30-11-05

Julia Roberts blijft Hollywood-topdame

Julia Roberts (38) blijft de best bepaalde actrice van Hollywood. Dat blijkt uit de lijst 'Women in Entertainment Power' van de Hollywood Reporter. Roberts zou 20 miljoen dollar per film verdienen en is daarbij de grootverdiener onder de Hollywood-actrices, ondanks een sabatical leave om moeder te worden van een tweeling.

Julia Roberts wordt gevolgd door Nicole Kidman, die 17 miljoen dollar per film verdient. Die gaat daarmee Reese Witherspoon en Drew Barrymore (15 miljoen dollar) vooraf. Daarna volgen Renee Zellweger, Angelina Jolie, Cameron Diaz, Jodie Foster, Charlize Theron en Jennifer Aniston.

Roberts trad het laatst op in de film 'Ocean's Twelve'. Volgend jaar zal de actrice haar theaterdebuut maken op Broadway. Daarbij krijgt ze een hoofdrol in 'Three Days of Rain', naast Paul Rudd, bekend van de televisiereeks Friends.

Nadat ze in 2001 voor haar rol in 'Erin Brockovich' de Oscar had gekregen voor beste actrice, stegen haar gages tot op de hoogte van mannelijke vedetten als Tom Cruise. Roberts won tussen 1991 en 2004 ook negen keer de People's Choice Award, waarmee haar blijvende populariteit bij het bioskooppubliek duidelijk wordt.

23:46 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Chinees moet Europees-Japans boeren

De Chinese landbouwers moeten de kwaliteit van hun teelten afstemmen op de normen die gesteld worden in Japan en de Europese Unie. Dat heeft de Chinese regering benadrukt. Er wordt aan toegevoegd dat de exportmogelijkheden volgend jaar anders zwaar zullen terugvallen.

In maart volgend jaar komt in Japan een nieuwe voedselwet in voege. Daarbij worden aan ingevoerde voedingsproducten 50.000 nieuwe normen opgelegd. Het gaat onder meer om maximumwaarden voor de aanwezigheid van scheikundige reststoffen, zoals pesticides, in voedingsproducten en groenten. In de Europese Unie worden vanaf volgend jaar nieuwenormen opgelegd aan ingevoerde vleesproducten.

Japan en de Europese Unie vormen de grootste buitenlandse afnemers van de Chinese voedingssector. Eén derde van de export gaat naar Japan, maar ook Europa heeft een aandeel van tien procent in de Chinese voedselexport.

Volgens de Chinese overheid dreigen de groententeelt en theeproductie het zwaarst getroffen te worden door de Japanse en Europese maatregelen. De overheid zou trainingen organiseren om de Chinese boeren te helpen zich aan te passen aan de nieuwe vereisten.

22:16 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Engeland plaatst kernenergie op agenda

Groot-Brittannië gaat zijn energiebeleid herzien. Dat heeft de Britse premier Tony Blair bekend gemaakt. Midden volgend jaar zou beslist worden hoe het dreigende energietekort zou kunnen opgevangen worden. Daarbij wordt ook kernenergie opnieuw op de agenda geplaatst.

Een rapport van twee jaar geleden stelde dat de nucleaire kosten niet duidelijk waren en dat bronnen zoals wind- en zonnekracht, samen met een efficiënter gebruik van fossiele brandstoffen, zouden volstaan om de Britse energievoorziening te garanderen. De klimaatverandering, de stijgende brandstofprijzen, de noodzaak aan eigen energievoorziening en de naderende vervanging van verouderende hebben de Britse regering echter van mening doen veranderen.

"In de herziening zal vooral bekeken worden of we zullen overstappen op de ontwikkeling van een nieuwe generatie kerncentrales," vertelde de Britse premier aan vertegenwoordigers van de industriesector. Volgens deze laatste zou deze stap een signaal naar de rest van de wereld kunnen zijn om nieuwe kerncentrales te bouwen of ze definitief te sluiten.

"De huidige kerncentrales zullen moeten vervangen en volgens ons moeten ze uitgebreid worden," vertelde Nigel Withey, directeur van de Britse energieconsulent Inenco, aan het persbureau Reuters. "Hernieuwbare brandstoffen kunnen hun deel bijdragen, maar dat zal beperkt blijven. Wij zien geen belangrijk alternatief voor kernenergie."

Sommigen menen dat Blair nu al besloten is om opnieuw in kernenergie te investeren, maar dat een aantal politici van zijn centrum-linkse Labor-partij zich daar tegen verzetten. In ieder geval vertelde Blair aan de Confederation of British Industry (CBI) dat de verouderende steenkool- en kerncentrales over vijftien jaar een enorm tekort zouden veroorzaken in de Britse energievoorziening.

Volgens de huidige plannen zou in 2023 nog slechts één Britse kerncentrale operationeel zijn. Zonder nieuwe investeringen zal de kernenergie in 2010 nog slechts 4 procent voorzien van de Britse energiebehoefte.

Op dit ogenblik is dat 21 procent. Veertig van zijn partijgenoten hebben echter een petitie ondertekend tegen de bouw van nieuwe krachtcentrales. Anderzijds kan Blair voor zijn nucleaire plannen wellicht rekenen op de steun van de conservatieven.

20:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wordt ook Iraans ruimteprogramma gecontesteerd?

De Iraanse ruimtevaartorganisatie probeert in het buitenland zo snel mogelijk technologie aan te schaffen voor zijn satellietprogramma. Volgens het persbureau Associated Press wil het land daarmee vermijden dat het Westen ook hier beperkingen zou opleggen, net zoals voor zijn nucleair programma.

"Iran heeft grote ruimtevaartambities en wil zijn technologische mogelijkheden tonen, maar ook zijn omgeving afspeuren," stipt Associated Press aan. "De Verenigde Staten hebben daar immers honderdduizenden troepen gestationeerd. Bovendien wil Iran met die ruimtevaart zichzelf profileren als een regionale supermacht."

Andere landen zijn daarentegen bezorgd om de militaire toepassingen van het Iraanse ruimteprogramma. Dat geldt vooral voor Israël, dat door het islamitische regime in Teheran niet wordt geduld. De Iraanse Shahab3-raket heeft een reikwijdte van 1.900 kilometer en kan zowel Israël als de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten bereiken.

Iran daarentegen stelt dat het alleen maar in staat wil zijn om zijn eigen satellieten in de ruimte te sturen om natuurrampen te bestuderen en zijn telecommunicatie te verbeteren. Het land beweert hetzelfde van zijn atoomprogramma, maar de Verenigde Staten en andere landen vrezen dat Iran de bedoeling heeft om nucleaire wapens te ontwikkelen.

Vele landen proberen het Iraanse atoomprogramma te blokkeren en Iran vreest dezelfde dreiging voor zijn ruimteproject. Iran heeft vorige maand de Sina-1, zijn eerste kleine satelliet, gelanceerd aan boord van een Russische raket. Een tweede satelliet, de Mesbah, wordt gebouwd met behulp van het Italiaanse bedrijf Carlo Gavazzi Space en zou over twee maand door een Russische raket gelanceerd worden.

De twee satellieten zouden Iran een beperkte mogelijkheid geven om het hele Midden-Oosten vanuit de ruimte te bestuderen. Maar Iran wil nu ook een satelliet met één van zijn eigen raketten lanceren. Het land heeft bekend gemaakt een Shahab4-raket te ontwikkelen die een satelliet in een baan om de aarde zou kunnen brengen. Verdere details werden niet bekend gemaakt.

"We moeten daar snel werk van maken," benadrukte Mohammad Reza Movaseghinia, een woordvoerder van het Iraanse ruimteprogramma. "Anders lopen we risico op politieke en economische repressailles." Aan de Iraanse universiteiten zijn de voorbije jaren talloze aerospace-departementen opgericht en Iraanse technici worden in Italië, Rusland en China getraind in het ontwerpen en bouwen van satellieten.

Voor de volgende vijf jaar heeft Iran een ruimtevaartbudget van 500 miljoen dollar vrijgemaakt. Iran is nu het 43ste land van de wereld dat een ruimtesatelliet bezit, maar de ambities liggen hoger. "We moeten onze eigen satellieten en raketten kunnen bouwen," voerde Ahmad Talebzadeh, hoofd van de Iraanse ruimtevaartorganisatie, aan. "Op het gebied van ruimtevaarttechnologie moeten we tot de top acht behoren."

Het land wijst erop dat de Verenigde Staten Afghanistan en Irak eerst vanuit de ruimte observeerden vooraleer ze die landen binnen vielen. "Wij moeten gelijkaardige mogelijkheden hebben om ons te kunnen verdedigen," benadrukten de Iraanse ruimtevaartspecialisten.

Iran stelt echter dat de Sina1-satelliet in staat is om Israël te observeren, maar geen militaire toepassingen heeft. De Sina1 wordt beschreven als onderzoeksapparatuur, maar zou geen voorwerpen kunnen onderscheiden die kleiner zijn dan 15 meter.

Rusland is de belangrijkste ruimtevaartpartner van de Iraanse regering. "Nucleaire specialisten zeggen dat ze geen goede ervaringen hebben met Rusland," aldus Talebzadeh. De Russen zouden immers bijzonder traag zijn in het afwerken van een Iraanse nucleaire kerncentrale. "Maar er zijn weinig landen waar we de technologie kunnen kopen. Bovendien is Rusland een wereldleider op het gebied van ruimtetechnologie."

In januari tekende Iran een contract met Rusland voor de bouw en de lancering van een telecommunicatiesatelliet. Dat zou binnen de twee jaar moeten gebeuren. Met het contract is een bedrag van 132 miljoen dollar gemoeid. Iran heeft ook een overeenkomst met China en Thailand om een gezamelijke satelliet te lanceren.

19:27 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vietnam wil meer yachttoerisme

De haven van het Vietnamese Danang krijgt een infrastructuur voor yachts, waarmee de stad een grotere groep buitenlandse toeristen hoopt te kunnen aantrekken. De promotie gaat gepaard met een internationale regatta, die voorlopig gepland is voor de maand augustus.

Vietnam probeert zich in het buitenland steeds meer als een toeristische bestemming op te werpen. Onlangs werden de stranden in de buurt van Danang door het magazine Forbes nog bestempeld als één van de mooiste van de hele wereld.

De yachthaven wordt gebouwd door Goodman Marine International Overseas. Er is niet gemeld hoeveel er in de uitbouw van de infrastructuur wordt geïnvesteerd. Het bedrijf stelt dat de Vietnamese kustlijn en zijn gunstig klimaat een ideale bestemming maken voor het yachttoerisme.

De regatta, waarbij van de Da Nang Bay wordt gevaren naar het Furama Resort en Cham Island, wordt door Goodman georganiseerd. Daarmee hoopt Goodman de troeven van Da Nang en Vietnam voor het yachting en het cruisetoerisme ruimer in de kijker te kunnen zetten.

18:08 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Apollo-veteranen opnieuw in actie

Ruim 35 jaar na de eerste Amerikaanse maanwandeling zijn de NASA-technici van destijds terug uit pensioen geroepen om mee te werken aan het nieuwe programma voor bemande maanreizen van de Verenigde Staten. Dat meldt de krant USA Today, eraan toevoegend dat niemand spijt blijkt te hebben van zijn verstoorde rustige oudere dag.

Een aantal van die Apollo-veteranen werkt nu als part-time consulent voor de NASA of private bedrijven die aan het maanproject meewerken. Anderen zijn zelfs opnieuw volop aan de slag gegaan. Zo is voormalig technicus Leonard Nicholson (67) nu belast met de leiding van een team van Boeing-Northrop om een nieuw maanschip te ontwerpen. Mel Rimer (67) werd ingeschakeld om andere voormalige collega's te overtuigen mee in het programma te stappen.

Astronaut Eugene Cernan was in 1972 de laatste die op de maan rondliep. Daarna moesten de leden van het Apollo-team hun ontgoocheling verbijten en werden ze ingeschakeld bij andere NASA-programma's. Enkelen werden aan het hoofd gesteld van de vloot ruimteveren, terwijl anderen ingeschakeld werden bij het internationaal ruimtestation of nucleair aangedreven ruimtetuigen bestudeerden.

"Maar ze zijn de Apollo-tijd niet vergeten," voert USA Today aan. "We hadden plannen om van de maan een buitenpost voor experimenten en exploratie te maken," benadrukte Bob Haslett (69). "Dat is echter nooit gebeurd. Het voelt goed dat we daar nu toch mee doorgaan."

De veteranen stellen dat het ontwikkelen van een project nu veel gemakkelijker is dan in de jaren zestig. "Toen moesten we het met een schoolbord en ponskaarten doen, nu kunnen we met computers werken," stipte Haslett aan. De krant voegt er echter aan toe dat het nieuwe maanprogramma bijna een kopie is van de Apollo-strategie. "De Apollo-technici hadden het bijzonder goed uitgedokterd," benadrukte John Connolly, één van de leiders van het nieuwe programma.

Het was NASA-directeur Michael Griffin zelf die een groep Apollo-veteranen uitnodigde om de nieuwe plannen te bekijken en te evalueren. Ook Robert Seamans (87), tijdens het grootste gedeelte van het Apollo-programma onderdirecteur van de NASA, behoorde daarbij. Hij zou aangeraden hebben om de maanlander weer met het moederschip te laten koppelen voor de terugkeer naar de aarde, in plaats van rechtstreeks terug te keren, zoals oorspronkelijk was vooropgesteld.

17:02 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sambadansers doen aan wereldcultuur

De Belgische reuzen behoren voortaan tot het Werelderfgoed van de Unesco, maar de organisatie heeft bij die gelegenheid wereldwijd nog meer typische cultuuruitingen in die lijst opgenomen, waaronder een hele reeks Afrikaanse rites, maar ook een Braziliaanse samba-stijl en een ossenherders-traditie uit Costa Rica.

In totaal werden 43 cultuuruitingen nieuw opgenomen in het Werelderfgoed. Tweederden daarvan komen uit ontwikkelingslanden. "Velen daarvan komen uit Afrika, maar het continent is ook één van de grootste cultuurreservaten van de wereld," merkte Koichiro Matsuura, directeur-generaal van de Unesco, op.

In de Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage of Humanity, die in 2001 werd ingevoerd, telt nu 90 cultuuruitingen. Voortaan behoort volksmuziek uit Albanië, Bulgarije, Sardinië, Mongolië, Algerije, Slovakie, Armenië, Bangladesh en Mozambique tot het Werelderfgoed.

Ook een aantal dansen werden in de lijst opgenomen. Naast de Braziliaanse Samba va, Roda, zijn er ook traditionele dansen uit Bhutan, Tsjechië, Dominikaanse Republiek, Guatemala, Malawi, Zambia en Zimbabwe.

Verder behoren voortaan ook theatervormen uit Cambodja, India, Japan en Maleisië en festivals uit Marokko, Nicaragua, Korea en Spanje voortaan tot het Werelderfgoed, net zoals oude vertellingen uit Palestina, de Filippijnen, Rusland en riten en cultussen uit Nigeria, Roemenië, Senegal & Gambia en Turkije.

Daarnaast werden ook de culturen van Xinjiang Uyghur Muqam (China), Palenque de San Basilio (Colombië), Bedu in Petra en Wadi Rum (Jordanië), Yaaral en Degal (Mali) en de Gong-cultuur uit het Centrale Hoogland van Vietnam opgenomen.

Tenslotte werden ook textieltradities uit Peru en Oeganda erkend als Werelderfgoed. Dat geldt eveneens voor een ossewagen uit Costa Rica. Er staat ook één wapen op de lijst, namelijk de Indonesische kris.

16:07 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Frankrijk opent school voor videogames

In het Franse Angoulême is maandag de Ecole Nationale du Jeu et des Médias Interactifs Numériques (ENJIM) geopend. De school, die volledig gewijd is aan het videospel, is volgens de directie uniek in Europa.

De nieuwe school heeft tot doel om binnen een internationale context beroepsmensen, onderzoekers en kunstenaars van hoog niveau op te leiden en een basis te bieden voor het onderzoek, het uitbouwen van bedrijven en producten binnen de sector van het videospel.

"Het videospel mag wrden beschouwd als een experimenteel veld voor de media van de 21ste eeuw," benadrukt de ENJIM-directie. De school geeft mogelijkheid tot specialisatie in zes vakgebieden: spelontwerp, programmatie, visuele creatie, auditieve creatie, projectbeheer en ergonomie.

De school is gevestigd in de gebouwen van het Centre Nationaal de la Bande Dessinée et de l'Image (CNBDI) en biedt plaats van maximaal 45 studenten, afkomstig uit opleidingen zoals informatica, audivisuele media, plastische kunsten en muziek.

14:11 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Arabieren blijven mega-shoppen

Het staatsbedrijf Dubai Ports World (Verenigde Arabische Emiraten) heeft zich akkoord verklaard om 5,7 miljard dollar te betalen voor de Britse groep P&O. Dat is voorlopig de laatste overname van grote industriële groepen door Arabische investeerders tijdens de voorbije twaalf maanden.

In oktober vorig jaar werd het Britse hydro-gigant South Staffordshire voor 262 miljoen dollar overgenomen door de First Islamic Investment Bank uit Bahrein. Twee maand later volgde de verkoop van het Amerikaanse havenbedrijf CSX aan Dubai Ports voor een bedrag van 1,15 miljard dollar. Dubai Ports troefde daarbij de twee grootste containerhaven-operatoren af.

Het lopende jaar begon met de investering van Dubai Holding in DaimlerChrysler. Met een bedrag van 1 miljard dollar werd Dubai Holding, eigendom van de regerende familie, meteen de derde grootste aandeelhouder van de autoconstructeur. In maart kwam Tussauds, de groep van de wassenbeeldenmusea, voor een bedrag van 1,5 miljard dollar in handen van een private investeringsfirma die eveneens in handen is van de regering van Dubai.

In juli verkocht het Italiaanse Mediobanca 5 procent Ferrari-aandelen voor een bedrag van 138 miljoen dollar aan de Mubadala Development Company, een investeringsgroep die eigendom is van de regering van Abu Dhabi. Diezelfde maand werd 55 procent van Turk Telekom voor 6,55 miljard dollar verkocht aan een joint-venture, geleid door Saudi Oger Telecom.

In augustus nam Dubai Dubal een aandeel van 25 procent in het Canadese Global Alumina en in oktober werd het investeringsbedrijf Istithmar PJSC (Dubai) voor een bedrag van 274 miljoen dollar eigenaar van het kantoorgebouw One Trafalgar Square in Londen. Deze maand werd ook 230 Park Avenue (New York) voor 705 miljoen dollar aan de portefeuille van Istithmar toegevoegd.

Nog deze maand kondigde Tussauds aan het aandeel van British Airways in de Londen Eye, de grootste toeristische attractie van Londen, te zullen overkopen. Tevens worden de Abu Dhabi Investment Authority en de Kuwait Investment Authority genoemd als mogelijke kandidaten voor een minderheidsaandeel in de Industrial and Commercial Bank of China.

12:51 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ziet Greenspan het nog altijd juist?

Alan Greenspan, de voorzitter van Amerikaanse Federal Reserve, wordt in de Verenigde Staten algemeen geprezen voor het feit dat hij tijdens zijn 18-jarig mandaat de inflatie in stand heeft kunnen houden. Maar dat is volgens analisten in belangrijke mate te danken aan tientallen miljoenen werknemers in China, India en Oost-Europa.

Het toevoegen van al die werknemers aan de wereldwijde arbeidsbevolking heeft de concurrentie immers doen stijgen. Dat heeft de lonen, de grootste kost van de werkgevers, in de westerse wereld in bedwang gehouden en dus ook de prijzen. Maar dat heeft ook voor gezorgd dat vele arbeidsplaatsen naar elders zijn verdwenen.

Sinds het begin van deze eeuw zijn er in de Amerikaanse productiesector meer dan drie miljoen jobs - één op zes - verdwenen. "Een groot gedeelte van die jobs komt nooit meer terug," benadrukte Mark Zandi, economist bij consulent Economy.com. Bij de overgebleven jobs is er een grotere druk gekomen op de lonen, aangezien bedrijven dreigden met het overhevelen van nog meer productie naar lage loonlanden.

Na de productiesector volgde echter ook de dienstenindustrie. Door de mogelijkheid om grote hoeveelheden informatie digitaal naar verre bestemmingen te versturen, werden ook high-tech activiteiten, zoals architectuur, computer software, medische dienstverlening en machinebouw naar het buitenland overgeheveld.

"Het is misschien leuk te vieren dat de inflatie onder controle gehouden kon worden," voerde Thea Lee, beleidsdirecteur bij de American Federation of Labor and Congress of Industrial Organizations (AFL-CIO). "Maar het is heel wat minder leuk om dat te vieren met een stagnerende of dalende levensstandaard voor het grootste gedeelte van de bevolking."De enorme aanvoer van goederen heeft de Verenigde Staten opgezadeld met een handelstekort dat een recordhoogte heeft bereikt. Dat moet gefinancierd worden met buitenlandse leningen. In 1987, het jaar dat Greenspan Fed-voorzitter werd, had het land een handelstekort van 160,7 miljard dollar (huidige cijfers). Vorig jaar was dat opgelopen tot 668,1 miljard dollar. Dit jaar wordt nog een hoger bedrag in het vooruitzicht gesteld.

Greenspan is een groot supporter van de vrije handel en stelt dat het huidige tekort langzaam zal afgebouwd worden zonder de Amerikaanse economie te destabiliseren. Andere economisten vrezen echter dat het buitenland plots zal stoppen om Amerikaanse investeringen vast te houden. Dat zou volgens leiden tot een devaluatie van de dollar en de Amerikaanse aandelen.

Het verlies aan tewerkstelling wil Greenspan opvangen door een hogere scholing, zodat er meer werkkrachten zijn voor high-tech activiteiten in plaats van laaggeschoolde jobs, die toch steeds meer naar andere landen verhuizen. Dat zou volgens hem meteen ook een oplossing betekenen voor de steeds groter wordende loonverschillen in de Verenigde Staten.

Uit officiële cijfers blijkt immers dat de top twintig procent van Amerikaanse huisgezinnen 50,1 procent van het totale Amerikaanse inkomen opeisen, terwijl voor de laagste twintig procent amper 3,4 procent is voorzien. Maar sommige analisten zijn er niet zeker van dat de benadering van Greenspan zal werken, aangezien ook high-tech arbeidsplaatsen naar het buitenland worden overgeheveld.

10:21 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Oliesector kijkt opnieuw naar Zuid-Californië

Door de stijgende energieprijzen worden minder productieve oliegebieden voor de petroleummaatschappijen opnieuw interessant. Dat heeft in Zuid-Californië opnieuw een hele industrie doen ontstaan. Insiders achten het niet onmogelijk dat 3.000 oude bronnen opnieuw aangeboord zullen worden.

Zuid-Californië telde ooit 33.000 actieve oliebronnen. Daarvan zijn er op dit ogenblik nog amper 4.000 in gebruik. Maar volgens Iraj Ershagi, directeur petroleumtechnologie aan de University of Southern California, zouden op korte termijn wel eens 3.000 verlaten bronnen opnieuw operationeel worden. In een aantal gevallen zijn al 45 jaar oude bronnen opnieuw aangeboord.

Ershagi stelt dat een groot aantal oliebronnen in Zuid-Californië veel te vroeg werden gesloten. "Sommige bronnen werden opgegeven nadat amper 20 tot 25 procent van de olie was bovengehaald," benadrukt hij. "Dat is belachelijk. Met de huidige technologie kan gemakkelijk 50 procent van de voorraad worden opgepompt."

De stranden van Zuid-Californië kenden ooit een echte kolonisatie met oliebronnen. Maar na een zwaar olielek in 1969, waarbij de kustlijn van Santa Barbara werd vervuild, begon de publieke opinie zich tegen de oliewinning te keren.

Naarmate de grondprijzen stegen en de milieuwetgeving strikter werd, begonnen de oliebedrijven de boortorens af te breken en te vervangen door woningen en winkelcentra. Maar toch zijn er in het gebied nog veel oliesites overgebleven.

Rich Baker, woordvoerder van de Division of Oil, Gas and Geothermal Resources van Californië, achtte het niet onmogelijk dat de hoge olieprijzen ertoe zouden leiden dat de huizen opnieuw zouden worden afgebroken en dat het boren opnieuw zou beginnen. "Dat is eerder al gebeurd en er is nog altijd een grote voorraad overgebleven," voerde hij aan.

08:50 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ziekenhuis gevaarlijker dan vliegtuig

Ziekenhuizen zijn gevaarlijker dan vliegtuigen. Dat blijkt een studie van World Alliance for Patient Safety (WAPS) van de Wereld Gezondheids Organisatie. In een ziekenhuis loopt men één kans op driehonder om te sterven door een medische fout. Het risico om te sterven in een vliegtuigongeval bedraagt één op tien miljoen.

"Paradoxaal genoeg hebben meer mensen schrik van een luchtreis dan van de gezondheidszorg," vertelde WAPS-voorzitter Liam Donaldson aan het persbureau Reuters. Hij stelde dat het hoge risico in de gezondheidssector aangeeft dat er duidelijk veranderingen moeten komen.

"De gezondheidssector zal van andere takken moeten leren hoe er van veiligheid een absolute prioriteit gemaakt moet worden," aldus Donaldson. "Andere sectoren met hoge risico's hebben hun veiligheid door de decennia heen stelselmatig verbeterd, met de vliegtuigindustrie als beste voorbeeld. Alleen de gezondheidssector is daar niet in geslaagd."

In Britse ziekenhuizen stierven het voorbije jaar meer dan tweeduizend patiënten door ongevallen of medische fouten, zoals verkeerde diagnoses, laattijdige ingrepen en verkeerde geneesmiddelen. "De helft van die tragedies had kunnen vermeden worden indien men geleerd had uit voorgaanden uit het verleden," aldus nog de WAPS.

08:05 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Economie in de media

De luchtgitaar hoeft niet langer geluidloos te blijven. Finse studenten hebben ervoor gezorgd dat de weergaloze solo's en riffs van de virtuoze luchtgitaristen de passende klank krijgen. De studenten hebben een computerprogramma ontwikkeld waarbij een camera de hand bewegingen van de stergitaristen in de lucht volgt en er de passende riffs aan toevoegt. De software volgt de handen, maakt onderscheid tussen bewegingen en zet die in gitaarklanken om. Het idee kwam vanAki Kanerva, Juha Laitinen en Teemu Mäki-Patola, toen zij in het kader van hun studie aan de Technische Universiteit van Helsinki een virtueel instrument wilden scheppen. In het Finse Oulu vindt jaarlijks het wereldkampioenschap luchtgitaar plaats. De studenten plannen een nieuwe versie van het systeem. Would-be gitaristen zullen aldus met behulp van een gewone computer en een webcam hun kunstjes in de lucht thuis met klank kunnen in de verf zetten.

Groot-Brittannië blijft erbij dat het alleen afstand doet van de korting op zijn bijdrage aan de Europese begroting als de Europese Unie de landbouwsubsidies flink verlaagt. Dat heeft de Britse premier Tony Blair dinsdag duidelijk gemaakt. Omdat Frankrijk zich blijft verzetten tegen verdere verlaging van de subsidies, waarvan vooral Franse boeren profiteren, ziet het er naar uit dat onderhandelingen over de EU-begroting voor 2007-2013, die over twee weken worden gehouden, zullen mislukken. Bij de eerste onderhandelingsronde in juni werd geen overeenstemming bereikt. Blair heeft als compromis voorgesteld om de begroting van 871 miljard euro die in juni werd gepresenteerd door de toenmalige EU-voorzitter Luxemburg, omlaag te brengen door onder andere een kleiner bedrag uit te trekken voor hulp aan de armere landen van de EU, maar daar willen die landen niets van horen.

Het kabel- en telecommunicatiebedrijf Telenet Group Holding heeft in het derde kwartaal van 2005 een nettoverlies van 6,1 miljoen euro behaald, tegenover een verlies van 1,8 miljoen euro een jaar eerder. Dat meldt het bedrijf in zijn eerste kwartaalrapport sinds de beursintroductie in oktober. Telenet heeft er vertrouwen in de voor 2005 vooropgestelde doelstellingen te halen. Per aandeel kwam het nettoverlies over het derde kwartaal uit op -0,07 euro, tegen -0,02 euro een jaar eerder.

De Japanse sonde Hayabusa, die vorige week bij een landing op de asteroïde Itokawa, op ongeveer 290 miljoen kilometer van de aarde, stalen van het hemellichaam zou hebben genomen, heeft omwille van motorproblemen volgens het Japanse ruimtevaartbureau Jaxa moeilijkheden om naar de aarde terug te keren. De sonde zou in juni 2007 landen in het Australische Woomera, zodat wetenschappers voor het eerst over materiaal van een asteroïde zouden kunnen beschikken.Indien er geen oplossing voor midden december komt, kan de terugkeer drie jaar later plaatsvinden. Pas dan bevindt de Hayabusa zich in een ideale positie en afstand om die terugreis aan te vatten. Maar er bestaat twijfel of de batterijen van de sonde het zolang kunnen volhouden.

Zeventig procent van de publieke websites van de Europese overheid zijn onvoldoende toegankelijk en niet conform aan de regels zoals die werden opgelegd door het World Wide Web consortium (W3C). Een slechte ergonomie en fouten in het concept maken dat de sites ontoegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Dat blijkt uit een studie in opdracht van het Britse voorzitterschap van de Europese Unie, die op de Franse nieuwssite ZDNet.fr wordt aangehaald. Het merendeel van deEuropese websites heeft nog heel wat werk voor de boeg alvorens ze als toegankelijk kunnen worden beschouwd. De gebrekkige toegankelijkheid treft vooral personen met een visuele, auditieve of motorische handicap.

Gouverneur Mark Warner van Virginia heeft de terdoodveroordeling van Robin Lovitt omgezet in een levenslange gevangenisstraf. Dat heeft een woordvoerder van de gouverneur dinsdag laten weten. Lovitt zou deze week worden geëxecuteerd en daarmee de duizendste veroordeelde in de Verenigde Staten zijn die ter dood zou worden gebracht, sinds dedoodstraf in 1976 weer werd ingevoerd. Volgens de advocaten van Lovitt hadden DNA-testen de onschuld van hun klant kunnen aantonen. Dat DNA-materiaal zou echter zijn vernietigd om ruimte te maken in de opslagkamers van het gerechtshof. Een recordaantal van 199 executies wordt voltrokken in 1935. Tegenwoordig is de doodstraf mogelijk in 38 Amerikaanse staten.

De Wereldbank heeft voor het eerst in meer dan dertig jaar een lening goedgekeurd aan Irak. Het gaat om een bedrag van 100 miljoen dollar (85 miljoen euro), dat bestemd is voor verbetering van het onderwijs in het land. Dat maakte de bank dinsdag bekend. Het geld wordt gebruikt om de te grote aantallen leerlingen op de Iraakse scholen terug te dringen en een basis te leggen voor de hervorming van het onderwijssysteem. Overvolle klaslokalen dragen in belangrijke mate bijaan het lage aantal inschrijvingen en de vele voortijdige schoolverlaters in Irak, aldus projectleider Peter Buckland. "Er zijntwee keer zoveel leraren als klaslokalen in Irak en bijna een vijfde van de scholen voor het basis- en het voortgezet onderwijs draait dubbele of zelfs drievoudige diensten." De lening zal de constructie en de inrichting van ongeveer 82 nieuwe scholen voor het basis- en het voortgezet onderwijs financieren. In die gebouwen is ruimte voor circa 57.000 leerlingen.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties zal de internationale gemeenschap vragen voor volgend jaar 4,7 miljard dollar (4,2 miljard euro) bijeen te brengen voor humanitaire activiteiten. Dat heeft een woordvoerder van Annan dinsdag laten weten. Annan en VN-noodhulpcoördinator Jan Egeland zullen zich woensdag met de oproep tot de internationale gemeenschap richten. De 4,2 miljard euro is bestemd voor humanitaire activiteiten in 26 landen. In demeeste gevallen gaat het om Afrikaanse landen. Zo is ongeveer 1 miljard euro nodig om gestalte te geven aan een vredesakkoord dat rebellen in het zuiden van Sudan met de regering in hoofdstad Khartum hebben gesloten.

De Russische president Vladimir Poetin heeft Aleksander Medvedev de laan uitgestuurd als directeur-generaal van de Russische raketbouwer Kroenitsjev en heeft in zijn plaats Vladimir Nestorov benoemd, zo heeft het Russische persbureau Itar-Tass gemeld. De voorbije weken heeft Poetin al een reeks herschikkingen doorgevoerd in het staatsapparaat. Waarom Medvedev (53) is ontslagen, is niet duidelijk. Hij was sinds 2001 hoofd van Kroenitsjev, dat samen met Energija eentoonaangevende Russische raketbouwer is. Het vervaardigt onder meer raketten, raketmotoren, modules voor het Internationaal Ruimtestation en andere ruimtetuigen. Kroenitsjev kwam de voorbije maanden wel een paar keer in opspraak in verband met mislukte raketlanceringen en andere incidenten. Anderzijds heeft Poetin de jongste tijd ook geschoven met sleutelposten binnen zijn regering. Waarnemers menen dat hij pionnen in stelling wil brengen voor de presidentsverkiezingen in 2008 waarbij hij zelf geen kandidaat kan zijn.

07:57 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-11-05

Sexy managers minder bekwaam?

Een sexy voorkomen zou de carrière van een vrouw wel eens kunnen dwarsbomen. Dat blijkt althans uit een onderzoek van een Amerikaanse universiteit. Een vrouw in een zakelijke kledij wordt volgens de onderzoekers hoger ingeschat dat wanneer ze een frivoler outfit draagt.

Een team van het departement psychologie aan de Lawrence University in Appleton (Wisconsin) toonde proefpersonen video's van een zakenvrouw die over haar achtergrond en hobby's praatte. De video's toonden haar als manager en receptioniste, met telkens een variant in zakelijke en sexy kledij.

De manager-figuur met zakelijke kledij kreeg een hoge score op het gebied van competentie. In een frivoler outfit bleek ze heel wat minder hoog ingeschat te worden door de proefpersonen. Bij de receptioniste-figuur maakten ze echter geen enkel gewag over een verschil in competentie.

"Vrouwen worden veelal aangemoedigd om hun sex-appeal uit te spelen," benadrukte onderzoeksleider Peter Glick. "Ons onderzoek wijst echter aan dat vrouwen in topfuncties er goed aan doen om zich klassieker te kleden, willen ze het respect van hun medewerkers krijgen."

23:52 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wie verdient aan amateurjournalistiek?

Steeds meer moedigen media hun publiek aan om zelf foto's door te sturen voor publicatie. Een Britse fotobureau wijst er echter op dat de gebruiksvoorwaarden meestal zo zijn opgesteld dat de fotograaf alle rechten en dus ook alle mogelijke inkomsten van zijn beelden verliest.

In Groot-Brittannië wordt de Daily Telegraph bekritiseerd voor wat genoemd wordt drakonische gebruiksvoorwaarden die daarbij gehanteerd worden. "Daarbij wordt gesteld dat deze occasionele medewerkers misbruikt worden," voert The Guardian aan. "De krant eist immers alle auteurs- en gebruiksrechten op."

Dat betekent dat de krant de foto's kan verkopen of voor eigen reclamedoeleinden kan gebruiken. "Het is volledig terecht dat uitgevers aan het publiek bijdragen vragen, maar ik heb er problemen mee dat ze daarbij zo inhalig tewerk gaan," benadrukte Kyle MacRae, eigenaar van Scoopt, een persbureau dat amateurfoto's verkoopt aan de media.

MacRae zegt problemen te hebben met het feit dat deze amateurfoto's commercieel gebruikt zouden worden, zonder dat de auteur daar ook maar enige vergoeding zou voor krijgen. "Dat is een grove uitbuiting van de goodwill van het publiek," voerde ze aan.

Sinds de aanslagen op de Londense metro vragen de Britse kranten steeds meer aan lezers om foto's en reportages op te sturen. "Maar die amateur-fotografen dreigen de kans mis te lopen om lucratieve overeenkomsten te sluiten met andere kranten, bibliotheken en reclamebureau's," merkte ze op.

"Onder deze voorwaarden zou een amateurfoto de cover van Time kunnen halen of gebruikt kunnen worden voor een lucratieve reclamecampagne," aldus MacRae. "Maar de krant krijgt daarvan de inkomsten. De auteur blijft zonder enige betaling achter."

De Britse National Union of Journalists zou op dit ogenblik werken aan een gedragscode voor amateurjournalisten. Daarbij zou ook aandacht besteed worden aan dit soort praktijken.

23:03 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bedreigen Polen de Zweedse gezondheidszorg?

De wereldberoemde Zweedse gezondheidszorg dreigt in gevaar te komen door het steeds groter aantal Poolse tandartsen en Thaise geneesheren die in het Skandinavische land praktijken opzetten aan tarieven die slechts een fractie bedragen van de officiële normen.

"Zoals de Poolse loodgieter in Frankrijk het symbool is geworden van de bedreiging van goedkope werkkrachten uit de nieuwe EU-landen, worstelen de Zweden met het fenomeen van Poolse tandartsen en Thaise dokters die veel minder aanrekenen dan hun Zweedse concurrenten," meldt het persbureau AFP.

In Stockholm was er eerder dit maand 'City Dental', een medisch centrum met uitsluitend Poolse tandartsen. "Betekent dit het einde van het Zweedse model," vroeg tandarts Marja Torsteinsrud zich af in een lezersbrief aan de krant Dagens Nyheter. "Op korte termijn zijn de patiënten gelukkig, maar uiteindelijk zullen alleen zakenlui en profiteurs aan het langste eind trekken."

"Het is inderdaad een probleem," gaf Ingeman Olsson, woordvoerder van het Zweedse ministerie van gezondheidszorg toe. "Maar de regering heeft altijd gezegd open te staan voor concurrentie indien die op een eerlijke en wettelijke manier zou worden gevoerd."

Gesteld wordt dat het team van Poolse tandartsen Zweden na zes maanden zou verlaten, zodat de extreme sociale bijdragen zouden kunnen vermeden worden. De groep zou dan voor weer zes maanden vervangen worden door een ander Pools team. "Deze praktijken zijn tegen de geest van de Zweedse wet," aldus Ollson. "Maar van illegaliteit is er wellicht geen sprake."

Kort na de komst van de Poolse tandartsen, opende ook een Thais ziekenhuis in Stockholm een informatiecentrum. Dat moest de Zweden ervan overtuigen om naar Thailand te reizen voor een private behandeling, waardoor lange wachttijden in Zweden vermeden konden worden.

"In Zweden kan een wachttijd voor een behandeling of operatie uitlopen van twee tot tachtig weken," benadrukte Leif Erre, hoofd van het Zweedse bedrijf RelaxU, dat de reizen naar Thailand organiseert. Klanten moeten reis, verblijf en behandeling zelf betalen, maar dit blijkt nog goedkoper te zijn dan de prijzen in Zweden.

Zo kost oogchirurgie met laser in Zweden ongeveer 12.000 kronen (1.300 euro) per oog, maar in Thailand 14.500 kronen voor twee ogen. Ollson stelde echter dat de Zweden inmiddels voor niet-dringende behandelingen een behandeling binnen de drie maanden gegarandeerd krijgen.

"Er is geen enkele reden om naar het buitenland te reizen, behalve misschien voor plastische chirurgie," voerde hij aan. "Daarvoor kan men inderdaad wellicht naar Thailand gaan. Het is goedkoper en men heeft er meteen een leuke vakantie."

Maar het aanbod van lage loonlanden heeft volgens insiders ook effect op de sociale zekerheid zelf. Zo heeft Stockholm plannen om in Letland een rehabilitatiecentrum op te zetten voor jonge drugverslaafden. Het centrum zou bemand worden door Zweeds en Lets personeel en verslaafden van beide landen behandelen.

Daarmee wil men het drugprobleem aanpakken in samenwerking met andere landen uit het Baltische gebied, dat een belangrijke route is voor drughandelaars. Maar het verwijzen van Zweedse patiënten naar een goedkoop EU-land en het verhuizen van jobs in de gezondheidszorg naar het buitenland, wordt door velen beschouwd als sociale dumping.

Olsson stelde echter dat de invloed op het Zweedse zorgmodel niet overdreven moet worden. "Het echte probleem is politiek," benadrukte hij. "Het is veel bedreigender dat de conservatieven de volgende verkiezingen zouden winnen en de ziekenhuizen zouden beginnen te privatiseren."

22:14 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Irakezen verkopen bloed

Irak kampt met een groot tekort aan bloed. Maar hoe groter het geweld wordt, hoe hoger de prijzen van het bloed op de zwarte markt stijgen. De handel in bloed is er uitgegroeid tot een echte alternatieve industrie, waar georganiseerde bendes de plak zwaaien.

"Operaties en behandelingen worden door de Iraakse medische overheid slechts toegestaan als de families en vrienden van de slachtoffers een even grote hoeveelheid kunnen teruggeven," schrijft de Engelse krant The Independent. "In hoogst uitzonderlijke gevallen worden tot twee liter gratis gegeven."

In veel gevallen kunnen die naasten geen bloed geven, omdat ze te oud of zelf ziek zijn, of omdat ze een bloedtype hebben dat de ziekenhuizen niet willen omdat de voorraad te groot is. Dat gat in de markt wordt opgevuld door Iraakse burgers, die in het verkopen van hun bloed de enige manier zien om een inkomen te vergaren.

De prijs varieert van 20.000 tot 40.000 dinar per liter, waarbij het zelfzamere negatieve type de grootste opbrengst oplevert. De verkopers geven bloed onder het voorwendsel dat een verwante zijn van het slachtoffer, of het is al afgetapt in een fles. Het is echter niet duidelijk of in Irak het verkopen van zijn eigen bloed onwettelijk is.

Geregeld worden verkopers door de politie gearresteerd, maar onlans heeft een Iraakse rechter geoordeeld dat het niet strikt tegen de wet is. Maar er wordt wel bepaald hoe dikwijls iemand bloed kan geven en daartegen wordt onophoudelijk gezondigd.

Bovendien gaat het hier niet alleen om noodlijdende individuen die bloed vekopen en menen dat ze daarbij ook mensenlevens redden, maar ook om georganiseerde bendes die er een keiharde handel in drijven. Eén van die bendes wordt geleid door een zekere Ahmad Nazaar Hassan. Die vertelde dat een liter bloed 40.000 dinar kostte, maar dat eenEngelse journalist daar 50.000 dinar zou moeten voor betalen

21:09 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Hoge prijsniche tegen Chinese concurrentie

Ondanks de zware druk van de Chinese textielsector, blijven er voor de westerse producenten nog voldoende kansen. Dat stelt Mattia Cambi, topman van het Italiaanse textielbedrijf SG3. Het geheim daarbij is volgens hem specialisatie en kwaliteit, waar een goedkope productie niet nodig is.

SG3 is gevestigd in Modena en maakt designer-onderkledij voor vrouwen. "Dat is een product dat de Chinezen niet gemakkelijk kunnen kopiëren aan een lagere kost," merkt Mattia Cambi op tegenover de BBC. "Ons klantenbestand bestaat uit modebewuste vrouwen tussen 25 en 40 jaar oud die heel goed weten wat ze willen dragen. Dikwijls wordt deze kledij gekocht voor speciale gelegenheden."

Het geheim van SG3 is dat het Italiaanse bedrijf zich gericht heeft op een markt waar klanten nog altijd meer belang hechten aan kwaliteit en mode dan aan prijs. Het bedrijf bestaat veertig jaar en heeft zich altijd op het duurdere marktsegment gericht, hoewel het tot vijftien jaar geleden vooral werkte als leverancier van winkelketens en supermarkten.

Die markt is echter verdwenen, want die is ingenomen door de grote producenten en ook steeds meer lage loonlanden, waar dit type producten aan veel lagere prijzen kan gemaakt worden dan SG3 ooit zou kunnen. Om te overleven heeft het bedrijf een aantal eigen merken in het leven geroepen en is het nog verder naar het duurdere marktsegment opgeschoven.

De producten worden nu verkocht onder het label 'Mediterranea' en het bedrijf heeft amper twaalf medewerkers, maar Cambi stelt dat een kleine omvang ook soms voordelen heeft. "We hebben niet de financiële draagkracht om te investeren in het bouwen van een merknaam," vertelde hij. "Maar we kunnen ons bijvoorbeeld wel heel snel aanpassen aan de vraag van de markt."

19:53 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Patagonië maakt problemen voor Benetton

Benneton heeft zich de woede van een Argentijnse volksstam, oorspronkelijke bewoners van Patagonië op de hals gehaald. De bewoners stellen dat het bedrijf het land van hun voorvaderen heeft ingepikt. Benetton zegt echter ongewild betrokken te zijn bij een interne Argentijnse strijd rond landverdeling.

De Mapuche-indianen eisen een stuk grond van 385 hectaren terug dat door de rechtbank was toegewezen aan de Compania de Tierras Sud Argentina, gecontroleerd door de holding van de familie Benetton. Het bedrijf investeert er sinds 1991 in de schapenteelt en heeft er nu 280.000 dieren. Dat is goed voor een wolproductie van 1,3 miljoen kilogram per jaar, twintig procent van de Benetton-productie.

De Argentijnse Nobelprijswinnaar Adolfo Pérez Esquivel heeft zich achter de actie van de Indianen geschaard. Voor Benetton is dit heel vervelend, want het Italiaanse bedrijf kan zich geen imagoverlies veroorloven. Met zijn United Colors wil Benetton zich immers opwerpen als een voorvechter van sociale gerechtigheid en de strijd tegen racisme.

Benetton zegt ongewild betrokken te zijn in een historisch conflict tussen de Argentijnse overheid en het Mapuche-geld over het eigendomsrecht. De indianenstam werd in 1878 door het Argentijnse leger verslagen en raakte toen ook het eigendomsrecht op zijn land kwijt. In 1991 werd de eigendomsrechten voor een gebied van 90.000 hectaren door de Benetton-dochter overgekocht. Benetton is op dit ogenblik één van de belangrijkste grootgrondbezitters van Argentinië.

Luciano Benetton wil nu de Argentijnse regering, de Indianen en het bedrijf samenbrengen. Volgend jaar zou een gebied van 7.500 hektaren ter beschikking gesteld worden voor ontwikkelingsprojecten ten voordele van de Mapuche-bevolking. Maar de Mapuche hebben dat aanbod af afgewezen en gezegd dat ze van Benetton geen geschenken wensen.

Benetton stelt dat zijn naam wordt gebruikt om het probleem van de Argentijnse landsverdediging onder de aandacht te brengen.

19:07 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Chinezen en Japanners woest om Geisha-film

De bioskoopfilm 'Memoirs of a Geisha' van regisseur Rob Marshall heeft in China en Japan heel wat commotie losgeweekt. De Chinezen vinden dat de Chinese hoofdrolspeelster haar land heeft verraden en in Japan is men woest omdat Japanse acteurs alleen maar een secundaire rol hebben gekregen.

'Memoirs of a Geisha' is de eerste grote Hollywood-film met nagenoeg exclusief Aziatische acteurs. Maar in Japan vraagt men zich af waarom locaal talent uitgesloten werd uit de hoofdrollen, terwijl de film toch beweert een eerbetoon te zijn aan de unieke Japanse cultuur. In China, waar de tweede wereldoorlog en de bezetting door Japan nog altijd nazindert, neemt men het niet dat een Chinese actrice geisha speelt.

De Chinese Ziyi Zhang speelt in de film de rol van Sayuri, een arme vissersdochter die zich ontwikkelt tot een legende in de geheimzinnige ontspanningswereld van Kyoto in de jaren dertig. De andere hoofdrollen zijn voor de Chinees Gong Li en de Maleisische Michelle Yeoh. De Japanse acteurs moesten zich tevreden stellen met secundaire rollen.

'Memoirs of a Geisha', waarin 85 miljoen dollar werd geïnvesteerd, kan zich echter moeilijk veroorloven om de Japanse bioskoopbezoekers voor het hoofd te stoten. Dat is immers de tweede grootste markt voor de Hollywood-industrie. Inmiddels hebben Japanse bloggers al opgeroepen tot een boycot omdat de film Japan belachelijk zou maken.

"In de film wordt een geisha-dans vergeleken met een stripshow in Los Angeles," voerde een Japanse blogger aan. Maar ook Chinese bloggers waren woest. "Ziyi Zhang heeft haar land verraden," zou een blogger volgens de Chinese staatsmedia hebben gezegd. Maar zelf meende Zhang dat ze deze film beschouwde als een stap voorwaarts voor Aziatische acteurs.

"Het is een Hollywood-film," benadrukte echter een woordvoerder van de Kyoto Traditional Musical Art Foundation, die de muziek, dans en kunst van het oude Japan promoot. "Het is alleen maar entertainment. Hollywood heeft nu eenmaal altijd de geschiedenis genegeerd." De organisatie neemt wel niet deel aan promotionele acties ter gelegenheid van de première.

Regisseur Marshall benadrukt dat hij nooit een perfect beeld heeft willen ophangen van het Japan van de jaren dertig. Bovendien meende hij de beste acteurs gekozen te hebben voor elke rol, ongeacht hun nationaliteit. "Ik wou die wereld tot leven brengen," aldus nog Marshall. "Voor mij is het een artistieke impressie van die wereld."

Anderen zijn dan weer veel milder voor de film. "Het is vreemd, maar niet op een slechte manier," aldus een criticus. "Omdat zij buitenlanders zijn, hebben ze een visie kunnen creëren op de Japanse schoonheid zoals wij dat nooit zouden kunnen. Wij zouden proberen om de werkelijkheid te herscheppen."

Japan heeft niet onmiddellijk de naam zich afkering op te stellen tegenover Amerikaanse films die over het Aziatische land worden gemaakt. 'The Last Samurai' (2003) met Tom Cruise bracht in Japan zelfs meer geld op dan in de Verenigde Staten.

17:55 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Amerikaanse wijngebieden breiden uit

De Amerikaanse wijngebieden kennen een grote uitbreiding. Vijftig jaar geleden was de wijnproductie buiten Californië verwaarloosbaar, maar inmiddels is de wijnbouw beginnen uitzwermen over een aantal andere Amerikaanse staten.

"De Amerikaanse wijnbouw komt nu in gebieden die voordien nooit in verband gebracht werden met wijn," stipt CNN Money aan. "Vijftig jaar geleden was er van productie alleen sprake in Californië en een klein gedeelte van de staten New York, Washington en Oregon. De productie buiten Californië was bovendien te verwaarlozen."

Maar die situatie is grondig veranderd. Zo wordt er verwezen naar Washington, waar twintig jaar geleden ongeveer twintig wijnbouwers actief waren. "Op dit ogenblik telt de staat al 350 wijngaarden en er komen er ook steeds meer bij," stipt CNN aan. "Ook staten als Texas en Maine hebben nu ook een eigen wijnproductie."

Steeds meer Amerikanen dromen er trouwens van om naar de traditionele wijngebieden van de Verenigde Staten te verhuizen. "Miljoenen dotcommers, bankiers en andere begoede Amerikanen, maar ook gewone mensen, dromen van een klein wijndomein om zich uit de jachtige maatschappij terug te trekken," aldus CNN. Daarbij laten ze aanspreken door de schitterende landschappen en het goede klimaat van Napa Valley en Santa Barbara (Californië) of Willamette Valley (Oregon).

Daarnaast voelen ze zich aangetrokken door de levensstijl van slow food, waarbij teruggegrepen wordt naar traditionele landbouw, met artisanale kazen, wilde paddestolen, vruchten en groenten. "Bovendien vormen groene markten en boerderij-verkopen een alternatief voor de supermarkten en grote winkelketens," wordt er opgemerkt. Tenslotte liggen deze gebieden ook in de nabijheid van vakantiecentra en skigebieden.

16:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

LE populairste gsm-toestel

LG-eigenaars zijn het meest tevreden met hun gsm-toestel. In een groot aantal van de categorieën die door het onderzoeksbureau Strategy Analystics werden opgesteld, haalt de Koreaanse producent het hoogste resultaat, onder meer voor het meest stijlvolle ontwerp. Nokia scoort bij zijn bezitters daarbij het laagst.

LG Electronics kreeg in West-Europa de hoogste score in 17 van de 19 categorieën. In de Verenigde Staten geldt dat volgens Strategy Analystics voor 9 categorieën. Tachtig procent van de Amerikaanse LE-bezitters zegt tevreden te zijn over zijn toestel en in West-Europa loopt dat zelfs op tot 86 procent.

In de Verenigde Staten behaalde Kyocera Wireless een tweede plaats. In Europa was die plek weggelegd voor Sony Ericsson. Opvallend is de bescheiden zesde plaats van Motorola op de Amerikaanse lijst.

De onderzoekers stellen dat de tevredenheid van de consument over zijn gsm-toestel het voorbije jaar weliswaar licht is gestegen, maar dat de helft van de consumenten nog altijd ontevreden is over de kwaliteit van de beelden en de mogelijkheden om die beelden te versturen. Meer dan de helft is ook ontevreden over zijn ringtones, game-downloads enbatterij-prestaties.

15:35 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Doorbraak 3G voor volgend jaar?

Het Wereldkampioenschap Voetbal in Duitsland wordt een hefboom voor 3G-telecommunicatie, de breedband via mobiele toepassingen. Op de jaarlijkse Mobile wireless Exhibition in Hong Kong werd dan ook gesteld dat 2006 voor de 3G-sector een scharnierjaar wordt.

Er wordt al enkele jaren een hype gecreëerd rond de nieuwe 3G-services, zoals video, beeldcommunicatie en toegang tot hetinternet, maar analisten stellen dat daarvan nog steeds niet veel is gerealiseerd. "De meeste mensen gebruiken hun gsm-toestel nog steeds hoofdzakelijk om te telefoneren en af en toe een tekst door te sturen," benadrukt BBC-specialist Stephen Cole.

Hij wijst erop dat in Europa het mobiel telefoneren nog altijd voor de grootste inkomsten van de sector zorgt, op de voet gevolgd door het sturen van tekstberichten. "Maar gemiddeld besteden we amper één euro per maand aan alle andere diensten samen," voert hij aan. "In de Verenigde Staten stelt men een gelijkaardige situatie vast. In Japan en Zuid-Korea, waar 3G het eerst werd geïntroduceerd, liggen de waardeverhoudingen meer verdeeld."

Het grote probleem daarbij is volgens Cole wellicht de snelheid. "Bij 3G is er sprake van 100 tot 300 kilobits per seconde en dat is veel trager dan de vaste breedbandverbindingen, waar gewerkt wordt met megabits per seconde," stipt hij aan. "Maar het invoeren van aangepaste netwerken zouden volgend jaar voor een verandering kunnen zorgen."

Daardoor zou de snelheid van het downloaden twee of drie keer sneller kunnen maken, waardoor het doorsturen van grote bestanden, zoals muziek of video, volgens Cole plots veel aantrekkelijker zou kunnen worden. Hij verwijst daarbij naar het Isle of Man, waar vorige maand het eerste commerciële HSDPA-netwerk (High Speed Downlink Packet Access) van Europa in gebruik werd genomen. "Dat heeft al geleid tot een prijzenslag tussen WiFi- en gsm-netwerken," aldus Cole.

Ook het internet-browsen langs gsm-netwerken staat volgens Cole eveneens voor een grote verandering. Velen verwachten veel van mobiele games, maar Cole stelt dat deze spelletjes meestal relatief veel tijd in beslag nemen en dat dus veel zal afhangen van de tarieven die de operatoren voor dergelijk aanbod zullen aanrekenen.

Daarnaast zouden de hogere snelheden volgens sommigen ook mobiele tv-toepassingen veel interessanter maken. Maar daar verwachten anderen wrijvingen tussen de operatoren en content-providers. "Elke operator zal zijn klanten exclusieve inhoud willen aanbieden, maar televisiebedrijven willen met hun programma's zoveel mogelijk mensen bereiken," benadrukte analist Mark Newman van Informa.

Maar Christophe Caselitz, directeur Global Mobile Networks bij Siemens, benadrukte dat het Wereldkampioenschap Voetbal in Duitsland volgend jaar één van de grote drijvende krachten achter de ontwikkeling van de sector zal worden. "Ik denk niet dat iemand een hele wedstrijd op zijn gsm-toestel zal volgen, maar wel de meest belangrijke fazes en doelpunten," meende hij.

Dat zou volgens Caselitz wel eens de grote doorbraak van de technologie kunnen worden. Siemens stelde in Hong Kong zijn versie van het nieuwe mobiele DVBH-televisiesysteem voor. "Maar om die signalen te ontvangen, hebben we nieuwe gsm-toestellen nodig," merkt Cole op. "De tests beginnen volgend jaar, wat betekent dat pas tegen de Olympische Spelen van Peking (2008) echt aan een doorbraak gedacht kan worden."

Marc Rouanne, topman van Alcatel, meende dat een combinatie van gsm en wifi het eerst echt door het publiek zal toegepast worden. "De klant zal bij het thuiskomen de overstap van gsm naar wifi en adsl zelfs niet meer voelen," merkte hij op. "Die overstap zal bijzonder eenvoudig verlopen."

13:57 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wie betaalt er nog voor muziek?

De muziekindustrie probeert wanhopig om zich in het file-sharing overeind te houden, maar op de consument blijkt dat niet veel indruk te maken. Een rapport van Jupiter Research wijst immers uit dat in Europa muziek meer illegaal dan legaal gedownload wordt.

Jupiter Research voert aan dat illegale netwerken drie keer meer gebruikt worden dan legale diensten. "Bovendien hebben file-sharers, vooral jongeren, weinig voeling met muziek als een betalend product," waarschuwen de onderzoekers.

Daarbij wordt gesteld dat de digitale jeugd opgroeit met een bijna grenzeloos dieet van gratis en beschikbare muziek van file-sharing netwerken. "Wanneer zijn volwassen worden en meer bestedingsmogelijkheden worden, zouden zij belangrijke betalende consumenten kunnen worden," aldus Jupiter Research.

Maar wanneer de muziekindustrie er niet kan in slagen om deze consumenten op jonge leeftijd van het gratis aanbod naar betalende formaten te loodsen, zal dat publiek volgens de onderzoekers misschien nooit een betalend gedrag ontwikkelen en zou de sector op lange termijn zware klappen kunnen krijgen.

Uit het onderzoek blijkt dat amper vijf procent van alle internet-consumenten betalen om muziek te downloaden, terwijl vijftien procent actief zijn met gratis file-sharing. In de leeftijdsgroep van 15 tot 24 jaar stijgt dat cijfer zelfs tot 34 procent.

Toch zou er interesse zijn voor betalende downloads van websites zoals ITunes. Tien procent van de Europeanen zegt daarvoor te willen betalen. In Zweden wil zelfs 31 procent van de online consumenten betalen voor het downloaden van muziek.

13:12 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vietnam bouwt eigen raffinaderij

Na decennia eindeloos wachten en talloze vertragingen, is in Vietnam eindelijk begonnen met de bouw van een eerste petroleumraffinaderij. De installatie van Dung Quat moet de autonomie van het land op het gebied van energie vergroten. Het gebied krijgt ook een nieuwe haven en een nieuwe stad.

Voor het Dung Quat moet een gigantische infrastructuur, met onder eer de bouw van een haven, opgezet worden. Met het hele project zou een investering van 2,5 miljard dollar gemoeid zijn. Vietnam is een belangrijke producent van ruwe olie, maar moest toen nu toe al zijn geraffineerde petroleum invoeren wegens een gebrek aan raffinaderijen.

Volgens vice-premier Nguyen Tan Dung is Dang Quat van grote betekenis op economisch, politiek en sociaal vlak, maar ook op het vlak van veiligheid. De raffinaderij is gevestigd in de provincie Quang Ngai, één van de armste regio's van het land. Langs de kust zullen hier een hele stad en een industriegebied uitgebouwd worden.

In mei werd het bouwcontract ondertekend tussen PetroVietnam en het Franse Technip, dat een consortium leidt met verder onder meer JGC Corporation (Japan) en Technicas Reunidas (Spanje). De jaarproductie van de raffinaderij wordt geraamd op 6,5 miljoen ton. Het complex zou in 2009 operationeel moeten worden.

De locatie van Dung Quat moet in het centrum van het land een industrieel tegengewicht vormen tussen het noordelijke Hanoi en het zuidelijke Ho Chi Minh City. Maar die keuze was voor vele eerdere gegadigde partners - zoals Total of France en een consortium onder leiding van het Amerikaanse Conoco - om een bijzonder skeptische houding aan te nemen. Drie jaar geleden trok ook het Russische Zarubezhneft zich terug.

Dung Quat ligt immer ver verwijderd van de olievelden van Ba Ria-Vung Tau en de energiecentrales in de buurt van Ho Chi Minh City. Maar volgens experts wenste de regering Ho Chi Minh City - het vroegere Zuid-Viëtnamese Saigon - van een dergelijk strategisch project niet te laten profiteren ten koste van de hoofdstad Hanoi.

Vietnam produceerde vorig jaar 20,1 miljoen ton ruwe olie. Dat is 13,3 procent meer dan het jaar voordien.

10:31 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Besteldiensten zien China als prioriteit

Besteldiensten mogen op de Chinese markt de volgende jaren een grote groei verwachten. Dat is althans de mening van DHL, dat zijn eigen aandeel in China op korte termijn jaarlijks met 35 tot 45 procent ziet groeien. Daarmee wil de marktleider voorblijven op de concurrenten, die ook grote investeringsplannen hebben in China.

Jerry Hsu, DHL-topman voor China en Korea, benadrukt dat de Chinese markt van het luchtvervoer de volgende jaren wellicht telkens met 30 tot 35 procent zal stijgen. Maar zelf denkt DHL, dochter van Deutsche Post, op die markt een nog grotere groei te kunnen realiseren.

DHL voorspelt dit jaar zijn omzet op de Chinese markt met meer dan 50 procent te zullen verhogen. Vorig jaar kende de besteldienst er al een groei van 50 tot 60 procent. Het bedrijf wil ook de volgende jaren een hoog groeiritme blijven voeren, zodat het markleider kan blijven in deze veelbelovende sector.

Maar ook FedEx en UPS willen hun activiteiten op de Chinese markt gevoelig uitbreiden. De Chinese regio (China, Taiwan en Hong Kong) vertegenwoordigt voor de sector nagenoeg de helft van de Aziatische markt, die vorig jaar een waarde had van 3,4 miljard euro. Wereldwijd ligt dat bedrag op 24 miljard euro. Maar over vijf jaar zou Azië driekwart van de wereldmarkt voor zijn rekening nemen.

Met een groei van 30 tot 35 procent zal de Chinese luchtexpress-sector de volgende drie jaar wellicht drie keer zo snel groeien dan het wereldgemiddelde, dat volgens DHL op 11,2 procent geraamd wordt. DHL bezit 40 procent van die markt, die voor de sector op termijn wellicht de grootste markt van de wereld zal worden. FedEx heeft een aandeel van 12 tot 20 procent, terwijl UPS de derde grootste zou zijn met 10 procent.

De voorbije drie jaar heeft DHL in China 273 miljoen dollar geïnvesteerd en het bedrijf sluit niet uit dat er een aantal kleinere locale spelers zouden overgenomen worden. Maar ook FedEx zal zijn Aziatisch hoofdkwartier van de Filippijnen overbrengen naar de Chinese luchthaven van Guangzhou Baiyun, waar 150 miljoen dollar wordt geïnvesteerd in nieuwe infrastructuur. UPS wil zich tegen 2007 in Shanghai vestigen.

09:29 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Economie in de media 

De Sex Pistols, Blondie en jazzlegende Miles Davis krijgen een plaatsje in de Rock and Roll Hall of Fame. Dat is maandagbekendgemaakt. Ook de heavy metal band Black Sabbath en de groep Lynyrd Skynyrd staan op de lijst. Na meerdere vruchteloze nominaties worden de Sex Pistols uiteindelijk dan toch bijgezet in wat zanger Johnny Rotten eerder omschreef als de plaats waar oude rockers gaan om te sterven. Rotten meende twee jaar geleden dat de instelling 'Rock and Roll Hall of Shame' zou moeten heten. De Sex Pistols werden toen gepasseerd door de Clash en de Ramones. De inhuldigingsceremonie vindt plaats in het Waldorf Astoria Hotel in New York op 13 maart. Muzikanten kunnen pas genomineerd worden 25 jaar nadat hun eerste album uitkwam.

MR-fractieleider in het Waals parlement, Serge Kubla, stelt voor dat het Waalse gewest 6 miljoen euro in de begroting 2006 zou inschrijven voor Grote Prijs Formule 1 van Francorchamps. Op die manier kan men volgens hem snel uit de crisis rond de organisatie van de Grote Prijs geraken.  In de begroting 2006 zou er nog enige ruimte zijn. Een deel ervan zou kunnen uitgetrokken worden voor de Grote Prijs Formule 1 van volgend jaar. De gewezen Waalse economieminister stelt een bedrag van 6 miljoen voor. Dat komt overeen met de prijs van de F1-baas Berni Ecclestone voor het overnemen van de organisatie van de wedstrijd. De helft van het bedrag zou moeten dienen voor het dekken van het risico, de andere helft voor sponsoractiviteiten van het Waals gewest.

Minister van mobiliteit Renaat Landuyt (sp.a) houdt er rekening mee dat het nog tot 2008 kan duren tot er een nieuw groot akkoord komt tussen de federale, Vlaamse en Brusselse regering. "Ik zie geen enkele politicus die een akkoord durft sluiten. Beslissen is blijkbaar moeilijker dan stellingen innemen," aldus Landuyt. De onderhandelingen over het nieuw gebruik van banen en routes voor de vluchten van en naar Zaventem lopen al maanden. Die zijn nodig na verschillende gerechtelijke uitspraken. Hij zegt nog altijd bereid te zijn tot onderhandelingen, maar houdt er rekening mee dat pas in 2008 een echtedoorbraak volgt. Dan heeft koerierdienst DHL zijn Europees hoofdkwartier afgebouwd. Eerder kwamen de onderhandelaar overeen van dan af het aantal nachtvluchten te beperken tot 18.000. "De situatie wordt dan stabieler," meende Landuyt. "Bovendien hebben we tegen die tijd een vliegwet en een instantie die objectief de vliegprocedures kan vastleggen."

Eurocommissaris voor milieu Stavros Dimas stelt dat Vlaanderen bij de opstelling van het volgende Mestactieplan moet uitgaan van het feit dat Vlaanderen volledig kwetsbaar gebied is. Dit zegt Vlaams milieuminister Kris Peeters, die maandagnamiddag een gesprek had met de Commissie. De komende dagen wordt al meteen gewerkt aan het nieuweMap. Peeters toont zich teleurgesteld omdat hij de Commissie niet heeft kunnen overtuigen tot meer soepelheid op basis van het uitgebreide Vlaamse meetnet. Peeters put wel wat hoop uit opmerkingen van Dimas dat de Vlaamse landbouw nog een perspectief moet hebben en dat er met stimuli kan gewerkt worden. Liefst morgen al wil Peeters met de landbouworganisaties praten. Technici van de Commissie zullen de opmaak van het nieuwe Vlaamse plan begeleiden. Of dat plan nog voor Nieuwjaar kan worden afgerond, is twijfelachtig.

Een nieuw tragisch mijnongeval in China heeft aan minstens 138 kompels het leven gekost. Vijftien anderen bevinden zich nog in de mijnschachten. Dat berichtte het staatspersagentschap Xinhua maandag. De oorzaak van het ongeluk in de Dongfeng-koolmijn in Qitaihe in de provincie Heilongjiang in de buurt van de grens met Rusland was een mijngasontploffing. Eerder was er sprake van duidelijk meer overlevenden, maar 's avonds meldde Xinhua dat er wezenlijk meer doden waren. Tweeënzeventig mijnwerkers brachten het er nog levend vanaf. In totaal bevonden zich 221 kompels onder de grond, toen zondagavond een mijngasontploffing gebeurde en het ventilatiesysteem werd lamgelegd. Maandag kon de verluchtinggerepareerd worden. De mijnramp in de noordoostelijke regio van China, die ook al getroffen werd door een milieuramp met de ontploffing van een chemische fabriek aan de Songhua-stroom, zet de reeks van ongevallen in Chinese koolmijnen voort.

Het Organisatiecomité van de Olympische Winterspelen in Turijn (TOROC) heeft 74 dagen voor de start van de Spelen voor het eerst gedeelten van de openings- en slotceremonie voorgesteld. Het spektakel, dat door 2 miljard tv-kijkers in de hele wereld zal bekeken worden, kost 28 miljoen euro. Naast internationale vedetten als Giorgio Armani zullen ongeveer 6500 vrijwilligers de 2,5 uur durende openingsshow op 10 februari mee gestalte geven. "Het wordt een weergaloze show met heelwat ritme, die Turijn en Italië zal voorstellen," aldus TOROC-lid Piero Chiambretti tijdens de presentatie in Turijn.

Volvo Car Corporation gaat 1.500 banen schrappen. Dat maakte de Ford-dochter maandag bekend. De besparingen kaderen in een wereldwijd kostenbesparingsprogramma van de groep. De helft van de jobs zouden in Zweden verdwijnen, maar ook in ons land zouden er banen geschrapt worden, zo maakte het persagentschap Bloomberg bekend. Volvo Carsheeft een productie-afdeling in Gent. Daar werd net maandag de veertigste verjaardag van de fabriek gevierd. Volvo Cars Corp. heeft wereldwijd 27.500 mensen in dienst. Het automerk kampt met een dalende verkoop.

Van alle Europese landen is Zwitserland het land met goedkoopste nieuwe wagens. Dat blijkt uit een studie van PricewaterhouseCoopers (PWC). België neemt de tweede plaats in. In Zwitserland worden auto's elk jaar 1,5 procent duurder, zo blijkt uit de European Index of New Car Prices. Daarmee ligt Zwitserland duidelijk onder het Europesegemiddelde van 4,4 procent. In Denemarken betaalt men het meest voor een nieuwe auto. De prijzen voor nieuwe wagens liggen daar 93 procent boven het gemiddelde van de eurozone. Dat is volgens het onderzoek van PWC te wijten aan de buitengewoon hoge belastingdruk. Duitsland staat op de elfde plaats, na Zweden en Italië. Oostenrijk komt op plaatsdertien.

De eigenaar van de failliete autofabrikant MG Rover, het Chinese bedrijf Nanjing Automobile, heeft een voorlopig akkoord gesloten voor verkoop van het fameuze merk Austin-Healy aan een groep vroegere leidinggevenden van Rover. De bezittingen van Rover kwamen in mei in handen van Nanjing Automobile voor 53 miljoen pond sterling (77 miljoen euro). In augustus richtten vroegere managers van MG Rover het bedrijf GB Sports Car op met de bedoeling weer sportwagens van Britse makelij op de markt te brengen. Austin-Healy werd in 1952 opgericht door de ontwerper Donald Healy en de autofabrikant Austin. De onderneming verkocht de daaropvolgende twintig jaar ongeveer 70.000 wagens. Austin werd in die periode onderdeel van British Leyland en ging later op in MG Rover.

Het omstreden Europese wetsvoorstel om alle chemicaliën te testen op veiligheid, pakt waarschijnlijk een stuk goedkoper uit dan aanvankelijk gedacht. De Europese ministers en het Europees Parlement hebben immers flink geschrapt in het wetsvoorstel, dat aanvankelijk op gejuich bij de milieubeweging en op geklaag bij het bedrijfsleven kon rekenen. Huidig EU-voorzitter Groot-Brittannië is met een compromis gekomen waarbij minder dan een derde van de oorspronkelijk 30.000stoffen uitgebreid hoeft te worden getest. Voor stoffen in kleinere hoeveelheiden dan een productie van 10 ton per jaar zijn de eisen soepeler.

Het Amerikaanse farmacieconcern Merck schrapt in de periode tot eind 2008 ongeveer 7000 van de 62.000 arbeidsplaatsen over de hele wereld en sluit of verkoopt vijf van de 31 productiebedrijven. Dat heeft het concern maandag bekendgemaakt. Voor de kosten van de reorganisatie treft Merck voorzieningen tussen 1,8 en 2,2 miljard dollar, waarvan het grootste deel ten laste van de resultaten over 2008. De ingrepen moeten over de jaren 2006-2010 besparingen opleveren van 3,5 à 4miljard dollar.

De Europese vliegtuigfabrikant Airbus heeft een contract getekend met een nieuwe Chinese luchtvaartmaatschappij voor de levering van twintig toestellen. Daarmee is een bedrag van 1,2 miljard euro gemoeid. Airbus verkoopt tien vliegtuigen van het type A320 aan East Star Airlines, een private luchtvaartmaatschappij die medio volgend jaar actief wordt. De maatschappij zal nog eens tien van deze toestellen leasen bij de financiële tak van het Amerikaanse conglomeraat GeneralElectric. De vliegtuigen zullen over een periode van vijf jaar worden geleverd. East Star Airlines zal ze voor binnenlandse vluchten gebruiken. Airbus en zijn grote Amerikaanse concurrent Boeing proberen elk zoveel mogelijk marktaandeel te krijgen in China, waar de luchtvaart een stormachtige groei doormaakt. Een week geleden maakte Boeing bekend zeventig vliegtuigen te zullen verkopen aan acht Chinese maatschappijen.

07:39 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-11-05

Britse werknemers zoeken andere job

Werkgevers moeten meer aandacht besteden aan de tevredenheid van hun personeel. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek. Daar blijkt driekwart van de medewerkers collega's om zich heen immers naar een nieuwe baan zien zoeken.

"Twintig procent van de ondervraagden is ongelukkig op het werk, terwijl één op de drie werknemers zich zo onzeker voelt dat ze serieus een overstap overwegen," aldus een rapport van Investors in People. "De Britse werknemer is niet lang trouw aan zijn werkgever."

Tweederde van de ondervraagden had twee banen en twaalf procent zelfs drie banen over de afgelopen vijf jaar. De onderzoekers adviseren de werkgevers meer aandacht te besteden aan de tevredenheid van hun werknemers en het op peil houden van de productiviteit.

Verder moeten werkgevers ook beter letten op mogelijke signalen van een naderende overstap. "Een toenemend gebruik van de mobiele telefoon, plotselinge ziekte en het aanvragen van vakantie op korte termijn zijn alarmerende tekenen," voert het rapport aan.

23:57 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Amerika stevent af op duizendste executie

Deze week wordt in de Verenigde Staten de duizendste ter dood veroordeelde geëxecuteerd, sinds de doodstraf in 1976 opnieuw werd ingevoerd. Indien er op het laatste geen genade komt van de gouverneur, wordt Robin Lovitt woensdag in Virginia ter dood gebracht. Zijn verdediging stelt echter nog altijd vragen bij het DNA-bewijsmateriaal.

Moordenaar Gary Gilmore was de eerste veroordeelde die na de herinvoering van de doodstraf gerechtgesteld werd. Sindsdien zijn 997 anderen hem gevolgd. Deze week staan drie executies op het programma, wat betekent dat de doodstraf van het moderne Amerika een mijlpaal bereikt.

Wellicht valt die twijfelachtige eer te beurt aan de 41-jarige Robin Lovitt. Hij werd ter dood veroordeeld wegens het neersteken van een man tijdens een overval in Virginia in 1998. Voor Lovitt komen nog Eric Nance - vandaag in Arkansas - en John Hicks - morgen in Ohio - aan de beurt.

Op dit ogenblik zitten 3.400 veroordeelden - waaronder 118 buitenlanders - in één van de Amerikaanse gevangenissen op death row. Gemiddeld wordt er in de Verenigde Staten de jongste 28 jaar elke tien dagen een veroordeelde geëxecuteerd. "Anderzijds mag men niet vergeten dat sinds 1999 in de Verenigde Staten 100.000 onschuldige mensen zijn vermoord," benadrukte Michael Paranzino, directeur van Throw Away The Key, een beweging die de doodstraf ondersteunt.

Sinds het einde van de jaren negentig worden jaarlijks gemiddeld 50 procent minder doodstraffen uitgesproken, terwijl het aantal daadwerkelijke executies met 40 procent is gedaald. Twaalf staten kennen geen doodstraf en tenminste twee andere - Illinois en New Jersey - voeren die niet uit.

Uit een onderzoek van Gallup in oktober bleek dat 64 procent van de Amerikanen voorstander is van de doodstraf. Dat is het laagste niveau in 27 jaar. De hoogste score werd in 1994 bereikt met 80 procent. Maar de Amerikaanse overheid wil het tempo van de executies opdrijven door de beroepsmogelijkheden van veroordeelden te beperken. Dergelijke producedures kunnen een executie vijftien jaar uitstellen.

Tegenstanders voeren echter aan dat het beperken van de beroepsmogelijkheden ertoe zal leiden dat onschuldigen ter dood gebracht zullen worden. Sinds 1973 werden 122 veroordeelden uit death row weggehaald, vooral tijdens de voorbije vijftien jaar. Toen raakte het gebruik van DNA-bewijzen immers steeds meer ingeburgerd. Dat bewijst volgens tegenstanders van de doodstraf dat er teveel onschuldigen op death row zitten.

Charles Rosenthal, de openbaar aanklager van Harris County (Texas), heeft daar echter geen boodschap aan. Harris County heeft 85 beschuldigden naar de gaskamer gestuurd. Dat is meer dan alle andere county's en meer dan alle staten op uitzondering van Texas en Virginia. Rosenthal is er heilig van overtuigd niemand onschuldig veroordeeld te hebben.

Bij tenminste twee executies worden echter ernstige vragen gesteld. In St. Louis (Missouri) werd Larry Griffin in 1995 geëxecuteerd wegens het neerschieten van een 19-jarige drugsdealer. Een politieman die bij het onderzoek betrokken was, zegt nu dat het verhaal van de belangrijkste getuige gelogen was.

Daarnaast is er ook Ruben Cantu, die in 1993 in Texas werd terechtgesteld. Hij zou in 1985 een man tijdens een overval hebben vervoerd, maar zijn medebeschuldigde en de enige getuige zeggen nu dat Cantu onschuldig is. In het geval van Lovitt werd DNA-bewijsmateriaal vernietigd. Het Amerikaanse gerechtshof weigerde in oktober echter zijn proces te herzien. Alleen Mark Warner, gouverneur van Virginia, kan Lovitt nu nog van de dood redden.

23:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Cybercrime groter dan drugshandel

Cybercrime heeft misdadigers vorig jaar meer geld opgebracht dan de drugshandel. Dat stelt een Amerikaans specialist. Bovendien wordt gesteld dat geen enkel land immuun is voor deze tak van de misdaad, die gaat van bedrijfsspionage en kinderporno, tot aandelenmanipulatie, afzetterij en piraterij.

"Door het groter gebruik van de technologie in ontwikkelingslanden, zal cybercrime nog in volume toenemen," benadrukt de Amerikaanse internetfraude-bestrijdster Valerie McNiven. "Het voorbije jaar was de eerste keer dat cybercrime meer opbracht dan de illegale drugshandel, die geschat werd op meer dan 105 miljard dollar."

McNiven voerde aan dat cybercrime zo snel vooruit gaat dat de politiediensten onmogelijk kunnen volgen. "Websites voor phishing blijven bijvoorbeeld maximum twee dagen op het internet," benadrukte ze.

Ze voegde er aan toe dat er duidelijke aanwijzingen zijn dat er links bestaan tussen terrorisme en cybercrime. "Maar bijzonder erg is dat we er niet in slagen om veilige systemen uit te bouwen," benadrukte ze. "Dat is mogelijk, maar de kosten beletten ons om een dergelijk systeem ook te realiseren."

Ontwikkelingslanden, die niet kunnen beschikken over de modernste virtuele financiële systemen, zijn volgens haar gemakkelijker doelwitten van cybercrime. "Daar dreigen systemen gecompromiteerd te worden van bij de start," waarschuwde ze. "Maar ook mensenhandel en pornografie zijn misdaadsectoren die beginnen te groeien."

23:14 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende