31-03-06

Games nemen loopje met geschiedenis

Computerspelletjes zijn vaak gebaseerd op historische gebeurtenissen, maar met de correcte weergave van die geschiedenis wordt er daarbij vaak een loopje genomen. Dat benadrukken de Nederlandse Vereniging voor Geschiedenis en Informatica (VGI) en de Stichting Nederlandse Archeologie (SNA). Specialisten stellen daarbij echter dat die spelletjes in de eerste plaats vooral boeiend moeten zijn, zelfs al gaat dat ten koste van de werkelijkheid.

Luuk Schreven, actief bij het Nederlands Instituut voor Wetenschappelijke Informatiediensten (NIWI), vertelde aan de krant NRC Handelsblad dat een belangrijke groep gamers zich aangetrokken voelen door de historische wereld. Vooral de oudheid, de middeleeuwen en de tweede wereldoorlog hebben daarbij volgens hem veel aantrekkingskracht. Maar die commerciële games blijken niet altijd even waarheidsgetrouw te zijn. "Maar we moeten vooral kijken of er in de populariteit van dit soort spellen aanknopingspunten te vinden zijn voor het onderwijs," benadrukte hij.

SNA-medewerker Jeroen Van der Vliet stelde te begrijpen dat men leerlingen met een boeiend verhaal kan aanspreken, maar hij voegt er aan toe dat een aantal historische games totaal ongeschikt zijn voor onderwijsdoeleinden. "De spelletjes duren daarvoor veel te lang," meende hij. "Men kan uren spelen zonder te stoppen." In de klas zou men volgens hem wellicht meer kunnen doen met kleine, korte spelletjes. "Dan kan de leerkracht na enkele minuten met de leerlingen de resultaten doorpraten en bekijken wat ze hebben gedaan en wat ze hebben geleerd."

Van der Vliet wees erop dat de BBC op zijn website dit soort kleine games aanbiedt om een aantal historische tijdperken nader toe te lichten. "Maar de spelletjes moeten in de eerste plaats leuk zijn," voerde hij aan. "Het is beter dat deze spellen niet honderd procent historisch accuraat zijn dan dat de leerlingen ze saai vinden." Dan haken de spelers volgens hem al vlug af, net zoals bij een saaie lezing.

Een groep spelers heeft zich volgens het NRC Handelsblad al geërgerd aan al die fouten en bij één spel - Rome Total War - zelfs al een gratis programma hebben geschreven om het spel realistischer te maken.

16:52 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Speelgoedfabrikant Mattel wint patentzaak

Een rechter in de Amerikaanse staat Delaware heeft een schadeclaim van speelgoedfabrikant LeapFrog Enterprises tegen concurrent Mattel afgewezen. Inzet van het dispuut was de PowerTouch, een speeltuig van Fisher Price, dochteronderneming van Mattel. De PowerTouch is een interactief boek dat kinderen helpt bij het leren lezen en ook andere vaardigheden aanleert.

De klacht dateert van oktober 2003, waarbij LeapFrog benadrukte dat de ontwikkeling van PowerTouch een inbreuk betekende op zijn patent en eiste een schadevergoeding. Maar die eis werd nu door de rechtbank afgewezen. Fisher Price heeft volgens hem geen inbreuk gepleegd tegen het patenrecht. Neil Friedman, topman van Mattel, benadrukte na de uitspraak dat zijn bedrijf de intellectuele eigendomsrechten van anderen altijd gerespecteerd heeft en uiterst integer tewerk wil gaan.

Beide bedrijven investeren zwaar in de ontwikkeling van innovatieve en technologische producten. Tom Kalinske, directeur-generaal van LeapFrog Enterprises, stelde dat de rechtspraak rond technologische patenten heel ingewikkeld is. "Maar ook in de toekomst zullen we voor de intellectuele eigendomsrechten van onze producten blijven vechten," reageerde hij op de stelling van de rechter.

16:51 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kinderen steeds meer elektronisch gepest

Nieuwe technologieën zoals text messaging worden steeds meer gebruikt om kinderen te pesten. Dat blijkt uit een onderzoek van de St. John's University in York blijkt dat ongeveer vijftien procent van de Britse kinderen agressieve boodschappen heeft gekregen. Meisjes bleken daarbij vlugger het slachtoffer te zijn van agressieve e-mails en sms-berichten.

"Het is een vorm van indirecte pesterijen zoals roddel en verpreidt zich ook bijzonder snel buiten de school," vertelde onderzoekster Nathalie Noret aan de British Psychological Society. "We moeten heel goed beseffen dat deze vorm van pesterijen veelvuldig voorkomt en bijzonder agressief kan zijn. Op scholen heeft men meestal vooral aandacht voor fysieke agressie."

De onderzoekers stelden dat ouders en leerkrachten zich goed moeten realiseren dat de mobiele telefoon van een kind niet uitsluitend een communicatiemiddel is," merkten de wetenschappers op. "Dikwijls wordt het gsm-toestel door een agressieveling ook aangewend om kinderen lastig te vallen in hun eigen vertrouwde thuiswereld. Dat is voor het kind heel bedreigend."    

15:42 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

China denkt aan verscheidene maglev-treinen

Nog dit jaar zal begonnen worden met de bouw van een hoge snelheidslijn tussen Shanghai en Hangzhou. Dat heeft de Chinese overheid bekend gemaakt. Met het project is een bedrag van 4,3 miljard dollar gemoeid. De magneettrein zou op het 175 kilometer lange traject een snelheid van 450 kilomter kunnen halen. Daarmee wordt het tweede commerciële magneettrein-project van de wereld gerealiseerd. Het eerste is de verbinding tussen het financiële district van Shanghai en de luchthaven van Pudong.

De maglev-technologie (magnetic levitation) gebruikt krachtige magneten om een trein aan hoge snelheid over een traject te laten zweven. Het nieuwe traject verbindt het Pudong-district van Shanghai met Hangzou en stopt op de Shanghai World Expo (2010), het Zuidstation van de stad en Jiaxing, een stad in de buurprovincie Zhejiang. Indien het project een succes wordt, zal de bouw van andere trajecten volgens de Chinese overheid overwogen worden.

Voor de ontwikkeling van het project wordt volgens de krant Shanghai Daily een nieuw staatsbedrijf opgericht. De nieuwe verbinding zou in 2010 in gebruik genomen moeten kunnen worden. Door de realisatie van het project zal de reistijd tussen Shanghai en Hangzhou tot een halfuur worden herleid. Op dit ogenblik doen de treinreizigers daar ongeveer twee uur over.

15:27 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Uitgeverswereld te oud voor nieuwe media

De uitgeverswereld is te oud om met de nieuwe mediatechnologieën te kunnen omgaan. Dat stelde Fru Hazlitt, topvrouw van Virgin Radio, tijdens de MediaGuardian Changing Media Summit in Groot-Brittannië. Ze voegde er aan toe dat het onzin is te geloven dat ze die technologie beter zullen begrijpen door naar hun consumenten te luisteren. Die hebben volgens haar immers ook schrik van nieuwe technologieën.

Hazlitt wees daarbij naar een uitspraak van Henry Ford. "Indien ik naar mijn consumenten had geluisterd, had ik een uitzonderlijk snel paard uitgevonden," vertelde die immers ooit. De consument staat volgens Hazlitt inderdaad zelf ook heel afwachtend tegenover nieuwe toepassingen. "Wel moet er gekeken worden naar de jongeren," benadrukte ze. "Sommige van de belangrijkste nieuwe trends in het mediagebruik, zoals text messaging, worden immers gedragen door jonge consumenten."

"De uitgevers zijn volgens Hazlitt simpelweg te oud," schrijft het magazine DotJournalism. "Ze hebben het bijzonder lastig met nieuwe technologieën. Mijn ouders hebben moeten leren om televisie te kijken en ik heb me moeten aanpassen aan het internet. Wie een taal leert wanneer hij drie jaar oud is, zal die vloeiend leren spreken. Wie echter pas op zijn 23ste daarmee begint, zal altijd een accent blijven hebben. Wij zullen allemaal een accent hebben wanneer we met technologie omgaan."

Maar hoewel die nieuwe technologieën de creativiteit hebben gedemocratiseerd door iedereen een platform te geven om ideeën en werk te creëren en te distribueren, hebben technieken zoals podcasting volgens Hazlitt de nood aan goede content duidelijk gemaakt. "Misschien zullen vele mensen podcasten, maar de meesten zijn vervelend en hebben niets te zeggen," aldus Hazlitt. "Goede journalisten hebben daarentegen heel wat te vertellen."

Maar de investeringen van de mediabedrijven tijdens de dotcom-hype zijn volgens Hazlitt geen weggegooide kapitalen geweest. "Het was gewoon te vroeg," benadrukte ze echter. 'Vele traditionele mediabedrijven hebben tijdens die periode grote kapitalen geïnvesteerd in het internet. Toen de dotcom-bel uit elkaar spatte, zagen ze niet in dat het niet de consumentenbel was die uit elkaar spatte, maar wel de investeringsbel. Het idee was schitterend, maar het tijdstip was verkeerd."  

13:33 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Economie in de media

De atmosfeer in Antarctica warmt drie keer zo snel op als die op de rest van onze planeet. Dat leiden Britse wetenschappers af uit een onderzoek over een periode van dertig jaar. De onderzoekers stellen dat broeikasgassen een grotere invloed kunnen hebben op Antarctica dan op de rest van de wereld. "Maar we begrijpen niet waarom," aldus onderzoeksleider John Turner. De onderzoekers gebruikten weerballonnen om de temperaturen op het zuidpool-continent te meten. Daarbij bleek dat de temperatuur op de zuidpool per decennium met 0,5 tot 0,7 graden. In de rest van de wereld blijft dat beperkt tot een stijging van 0,2 graden.

Het Amerikaanse bankconcern Citigroup komt voor het derde jaar op rij als eerste uit het onderzoek van de Forbes Global 2000 naar de tweeduizend grootste bedrijven ter wereld. De tweede plaats is de het Amerikaanse industriereus General Electric, voor de Bank of America en verzekeraar American International Group (AIG). De vijfde plaats is voor de Britse bank HDBC, gevolgd door de olieconcernsExxonMobil, Shell en BP. De lijst wordt opgesteld op basis van onder meer de omzet, de winst en de marktwaarde. Wereldwijd hebben de 2000 grootste bedrijven 68 miljoen mensen in dienst.

De Nederlandse minister van financiën Gerrit Zalm (VVD) krijg voorlopig geen toestemming om de Westerscheldetunnel te verkopen. Met uitzondering van de VVD willen alle Nederlandse parlementsfracties fracties meer inzicht krijgen in de gevolgen van de privatisering van de verbinding tussen Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen. De tunnel is drie jaar geleden in gebruik genomen. De aanleg kostte 700 miljoen euro. Vastgelegd werd dat er gedurende 30 jaar tol geheven wordt om de kosten terug te verdienen. Zalm weigerde meer informatie te geven over de berekeningen achter de verkoop. Die informatie zou volgens het biedingsproces kunnen beïnvloeden en daarmee de belangen van de Nederlandse staat kunnen schaden. Nederland is voor 95 procent eigenaar van de tunnel, de resterende 5 procent is in handen van de provincie Zeeland.

Nokia verwacht dat er dit jaar meer mobiele telefoons worden verkocht dan het eerder had geraamd. Het Finse concern voorziet nu een groei van de wereldmarkt voor mobieltjes van ruim 15 procent. Eerder ging het uit van een marktgroei van ruim 10 procent. De nieuwe raming werd donderdag wereldkundig gemaakt door Nokia’s topman, Jorma Ollila. Hij gaf zijn prognose in Helsinki tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

De Franse Raad van State, het hoogste bestuurlijke rechtscollege, heeft zijn goedkeuring gegeven aan het omstreden banenplan van de regering van premier de Villepin Het plan, dat werkgevers in staat stelt om jongeren onder de 26 jaar tijdens de eerste twee jaar van hun dienstbetrekking zonder opgaaf van reden te ontslaan, is volgens de raad niet in strijd met internationale regelgeving en ook niet met de grondwet. President Jacques Chirac heeft nu negen dagen om het plan tot wet te verheffen. Vakbonden en studenten hebben Chirac opgeroepen het banenplan tegen te houden. Het kantoor van Chirac liet weten dat hij de kwestie in de komende dagen zal behandelen. De Villepin heeft gezegd bereid te zijn wijzigingen te bespreken, maar weigert het plan in te trekken. Hij ziet het als een middel om de hoge werkloosheid onder Franse jongeren te bestrijden.

De loonkloof tussen mannen en vrouwen blijft schommelen rond de 5 procent. Dat blijkt uit onderzoek van consultancybedrijf SD Worx. De kloof tussen mannelijke en vrouwelijke medewerkers jonger dan 35 jaar is kleiner. De cijfers voor 2005 bevestigen dat er nog steeds loonverschillen zijn tussen mannen en vrouwen: gemiddeld 5 procent in het nadeel van vrouwen. Dit percentage ligt volledig in lijn met de onderzoeksresultaten van SD Worx van vorig jaar (4,7 procent). De kloof tussen mannelijke en vrouwelijke medewerkers jonger dan 35 jaar is kleiner. Bij de oudere werknemers (+ 45 jaar) lopen de loonverschillen op tot boven de 10 procent, stelt SD Worx vast. Ongeacht de leeftijdscategorie, stelt het consultancybedrijf de grootste loonverschillen tussen mannen en vrouwen vast in de bediendefuncties verkoop, financiën en administratie, research (labo), logistiek en consultancy.

De raad van bestuur van SN Airholding, die de luchtvaartmaatschappijen SN Brussels Airlines en Virgin Express onder haar vleugels heeft, keurde een strategisch toekomstplan goed voor de twee maatschappijen. Vorig jaar werd Virgin in de SN Airholding opgenomen en gingen de twee als zusterbedrijven door het leven. Het bleef wachten op een gemeenschappelijk strategisch plan. Inmiddels werden wel de netwerken van SNBA en Virgin werden op elkaar afgestemd en de ondersteunende diensten samengevoegd. De naam Virgin Express zal op termijn verdwijnen. De hele operatie zou anderhalf jaar in beslag nemen. Grootste struikelblok voor het samenbrengen van de twee Belgische luchtvaartmaatschappijen is het afwijkende personeelsstatuut bij de twee maatschappijen.

De Franse politie doet voor de vernieuwing van zijn autovloot beroep op het Japanse Subaru. Tot nu toe werd steeds gekozen voor een type van Franse makelij zoals de Peugeot 306 S16 of de Renault Megane Coupé. De Gendarmerie Nationale krijgt nu echter 63 nieuwe auto's van de Japanse constructeur. De auto haalt een snelheid van meer dan 240 kilometer per uur en hebben lichtboodschappen in vijf verschillende talen. Daar kunnen er eventueel nog drie aan toegevoegd worden.

12:41 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-03-06

Britse kranten kijken naar gokkers

Twee nieuwe Britse kranten richten zich speciaal op gokkers. Het sportnieuws dat ze brengen wordt naar eigen zeggen immers gebracht met de gokker in het achterhoofd. Daarmee willen ze inspelen op een duidelijke groei in de gokactiviteiten op de Britse markt.

Gokken heeft in Groot-Brittannie sinds de afschaffing van de kansspelbelasting en de komst van internet een hoge vlucht genomen. "Jaarlijks wordt er 40 miljard pond uitgegeven aan allerlei soorten gokspelletjes," aldus het Nederlandse Financieele Dagblad. "Dat is zes miljard pond meer dan vijf jaar geleden."

Twee nieuwe Britse kranten spelen in op deze trend. De landelijke krant The Sportsman zegt sportnieuws te willen brengen met de gokker in het achterhoofd. The Sportsman is een tabloid met ongeveer honderd pagina's en een oplage van 200.000 exemplaren. Concurrent is het eveens nieuwe Racing Post, dat op 70.000 exemplaren wordt verspreid en zich op hetzelfde publiek richt.

17:11 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende