30-11-05

Julia Roberts blijft Hollywood-topdame

Julia Roberts (38) blijft de best bepaalde actrice van Hollywood. Dat blijkt uit de lijst 'Women in Entertainment Power' van de Hollywood Reporter. Roberts zou 20 miljoen dollar per film verdienen en is daarbij de grootverdiener onder de Hollywood-actrices, ondanks een sabatical leave om moeder te worden van een tweeling.

Julia Roberts wordt gevolgd door Nicole Kidman, die 17 miljoen dollar per film verdient. Die gaat daarmee Reese Witherspoon en Drew Barrymore (15 miljoen dollar) vooraf. Daarna volgen Renee Zellweger, Angelina Jolie, Cameron Diaz, Jodie Foster, Charlize Theron en Jennifer Aniston.

Roberts trad het laatst op in de film 'Ocean's Twelve'. Volgend jaar zal de actrice haar theaterdebuut maken op Broadway. Daarbij krijgt ze een hoofdrol in 'Three Days of Rain', naast Paul Rudd, bekend van de televisiereeks Friends.

Nadat ze in 2001 voor haar rol in 'Erin Brockovich' de Oscar had gekregen voor beste actrice, stegen haar gages tot op de hoogte van mannelijke vedetten als Tom Cruise. Roberts won tussen 1991 en 2004 ook negen keer de People's Choice Award, waarmee haar blijvende populariteit bij het bioskooppubliek duidelijk wordt.

23:46 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Chinees moet Europees-Japans boeren

De Chinese landbouwers moeten de kwaliteit van hun teelten afstemmen op de normen die gesteld worden in Japan en de Europese Unie. Dat heeft de Chinese regering benadrukt. Er wordt aan toegevoegd dat de exportmogelijkheden volgend jaar anders zwaar zullen terugvallen.

In maart volgend jaar komt in Japan een nieuwe voedselwet in voege. Daarbij worden aan ingevoerde voedingsproducten 50.000 nieuwe normen opgelegd. Het gaat onder meer om maximumwaarden voor de aanwezigheid van scheikundige reststoffen, zoals pesticides, in voedingsproducten en groenten. In de Europese Unie worden vanaf volgend jaar nieuwenormen opgelegd aan ingevoerde vleesproducten.

Japan en de Europese Unie vormen de grootste buitenlandse afnemers van de Chinese voedingssector. Eén derde van de export gaat naar Japan, maar ook Europa heeft een aandeel van tien procent in de Chinese voedselexport.

Volgens de Chinese overheid dreigen de groententeelt en theeproductie het zwaarst getroffen te worden door de Japanse en Europese maatregelen. De overheid zou trainingen organiseren om de Chinese boeren te helpen zich aan te passen aan de nieuwe vereisten.

22:16 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Engeland plaatst kernenergie op agenda

Groot-Brittannië gaat zijn energiebeleid herzien. Dat heeft de Britse premier Tony Blair bekend gemaakt. Midden volgend jaar zou beslist worden hoe het dreigende energietekort zou kunnen opgevangen worden. Daarbij wordt ook kernenergie opnieuw op de agenda geplaatst.

Een rapport van twee jaar geleden stelde dat de nucleaire kosten niet duidelijk waren en dat bronnen zoals wind- en zonnekracht, samen met een efficiënter gebruik van fossiele brandstoffen, zouden volstaan om de Britse energievoorziening te garanderen. De klimaatverandering, de stijgende brandstofprijzen, de noodzaak aan eigen energievoorziening en de naderende vervanging van verouderende hebben de Britse regering echter van mening doen veranderen.

"In de herziening zal vooral bekeken worden of we zullen overstappen op de ontwikkeling van een nieuwe generatie kerncentrales," vertelde de Britse premier aan vertegenwoordigers van de industriesector. Volgens deze laatste zou deze stap een signaal naar de rest van de wereld kunnen zijn om nieuwe kerncentrales te bouwen of ze definitief te sluiten.

"De huidige kerncentrales zullen moeten vervangen en volgens ons moeten ze uitgebreid worden," vertelde Nigel Withey, directeur van de Britse energieconsulent Inenco, aan het persbureau Reuters. "Hernieuwbare brandstoffen kunnen hun deel bijdragen, maar dat zal beperkt blijven. Wij zien geen belangrijk alternatief voor kernenergie."

Sommigen menen dat Blair nu al besloten is om opnieuw in kernenergie te investeren, maar dat een aantal politici van zijn centrum-linkse Labor-partij zich daar tegen verzetten. In ieder geval vertelde Blair aan de Confederation of British Industry (CBI) dat de verouderende steenkool- en kerncentrales over vijftien jaar een enorm tekort zouden veroorzaken in de Britse energievoorziening.

Volgens de huidige plannen zou in 2023 nog slechts één Britse kerncentrale operationeel zijn. Zonder nieuwe investeringen zal de kernenergie in 2010 nog slechts 4 procent voorzien van de Britse energiebehoefte.

Op dit ogenblik is dat 21 procent. Veertig van zijn partijgenoten hebben echter een petitie ondertekend tegen de bouw van nieuwe krachtcentrales. Anderzijds kan Blair voor zijn nucleaire plannen wellicht rekenen op de steun van de conservatieven.

20:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wordt ook Iraans ruimteprogramma gecontesteerd?

De Iraanse ruimtevaartorganisatie probeert in het buitenland zo snel mogelijk technologie aan te schaffen voor zijn satellietprogramma. Volgens het persbureau Associated Press wil het land daarmee vermijden dat het Westen ook hier beperkingen zou opleggen, net zoals voor zijn nucleair programma.

"Iran heeft grote ruimtevaartambities en wil zijn technologische mogelijkheden tonen, maar ook zijn omgeving afspeuren," stipt Associated Press aan. "De Verenigde Staten hebben daar immers honderdduizenden troepen gestationeerd. Bovendien wil Iran met die ruimtevaart zichzelf profileren als een regionale supermacht."

Andere landen zijn daarentegen bezorgd om de militaire toepassingen van het Iraanse ruimteprogramma. Dat geldt vooral voor Israël, dat door het islamitische regime in Teheran niet wordt geduld. De Iraanse Shahab3-raket heeft een reikwijdte van 1.900 kilometer en kan zowel Israël als de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten bereiken.

Iran daarentegen stelt dat het alleen maar in staat wil zijn om zijn eigen satellieten in de ruimte te sturen om natuurrampen te bestuderen en zijn telecommunicatie te verbeteren. Het land beweert hetzelfde van zijn atoomprogramma, maar de Verenigde Staten en andere landen vrezen dat Iran de bedoeling heeft om nucleaire wapens te ontwikkelen.

Vele landen proberen het Iraanse atoomprogramma te blokkeren en Iran vreest dezelfde dreiging voor zijn ruimteproject. Iran heeft vorige maand de Sina-1, zijn eerste kleine satelliet, gelanceerd aan boord van een Russische raket. Een tweede satelliet, de Mesbah, wordt gebouwd met behulp van het Italiaanse bedrijf Carlo Gavazzi Space en zou over twee maand door een Russische raket gelanceerd worden.

De twee satellieten zouden Iran een beperkte mogelijkheid geven om het hele Midden-Oosten vanuit de ruimte te bestuderen. Maar Iran wil nu ook een satelliet met één van zijn eigen raketten lanceren. Het land heeft bekend gemaakt een Shahab4-raket te ontwikkelen die een satelliet in een baan om de aarde zou kunnen brengen. Verdere details werden niet bekend gemaakt.

"We moeten daar snel werk van maken," benadrukte Mohammad Reza Movaseghinia, een woordvoerder van het Iraanse ruimteprogramma. "Anders lopen we risico op politieke en economische repressailles." Aan de Iraanse universiteiten zijn de voorbije jaren talloze aerospace-departementen opgericht en Iraanse technici worden in Italië, Rusland en China getraind in het ontwerpen en bouwen van satellieten.

Voor de volgende vijf jaar heeft Iran een ruimtevaartbudget van 500 miljoen dollar vrijgemaakt. Iran is nu het 43ste land van de wereld dat een ruimtesatelliet bezit, maar de ambities liggen hoger. "We moeten onze eigen satellieten en raketten kunnen bouwen," voerde Ahmad Talebzadeh, hoofd van de Iraanse ruimtevaartorganisatie, aan. "Op het gebied van ruimtevaarttechnologie moeten we tot de top acht behoren."

Het land wijst erop dat de Verenigde Staten Afghanistan en Irak eerst vanuit de ruimte observeerden vooraleer ze die landen binnen vielen. "Wij moeten gelijkaardige mogelijkheden hebben om ons te kunnen verdedigen," benadrukten de Iraanse ruimtevaartspecialisten.

Iran stelt echter dat de Sina1-satelliet in staat is om Israël te observeren, maar geen militaire toepassingen heeft. De Sina1 wordt beschreven als onderzoeksapparatuur, maar zou geen voorwerpen kunnen onderscheiden die kleiner zijn dan 15 meter.

Rusland is de belangrijkste ruimtevaartpartner van de Iraanse regering. "Nucleaire specialisten zeggen dat ze geen goede ervaringen hebben met Rusland," aldus Talebzadeh. De Russen zouden immers bijzonder traag zijn in het afwerken van een Iraanse nucleaire kerncentrale. "Maar er zijn weinig landen waar we de technologie kunnen kopen. Bovendien is Rusland een wereldleider op het gebied van ruimtetechnologie."

In januari tekende Iran een contract met Rusland voor de bouw en de lancering van een telecommunicatiesatelliet. Dat zou binnen de twee jaar moeten gebeuren. Met het contract is een bedrag van 132 miljoen dollar gemoeid. Iran heeft ook een overeenkomst met China en Thailand om een gezamelijke satelliet te lanceren.

19:27 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Vietnam wil meer yachttoerisme

De haven van het Vietnamese Danang krijgt een infrastructuur voor yachts, waarmee de stad een grotere groep buitenlandse toeristen hoopt te kunnen aantrekken. De promotie gaat gepaard met een internationale regatta, die voorlopig gepland is voor de maand augustus.

Vietnam probeert zich in het buitenland steeds meer als een toeristische bestemming op te werpen. Onlangs werden de stranden in de buurt van Danang door het magazine Forbes nog bestempeld als één van de mooiste van de hele wereld.

De yachthaven wordt gebouwd door Goodman Marine International Overseas. Er is niet gemeld hoeveel er in de uitbouw van de infrastructuur wordt geïnvesteerd. Het bedrijf stelt dat de Vietnamese kustlijn en zijn gunstig klimaat een ideale bestemming maken voor het yachttoerisme.

De regatta, waarbij van de Da Nang Bay wordt gevaren naar het Furama Resort en Cham Island, wordt door Goodman georganiseerd. Daarmee hoopt Goodman de troeven van Da Nang en Vietnam voor het yachting en het cruisetoerisme ruimer in de kijker te kunnen zetten.

18:08 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Apollo-veteranen opnieuw in actie

Ruim 35 jaar na de eerste Amerikaanse maanwandeling zijn de NASA-technici van destijds terug uit pensioen geroepen om mee te werken aan het nieuwe programma voor bemande maanreizen van de Verenigde Staten. Dat meldt de krant USA Today, eraan toevoegend dat niemand spijt blijkt te hebben van zijn verstoorde rustige oudere dag.

Een aantal van die Apollo-veteranen werkt nu als part-time consulent voor de NASA of private bedrijven die aan het maanproject meewerken. Anderen zijn zelfs opnieuw volop aan de slag gegaan. Zo is voormalig technicus Leonard Nicholson (67) nu belast met de leiding van een team van Boeing-Northrop om een nieuw maanschip te ontwerpen. Mel Rimer (67) werd ingeschakeld om andere voormalige collega's te overtuigen mee in het programma te stappen.

Astronaut Eugene Cernan was in 1972 de laatste die op de maan rondliep. Daarna moesten de leden van het Apollo-team hun ontgoocheling verbijten en werden ze ingeschakeld bij andere NASA-programma's. Enkelen werden aan het hoofd gesteld van de vloot ruimteveren, terwijl anderen ingeschakeld werden bij het internationaal ruimtestation of nucleair aangedreven ruimtetuigen bestudeerden.

"Maar ze zijn de Apollo-tijd niet vergeten," voert USA Today aan. "We hadden plannen om van de maan een buitenpost voor experimenten en exploratie te maken," benadrukte Bob Haslett (69). "Dat is echter nooit gebeurd. Het voelt goed dat we daar nu toch mee doorgaan."

De veteranen stellen dat het ontwikkelen van een project nu veel gemakkelijker is dan in de jaren zestig. "Toen moesten we het met een schoolbord en ponskaarten doen, nu kunnen we met computers werken," stipte Haslett aan. De krant voegt er echter aan toe dat het nieuwe maanprogramma bijna een kopie is van de Apollo-strategie. "De Apollo-technici hadden het bijzonder goed uitgedokterd," benadrukte John Connolly, één van de leiders van het nieuwe programma.

Het was NASA-directeur Michael Griffin zelf die een groep Apollo-veteranen uitnodigde om de nieuwe plannen te bekijken en te evalueren. Ook Robert Seamans (87), tijdens het grootste gedeelte van het Apollo-programma onderdirecteur van de NASA, behoorde daarbij. Hij zou aangeraden hebben om de maanlander weer met het moederschip te laten koppelen voor de terugkeer naar de aarde, in plaats van rechtstreeks terug te keren, zoals oorspronkelijk was vooropgesteld.

17:02 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Sambadansers doen aan wereldcultuur

De Belgische reuzen behoren voortaan tot het Werelderfgoed van de Unesco, maar de organisatie heeft bij die gelegenheid wereldwijd nog meer typische cultuuruitingen in die lijst opgenomen, waaronder een hele reeks Afrikaanse rites, maar ook een Braziliaanse samba-stijl en een ossenherders-traditie uit Costa Rica.

In totaal werden 43 cultuuruitingen nieuw opgenomen in het Werelderfgoed. Tweederden daarvan komen uit ontwikkelingslanden. "Velen daarvan komen uit Afrika, maar het continent is ook één van de grootste cultuurreservaten van de wereld," merkte Koichiro Matsuura, directeur-generaal van de Unesco, op.

In de Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage of Humanity, die in 2001 werd ingevoerd, telt nu 90 cultuuruitingen. Voortaan behoort volksmuziek uit Albanië, Bulgarije, Sardinië, Mongolië, Algerije, Slovakie, Armenië, Bangladesh en Mozambique tot het Werelderfgoed.

Ook een aantal dansen werden in de lijst opgenomen. Naast de Braziliaanse Samba va, Roda, zijn er ook traditionele dansen uit Bhutan, Tsjechië, Dominikaanse Republiek, Guatemala, Malawi, Zambia en Zimbabwe.

Verder behoren voortaan ook theatervormen uit Cambodja, India, Japan en Maleisië en festivals uit Marokko, Nicaragua, Korea en Spanje voortaan tot het Werelderfgoed, net zoals oude vertellingen uit Palestina, de Filippijnen, Rusland en riten en cultussen uit Nigeria, Roemenië, Senegal & Gambia en Turkije.

Daarnaast werden ook de culturen van Xinjiang Uyghur Muqam (China), Palenque de San Basilio (Colombië), Bedu in Petra en Wadi Rum (Jordanië), Yaaral en Degal (Mali) en de Gong-cultuur uit het Centrale Hoogland van Vietnam opgenomen.

Tenslotte werden ook textieltradities uit Peru en Oeganda erkend als Werelderfgoed. Dat geldt eveneens voor een ossewagen uit Costa Rica. Er staat ook één wapen op de lijst, namelijk de Indonesische kris.

16:07 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende