

De Zwitserse groep Nestlé, producent van voedingsmiddelen, onderzoekt de mogelijkheden om Hain Capital, fabrikant van biologische en vegetarische voeding, over te nemen. De waarde van Hain Capital wordt geraamd op een bedrag van 4,1 miljard dollar. Nestlé zou een volledige of gedeeltelijke overname van Hain zien als een mogelijkheid om de eigen portfolio gezondere producten verder uit te breiden. Hain heeft onder meer de merken Health Valley, Terra en Alba Botanica in bezit. Ook een aantal andere voedingsbedrijven en investeerders zouden interesse in Hain hebben laten blijken. Hain zelf zou mogelijk met een gedeeltelijke verkoop ruimte willen creëren om zelf het Nederlandse bedrijf Wessanen in te lijven.

De Amerikaanse retailer Gap heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,84 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er wordt aan toegevoegd dat vorig jaar tijdens het derde kwartaal nog een omzetdaling met 1 procent moest worden opgetekend. Er werd een winst gerealiseerd van 228 miljoen dollar, tegenover een resultaat van 204 miljoen dollar dezelfde periode het jaar voordien. Art Peck, chief executive van Gap, stelde tevreden te zijn dat het bedrijf voor het vierde kwartaal op rij met positieve cijfers naar buiten kan komen. Het bedrijf had op het einde van derde kwartaal wereldwijd 3.639 winkels, verdeeld over 46 landen.

De Duitse elektriciteitsproducent Uniper, voormalige dochter van Eon, heeft een overnamebod van de Deense groep Fortum afgewezen. Wel staat de onderneming open voor verdere gesprekken. Dat heeft Klaus Schäfer, bestuursvoorzitter van Uniper, gezegd. Uniper had een bod van 8,05 miljard euro gedaan op Fortum. Het voorstel was volgens Schäfer echter niet in het belang van de aandeelhouders, medewerkers en andere belanghebbenden bij Uniper. Bovendien zou het bod economisch niet interessant zijn en Uniper geen echte strategische voordelen bieden. Bovendien zouden cruciale vragen over de toekomst van Uniper zonder antwoord zijn gebleven Schäfer benadrukte wel met Fortum in gesprek te willen treden.

Het Amerikaanse voedingsbedrijf Campbell Soup heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 2,2 miljad dollar. Dat betekende een daling met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ook de autonome omzet liet een terugval met 2 procent optekenen. Opgemerkt wordt dat vooral de soepdivisie, die een daling met 9 procent incasseerde, zwaar werd getroffen. De winst kromp met 10 procent in tot 412 miljoen dollar. Denise Morrison, chief executive van Campbell, maakte dan ook gewag van een moeizaam kwartaal in een volatiel operationeel klimaat. Opgemerkt wordt dat onder meer de hogere logistieke kosten tijdens het orkaanseizoen de marges onder druk zetten.

Britse banken zullen na de brexit hun financiële paspoort in de Europese Unie verliezen. Dat heeft Michel Barnier, brexit-onderhandelaar voor de Europese Unie, gezegd. Suggesties dat een brexit niet van toepassing zou zijn op de financiële sector, stroken volgens Barnier niet met de waarheid. Britse banken verliezen door de brexit de toegang tot een markt met 500 miljoen consumenten en 22 miljoen bedrijven. Barnier liet nog wel enige ruimte. Hij stelde immers dat de Europese Unie de ruimte heeft om een aantal Britse regels met de Europese wetgeving gelijk te schakelen. Hij benadrukte ook dat de Europese Unie ook na de brexit een verdere samenwerking met Groot-Brittannië wil handhaven.

07:51 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-11-17

Nieuwsoverzicht

Het European Medicine Agency (EMA) verhuist van Londen naar Amsterdam. Daarover hebben de lidstaten van de Europese Unie een akkoord bereikt. Na een eerste stemronde bleven nog Milaan, Amsterdam en Kopenhagen als kandidaat-vestigingsplaats over. Stockholm en Bratislava vielen daarbij weg. In de tweede stemronde viel ook Kopenhagen weg. Amsterdam en Milaan ontvingen elk dertien stemmen. Estland, voorzitter van de Europese Unie, moest daarop een loting organiseren. De komst van het Europese geneesmiddelenagentschap levert Amsterdam negenhonderd rechtstreekse banen op. Daarnaast wordt gewag gemaakt van ongeveer vijftienhonderd indirecte arbeidsplaatsen.

Wellicht kan Ablynx volgend jaar al een geneesmiddel op basis van caplacizumab, een product voor de behandeling van een zeldzame bloedziekte, op de markt brengen. Dat heeft Peter Welford, analist bij het beurshuis Jefferies, gezegd. Caplacizumab zou daarmee het eerste commerciële product van Ablynx worden. Welford zegt dat de kans op een marktintroductie volgend jaar op 90 procent kan worden geraamd. Volgens Jefferies kan het geneesmiddel Ablynx wereldwijd aan een piekverkoop van 500 miljoen euro per jaar helpen. Dat bedrag ligt 100 miljoen euro hoger dan de eerdere inschattingen van het beurshuis. Volgens Welford vertegenwoordigt caplacizumab bijna twee derde van de beurswaarde van Ablynx.

De Amerikaanse retailer Abercrombie & Fitch heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 859,1 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met bijna 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dochterbedrijf Hollister kon een groei met 10 procent tot 508,1 miljoen dollar melden. Abercrombie zelf moest een daling met 2 procent tot 351 miljoen dollar melden. De nettowinst van de Amerikaanse retailer liep van 7,9 miljoen dollar naar 10,1 miljoen dollar op. Fran Horowitz, chief executive van Abercrombie & Fitch, merkte op dat de uitvoering van het strategisch plan van het bedrijf duidelijke resultaten oplevert. Het bedrijf werkt sinds enkele jaren aan een transformatie.

Autodeeldienst Uber heeft bij de Zweedse autobouwer Volvo 24.000 auto’s besteld. Dat hebben beide partijen bekendgemaakt. Uber voegde eraan toe eigen sensoren en software in de voertuigen in te zullen bouwen, zodat de auto’s zich zonder bestuurder door het verkeer kunnen begeven. De eerste leveringen zouden over twee jaar worden voorzien. De totale bestellingen zouden over een periode van twee jaar worden gespreid. Met het order zou in totaal een bedrag van 1 miljard euro zijn gemoeid. De inzet van zelfrijdende wagens kan Uber belangrijke besparingen opleveren. Menselijke chauffeurs vormen immers de zwaarste kost van de overneming. De twee partijen leverden vorig jaar al een samenwerking terzake

De European Bank Authority (EBA) verhuist zijn activiteiten van Londen naar Parijs. Dat hebben de lidstaten van de Europese Unie beslist. Uiteindelijk moest een lottrekking de keuze voor de nieuwe locatie van de Europese bankautoriteit bepalen. Naast Parijs had immers ook Dublin twee eerdere stemrondes overleefd. Tijdens de eerste ronde waren Brussel, Wenen, Luxemburg, Warschau en Praag uit de race weggevallen. Bij een volgende stembeurt was ook de kandidatuur van Frankfurt afgewezen. Parijs en Dublin haalden echter beide dertien stemmen. Daardoor was een lottrekking noodzakelijk. De instelling moet waken over een optimale functionering van het Europese financiële systeem.

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Clayton Dubilier & Rice neemt een belang van 40 procent in Belron, de beglazingsdivisie van de Belgische groep D’Ieteren. Met de transactie zou een bedrag van ongeveer 1 miljard euro zijn gemoeid. D’Ieteren zou na de verkoop in Belron, eigenaar van de merknaam Carglass, nog een belang van 60 procent overhouden. Opgemerkt wordt dat de Amerikaanse maatschappij de beste garanties bood voor de langetermijnvisie van Belron en bovendien ook een compatibele bedrijfscultuur liet blijken. Daarnaast wordt gewezen op de aantrekkelijke financiële voorwaarden van het partnership. D’Ieteren had in mei al te kennen gegeven een partner voor Belron te zoeken.

Het Franse cateringbedrijf Sodexo heeft tijdens het voorbije boekjaar, dat eind augustus werd afgesloten, een omzet gerealiseerd van 20,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 1,9 procent tegenover het boekjaar voordien. De nettowinst van Sodexo - uitbater van bedrijfsrestaurants, schoolkantines en keukens van zorginstellingen - steeg met 13,5 procent tot 723 miljoen euro. Het bedrijf, na Compass Group, de grootste aanbider van catering-services in de wereld, had in juli nog gewaarschuwd dat de jaarresultaten mogelijk naar beneden zouden moeten worden bijgesteld. Sindsdien kon naar eigen zeggen echter bij een aantal activiteiten in Frankrijk en Noord-Amerika een herstel worden opgetekend.

In China neemt ecommerce-groep Alibaba neemt een belang van 36 procent in het concern Sun Art Retail, een exploitant van hypermarkten. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,4 miljard euro. De operatie moet Alibaba naar eigen zeggen toelaten de online en offline winkelervaring dichter bij elkaar te brengen. De instap van Alibaba in Sun Art Retail gebeurt in samenwerking met Auchan Retail en Ruentex Group. De partners verwachten dat de fysieke retail onder impact van de smartphone de volgende jaren fundamenteel zal veranderen. Sun Art Retail heeft in China een netwerk van 446 hypermarkten, verdeeld over 224 steden. Het bedrijf zou in de Chinese foodretail een marktaandeel van 15 procent hebben.

Het Britse postbedrijf Royal Mail heeft tijdens de eerste helft van dit jaar een omzet geboekt van 4,8 miljard pond. Dat was een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral de goede prestaties van pakketbezorger General Logistics Systems (GLS) hadden een belangrijk aandeel in de omzetgroei. De pakketbezorger, die onder meer actief is op het Europese vasteland, boekte immers een omzetgroei van 9 procent. Het dochterbedrijf heeft inmiddels een aandeel van 35 procent in de winsten van het bedrij. Op de Britse thuismarkt werd een status-quo opgetekend. De bedeling van brievenpost kende een daling met 5 procent. De nettowinst daalde van 252 miljoen pond naar 250 miljoen pond.

In Duitsland zijn een aantal kinderhorloges voortaan verboden. Dat heeft het Duitse Bundesnetzagentur beslist. Het verkoopverbod heeft betrekking op geconnecteerde horloges die het mogelijk maken om vanop afstand geluiden uit de omgeving van de kinderen op te slaan. Jochen Homann, president van het Bundesnetzagentur zegt echter dat een aantal ouders van de technologie gebruik zouden hebben gemaakt om leerkrachten in de klas heimelijk af te luisteren. Een dergelijke functie is in Duitsland verboden. Daarom is ook het bezit van de horloges volgens Homann strafbaar. Om dezelfde reden hadden de Duitse autoriteiten eerder dit jaar ook al de kinderpop My Friend Cayla uit de handel laten halen.

Het Japanse technologieconcern Toshiba werkt aan een strategie om te vermijden dat het bedrijf van de beurs van Tokio zou worden geschrapt. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Het concern kondigde daarbij aan voor 4,2 miljard euro aandelen te verkopen. Bovendien wordt overwogen om de nucleaire divisie Westinghouse Electric af te stoten. Westinghouse ging eerder dit jaar failliet na enorme kostenoverschrijdingen en vertragingen bij projecten. Eerder werden op de divisie al zware afschrijvingen gedaan. De moeilijkheden bij Westinghouse brachten ook moederbedrijf Toshiba in grote financiële problemen. Indien voor eind maart geen oplossing is gevonden, dreigt het bedrijf van de beurs te worden geschrapt.

Het Duitse concern Deutsche Post heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 14,6 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst nam met 10,5 procent toe tot 834 miljoen euro. Daarmee werd een nieuw record gerealiseerd. Het Duitse bedrijf maakt gewag van het sterkste derde kwartaal uit zijn geschiedenis. Volgens het concern droegen alle bedrijfsonderdelen bij aan de omzetgroei. Vooral de aflevering van pakketten voor webwinkels zorgde volgens het bedrijf voor een sterke verbetering van de prestaties. Frank Appel, topman van Deutsche Post, stelde ook een sterke eindejaarsperiode te verwachten.

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs wil na de brexit vanuit twee Europese centra werken. Dat heeft Lloyd Blankfein, topman van Goldman Sachs, tegenover de Franse krant Le Figaro bevestigd. Blankfein wees er daarbij op dat de brexit de bank verplicht zijn activiteiten te decentraliseren. Daarbij werd er volgens hem voor gekozen om met Frankfurt en Parijs twee Europese filialen op te zetten. Hij wees er daarbij ook op dat Duitsland en Frankrijk ook de twee grootste economieën van Europa vertegenwoordigen. Over de exacte verdeling van de taken die uit Londen worden weggehaald, kon nog geen verduidelijking worden geboden. Ook over de tewerkstelling werd nog geen informatie verstrekt.

De Franse bank Société Générale (SocGen) heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5,95 miljard euro, tegenover 6,01 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst viel met 15 procent terug tot 932 miljoen euro. Onder meer wordt gewezen op een extra voorziening van 300 miljoen euro voor juridische claims, waardoor de bank inmiddels al 2,2 miljard euro reserves voor potentiële schadevergoedingen heeft ingeschreven. Daarnaast wordt tevens gewag gemaakt van het lage renteklimaat en ongunstige ontwikkelingen op de financiële markten. De winst van de Franse retailactiviteiten namen met 12 procent af tot 310 miljoen euro.

De Poolse overheid moet stoppen met de houtkap in het oerbos van Bialowieza. Dat heeft het Europees hof van justitie beslist. Indien het land niet aan dat bevel gehoor geeft, zal een dwangsom van minstens 100.000 euro per dag worden opgelegd. Het oerbos van Bialowieza is als werelderfgoed beschermd, maar sinds twee jaar wordt de houtkap in het gebied gevoelig opgedreven. Volgens Jan Szyszko, Pools minister van leefmilieu, is de houtkap noodzakelijk om het bos tegen schadelijke houtwormen te beschermen. Ook wordt gewag gemaakt van verkeersveiligheid en brandgevaar. Volgens de Europese Commissie ligt de houtkap echter veel hoger dan volgens beheersmaatregelen nodig zou zijn.

14:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Geboorteplaats neemt afscheid van de parkeermeter

De Amerikaanse stad Oklahoma City is gestart met het verwijderen van de laatste parkeermeters uit het straatbeeld. Die beslissing weerspiegelt een belangrijke mijlpaal. Oklahoma City was immers in het midden van de jaren dertig van de voorbije eeuw de eerste stad van de wereld om parkeermeters, een uitvinding van Carl Magee, te introduceren. Het stadsbestuur van Oklahoma City heeft nu echter beslist om de parkeermeters, die met muntstukken moesten worden gevoed, door een digitaal systeem te veranderen. De allereerste Park-O-Meter wordt trouwens nog steeds door de Oklahoma Historical Society bewaard.

De huidige parkeermeters in Oklahoma City dateren nog van de jaren zestig en zeventig van de voorbije eeuw. “Een groot aantal bedrijven die instonden voor het beheer van de apparaten, zijn meestal al geruime tijd verdwenen,” betoogt Cory Hubert, de manager van de parkeerdienst van Oklahoma City. “Het nieuwe systeem doet beroep op kiosken die door zonnekracht worden gevoed.” Bob Blackburn, directeur van het Oklahoma Historical Society, wijst erop dat de parkeermeter de voorbije decennia een bepalende invloed heeft gehad op het leven en het concept van de moderne binnenstad.

“De parkeermeter werd geïntroduceerd in een reactie op klachten van de stedelijke middenstand,” verduidelijkt Blackburn. “Naarmate de auto aan populariteit won, bleken immers steeds meer arbeidskrachten van het voertuig gebruik te maken om zich van hun woonplaats naar de werkplek te begeven. De auto’s bleven de hele dag langs de stoep geparkeerd. Lokale handelaars begonnen te klagen dat de geparkeerde wagens potentiële klanten zouden weghouden.” Waarnemers merken echter op dat de parkeermeters ook al snel een instrument werden, samen met de bijhorende boetes, om de overheden een grotere financiële armslag te geven.

Lees Verder

08:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: parkeermeter |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Brits-Nederlandse concern Unilever, producent van wasproducten en levensmiddelen, is in Wageningen gestart met de bouw van zijn innovatiecentrum. Het complex heeft een oppervlakte van 18.000 vierkante meter en moet over ruim anderhalf jaar in gebruik genomen kunnen worden. Het centrum biedt onderdak aan laboratoria en een mini-fabriek voor de proefproductie van nieuwe ontwikkelingen. Paul Polman, topman van Unilever, wijst erop dat de wereld tegen het midden van deze eeuw ruim 9 miljard inwoners zal tellen. Daarvoor zal 70 procent meer voedsel nodig zijn dan op dit ogenblik wordt geproduceerd. Dat zal volgens Polman een fundamentele aanpassing van het huidige voedingssysteem vergen.

De Amerikaanse autobouwer Tesla heeft een nieuwe sportwagen voorgesteld. Elon Musk, topman van Tesla, benadrukte daarbij dat de nieuwe Roadster van de onderneming de snelste productiewagen uit de geschiedenis wordt. De wagen is uitgerust met een die elektromotoren en een batterij van 200 kilowattuur die de auto in principe een actieradius van 1.000 kilometer zouden moeten bezorgen. Tesla maakte bij zijn debuut op de automarkt ook al gebruik van een Roadster, maar die wagen was vooral een elektrische versie van een Lotus Elise. Musk heeft sindsdien altijd beloofd een nieuwe Roadster te zullen bouwen. Voor de nieuwe elektrische sportwagen moet minstens 200.000 dollar worden betaald.

Afvalverwerker Renewi, een fusie van de Nederlandse groep Van Gansewinkel en zijn Britse sectorgenoot Shanks, heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 782,9 miljoen pond. Dat betekende een stijging met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfsresultaat nam met 33 procent toe tot 43,6 miljoen pond. Een belangrijk deel van die groei moet wel worden verklaard door gunstige wisselkoerseffecten. Wanneer met die elementen geen rekening wordt gehouden, zou een omzetgroei met 4 procent zijn toegenomen. Het bedrijfsresultaat zou in dat geval met 21 procent zijn gestegen. Verder wordt gewezen op de vlotte integratie van Shanks en Van Gansewinkel.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell is gestart met een systeem dat het mogelijk maakt de koolstofdioxide-emissies van zijn Nederlandse vloot leasingwagens te compenseren. Dat heeft het concern bekend gemaakt. Shell beschikt in Nederland over 650 leasingwagens, die jaarlijks een gezamenlijke uitstoot van 2,6 miljoen kilogram koolstofdioxide veroorzaken. Ook biedt het bedrijf zakelijke klanten van de Shell Card, een kaart waarmee leaserijders op rekening van hun werkgever kunnen tanken, de mogelijkheid om hun uitstoot te laten compenseren. De compensatie kan in projecten over de hele wereld zijn gesitueerd. De maatregel biedt Shell de mogelijkheid zijn ecologische voetafdruk te verminderen.

De jongste versie van het game Call of Duty heeft bij zijn lancering op drie dagen tijd een verkoop van meer dan 500 miljoen dollar laten optekenen. In volumes was er sprake van een verdubbeling tegenover het debuut van de vorige editie vorig jaar. Dat heeft Activision Blizzard, uitgever van het game, bekend gemaakt. Eric Hirshberg, chief executive van Activison Blizzard, wijst erop dat Call of Duty met de nieuwe versie van het game naar zijn origines terugkeert. De jongste editie van het game grijpt immers terug naar de tweede wereldoorlog. Hirshberg zou aan Sledgehammer Games, ontwikkelaar van Call of Duty, express hebben gevraagd om terug te gaan in de geschiedenis en weer aan te knopen met de roots van de serie.

De Amerikaanse International Trade Commission (ITC) is een onderzoek gestart naar mogelijke patentschending door Apple. Dat heeft de handelscommissie bevestigd. Bij dat onderzoek zou worden gekeken of apparatuur van Apple de patenten van het software Aqua Content zou hebben geschonden. Er werd niet gemeld welke patenten concreet zouden worden onderzocht. Aqua Connect zou in oktober klacht hebben neergelegd om Apple twee patenten zou hebben geschonden. Aqua Connect is een fabrikant van software waarmee gebruikers hun computers vanop afstand kunnen gebruiken. Apple Connect zou hebben aangevoerd dat Apple zonder toelating de achterliggende technologie zou hebben gebruikt.

De Deense groep Vestas, wereldwijd de grootste fabrikant van windturbines, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,74 miljard euro. Dat betekende een daling met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel met 18 procent terug tot 355 miljoen euro. De achteruitgang moet worden toegeschreven aan de toegenomen concurrentie op de markt voor windenergie. Naast General Electric en Siemens Gamesa zijn immers ook een aantal Chinese fabrikanten op de markt actief. Het Deense bedrijf wijst ook naar een toenemende onzekerheid op de markt, verwijzend naar Amerikaanse plannen om projecten voor hernieuwbare energie fiscaal minder aantrekkelijk te maken.

Er zijn een aantal geldige redenen waarom Google niet altijd kan ingaan op vragen van gebruikers om uit de zoekresultaten van het bedrijf verwijderd te worden. Dat heeft Kent Walker, advocaat van Google, gezegd naar aanleiding van twee juridische procedures tegen het bedrijf voor het Europese hof van justitie. De Europese Unie biedt sinds drie jaar aan gebruikers de kans te eisen dat hun gegevens uit online zoekresultaten zouden worden verwijderd. Op die vraag kan volgens Walker echter niet altijd worden ingegaan. De advocaat voert aan dat in een aantal gevallen informatie van publiek belang zou kunnen worden gewist. Ook zegt hij dat onmogelijk kan worden geëist ook buiten de Europese Unie te zoekresultaten te saneren.

De Britse farmagroep AstraZeneca heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 9,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf zegt te hebben kunnen profiteren van een overeenkomst met zijn Amerikaanse sectorgenoot Merck, waarmee de rechten op een veelbelovend geneesmiddel voor de behandeling van kanker, wordt gedeeld. Die activiteiten leverden AstraZeneca bijna 1 miljard dollar opbrengsten op. Het bedrijf voegt eraan toe voor de eerste keer in zes kwartalen opnieuw een omzetgroei te hebben kunnen melden. De verkoop van een aantal vroegere succesproducten, zoals Crestor, neemt echter verder af.

In Groot-Brittannië zijn media, telefoonverbindingen en elektronica het voorbije jaar het mikpunt geweest van aanvallen van Russische hackers. Dat heeft Ciaran Martin, hoofd van het Britse National Cyber Security Centre (NSCS), gezegd. Martin betoogde dat het voorbije jaar verschillende signalen van Russische inmenging zouden zijn geïdentificeerd. De aanvallen zouden volgens Martin zijn bedoeld om het internationale systeem te ondermijnen. De Russische activiteit is volgens Martin dan ook een reden voor bezorgdheid. Ook de Britse premier Theresa May heeft onlangs nog gezegd te weten dat Rusland pogingen ondernam om virtuele aanvallen op haar land te lanceren.

In de Verenigde Staten is Ronald Wheeler (24) voor de rechtbank gedaagd op verdenking de woordvoerder te zijn geweest van de illegale marktplaats AlphaBay, die in juli dit jaar door een gezamenlijk actie van politiediensten in de Verenigde Staten, Canada en Thailand offline werd gehaald. AlphaBay was de grootste handelsplaats op het darkweb, waar onder meer drugs en gestolen kredietkaarten te koop worden geboden. Wheeler wordt ervan beticht te hebben samengewerkt met Alexander Cazes, de veronderstelde beheerder van Alphabay. Hij zou in mei door AlphaBay als verantwoordelijke voor public relations zijn ingehuurd. Zijn salaris zou in bitcoin zijn uitbetaald. Wheeler ontkent elke betrokkenheid.

Deutsche Bank heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,8 miljard euro. Dat betekende een daling met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarbij wordt onder meer gewezen op de impact van ongunstige wisselkoersen, maar anderzijds wordt ook gewag gemaakt van het lage renteklimaat en een beperkte activiteit bij de klanten. Onder meer wordt opgemerkt dat de omzet van de investeringsbank zelfs met 23 procent tot 3,5 procent terugviel. Anderzijds kon bij de nettowinst een stijging van 278 miljoen euro naar 649 miljoen euro worden opgetekend. De winstgroei was naar eigen zeggen in belangrijke mate te danken aan kostenbesparingen.

De evenementapplicatie Appic heeft het online platform Partyflock overgenomen. Door de transactie is het grootste online festivalplatform van de Benelux gecreëerd, Dat heeft de onderneming 2xpr BV, het moederbedrijf van Appic, bekend gemaakt. Partyflock en Appic bereiken samen meer dan een miljoen jongeren per maand. Appic zegt al enkele tijd op zoek te zijn naar mogelijkheden om de groei van zijn platform te versnellen. Partyflock was volgens Appic dan ook een natuurlijke partner. Door de overname kunnen bovendien een aantal synergieën op het gebied van sales, contentbeheer en ontwikkeling worden doorgevoerd. Ook kan een sterkere positie op de reclamemarkt worden uitgebouwd.

De steunprogramma's voor Griekenland hebben blijkbaar slechts een beperkte bijdrage hebben geleverd voor het economische herstel van het land. Dat staat in een rapport van de Europese Rekenkamer over de Griekse financiële crisis. Griekenland blijft volgens het rapport moeilijkheden ervaren om zich volledig op de markten te financieren. Er wordt ook opgemerkt dat de Europese Commissie weinig ervaring heeft met het beheer van een begeleidingsstrategie voor economisch herstel. Onder meer wordt opgemerkt dat bij een aantal belangrijke maatregelen, zoals de verhoging van fiscale tarieven, onvoldoende onderbouwing heeft voorzien. Tevens wordt gewezen op een gebrek aan transparantie.

Het technologiebedrijf Keyware uit Brussel, leverancier van oplossingen voor elektronische betalingen heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 13,8 miljoen euro, tegenover 13,2 miljoen euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfsresultaat viel van 3,7 miljoen euro naar 2,9 miljoen euro terug. Ook de nettowinst kende een daling van 2,4 miljoen euro naar 1,4 miljoen euro. Opgemerkt wordt dat vooral het eerste semester van dit jaar op de resultaten hebben gewogen. Tijdens het derde kwartaal kon wel een verbetering worden opgetekend. Ook is er de impact van de integratie van Magellan, dat sinds begin juli dit jaar voor 100 procent eigendom van Keyware is.

06:38 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-11-17

Nieuwsoverzicht

China voert opnieuw de wereldwijde markt van de supercomputers aan. Dat blijkt uit een rapport van de organisatie Top500.org. Er moet immers worden vastgesteld dat bij de vijfhonderd sterkste supercomputers van de wereld 202 vermeldingen krijgt. In de Verenigde Staten worden nog 144 eenheden geteld. Zes maanden geleden hadden de Verenigde Staten nog 169 vermeldingen, tegenover 160 exemplaren in China. De grootste supercomputer van de wereld is Sunway TaihuLight van het Chinese National Supercomputing Center in Wuxi met 93,01 petaflops. Op de tweede plaats staat Tianhe-2 van het National Supercomputer Center in Guangzho met 33,86 petaflops. Zij voeren de ranglijst al twee jaar op rij aan.

Het technologiebedrijf United Masters heeft met een kapitaalronde een bedrag van 70 miljoen dollar opgehaald. Het bedrag werd aangebracht door Andreessen Horowitz, 21st Century Fox en Alphabet, het moederbedrijf van Google. United Masters wil aan muzikanten een digitaal alternatief bieden voor de klassieke labels. Het bedrijf wordt geleid door Steve Stoute, die een lange carrière in de muziekindustrie heeft opgebouwd. Het platform moet artiesten helpen om hun muziek te verspreiden langs streamingdiensten zoals Spotify of Pandora. Ook moet aan muzikanten de kans worden geboden om met digitale marketing een groter aantal luisteraars te kunnen bereiken.

Het gamebedrijf Take-Two Interactive Software heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet geboekt van 443,6 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De digitale inkomsten stegen met 31 procent tot 302,9 miljoen dollar. Onder meer franchises zoals Grand Theft Auto en SuperCard hadden volgens het bedrijf een belangrijke bijdrage in de omzetgroei. Take-Two Interactive leed echter een nettoverlies van 2,7 miljoen dollar, tegenover een winst van 36,4 miljoen dollar tijdens het tweede kwartaal vorig boekjaar. In de Verenigde Staten steeg de omzet met 9,3 procent tot 276 miljoen dollar. International was er een status-quo op 167,6 miljoen dollar.

Het bedrijf Diresco uit Opglabbeek, producent van kwartscomposiet, zoekt een partner om zijn internationale groei te versnellen. Om een gepaste partner te vinden, zou consulent Deloitte zijn ingeschakeld. Het is echter nog niet duidelijk of verkoopintenties betrekking hebben op een minderheidsbelang of een meerderheidsparticipaties. Diresco is een fabrikant van keukenbladen en badkamerbekleding uit kwartscomposiet. Het materiaal wordt ook gebruikt voor de productie van wandtegels. Kwartscomposiet is krasvast en waterproof, waardoor het materiaal bijzonder geschikt is voor onder meer keukens en badkamers. Het bedrijf is nog altijd volledig in handen van de familie van oprichter Chris Schelfhout.

De Zweedse streamingdienst Spotify heeft de startup Soundtrap overgenomen. Ook Soundtrap is een Zweedse onderneming en biedt zijn gebruikers een online muziekstudio aan. Ook biedt het bedrijf zijn consumenten toe om samen met andere mensen muziek te produceren en op te nemen. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Het platform van Soundtrap blijft ook na de overname operationeel. Het is niet duidelijk of de diensten van Soundtrap uiteindelijk ook in Spotify zullen worden geïntegreerd. Wel wordt opgemerkt dat beide ondernemingen dezelfde visie koesteren om het ecosysteem van de muziekcreatie toegankelijker te maken. Op die manier moeten ook nieuwe artiesten worden ontdekt.

Indonesië wil tegen eind dit decennium duizend nieuwe moskeeën bouwen met gebruik van duurzame technieken. Dat heeft de Indonesische vicepresident Jusuf Kalla aangekondigd. Onder meer zouden de moskeeën gebruik moeten maken van hernieuwbare energie, maar ook het beheer van voedsel en water op een duurzame manier zouden organiseren. Bovendien zouden de gebedshuizen de bezoekers ook moeten onderrichten in een groter ecologisch bewustzijn. Indonesië is met 250 miljoen inwoners het grootste islamitische land van de wereld. In totaal telt Indonesië ruim 800.000 moskeeën. Het land heeft echter op ecologisch gebied geen goede reputatie, onder meer door de export van steenkool en palmolie.

Horlogemerk Fossil heeft tijdens het derde kwartaal van een omzet gerealiseerd van 653,2 miljoen dollar. Dat betekende een daling met 6,7 procent procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De identieke omzet daalde met 8 procent. De terugval wordt in sterke mate verklaard door de moeilijke omstandigheden op de traditionele horlogemarkt. Ook de verkoop van leder en juwelen bleef naar eigen zeggen onder de verwachtingen. Bij de online uurwerkverkopen kon daarentegen wel een groei worden gemeld. De onderneming moest een operationeel verlies optekenen, tegenover een positief resultaat van 31,2 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar. Fossil wordt al enkele tijd met ontgoochelende prestaties geconfronteerd.

De Belgische chemiegroep Solvay verkoopt zijn fabriek in Charleston in de Amerikaanse staat South Carolina aan het Duitse concern Lanxess. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. De Amerikaanse fabriek maakt producten op basis van fosfoderivaten en realiseerde vorig jaar een omzet van 65 miljoen euro. De producten worden gebruikt in onder meer additieven voor kunststoffen, vlamvertragers en agrarische toepassingen.  In de fabriek werken ongeveer negentig mensen, die allemaal mee de overstap naar Lanxess kunnen maken. Verwacht wordt dat de verkoop in de eerste helft van volgend jaar zal kunnen worden afgerond.

Het Franse bankconcern Crédit Agricole heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,6 miljard euro. Dat betekende een stijging met 22,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst van de bank viel met 42,8 procent terug tot 1,07 miljard euro. Er wordt vooral gewezen naar de dalende handelsopbengsten, vooral door tegenvallende inkomsten uit obligaties. Vastgesteld werd dat de beleggingsinkomsten met 28 procent daalden tot 462 miljoen euro. Ook de inkomsten uit commissielonen op de Franse vastgoedmarkt vielen verder terug. Anderzijds wordt gemeld dat de Franse bank het voorbije kwartaal minder reserves heeft moeten voorzien voor risicovolle kredieten.

Het Amerikaanse chemieconcern FRX Polymers wil volgend jaar een introductie op de beurs. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Het concern wil de opbrengsten van de operatie gebruiken om de expansie van zijn fabriek in Antwerpen, gevestigd op de site van Covestro, te financieren. Het bedrijf wijst erop een jaarlijkse groei met 50 procent te laten optekenen. Om die groei te ondersteunen wil het bedrijf ongeveer 10 miljoen euro investeren om de productiecapaciteit van zijn Antwerpse fabriek te verdubbelen. Er zijn ook plannen voor de bouw van een nieuwe fabriek in China. FRX Polymers produceert vlamvertragende stoffen die onder de merknaam Nofia op de markt worden gebracht.

Het Nederlandse bedrijf SBM Offshore, leverancier van maritieme diensten, heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,2 miljard dollar, tegenover 1,5 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De daling moet naar eigen zeggen worden toegeschreven aan de moeilijke omstandigheden op de markt van olie en gas. Daarbij wordt gewezen op een omzetdaling van 80 procent in de divisie Turnkey, die opslagplatforms en tankers voor de oliesector produceert. Door de lagere petroleumprijzen zijn oliemaatschappijen volgens het bedrijf terughoudend met investeringen. Het bedrijf heeft voor 60 miljoen dollar afschrijvingen voorzien.

Het bedrijf Proxyclick uit Brussel heeft met een kapitaalronde een bedrag van 3 miljoen euro opgehaald. Met de bijkomende financiële middelen wil de onderneming de uitbreiding van zijn activiteiten versnellen. Voor de kapitaaloperatie werd beroep gedaan op het investeringsfonds Join Capital uit Berlijn. Proxyclick is ontwikkelaar van software voor bezoekersbeheer. De technologie moet bedrijven de mogelijkheid bieden om de analoge gastenregistratie aan de receptie te vervangen door een digitaal alternatief. Opgemerkt wordt daarbij dat bezoekersbeheer voor het bedrijfsleven vaak veiligheidsproblemen oplevert. Proxyclick vervangt het gastenboek door een iPad, waar bezoekers zich met gezichtsherkenning kunnen melden.

Het Franse telecombedrijf Orange heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10,2 miljard euro. Dat betekende een stijging met 0,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei was volgens het bedrijf hoofdzakelijk te danken aan de Europese markt, waarbij vooral Spanje en Centraal-Europa sterke prestaties zouden hebben laten optekenen. Daarentegen diende in Afrika en andere internationale markten een achteruitgang te boeken. De winst steeg met 2,1 procent tot 3,6 miljard euro. Stéphane Richard, chief executive van Orange, wijst erop dat de omzet voor het negende kwartaal op rij een groei liet optekenen, ondanks de nieuwe regels voor roaming in Europa.

De Amerikaanse autobouwer Ford Motor Company heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 36,45 miljard dollar, tegenover 35,94 miljard dollar inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 957 miljoen dollar naar 1,56 miljard dollar. De positieve resultaten worden volgens de autobouwer vooral gedragen door een sterke prestatie in Noord-Amerika en recordwinsten in Azië. Ook wordt opgemerkt wordt dat Ford kon profiteren van een verschuiving naar trucks en sportieve terreinwagens. Onder meer wordt gewezen op een stijging met 14 procent in de verkoop van de F-Series. Het model liet zijn beste derde kwartaal optekenen sinds het midden van het voorbije decennium.

Steengroep Brachot-Hermant uit Deinze neemt zijn sectorgenoot Beltrami uit Harelbeke over. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Door de overname kan Brachot-Hermant een nieuwe activiteit aan zijn portfolio toevoegen. De groep is immers gespecialiseerd in producten uit natuursteen, keramiek en composiet. Brachot-Hermant bezit ook elf steengroeven, onder meer in Noorwegen, Zuid-Afrika en Portugal. Beltrami is daarentegen vooral gericht op de productie van tegels en kasseien, een sector waarin Brachot-Hermant tot nu toe slechts in beperkte mate actief was. Beltrami merkt op dat de samensmelting een noodzaak bleek, aangezien op de markt een voldoende schaalgrootte wordt geëist.

08:59 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-11-17

Nieuwsoverzicht

Automaker Volkswagen wil de volgende vijf jaar 72 miljard euro investeren in de ontwikkeling van onder meer de ontwikkeling van duurzame initiatieven. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Opgemerkt wordt dat de beslissing gevolgen zou kunnen hebben voor andere onderdelen van het bedrijf, aangezien Volkswagen de kapitaaluitgaven wil terugbrengen tot 6 procent van de omzet. De productie van elektrische auto's voor de Europese markt zou naar verwachting gebeuren in de Duitse fabriek in Zwickau. Eerder meldde Volkswagen al 12 miljard euro te zullen investeren in de ontwikkeling en productie van duurzaam aangedreven modellen in China. Volkswagen wil in het land veertig duurzame modellen produceren.

De Slovaakse vrachtmaatschappij Air Cargo Global heeft besloten zijn activiteiten op luchthaven Brussels Airport te hernemen. De vrachtvervoerder verliet de Belgische luchthaven zes maanden geleden wegens de boetes die het Brusselse gewest wegens geluidsoverlast oplegt. Air Cargo vliegt immers met twee zware toestellen van het type B747 van Boeing, die met zware claims geconfronteerd dreigden te worden. De maatschappij besliste daarom zijn activiteiten van Brussels Airport naar Schiphol in Amsterdam over te hevelen. Daar lijdt Air Cargo echter onder het plafond van 500.000 vliegbewegingen per jaar dat op de Nederlandse luchthaven is geïntroduceerd.

De Franse operator Bouygues Telecom heeft tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,73 miljard euro. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die groei was onder meer gebaseerd op prijsverhogingen die in mei dit jaar werden doorgevoerd. Daarnaast kon ook de portefeuille mobiele klanten met 940.000 gebruikers worden uitgebreid. Daardoor heeft het bedrijf inmiddels in totaal 13,9 miljoen abonnees. Verder bleken tijdens de eerste negen maanden ook 243.000 extra vaste verbindingen aangetrokken te zijn. Daardoor heeft de Franse groep een netwerk met in totaal 3,344 miljoen vaste lijn.

De Amerikaanse autobouwer Tesla heeft zijn langverwachte elektrische truck Semi gepresenteerd. Elon Musk, topman van Tesla, zegt de concurrentie te kunnen verslaan met een grotere accu en belooft dat de elektrische vrachtwagen met één oplaadbeurt een afstand van 800 kilometer kan rijden. De Tesla Semi kan bovendien van stilstand op vijf seconden een snelheid van 96 kilometer per uur realiseren. De vrachtwagen kan op snelwegen deels zelfstandig rijden en kan ook automatisch remmen. De ramen zijn onbreekbaar. Opladen duurt maximaal dertig minuten voor een afstand van ruim 600 kilometer. Informatie over de prijs is niet bekend. De auto zou over twee jaar op de markt kunnen komen.

De grootste Britse tapijtgroep Victoria neemt in Spanje de tegelproducent Keraben over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 274 miljoen euro. De transactie volgt op eerdere overnames van de kunstgrasproducenten Avalon en Grassinc in Nederland en tegelfabrikant Serre in Italië. Keraben realiseerde vorig jaar een omzet van ruim 118 miljoen euro. Het boekte een tevens een bruto bedrijfswinst van 36,4 miljoen euro. Voor dit jaar wordt een groei van 10 procent in het vooruitzicht gesteld. Victoria wordt geleid door de Belg Philippe Hamers, die tot vorig jaar bij Balta verantwoordelijk was voor de divisie kamerbreed tapijt. Eerder werkt Hamers nog voor de Vlaamse groepen Beaulieu en Lano.

De Zweedse streamingdienst Spotify gaat zijn activiteit in Groot-Brittannië gevoelig uitbreiden. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Spotify heeft in Londen op die ogenblik ongeveer tweehonderd medewerkers, maar volgens het bedrijf zal dat personeelsbestand op enkele jaren tijd zal worden verdubbeld. Daarbij wordt ook naar een nieuw locatie uitgekeken. De aanwervingen gebeuren in het kader van een nieuw centrum voor onderzoek en ontwikkeling dat in Londen zal worden opgericht. Spotify heeft al researchcentra in Stockholm, Göteborg, New York, San Francisco en Londen. Spotify wijst voor zijn keuze naar de bloeiende startup-gemeenschap en een rijkdom aan technologietalent in de Britse hoofdstad.

De Duitse scheepvaartgroep Hapag-Lloyd heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 7,3 miljard euro, tegenover 5,7 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 8,2 miljoen euro naar 54,3 miljoen euro. De sterke groei wordt verklaard door de impact van een sterke wereldeconomie. Daardoor konden hogere transportvolumes worden gemeld. Anderzijds konden de kosten onder controle worden gehouden. Tevens worden positieve resultaten gemeld van de samensmelting met de Arabische containerrederij Uacs. Over de eerste negen maanden van dit jaar werden 7 miljoen standaardcontainers vervoerd. Dat betekende een stijging met 24,4 procent.

Het alternatieve hotelplatform Airbnb heeft het Londense bedrijf Accomable overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Accomable is de ontwikkelaar van een verhuurplatform dat gespecialiseerd is in overnachtingsmogelijkheden voor personen met een handicap. Accomable werd twee jaar opgericht door Srin Madipalli (31), die had vastgesteld dat veel locaties geen geschikte infrastructuur hebben voor rolstoelgebruikers. Het platform beschikt inmiddels over elfhonderd adressen met aangepaste voorzieningen voor een fysieke handicap. Het bedrijf zal ook zijn bestaande formules aanpassen, zodat ook andere adressen kunnen melden over geschikte infrastructuur te beschikken.

De Amerikaanse keten Foot Locker, verdeler van sportkleding, heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,9 miljard dollar. Dat betekende quasi een status-quo tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer echter louter naar de identieke omzet wordt gekeken, zou er sprake zijn geweest van een daling met 3,7 procent. Ook de nettowinst viel van 157 miljoen dollar naar 102 miljoen dollar terug. Richard Johnson, chief executive van Foot Locker, betoogt dat de resultaten grotendeels overeenstemden met de gestelde verwachtingen. Het bedrijf zegt dat de markt weliswaar door een sterke concurrentie wordt gekenmerkt, maar toch de verkoop naar premium-producten verschuiven.

De kostprijs voor de Antwerpse Oosterweelverbinding stijgt tot 4,1 miljard euro. Dat blijkt uit een nieuwe raming van het Rekenhof. Tot nu toe werd uitgegaan van een kostprijs van ongeveer 3,6 miljard euro. De stijging heeft onder meer te maken met de intrestkosten en de indexering van de kostprijs. Rekening houdend met het feit dat het project sinds zijn lancering al grote vertraging heeft opgelopen, waardoor een indexatie door Ben Weyts, Vlaams minister van mobiliteit, als een logisch gegeven kan worden beschouwd. Er wordt aan toegevoegd dat ook aan de inkomstenzijde met een indexatie van de toltarieven rekening is gehouden. De oppositie wijst er wel op dat deze kosten buiten de Vlaamse begroting blijven.

In Italië is voormalig maffia-baas Toto Riina (86) overleden. De man werd zesentwintig keer tot levenslang veroordeeld wegens tientallen moorden en terroristische aanslagen. Riina leed al geruime tijd aan kaker. Riina werd geboren in het Siciliaanse dorp Corleone. Hij zou zich ontwikkelen tot een van de machtigste bazen van de Cosa Nostra. Onder meer werd hij in verband gebracht met moorden op de vroegere Siciliaanse gouverneur Piersanti Mattarella en maffia-onderzoekers Giovanni Falcone en Paolo Borselino. Riina werd vierentwintig jaar geleden gevat. Sindsdien verbleef hij in de gevangenis. Hij overleed in de zwaar beveiligde gevangenis van Parma. Riina laat vier kinderen na. Twee zonen sloten zich bij de maffia aan.

Het Amerikaanse concern Applied Materials, toeleverancier voor de halfgeleiderindustrie, heeft tijdens het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van ongeveer 4 miljard dollar. Dat betekend een stijging met 20 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De nettowinst steeg van 610 miljoen dollar naar 982 miljoen dollar. Opgemerkt wordt dat Zuid-Korea 30 procent van de omzet rekening nam, gevolgd door Taiwan (18 procent), China (15 procent), Japan (13 procent) en de Verenigde Staten (10 procent). Daarna volgen Zuidoost-Azië en Europa met respectievelijk 8 procent en 6 procent. In alle regio’s werd groei gemeld, behalve in Taiwan en Europa, die een inkrimping kenden.

Het netwerkbedrijf Cisco gaat 1 miljard dollar vrijmaken voor de ontwikkeling van intelligente steden. Dat heeft het bedrijf op het Smart City Expo World Congress in Barcelona gezegd. Het geld zal gebruikt worden voor de uitbouw het managementplatform Cisco Kinetic for Cities, dat van het internet-of-things gebruik maakt om informatie over de stedelijke infrastructuur - zoals verkeerslichten, gebouwen en bewakingscamera’s - in te winnen. Voor veel steden is de financiering volgens Cisco vaak een onoverkomelijke drempel om projecten rond intelligente infrastructuur op te zetten. Volgens het bedrijf genieten zijn activiteiten terzake op meer dan vijfhonderd locaties een toenemende belangstelling.

Het bedrijf Sabca uit Charleroi, fabrikant van vliegtuigonderdelen, heeft een contract ontvangen voor de aanpassing van afgeschreven vliegtuigen, die zullen worden gebruikt voor militaire schijngevechten. Opdrachtgever is de Amerikaanse Airborne Tactical Advantage Company (Atac), een filiaal van de groep Textron. Atac is eigenaar van de grootste privévloot oude militaire vliegtuigen. Het contract met Sabca heeft betrekking op 63 exemplaren van het Franse gevechtsvliegtuig Mirage F1 die twee jaar geleden door het Franse leger drie jaar geleden buiten dienst werden gesteld. Sabca gaat de helft van de toestellen reviseren en opnieuw klaar maken voor operaties. De andere vliegtuigen worden gebruikt voor onderdelen.

KBC Groep heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar bijna 1,04 miljard euro rentebaten geboekt, tegenover ruim 1,06 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg nochtans van 629 miljoen euro naar 691 miljoen. De Belgische activiteiten boekten een winst van 455 miljoen euro. Johan Thijs, chief executive van de bank, wees erop dat opnieuw een sterk resultaat kon worden gemeld. Daarbij waren volgens Thijs een aantal factoren bepalend, waaronder de groei van de nettorente-inkomsten, sterke netto provisie-inkomsten en hoge verzekeringsinkomsten. Bovendien kon volgens hem ook de kosten onder controle worden gehouden en bleven de waardeverminderingen op kredieten bijzonder laag.

07:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende