28-02-06

Outsourcing goedkoopst in Afrika

Bij outsourcing en callcenters denkt men bijna automatisch aan India, maar uit een studie blijkt dat Afrika en het Midden-Oosten veel goedkoper zijn om dergelijke operaties op te zetten. Zowel de lonen als de telefoonkosten liggen er volgens het onderzoek van Dimension Data liggen er immers beduidend lager. Zuid-Afrika is dan ook een grote callcenter-regio aan het worden.

Een jaarsalaris bij een callcenter in Afrika en het Midden-Oosten ligt tussen 8.900 dollar en 22.100 dollar. In Europa loopt dat salaris op naar 24.500 dollar tot 33.100 dollar, terwijl in Azië 22.000 dollar tot 36.200 dollar betaald wordt. Met een gemiddeld jaarloon van 17.600 dollar tot 26.400 is Noord-Amerika het goedkoopste callcenter-gebied van de geïndustrialiseerde wereld. De loonkosten zouden 70 procent vertegenwoordigen van budgetten van callcenters.

Het grote personeelsverloop blijft volgens de onderzoekers één van de grootste problemen te vormen voor de sector. Dat ligt immers op 21 procent. Daarnaast worden de callcenters ook getroffen door interne wrijvingen en een hoog absenteïsme. De tevredenheid van de klant daalde dan weer met 1 procent tot 82 procent. Callcenters die in de toekomst willen overleven, moeten volgens de onderzoekers de kwaliteit opdrijven. Daarbij moeten ze ook innovatieve technologieën aanwenden, zoals de spraakherkenning om te kunnen inspelen op complexere interacties over de telefoon.

17:00 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Yamaha wil gezinsleven gepensioneerde redden

Japanse mannen krijgen de mogelijkheid om zich na hun pensioen vol enthousiasme op hun hobby's te storten, zonder dat de rest van het gezin daaronder hoeft te leiden. Muziekinstrumentenbouwer Yamaha heeft daarvoor speciaal een geluiddichte cabine ontworpen. Vele Japanse vrouwen zien immers op tegen de dag dat hun snibbige en bevelende man de hele tijd thuis zal zijn.

Vele Japanse echtgenotes worden vooraf al depressief van het vooruitzicht hun man weer in huis te hebben. Het heeft al geleid tot een nieuw ziektebeeld, het Retired Husband Syndrome (RHS). Vele Japanse werknemers raken tijdens hun drukke beroepscarrière immers vervreemd van hun gezin en ook na het seizoen is het heel dikwijls bijzonder moeilijk om opnieuw een goede huiselijke sfeer te creëren.

Vele gepensioneerde Japanners blaffen hun echtgenotes brutaal af en bevelen haar, maken lawaai en laten allerlei rotzooi achter. Het Japanse RHS-probleem kan weldra nog veel erger vormen aannemen, want de volgende drie jaar gaan ongeveer zeven miljoen Japanners met pensioen. Ook hun gezinsleven te redden, heeft muziekinstrumentenbouwer Yamaha een geluiddichte cabine ontworpen. Die is ongeveer 2,5 vierkante meter groot en kost 4.000 euro. De gepensioneerde kan er in alle rust aan zijn hobby's werken, zonder dat hij de rest van het gezin stoort. De cabine is ook zonder ramen verkrijgbaar.

16:38 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nog altijd opletten in Chernobyl

De verwoeste kerncentrale van Chernobyl mag zich binnenkort aan heel wat belangstelling verwachten. Op 26 april is het immers exact twintig jaar geleden dat één van de reactoren ontplofte, wat leidde het de grootste kernongeval uit de geschiedenis. Onder meer heel wat journalist maken zich op om naar het Oekraiense rampgebied te reizen, maar zij krijgen de raad daarbij de nodige voorzichtigheid in acht te nemen.

Het International News Safety Institute (INSI) wijst erop dat de straling in het gebied nog steeds bijzonder gevaarlijk is, zeker in een zone van dertig kilometer rond de reactor. Het Britse veiligheidsbedrijf CBRN Team heeft een aantal producten ter beschikking gesteld die moeten toelaten dat journalisten en cameralui hun werk op een veilige manier kunnen doen en dat ook hun materiaal beschermd wordt tegen vervuiling.

Het gaat daarbij om detectie-apparatuur, wegwerpmaskers, aangepaste kledij. Bovendien wordt aan de journalisten de raad gegeven om in het gebied niet op pad te gaan in winderig en stoffig weer. Na de ramp werden ongeveer 200.000 inwoners van de regio geëvacueerd. Over het aantal zware ziektes en overlijdens ten gevolge van de ramp heeft men geen duidelijke gegevens.

16:19 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

New York Times daagt defensie voor rechter

De Amerikaanse krant The New York Times heeft het Amerikaans ministerie van defensie voor de rechter gedaagd. De krant eist een lijst op met documenten rond alle interne memo's en e-mails van het National Security Agency (NSA) rond het aftappen van telefoons zonder goedkeuring van een rechtbank. De krant vordert ook een lijst met namen van mensen of groepen die in die briefwisseling worden genoemd.

In december vorig jaar bracht The New York Times het verhaal dat het NSA na de aanslagen van 11 september binnenlandse correspondentie van bepaalde burgers begon te onderscheppen. Het verhaal leverde president George W. Bush felle kritiek op over de manier waarop hij de oorlog tegen het terrorisme voert. Bush zelf stelde dat de onthulling in de krant een schandalige daad was en het Amerikaanse ministerie van justitie heeft een onderzoek gestart naar de lek.

De krant had de documenten in december opgeëist onder de 'Freedom of Information Act'. Het ministerie had daarop geantwoord dat het verzoek zo vlug mogelijk zou behandeld worden. Maar met die reactie was voor The New York Times niet voldaan en de raadslui van de krant stellen dat het ministerie tijd genoeg heeft gehad om de gevraagde lijsten samen te stellen.

Voor geheime acties op Amerikaans grondgebied is een voorafgaande toelating van de rechter nodig. Maar de Amerikaanse regering stelt dat de president als opperbevelhebber van het leger wel de autoriteit heeft om dergelijke operaties te laten uitvoeren. Bovendien wordt opgemerkt dat het Amerikaanse Congres hem daarvoor de toelating heeft gegeven toen het de president de mogelijkheid gaf om na de aanslagen van 9/11 te reageren met geweld.

15:13 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nokia herovert marktaandeel

Het Finse Nokia heeft opnieuw een aandeel van 35 procent van de mobiele markt in handen. Dat blijkt uit een rapport van de onderzoeksgroep Gartner. Daarmee is Nokia dubbel zo groot als zijn grootste concurrent Motorola, dat 17,8 procent van de markt vertegenwoordigt. De terreinwinst van Nokia komt na een terugval van twee jaar.

Nokia zag zijn marktaandeel in het vierde kwartaal van het voorbije jaar met 2 procent stijgen tot 35 procent. Daarmee maakte het Finse bedrijf een einde aan een dalperiode die in 2004 werd ingezet. Toen moest Nokia immers terrein prijsgeven door een gemiste lancering met vouwmodellen. Motorola zag zijn marktaandeel tijdens de laatste maanden van 2005 van 16,3 procent stijgen naar 17,8 procent. Dat was vooral te danken aan zijn Razr-model en goedkope uitvoeringen voor ontwikkelingslanden.

LG Electronics zag zijn aandeel in de mobiele markt groeien van 6,8 procent naar 7,2 procent, terwijl Sony Ericsson van 6,3 procent naar 6,9 procent steeg, dankzij de groeiende verkoop van zijn Walkman en camphones. Van de vijf grootste spelers zag alleen Samsung zijn marktaandeel inkrimpen. Het bedrijf ging van 12,2 procent naar 12,1 procent.

Gartner stelde dat Nokia nu opnieuw kan hopen om zijn ambities waar te maken. Het Finse bedrijf wil immers 40 procent van de markt in handen hebben. Het hoogste marktaandeel dat Nokia ooit haalde, was 35,8 procent. Dat record zette het bedrijf neer in 2002, maar tijdens één van de kwartalen van dat jaar haalde het Finse bedrijf wel 36,9 procent. Ook Nokia heeft zijn succes in grote mate te danken aan de nieuwe markten.

14:26 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Economie in de media

Vlaamse ondernemingen krijgen en plaatsen steeds vaker bestellingen via het internet. In 2004 werd achttien procent van alle bestellingen bij Vlaamse ondernemingen gedaan via elektronische weg en werd 26 procent van de bestellingen van die ondernemingen gedaan via het internet. Dat zijn stijgingen van respectievelijk 58 procent en 84 procent ten opzichte van 2001, zo blijkt uit een studie van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV). "In de dienstensector werd in 2004 gemiddeld twintig procent van de geleverde producten of diensten in elektronische vorm aangeboden. In 2001 was dat maar vijftien procent," aldus de studie. Het aantal dienstenondernemingen dat driekwart of meer van hun producten elektronisch aanbiedt, is sinds 2001 gegroeid van tien procent naar veertien procent. Bij de overheid werd in 2004 26 procent van de informatieaanvragen of formaliteiten via e-mail of internet verwerkt, een stijging van twee procent ten opzichte van 2001, aldus de SERV. Voorts blijkt uit de studie dat het percentage bedrijven dat belangrijke informatica-investeringen heeft gedaan hoog blijft op 68 procent, ondanks een daling van vijftien procent ten opzichte van 2001. Het aantal beeldschermwerkers binnen de Vlaamse ondernemingen is dan weer gestegen van 42 procent in 2001 naar 57 procent in 2004.

De export van Bordeauxwijnen kende in het tweede semester van 2005 een heropleving, na de sterke daling tussen maart 2003 en juli 2005. Die heropleving is voornamelijk te danken aan de Belgische markt, de grootste afnemer van Bordeauxwijnen in volume, zo laat de Conseil Interprofessionnel du vin de Bordeaux weten. Dankzij het tweede semester is de daling in de export teruggedrongen tot 3 procent, waardoor de totale export aftikt op 1,717 miljoen hectoliter. Dat is voornamelijk te danken aan de Belgische markt, de grootste afzetmarkt in volume, die 349.000 hectoliter Bordeauxwijnen afnam, een stijging van twee procent. Naar Luxemburg werd 15.100 hectoliter (+12 procent) geëxporteerd en naar Italië 9.600 hectoliter, een stijging van 26 procent. De export naar Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is gedaald met respectievelijk 22 procent, 17 procent en 8 procent. Er werd ook minder uitgevoerd naar Denemarken (-8 procent) en Nederland (-6 procent). Buiten de Europese Unie doen de Verenigde Staten en Canada het goed als afzetmarkt.

De directie en raad van bestuur van het Gentse biotechnologiebedrijf Innogenetics overwegen een opsplitsing in een therapeutische en diagnostische tak. Dat is een optie die de raad van bestuur al geruime tijd bestudeert, zegt voorzitter Rudy Mariën. "Het hybride karakter van Innogenetics vandaag lijkt wel nadelen te hebben in plaats van tegengewicht te bieden bij minder goed nieuws," aldus Mariën. Innogenetics bestaat twintig jaar. Tijd voor een evaluatie, vindt voorzitter Mariën. "Ondanks het recente herstel van de beurskoers door positieve nieuwsfeiten, blijft het aandeel sterk ondergewaardeerd tegenover de intrinsieke waarde. De beurskapitalisatie weerspiegelt amper de waarde van de diagnostica-afdeling", vindt ook Frank Morich, gedelegeerd bestuurder van Innogenetics. Op de vraag of Innogenetics dan niet kwetsbaar is voor een overnamebod antwoordt Mariën dat elk goed bedrijf een potentieel overnamdoelwit is. "Maar in de biotechnologie bestaan geen vijandige overnames. Er moet eerst gesproken worden. Een bod dat zelfs tot 60 procent boven het beurspeil ligt, gaan we nog niet bestuderen, omdat de intrinsieke waarde van Innogenetics op basis van internationale vergelijkingen veel hoger ligt," zeggen Morich en Mariën.

Nog maar 34 procent van de Amerikanen vindt dat president Bush zijn werk goed doet. Daarmee heeft zijn populariteit een dieptepunt bereikt sinds zijn ambtsaanvaarding in 2001. Dit blijkt uit een recente opiniepeiling van tv-station CBS. Bush heeft wat betreft populariteit binnen een maand 6 procentpunten verloren. Ook worden de Amerikanen steeds pessimistischer over een goede afloop van de aanval op Irak. Maar liefst 62 procent van de Amerikanen vindt dat het er slecht gaat. In januari was dat nog maar 54 procent.

Mensen die RSI-klachten hebben, staan mentaal net zo sterk in hun schoenen als de gemiddelde Nederlander. Depressies en burn-out komen niet vaker voor onder RSI-patiënten dan bij gezonde werknemers. Dat blijkt uit onderzoek van het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, onderdeel van het AMC in Amsterdam. Dat zei onderzoekster J. Sluiter van het instituut dinsdag, waarmee ze berichtgeving in Trouw bevestigde. Veel Nederlanders denken dat RSI-klachten te maken hebben met de mentale gesteldheid van de patiënten. Het onderzoek laat echter zien dat er geen verband is, zei Sluiter. RSI (Repetitive Strain Injury) is een overkoepelende term voor aandoeningen aan nek, schouder, arm en hand. De aandoening ontstaat onder meer door een statische werkhouding en repeterende bewegingen.

De noodlijdende luchtvaartmaatschappij Alitalia ziet het verlies afnemen en keert dit jaar terug in de zwarte cijfers. Het bedrijf boekte een nettoverlies van 167 miljoen euro vorig jaar tegen 858 miljoen in 2004. De omzet nam vorig jaar toe met 11,6 procent tot 4,8 miljard euro. Dat maakte de onderneming maandag bekend. Het bedrijf begon eind 2004 met een grote herstructurering. Er werden bijna vierduizend banen geschrapt en delen van het bedrijf werden verkocht. Verder werd er een miljard euro opgehaald middels de uitgifte van aandelen. In januari kreeg het bedrijf te maken met stakingen, omdat het personeel tegen het schrappen van banen was. Hoewel er dus voor dit jaar een nettowinst wordt verwacht, moet de financiële schade van de staking nog in kaart worden gebracht.

09:41 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-02-06

Olympische Logo Cops in goede doen

Eén van de meest gebruikte materialen tijdens de voorbije Olympische Winterspelen in Turijn was ongetwijfeld kleefband. Die diende niet zozeer om dingen aan elkaar vast te houden, maar vooral om ongewenste reclame onzichtbaar te maken. Toch kon de organisatie niet alles onder controle houden en slaagde de winkelketen Target een opmerkelijke campagne op te zetten.

Het magazine Advertising Age heeft het daarbij zelfs over Logo Cops, die atleten, trainers en toeschouwers verplichtten om logo's te bedekken van adverteerders die geen officiële sponsors waren van het Olympisch Evenement. "Dit was een nooit geziene machtsontplooiing om een reclame-investering van ongeveer 4 miljard dollar te beschermen," aldus het magazine.

Het Internationaal Olympisch Comité en het Turijnse Organisatiecomité hadden in totaal 62 partners, sponsors en officiële toeleveranciers. "Het IOC werkt dan ook bijzonder hard om de investeringen van onze partners te beschermen," vertelde een woordvoerster aan Advertising Age.

Ook toeschouwers moesten zich plooien naar de IOC-normen. Een tiental ijshockey-liefhebbers met Heineken-mutsen werden gevraagd hun hoofddeksel om te draaien of het gebeuren te verlaten. De Canadese hockeylegende Wayne Gretzky werd beleefd gevraagd om voortaan geen Roots-kleding meer te dragen. Gretzky heeft een persoonlijke overeenkomst met het Canadese Roots, maar de officiële kledingsponsor van de Olympische Spelen is Hudson Bay.

Maar toch konden de Logo Cops niet alles filteren. De Amerikaanse winkelketen Target liet immers zeven van de negen treinen van de Bardonecchia-lijn, die Turijn verbindt met de Olympische site, beschilderen met sportende figuren, vergezeld van het Target-logo. Aan boord werden allerlei geschenkjes uitgedeeld.

Nergens werd echter het logo van de Olympisch Spelen gebruikt of werd de naam Target vernoemd. Dat maakte de Logo Cops blijkbaar machteloos, want Target kon ongestoord zijn gang gaan. Pogingen om het project in december alsnog tegen te houden, liepen op een sisser uit.

16:07 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende