31-01-06

Ook Karmann deelt in de klappen

De grote crisis die de grote Amerikaanse automerken doormaken, treft ook specialisten zoals Karmann. De Duitse constructeur, die onder meer voor DaimlerChrysler de Crossfire bouwt, zal dit jaar wellicht een groot aantal jobs moeten schrappen. De grote autobouwers proberen de constructie op dit ogenblik zoveel mogelijk in eigen handen te houden, zodat er voor specialisten als Karmann minder opdrachten komen.

Karmann is een legende in de autoconstructie en bouwt voor grote merken speciale modellen, zoals cabrio's. In deze sector is het bedrijf uit Osnabrück Europees marktleider. Maar omwille van de haperende verkoop van de Crossfire zullen ook bij Karmann banen moeten sneuvelen. In de tweede helft van dit jaar zouden dan ook een aantal afvloeiingen moeten gebeuren. Die ingreep zou vooral de autoconstructie in de hoofdzetel treffen. Daar werken op dit ogenblik 5.300 mensen. Wereldwijd telt Karmann 8.000 medewerkers.

Andere afdelingen van het Duitse bedrijf, zoals de daksystemen, zouden gespaard blijven. Daar worden immers weinig problemen verwacht. Maar hoeveel werknemers er uiteindelijk zullen moeten vertrekken, kon Karmann nog niet bekend maken. De Duitse constructeur bouwt sinds 2003 de Chrysler Crossfire, een tweezitter, voor de hele wereld. In 2004 werd een recordproductie bereikt van 35.700 auto's. Het voorbije jaar liep dat echter terug tot amper 12.500 exemplaren en er wordt geopperd dat dit aantal dit jaar wel eens gehalveerd zou kunnen worden, al wordt dat door het bedrijf als speculatie van de hand gewezen.

Karmann wijst erop dat de productie en de afzet van de Crossfire op schema zitten. "Er is geen enkele auto die in het derde en vierde jaar van zijn levenscyclus meer geproduceerd en verkocht wordt dan voordien," vertelden woordvoerders van de autoconstructeur tegen het persbureau DPA. "Bovendien is de Crossfire een emotioneel nichevoertuig dat slechts in één variant aangeboden wordt." Het model is ook vooral bestemd voor de Amerikaanse markt.

De constructeur stelt dat Osnabrück met een aflopende productie wordt geconfronteerd en er gezocht moet worden naar nieuwe opdrachten. Maar grote autobouwers zoals Opel, Volkswagen en Ford evenmin op volle capaciteit draaien en hun auto's dan ook in eerste instantie in eigen vestigingen laten produceren. Dat heeft tot gevolg dat de bestellingen bij derden worden teruggeschroefd, wat ook daar voor afvloeiingen zorgt."

21:42 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Warner omarmt p2p-format

Warner Bros wil p2p-netwerken gebruiken om video-content te verkopen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. De Amerikaanse filmmaatschappij zou in maart beginnen met de nieuwe service 'In 2 Movies'. Indien het project een succes wordt, zou het wereldwijd ingevoerd kunnen worden.

De nieuwe service laat abonnees toe om televisie- en filmcontent te downloaden vanop een aantal centrale servers, maar ook van andere gebruikers. De films zouden worden beschikbaar gesteld op dezelfde dag dat ze op dvd-formaat worden uitgebracht. Daarnaast zou Warner ook een programmering beschikbaar stellen van andere content-providers.

Het p2p-formaat is voor de ontspanningsindustrie altijd een moeilijk punt geweest, vooral door de illegale activiteiten van Napster en Kazaa. Specialisten wijzen er trouwens echter op dat de sector het format stilaan aan het omarmen is. In de jaren negentig probeerde men die diensten uit te roeien, maar daar begint nu stilaan verandering in te komen.

De 'In 2 Movies' is volgens specialisten de eerste keer dat een grote filmstudio besluit tot een brede toepassing van het p2p-format. Indien het Europese experiment een succes wordt, zou een wereldwijde lancering volgen.

18:17 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Luchtvracht kent ontgoochelende groei

De luchtvracht heeft het voorbije jaar een ontgoochelende groei van amper 3,2 procent gekend. Dat heeft de International Air Transport Association (IATA) bekend gemaakt. Het passagiersvervoer kende een stijging met 7,6 procent.

De groei van de luchtvracht is een belangrijke indicator van de gezondheid van de wereldhandel. In 2004 werd in die sector een groei van 15,8 procent genoteerd, wat meer was dan de 15,3 procent van het passagiersvervoer. Dit laatste bleef het voorbije jaar wel boven het historisch groeigemiddelde van zes procent.

De IATA verwacht wel dat de luchtvracht zich dit jaar zal herstellen en een groei zal kennen van vijf tot zes procent en daarmee wellicht gelijke tred zal houden met het passagiersvervoer.

Volgens Giovanni Bisignani, directeur-generaal van de IATA, benadert de sector stilaan opnieuw zijn normaal groeipatroon, na de zware klappen die sinds 2001 werden uitgedeeld. "Maar de luchtvracht blijft ontgoochelen," voegde hij daar aan toe. "Dat is vooral te wijten aan de zwakkere vraag vanuit een aantal belangrijke sectoren, zoals de it-industrie en de semi-conductoren."

Ondanks de recordgroei van 2005 verloren de luchtvaartmaatschappijen het voorbije jaar 6 miljard dollar. Dit jaar zou dat verlies teruglopen tot 4 miljard dollar. "Pas ten vroegste in 2007 zullen de maatschappijen opnieuw aan winst kunnen denken," benadrukte Bisignani.

Regionaal kent het Midden-Oosten de grootste groei in het passagiersvervoer (13,1 procent). Asia-Pacific is met 6,3 procent de traagste groeier.

17:43 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Europese Unie start Wit-Russische uitzendingen

De Europese Commissie is van plan om onafhankelijke uitzendingen voor Wit-Rusland te ondersteunen. Het consortium dat voor die programma's zou moeten zorgen, bestaat uit een aantal bedrijven uit Duitsland, Littouwen, Polen en Rusland. De Europese Commissie heeft het project gefinancierd voor een bedrag van twee miljard euro.

Het consortium zou al in februari starten met het via satelliet doorzenden van programma's vanuit Duitsland. De uitzendingen zijn in het Russisch en het Wit-Russisch. Het project zou een looptijd hebben van twee jaar en ondersteunt verder ook online acties, de Wit-Russische geschreven pers en de training van journalisten.

Met dit project wil de Europese Commissie een tegengewicht bieden tegenover de Wit-Russische president Alexander Lukashenko, die een bijzonder grote greep heeft op de staatsmedia van het land. Men wil ook onafhankelijke nieuwsverslaggeving brengen in aanloop naar de presidentsverkiezingen, die gepland zijn voor 19 maart.

Het nieuwe initiatief is de opvolger van een kleiner project - ter waarde van 138.000 euro - dat door Deutsche Welle werd ontplooid. De Europese Unie probeert daarmee de democratische burgermaatschappij in Wit-Rusland te ondersteunen. Lukashenko heeft echter al aangekondigd om in de staatsmedia te zullen starten met een tegenoffensief.

17:12 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Wikipedia komt in drukvorm op de markt

De Duitse uitgever Zendot heeft bekend gemaakt een gedrukte versie van de Duitstalige online Wikipedia-encyclopedie uit te zullen brengen. Het zou in totaal gaan om meer dan 8.000 bladzijden, verdeeld over honderd banden. Critici stellen echter dat een gedrukte versie onmiddellijk achterhaald zal zijn.

Elk boekdeel zou een kostprijs hebben van 14 euro en per maand zouden twee volumes worden uitgebracht. Het project is verspreid over een viertal jaar en doet beroep op 25 medewerkers en 15 eindredacteurs. Een onafhankelijk wetenschappelijk adviseur moet de inhoud controleren voor het in gedrukte vorm verschijnt.

Critici stellen echter dat de gedrukte Wikipedia al achterhaald zal zijn op het ogenblik dat hij uitkomt. De gegevensbank van de encyclopedie wordt immers door het publiek voortdurend aangevuld en gewijzigd. Desondanks heeft Zendot al diverse dvd-versies van de Wikipedia en een aantal gedrukte fragmenten op de markt gebracht.

16:19 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Indonesië remt buitenlandse media af

Indonesië wil vanaf februari het aantal buitenlandse uitzendingen op radio- en televisiestations beperken. De Indonesische regering stelt dat dit noodzakelijk is om de nationale cultuur te beschermen, maar mensenrechtengroeperingen zien in de maatregel een poging om de persvrijheid terug te schroeven.

Het grootste deel van de 160 radio- en televisiestations in Indonesië brengt nieuwsreportages van de BBC, de Voice of America, Deutsche Welle, Radio Australia en Radio Hilversum. De Indonesische regering wil het aantal van die buitenlandse bijdragen en programma's in de toekomst beperken.

De regering stelt dat deze maatregel nodig is om de locale cultuur te beschermen, maar tegenstanders stellen dat die buitenlandse programma's een frisse en verschillende invalshoek bieden op het nieuws en op de Indonesische maatschappij. Ook de toekenning van de frequenties zou worden herzien.

Daarnaast overweegt de Indonesische regering om kranten en tijdschriften te verplichten zich te registreren. "Ook dat is manier om de media te controleren," stippen critici aan. "De regering kan immers altijd weigeren een registratie toe te staan of te hernieuwen aan publicaties die als te kritisch worden ervaren," aldus Ignatius Haryanto, directeur van het Institute for Press and Development Studies in Jakarta tegenover het magazine Adnkronos International.

16:09 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Europa wil beter communiceren

De berichtgeving over de Europese Unie is voor veel verbetering vatbaar. Morgen stelt de Europese Commissie dan ook een plan voor om de communicatie over Europa te verbeteren. Op die manier hoopt men ook het enthousiasme voor Europa weer te kunnen aanwakkeren.

Europees Commissaris voor communicatie Margot Wallström stelt dat de bevolking veel te weinig weet over de Europese Unie. Dat is volgens haar een belangrijke reden waarom de Nederlanders en Fransen tegen de Europese ontwerpgrondwet hebben gesteld.

Wallström zou Europe By Satellite (EBS), het eigen televisie- en internetkanaal, willen uitbreiden. De EBS zou ook een grotere vrijheid krijgen bij het bepalen van de vorm waarin de communicatie wordt gegoten. Bovendien wil men de communicatie- en mediatraining van het ambtenarenkorps uitbreiden.

Wallström zegt ook op zoek te zijn naar betere manieren om de Europese burgers te benaderen. Daarbij wil ze de communicatie meer decentraliseren, zodat nationale en locale media beter betrokken zouden kunnen worden bij het publieke debat. De Europese Commissie is ervan overtuigd dat alleen op die manier iederee toegang kan krijgen tot de informatie over de Europese Unie.

Na de voorstelling van het plan, kunnen burgers en betrokkenen tot de zomer hun mening over het project van Wallström overmaken aan de Europese Commissie. Daarna gaan de voorstellen en reacties naar de individuele lidstaten.

14:46 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Economie in de media

De Deense moslimgroep die de aanstoot gaf tot een golf van kritiek over spotprenten van de profeet Mohammed die de Jyllands Posten in september publiceerde, accepteert de verontschuldigingen die de krant maandagavond aanbood. De krant trok het boetekleed aan nadat in het Midden-Oosten een boycot was ingezet van Deense producten en nadat de Deense premier Anders Fogh Rasmussen had gezegd dat hij niet namens de krant kon spreken, maar persoonlijk nooit "Mohammed, Jezus of welke religieuze figuur dan ook zou hebben afgebeeld op een manier die beledigend is voor anderen." Woordvoerder Kasem Ahmad van de Islamitische Geloofsgemeenschap, zei voor de radio dat de moslimgroep de premier en Jyllands Posten zal bedanken. Fogh Rasmussen riep dinsdag op een persconferentie alle partijen op de zaak niet verder op de spits te drijven en zich te onthouden van uitspraken die de spanningen in en buiten Denemarken kunnen opvoeren. Hij zei te hopen dat de verontschuldiging van de krant de mensen die gekwetst zijn, tot troost zal dienen.

Michelle Bachelet, de aankomend president van Chili, heeft zoals beloofd een kabinet benoemd waarin evenveel vrouwen als mannen zitten. Onder de ministeries die Bachelet aan seksegenoten toevertrouwt zijn die van defensie en economie. Zij benoemde ook een vrouw tot haar stafchef. "Dit zijn mensen met aanzienlijk intellectueel, professioneel en politiek aanzien", zei de 54-jarige socialiste, de eerste vrouwelijke president in Latijns-Amerika die zonder een machtige echtgenoot de top heeft weten te bereiken, over de tien mannen en vrouwen in haar regeringsploeg, die op 11 maart aantreedt. De ministeries zijn naar rato verdeeld over de vier partijen in Bachelets centrum-linkse coalitie. Op defensie, een post die zij zelf van 2002 tot 2004 bekleedde onder de huidige president Ricardo Lagos, benoemde Bachelet de ingenieur Vivianne Blanlot. Minister van economische zaken wordt Ingrid Antonijevic.

Met reddingsboten en helikopters heeft de Britse kustwacht 22 zeelieden gered na een aanvaring in het Kanaal. Allen werden naar verluidt behandeld voor lichte verwondingen. Een tanker met chemicaliën en een vrachtschip botsten in de nacht van maandag op dinsdag vijftig kilometer ten noordwesten van het Kanaaleiland Guernsey op elkaar, zei de kustwacht. Franse functionarissen zeiden dat alle geredde zeelieden bemanningsleden waren van het tankschip, de in de Marshalleilanden geregistreerde Ece. Het schip, dat tienduizend ton fosforzuur aan boord had, is lekgeslagen en maakt slagzij. Gevaar voor het milieu is er volgens een woordvoerder van de Britse kustwacht niet, omdat fosforzuur een corrosieve vloeistof is die in zeewater oplost. De Franse functionarissen zeiden dat het andere schip, een in Malta geregistreerde vrachtvaarder, 21 bemanningsleden aan boord heeft en fosfaat vervoert.

Het Japanse fotografieconcern Fuji gaat wereldwijd 5.000 banen schrappen. Dat is volgens het concern nodig om winstgevend te blijven. Het bedrijf, dat onder meer digitale camera's maakt, zal een deel van de productie overhevelen van Japan naar China, waar de loonkosten veel lager zijn. In Japan zullen er duizend banen verdwijnen. De rest van de arbeidsplaatsen komt in het buitenland te vervallen. De nieuwe reorganisatie zal fors drukken op de jaarwinst van het concern, zo werd dinsdag in Tokio bekendgemaakt. De nettowinst zal dit boekjaar uitkomen op ongeveer 20 miljard yen (144 miljoen euro). Fuji ging eerst uit van een bedrag dat bijna vier keer zo hoog was. In het derde kwartaal van het op 1 april begonnen boekjaar boekte Fuji een winst van 27,1 miljard yen (195 miljoen euro). Dat is 30 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet steeg met 6,5 procent 681,7 miljard yen (4,90 miljard euro).

Twee belangrijke Keniaanse groepen van activisten hebben de regering van het Afrikaanse land bekritiseerd wegens extravagante uitgaven. Het gaat om de Nationale Commissie Voor Mensenrechten en de landelijke tak van de anticorruptieorganisatie Transparency International. De Keniaanse regering gaf sinds 2002 ruim 12 miljoen dollar uit aan nieuwe voertuigen. Voor datzelfde bedrag hadden 25.000 kinderen acht jaar onderwijs kunnen volgen. Tegelijkertijd zijn in het noorden van het land zeker vier miljoen inwoners aangewezen op voedselhulp. In verband daarmee deed Nairobi een beroep op de internationale gemeenschap voor hulp. Alleen al tussen januari 2003 en september 2004 schafte de overheid 57 Mercedessen, 42 Land Cruisers en 33 andere terreinauto's aan? Critici vinden dat Nairobi kleinere voertuigen moet kopen, eventueel tweedehands, om geld te besparen.

Vlak voor het begin van de Olympische Winterspelen is de controverse tussen de Italië en het IOC over de dopingcontroles bijgelegd. De minister van Gezondheid heeft besloten zijn strenge decreet ten aanzien van doping voor de periode van 1 februari tot 31 maart niet uit te voeren. Eind vorig jaar kwamen beide partijen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Omdat doping in Italië onder het strafrecht valt als criminele overtreding wilden de autoriteiten de verantwoordelijk naar zich toetrekken, ook voor de controles op verboden middelen tijdens de Spelen. Het IOC vreesde invallen en behield, als sportkoepel bij een sportevenement, zich dat recht voor en weigerde overheidsinmenging. In ruil voor het bevriezen van het decreet krijgt minister Storace in Turijn wel een vertegenwoordiger in de olympische anti-dopingcommissie, die toezicht houdt. Daarin hebben ook het IOC en het WADA (het mondiale agenschap voor de strijd tegen doping) zitting.

13:52 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-01-06

Elfstedentocht in de zomer

Er komt dit jaar zeker en vast een Elfstedentocht, maar die krijgt dit keer een zomereditie. In juni wordt in Friesland immers de eerste Frisian Nuon Solar Challenge georganiseerd. Aan die eerste Europese wedstrijd voor zonneboten nemen twintig Nederlandse en zeven buitenlandse vaartuigen deel.

De wedstrijd wordt tijdens de maand juni gehouden en volgt het parcours van de winterse Elfstedentocht met start en finish in Leeuwarden. De ingeschreven teams zijn afkomstig uit Nederland, de Verenigde Staten, Polen, Duitsland, Jordanië en Pakistan. De teams worden samengesteld door universiteiten, beroepsopleidingen en bedrijven.

De boten mogen alleen varen op de kracht van zonnepanelen. De teams krijgen daarbij ondersteuning van een aantal bedrijven die voor de sponsoring van de zonnepanelen zorgen. Adviseur en ambassadeur van de wedstrijd is de Nederlandse astronaut Wibbo Ockels.

23:37 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

RFID helpt voorraadbeheer

Radio Frequency Identification (RFID) zorgt voor een rendabeler voorraadbeheer. Dat blijkt uit een onderzoek van de Computer Sciences Corporation. Voorraadbeheer wordt volgens de onderzoekers trouwens steeds meer als een cruciaal onderdeel van de bedrijfsvoering beschouwd.

Uit het onderzoek bleek dat 61 procent van de bedrijven door RFID zijn voorraadkosten tot tien procent had kunnen afbouwen. Daarnaast had 52 procent zijn winsten met tien procent zien verbeteren. Nog eens 11 procent van de ondervraagde bedrijven stelde dat de omzet met 20 procent was gestegen.

Het is volgens CSC duidelijk dat het voorraadbeheer door de bedrijfsleiding steeds meer beschouwd wordt als een bijzonder strategisch onderdeel van de ondernemingsstructuur. "Er wordt bovendien aangetoond dat bedrijven de resultaten van hun verbeterde operaties gebruiken om grotere winsten te genereren," voerden de onderzoekers aan.

23:24 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Europese frisdrankensector belooft zelfdiscipline

De frisdrankfabrikanten hebben beloofd geen reclame meer te zullen maken die specifiek gericht is op kinderen. Dat heeft de Unesda, de Europese Unie van Drankenfabrikanten, gesteld. Ook zullen de producenten een aantal dranken niet langer verkopen op basisscholen, tenzij de schooldirecties daar zelf om vragen.

De voedingsector, met onder meer Unilever, Coca-Cola en Pepsi, zegt daarmee te willen meewerken aan het bestrijden van het overgewicht van kinderen. Markos Kyprianou, Europees Commissaris voor gezondheid had de bedrijven vorig jaar nog verzocht om medewerking om het probleem van overgewicht mee te helpen aanpakken.

Kyprianou benadrukte dat een kwart van de kinderen in de Europese Unie met overgewicht te kampen heeft. Zij zijn volgens de commissaris de hartpatiënten en diabetici van morgen. De drankensector zelf stelt dat deze overeenkomst een grote stap voorwaarts is die moet uitgevoerd en gecontroleerd moet worden.

De beperkingen die de industrie zichzelf oplegt omhelst niet alleen op de traditionele reclame en spotjes op radio en televisie, maar ook over websites. Vooral op het gebied van promoties ten opzichte van kinderen beneden de twaalf jaar wil de sector zich naar eigen zeggen bijzonder terughoudend opstellen.

Bij scholen in het voortgezet zou er gewerkt worden met speciale automaten, waar naast de traditionele frisdranken ook fruitsappen en water zouden worden aangeboden. Bovendien zouden de betrokken automaten ook reclamevrij worden en bovendien boodschappen omvatten over een gezonde levensstijl en een evenwichtig voedingspatroon.

23:20 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ruimtepak gaat in baan om de aarde

Eind deze week wordt vanuit het International Space Station (ISS) een ruimtepak gelanceerd. Het pak wordt in een baan om de aarde gebracht en moet vooral de interesse van jongeren en studenten voor de ruimtevaart stimuleren.

De Suitsat bestaat uit een Russisch Orlan-ruimtepak en omvat drie batterijen, een radiozender en internet sensoren om de temperatuur en de batterijkracht te meten. Tijdens zijn baan om de aarde zal de Suitsat gegevens daarover doorzenden naar de begane grond.

Iedereen die in het bezit is van een - liefst grote - antenne en een radio-ontvanger die afgestemd is op 145.990 megahertz FM, zou de signalen van de overvliegende Suitsat moeten kunnen opvangen. Elke doortocht zou vijf tot tien minuten kunnen gevolgd worden.

Daarbij krijgt men onder meer de boodschap "This is SuitSat-1, RS0RS" en een vooraf opgenomen begroeting in vijf verschillende talen. De uitzending eindigt met een Engelstalig rapport over de temperatuur, batterijkracht en de duurtijd die de missie al achter de rug heeft.

De SuitSat is vooral gericht op kinderen en studenten. De begroeting - in het Engels, Frans, Japans, Russisch, Duits en Spaans - omvat immers een gecodeerde boodschap die door de studenten kunnen opgenomen en ontcijferd worden. Op het einde van de boodschap volgt ook een televisiebeeld. Er worden beloningen uitgereikt voor de correcte ontcijfering van de woorden en de identificatie van de beelden.

12:56 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Grand Theft voor de rechter

In Los Angeles heeft openbaar aanklager een strafdossier neergelegd tegen de makers van 'Grand Theft Auto: San Andreas'. Het game omvatte oorspronkelijk een aantal expleciete en bijzonder gecontesteerde seksscènes. Game-ontwikkelaar Rockstar Games en uitgever Take-Two Interactive worden door aanklager Rockard J. Delgadillo beschuldigd van het illegaal verbergen van porno.

Bij het voorleggen van het game aan de Entertainment Software Rating Board (ESRB) zouden de makers ervoor gezorgd hebben dat de porno-scènes niet opgemerkt werden. Daardoor kreeg het spel het Mature-label. Maar in de commerciële versie zouden de seksscènes wel gemakkelijker toegankelijk geworden zijn. Door die expleciete scènes kreeg het game van de ESRB later het Adults Only-label. Delgadillo beschuldigt de makers dan ook van misleidende maketing en oneerlijke concurrentie. De bedrijven riskeren een geldboete tot 5.000 dollar, maar de aanklager heeft zijn oog laten vallen op een gedeelte van de winst.

Toen de ESRB het game een AO-statuut had opgelegd, waren vele verdelers verplicht om 'Grand Theft Auto' weer uit de rekken te nemen. Take-Two Interactive en Rockstar Games brachten daarop een gekuiste versie op de markt, maar inmiddels had een 81-jarige grootmoeder klacht neergelegd omdat ze zich misleid en bedrogen voelde toen ze het spel had gekocht voor haar veertien-jarige kleinzoon. "Het moorden, roven en dealen en de grove taal en het roekeloos rijden leek haar veel minder te storen dan de seks," merkt het magazine The Register op.

Ook Delgadillo hanteert het princiepe van de misleiding. "De gecontesteerde inhoud is nu wel verwijderd," benadrukte hij. "Maar voordien heeft het bedrijf wel 12 miljoen kopijen ter waarde van 600 miljoen dollar verkocht. Bedrijven hebben de plicht om de inhoud van hun producten op een waarachtige wijze weer te geven. Dat geldt voor de voedingsindustrie, maar ook voor de ontspanningsindustrie."

10:24 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Economie in de media

In de Amerikaanse stad Houston begint vandaag het proces tegen de twee hoofdfiguren van de Enron-affaire, één van de pzienbarendste bedrijfsschandalen in de Amerikaanse geschiedenis. Het gaat om Kenneth Lay, de oprichter van de voormalige energieleverancier en oud-topman Jeffrey Skilling. Het tweetal staat symbool voor de wantoestanden die het Amerikaanse bedrijfsleven eind van het millennium heeft gekenmerkt. Na Enron kwamen nog meer grote fraudezaken aan het licht waaronder die bij concerns als WorldCom en Tyco. De advocaten van Lay en Skilling beweren dat er binnen de Amerikaanse wet- en regelgeving van die tijd is gehandeld en dat er op een legale manier zaken is gedaan. "Ze gaan zeggen dat Enron een solide onderneming was die gemakkelijk had kunnen overleven als er geen paniek was uitgebroken," wordt er voorspeld. De aanloop naar het proces tegen Lay en Skilling heeft vier jaar geduurd. Enron is ingestort na beschuldigingen over boekhoudfraude, waaronder fors opgeklopte omzet- en winstcijfers. De val van het bedrijf heeft beleggers circa 68 miljard dollar gekost, heeft 5.000 mensen werkloos gemaakt en 800 miljoen dollar aan pensioengelden vernietigd.

Rusland heeft zondag de gasleveranties aan buurland Georgië hervat. De gasleveranties werden vorig weekeinde na een aanslag afgesloten. Kavkaztransgaz, een dochteronderneming van de energiereus Gazprom, had zaterdag al laten weten dat de gasleiding was gerepareerd. Georgië beschuldigde Rusland ervan achter de aanslagen te zitten. Moskou zou het kleine buurland zo willen dwingen de controle over gasleidingen op zijn grondgebied af te staan aan het Russische gasbedrijf Gazprom. Een woordvoerder van Gazprom wees die beschuldigingen, geuit door president Saakasjvili, van de hand en waarschuwde Georgië de zaak niet te politiseren. De afgelopen week leverde Rusland weer gas aan Georgië via een pijpleiding die door Azerbeidzjan loopt. Dat was echter niet genoeg om de hele bevolking weer van gas te voorzien. Daarom sloot Georgië inmiddels een overeenkomst met Iran voor de levering van aardgas. Zo hoopt het land voor zijn energievoorziening voortaan minder afhankelijk te worden van Moskou.

De Boliviaanse president Evo Morales heeft een cocaboer belast met de strijd tegen de drugshandel. Morales maakte de benoeming van Felipe Caceres dit weekeinde bekend tijdens een bezoek aan de regio Chapare waar veel boeren cocaplanten verbouwen. Verder zei Morales dat hij internationaal campagne gaat voeren voor het legaliseren van de cocateelt. Met de campagne wil Morales inspelen op de eisen van de indianen die in Bolivia de meerderheid van de bevolking vormen. De cocateelt is voor de indiaanse boeren een van de belangrijkste bronnen van werkgelegenheid en inkomsten geworden. Bovendien is coca meer dan een grondstof voor cocaïne. De inwoners van de hooglanden gebruiken de cocablaadjes al van oudsher om op te kauwen, in allerlei rituelen en voor de traditionele geneeskunde. Morales werd vorig weekeinde als eerste indiaan tot president van Bolivia beëdigd.

Wapeninspecteurs van de Verenigde Naties hebben toegang gekregen tot het voormalige militaire complex Lavizan in Teheran. Een diplomaat in kringen van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft dat zondag gezegd tegen het Franse persbureau AFP. Daarmee lijkt Teheran toe te geven aan de internationale gemeenschap die meer inzicht eist in Irans nucleaire ambities. Iran zorgt al tijden voor spanningen door te staan op het toepassen van kernenergie, maar ook door niet al te bereidwillig mee te werken aan internationale controles daarop.

In Groot-Brittannië komen 21 aquarellen en tekeningen van Adolf Hitler onder de hamer. De werken zaten zeventig jaar in een koffer, op een Belgische zolder. Dat heeft de Sunday Telegraph zondag gemeld. De schilderijen zijn tussen 1916 en 1918 gemaakt. Hitler was toen als korporaal gelegerd in Frankrijk, niet ver van de plek waar hij de werken maakte. Het veilinghuis verwacht er bijna 150.000 euro voor te krijgen. Het zijn vooral landschapsschilderingen. "Hij was geen groot kunstenaar, maar de interesse ligt natuurlijk vooral in de man, en niet zijn schilderijen," aldus de veilingmeester.

De topman van staalconcern Mittal Steel wil een ontmoeting met het management van Arcelor organiseren om te praten over de "strategische en managements-aspecten" van het vijandige bod dat Mittal vrijdag deed op Arcelor. Dat zegt Lakshmi Mittal, CEO van het staalconcern maandag in een interview met de Franse krant Les Echos. Hij zegt in het interview verder dat hij tijdens een afspraak maandag met de Franse minister van Financiën, Thierry Breton, zal uitleggen dat het bod op het gedeeltelijk Franse Arcelor 'goed is voor de staalindustrie en zinnig is voor aandeelhouders en werknemers van Arcelor'. Afgelopen vrijdag lanceerde Mittal Steel, de grootste staalproducent ter wereld een bod van 18,6 miljard dollar op de nummer twee producent, Arcelor. Volgens Arcelor is het bod vijandig.

Voor het eerst gaan er in België meer draagbare computers of laptops over de toonbank dan traditionele desktop-computers. Dat blijkt uit cijfers van het marktonderzoeksbureau GfK Benelux Marketing Services. De trend tekende zich af in de laatste drie maanden van 2005 en zet zich vandaag door, zo meldt De Tijd maandag. Vorig jaar werden in België 940.000 computers verkocht. Dat is een toename van ongeveer 1 procent tegenover 2004. Het groeicijfer verbergt een verschuiving in de markt. Terwijl de verkoop van laptops vorig jaar met zestien procent toenam, ging de desktopcomputer in een jaar tijd zowat tien procent achteruit.

De belangrijkste Poolse internetsites hebben hun pagina's zondagavond in zwart-wit afgebeeld, als teken van rouw na de catastrofe in Katowice. In de Zuid-Poolse stad zijn zeker 66 mensen om het leven gekomen na het instorten van het dak van een evenementenhal. De vier internetsites die aan de rouwactie meedoen zijn Onet.pl, Wp.pl, Interia.pl en Gazeta.pl. Op de websites wordt zeer veel aandacht besteed aan de tragedie. Wp.pl (Wirtualna Polska) heeft een condoleanceregister geopend waar al duizenden mensen hun medeleven hebben betuigd.

09:49 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-01-06

Regering Bush wil NASA-wetenschapper mond snoeren

De Amerikaanse regering heeft James Hansen, de belangrijkste klimaatwetenschapper van de ruimtevaartorganisatie NASA het zwijgen proberen op te leggen toen die waarschuwde voor de uitstoot van broeikasgassen. Dat beweert de wetenschapper zelf in The New York Times.

James Hansen, directeur van het Goddard Institute for Space Studies van de NASA, verklaarde dat de autoriteiten hebben geprobeerd om de inhoud van zijn voordrachten, rapporten, interviews en commentaren vooraf te controleren. "Zij beschouwen zich als de controleurs van de informatie die aan het publiek wordt verstrekt," aldus Hansen.

Hansen benadrukte dat hij zich niet zou laten beïnvloeden door het optreden van de autoriteiten. Dean Acosta, één van de verantwoordelijken voor de public relations bij de NASA, ontkende echter dat er een poging is geweest om Hansen het zwijgen op te leggen. "Wij willen openheid en laten de feiten voor zich spreken," reageerde hij.

Acosta voegde er wel aan toe dat overheidswetenschappers de vrijheid hebben om hun wetenschappelijke bevindingen te bepraten, maar dat ze de beleidsverklaringen zouden moeten overlaten aan de beleidsmakers en woordvoerders die daarvoor zijn aangeduid.

De NASA-woordvoerder stelde dat Hansen sinds 1988 waarschuwt voor de gevaren van de opwarming van de aarde en dat hij al geregeld met politici in conflict is gekomen, maar ook met budget-controleurs in de regeringen van Bill Clinton en George W. Bush. Hansen houdt echter vol dat de pogingen om hem het zwijgen op te leggen, was begonnen na een reeks voordrachten die hij begin december gegeven had op het jaarlijks congres van de American Geophysical Union.

Hansen had daar beweerd dat de uitstoot van broeikasgassen ook met de bestaande technologie al zou kunnen afgebouwd worden, vooral in het autoverkeer. Bovendien zou hij opgeworpen hebben dat de klimaatverandering zonder het wereldleiderschap van de Verenigde Staten voor een heel andere planeet zou zorgen.

Die uitspraken zouden ertoe geleid hebben dat Hansen telefoontjes had gekregen van het NASA-hoofdkwartier, waarbij gedreigd zou zijn met zware gevolgen indien hij dergelijke woorden in de mond zou blijven nemen. Hansen stelt echter dat het onverantwoord zou zijn te zwijgen. "Bovendien heeft de NASA duidelijk de opdracht om onze planeet te begrijpen en beschermen," voerde hij daar aan toe.

Franco Einaudi, de rechtreekse meerdere van Hansen, stelde dat er geen officiëel bevel of druk is geweest om de wetenschapper te doen zwijgen. "Maar dat betekent niet dat ik het goed vindt dat dit soort druk wordt toegepast," aldus nog Einaudi.

23:39 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Moslims boycotten Deense producten

Het Deense bedrijf Arla heeft advertenties geplaatst in kranten uit het Midden-Oosten. Daarmee hoopt de bedrijfsleiding een einde te kunnen maken aan de boycot in moslimlanden tegen Deense producten. Die boycot is het gevolg van een moslimverontwaardiging over karikaturen over de profeet Mohammed in een Deense krant.

Een woordvoerder van het bedrijf stelde dat Arla onder grote druk kwam te staan van consumenten om zich van de tekeningen in de krant Jyllands-Posten te distanciëren. "De krant zelf heeft zich verontschuldigd voor elke belediding die zou veroorzaakt zijn, maar stelde de grenzen van expressies over de islam te hebben willen verkennen," stipt de BBC aan.

Arla Foods is één van de grootste zuivelproducenten van Europa. Het bedrijf had enkele dagen geleden opgemerkt dat de klanten in Saudi-Arabië zijn producten niet meer kochten en begonnen waren met een boycot tegen Deense producten.

De rel begon in september toen de Jyllands-Posten een reeks van twaalf karikaturen plaatste waarin Mohammed wordt opgevoerd als een stereotype moslimterrorist. Daarop schreven tien ambassadeurs uit moslimlanden een brief naar de Deense eerste minister Anders Fogh Rasmussen, waarbij hem gevraagd werd een standpunt terzake in te nemen.

Dat werd door Rasmussen geweigerd. Hij stelde dat Denemarken een vrije en onafhankelijke pers kent en weigerde tussen te komen. "Maar dat blijkt voor de moslimlanden en vooral Saudi-Arabië niet voldoende te zijn," aldus de BBC. "Gevreesd wordt nu dat het incident Deense bedrijven zou kunnen benadelen."

De Confederation of Danish Industries heeft de Jyllands-Posten nu opgeroepen om een verontschuldiging af te drukken voor het plaatsen van de tekeningen. De krant zegt zich al verontschuldigd te hebben om de gevoeligheden van de moslims geraakt te hebben, maar blijft het recht op te eisen om te kunnen drukken wat de krant zelf wil.

22:18 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Is de bedrijfsleiding te angstig?

Bestuurders van bedrijven hebben schrik voor rechtszaken en schade aan hun reputatie. Dat heeft een invloed op hun beleid. Dat stelt de Nederlandse professor ondernemingsrecht Maarten Kroeze. Topmensen vertonen volgens hem dan ook een opvallend risicovermijdend gedrag.

Maarten Kroeze wijst erop dat diverse enquêtes uitwijzen dat het gedrag van bestuurslui beïnvloed wordt door angst voor rechtszaken. Dat blijkt volgens hem ook uit verklaringen van headhunters. "Zij zeggen dat het steeds moeilijker wordt goede kandidaten te vinden voor dergelijke opdrachten," voert hij aan.

"Het aansprakelijkheidsrisico is de belangrijkste reden om een bestuursfunctie te weigeren, zo blijkt uit een enquete van het tijdschrift Corporate Board Member Europe," schrijft het Financieele Dagblad. "Het risocovermijdend gedrag heeft echter diverse ongewenste bijwerkingen."

Daarbij wordt erop gewezen dat bestuurders terugdeinzen voor risicovolle, maar potentiële zeer winstgevende beslissingen. "In veel gevallen wordt voor een veiliger, maar minder winstgevnde weg gekozen," wordt er opgemerkt. Omwille van de eigen aansprakelijkheid zegt een raad van bestuur volgens de onderzoekers ook vaker hetvertrouwen in een manager op dan wenselijk is.

21:14 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Games vergen degelijker aankleding

De E3Expo in Los Angeles, de belangrijkste beurs voor de gamesector, zal dit jaar grondig verschillen van vorige edities. De organisatoren willen immers niet dat er nog langer schaars geklede dames ingeschakeld worden bij de presentaties en de promotie van nieuwe games.

De Amerikaanse gamesector krijgt heel wat kritiek, want volgens sommigen zouden verscheidene producten de spelers aanzetten tot geweld en seksueel misbruik. Een aantal Amerikaanse politici proberen de verkoop van gewelddadige of pornografische te beperken of te verbieden.

De organisatie van de E3Expo ging echter altijd al gepaard met een defilé van bijzonder summier geklede dames. Er is zelfs een speciale website (www.e3girls.com) gewijd aan de meisjes. Maar dat moet volgens de organisatoren definitief tot het verleden behoren.

De deelnemers aan de beurs hebben al een waarschuwing gekregen dat er met zware boetes zal gezwaaid zal worden indien er tegen de zedigheid gezondigd wordt. Wie zondigt, zal een boete van 5.000 dollar moeten betalen.

De E3Expo heeft plaats van 10 tot 12 mei in het Los Angeles Convention Center. Meer informatie over het evenement is terug te vinden op de website www.e3expo.com.

20:03 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Weer recordverkoop gsm-toestellen

Er werden het voorbije jaar wereldwijd meer dan 800 miljoen gsm-toestellen verkocht. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau IDC. In het vierde kwartaal van het voorbije werden zelfs nieuwe records gebroken, vooral dankzij de bevoorrading van de verkopers tijdens de eindejaarsperiode.

Tegenover het vierde kwartaal van het jaar voordien, zag men de verkoop van gsm-toestellen tijdens de laatste maanden van 2005 aangroeien met 19,3 procent tot een recordaantal van 245,2 miljoen eenheden. In totaal was 2005 trouwens goed voor een verkoop van 825,5 mobiele telefoons, een groei met 16,7 procent tegenover het jaar voordien.

IDC merkt op dat de verkoop van mobiele telefoons historisch vooral steunt op de omzet van het goedkopere marktsegment, maar dat tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar opgemerkt kon worden dat in bepaalde regio's ook extra vraag was naar duurdere toestellen.

Nokia consolideerde zijn positie als marktleider met een verkoop van 83,7 miljoen gsm-toestellen tijdens de laatste drie maanden van het jaar. Dat betekent een groei met 26,6 procent tegenover het jaar voordien. Motorola volgt op een tweede plaats met een groei van 40,6 procent en gaat Samsung (28,9 procent groei), LG en Sony Ericsson.

18:57 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

China verstuurt 3 miljard sms-berichten

Chinezen hebben het voorbije jaar 304,6 miljard sms-berichten verstuurd met hun mobiele telefoons. Dat is volgens het persbureau Xinhua driehonderd keer meer dan vijf jaar geleden. In 2004 werden 217 miljard sms-berichten geteld.

In China is het sms-verkeer bijzonder populair geworden, vooral rond feestdagen zoals het Chinese nieuwjaar. Door hun gestegen koopkracht kunnen immers steeds meer Chinezen een mobiele telefoon kopen. Maar zoals bij alle media, probeert de Chinese overheid ook hier sterk controlerend op te treden.

Er wordt volgens Xinhua vooral gezocht naar personen die de berichten gebruiken voor frauduleuze praktijken, pornografische doeleinden of voor subversieve activiteiten. Er zijn in totaal 2.800 controlecentra opgericht om het sms-verkeer van 383 miljoen gebruikers te volgen. Dat zou sinds november geleid hebben tot het onderscheppen van 107.000 illegale berichten, terwijl 10.000 aansluitingen werden geblokkeerd.

18:12 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Betekent Nike redding voor Kobe Bryant?

De Amerikaanse basketter Kobe Bryant heeft een reclamecontract gekregen bij Nike, het eerste commerciële televisieproject dat de sportvedette heeft mogen ondertekenen sinds hij in juli 2003 voor de rechter werd gedaagd wegens een verkrachtingszaak. Andere contracten laten echter op zich wachten.

De Zoom Kobe 1, de eerste Nike-sportschoen onder de Kobe-naam, komt in de Verenigde Staten op 11 februari op de markt. Maar vele analisten twijfelen eraan of er nog vele nieuwe projecten zullen volgen de basketter. Volgens hen zullen er nog wel bedrijven zijn die met de figuur van Kobe Bryant aandacht willen trekken, maar ze menen dat de tijd van de echt grote contracten - zoals bij McDonald's en Coca-Cola - wel eens definitief voorbij zouden kunnen zijn.

Paul Swangard van het Warsaw Sports Marketing Center aan de universiteit van Oregon vertelde aan CNN Money dat Bryant voldoende is gerehabiliteerd voor een bedrijf in sportuitrustingen, maar dat de meeste adverteerders voor algemene producten heel wantrouwig zijn om in hun reclamecampagnes opnieuw beroep te doen op de basketter.

"De aanklacht blijft voor heel veel mensen een bijzonder grote smet en zij zullen dat ook niet licht vergeten," meende Swangard. De klacht tegen Bryant werd in september 2004 afgevoerd, nadat de klaagster gesteld had dat ze geen verdere vervolging wenste. Later kwam het tussen beide partijen tot een minnelijke schikking.

Toen de contracten met McDonald's en Sprite (Coca-Cola) vervielen, werden die vervolgens niet meer vernieuwd. Ook de spots die al opgenomen waren, werden niet meer gebruikt. Juist voor de aanklacht had Nike een vijfjarig contract getekend met Bryant voor 40 miljoen dollar. Het bedrijf stelt dat er aan die relatie nooit iets is veranderd.

Toch duurde het tot de zomer van vorig jaar vooraleer Nike opnieuw een gedrukte advertentie plaatste over Kobe Bryant. Sommigen stellen dat de nieuwe reclamespot ook andere adverteerders zou kunnen doen overwegen om opnieuw op Bryant beroep te doen. "Nike vangt een eventuele eerste storm op," benadrukte Tom George, analist bij het sportmarketing-bureau Octagon.

Na deze Bryant-campagne zou het voor andere bedrijven gemakkelijker worden om de basketter opnieuw te gebruiken, juist omdat ze niet de eerste zijn. Maar anderzijds wordt gesteld dat het Amerikaanse zakenleven niet van risico's houdt. "Waarom zouden ze op Bryant beroep doen indien ze andere alternatieven hebben?" wordt er opgemerkt.

Bryant heeft in de Verenigde Staten nog altijd het meest negatieve imago van alle sportlui. Door 53 procent van de bevolking wordt hij een negatief imago toegemeten. Dat is amper enkele procenten lager dan in september 2004. In de weinig benijdenswaardige lijst wordt de basketter gevolgd door baseball-vedette Barry Bonds (38 procent), die betrapt werd op het gebruik van steroïden.

Bryant kwam de voorbije week nog eens op een positieve manier door 81 punten te scoren in één wedstrijd. Alleen Wilt Chamberlin deed het met 100 punten ooit beter in de NBA-geschiedenis.

16:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Steden willen eigen breedband-netwerken

Wereldwijd hebben meer dan vierhonderd steden plannen op stapel staan om een gemeentelijk breedband-netwerk uit te bouwen. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Visiongain. Het aantal steden met dergelijke netwerken zou dit jaar trouwens verdubbelen.

Visiongain stipt aan dat stedelijke breedband-netwerken een bijzonder belangrijke trend aan het worden is, ondanks de tegenwerking van een aantal grote telecom-providers en kabelmaatschappijen. Het eerste kwartaal van het jaar zullen meer dan honderd dergelijke netwerken operationeel zijn, waarvan meer dan veertig in de Verenigde Staten.

In het begin waren dergelijke ontwikkelingen in de Verenigde Staten vooral een kenmerk voor kleinere steden, maar daar is inmiddels duidelijk verandering in gekomen en worden ook steeds grote metropolen met dergelijke netwerken uitgebouwd. Voorbeelden daarvan zijn onder meer New York, San Francisco, Rome en Parijs.

Grote netwerk-aanbieders, zoals Motorola, Cisco, Hewlett Packard en IBM hebben op dit ogenblik orders voor honderden miljoenen euros voor de realisaties van de breedband-projecten. Vele stadsbesturen beschouwen breedband dan ook als een bijkomende nutsvoorziening, net zoals elektriciteit of water.

14:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kinderen hebben mediatraining nodig

Ouders hebben graag dat hun kinderen op school mediatraining krijgen, zodat ze beter gewapend zouden kunnen zijn tegen ongewenste invloeden. Dat blijkt uit onderzoek van het bureau MarketResponse. De meeste ouders hebben ook regels opgesteld voor het mediagebruik van hun kinderen.

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat ouders vinden dat zij zelf een taak te vullen hebben op het gebied van mediatraining van hun kinderen, maar zien daarin vooral toch een belangrijke rol weggelegd voor het onderwijs, dat jongeren zou moeten helpen omgaan met media en reclame.

MarketResponse kwam tot de vaststelling dat de meeste ouders bepaalde regels hebben voor het mediagebruik van hun kinderen. Dat geldt vooral voor de televisie, het internet en de bioskoop, maar in mindere mate het gamen en het bekijken van dvd of video.

De regels hebben vooral te maken met het beperken van de tijdsduur en de voorafgaandelijke inhoudelijke selectie. Slechts dertien procent van de ondervraagden zijn van mening dat kinderen zelf kunnen leren wat goed en niet goed is, terwijl 69 procent stelt dat ouders een invloed kunnen hebben op het mediagebruik van hun kinderen. Twintig procent vindt het opstellen van regels weinig efficiënt, omdat kinderen in dergelijke gevallen toch elders kijken.

13:39 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Internethandboek voor journalisten

In samenwerking met de Thomson Foundation en de Commonwealth Broadcasting Association heeft de Unesco een handboek samengesteld rond het gebruik van het internet voor jouranlisten. Dat moet vooral journalisten in ontwikkelingslanden helpen op een efficiëntere manier in te spelen op de online informatie.

Het handboek 'The Net for Journalists', geschreven door journalist Martin Huckerby, is volgens de Unesco vooral bedoeld om een vrije en pluralistische pers te promoten, de algemene toegang tot informatie en kennis te bevorderen en het gebruik van communicatiemedia voor de menselijke ontwikkeling te stimuleren.

Martin Huckerby zegt zelf geen computerspecialist te zijn, maar zegt het internet te gebruiken en gebruik gemaakt te hebben van experts over de hele wereld. "Het boek opent een venster op een virtuele wereld die steeds gemakkelijker toegankelijk wordt," aldus de Unesco.

Het internet is volgens de initiatiefnemers een multifunctioneel instrument dat een belangrijke rol speelt in de hedendaagse verslaggeving. "Het boek laat de gebruiker stap voor stap de uitgebreide en variërende aspecten van het medium verkennen en begrijpen," zegt de Unesco nog.

De auteur voert aan dat de hedendaagse kennismaatschappij gekenmerkt wordt door een wat hij noemt 'feest van informatie', maar voegt er aan toe dat er in vele landen van de wereld helemaal niet over een feest gesproken kan worden, maar over een echte 'hongersnood aan informatie'.

Het is volgens hem niet te begrijpen dat er een dergelijk tekort bestaat, terwijl het internet over elk mogelijk onderwerp een massa informatie ter beschikking stelt. De gids moet vooral journalisten in ontwikkelingslanden tips aan de hand doen om het internet te verkennen en gebruiken voor hun journalistieke opdrachten.

Daarbij wordt aangetoond hoe er efficiënter op het internet kan gezocht worden naar feiten en statistieken, maar ook naar beelden, audio en video. De Unesco hoopt dat dit journalisten in ontwikkelingslanden kan helpen om relevanter verhalen te schrijven over de Millennium-doelstellingen van de Verenigde Naties, waaronder armoede, opleiding, ongeletterdheid, gezondheid, voeding en ziekte.

Het boek kan gratis gedownload of bekeken worden op de website www.thomsonfoundation.org.uk/huckerby/huck01.htm

12:43 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bevroren methaan oplossing energieprobleem?

Voor de kust van Zuid-Californië is onder de bodem van de oceaan een voorraad bevroren methaan gevonden. Daarmee zou een groot gedeelte van de energiebehoefte kunnen worden voldaan, maar het is volgens wetenschappers nog niet zeker of men deze bronnen ooit zal kunnen ontginnen.

De jongste jaren is er steeds meer belangstelling gegroeid voor de methaan-voorraden, die op lage temperaturen en onder hoge druk onder de oceaanbodem en in de permafrost worden bewaard. De wereldwijde voorraden zouden de wereld eeuwenlang van energie kunnen voorzien, maar tot nu is er nog geen technologie beschikbaar om die energie te winnen.

De nieuwe voorraad werd gevonden op ongeveer tien kilometer buiten de kust en op een diepte van ongeveer 900 meter in een onderzeese moddervulkaan in het Santa Monica Bassin. Jim Hein, marine-geoloog van de United States Geological Survey, stelde echter dat de nabijheid van de scheepvaartverbindingen van Los Angeles en Long Beach voor extra problemen zouden kunnen zorgen bij een eventuele gaswinning.

Een aantal wetenschappers maakt zich ook zorgen over de milieugevolgen van eventuele grootschalige ontginning. Zij stellen dat het gebruik van methaan leidt tot opwarming van de aarde en klimaatverandering.

12:03 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

28-01-06

AWACS gedeeltelijk weg uit Geilenkirchen?

AWACS (Airborne Warning And Control System) zou bereid zijn om voor achthonderd oefenvluchten voortaan niet langer beroep te doen op de militaire basis Geilenkirchen, maar vanuit andere vliegvelden. Dat werd door AWACS verteld aan de Nederlandse staatssecretaris voor defensie Van der Knaap.

Een belangrijk gedeelte van Nederlands Limburg heeft bijzonder veel geluidsoverlast van de vluchten vanuit het net over de grens gelegen Geilenkirchen. De Nederlandse staatssecretaris benadrukte verder dat er binnen de NATO gepleit zou worden voor geluidsarme motoren voor de AWACS-radarvliegtuigen. Hij waarschuwde echter voor al te grote verwachtingen.

AWACS maakt vanop Geilenkirchen 3.200 vliegbewegingen. Vooral het Nederlandse dorp Schinveld heeft daarvan veel overlast. Dat zou nu met een kwart kunnen afgebouwd worden. Nederland zou verder andere landen vragen of die bereid zouden zijn om een deel van de AWACS-overlast over te nemen.

19:46 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Wordt economische groei bijzaak?

Het armste gedeelte van de wereldbevolking heeft in de jaren negentig veel minder geprofiteerd van de groei van de wereldeconomie dan het decennium daarvoor. Dat is de conclusie van de New Economics Foundation (NEF), een Britse denktank. Bovendien wordt gesteld dat de armen ook het meest getroffen worden door de keerzijdes van de economische groei, zoals de milieuvervuiling.

In zijn rapport 'Growth isn't working' voert de NEF aan dat het een misvatting is dat economische groei uiteindelijk een oplossing zal bieden voor armoede. Daarbij wordt verwezen naar standpunten van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank, die stellen dat economische groei een oplossing is voor armoede.

De voorbije decennia hebben volgens de NEF echter aangetoond dat de groei van de economie de kloof tussen rijk en arm alleen maar doet vergroten. Er wordt gesteld dat een economisch beleid niet langer de nadruk moet leggen op economische groei en hopen dat armoedevermindering een bijproduct daarvan zou worden. De NEF stelt dat armoedevermindering juist het hoofddoel worden van het beleid, terwijl economische groei als een bijzaak zou moeten worden beschouwd.

De denktank merkt op dat van elke 100 dollar groei per hoofd van de bevolking amper 60 cent ten goede komt aan mensen die beneden de armoedegrens - één dollar inkomsten per dag - leven. In de jaren tachtig lag het aandeel van de armen nog op 2,2 dollar.

Daarnaast voert de NEF aan dat tegenover elke dollar voor armoedebestrijding een extra investering van 166 dollar staat in productie en consumptie. Maar die investeringen hebben volgens de denktank een negatieve impact op het milieu, waarbij wordt opgemerkt dat het vooral de arme landen en bevolkingsgroepen zijn die daarvan schade ondervinden, zoals natuurrampen, extreme droogte en luchtvervuiling.

De NEF stuurt dan ook aan op een inkomensherverdeling. Daarbij wil men dat landen en individuen met hoge inkomens meer zouden inleveren.

17:46 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Man in de straat meest betrouwbaar

De man in de straat wordt door het publiek beschouwd als de meest betrouwbare informatiebron. Dat blijkt uit de recentste Trust Barometer van Edelman. Eerdere onderzoeken hadden academische experts en dokters nog op de eerste plaats gezet.

Het vertrouwen in de gewone man is in Europa toegenomen van 33 procent in 2003 tot 56 procent vorig jaar. In de Verenigde Staten werd er zelfs een stijging genoteerd van 20 procent naar 68 procent. Ook wordt de gewone werknemer overal als geloofwaardiger bestempeld als bedrijfsleiders. Alleen Azië vormt daarop een uitzondering.

Het vertrouwen in een bedrijf hangt vooral af van het land van herkomst, de industriele activiteit en het gedrag en communicatiebeleid van een bedrijf. Wereldwijd wordt Microsoft beschouwd als meest betrouwbare organisatie, gevolgd door locale bedrijven. Dat zijn onder meer Siemens (Duitsland), Samsung (Zuid-Korea) en Toyota (Japan).

Op mediagebied wordt het internet veel prominenter genoemd als belangrijkste bron van informatie, terwijl de rol van de televisie afneemt. Zo haalt 29 procent zijn informatie van de televisie, maar het internet stijgt tot 19 procent. Ook rapporten van analisten worden ook als een betrouwbare informatiebron beschouwd, evenals artikelen in bedrijfsbladen, vrienden en familie.

11:56 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Economie in de media

Disney komt met een vervolg op Bambi, de succesfilm over een kleine ree uit 1942. Dit heeft de Amerikaanse entertainmentgigant vrijdag laten weten. Bambi II wordt op 7 februari uitgebracht op dvd. Volgens een communiqué van Walt Disney Co. bevat het vervolg evenveel „schoonheid, emotie, warmte en humor” als het klassieke origineel. In Bambi II staat de relatie van Bambi met zijn vader centraal. De moeder van Bambi wordt in de film uit 1942 gedood door jagers en hoewel Bambi daarna wordt begeleid door zijn vader, de Grote Prins, is de relatie tussen vader en zoon niet erg warm. Dat verandert in deel twee. Verscheidene andere figuren uit de originele Bambi, zoals het konijn Stampertje, komen ook in de vervolgfilm weer terug.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, gaat zijn eigen rampencentrum MIC verder optuigen. Zo krijgt het MIC meer mogelijkheden om vliegtuigen, vrachtwagens en communicatieapparatuur te huren, die snel inzetbaar zijn in rampgebieden in alle 25 EU-lidstaten en andere landen. Daarnaast komt er een verbeterd waarschuwingssysteem en een dagelijkse aanpassing van de website van het MIC, om lidstaten beter op de hoogte te houden van noodmaatregelen na rampen of grote calamiteiten. Dat heeft de Europese Commissie vrijdag bekendgemaakt, na een analyse van de rampenbestrijding. De Europese Commissie speelt vaak een coördinerende rol bij de hulpverlening tussen lidstaten na bijvoorbeeld overstromingen, grote bosbranden of de orkanen in de Verenigde Staten.

Georgië heeft een overeenkomst gesloten met Iran over de levering van aardgas. Dat maakte de regering vrijdag bekend. De overeenkomst moet ertoe leiden dat de bevolking van de voormalige Sovjetrepubliek op zijn laatst maandag de verwarming weer aan kan doen. Een groot deel zit nog altijd zonder na twee aanslagen vorig weekeinde op een gasleiding tussen Rusland en Georgië. Georgië beschuldigde Rusland ervan achter de aanslagen te zitten. Moskou zou het kleine buurland zo willen dwingen de controle over gasleidingen op zijn grondgebied af te staan aan het Russische gasbedrijf Gazprom. Een woordvoerder van Gazprom wees die beschuldigingen, geuit door president Saakasjvili, van de hand en waarschuwde Georgië de zaak niet te politiseren. De afgelopen week leverde Rusland weer gas aan Georgië via een pijpleiding die door Azerbeidzjan loopt. Dat was echter niet genoeg om de hele bevolking weer van gas te voorzien. Door de overeenkomst met Iran hoopt Georgië voor zijn energievoorziening voortaan minder afhankelijk te worden van Moskou.

Tom Cruise is de acteur die bioscopen in de Verenigde Staten vorig jaar het meeste geld opleverde. Dat blijkt uit een jaarlijkse peiling waarvan het Amerikaanse mediabedrijf Quigley de resultaten vrijdag op zijn website publiceerde. Het is al de zevende keer dat Cruise de lijst aanvoert, maar de eerste keer sinds 2001. Cruise, die vorig jaar te zien was in War of the Worlds, liet Johnny Depp (Charlie and the Chocolate Factory), Angelina Jolie en Brad Pitt (Mr. and Mrs. Smith) achter zich. De winnaar van 2004, Tom Hanks, staat tiende op de lijst, die sinds 1932 jaarlijks wordt samengesteld. Vince Vaughn, George Clooney, Will Smith, Reese Witherspoon en Adam Sandler completeren de toptien.

De omstreden film Brokeback Mountain van de Taiwanese regisseur Ang Lee mag niet in Chinese bioscopen worden vertoond. Censoren in de Volksrepubliek vinden de film, die handelt over twee cowboys die een homoseksuele relatie beginnen, te controversieel voor het Chinese publiek. Dat berichtte het Amerikaanse filmblad Daily Variety vrijdag. Brokeback Mountain won al vier Golden Globes en is tienmaal genomineerd voor een BAFTA, de belangrijkste Britse filmprijs. Ook is de rolprent favoriet bij de Academy Awards, die in maart worden uitgereikt en waarvoor de nominaties volgende week bekend worden gemaakt.

Google News, dat sinds donderdag ook Belgisch nieuws aanbiedt, heeft geen toestemming gevraagd aan de Belgische uitgeverijen en betaalt ook geen auteursrechten. De uitgeverijen vinden dat ongehoord en roepen de zoekgigant op om een financiële regeling te treffen. Voor de digitale reproductie van krantenartikels of audiovisueel nieuws moeten auteursrechten worden betaald en Google heeft de uitgeverijen daarvoor niet gecontacteerd, zegt Alex Fordyn, secretaris-generaal van de Belgische Vereniging van Dagbladuitgevers (BVDU). De BVDU heeft een brief geschreven waarin Google wordt opgeroepen om een financiële regeling te treffen. Die brief moet eerst aan alle uitgeverijen ter goedkeuring worden voorgelegd. Nadien gaat de brief naar Google VS. Als er geen tegemoetkoming en compromis komt, zullen de Belgische uitgeverijen gerechtelijke stappen nemen.

11:39 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-01-06

Akkoord rond nieuwe Reach-richtlijnen

De lidstaten van de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over een vergunningplicht voor ruim 100.000 chemische stoffen. De 25 betrokken landen hebben tot volgend jaar de tijd om aan die eisen te voldoen.

Naast de vergunningsplicht werd ook een overeenkomst gesloten voor het testen van enkele tienduizenden chemische stoffen op hun gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu. Het Reach-project (Registratie, Evaluatie en Authorisatie van Chemische Stoffen) zou verscheidene miljarden euro kosten.

Een eerder voorstel zou het bedrijfsleven echter nog meer geld hebben gekost, waarbij vooral kleine en middelgrote bedrijven zouden worden getroffen. Milieuverenigingen toonden zich ontgoocheld over de nieuwe versie. Ze hadden gehoopt dat bedrijven gevaarlijke stoffen zouden moeten vervangen.

De nieuwe maatregel verplicht de industrie ook niet langer om de testresultaten openbaar te maken. Het nieuwe voorstel moet nog door het Europese Parlement worden goedgekeurd.

15:40 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende