30-06-05

Kleine vliegtuigen gevaar voor veiligheid?

In de Verenigde Staten rijzen weer vragen op of er genoeg gedaan is aan de veiligheid van de 19.000 kleine vliegvelden die over het hele land verspreid liggen. Aanleiding daarvoor is de diefstal van twee kleine vliegtuigjes tijdens de voorbije twee weken. Gevreesd wordt nog altijd dat Al Qaeda zich van die taktiek zou bedienen om terroristische aanslagen te plegen.

"De daders waren weliswaar slechts tieners die uit waren op een originele joy-ride," merkt de krant The Christian Science Monitor op. "Maar volgens een aantal analisten zouden het voor hetzelfde geld ook terroristen van Al Qaeda kunnen geweest zijn. Meteen werden dan ook vragen gesteld of de 19.000 Amerikaanse vliegvelden wel genoeg beveiligd zijn."

Tezelfdertijd leggen de diefstallen volgens de krant twee belangrijke problemen bloot waar de Amerikaanse autoriteiten geconfronteerd worden bij het beveiligen van het land tegen mogelijke terroristische aanvallen, meer dan drie jaar na 9/11.

"In de eerste plaats rijst de vraag aan welke mogelijke gevaren prioriteit moet verleend worden, welke bedreigingen teveel kosten om afdoende maatregelen te nemen en hoe aan het publiek moet uitgelegd worden dat Amerika daar moet proberen mee leren te leven," stipt de krant aan. "Daarnaast moet ook een evenwicht gezocht worden tussen de nood aan veiligheid en de inviduele vrijheid en handel."

De krant merkt op dat deze vragen een impact kunnen hebben op een vliegtuigindustrie die een omzet heeft van 20 miljard dollar per jaar en een brede waaier activiteiten dekt, van de kleine privévliegtuigen tot de zakenjets. "Het is immers niet voldoende te beweren dat die industrie strikter gereglementeerd zal worden. Dat is onmogelijk, want dan vernietigt men de hele sector," merkt Andrew Thomas, professor aan de Universiteit van Akron (Ohio) en auteur van 'Aviation Insecurity', op.

Thomas voegt er echter aan toe dat het ook onmogelijk is om stil te blijven zitten. "Het is en blijft een duidelijke bedreiging, gezien uit plannen van Al Qaeda gebleken is dat de terroristen daar inderdaad hebben aan gedacht," voert hij aan. "Maar dat gewenste evenwicht hebben we nog altijd niet gevonden."

Na 9/11 werden alle kleine vliegvelden door de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) voor drie maanden gesloten, terwijl de autoriteiten overwogen of bagagecontroles, metaaldetectoren en andere veiligheidsmaatregelen zouden moeten doorgevoerd worden. "Tenslotte werd besloten dat elk vliegveld zelf kon bepalen welke maatregelen er zouden opgelegd worden," merkt de krant nog op.

De Transportation Security Administration (TSA) besloot een Airport-watch in te voeren, waarbij gerekend wordt op de oplettendheid van piloten, werknemers en andere betrokkenen. Bij verdachte feiten konden zij meldingen doen op een gratis telefoonnummer.

Critici merken op dat het echter nog bijzonder gemakkelijk is toegang te krijgen tot die kleine vliegvelden en luchthavens. "Daarvan zijn de twee incidenten met tieners het beste bewijs," merken ze op. Maar andere luchtvaartspecialisten stellen dat dit soort voorvallen uiterst zeldzaam zijn en geen aanleiding zouden mogen vormen voor nieuwe maatregelen.

In 2003 werden in de Verenigde Staten elf vliegtuigen gestolen. "Bovendien zijn deze vliegtuigjes - zoals de betrokken Cessna's - klein en licht, zodat ze voor terroristen geen interessante instrumenten zijn," wordt er aan toegevoegd. "Dit soort gevaren moet in de juiste context geplaatst worden. Vrachtwagens en boten kunnen veel meer explosieven vervoeren en kunnen ook gemakkelijker de grote steden bereiken. We moeten de grote gevaren van de kleine van elkaar onderscheiden."

Maar veiligheidsspecialisten stellen dat Al Qaeda een geschiedenis heeft van het gebruik van kleine vliegtuigen bij aanslagen. "Kort na 9/11 werd een plan ontdekt om een klein vliegtuigje met explosieven vol te stouwen en daarmee een aanval te plegen op de Amerikaanse ambassade in Pakistan," wordt er opgemerkt.

Bovendien bleek Mohammad Atta, één van de 9/11-terroristen, een lening aangevraagd te hebben om een sproei-installatie aan te kopen. Zacarias Massouwi, ook bij de aanslagen betrokken, had een handboek over onkruidbestrijding bij zich toen hij werd aangehouden. "Ik denk niet dat deze kerels geïnteresseerd waren in landbouw," geeft ook professor Thomas toe.

16:59 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Alfabetiseringsproject voor Pygmeeën

Gabon wil een begin maken aan de scholing van Pygmeeën. Dat meldt het magazine Oneworld. De bevolkingsgroep kan nauwelijks lezen of schrijven. Met de alfabetisering hoopt Gabon iets te kunnen verhelpen aan de de achteruitstelling van de Pygmeeën.

In Afrika leven naar schatting 120.000 Pygmeeën. "Sommigen zijn naar steden en dorpen getrokken," aldus OneWorld. "Meestal gebeurde dit echter zonder begeleiding, waardoor ze er in zeer bedenkelijke situaties terecht kwamen."

Uit een studie de Unesco uit 2002 blijkt dat 99 procent van alle Pygmeeën analfabeet is. In het buurland Kameroen schrijven weinig Pygmee-ouders hun kinderen in voor school omdat ze vaak worden bedrogen of uitgelachen als ze zich in de dorpen vertonen. Meer dan 90 procent van de kinderen gaat dan ook niet naar school.

De Gabonese minister van onderwijs Pierre Amoughé Mba heeft toegegeven dat de Pygmeeën worden achtergesteld.

"De pygmeeën worden gemarginaliseerd doordat de autoriteiten hen niet willen opnemen in de moderne wereld," stelde Mba. Hij wil daar verandering in brengen met een opleidingsprogramma op maat. Dat programma zou een investering vergen van 1,3 miljard euro. Gabon rekent op aanvullende financiële en materiële steun van Canada en van bosbouwbedrijven.

"Volgens onderwijsinspecteur Edouard Nguema moet de overheid in de eerste plaats leraren opleiden binnen de Pygmeegemeenschap," aldus OneWorld. "Naast lezen en schrijven, worden de leraren ook onderwezen in gezondheidzorg en maatschappijleer. De Pygmeeën moeten ook makkelijker hun weg weten te vinden naar klinieken en ziekenhuizen."

16:16 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vrouwen gaan niet echt voor topfunctie?

Slechts een minderheid onder de vrouwen ambieert een topfunctie. Dat zou alvast moeten blijken uit een Nederlandse enquête van het onderzoeksbureau Motivaction. Het onderzoek stelt dat vrouwen over het algemeen tevreden zijn met hun huidige leven en de rolverdeling in het huishouden.

De meeste respondentes vonden wel dat meer vrouwen op topposities moeten komen, maar zouden zelf niet bereid zijn die in te vullen. "Vrouwen vinden hun sociale leven te belangrijk om zestig uur per week te werken," aldus Motivaction.

De Nederlandse vrouw werkt gemiddeld 23,5 uur per week. Dat is de kortste werkweek van alle Europese vrouwen. Volgens het onderzoek zijn de Nederlandse vrouwen daar juist erg blij mee, de meeste vrouwen willen helemaal niet voltijds werken. "Vrouwen in Nederland zijn allesbehalve zielig," meent Motivaction.

Een kleine minderheid van 12 procent van de 3.000 respondentes tussen de 35 en 55 jaar was ontevreden over de verdeling van zorgtaken met haar partner, terwijl 59 procent meer van die taken voor haar rekening neemt. Verder doet 69 procent meer aan het huishouden dan haar vriend of echtgenoot en is slechts 16 procent daar ontevreden over.

13:36 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Reclame en animatie gaan goed samen

Steeds meer wordt in de reclamewereld gebruik gemaakt van animatie. De techniek blijkt bij de consument goed aan te slaan. Ook liggen de productiekosten aan de relatief lage kant, maar bovendien kunnen dergelijke filmpjes geregeld aanleiding geven tot virale marketing.

"Er wordt vandaag veel gebruik gemaakt van getekende en gemanipuleerde beelden," schrijft het magazine Marketing Tribune. "Het is namelijk een ideale manier voor adverteerders om zich te onderscheiden van de concurrentie en biedt uitgebreide mogelijkheden om fantasie in werkelijkheid om te zetten."

Het magazine stelt bovendien dat de productiekosten relatief laag liggen, maar ook het bereik kan bijzonder groot zijn. "Zeker geliefde filmpjes op internet worden massaal bekeken en doorgestuurd naar vrienden," stipt Marketing Tribune aan. In dat geval wordt meteen ook een pak virale marketing meegenomen.

"Zo is het animatiefilmpje `Store Wars`, waarin een gevecht woedt tussen organische groente en genetisch gemanipuleerde groente in de supermarkt, inmiddels al door zo`n 2,2 miljoen mensen bekeken, terwijl hij in eerste instantie naar niet meer dan 10.000 e-mailadressen was verstuurd," merkt Marketing Tribune op.

Ook de gemanipuleerde Volkswagen-film, waarbij een zelfmoordterrorist zichzelf tevergeefs probeerde op te blazen in een Volkswagen, was zeer succesvol. Het Duitse automerk haastte zich de beelden te bestempelen als een smakeloze grap en distancieerde zich van het filmpje.

12:01 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Taiwan serveert jongeren gekleurde rijst

Ook in het Verre Oosten maakt men zich zorgen over de eetgewoontes van de jongeren, die zich net zoals het westerse leeftijdsgenoten veel te graag te goed doen aan hamburgers en frieten. In Taiwan willen wetenschappers die jongeren terug naar de traditionele oosterse maaltijd lokken en hebben daarvoor gekleurde rijst ontwikkeld.

"Binnenkort zullen de jongeren rijst kunnen krijgen in roze, groene, gele en purperen kleuren, elk met hun eigen voedingswaarde," vertelde een onderzoeker van het Hualien Agricultural Improvement Station (HAIS) in Taiwan aan het persbureau Associated Press. Hij benadrukte dat de kleuren afkomstig zijn van natuurlijke producten en dat er geen verfstoffen werden gebruikt.

De gele rijst komt van curcumin, een kruid dat in kerrie wordt gebruikt en waarvan beweerd wordt dat het een antioxident is dat kanker kan helpen voorkomen. De groene rijst vindt zijn oorsprong in pompoen, terwijl tomaat voor de roze kleur zorgt en purper afkomstig is van een mengeling van allerlei groenten.

"Men slaat hier twee vliegen in één klap," aldus de wetenschapper. "De jongeren eten de rijst en krijgen er meteen ook fruit en groenten bij." In totaal hoopt het HAIS-team een veertiental kleuren te kunnen ontwikkelen, zodat men voor een periode van twee weken elke dag een andere kleur rijst kan hebben.

De speciale rijst is ontwikkeld op initiatief van de regering van Taiwan, die met lede ogen moest vaststellen dat jongeren de voorkeur geven aan het westerse fastfood boven een buideltje rijst. De gekleurde rijst zou midden volgend jaar in de winkels liggen. De kostprijs ligt wel dubbel zo hoog dan voor de gewone witte rijst.

09:55 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Economie in de media

De nieuwe Vrijheidstoren in New York gaat op zijn voorgangers, de dubbele Twin Towers, lijken. De toren wordt massiever dan eerder was voorgesteld. Ook krijgt de Freedom Tower een antenne midden op het dak, net als een van de torens van het World Trade Center die op 11 september 2001 door terreuraanslagen werden verwoest. Verder herinnert de verticaal gestreepte façade aan zijn voorgangers. Dit blijkt uit het jongste ontwerp voor het bouwterrein Ground Zero, dat woensdag werd gepresenteerd door onder anderen burgemeester Bloomberg en gouverneur van de staat New York, Pataki. Het karakter van de wolkenkrabber als symbool van verzet tegen het terrorisme is vergroot. Architect David M. Childs spreekt over een enorme triomfzuil. Het onderste gedeelte van de toren wordt van beton en staal om de gevolgen van een aanslag met explosieven te beperken. De politie had op de versterkingen aangedrongen. Van het oorspronkelijke, asymmetrische ontwerp van de architect Daniel Libeskind zijn weinig elementen overgenomen. Zo blijft de hoogte van 1776 voet (541,32 meter) gehandhaafd, verwijzend naar de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring van 4 juli 1776.

Pas tegen de begroting 2008 moet het Italiaanse overheidsbudget een tekort van minder dan drie procent van het bnp vertonen. Dit stelt de Europese Commissie voor, ondanks het feit dat Italië al sinds 2003 de 'Maastricht-norm' schendt. De Italiaanse regering spreekt van een "evenwichtige beslissing". Het Italiaanse begrotingstekort overschrijdt dit jaar wellicht vier procent van het bnp. Bovendien stelt Europa dat het tekort ook de voorbije twee jaar hoger was dan drie procent, hoewel de Italiaanse regering oorspronkelijk het omgekeerde beweerde. Volgens de Europese Commissie zou het echter geen goed idee zijn om Italië al te veel onder druk te zetten. Met de huidige zwakke conjunctuur (wellicht 0 procent groei dit jaar) is het contraproductief om te eisen dat het tekort op een jaar tijd wordt gereduceerd. Volgend jaar moet wel minstens 0,8 procent structureel bespaard worden. Bovendien moet Italië ook iets doen aan de torenhoge staatsschuld. Het is aan de Europese ministers van Financiën om op 12 juli te beslissen over de aanbeveling van de Commissie. Italië krijgt dan tot 12 november om concrete besparingen voor te leggen. De Italiaanse minister van Financiën Domenico Siniscalco heeft al aangegeven hiermee te kunnen leven. Volgend jaar zijn er verkiezingen in Italië.

Sotheby's in New York veilt op 27 september in samenwerking met de Walt Disney Company een collectie van 75 beelden van Mickey Mouse. De veiling is de afsluiting van de viering van de 75e verjaardag van 's werelds beroemdste muis. De circa 1.80m hoge beelden zijn allemaal beschilderd door verschillende beroemdheden uit de wereld van de muziek, kunst, het witte doek en de sport. Onder hen Andre Agassi, Ben Affleck, Tom Hanks, John Travolta en Elton John. De opbrengst gaat naar goede doelen. Verwacht wordt dat de veiling ruim 1 miljoen dollar op zal brengen, aldus Sotheby's woensdag.

Het holocaustmonument in Berlijn blijkt een publiekstrekker. Elke dag bezoeken duizenden mensen het openlijk toegankelijke gedenkteken voor de joodse slachtoffers van de nazi-dictatuur. Het ondergrondse informatiecentrum is dagelijks goed voor 1700 tot tweeduizend belangstellenden, meldde de Berlijnse krant Berliner Zeitung woensdag. Volgens de krant is de stichting die het monument beheert, ook tevreden dat het gedenkteken nauwelijks wordt beklad. Sinds de opening op 10 mei zijn vier kleine hakenkruisen en drie graffititekeningen op enkele van de ruim 2700 betonnen zuilen ontdekt.

Diepvriesgroentenbedrijf d'Arta uit Ardooie start in het najaar van 2005 met de bouw van een nieuwe fabriek op haar site langs de Pittemsestraat. Dat heeft gedelegeerd bestuurder Johan Talpe woensdag gezegd naar aanleiding van een werkbezoek van Vlaams minister-president Yves Leterme. De nieuwe fabriek zal kant-en-klare maaltijden op de markt brengen en zo'n 15 personen te werk stellen. Het gaat om een investering van 5 miljoen euro. Aan de huidige producten van het bedrijf zal een meerwaarde worden toegevoegd in de vorm van een combinatie met vis, vlees en sauzen. Aanvankelijk zullen aardappelproducten daarmee worden gecombineerd, op termijn ook pasta en rijst. Met de productie van kant-en-klare maaltijden speelt d'Arta in op de toenemende vraag naar dergelijke producten vanuit de retail- en cateringsector. Voor de logistiek en distributie kan beroep gedaan worden op de bestaande structuren van het bedrijf. D'Arta haalde in 2004 een omzet van 75 miljoen euro en stelt zo'n 200 personen tewerk. Een kleinere vestiging in Portugal haalde een omzet van 7 miljoen euro.

Rusland zal dit jaar de schuldenlast van de armste Afrikaanse landen verminderen door in totaal 1,8 miljard euro aan openstaande schulden kwijt te schelden. Dat heeft de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Andrej Denisov, dinsdag gezegd. Moskou steunt hiermee het initiatief van de G-8, die heeft besloten arme landen die voldoen aan een aantal bestuurlijke eisen in totaal veertig miljard euro aan schulden kwijt te schelden. Rusland heeft al eerder aangegeven nog openstaande schulden uit het sovjet-tijdperk kwijt te willen schelden, maar nu is voor het eerst een bedrag en tijdsbestek genoemd.

De openbare aanklager heeft dinsdagavond in het proces tegen de 63-jarige ex-topman van WorldCom, Bernard Ebbers, een celstraf geëist van 85 jaar. Ebbers werd in maart schuldig bevonden aan boekhoudfraude bij WorldCom ten belope van elf miljard dollar. De openbare aanklager eist daarmee dat Ebbers de maximumstraf krijgt voor elk van de negen aanklachten waarvoor hij veroordeeld is. De rechter doet uitspraak op 13 juli. De fraude bij de telecomreus leidde in 2002 tot het grootste faillissement in de geschiedenis van het Amerikaanse bedrijfsleven. Ebbers is altijd blijven zeggen dat hij nooit op de hoogte was van het boekhoudkundige gesjoemel bij WorldCom. Vorig jaar herrees het bedrijf onder de naam MCI.

Afghanistan blijft ook na de val van het Taliban-regime in 2001 met voorsprong de grootste opiumproducent in de wereld. Afgelopen jaar leverde het land ruim 87 procent van de wereldwijde vraag naar heroïne. Zuidoost-Azië daartegenover kon zijn productie van opiaten de voorbije jaren ingrijpend afremmen. Volgens het woensdag in Wenen voorgestelde jaarrapport van het VN-bureau voor drugs- misdaadbestrijding (UNODC) daalde de productie daar sinds 1996 met 78 procent. In Zuid-Amerika werd de achteruitgang van de cocaïne-productie in Colombia door een groeiende cocateelt in Peru en Bolivia gecompenseerd. Deze landen produceren volgens het rapport samen nog steeds 97 procent van de wereldwijd verkochte cocaïne. In totaal hebben afgelopen jaar naar schatting 200 miljoen mensen illegale drugs van heroïne tot ecstasy gebruikt. Dat zijn er 15 miljoen meer dan in 2003. Volgens het rapport van de Verenigde Naties zijn de papaverteeltgronden in Afghanistan niet meer zo uitgestrekt als in het recordjaar 2004, maar toch was er opnieuw een grotere oogst mogelijk dan vorig jaar. De rijkelijke voorziening van de Europese markt met pure heroïne wijst op voldoende leveringen uit het Hindoekoesj-gebergte. De wereldwijde productie van ruwe opium bedroeg in 2004 volgens VN-ramingen een totaal van 4.850 ton, die na het productieproces 565 ton pure heroïne opleverde.

Biobrandstoffen zijn niet 100 procent groen, zo concludeert een studie van de Gentse Universiteit. Om bio-ethanol en biodiesel te produceren, is respectievelijk een kwart en eenderde niet-hernieuwbare energie vereist. Bio-diesel wordt namelijk gewonnen uit planten, zoals soja en koolzaad. Daarvoor zijn wel milieuvervuilende mest, pesticiden en landbouwvoertuigen nodig. Ondanks al deze minpunten blijft biomassa een goede optie, stelde professor Jo Dewulf van de vakgroep Organische Chemie aan de Universiteit Gent. Voor een hoger rendement zouden de biogewassen wel moeten worden verbeterd. Dat zal mogelijk zijn door genetische aanpassing van de gewassen. Europa heeft vastgesteld dat lidstaten eind dit jaar minstens 2 procent biobrandstof moeten gebruiken voor transport. Over vijf jaar moet dat 5,75 procent zijn. Veel landen stimuleren deze biodiesel door lagere accijnzen.

Tussen de Nederlandse dorpen Bronneger en Borger (Drente) wordt in de zomer van volgend jaar in veertien dagen tijd een schilderij van 4 kilometer gemaakt. Dat heeft de initiatiefnemer, de Amsterdamse kunstenaar Marthijn de Groot, woensdag bekendgemaakt. Het schilderij moet het levensverhaal van de in Drenthe opgegroeide kunstenaar uitbeelden. De Groot noemt zijn schilderij dan ook 'linescape'. Een nieuw woord dat volgens hem staat voor levenslijn en landschap. Als de kunstenaar in zijn opzet slaagt, heeft hij het langste schilderij ter wereld geproduceerd. Volgens het Guinness Book of Records staat het record nu op bijna 3 kilometer. Dat is sinds maart van dit jaar in handen van 3000 studenten uit de Verenigde Arabische Emiraten. Op zaterdag 9 juli maakt de schilder alvast een schilderij van 100 meter, als oefening. Wat de productie van het mammoetschilderij gaat kosten, kan de Groot niet zeggen. Ook is nog onduidelijk wat er na afloop met het 4 kilometer lange schilderij gaat gebeuren.

08:19 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

29-06-05

Hotelketens op Chinese toer

De grote hotelketens zijn zich volop aan het inwerken op de Chinese markt. Dat is niet alleen in het het vooruitzicht van de Olympische Spelen van 2008 in Peking, maar vooral een anticiperen op de steeds belangrijker rol die China in de wereldeconomie zal opeisen.

Onder meer Marriott, Hyatt, St. Regis en Ritz-Carlton investeren miljarden dollars in infrastructuur. "Daarbij worden in Peking en Shanghai kamerprijzen in het vooruitzicht gesteld die vergelijkbaar zijn met de tarieven in de grote Amerikaanse steden," merkt de krant USA Today op. "Maar ook middenklasse-hotels zoals Holiday Inn en Days Inn zijn er aan het uitbreiden."

"Er is een ongehoorde explosie aan hotel-ontwikkeling," vertelde een woordvoerder van Starwood Hotels. "Op dit ogenblik zijn wij in de eerste plaats geïnteresseerd in China. Ik kan me niemand voorstellen die niet geïnteresseerd is in China."

Starwood bouwt in China op dit ogenblik zestien hotels, meer dan ik eender welk land buiten de Verenigde Staten. Ook Marriott, Hyatt, Carloson en InterContinental bouwen meer hotels in China dan in eender welk vreemd land.

De redenen liggen voor de hand. In de eerste plaats kent China een explosie aan buitenlandse bezoekers. Hun aantal nam vorig jaar toe met 20 procent tot 109 miljoen. Die groei wordt vooral gedragen door zakenreizen, aangezien China enorme buitenlandse investeringen aantrekt. Zo vertegenwoordigen de zakenreizen twee derden van de Marriott-omzet in China. Maar ook het toerisme kent er een snelle groei en verwacht wordt dat China Frankrijk zal voorbij steken als belangrijkste toeristische bestemming van de wereld.

Daarnaast is er echter ook het binnenlands toerisme. De groeiende Chinese middenklasse heeft een grotere koopkracht gekregen en de Chinezen hebben nu ook een grotere vrijheid gekregen om in eigen land rond te reizen. Zo werden er in 2003 al 880 miljoen binnenlandse reizigers geteld.

Bovendien mag niet vergeten worden dat China nog altijd geen mature markt is. "De ontluikende hotelindustrie is bijzonder interessant voor westerse bedrijven, die op dit ogenblik slechts 5 procent van de 10.000 Chinese hotels beheren. (Ter vergelijking: de Verenigde Staten tellen 44.000 hotels.) Maar de Chinese hotels mankeren de stijl en de kwaliteit die door internationale reizigers gewesnt worden.

De Olympische Spelen zorgen verder voor de aanleg van een betere infrastructuur van wegen en luchthavens, waardoor het land volgens experts aantrekkelijker wordt voor buitenlanders.

Starwood (Sheraton, Westin, St. Regis) baat op dit ogenblik in China 35 hotels uit. Maar de keten heeft plannen om dat aantal binnen de drie jaar eventueel te verdubbelen. Marriott heeft 24 hotels in China en is er op dit ogenblik nog zes aan het bouwen. Maar ook daar wordt nu al gedacht aan een verdubbeling of verdrievoudiging. Verder wil ook Carlson zijn vijf Radisson-hotels verdubbelen. InterContinental (Holiday Inn en Crowne Plaza) heeft de teller op twintig staan.

De groei situeert zich vooral rond Peking en Shanghai, maar ook kleinere steden zoals Ningbo, Hangzhou en Nanjing - nog altijd meer dan 4 miljoen inwoners - trekken hotelprojecten aan. Zo bouwt onder meer Carlson een Regent International in Ningbo, bijna 150 kilometer ten zuiden van Shanghai.

Middenklasse-hotels dragen hun steentje bij tot de bouwwoede. Days Inn, Holiday Inn en Howard Johnson willen inspelen op de groeiende markt van binnenlandse toeristen. Zelfs Starwood overweegt van de hogere prijsklasse naar de middenklasse te kopen. "Het reservatiecentrum van InterContinental in Guangzhou ontvangt duizend reserveringen perd dag," verduidelijkt de krant de groei van de markt. "Daarvan is zeventig procent afkomstig vanuit het binnenland."

16:47 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende