31-10-05

Lang leve de eenvoud

Een eenvoudige stijl geeft een intelligente indruk. Dat blijkt uit experimenten aan de Universiteit van Princeton. Daarbij werd onder meer gewerkt met sociologische werkstukken, maar ook met vertalingen van Descartes.

Het KISS-princiepe (Keep It Simple, Stupid) geldt ook voor teksten. Het onnodig gebruik van lange woorden en complexe lettertypes - tweetaktieken die vaak gebruikt worden om teksten op te smukken - blijkt de auteur een imago van minder hoogstaande intelligentie te geven.

"Korte woorden en klassieke types geven daarentegen een indruk van slimheid," stipt onderzoeker Daniel Oppenheimer van Princeton aan. In zijn experimenten zette hij onder meer het klassieke Times NewRoman-lettertype tegen het meer creatieve schuine Juice. Daarbij bleken proefpersonen de intelligentie van de TNR-auteur merkelijk hoger in te schatten.

"Alles wat een tekst moeilijker maakt om te lezen en te begrijpen, doet de lezer de intelligentie van de tekst en zijn auteur lager inschatten," zegt Oppenheimer. "Het gebruik van lange woorden is nietverkeerd, maar wel het onnodige en overbodige gebruik van dergelijke termen."

23:09 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Rome verbiedt visbokalen

Het houden van goudvissen in bokalen is in Rome voortaan verboden. Bovendien mogen vissen en andere dieren voortaan niet meer als prijzen weggeschonken worden op kermissen. Maar hondeneigenaars worden voortaan ook verplicht hun dier geregeld uit te laten.

Dierenrechten-organisaties voeren aan dat bokalen voor goudvissen dierenmishandeling is. Goudvissen zouden in de klassieke ronde bokalen blind worden en zouden er ook niet voldoende zuurstof krijgen.

In juli vorig jaar nam het Italiaanse parlement een wet aan waarbij baasjes van honden en katten gevangenisstraffen kunnen opgelegd krijgen indien ze hun dieren aan hun lot overlaten.

Volgens Monica Cirinna, initiatiefneemster van de nieuwe Romeinse wet, kan het niveau van een beschaving gemeten worden aan de manier waarop ze met dieren omspringt. Eerder verplichtte ook Turijn zijn inwoners al hun hond minstens drie keer per dag uit te laten.

De nieuwe Romeinse wet verbiedt ook het knippen van de staart van huisdieren voor esthetische redenen. Bovendien krijgen kattenliefhebbers officieel toelating om wilde katten te voederen.

Geschat wordt dat in Italië jaarlijks ongeveer 150.000 honden en 200.000 katten aan hun lot worden overgelaten.

23:08 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Komt P&O in Arabische handen?

De Britse maritieme groep P&O heeft een overnamebod gekregen vanuit de Verenigde Arabische Emiraten. Er zou drie miljard pond worden geboden voor de Britse havengroep. Het bericht zou echter kunnen leiden tot een echte biedingsoorlog.

P&O bezit wereldwijde bijzonder interessante haveninfrastructuur, een schaars goed en dus zeer gegeerd bij de concurrentie. Naast Dubai Ports World zouden op die manier ook Temasek (Singapore), AP Moeller-Maersk (Denemarken) en Hutchison Whampoa (Hong Kong) geïnteresseerd kunnen raken.

De Britse groep, het vierde grootste havenbedrijf van de wereld, bevestigde dat een derde partij contact heeft opgenomen, maar weigerde voorlopig verdere commentaar te geven. De contacten zouden in dit stadium dan ook nog heel oppervlakkig zijn.

P&O bezit 27 container-terminals en logistieke operaties in meer dan honderd havens en is aanwezig in 18 verschillende landen. De belangrijkste activiteiten bestaan uit de behandeling van containers, waarbij lange contracten afgesloten worden om haventerminals uit te baten. De groep zou ook plannen hebben om een nieuwe diepwater-containerhaven te bouwen in de Londen Gateway (Thurrock, Essex). Daarmee zou een bedrag gemoeid zijn 1,5 miljard pond.

Dubai Ports World (DPW) is eigendom van de regerende familie van het land. Dubai is de tiende grootste haven van het land. Eerder dit jaar kocht DPW als het Amerikaanse CSX, dat negen terminals uitbaat in Azië en Latijns-Amerika. Dat zijn meteen ook de grote groeimarkten van de sector. Door die overname werd DPW de zesde grootste havengroep van de wereld.

Het is echter niet zeker of DPW ook geïnteresseerd is in de andere afdelingen van P&O, zoals de ferrydiensten en een logistieke arm voor het transport van diepvriesproducten.

21:40 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Oostenrijk beleefde dodelijke winter

Sneeuwlawines hebben het afgelopen skiseizoen in Oostenrijk aan 48 mensen het leven gekost. Daarmee was het seizoen 2004-2005 één na het dodelijkste van de voorbije dertig jaar. Uit een federaal rapport blijkt dat geen enkele van de lawines het voorbije jaar te voorkomen was.

Alleen in het seizoen 1998-1999 kostten lawines in Oostenrijk meer mensen het leven dan het voorbije seizoen. Toen vielen er vijftig doden. Het rapport wijst er echter op dat het merendeel van dieslachtoffers (38) de dood vonden in twee grote lawines.

Het voorbije jaren waren de slachtoffers verspreid over een groter aantal lawines. Federaal lawineadviseur Walter Würtl stelde dat geen van de lawines van het afgelopen seizoen te voorkomen was. Hij riep alle skiërs en snowboarders op om zenders met zich mee te dragen. Zo kunnen reddingswerkers hen sneller lokaliseren na een lawine.

20:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

New York krijgt Michelingids

Het zal Europeanen misschien een beetje vreemd overkomen, maar pas nu komt de eerste Michelin-gids over New York uit. Specialisten verwachten dat de restaurantgids echter vooral gebruikt zal worden door Europeanen en veel minder door de Amerikanen, die volgens hen over andere informatiebronnen beschikken.

Tim Ryan, directeur van het Culinary Institute of America, stelde dat Franse chefs met drie Michelin-sterren een aureool hebben dat te vergelijken valt met The Beatles of The Rolling Stones. "Maar voor Europeanen is Michelin de bijbel," voert hij aan. "Het wordt dan ook heel boeiend om uit te vinden hoe relevant de gids zal zijn voor Amerikanen, die zoveel alternatieven hebben om informatie te verzamelen."

Ryan merkte op dat de gids vooral interessant zal zijn voor Europeanen die op bezoek komen in New York. "Amerikanen geven de voorkeur aan democratischer bronnen, zoals de populaire Zagat-gidsen, waar restaurants beoordeeld worden door de meningen van de lezers en niet door experts," stipte hij aan.

In totaal zal de nieuwe gids 500 restaurants behandelen. Die werden gekozen uit een selectie van 1.200 eetgelegenheden. Ook 50 hotels worden in de gids opgenomen. De volgende jaren zouden ook gidsen over andere Amerikaanse steden op de markt gebracht worden.

De gids over New York komt op 1 november uit.

19:09 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Verenigde Staten zoeken mijnwerkers

De steenkoolprijzen halen in de Verenigde Staten recordprijzen. De ontginningsbedrijven zouden dan ook gigantische winsten moeten kunnen maken en grote omzetten halen. Maar dat blijkt niet zo eenvoudig want ze worden geconfronteerd met een tekort aan mijnwerkers en spoorvervoer dat niet is voorzien op dergelijke trafieken.

De Amerikaanse steenkoolproductie heeft het bijzonder moeilijk om gelijke tred te houden met de vraag. Bovendien blijken ook de kosten van het transport, onder meer door de hoge brandstofprijzen en de impact van de orkaan Katrina, de winsten van de producenten uit te hollen.

Analisten stellen dat het Appalachen-gebied, de grote steenkoolvoorraad van de Verenigde Staten, met een tekort aan geschoolde mijnwerkers zit. De mijnen zijn immers al jaren aan het afbouwen, waardoor vele banen verloren gingen en mijnwerkers andere betrekkingen zocht. Daarom wordt men nu plots geconfronteerd met een zwaar tekort aan deskundig personeel.

Ook het transport is volgens de analisten echter niet voorzien op deze groeiende vraag. Massey Energy (ME), één van de grootste mijnbedrijven van de Verenigde Staten, is daarom begonnen met eigen opleidingen. "Maar het is bijzonder moeilijk om mijnwerkers aan te trekken en te behouden," merkte ME-topman Don Blankenship op.

Met een aantal maatregelen - zoals extra laadinstallaties en vrachtwagentransport - hoopt Massey volgend jaar 48 miljoen ton steenkool te kunnen produceren, 5 miljoen ton meer dan dit jaar.

18:04 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Spaanse autoproductie keldert

Spanje is nog altijd de derde grootste autoproducent van Europa. Maar wereldwijd dreigt het land volgens het studiebureauPriceWaterhouseCoopers (PwC) zijn zevende plaats kwijt te raken. Tegen 2009 zou de productie immers met 11,5 procent terugvallen tot 2,5 miljoen voertuigen per jaar.

Dit jaar zal in Spanje al een grote productiebeperking worden doorgevoerd. Er zouden op dit ogenblik tien procent minder auto's worden vervaardigd dat tijdens de lente. "De Spaanse autosector moet zich hervormen," voerde industrieminister José Montilla aan. "De modellen spreken het publiek niet meer aan." De Spaanse autobouwers hebben zich echter gespecialiseerd in kleinere wagens, een marktsegment waar de concurrentie bijzonder groot is.

Tachtig procent van de Spaanse productie gaat naar de export en de autoconstructie neemt 5,8 procent van het bruto binnenlandse product voor haar rekening. Vooral VW-dochter Seat heeft het bijzonder moeilijk. De bedrijfleiding wil de lonen en arbeid met tien procent afbouwen, wat deze week leidde tot stakingen.

In de vestiging in Martorell worden dit jaar 390.000 exemplaren geproduceerd, 30.000 minder dan vorig jaar. Bovendien komen de modellen Altea en Leon niet van de grond. Seat-topman Andreas Schleef benadrukte dat het bedrijf auto's uit een hogere klasse en sterkere motoren wil verkopen. Er zouden echter 1.400 jobs teveel zijn bij Seat. Alleen door belangrijke arbeidsduurverkortingen kunnen ontslagen vermeden worden.

Volkswagen heeft ook problemen in Navarra, waar de Polo van de band rolt. In 1988 werden er nog 300.000 exemplaren gebouwd, maar dat zou dit jaar terugvallen tot amper 211.000 exemplaren. Maar ook Renault heeft het moeilijk met zijn compact-model Modus, dat in Valladolid geassembleerd wordt. Oorspronkelijk waren er 1.300 exemplaren per dag voorzien, maar op dit ogneblik blijft de productie beperkt tot 500 modellen.

In totaal telt Spanje 17 assemblage-vestigingen. In de jaren zeventig en tachtig trok het land alle grote Europese constructeurs aan. De loonkost lag immers beduidend lager, maar door de globalisering is Spanje dat voordeel echter kwijt geraakt. Dat zorgt ervoor dat onder meer de Opel-vestiging in Figueruelas, waar de Corso en Meriva geassembleerd worden, wellicht naar de opdracht voor de nieuwe Meriva zal kwijtraken. Die gaat wellicht naar het Poolse Gliwice. Opmerkelijk is dat alleen bij Nissan alles uitstekend lijkt te lopen. Spanje produceert immers de modellen Pathfinder, Navara en Prima Star voor de hele Europese markt.

17:04 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Braziliaanse minicar wil wereld veroveren

Het Braziliaanse bedrijf Obvio wil een sportieve en economische mini-auto op de markt brengen. Het bedrijf is inmiddels voor twintig procent overgenomen door Zap, een Amerikaanse bedrijf dat gespecialiseers is in de distributie van milieuvriendelijke auto's. Zap plaatste meteen ook een order van 50.000 miniwagentjes.

"Het gaat hier om Italiaanse kwaliteit in combinatie met Chinese prijzen," benadrukt ZAP-topman Steve Schneider. "Dit heeft alles om een winnende combinatie te worden." De Obvio 828 is een micro-auto voor drie passagiers en bedoeld voor het stadsverkeer. De auto krijgt een vier cylinder-motor van 1,6 liter. De Obvio trekt op tot 60 mijl in amper 5,2 seconden.

Daarnaast wordt er ook gewerkt aan de Obvio 012, een sportiever model met het uiterlijk van een racewagen. De Obvio 828 zou op de markt 14.000 dollar moeten kosten, terwijl de 012 bijna dubbel zo duur zou worden. Beide auto's zijn smal genoeg om dwars te kunnen parkeren en worden voortgestuwd door diesel of ethanol. Maar daarnaast laat een computer op het dashboard ook toe om muziek en digitale radiostreams te downloaden.

Obvio en ZAP (Zero Air Pollution) zouden de prototypes van de auto's voorstellen op de autoshow in San Francisco, die later deze maand wordt georganiseerd. De eerste modellen zouden in 2007 op de markt komen.

Het persbureau Reuters stelt dat mini-auto's een succes zijn in Europa, maar voegt er aan toe dat vele analisten twijfelen dat ze ooit de Amerikaanse consument zullen kunnen bekoren. Die is immers juist gewend aan auto's met grote afmetingen. "Zelfs de Smart is een mislukking geworden," voert Reuters aan. Maar ZAP verwacht dat de hoge energieprijzen die mentaliteit zullen omvormen.

Er wordt aan toegevoegd dat ook de Braziliaanse geschiedenis doorpekt is van mislukte pogingen om eigen auto's te lanceren, zoals de glasvezel-auto Gurgel. Maar Obvio stelt ervan overtuigd te zijn dat de auto een succes zal worden. Daarbij wordt volgens de directie onder meer extra aandacht besteed aan de beheersing van de kosten.

Obvio bouwt trouwens de wagens niet zelf. Dat gebeurt door toeleveranciers die verplicht worden om een vestiging op te zetten bij de Obvio-fabriek in de buurt van Rio de Janeiro. Obvio tekent alleen maar voor de marketing, verkoop en ontwerp. De Braziliaanse autobouwer zou ook praten met potentiële verdelers in Europa en Japan.

15:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Grease populairste musical

Grease is door het Engelse publiek verkozen tot beste musical uit de geschiedenis. De succesmusical, recordhouder aantal voorstellingen op Broadway, gaat de Rocky Horror Picture Show en The Phantom of the Opera vooraf. De filmversie werd een absolute kaskraker met John Travolta en Olivia Newton-John in de hoofdrol.

Een enquête van het Wales Millennium Centre, waarbij zowel musicals op toneel als in de bioskoop mochten gekozen worden, bracht Grease overduidelijk als winnaar naar voor. Na een succesvolle Broadway-carrière werd het verhaal in 1978 ook nog eens verfilmd met onder meer John Travolta en Olivia Newton-John.

De Rocky Horror Picture Show (1975) eindigde op een tweede plaats, gevolgd door The Phantom of The Opera, Les Miserables, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, West Side Story, The Lion King, Cats, Chicago en The Sound of Music.

De filmversie van Grease werd een kaskraker die wereldwijd een omzet haalde van 340 miljoen dollar en leverde hitsongs op als 'You're The One That I Want', 'Hopelessly Devoted to You', 'Summer Nights' en 'Greased Lightnin'.

14:27 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Digitale bioskoop redding voor Bollywood?

Ook India staat op het punt om de digitale bioskoop te omarmen. Maar dat zal volgens analisten niet zonder gevolgen blijven voor de zogenaamde Bollywood-filmindustrie. Gehoopt wordt vooral dat goedkopere digitale producties de grote verliezen van de talloze flops zullen kunnen beperken.

Digitale installaties kosten in de Verenigde Staten 80.000 tot 100.000 doller per scherm. "Maar Bollywood stelt zich tevreden met een iets mindere kwaliteit, waardoor de prijs echter met twee derden kan gedrukt worden," stipt het persbureau Reuters aan. "Die goedkope digitale bioskoop wordt in afgelegen steden gebruikt. Dat verhoogt de winst en zet meteen ook de videopiraten buitenspel."

"Waarde is belangrijker dan topkwaliteit," voerde Senthil Kumar, directeur van RealImage Media Technologies, aan. Dat is volgens Reuters ook heel begrijpelijk voor een sector waarbij sinds 2001 amper één op de twaalf films winst maakt. Analisten stellen dan ook dat de goedkope digitale bioskoop (E-Cinema) juist is wat Bollywood nodig heeft en niet de topwaliteit (D-Cinema).

Op dit ogenblik is slechts twee procent van de 13.000 Indische bioskopen digitaal, maar voor volgend jaar wordt een grote doorbraak verwacht. "E-Cinema wordt het beheersplan voor landen als India," benadrukte Kumar. India produceert duizend films per jaar, maar Kumar stelt dat de producers dikwijls gokken op één kaskraker om de verliezen van diverse flops te compenseren. Maar het transport van celluloid kopies naar afgelegen steden kost volgens Kumar bijzonder veel en geeft videopiraten tijd en gelegenheid om goedkope kopies te maken.

Het kost 70.000 roepies om een celluloid kopie te maken, maar RealImage biedt digitale kopieën aan voor amper 400 roepies. Daardoor kan een bioskoop een film vier weken laten draaien aan amper tien procent van de kosten van een celluloid versie. Dat maakt de impact van flops veel minder groot. RealImage bevoorraadt nu veertig schermen in de staat Tamil Nadu en zou volgende maand over heel India nog eens honderd contracten afsluiten.

UFO Moviez uit Bombay gebruikt satellieten om films te downloaden en heeft vorige maand 500 projectoren besteld bij het Amerikaanse Digital Projection International. Ook UFO Moviez heeft vijftig klanten, maar hoopt tegen maart de 500 nieuwe schermen te kunnen bevoorraden. Ook Pyramid Saimira Theater uit Madras werkt met satellieten.

13:07 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Britten, Duitsers en Oostenrijkers online shoppers

Tijdens de maand september hebben wereldwijd 325 miljoen consumenten online gewinkeld. Dat blijkt uit een studie van het onderzoeksbureau ACNielsen. Duitsland, Oostenrijk en Groot-Brittannië zijn daarbij de koplopers. In die landen heeft tenminste 95 procent van de online bevolking al iets op het internet aangekocht. Boeken vormen daarbij het belangrijkste product.

Europa en Noord-Amerika namen de grootste hoeveelheid onlineshoppers voor hun rekening. Duitsland, Oostenrijk en Groot-Brittannië staan bovenaan de lijst, met tenminste 95 procent van internetgebruikers die ooit iets online heeft gekocht. De Britten kochten in september zes items op internet, de Duitsers zeven.

Gemiddeld werden in Europa vijf items gekocht, één meer dan in Noord-Amerika. Boeken nemen met 34 procent het grootste deel voor hun rekening, gevolgd door video's-dvd's-games (22 procent), vliegtickets (21 procent) en kleding (20 procent). De betaling gebeurde in 59 procent door een kredietkaart betaald en 23 procent via een banktransfer. In Europa is betaling bij levering het tweede populairste.

12:16 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Orkanen vegen half miljoen banen weg

De grote orkanen Katrina, Rita en Wilma, die de voorbije maanden het zuiden van de Verenigde Staten hebben getroffen, hebben niet alleen gigantische materiële schade en menselijk leed veroorzaakt. Volgens het Amerikaanse ministerie van arbeid hebben ze ook een half miljoen jobs gekost.

Voorlopig lag het hoogtepunt van de werkloosheid door Katrina en Rita midden september. Toen vroegen 108.000 mensen in de zuidelijke staten een uitkering aan. Maar de Amerikaanse overheid verwacht dat de orkaan Wilma, die begin deze week over Florida raasde, opnieuw tot een grote ontslaggolf zal lijden.

Veel bedrijven zijn gedwongen personeel te ontslaan als gevolg van het instorten van de lokale economie doordat zowel consumenten, producenten als leveranciers te lijden hebben van de stormen. Bovendien het langdurig wegvallen van de elektriciteit in een groot deel van de zuidelijke staten zou een negatieve invloed hebben op dewerkgelegenheid.

11:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Italië overweegt herinstap kernenergie

Italië overweegt een hernieuwde instap in kernenergie. Dat heeft milieuminister Altero Matteoli gezegd in een interview met een Italiaanse krant. Maar hij stelde dat het tien tot vijftien jaar zou kunnen duren om nieuwe centrales te bouwen.

Matteoli benadrukte dat de regerende meerderheid en de oppositie daarbij zouden moeten samenwerken, zodat de oudste,vervuilende centrales zouden vervangen kunnen worden door de meest moderne, efficiënte en zuivere installaties.

Een belangrijke rol zou volgens Matteoli daarbij kunnen weggelegd worden voor de industriële holding Finmeccanica, die gedeeltelijk in handen is van de Italiaanse overheid. Volgens de milieuminister heeft Finmeccanica daarvoor de technologische ervaring en competitie.

Na het kernongeval van Chernobyl in 1986 stapte ook Italië uit de kernenergie. Eerste minister Silvio Berlusconi en een aantal andere politici, maar ook wetenschappers, hebben al herhaaldelijk opgeroepen om opnieuw over te schakelen naar kernenergie. Analisten stellen echter dat de Italiaanse bevolking daar wellicht niet mee akkoord zal gaan.

09:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Economie in de media

De regering-Blair wil een verbod op alcoholgebruik in het openbaar vervoer invoeren. Het voorstel kwam afgelopen maand aan de orde tijdens een bijeenkomst waarop premier Blair en een team adviseurs een aantal maatregelen ter bestrijding van asociaal gedrag bespraken. De Britse kranten The Times en The Independent maakten in hun zondagedities melding van het plan om alcoholgebruik in treinen en bussen en op binnenlandse vluchten te verbieden. De Britse transportpolitie zou het voorstel steunen. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde tegen de BBC dat de regering zich bezint op het voorstel. De woordvoerder zei dat er nog niets definitief is besloten.

India en Pakistan zijn het zondag eens geworden over het openstellen van vijf zwaar bewaakte grensposten in Kashmir om hulp te kunnen bieden aan de slachtoffers van de aardbeving. Vanaf volgende week maandag mogen hulpgoederen de grens worden overgebracht. Burgers mogen de grens dan ook te voet passeren. De overeenkomst betekent een belangrijke stap in de gespannen relatie tussen Pakistan en India. Die relatie is al decennia moeilijk, vanwege onenigheid over de omstreden regio Kashmir. Het openen van grensposten in een door Pakistaanse moslims gecontroleerd deel van Kashmir, is een gevoelig punt voor de Indiase autoriteiten. De ministers van buitenlandse zaken van India en Pakistan werden het zondag eens over de openstelling van de grensposten. Getroffenen wordt de kans geboden contact te maken met familie aan de andere kant van de grens. De grensposten zijn bijna zes decennia gesloten geweest als gevolg van twee oorlogen tussen de buurlanden.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft het zondag opgenomen voor het hoofd van de Italiaanse inlichtingendienst SISMI, die ervan wordt beschuldigd willens en wetens vervalste documenten te hebben toegespeeld aan de Amerikaanse regering. De documenten werden gebruikt om de invasie van Irak te rechtvaardigen. In een verklaring zondag sprak Berlusconi zijn waardering uit voor het werk van Nicolo Pollari en wees hij de roep om Pollari's aftreden van de hand. Een parlementaire commissie zal Pollari deze week ondervragen over zijn veronderstelde rol bij het doorsturen van documenten - waarvan hij wist dat ze vervalst waren - die zouden aantonen dat Saddam Hussein heeft geprobeerd om in Niger uranium te kopen. De krant La Repubblica publiceerde afgelopen week de beschuldiging dat de Italiaanse regering betrokken zou zijn geweest bij het verschaffen van de vervalste documenten aan de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Het kantoor van Berlusconi heeft dit van de hand gewezen.

Elvis Presley Enterprises vindt dat er een officiële Elvis-nummerplaat moet komen. Alle inwoners van de staat Tennessee moeten de plaat kunnen aanschaffen. De opbrengst zal ten goede komen aan een traumacentrum. Autoriteiten hebben het bedrijf laten weten dat de plaat er pas komt als er minstens duizend nummerborden zijn besteld. De staat moet dat minimum aantal aanhouden, omdat een speciale plaat ruim dertig euro meer kost dan een gewoon nummerbord. De vereniging heeft besloten dat, als het plan doorgaat, op de plaat een afbeelding van Elvis moet komen te staan met een gitaar in zijn hand. Ook moet er in grote letters 1956 op komen, het jaar dat Presley met 'Heartbreak hotel' zijn eerste nummer 1-hit scoorde.

De enige auto die de eerder dit jaar overleden paus Johannes Paulus II ooit heeft gehad, is zaterdag op een veiling in de Verenigde Staten verkocht voor 680.000 dollar. De koper is een advocaat en autoverzamelaar uit Houston. Een woordvoerster van veilinghuis Kruse zei dat de opbrengst van de blauwe Ford Escort vooraf was geschat op 2 tot 5 miljoen dollar. De vorige eigenaar had de auto uit 1975 tien jaar geleden voor 102.000 dollar gekocht via hetzelfde veilinghuis. Hij had hem tentoongesteld in zijn restaurant, dat failliet is gegaan. De in april overleden paus had zelf 96.560 kilometer met de auto gereden toen hij hem in 1996 ter veiling aanbood aan Kruse International, een veilinghuis en museum van bijzondere auto's. De opbrengst ging naar een goed doel.

Cd's en dvd's online bestellen is snel en handig, en men vindt zo ook muziek die men misschien niet in een gewone winkel aantreft. Online bestellen is echter niet altijd voordeliger, want in gewone winkels zijn de producten regelmatig goedkoper. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond. De Consumentenbond vergeleek de prijzen van cd’s en dvd’s in zowel virtuele als niet-virtuele winkels. De onderzoekers constateerden grote prijsverschillen. Zo kost de nieuwe cd van Coldplay bij sommige winkels 23 euro, maar wie verder zoekt kan hem ook voor bijna de helft vinden. De dvd-film van ‘De schippers van de kameleon’ kunnen consumenten kopen voor 26 euro, maar de laagste prijs die de bond tijdens het onderzoek tegenkwam was 5 euro. Vooral de Mediamarkt en de Free Record Shop stunten met prijzen. Consumenten zijn daar regelmatig goedkoper uit dan bij internetwinkels.

08:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-10-05

Europa wil meer geld voor onderwijs en onderzoek

Het Europees Parlement heeft de EU-lidstaten gevraagd meer geld uit te trekken voor onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Ook willen het parlement dat het budget voor de ontwikkeling van arme en achtergestelde regio's wordt verhoogd.

De begroting van de Europese Unie voor volgend jaar bedraagt 120,8 miljard euro, ruim één procent van het gezamenlijk bruto binnenlands product van de lidstaten. Het Europees Parlement heeft daarbij voorgesteld om onder meer de fondsen voor wetenschappelijk en technologisch onderzoek te verhogen. Dat zou de concurrentiepositie van Europese bedrijven moeten kunnen versterken.

Binnen de Europese Unie bestaat echter grote onenigheid over debegrotingen voor de periode 2007-2013. De meeste lidstaten willen fors bezuinigen op de landbouwsubsidies, maar Frankrijk, de grootste begunstigde van de landbouwgelden, blijft zich daar vooralsnog tegen verzetten.

In juni mislukte een EU-top over de problematiek van de landbouwsubsidies. De Britse premier Tony Blair, tot 1 januari voorzitter van de Europese Unie, heeft echter gezegd het onderwerp opnieuw op de agenda te zullen zetten.

23:08 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bezit wekt geen bewondering meer op

Er was een tijd dat een grote auto en een mooie villa het ultieme statussymbool waren. Maar die tijd is volgens het trendmagazine eYe verleden tijd. Uit een onderzoek is gebleken dat tegenwoordig vooral immateriële zaken belangrijk zijn voor het verwerven van een hogere status.

De relatieve welvaart heeft er volgens eYe voor gezorgd dat bezit geen aanzien meer oplevert. Als belangrijkste element werd tijdens de eYe-enquête het karakter naar voor geschoven. Niet minder dan 91 procent van de respondenten stelt dat men door zijn karakter bewondering van anderen kan opwekken.

De meerderheid van de ondervraagden vond status door gedrag en prestaties belangrijker dan status door bezit (87 procent). Ook inhoud wordt als belangrijker ervaren dan vorm (89 procent), wat ook geldt voor wijsheid in plaats van bekendheid (96 procent). Iemand heeft het volgens de ondervraagden gemaakt in het leven als hij gelukkig is, zijn dromen heeft waargemaakt, goed in zijn vel zit, oprecht, eerlijk, open en zichzelf is.

Na het karakter (91 procent) zorgen volgens de ondervraagden vooral kennis (81 procent), levenstijl (62 procent), prestaties (56 procent) en talent en creativiteit (54 procent) voor een status. Pas daarna volgen de arbeidsbetrekking (50 procent), sociale kringen (45 procent), spiritualiteit (43 procent) en uiterlijk (35 procent). Bezit komt pas op de tiende plaats (24 procent).

Als belangrijke rolmodellen worden vooral Jezus, Bono en de Dalai Lama naar voor geschoven.

23:07 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Krijgt albatros een nieuwe woonst?

De laatste kortstaart-albatrossen hebben het Japanse eiland Torishima als broedplaats. Het vulkanisch gebied wordt echter geregeld geteisterd door uitbarstingen, modderstromen en erosie. Daardoor loopt de soort bij een nieuwe calamiteit weggevaagd te worden. Een Amerikaanse organisatie wil nu echter de dieren proberen te verhuizen naar een veiliger plek.

De Amerikaanse Fish & Wildlife Service wil lokvogels en opgenomen albatros-geluiden gebruiken om de dieren te overtuigen uit te wijken naar een gebied dat hen even aantrekkelijk lijkt als Torishima. Dat is op dit ogenblik het winterverblijf van de 2.000 overgebleven kortstaart-albatrossen van de wereld.

De soort brengt de zomer echter door aan de zuidkusten van Alaska. Het verplaatsen van de dieren is echter geen eenvoudige opdracht, want zeblijven hun hele leven lang bij dezelfde partner en zijn ook heel trouw aan hun geboorteplaats. Het is dan ook niet evident om hen te overtuigen van broedplaats te veranderen.

Biologen van de Fish & Wildlife Service vrezen dat het onmogelijk zal zijn om de gewoontes van de volwassen dieren te veranderen. Dus hoopt men op de jonge dieren, die misschien wel op een nieuwe plek zouden kunnen aarden, indien de verhuis op het juiste ogenblik gebeurt. Eennieuwe locatie is echter nog niet gekozen.

Het systeem werd door Japanse wetenschappers al gebruikt om een kleine groep over te hevelen naar de andere zijde van Torishima, waar het terrein minder gevaarlijk is voor de dieren. De dieren kwamen in het noorden van de Stille Oceaan vroeger overvloedig voor, maar ze waren zeer gegeerd omwille van hun pluimen, die gebruikt werden voor pennen en beddenvulling.

In het begin van de twintigste eeuw was de soort bijna uitgestorven. De jacht is echter gestopt en de vijandige omgeving van Torishima is volgens de biologen nu de belangrijkste bedreiging voor de kortstaart-albatros. Maar ook olievervuiling, plastic afval en vishaken maken nog altijd talloze slachtoffers.

De kortstaart-albatros wordt in de Verenigde Staten, Japan en Canada erkend als een bedreigde diersoort.

21:29 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wit-Rusland wordt volgende ruimtenatie

In maart volgend jaar wil Wit-Rusland zijn eerste satelliet in de ruimte sturen. De Belka-sonde moet cartografisch, meteorologisch en agricultureel onderzoek uitvoeren. Het land zou al buitenlandse voorstellen hebben ontvangen om gebruik te mogen maken van de onderzoeksresultaten.

De Belka heeft een doormeter van twee meter. Hij zal op een hoogte van 550 kilometer rond de aarde draaien. De sonde zal worden gelanceerd met een Russische Dnepr-raket, die eerder al 22 ruimtetuigen voor negen landen in een baan om de aarde heeft gebracht. De lancering gebeurt vanop de ruimtebasis Baikonoer in Kazakstan.

Inmiddels mag ook de Rokot-raket weer gebruikt worden. Die werd immers verantwoordelijk geacht voor het ongeval met CryoSat van het European Space Agency (ESA). Kort na de lancering met de Russische Rokot-draagraket ging de satelliet - met een waarde van 140 miljoen euro - verloren.

De CryoSat was de eerste lancering in het kader van het Europese Living Planet Program. De sonde moest heel gedetailleerde metingenverrichten van de dikte en de lengte van ijsvlaktes op aarde. De Rokot werd meteen na het ongeval uit dienst genomen, terwijl men ondertussen de oorzaak van het falen probeerde te achterhalen.

Het probleem zou te wijten zijn aan een onvolkomen vluchtprogramma, waardoor het controlesysteem van de raket vergat een commando te geven om de motoren van de tweede trap van de draagraket uit te schakelen. Een Russische commissie heeft een aantal maatregelen uitgewerkt die gelijkaardige fouten in de toekomst zouden moeten helpen vermijden.

19:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

NASA kan verder beroep doen op Soyoez

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een wet goedgekeurd waardoor NASA-astronauten de toelating krijgen om langer met de Russische Soyoez-ruimtecapsule te vliegen. Daardoor blijven Amerikaanse missies naar het International Space Station (ISS) mogelijk, zelfs indien de space-shuttles nog langer aan de grond zouden blijven.

Tot nu toe konden Amerikaanse astronauten gebruik maken van de Soyoez als onderdeel van een leningsovereenkomst aan de Russische ruimtevaartorganisaties. Dat contract is nu afgelopen en Rusland heeft bekend gemaakt voortaan de reizen van de Amerikaanse passagiers te zullen factureren.

Maar dat was voor de Verenigde Staten onmogelijk. Een wet van 2000verbood Amerikaanse instellingen en bedrijven Russische ruimtevaart-technologie aan te kopen omdat Rusland nucleairetechnologie zou doorspelen aan Iran. Die wet is nu versoepeld, zodat de NASA voor het vervoer van zijn astronauten en de bevoorrading van het ruimtestation beroep kan blijven doen op de Russische Soyoez.

De wet moet door president George W. Bush nog ondertekend worden.

17:26 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Rusland vecht voor landeigendom

Rusland is het grootste land van de wereld en heeft dus grond in overvloed. Maar toch wordt er op dit ogenblik zwaar om gevochten. Sinds begin dit jaar mag landbouwgrond immers omgevormd worden tot bouw- of industrieterreinen. Dat zorgt voor een aanzienlijke meerwaarde en meteen ook het nodige geweld.

Zo werden aanslagen gepleegd op Alexander Annenkow en Dimitri Steinberg, twee topfiguren van het concern Inteko. Het bedrijf is in handen van Jelena Baturina, echtgenote van Juri Luschkow, de burgemeester van Moskou. Baturina is de rijkste vrouw van Rusland en grootgrondbezitster in Belgorod.

De aanslagen hadden volgens Hartmann wellicht te maken met een gebied van 100.000 hectaren in die vruchtbare regio. Baturina heeft daar de voorbije jaren grote terreinen opgekocht en dat heeft de jaloezie van de plaatselijke elite opgewekt. De aanslagen waren volgens Baturina dan ook bedoeld als waarschuwing.

Aangezien grondstoffen en olie- en gasvelden inmiddels verdeeld zijn, is grond volgens Hartmann de belangrijkste bron waar nog om gestreden kan worden. "Geld is hier niet zo belangrijk," stipt Jens Hartmann van de Duitse krant Die Welt daarbij aan. "Grond is niet zo duur. Het komt vooral aan op goede contacten met de administratie."

President Putin vaardigde in 2001 een wet uit dat personen die een stuk grond bezitten, dat mogen verkopen, wegschenken, verpachten of het op een andere manier te benutten. Sinds begin dit jaar mag landbouwgebied bovendien omgevormd worden tot bouw- en industriegrond. Dat zorgt voor een belangrijke economische meerwaarde.

Rusland heeft een oppervlakte van 1,7 miljard hektaren, waarvan 400 miljoen hektaren landbouwgrond. De belangrijkste regio's zijn Moskou, Belgorod, Krasnodar, Tatarstan en Kaliningrad. De voorbije drie jaren zou in de omgeving van Moskou negentig procent van het landbouwgebied (1,5 miljoen hektaren) van eigenaar zijn veranderd.

Boeren worden met baar geld uitgekocht. Voor de landbouwers, die dikwijls in natura betaald worden of een maximumloon hebben van 50 euro per maand, is dit een ideale uitweg uit de armoede. Ze zouden5.000 tot 10.000 dollar krijgen voor hun boederij. Maar ook de kolchoze-directeurs strijken geld op. De meeste daarvan zouden volgens een getuige in het magazine Forbes daarbij inmiddels één miljoen dollar hebben verdiend.

Het recht op voorkoop ligt echter bij de plaatselijke overheid. Dat opent volgens Hartmann meteen de weg tot smeergeld-praktijken. Die overheid kan immers beslissen om landbouwgronden om te zetten in industriegronden en strijkt daarbij twintig procent van de nieuwe marktwaarde op. Pas dan kunnen op de terreinen supermarkten, villa's, hotels of vakantiedorpen gebouwd worden.

De verkoop situeert zich volgens Hartmann echter dikwijls in een grijze zone waarin bedrog, vervalsing, afpersing en aanslagen schering en inslag zijn. Zo werden in de jaren negentig twee directeurs van de kolchose Matwejewskoje vermoord. De terreinen zijn op dit ogenblik in handen van de investeringsgroep Millhouse Capital van RomanAbramovitch.

De winsten zijn dan ook bijzonder groot. Baturina kocht haar koninkrijk voor 180 dollar per hectare, maar de grondprijzen in Belgorod zijn inmiddels gestegen tot 5.000 dollar per hectare. "Dat is een rendement dat geen enkele grondstof kan halen," aldus Hartmann.

15:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuwe economieën stimuleren reclame

De economische groei in ontwikkelingslanden bezorgt de wereldwijde reclamesector nieuwe impulsen. Dat stelt media-buyer ZenithOptimedia. Het bedrijf heeft zijn verwachtingen voor dit jaar dan ook naar boven bijgesteld.

ZenithOptimedia, dochteronderneming van de reclamegroep Publicis, stelde te verwachten dat de reclamesector wereldwijd dit jaar een groei zal kennen met 5,2 procent. Enkele maanden geleden sprak het bedrijf van een verwachte groei van 4,7 procent, nadat bij het begin van het jaar met een groei van 5,4 procent rekening was gehouden.

Toegegeven wordt echter dat de invloed van de stijgende olieprijzen op de inflatie de reële groei beperkt houdt tot 1,3 procent, wat een verlaging met 0,6 procent betekent tegenover de voorspellingen die in het begin van de zomer werden gedaan.

"De wereldwijde reclame groeit aan hetzelfde tempo als de economie, ondanks de afname van de groei van de vraag bij de consument,"benadrukt ZenithOptimedia. Brazilië, Rusland, India en China dragen samen 27 procent bij tot de groei van wereldwijdereclame-investeringen, terwijl hun bijdrage tot de groei van het bruto binnenlands product van de wereldeconomie slechts 16 procent bedraagt.

12:59 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Townshend-roman op blogger

Op oudjaar verschijnt de laatste episode van 'The Boy Who Heard Music', een roman in blogvorm van Pete Townshend, gitarist van The Who en vader van de rockopera. Sinds september wordt er elke zaterdag een hoofdstuk aan de weblog toegevoegd.

Het verhaal van de 60-jarige rock-componist situeert zich in 2033 en kan gevolgd worden opboywhoheardmusic.blogspot.com. In een uitgebreid profiel tekent Townshend ook zijn voorkeuren op cultureel en maatschappelijk vlak uit. Op 7 november komt trouwens een drievoudige dvd uit met optredens van the Who.

Inmiddels is ook bekend geraakt dat er volgend jaar een film zal gemaakt worden over het leven van Keith Moon, de beruchte en wilde drummer van de groep. De hoofdrol zou vertolkt worden door Mike Myers. Moon stierf in 1978 aan een overdosis geneesmiddelen tegen alcoholverslaving.

De film zou geproduced worden door Who-frontman Roger Daltrey en Nigel Sinclair van Spitfire Pictures.

11:24 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Beddentekort in Peking?

Peking heeft geen plannen om nieuwe hotels te bouwen voor de Olympische Spelen van 2008. Dat stelt het Chinese persbureau Xinhua. Nochtans wordt vooropgesteld dat het evenement wellicht een kwart miljoen buitenlandse bezoekers zal aantrekken. China is echter van oordeel dat er voldoende overnachtingsmogelijkheden zijn in de hoofdstad.

De Chinese overheid stelt dat Peking 490.000 bedden heeft voor overnachtingen. Maar daarbij is volgens insiders wel alles geteld wat ook maar enigszins op een slaapgelegenheid leidt, met inbegrip van hotels met één ster en overnachtingsplaatsen van een bedenkelijke kwaliteit.

Zelfs dan zou het aanbod nog niet voldoende kunnen zijn, want men verwacht ook bezoekers vanuit China zelf en bovendien zijn er ook nog de gewone toeristen. Dat zou het aantal bezoekers kunnen doen stijgen tot 550.000 mensen. Peking zou daarom echter ook beroep doen op de hotels van de nabijgelegen steden, zoals Tianjin. Dat zou het aanbod met 100.000 bedden kunnen opdrijven.

10:03 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Singapore wil minder douches

De regering van Singapore heeft haar bevolking zaterdag opgeroepen een minuut korter te douchen om water te besparen. Als de hele bevolking van 4,2 miljoen zielen daaraan gehoor geeft, levert dat dagelijks een besparing op van bijna zestien olympische zwembaden vol water.

Op dit ogenblik wordt er voor een douche gemiddeld 162 liter water gebruikt. Minister van milieu Yaacob Ibrahim stelde dat iedereen ongeveer tien liter zou kunnen besparen door een minuut korter te douchen. De regering verdeelt ook gratis toestellen die het verbruik van waterkranen controleren.

De regering van de stadstaat doet er alles aan om ook in de toekomst over genoeg drinkwater te beschikken. Vorige maand opende Singapore zijn eerste installatie voor de ontzilting van zeewater. Die staan open voor het publiek, maar Yaacob Ibrahim wil aan een gedragscode werken om het water zuiver te houden.

07:49 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-10-05

Beschermd persstatuut voor Amerikaanse bloggers?

Een nieuwe wetgeving op de Amerikaanse journalistiek zou kunnen betekenen dat ook bloggers er in aanmerking kunnen komen voor het princiepe van de persvrijheid. Dat meldt het magazine Dotjournalism.

Als gevolg van de arrestatie en veroordeling van Judith Miller van The New York Times wegens een weigering om haar bronnen bekend te maken,verwachten de Amerikaanse nieuwsmedia veel van de voorgestelde Free Flow of Information Act, die op dit ogenblik in de Amerikaanse Senaat wordt behandeld.

Door deze nieuwe wet zouden er een grotere beveiliging komen voor derechten van de journalisten, zoals die in het First Amendement worden aangeraakt. "De nieuwe wet spreekt niet specifiek over bloggers, maar heeft het over bescherming van eenheden die een krant, boek, magazine of een ander periodiek uitgeven in gedrukte of elektronische vorm," benadrukt Dotjournalism.

"Dergelijk wet is breed genoeg om ook betrekking te hebben op onafhankelijke bloggers," stipten enkele Amerikaanse senatoren aan. Zij vrezen dat de wet een aantal onverantwoordelijke, onafhankelijke uitgevers daardoor afgeschermd zouden worden tegen een wet die hen zouverplichten om bronnen te vernoemen op basis van de nationale veiligheid.

Het probleem van de bronnenbescherming kwam in de Verenigde Staten eerder dit jaar al aan de orde. In maart kreeg Apple het immers vaneen rechter gedaan om drie weblogs te verplichten bekend te maken wie hun bron was voor een bijdrage over productinformatie bij het computerbedrijf. Reden voor de uitspraak van de rechter was zijn stelling dat de bloggers niet behoorden tot de perswereld.

Dotjournalism wijst er echter op dat het in het Apple-dossier ging om een wet op de handelsgeheimen, die bovendien alleen in de staat Californië geldt. "De nieuwe wet zou echter federale bevoegdheid hebben en de beschermingswetten in de verschillende staten op eenzelfde lijn helpen zetten," aldus het magazine.

16:49 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Boeing lonkt naar baby-boomers

De Amerikaanse baby-boomers, die vanaf nu met pensioen beginnen te gaan, maken zich bezorgd dat ze het later moeilijk zouden kunnen krijgen om nog vliegtuigreizen te ondernemen. Boeing is dan ook een project gestart om uit te zoeken hoe op de problematiek van die doelgroep kan ingespeeld worden.

"De Verenigde Staten tellen 77 baby-boomers en volgend jaar worden zij zestigers," meldt de zender ABC. "Maar dat betekent niet dat ze niet meer geïnteresseerd zijn in reizen en het ontdekken van van nieuwe dingen." Uit een enquête van ABC en de krant USA Today bleek dat Amerikaanse senioren zich bezorgd maakten over het feit dat ze niet meer in staat zouden kunnen zijn om zelfstandig te reizen.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing is volgens ABC dan ook volop bezig met research om oudere passagiers een betere service te kunnen bieden. Dat zou zich volgens Boeing wellicht kunnen vertalen in een nieuwe vliegtuig-design.

Designers werden aan boord gestuurd met speciale brillen die het zicht belemmerden en speciale pakken die hun beweeglijkheid verminderen. Daarmee moesten zij een idee krijgen hoe moeilijk het is om met een handicap of beperkte mogelijkheden zijn plaats te vinden, bagage op te bergen of zich in de toiletten te bewegen.

De resultaten van die experimenten zouden moeten vertaald worden in het ontwerp van het vliegtuig-interieur, zodat de toestelling comfortabeler en toegankelijker zouden worden voor een senioren-publiek, zonder dat die passagier zich oud zou beginnen te voelen.

"Men kan een product onmogelijk geriatrisch laten lijken, want niemand wil voelen dat hij ouder wordt," vertelde Boeing-ingenieur Vicky Curtis. Boeing beseft bovendien dat het zich niet kan veroorloven dat de Amerikaanse baby-boomers met hun triljoenen dollars spaarcenten hun heil elders zouden zoeken.

"Het zijn de 50-plussers die de meeste zin en de meeste middelen hebben om plezierreizen te ondernemen," benadrukte Joseph Coughlin, oprichter van het AgeLab aan het Massachusetts Institute of Technology. "Dit is dan ook geen sociaal beleid, maar wel een zakelijk verstandige keuze."

15:40 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Is schrikkelseconde er teveel aan?

Het duurt nog wel eventjes voor we zover zijn, maar 1 januari 2006 zal iets langer duren dan een gewone dag van het jaar. Er wordt dit jaar op nieuwjaarsochtend immers een schrikkelseconde ingelast. Amerikaanse informatici vrezen echter voor computerproblemen en sturen daarop aan op het afschaffen van de schrikkelseconde.

De International Telecommunication Union (ITU) vindt de invoering van een schrikkelseconde nodig om de tijd bij te schaven die verloren is gegaan door de vertraging ten gevolge van de vertraging van de aarde door de aantrekkingskracht van de maan. Dat zorgt ervoor dat er een verschil ontstaat tussen de astronomische tijd tegenover de atoomtijd. Om dat verschil uit te wissel wordt geregeld een schrikkelseconde ingelast.

Sinds 1967 wordt gewerkt met Universal Clock Times (UCT), die vastgelegd wordt door ongeveer 200 atoomklokken. Die werken met atoomsecondes, die bepaald werden als één 84.000ste deel zijn van een dag. Maar zo sinecuur is de aarde niet en dus kwam men al vug tot de vaststelling dat er afwijkingen waren. Sinds 1972 heeft men de wereldtijd op de atoomklokken dan ook 22 keer aangepast.

De voorbije zeven jaar is er echter geen schrikkelseconde meer geweest. Had de aarde het einde beet? Ze draaide volgens experts in ieder geval met een meer gelijkmatige snelheid. Wetenschapper Dave Rubincam van het Goddard Space Flight Center (NASA) in Washington vermoedt dat dit te maken heeft met verschuivingen in de aardkern.

Ook de tsunami zou daarin een rol gespeeld hebben. Die zorgde er immers voor dat die rampzalige decemberdag acht miljoensten van een seconden korter was. De kortste dag van de voorbije honderd jaar zou echter 13 juli 2003 geweest zijn. Die duurde volgens de International Earth Rotation and Reference Systems Service (IERS) 1,5 duizendsten van een seconde korter dan 24 uur.

Wanneer de astronomische tijd meer dan 0,9 seconden achterhinkt op de atoomtijd, grijpt de IERS in. Dan wordt de ITU verwittigd, die op zijn beurt bepaalt op de schrikkelseconde op 1 juli of 1 januari wordt ingevoerd.

Maar tijdens een ITU-congres volgende maand in Genève zal de Amerikaanse afvaardiging het afschaffen van de schrikkelseconde voorstellen. Correcties zouden pas mogen ingevoerd worden wanneer de afwijkingen echt belangrijk worden. Dat zou honderden jaren kunnen duren.

Toestellen moeten immers tot op microsecondes met elkaar kunnen samenwerken. In het verleden zou dit al tot incidenten geleid hebben. Op 1 januari 1996 zou een Amerikaanse radiostation daardoor een verkeerd programma de lucht hebben ingezonden. Eén jaar later zou zelfs de hele Russische satellietnavigatie hebben plat gelegen.

Het is trouwens satellietnavigatie die aan de grond zou liggen van het Amerikaanse verzoek. Het GPS-systeem werkt immers niet met schrikkelseconden en loopt daardoor nu al veertien seconden achter op de wereldtijd. In de transportsector - vooral met vliegtuigen - zou dit het risico op ongevallen verhogen.

"Niet de schrikkelseconde, maar wel de slecht geprogrammeerde software is het probleem," reageert echter Andreas Bauch van de Universiteit van Braunschweig, waar de Duitse atoomtijd gemeten wordt. De afschaffing van de schrikkelseconde zou bovendien zelf ook tot complicaties kunnen leiden. Telescopen en satellieten zijn op de aanpassing aan de juiste tijd aangewezen om exacte metingen te doen in het heelal.

15:36 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Waar gevloekt wordt, wordt goed gewerkt

Op de werkvloer wordt in vijf procent van de gesprekken gevloekt. Maar daar is helemaal niets mis mee. Dat stelt de Amerikaanse psycholoog Timothy Jay. Hij voert zelfs aan dat dit taalgebruik voor iedereen nuttig is. Trouwens, in de vrije tijd wordt er in tien procent van de gesprekken gevloekt.

"Verbale agressie is positief," stipt maledictologie-specialist Jay aan. "Het zorgt er immers voor dat het niet tot fysieke agressie komt." Maar schimpen helpt volgens hem ook leraars om hun carrière-verloop gemakkelijker te verdragen en zieken om hun pijnen beter te kunnen verwerken.

Vloeken helpt volgens Jay bij het herstellen van het mentale en fysieke evenwicht. "Het dient als ventiel voor onderdrukte emoties die zich anders tegen zichzelf of anderen zouden richten," meent Jay nog. Ergernis leidt immers tot een opgewonden toestand en door het gebruik van krachtwoorden wordt die situatie weer afgebouwd.

Krachtwoorden zijn ook een vervangingswapen. Daarbij wordt gesproken over een schijngevecht, waarbij men zich door verbale uitlatingen wil laten gelden. "Een dergelijke strijd verhindert een fysiek gevecht," merkt Jay op. "Verbale aanvallen worden maatschappelijk nu eenmaal sneller getolereerd dan fysiek geweld."

Hij stipt aan dat verbale strijd op de werkvloer trouwens voor een betere arbeidsklimaat zorgen. Daarnaast stipt hij aan dat kleine meisjes evenveel krachtwoorden gebruiken als kleine jongens, maar dat mannen dat op volwassen leeftijd verder blijven doen. Bij vrouwen isdat veel minder het geval.

14:32 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Toerisme Eritrea moeilijk uit startblokken

Eritrea hoopt over vijftien jaar jaarlijks de kaap van de 600.000 toeristen overschreden te hebben. Het land heeft daarvoor onder meer een moderne kustweg aangelegd en hoopt dat de opening van Massawa International Airport in januari voor de nodige impulsen kan zorgen. Maar op dit ogenblik blijft de respons beperkt.

Volgens cijfers van de overheid zou Eritrea jaarlijks 150.000 toeristen aantrekken. Experts vrezen echter dat het toerisme nog altijd afgeschrikt wordt door de onstabiele situatie met blijvende spanningen na de grensoorlog met Ethiopië op het einde van het voorbije decennium. Bovendien zou ook de Eritrese bureaucratie een rem betekenen op de ontwikkeling van het toerisme.

Voor het conflict met Ethiopië bezochten 165.000 toeristen per jaar het land in de Hoorn van Afrika. Maar het conflict heeft er volgenshet persbureau Reuters voor gezorgd dat het land niet mee heeft kunnen profiteren van het lucratieve toerisme in Oost-Afrika. Ook nu nog zijn buitenlandse diplomaten pessimistisch over de toeristische plannen van de regering.

Een anonieme westerse diplomaat zei te geloven in het toeristisch potentieel van het land. "Maar dat zal nooit gerealiseerd worden indien de regering zo gekeerd blijft tegen de private sector," voegde hij daar aan toe. "Het verschil tussen hun beloftes aan privé-initiatieven en de werkelijkheid is bijzonder groot."

Eerder dit jaar waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds er al voor dat een gebrek aan transparante wetgeving en de groeiende rol vande staat in commerciële activiteiten het vertrouwen van investeerders ondermijnde.

"Maar er zijn tekenen van hoop," voert het persbureau aan. Daarbij wordt gewezen naar de Italiaans-Eritrese ondernemer Primo Giovanni, die na 42 jaar vanuit Italië is teruggekeerd naar zijn geboorteland en nu hotels bezit in Asmara, Massawa en de Dahlak-eilanden. Een aantal van zijn grote projecten werden echter maanden uitgesteld wegens een gebrek aan water.

De man stelde dat de slechte infrastructuur er geregeld voor zorgt dat hij zonder de nodige voorraden zit, wat uiteraard de klanten niet ergpleziert. "Maar de toeristische problemen hebben vooral te maken met het grensconflict en niet met het beleid van de overheid," voerde hij aan. "Indien dat probleem kan opgelost worden, mogen er veel Italiaanse investeerders verwacht worden."

12:59 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Japans gezin maakt teveel koolstofdioxide

Japan wil dat alle landen - met inbegrip van de Verenigd Staten en vooral China - instemmen bij gevecht tegen de klimaatverandering na afloop van het huidige Kyoto-protocol in 2012. Dat heeft de Japanse milieuminister Yuriko Koike verklaard. Maar Japan zit op dat vlak zelf nog met een grote uitdaging.

Japan heeft altijd benadrukt dat zijn invloed op de uitstoot van broeikasgassen in het niet verdwijnt in vergelijking met China, de grootste producent van dergelijke uitstoot na de Verenigde Staten. Het is echter de vraag hoe dergelijke landen overhaald kunnen worden om tot het verdrag toe te treden.

"Klimaatverandering kan niet door Japan of Europa alleen aangepakt worden," merkte Koike op. "Het is van essentieel belang dat de hele wereld inspanningen doet om dergelijke emissies terug te schroeven."

Vooral China zorgt in Japan voor bezorgdheid. Het land zorgde het voorbije jaar voor de grootste uitstoot van zwaveldioxide op de hele wereld en gevreesd wordt dat zijn uitstoot door de economische vooruitgang alleen nog maar verergerd zal worden.

"Dat zal een invloed hebben op de hele regio," waarschuwde Koike. "Het gaat hier niet alleen om opwarming van de aarde, maar over de kwaliteit van de atmosfeer en het water. Voor het welzijn van de regio moet dit probleem door gezamenlijke inspanningen opgelost of verbeterd worden."

In juli richtte Japan samen met de Verenigde Staten, China, Australië, India en Zuid-Korea het Asia-Pacific Partnership on Clean Development and Climate op. Dit wordt door sommigen echter beschouwd als een maneuver van de Verenigde Staten om de Kyoto-besprekingen wind uit de zeilen te halen.

De deelname van Japan aan het nieuwe initiatief is volgens Koike niet in tegenspraak met zijn deelname aan het Kyoto-protocol. Maar Japan heeft beloofd om zijn emissies met 6 procent terug te schroeven tegenover het niveau van 1990, maar heeft daar in realiteit 8 procent aan toegevoegd.

Koike beloofde dat Japan het streefdoel zou halen, maar zegt dat het transport en de gezinnen voor een grote uitdaging zorgen. De Japanse gezinnen stoten nu 28,8 procent meer broeikasgassen uit dan vijftien jaar geleden. "Hoe comfortabeler mensen wonen, hoe meer koolstofdioxide ze uitstoten," verklaarde ze. "Die mentaliteit moeten we proberen te veranderen."

11:48 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende