30-04-05

Cape Canaveral zwaait Titan uit

Na bijna vijf decennia neemt de Amerikaanse ruimtevaart-industrie afscheid van de Titan 4. Cape Canaveral heeft zijn laatste lancering achter de rug, waarna er in juli nog één lancering vanop de luchtmachtbasis Vandenberg in Californië volgt. Door het stopzetten van het Titan-programma verliezen meer dan 400 mensen hun baan.

De onbemande raket werd zaterdagnacht om tien voor één uur (Europese tijd) gelanceerd en moet een geheime militaire satelliet in een baan om de aarde te brengen. De lancering werd een succes genoemd. De eerste Titan 4 werd al in 1959 vanop Cape Canaveral de ruimte ingestuurd.

Het stopzetten van het Titan 4-project verplicht constructeur Lockheed Martin om 435 jobs te schrappen. Het grootste gedeelte daarvan verdwijnt na de jongste lancering. Een honderdtal blijft tot de allerlaatste raket vanop Vandenberg is opgestegen. Een aantal kon terecht bij het Atlas-project van Lockheed Martin.

De Glenn L. Martin Aircraft Company kreeg in 1957 het contract voor het bouwen van de Titan-raket. “Sindsdien ontwikkelde de raket zich tot een ballistisch missiel in grote ondergrondse silos en uiteindelijk tot een ruimtetuig, krachtig genoeg om de Gemini-astronauten en satellieten vanop Cape Canaveral en Vandenberg om een baan rond te aarde te brengen.

Op 12 december 1965 moest een Titan 2 de Gemini 6A-ruimtecapsule met de astronauten Thomas Stafford en Walter Schirra de ruimte insturen. Bij het ontsteken viel de motor weer stil. Stafford en Schirra hadden instructies om zich bij een dergelijk incident manueel uit hun benaderde situatie weg te schieten. Commandant Schirra besliste echter dat ze ter plaatse zouden blijven tot ze door het grondpersoneel zouden worden bevrijd. Dat gebeurde negentig minuten later.

Het waren ook Titan-raketten die de Voyager-reizen naar de buitenste gebieden van het zonnestelsel, de Viking-sondes die op mars landden en de ruimtesatelliet Cassini. Maar ze werden ook ingezet om zware communicatie-satellieten te lanceren voor de militaire operaties in Irak. Tijdens de Cubaanse crisis moesten tientallen Titans instaan voor de bescherming van de Verenigde Staten tegen de dreiging van de Russische raketten.

16:59 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Wint het kapitalisme uiteindelijk toch?

Het is vandaag precies dertig jaar geleden dat de laatste Amerikaanse helicopter de Zuid-Vietnamese hoofdstad Saigon verliet en de communistische Noord-Vietnamese troepen het presidentieel paleis innamen. Dat was meteen het einde van de Vietnamese oorlog. Maar vandaag lijkt het zo verfoeide kapitalisme er steviger voet aan grond te hebben dan ooit voordien.Een decennium lang waren de Verenigde Staten militair actief geweest in Vietnam. De oorlog kostte het leven aan 58.000 Amerikaanse soldaten en vermoedelijk drie miljoen Vietnamezen.

"Maar vandaag heeft het kapitalisme in het land stevige voet aan grond gekregen," schrijft het persbureau Associated Press. Franse en Amerikaanse multinationals beheersen het stadsbeeld van Ho Chi Minstad, het vroegere Saigon. De stad werd door president Tran Duc Luong dan ook de economisch locomotief van Vietnam genoemd.

Het persbureau wijst er echter op dat het grootste gedeelte van de Vietnamese bevolking, ondanks die opmerkelijke economisch bloei, van de landbouw leeft en het moet doen met een inkomen van ongeveer 550 dollar per jaar. "Maar de economie kent wel een jaarlijkse groei van 7,7 procent, na China het hoogst van heel Azië."

De Verenigde Staten, de grote vijand uit het verleden, is inmiddels de grootste handelspartner van Vietnam geworden. De grote transformatie begon in het midden van de jaren tachtig, toen de communistische partij economische hervormingen aankondigde.

Voor die hervormingen was privé-handel verboden en de boeren leefden in landbouw-collectieven. Maar dankzij de hervormingen konden de landbouwers hun oogst individueel verkopen. Vervolgens werd de vrijheid van ondernemen ook uitgebreid tot andere economische sectoren.

De regering noemt deze strategie een marktgerichte socialistische economie. "Maar van dat socialistische is in de straten niet veel te zien," schrijft The Voice of America. "Het feit dat de Vietnamese staat eigenaar is van meer dan 2.000 bedrijven - gaande van olieproductie tot textielfabrieken - betekent dat Vietnam moeilijk een volledig kapitalistisch land genoemd kan worden."

Sinds de beperkingen op commerciële ondernemingen in 2000 werden versoepeld, rezen nagenoeg 50.000 nieuwe bedrijven uit de grond. "In de winkels liggen nu korte golf radio's en satellietschotels, ooit absoluut verboden producten," aldus nog The Voice of Amerika.

Ook buitenlandse investeerders krijgen steeds gemakkelijker toegang tot het land. Vietnam hoopt later dit jaar ook te kunnen toetreden tot de Wereld Handelsorganisatie (WHO).

16:53 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bill Gates wil crashvrije auto

Er komt wellicht ooit een auto waarmee het onmogelijk is te crashen. Dat vertelden Microsoft-baas Bill Gates en Ford-topman Bill Ford Jr. tijdens de Global Automotive Summit van Microsoft in de autohoofdstad Bill Gates. Software zou ervoor moeten zorgen dat auto’s zich crashvrij door het verkeer zouden kunnen begeven.

Daarbij zal er volgens Gates en Ford gebruik gemaakt worden van een brede waaier van toepassingen, zoals hd-schermen, spraakherkenning, camera’s, digitale kalenders en navigatie-systemen met reisroutes en verkeersomstandigheden. “Door die toepassingen zullen autoconstructeurs zich ook van hun concurrenten kunnen onderscheiden,” voerden beide topmannen aan.

Het moet daarbij volgens Gates absoluut de bedoeling zijn om een auto te ontwikkelen die gewoonweg weigert te crashen. “De autoconstructeurs moeten dan ook volop kiezen voor technologie,” voegde hij daar aan toe.

Microsoft stelde ook zijn Performance Peak Initiative, een lijn van computersystemen die de automobielsector moet toelaten zijn voorraadketen, ontwerpen, productie en verkoop beter te beheren. Bovendien geeft het initiatief ook toegang tot een aantal technologieën die in de voertuigen gebruikt kunnen worden. Microsoft-toepassingen zouden op dit ogenblik al gebruikt worden in 25 modellen van 13 verschillende autoconstructeurs.

14:29 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Behoort Vatikaan tot de laatsten der linksen?

De katholieke kerk is een fervent bestrijder van het communisme, maar verzet zich ook tegen een ongebreideld kapitalisme. Daarmee stelt het Vatikaan zich volgens sommigen aan de linkerkant op, een opmerkelijke positie in een wereld die economisch steeds rechtser wordt.

Het Vatikaan wordt algemeen beschouwd als ultraconservatief, maar op het gebied van arbeidsvoorwaarden is dat allerminst het geval. Dat schrijft Thomas Fuller in de International Herald Tribune. Arbeid krijgt er volgens hem immers altijd voorrang op kapitaal.

“Werknemers worden er niet bestempeld als loutere radertjes in de kapitalistische machine,” merkt Fuller op. “De katholieke kerk moedigt solidariteit tussen werknemers aan en stelt dat vakbonden onmisbaar zijn.” Theoloog Johan Verstraeten van de Leuvense universiteit benadrukte daarbij dat de kerk vooral bezorgd is voor het feit dat het personeel de zin van hun werk niet meer zouden inzien. “Jobs hebben dikwijls niet veel meer te maken met het groter doel,” vertelde hij.

“We zijn geen kathedralenbouwers meer,” stipte Verstraeten nog aan. Daarbij verwees hij naar de stelling van de Ierse economist Charles Handy. Die benadrukte immers dat iedereen een klein deeltje van het werk, maar dat niemand meer ziet hoe dit bijdraagt tot het groter geheel van de maatschappij en het leven.

Fuller merkt op dat het logisch zou lijken dat de kerk, gesticht op de leer van een timmersmanszoon, voor de rechten van de arbeiders zou opkomen. “Maar de positie van de kerk is veel complexer en genuanceerder,” meent hij. “De voorbije decennia hebben kerkleiders geregeld het rigide kapitalisme bekritiseerd. “Dat is volgens hen uitsluitend gericht op het vergaren van zoveel mogelijk geld.”

De kerk houdt volgens Fuller voor dat eigendom en kapitaal ten dienste moeten staan van de arbeider en niet omgekeerd. “De kerk staat achter een bepaalde staatsinterventie in de economie, zodat arbeiders een zekere vrijheid hebben ten opzichte van de macht van de werkgever en het kapitaal,” benadrukte Nigel Biggar, docent theologie en ethiek aan het Trinity College in Dublin.

Maar de kerk heeft ook kritiek op het pure socialisme, dat volgens haar niet garandeert dat activa op een verstandige manier en in het belang van de arbeiders worden gebruikt. “De sociale staat zelf wordt immers een nieuwe oliegarchie,” stipt Fuller aan.

Die ambivalente houding neemt de kerk ook in ten opzichte van de technologie. “De verheerlijking van de machine reduceert de mens tot het niveau van slaaf,” schreef paus Johannes-Paulus II in zijn encycliek ‘Laborem Exercens’ uit 1981. “Maar technologische veranderingen kunnen ook een verlossing en hoop betekenen voor de miljoenen, die vandaag in beschamende en onwaardige armoede moeten leven.”

Laborem Exercens is volgens Fuller het meest duidelijke werk van de kerk over arbeid van de jongste periode. “Daarin worden een aantal klassieke standpunten van de kerk naar voor gebracht en het is onwaarschijnlijk dat Benedictus XVI daar verandering in zal brengen,” merkte Johan Verstraeten op. “Het gaat hier over een traditie van meer dan honderd jaar. Daar zal de nieuws paus geen radicale vernieuwingen in brengen.”

In Laborem Exercens bekritiseerde Johannes-Paulus II de milieuvervuiling, waarbij hij benadrukte dat daarbij de grenzen van het aanvaardbare worden overschreden. “Maar over de vrouw op de werkvloer nam de paus een traditioneel standpunt in,” zegt Fuller. “De verplichtingen als moeder moesten volgens Johannes-Paulus II prioriteit krijgen op alle andere soorten werk.”

Wel was Johannes-Paulus een grote voorstander van het stakingsrecht, maar voegde er wel aan toe dat het niet misbruikt mocht worden. “Dat kan leiden tot een verlamming van het hele socio-economische leven,” aldus de voormalige paus. “Dat gaat in tegen het algemeen welzijn van de maatschappij.”

Ook gastarbeiders kregen de steun van Johannes-Paulus. “Nationale grenzen zouden niet in de weg mogen staan van een persoon die elders betere werkomstandigheden probeert te vinden. “Een mens heeft het recht om zijn geboorteland te verlaten – en weer terug te keren – om uit te zoeken of hij in een ander land betere leefomstandigheden zou kunnen vinden.”

“Voor een kerk die een gezworen vijand was van het communisme, is het niveau van sceptisme tegen het moderne kapitalisme opvallend,” zegt Fuller nog. “We leven in een wereld die een rechtste richting uitgaat, waar vakbonden leden verliezen en waar alles opzij wordt gezet voor de filosofie van de vrije markt. Zouden de leiders van het Vatikaan daarin tot de laatste echte linksen van de wereld behoren?”

13:11 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Zeeuws Meisje te ouderwets?

Unilever wil het botermerk Zeeuws Meisje opnieuw in de markt zetten. Het oerhollands meisje in Zeeuwse klederdracht is volgens het concern een Hollands icoon. Het provinciebestuur van Zeeland is minder gelukkig met de beslissing van Unilever. De provincie had immers plannen om Zeeuws Meisje te gebruiken voor een imagocampagne.

“Hoewel het bijna tien jaar geleden is dat de reclame voor het laatst werd uitgezonden, is Zeeuws Meisje blijven hangen bij het Nederlands publiek,” stipt het Nederlands Dagblad aan. Enkele jaren geleden besloot Unilever echter om flink te snijden in zijn assortiment. Van de 1.600 merken moesten er 1.200 verdwijnen, waaronder Zeeuws meisje. De vraag naar de margarinepakjes bleef echter stabiel. Vorig jaar werden er 11,3 miljoen pakjes verkocht.

Unilever kwam dan ook op zijn eerdere beslissing terug en wil het merk weer actief in de markt zetten. Dat is echter niet naar de zin van het Zeeuwse provinciebestuur, dat de figuur wil gebruiken voor een imagocampagne. Die heeft als doel Zeeland neer te zetten als een provincie waar het goed wonen en werken is, met name voor jonge gezinnen.

“Daar past het zuinige en ouderwetse Zeeuws meisje, zoals Unilever haar steeds heeft neergezet, niet goed bij,” stipt de krant aan. “Wim van Gelder, Commissaris van de Nederlandse koningin in Zeeland, klaagt over de truttige manier waarop Zeeuws Meisje boter aan de man brengt.” Het is volgens van Gelder mooi dat het beeld van het Zeeuwse meisje ook voor Unilever zo sterk en stevig is. “Maar laat ze dan in de nieuwe campagne een beeld van Zeeland gebruiken dat wat meer eigentijds is,” voegde hij daar aan toe.

Het voedingsmiddelenconcern ziet echter geen reden van de gevolgde strategie af te wijken en stelt zelfs dat dit onverstandig zou zijn. “Begin juni staat een overleg gepland tussen Unilever en Van Gelder,” stipt het Nederlands Dagblad nog aan. “Het is niet ondenkbaar dat Zeeland in de buidel moet tasten om Unilever te bewegen tot een meer eigentijds beeld van Zeeuws meisje.”

11:23 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mannen houden van online-Wonderbra

Vele mannen voelen zich heel onwennig in een lingeriezaak, maar op de website van Wonderbra voelen ze zich wonderwel thuis. De bezoekers van de Franse Wonderbra-website (wonderbra.fr) blijkt immers voor één derde uit mannen te bestaan. Dat is heel a-typisch voor een lingerie-site, maar past wel perfect in de positionering van het merk. Maar bij de lancering van de website, in het begin van dit jaar, werd dan ook bijzonder aandacht besteed aan het mannelijke publiek.

De lancering van de website, naar aanleiding van tien jaar Wonderbra-aanwezigheid op de Franse markt, ging gepaard met de modellenwedstrijd ‘Wonderbra Important Person’, waarbij de jury bestond uit bezoekers van de site. Ruim 2.000 jonge vrouwen stuurden hun kandidatuur binnen, de jury kende uiteindelijk meer dan 27.000 leden. Een groot gedeelte daarvan waren mannen.

Tien jaar geleden kreeg de eerste Wonderbra-affiche in Frankrijk ook de naam ‘Regardez-moi dans les yeux… j’ai dit les yeux’. “Met zijn sexy, extravert en jong imago heeft Wonderbra ook een mannelijk publiek,” vertelde Anne-Marie Daure, topvrouw van Wonderbra-Frankrijk, aan het magazine Journal du Net. “Bij de lancering van de website, aangekondigd met een campagne op Yahoo en gratis postkaarten, werden al vanaf de eerste minuut bezoekers geregistreerd.

De website slaagde er volgens Anne-Marie Daure ook in om de mannelijke bezoekers te laten terugkeren. “Dat gebeurde onder meer door een rubriek waar mannen zich konden registreren voor e-mails met herinneringen in verband met romantische feesten, zoals Sint-Valentijn en verjaardagen,” benadrukte ze.

09:46 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Economie in de media

Spongebob Squarepants is de meest populaire figuur in de Nederlandse supermarkt. De top drie van producten met een afbeelding erop, zijn alledrie van de vrolijke zeespons Spongebob en zijn vriendjes. De kinderheld van tv-zender Nickelodeon laat anderen als de Teletubbies, Pokémon en K3 ver achter zich. Volgens het onderzoek van IRI Nederland is het best verkochte product gebaseerd op een televisiefiguur, Spongebob-koekjes van Verkade met een gemiddelde weekomzet van €55.000. De producten op de plaatsen 2 en 3 hebben ook een relatie met Spongebob: de minipakjes van Roosvicee in de smaak aarbei en het Spongebob-toetje van Mona. Kids-marketing is een populair onderwerp en figuren uit tv-, film-, muziek- en stripwereld spelen daarin een belangrijke rol. "Door de toename van het aantal kinderzenders, maken kinderen al op jonge leeftijd duidelijk aan hun ouders wat ze willen hebben'', aldus onderzoeker Ronald Laureijsen van IRI. Van kinderen tussen 3 en 7 jaar is volgens Laureijsen bekend, dat de ouders nog de artikelen kopen. "Maar kinderen van 8 tot 12 jaar kopen vaak al zelf het één en ander. Zij worden daarbij ook beïnvloed door de mening van kinderen op school.'' De afgelopen jaren is het aantal producten met een figuurtje in de supers verdubbeld. Laureijsen schat het huidige aantal op 45 tot 50.

Ruimtevaartorganisatie NASA wil de lancering van de spaceshuttle Discovery verplaatsen van mei naar juli. Dat heeft een anonieme functionaris van de NASA vrijdag gezegd. Het is voor het eerst sinds de ramp met de Columbia in 2003 dat de NASA weer een ruimteveer wil lanceren. De beslissing om de lancering uit te stellen wordt vrijdag officeel bekendgemaakt, aldus de functionaris. NASA wilde de spaceshuttle op 15 mei lanceren. Vorige week werd dat uitgesteld tot 22 mei en nu staat de lancering gepland voor half juli. Het Amerikaanse ruimteveer Columbia viel in januari 2003 kort voor de landing boven Texas uiteen. De zeven astronauten, twee vrouwen en vijf mannen, kwamen om.

Het is in zestig jaar niet zo droog geweest in Spanje. Dat liet vrijdag het Spaanse Nationale Meteorologische Instituut (INM) weten. Het waarschuwde tegen "een extreme droogte zonder precedent". Het INM begon in 1947 de neerslag systematisch te meten en is geschokt door de geringe regens van de afgelopen herfst en winter. De afgelopen maanden november tot maart zijn volgens het INM in al die jaren niet zo droog geweest in Spanje, zo berichtte het INM. Er is gemiddeld 37 procent minder regen gevallen dan het normale gemiddelde in deze periode. Januari spande de kroon met slechts 16 procent van de gemiddelde neerslag. De droogste gebieden liggen in het midden van Spanje waar nauwelijks een kwart van de normale regenval voorkwam.

Kazaa en andere ruilnetten met de FastTrack-technologie verliezen marktaandeel aan concurrenten als eDonkey en Gnutella. Dat blijkt uit onderzoeksgegevens van Slyck.com, een internetuitgave die bericht over p2p-netwerken. Slyck meet sinds januari 2003 de marktaandelen van p2p-netwerken als Kazaa en Gnutella. eDonkey en Overnet, in technische zin twee uitingsvormen van dezelfde p2p-techniek, hebben gezamenlijk het merendeel van de markt in handen, gevolgd door Fasttrack-netten als Kazaa. Gnutella maakt sinds vorig jaar een grote groei door en is na eDonkey en Kazaa de meestgebruikte software om liedjes, films en spelletjes uit te wisselen. DirectConnect is de kleinste van de vijf onderzochte netwerken. Enkele belangrijke p2p-netten nam Slyck tot op heden nooit mee in zijn onderzoek, waaronder BitTorrent, WinMX, SoulSeek, Sharaza en FileTopia. Ondanks tegenwerking van de film- en muziekindustrie groeit het aantal internetgebruikers dat illegaal bestanden aanbiedt of downloadt via internet. Slyck heeft het aantal p2p-gebruikers in twee jaar tijd zien verdubbelen. Op ieder gegeven moment zijn er volgens de, extern geijkte, berekeningen op ieder gegeven moment negen miljoen internetters met een p2p-net verbonden. Sinds eind vorig jaar groeit het aantal p2p-netwerken waar gebruikers op overwegend legale wijze audio- en videofragmenten met elkaar uitwisselen. Podcasten, geautomatiseerd uitzenden in MP3-formaat, wint snel aan belangstelling sinds afgelopen zomer. Daarnaast laat het Engelse bedrijf Wippit zijn gebruikers tegen betaling liedjes up- en downloaden in een p2p-omgeving en werd eerder deze week bekend dat Open Media Network, van Netscape-oprichter Marc Andreesen, eveneens op veilige wijze liedjes wil laten up- en downloaden door zijn gebruikers.

De Vlaamse regering heeft vrijdag op voorstel van minister van Energie Kris Peeters een voorontwerp van besluit goedgekeurd dat het goedkope elektriciteitstarief tijdens de nacht uitbreidt tot heel het weekend. De maatregel geldt enkel voor huishoudens en bedrijven die over een tweevoudige meter beschikken. Zowel 's nachts als tijdens het weekend overdag ligt de productie en de import van stroom hoger dan de vraag. Om dit te wijzigen, bestaat er voor 's nachts al een goedkoper tarief. Om de vraag ook tijdens de daluren van het weekend op te krikken, stelt minister Peeters nu voor om dat goedkoop tarief ook dan te laten gelden. Het goedkopere tarief geldt dus voortaan tijdens heel het weekend, weliswaar enkel voor huishoudens en bedrijven die over een tweevoudige meter beschikken. Peeters verbood de distributienetbeheerders de kost van de maatregel te verhalen op verbruikers en bedrijven die een enkelvoudige meter hebben. Volgens de CD&V-minister slaat de regering met de maatregel vier vliegen in één klap. "Een goedkopere energiefactuur, minder nachtlawaai en dus meer comfort 's nachts, een bijkomende uitnodiging om van een enkelvoudige naar een tweevoudige meter over te schakelen en een beperking van de stijging van het piekvermogen".

Het grootste zittende Boeddhabeeld ter wereld in het zuidwesten van China wordt ernstig bedreigd door zure regen en andere vormen van milieuvervuiling, zo heeft KerkNet Vlaanderen vrijdag gemeld. Het 71 meter hoge beeld, net buiten de stad Leshan in de provincie Sichaun, vertoont zwarte en grijze strepen op het gelaat. Volgens specialisten heeft het erg te lijden van de sterke economische groei in de regio. Die veroorzaakt de zure regen die het beeld, dat op de lijst van het Werelderfgoed is opgenomen, aantast. Het ruim 1.200 jaar oude monument is 17 meter minder hoog dan de beroemde beelden die door de Taliban vernietigd werden. De bouw van het monument gaat nog terug tot de Tangdynastie. Nog maar vier jaar geleden vond er, met steun van de Verenigde Staten, een miljoenenproject plaats om de beelden te herstellen.

Autoconstructeur Ford heeft 4,9 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van een nieuw kantoorgebouw aan de Ford-testbanen bij Lommel Proving Ground in Lommel. Het nieuwe kantoorgebouw werd vrijdag officieel ingehuldigd in aanwezigheid van Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) en Derrick Kuzak, de vice-president Product Development Ford Europa. Het nieuwe kantoorgebouw biedt plaats aan de ingenieurs die in Lommel werken, maar ook aan de bezoekende ingenieurs van de verschillende engineeringcentra van Ford en zijn toeleveranciers in Engeland, Duitsland, Turkije, Zweden, de VS en Japan. Op de Lommelse testbaan werken in totaal 330 mensen, onder wie 60 ingenieurs. De testbanen in Lommel zijn 322 hectare groot. Met de ingebruikname van het nieuwe kantoorgebouw wil Ford zijn voortrekkersrol op het vlak van rijkwaliteit en - betrouwbaarheid onderstrepen, zo zei Ford-woordvoerder Jo Declercq. "De testbaan van Ford, met zowat 80 kilometer aan testbanen van allerlei aard, geldt als één van de best uitgeruste testbanen ter wereld", zo zei hij nog.

Na het uitzonderlijke jaar 2004 zou 2005 opnieuw een goed jaar moeten worden voor Arcelor, hoewel de groei voor de staalindustrie iets matiger zal zijn. Dat zei Guy Dolle, voorzitter van de algemene directie van Arcelor, op de jaarvergadering van de Luxemburgs-Frans-Spaanse staalgroep, zo blijkt uit een persbericht. In de lente 2004 hebben de klanten van Arcelor meer staalproducten aangekocht dan ze nodig hadden, uit vrees voor tekorten op de markt en vooruitlopend op prijsverhogingen, legde Dolle uit. Tegelijkertijd is de invoer, die in de eerste jaarhelft 2004 een aanzienlijke daling kende, tegen het einde van het jaar sterk aangetrokken. Dit resulteerde in een hoger dan normale voorraadaangroei eind 2004. Om weer tot het peil van eind 2003 te komen zijn de klanten van Arcelor vanaf februari 2005 begonnen met een voorraadafbouw. Dit verklaarde de lagere orders begin dit jaar. Dolle verwacht dat de toestand zich deze zomer zal stabiliseren, mede gelet op de aanhoudende sterke vraag vanuit China.

Corpulentie en overgewicht op middelbare leeftijd verhogen de kans op dementie als mensen ouder worden. Vooral bij vrouwen is het risico aanmerkelijk hoger. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers. De resultaten zijn vrijdag gepubliceerd op de website van het vooraanstaande medische tijdschrift British Medical Journal. Mensen die bij het begin van het onderzoek corpulent waren, bleken 74 procent meer kans te hebben op dementie dan leeftijdsgenoten met een gemiddeld gewicht. Bij een 'normaal' overgewicht was dat 35 procent. Zwaarlijvige vrouwen bleken maar liefst 200 procent meer kans te hebben dat ze later psychisch aftakelden. Volgens de onderzoekers is het verschil enerzijds toe te schrijven aan de indirecte gevolgen van overgewicht, zoals hartproblemen het dichtslibben van aderen, op de hersenen. Anderzijds zou vetzucht een directe invloed hebben op de brein, doordat dikke mensen meer proteïnen hebben die ten grondslag liggen aan dementie. Overgewicht wordt aan de hand van de BMI (Body Mass Index) geclassificeerd. Hiermee worden lengte en gewicht aan elkaar gerelateerd. Bij een BMI-waarde boven de 25 is er sprake van overgewicht, boven de 30 van obesitas of vetzucht en boven de 35 van ernstige obesitas. Door de enorme toename van het aantal dikke mensen en de vergrijzing in Westerse landen wordt de komende tientallen jaren een explosieve toename van dementie verwacht.

ChevronTexaco heeft in het eerste kwartaal van dit jaar veel minder geprofiteerd van de stijging van de olieprijzen dan andere energieconcerns. De nettowinst steeg ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar met slechts 5 procent tot 2,68 miljard dollar. De winst per aandeel kwam uit op 1,28 dollar, aanzienlijk minder dan de 1,38 dollar die analisten in doorsnee hadden voorspeld. ChevronTexaco liet weten dat de winst is gedrukt door onverwachte productiestops bij twee raffinaderijen. De omzet van het concern ging door de stijging van de olieprijzen wel flink omhoog, met 22 procent tot 40,44 miljard dollar.

Spanje moet de Europese Unie 134,5 miljoen euro terugbetalen wegens jarenlange fraude met subsidies voor de teelt van vlas. Ook enkele andere EU-landen moeten landbouwsteun deels terugbetalen, bijvoorbeeld omdat de controle op de uitbetaling van de subsidies niet in orde was. In totaal vordert Europa 277,3 miljoen euro terug. "Spanje moet 100 procent terugbetalen, dus daar kun je ervan uitgaan dat het echte fraude was", aldus een bron in Brussel. In Spanje gaat het om volledige terugvordering van vlassubsidies voor de jaren 1998/1999 en 1999/2000 en om de gedeeltelijke terugvordering voor de twee jaar ervoor. Spanje kan nog wel tegen de beslissing van vrijdag in beroep gaan. Het gebeurt zeer zelden dat de Unie het volledige subsidiebedrag terugeist. Meestal betreffen de geconstateerde onregelmatigheden slechts kleine, onopzettelijke afwijkingen van de voorschriften. In het geval van Spanje is er een onderzoek van de EU-antifraudedienst OLAF aan vooraf gegaan. Een van de Spaanse leden van de vorige Europese Commissie, De Palacio, heeft nog onder vuur gelegen omdat ze minister van Landbouw is geweest ten tijde van de fraude. Een onderzoek heeft haar echter vrijgepleit. Europa vraagt van Italië 69 miljoen euro terug, het teveel dat het land had gekregen voor subsidie van olijfboeren tussen 1998 en 2000.

De sterke economische groei van India heeft tot de oprichting geleid van een prijsvechter in de internationale luchtvaart. Vanuit de zuidelijke stad Trivandrum maakte een toestel van luchtvaartmaatschappij Air India Express zijn eerste vlucht naar Abu Dhabi, in het Golfgebied. In het Midden-Oosten werken ongeveer drie miljoen mensen uit India. Air India Express is de eerste Indiase prijsvechter die internationaal opereert. Er bestaat al wel een Indiase luchtvaartmaatschappij die goedkope binnenlandse vluchten verzorgt. Air India Express heeft de beschikking over drie Boeings met elk plaats voor 181 mensen, waarmee het meer bestemmingen in het Midden-Oosten zal aandoen. De afgelopen zes maanden nam het vliegverkeer in India met ruim een kwart toe.

De Nederlandes premier Balkenende wil dat innovatie een belangrijk onderwerp wordt tijdens een topconferentie van Europese en Amerikaanse regeringsleiders in juni. Dat kan op basis van de resultaten van een `transatlantische conferentie` die de afgelopen twee dagen in Den Haag en Scheveningen plaatsvond. Politici, zakenlieden en wetenschappers kwamen gezamenlijk tot de conclusie dat een dialoog op gang moet komen tussen Europa en de Verenigde Staten en dat vooral bureaucratische belemmeringen voor samenwerking op het gebied van innovatie moeten worden weggenomen. Zij verkenden de mogelijkheden daartoe onder leiding van dagvoorzitter Wijers, de topman van Akzo Nobel.

07:49 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende