19-08-05

Groenland beperkt jacht op ijsbeer

Om de ijsberen, die zwaar bedreigd worden door de klimaatverandering, te beschermen, legt Groenland jachtquota op. Een beperkte toeristische jacht zou nog wel toegelaten worden. Maar de toeristen krijgen geen toelating om de dieren zelf te doden. Dat is voorbehouden aan professionele Groenlandse jagers, die als gids zouden ingeschakeld worden.

Groenlandse jagers zouden per jaar 200 tot 250 ijsberen per jaar doden. "Het wordt absoluut noodzakelijk om die jacht te beperken," vertelde Amalie Jessen, directeur van het Groenlandse vis- en jachtbestuur, aan het persbureau AFP. De exacte quota zouden later dit jaar worden vastgelegd. De volgende twee jaar wil Groenland wel ijsbeer-safari's organiseren. Daarbij zou een beperkt aantal dieren - een tiental - mogen geschoten worden. De nieuwe quota zouden op 1 januari ingevoerd worden.

In het Noordpool-gebied leven ongeveer 25.000 ijsberen, voornamelijk in Canada en Groenland. Volgens het Artic Climate Impact Assessment zou de poolkap aan de noordpool tijdens de voorbije dertig jaar met ongeveer acht procent zijn afgenomen. Het gebied zou het voorbije decennium ook twee keer zoveel opgewarm zijn als de rest van de wereld. Daar werd aan toegevoegd dat de ijskoop over honderd jaar in het zomerseizoen volledig zou kunnen wegsmelten. Dat vormt een bedreiging voor vele diersoorten en de cultuur van de inheemse Inuit-populatie.

"De ijsberen staan onder zware druk," stipte Jessen aan. "Zij moeten verder trekken om op het afnemende ijsgebied voedsel te vinden. Dat is bijzonder stresserend en heeft negatieve gevolgen op de voortplanting van de dieren. Ze hebben de keuze om op het vasteland te blijven en het risico te lopen om de hongersdood te sterven of langere afstanden te zwemmen om het ijs te bereiken."

Het afleggen van grotere afstanden doet de dieren vermageren, wat een invloed zou kunnen hebben op hun voortplantings-mogelijkheden. "Bovendien zouden de vrouwtjes hun jongen moeten achterlaten, wat voor de kleine dieren een quasi zekere dood zou betekenen," voert het persbureau aan.

Tijdens de nieuwe ijsbeersafari's krijgen de toeristen geen toelating om de dieren zelf te doden. "Alleen inwoners van Groenland met een jachtvergunning mogen op ijsberen jagen," aldus nog AFP. Jagers zouden speciaal worden opgeleid om dergelijke safari's te leiden.

Sommige toeristen zijn volgens de Groenlandse jagers bereid om een fortuin te betalen voor een ijsbeer-trofee. In de souvenir-winkeltjes kost een ijsbeervacht ongeveer 4.700 dollar. De prijs voor een echte jachttrofee zou nog drie keer hoger liggen. Jessen stelde dat er echter ook safari's zullen worden georganiseerd waarbij er niet op ijsberen zal worden gejaagd, maar waarbij toeristen de mogelijkheid krijgen om dicht bij de dieren te nemen en foto's te nemen van de ijsberen in hun natuurlijke omgeving.

18:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Ijberenjacht Ik vind het goed dat groenland dat doet en mijn familie ook. Ga zo door en jaag vooral niet op ijsberen want dan gaan ze dood. en dan hebben ze veel pijn! Daaaaaaaaaaaaaaaaag Lianne

Gepost door: lianne | 23-03-07

vermorzel die ijsberen! ik vind het slecht, alle ijsberen zouden ze naar de maan moeten schieten!!! als ik een ijsbeer tegenkom dan schijt ik op zijn kop.

Gepost door: poepie | 27-09-07

KAKKERS ZIJN DIE MOTHEFUCKING IJSBEREN ....IJBEREN ZIJN VOOR JANETTEN ...DE ENIGE IJSBEER DIE IK KAN UITSTAAN IS LARS DE IJSBEER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gepost door: kakkeuurs | 27-09-07

stoppen! ik vind dat de pels niet belangrijk is en ik mag wel 10 zijn maar ik ben een mens!!! ik ga fortaan een clup maken!

Gepost door: tamara | 23-03-09

De commentaren zijn gesloten.