30-04-06

Sectoroverschrijdende concurrentie bij luxegoederen

De consument heeft bijzonder veel over om zich luxeproducten te kunnen aanschaffen. Dat stelt Lindsay Owen-Jones, bestuursvoorzitter van het cosmeticabedrijf L'Oreal. Dat heeft voor het 21ste achtereenvolgende jaar zijn winst kunnen verhogen. Die trend wordt in de hele sector waargenomen, maar dat leidt ook tot het opmerkelijke fenomeen van sectoroverschrijdende concurrentie.

"Veel modehuizen hebben inmiddels zo`n sterke merknaam, dat consumenten er welhaast alles voor over hebben om een product van Gucci of Armani aan te kunnen schaffen," aldus het Financieele Dagblad. "Sommigen mensen kopen hun overige producten zelfs bij prijsstunters om geld over te kunnen houden voor een tasje van Louis Vuitton."

"Dergelijk gedrag is helemaal geen uitzondering," benadrukte Lindsay Owen-Jones, bestuursvoorzitter van het cosmeticabedrijf L'Oreal, tegenover de Nederlandse krant. "Juist mensen met een beperkt budget bezoeken vaak de winkels van de modehuizen." De grote luxemerken zien hun winsten dan ook groeien.

Dit heeft echter ook tot gevolg dat de concurrentie sectoroverschrijdend wordt. Kleine budgetten zorgen er immers voor dat slechts een heel beperkt aantal luxegoederen kan gekocht worden. "Iedere keer als ik een mini-BMW zie rijden, raak ik opgewonden," verduidelijkte Owen-Jones die evolutie. "Het geld dat hieraan is besteed, hadden wij moeten hebben."

Een groot aantal producenten van luxegoederen en producten - zoals LVMH en Givaudan - realiseert trouwens de meerderheid van zijn omzet buiten Europa. "Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in China, India en Rusland groeit de behoefte aan luxeproducten," aldus nog het Financieele Dagblad.

20:21 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Krijgen we watergekoelde computers?

Het is niet ondenkbaar dat computers in de toekomst waterkoeling krijgen. Dat stellen een aantal Amerikaanse wetenschappers. Het zou een praktische toepassing kunnen zijn van het fenomeen dat water door zijn eigen stoom bergop kan stromen en dus ook in een bepaalde richting gekanaliseerd kan worden.

"Amerikaanse wetenschappers toonden hoe waterdruppels over een metalen plaat met een fijn raster van groeven kunnen lopen," meldt de Britse omroep BBC. "Daarmee wilden ze demonstreren hoe de beweging van watermolecules in hete stoom in één bepaalde richting kan gekanaliseerd worden."

De wetenschappers in kwestie zijn echter van oordeel dat het fenomeen gebruikt kan worden om koeling te voorzien voor oververhitte microships in computers. Onderzoeksleider Heinder Linke stelde dat vele chips koelcircuits hebben. "Maar die hebben een pompinstallatie nodig om de koelstof aan de voeren," stelde hij. "Die genereert op haar beurt nog meer warmte."

Linke merkte op dat men de microship zou kunnen gebruiken als aandrijfpomp. Daardoor zou men geen extra energie moeten gebruiken, maar het pompen zou pas starten wanneer de temperatuur hoog genoeg is opgelopen. "Het zou meteen ook een thermostaat kunnen zijn," stipte hij nog aan.

19:13 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

NASA wil af van gieren

Het Kennedy Space Centre van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in Florida probeert af te raken van de talloze gieren die rond de basis zwermen. De grote vogels vormen immers een bedreiging voor de ruimtevaart. Het ruimteveer Discovery raakte één van de vogels tijdens de lancering in juli vorig jaar.

Het Kennedy Space Centre heeft een opruimploeg opgericht om karkassen op het 2.400 hectaren groot terrein zo snel mogelijk te verwijderen. Daarmee wordt gehoopt dat de gierenpopulatie zich elders zou vestigen omdat zijn voedingsbron op de basis is weggevallen.

De Nasa vreest dat een botsing met grote vogels het hitteschild van de shuttles zou kunnen beschadigen, waardoor een gevaar zou ontstaan op een dramatisch ongeval zoals met Columbia. Op twee weken tijd werd ongeveer 250 kilogram aan karkassen verwijderd. Maar ook andere taktieken, zoals een geluidsysteem en geurverspreiders, worden uitgetest om de gieren aan te zetten andere oorden op te zoeken. Ook zou geprobeerd worden om de dieren te verwijderen.

18:40 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

E-commerce kent sterke groei

De omzet van online verkopen kent een belangrijke groei. Dat blijkt uit een rapport van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De onderzoekers stelden dat Nederlandse bedrijven in 2004 gemiddeld tien procent van hun omzet haalden uit de online verkoop. Vier jaar voordien was dat amper vier procent.

"In 2004 behaalden de bedrijven met vijftig of meer werkzame personen gemiddeld dertien procent van de omzet uit online verkopen, tegen nog geen drie procent voor bedrijven met minder dan vijftig werkzame personen," aldus de onderzoekers. "Bij de grote bedrijven is de omzet uit online verkopen verdubbeld sinds 2000, terwijl deze omzet bij kleine bedrijven in dezelfde periode amper is gestegen."

De industrie en de handel doen volgens het CBS relatief veel aan e-commerce. "In 2004 was veertien procent van de omzet van industriële bedrijven afkomstig van online geplaatste orders," wordt er opgemerkt. "Dit percentage is sinds 2002 nauwelijks gestegen. In de handel blijft e-commerce juist doorgroeien. Met twaalf procent in 2004 is het omzetaandeel bijna verdubbeld ten opzichte van 2002.

De onderzoekers stellen dat de zakelijke dienstverlening sterk achterblijft bij de industrie en de handel. "In 2004 werd slechts drie procent van de omzet in de zakelijke dienstverlening behaald uit online verkoop," voeren ze aan. "Dit percentage is sinds 2000 vrijwel niet veranderd. Dit wijst erop dat goederen makkelijker online te verkopen zijn dan diensten."

Het CBS stelt dat Nederland op het gebied van e-commerce ongeveer even goed presteert dan het gemiddelde van de Europese Unie. In Ierland, Duitsland en Groot-Brittannië wordt volgens het rapport wel meer aan e-commerce gedaan.

18:22 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Computers moeten eenvoudiger worden

De gedrukte krant heeft geen tien jaar meer te leven. Dat stelde Microsoft-topmn Steve Ballmer in een interview met de Duitse krant Die Welt. Alles wordt volgens hem immers digitaal, maar dan moet men wel een handiger formaat op de markt brengen dan de huidige computers. Ballmer stelt dat er computers moeten komen die gemakkelijk hanteerbaar, goedkoop en eenvoudig te bedienen zijn.

Daarnaast merkte Ballmer op dat spraaktechnologie steeds belangrijker zal worden. "Het toetsenbord en de computermuis gaat niet helemaal verdwijnen, maar gaan wel naar de achtergrond verschuiven," voerde hij aan. "Bovendien zullen computers niet alleen verstaan wat we zeggen, maar ook wat we denken."

De computersector in de geïndustrialiseerde wereld moet volgens Ballmer dringend reageren op de evoluties in groeimarkten zoals China en India. "De helft van alle software-ingenieurs in de wereld wordt op dit ogenblik opgeleid in China en India," stipte hij aan. "Tegelijkertijd neemt het aantal computerwetenschappen in de Verenigde Staten en Euroa af. Er moet dan ook geïnvesteerd worden in opleiding."

Eén van de grote uitdagingen van de toekomst blijft volgens Ballmer de strijd tegen spammers. "Bill Gates heeft herhaaldelijk voorgesteld om e-mails te voorzien van een soort elektronische postzegel," benadrukt de krant. "Maar dat is tot nu toe niet gerealiseerd. Ballmer stelt echter daarin nog steeds te geloven, maar dan moet het tot een brede samenwerking komen in de hele sector."

17:42 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tevreden personeel cruciaal voor overleving bedrijf

Door de heroplevende economie krijgen een aantal sectoren en bedrijven problemen om nog alle functies in te vullen. Het is voor ondernemingen dan ook steeds belangrijker om geschikt personeel aan zich te binden. Een goed salaris kan daarbij helpen, maar veel belangrijker zijn de werksfeer, open communicatie, vrijheid, werkinhoud en doorgroeimogelijkheden. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van Intermediair.

Een goed salaris speelt maar een zeer beperkte rol om personeel vast te houden. "Van geld wordt de werknemer niet gelukkig," stellen de onderzoekers. "Werksfeer, open en eerlijke communicatie, vrijheid, werkinhoud en doorgroeimogelijkheden wegen zwaarder dan hoge salarissen, bonussen, kortingen en gemaksdiensten." Bovendien kwamen de onderzoekers tot de vaststelling dat tevreden medewerkers beter presteren en langer bij dezelfde werkgever blijven werken.

"Goede financiële arbeidsvoorwaarden dragen maar in zeer beperkte mate bij aan de tevredenheid van werknemers," stipt het magazine Sales Online. "Werknemers zijn meer tevreden en presteren beter waar de werksfeer goed is, de verantwoordelijkheden laag in de organisatie liggen, open gecommuniceerd wordt en medewerkers en leidinggevenden samenwerken om een gezamenlijk doel te bereiken."/p>

De onderzoekers stellen dat werknemers in dit type bedrijven vaker bereid een stapje extra te zetten, productiever is en zich beter ontwikkelen zich beter. "Het is zoals in een sportwedstrijd," benadrukte Mirjam Sijmons, directeur van het interimbureau Content. "Het best presterende team is het team dat voor elkaar door het vuur gaat en tegelijk het meest geniet van waar het mee bezig is."

Door het teamgevoel en het genieten zijn mensen volgens haar gelukkiger en blijven uiteindelijk ook langer bij een werkgever in dienst. "Werkinhoud, opleidingsmogelijkheden, medewerkertevredenheid en bedrijfstrots zijn dan ook voor mij als werkgever belangrijk," voerde Sijmons aan.

Voor bedrijven wordt tevreden personeel uiteindelijk een overlevingsfactor”, zegt Mirjam Sijmons. “Wie bindt, die wint!" meende ze. "Kwaliteitsproducten kunnen nu eenmaal niet geleverd worden door een duiventil waar men maar in en uit vliegt. Personeel werven zonder te zorgen voor tevreden medewerkers is dweilen met de kraan open.”

16:59 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-04-06

Mongolië nieuw casino-centrum?

Projectontwikkelaars uit Mongolië wil van zijn grensstad Zamyn Uud een nieuwe casino-metropool maken. Daarbij wordt samengewerkt met het Amerikaanse vastgoedbedrijf Winwheel Bullion, dat er de nodige infrastructuur moet uitbouwen. Gehoopt wordt dat deze activiteit de afgelegen regio de nodige economische impulsen kan bezorgen.

Zamyn Uud is een afgelegen stad langs de belangrijkste spoorverbinding tussen China en Rusland. Op dit ogenblik is de stad niet meer dan een stoffig spoorwegdepot, ruim 500 kilometer ten noordwesten van Peking. Er zijn 8.400 inwoners, naast een veestapel van 10.372 dieren. Een van de grote problemen is er echter het chronisch tekort aan water, maar ontwikkelaars stellen dat er ondergrondse bronnen voorradig zijn om dat tekort op te vullen.

Winwheel Bullion moet er een casinocomplex bouwen met hotels, een congrescentrum, winkelcentra, banken en een moderne luchthaven om de bezoekers aan te voeren. Daarbij wordt gesteld dat het contract een belangrijke mijlpaal is, aangezien Mongolië verder evolueert naar een vrije markteconomie. Belangrijk wordt volgens de initiatiefnemers het aantrekken van Chinese bezoekers. Dat zijn immers verwoede gokkers, maar die praktijken zijn in China grotendeels verboden.

Zamyn Uud hoopt ook een graantje te kunnen meepikken van de welvaart die gegenereerd wordt door de Chinese stad Erlian, een handelspost met 100.000 inwoners juist over de grens. Zamyn Uud ligt in een vrije economische zone, maar initiatieven om de locale economie op te krikken met buitenlandse investeringen, zijn tot nu toe mislukt.

Een Amerikaans rapport stuurt er echter op aan om de plannen voor de zone uit te stellen, toe er zekerheid is over de haalbaarheid van een aantal projecten. "Projecten die niet goed voorbereid zijn, hebben zestien meer kans om binnen een periode van vijf jaar te kelderen," wordt er opgemerkt.

Winwheel heeft beloofd om naast de commerciële projecten, ook voor huisvesting, ziekenhuizen, parken en andere openbare uitrusting te voorzien. Het begin van de bouwwerken zou voorzien zijn voor begin dit jaar. Zamyn Uud zou bovendien verbonden worden met een Aziatische autostrade-netwerk.

12:53 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Transcreatie nodig in internationale e-reclame

Bij het uitbouwen van een internationale online marketing moeten adverteerders meer doen dan alleen maar websites in een andere taal omzetten. Dat stelde Wei-Tai Kwok, managing director van het e-commerce adviesbureau Ion Global tijdens het Ad:Tech-congres in San Francisco.

"Adverteerders die online campagnes in verschillende talen willen voeren, moeten volgens Wei-Tai Kwok een goed begrip hebben van culturele verschillen en taalnuances," stipt het magazine DirectNewsline. "Een gebrek aan begrip kan internationale promoties doen floppen."

Louter vertalingen van websites zijn volgens Kwok op hun best inefficiënt. "Maar veel groter nog is het gevaar dat de originele boodschap wordt gewijzigd of verkeerd wordt overgebracht," meende hij. Kwok had het daarbij over transcreation in plaats van translation.

Kwok wees erop dat men vooral moet voorzichtig te zijn met familiaire vormen. "Amerikanen behoren tot de meest informele mensen van de wereld," voerde hij aan. "Maar een dergelijke benadering kan in Japan of andere Oost-Aziatische landen, waar een meer formele cultuur heerst, als ongepast overkomen."

Anderzijds wees Ignacio Hernandez, directeur van de iHispanic Marketing Group, erop dat callcenters in Latijns-Amerikaanse landen veel belangrijker zijn dan in de Verenigde Staten. "Latijns-Amerikaanse consumenten zijn eerder geneigd om telefonisch op een online campagne te reageren," voerde hij aan. "Latijns-Amerikanen voelen zich nu eenmaal niet zo gemakkelijk met online aankopen. "Ook kredietkaarten en andere betalingsmiddelen zijn in die bevolkingsgroepen niet zo wijd verspreid."

12:16 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mobiel internet nog lang niet op punt

Futuristen blijken heel veel te verwachten van mobiele media, maar de technologie lijkt daar nog helemaal niet klaar voor te zijn. Dat is de conclusie van een Amerikaans rapport van Isobar en Yahoo. De consument blijkt in veel gevallen immers niet vlot te kunnen omspringen met die nieuwe technologieën.

De onderzoekers hadden hun respondenten uitgerust met de meest vooruitstrevende mobiele technologie die op dit ogenblik ter beschikking is. "Maar een groot aantal proefpersonen bleek niet in staat te zijn om meer te doen dan te telefoneren of berichten te versturen," meldt het magazine Mediapost.

Het duurde volgens de proefpersonen veel te lang om mobiele content - zoals nieuws, games, muziek en video - te downloaden. Verder bleek ook dat de toestellen in veel gevallen niet voldoende opslagcapaciteit hadden, waardoor de downloads telkens werden afgebroken.

De studie wees verder uit dat internetgebruikers dat marketeers reclame aanbieden die betrekking heeft met de content en met hun eigen interesses. "Reclame die niet als relevant beschouwd wordt, is zelfs een bron van irritatie," stippen de onderzoekers aan. "Het geeft de indruk dat de reclamemakers niet meegegaan zijn met hun tijd en de evolutie van andere vormen van online content."

Maar een aantal respondenten vertelde gerichte reclame te beschouwen als een inbreuk op hun privacy. Verder stelde 34 procent van de ondervraagden dat internetreclame grappiger zou moeten zijn en een groter entertainment-karakter zouden moeten hebben. Nog eens 12 procent vond dat internetreclame meer moesten lijken op televisiespots of een korte film.

Pop-ups blijven een grote bron van ergernis, waarbij 62 procent van de ondervraagden toegaven dat ze pop-up blockers hebben geïnstalleerd. "Bijna iedereen die we ondervraagd hebben, liet zich hatelijk uit over pop-ups en andere storende animatie," aldus het rapport. "Men zou er dan ook goed aan doen dat soort formaten niet meer te gebruiken."

11:55 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Leggen migranten Amerikaanse economie plat?

Een belangrijk gedeelte van de Amerikaanse economie dreigt maandag grotendeels stil te vallen. Dan wordt immers in het hele land actie gevoerd tegen de plannen van de Amerikaanse regering om de immigratie verder af te remmen. Verwacht wordt dat miljoenen werknemers die dag niet op hun job zullen verschijnen.

Volgens de initiatiefnemers van de actie zullen miljoenen immigranten en medestanders deelnemen aan de betogingen, die gericht zijn tegen de Amerikaanse plannen om illegale immigratie als een misdrijf te beschouwen en een hek op te trekken op de grens met Mexico. De acties zullen volgens de organisatoren een aantal grote Amerikaanse steden volledig lam leggen.

Ook vele bedrijfsleiders scharen zich achter het initiatief. "Immigranten dragen heel veel bij tot de economie van dit land," stellen zij. Volgens Jonathan Spitz, specialist arbeidsrecht, hebben een aantal bedrijven beslist om maandag de deuren te sluiten en op zondag actief te blijven. "Ik ben nog geen enkele werkgever gevonden die dreigt om actievoerende werknemers te ontslaan," vertelde hij aan het persbureau Reuters.

Vooral de Amerikaanse bouwsector zou zwaar getroffen kunnen worden. Die vertegenwoordigt ongeveer 11,2 miljoen arbeidsplaatsen, maar die groep bestaat uit 18 procent werknemers van buitenlandse afkomst. Bovendien stelt de sector ongeveer 1,4 miljoen ongeregistreerde immigranten tewerk.

In de grensstaat Arizona wordt de economie zonder een functioneel gastarbeidersprogramma volgens een aantal specialisten met grote problemen geconfronteerd. De bouwsector van de staat zou in 2014 een tekort hebben aan ongeveer 40.000 geschoolde arbeidskrachten.

11:27 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Links rijden op de maan?

Een commerciële exploitatie van de maan is een cruciaal onderdeel van de Amerikaanse plannen voor de verdere exploratie van de ruimte. Dat is de slotsom van een strategische workshop bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Shana Dale, onderdirecteur van de ruimtevaartorganisatie, stelde daarbij dat de ruimtevaartsector duidelijk begrijpt dat commerciële projecten - met bedrijven die naar de maan gaan om zaken te doen - een absolute voorwaarde zijn voor het verder zetten van het onderzoek.

Een globale ruimtestrategie omvat volgens Shana Dale een commerciële exploitatie van het heelal en een internationale samenwerking. "De NASA heeft niet de mogelijkheden en ook niet de intentie om dergelijke projecten op zijn eentje uit te voeren," aldus de NASA-topvrouw. "Daarvoor is een uitgebreide en nauwe samenwerking nodig."

Het is volgens Dale dan ook perfect denkbaar dat de volgende generatie maanreizigers bestaat uit een gezelschap dat uit verscheidene landen afkomstig is en dat onderzoek verricht in maannederzettingen die internationaal zijn ontworpen en gebouwd, zoals dat ook op Antartica gebeurt.

Maar Dale benadrukte ook het belang van commerciële maanprojecten. "We zijn ervan overtuigd dat de privésector een rol kan spelen in de verdere exploratie van de maan," stelde ze. "Zij kunnen onder meer zorgen voor de infrastructuur, zoals nederzettingen, energiebronnen, logistiek en bevoorrading, communicatie, navigatie en het voorzien van werkmaterialen."

Tijdens de workshop werd echter ook benadrukt dat er een internationale maanwetgeving moet opgesteld worden. "Een dergelijk kader kan duidelijkheid creëren op het gebied van eigendomsrecht, samenwerkingsverbanden en interoperabiliteit van de gebruikte toestellen," voerde David Beatty, woordvoerder van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA. "Maar die regels moeten bijvoorbeeld ook bepalen aan welke kant van de maanwegen we moeten rijden," voegde Laurie Lesin van het Goddard Space Flight Center daar aan toe.

10:56 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Economie in de media

Ontwikkelingslanden bij de Verenigde Naties hebben vrijdag door middel van een resolutie een centraal onderdeel van het hervormingsprogramma voor de VN van secretaris-generaal Annan geblokkeerd. Dit tot groot ongenoegen van onder meer de Europese Unie, de Verenigde Staten en Japan die sterk tegen de resolutie waren gekant. Voor de resolutie stemden 108 landen. Vijftig VN-leden stemden tegen. Volgens de armere landen geven de hervormingsvoorstellen van Annan de rijke landen, die 80 procent van het budget van de Verenigde Naties betalen, te veel macht binnen de volkerenorganisatie. Annan wilde onder meer een grotere greep krijgen op de VN-bureaucratie, de financiën beter in de hand houden en het personeelsbeleid flexibeler maken. Ook zou Annan sneller beslissingen kunnen nemen na ruggespraak met slechts een 'representatieve' groep landen en pas achteraf rekenschap afleggen aan de rest. Het aannemen van de resolutie vormt een gevaar voor het budget van de Verenigde Naties. De rijke donateurs hebben eerder hun financiële bijdrage afhankelijk gemaakt van de hervorming van de bureaucratie van de organisatie.

De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft vrijdag gedreigd de betrekkingen met Peru te verbreken als Alan Garcia daar de presidentsverkiezingen wint. Volgens Chavez is Garcia, die van 1985 tot 1990 al president van zijn land was, een corrupte, schaamteloze dief. Als Garcia, die in de peilingen voor ligt op zijn rivaal Ollanta Humala, opnieuw tot president wordt gekozen, zal Venezuela zijn ambassadeur terugtrekken uit Peru en alle diplomatieke banden verbreken, waarschuwde Chavez. De tweede ronde van de presidentsverkiezingen wordt op 28 mei gehouden. Garcia zei in reactie op de dreigementen en beledigingen van Chavez dat de Venezolaanse leider zelf met twee tongen spreekt door in de media constant aan te sturen op confrontaties met de VS, terwijl Venezuela de belangrijkste Zuid-Amerikaanse handelspartner van Washington is. Garcia daagde Chavez uit om geen olie meer te verkopen aan de VS. Een besluit dat Chavez niet zal nemen, omdat dan de Venezolaanse economie in elkaar stort, aldus Garcia.

Het Mexicaanse Congres heeft vrijdag een wetsvoorstel aangenomen dat het bezit van kleine hoeveelheden drugs legaliseert. Als de wet wordt ondertekend door de president, en die heeft aangekondigd dat te zullen doen, is het bezit van maximaal een kwart gram heroïne, een halve gram coke of vijf gram marihuana niet langer strafbaar. Ook een gebruikershoeveelheid ecstasy wordt voortaan gedoogd. De Senaat nam het wetsvoorstel aan met een ruime meerderheid van 53 tegen 26 stemmen. Eerder nam het Mexicaanse lagerhuis het voorstel al aan. De vrijwaring van strafvervolging geldt alleen voor consumenten. Het bezit van grotere hoeveelheden verdovende middelen en de handel erin blijven strafbaar.

Bob Dylan geeft op 11 juli een gratis vredesconcert in het Baskische San Sebastian. De show wordt gegeven ter gelegenheid van het permanent afgekondigde staakt-het-vuren door de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Toch heeft de zanger/liedjesschrijver gevraagd er geen politieke bijeenkomst van te maken, meldt de BBC vrijdag. Het concert maakt onderdeel uit van het jazzfestival van San Sebastian en vindt plaats op het Zurriola-strand. In een bijna 40-jarig durend conflict wordt de ETA verantwoordelijk gehouden voor meer dan achthonderd doden in het noorden van Spanje en het zuidwesten van Frankrijk. Met het afgekondigde staakt-het-vuren is er weer hoop op vrede in Baskenland.

De Verenigde Staten hebben vrijdag een overeenkomst getekend met Bulgarije over de komst van drie Amerikaanse militaire bases in het voormalige Oostblokland. Washington wil andere bases in Europa verkleinen en nieuwe bouwen die dichter bij het Midden-Oosten liggen. De VS zullen op de drie bases ongeveer 2500 militairen legeren. Bulgarije is een trouw bondgenoot van de Amerikanen, die in 2004 hun toetreding tot de NAVO ondersteunden. Sofia steunde ook de Amerikaanse inval in Irak in 2003, hoewel de bevoling in meerderheid tegen was. Bulgarije hoopt dat de Amerikaanse aanwezigheid buitenlandse investeerders aantrekt en voor werkgelegenheid zorgt. Desondanks zit 60 procent van de Bulgaren niet te wachten op de komst van de Amerikanen. Het Bulgaarse parlement moet het akkoord nog goedkeuren.

Loonmatiging is geen oplossing, maar een probleem voor de kwakkelende Europese economie. Dat zegt hoogleraar economie Paul de Grauwe. Volgens hem zorgt de spiraal van reële loondalingen voor een economie waar niet geconsumeerd wordt. De economie groeit daardoor niet meer en dat heeft slechte gevolgen voor de euro. "Duitsland begint de lonen te matigen en dan kunnen de buurlanden niet achterblijven, totdat de Duitsers daar weer gevolg aan geven. Iedereen reageert op elkaar, met als resultaat een zone zonder groei, hetgeen bestreden wordt met wéér extra loonmatiging. De Europeanen is voorgehouden dat de euro voor extra economische groei zou zorgen, maar het omgekeerde blijkt het geval.` De meeste economen pleiten juist vóór loonmatiging." Dat komt volgens De Grauwe omdat ze redeneren vanuit hun eigen land.

Na Fukuoka heeft ook Tokio zich kandidaat gesteld voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2016. Een delegatie van de Japanse hoofdstad presenteerde vrijdag de plannen aan het Japans Olympisch Comité (JOC). Fukuoka had dat vier dagen eerder al gedaan. Vrijdag was de laatste dag dat Japanse steden zich kandidaat konden stellen. Eind augustus bepaalt het JOC door middel van stemming welke stad overblijft en de strijd aangaat met steden uit andere landen. Naast Japan hebben ook India, Spanje, de Verenigde Staten en Brazilië interesse getoond in de organisatie van het evenement. Italië overweegt eveneens om zich kandidaat te stellen. Vanaf 2008 opent het Internationaal Olympisch Comité de inschrijving. In 2009 bepalen de leden van het IOC vervolgens wie de Spelen van 2016 mag organiseren. De eerstkomende Olympische Spelen zijn Peking 2008 en Londen 2012.

Ruimtevaart-organisatie NASA heeft vrijdag twee onderzoekssatellierten gelanceerd die voor betere weersvoorspellingen moeten gaan zorgen en inzicht kunnen geven in klimaatveranderingen. De onbemande Delta-raket werd vroeg in de ochtend met succes gelanceerd om de satellieten CloudSat en Calipso in een baan om de aarde te brengen. CloudSat heeft krachtige radar-instrumenten die diep in de structuur van wolken kunnen dringen om de hoeveelheden water in zo'n wolk te meten. "CloudSat gaat antwoord geven op de vraag hoe regen en sneeuw door woken gemaakt en wereldwijd verspreid worden en hoe ze dus invloed hebben op ons klimaat", stelt onderzoeker Graeme Stephens van de Universiteit van Colorado. CloudSat is volgens Stephens duizend keer krachtiger dan de nu gebruikte weersatellieten en is ontworpen om driedimensionale weergaven van wolken te maken waarmee watermoleculen kunnen worden gelokaliseerd en onderzocht. De Calipso-satelliet gaat aerosol-deeltjes onderzoeken. Dit zijn gasvormige deeltjes in wolken, die invloed op ons klimaat hebben omdat ze straling van de zon kunnen weerkaatsen en invloed hebben op de eigenschappen van wolken. Volgens wetenschappers zijn deze aerosols de sleutel tot het vraagstuk waarom de aarde opwarmt. De raket met de twee satellieten werd vrijdag na een week vertraging door de weersomstandigheden gelanceerd. Het hele project had al een vertraging opgelopen van enkele maanden omdat mecaniciens in staking waren gegaan.

Vanaf 2008 rijdt Prodrive mee in de Formule 1. De internationale autosportfederatie FIA heeft dit vrijdag bekendgemaakt. De nieuwe renstal wordt geleid door Dave Richards, die in het verleden teamleider was bij Bennetton en BAR. Prodrive was al actief in de rallysport en toerwagenraces op het hoogste niveau. In totaal meldden zich 22 kandidaten voor de twaalf teams bij de FIA. Daar waren vanzelfsprekend de bestaande elf renstallen bij. Zij kregen automatisch nieuwe toelating. Aanbiedingen van Paul Stoddart (ex-Minardi) en Eddy Jordan werden van de hand gewezen. Vanaf 2008 wordt het wereldkampioenschap Formule 1 onder nieuwe reglementen gehouden. De bestaande commerciële overeenkomst eindigt in 2007. De twaalf formule 1-teams voor 2008 zijn: BMW-Sauber, Ferrari, Honda, McLaren-Mercedes, Midland, Prodrive, Red Bull, Renault, Super Aguri, Toro Rosso, Toyota en Williams.

BIAC, de uitbater van de nationale luchthaven, investeert de komende 20 jaar ruim 600 miljoen euro in vastgoedprojecten zoals logistieke opslagruimten, conferentieruimtes en hotels. Met die investeringen wil BIAC zijn niet-luchtvaartgebonden inkomsten optrekken. De eerste fase (Transpolis) gaat begin 2007 van start. De raad van bestuur van BIAC heeft het licht op groen gezet voor de start van het kantoren- en congrescomplex Airport Village en voor de verdere ontwikkeling van Brucargo, de vrachtluchthaven van Zaventem. De eerste fase heet ,,Transpolis'' en is een joint venture van BIAC met een Belgische bouwgroep (Investimmo) en een Nederlandse projectontwikkelaar (Wilma).

09:37 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-04-06

Digitale camera wordt elektronische vingerafdruk

Het wordt in de toekomst mogelijk om te achterhalen met welk toestel een digitale foto is genomen. Onderzoekers aan de Binghamton University in New York zijn immers bezig met het op punt stellen van een technologie die het mogelijk maakt om aan de hand van de kleine afwijkingen van de beeldsensor in elke camera aan te tonen met welk toestel een bepaalde foto is genomen. De onderzoekers stellen dat dit een belangrijke bijdrage kan leveren tot het opsporen van kinderpornografie.

"Tot nu toe kon elke verdachte staande houden dat de foto's niet met zijn camera waren genomen," vertelde onderzoekleidster Jessica Fridrich aan het magazine TechWeb. "Maar indien men in de toekomst kan aantonen dat het toestel wel degelijk met de foto in kwestie gelinkt is, heeft een gerecht de beschikking over een veel sterker dossier." De technologie is trouwens niet alleen bruikbaar voor digitale camera's, maar ook voor gsm-toestellen.

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat elke digitale foto kleine individuele afwijkingen vertoont, bepaald door het toestel waarmee het beeld is genomen. Het afwijkingspatroon van een toestel blijft bovendien steeds hetzelfde. Fridrich wees erop dat politiediensten erop gebrand zijn om de technologie te kunnen gebruiken. "Maar daarvoor is het nog te vroeg," stelde ze. "De technologie is nog altijd een onderzoeksinstrument en moet nog bijgeschaafd worden.

21:01 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Cuba wordt gebombardeerd met propaganda

De Verenigde Staten bombarderen Cuba met 2.107 uur radio- en televisie-uitzendingen op 24 verschillende frekwenties per week. Dat stelde Rodrigo Malmierca, Cubaans ambassadeur bij de Verenigde Naties. Hij stelde daarbij dat de Amerikaanse regering zijn radio-elektronische oorlog tegen het regime van Fidel Castro blijft verhogen. Malmierca voerde aan dat de Verenigde Staten in hun budget voor dit jaar 37 miljoen dollar hebben voorzien voor de anti-Cubaanse Radio-TV Marti. Dat is volgens hem 10 miljoen meer dan twee jaar geleden.

Malmierca stelde dat de Verenigde Staten met die praktijken flagrant de regels van de International Frequency Registration Board van de International Union of Telecommunications overtreedt. "Van de achttien radiokanalen die programma's tegen de Cubaanse revolutie uitzenden, worden er twaalf rechtstreeks naar Cuba doorgestraald," voerde hij aan. "Dat geldt onder meer voor de programma's van Voice of Americ en Radio-TV Marti, die beiden eigendom zijn van de Amerikaanse regering."

De Cubaanse ambassadeur benadrukte dat de regering in Washington voor krachtiger zenders heeft gezorgd en de voorbije twee jaar een C-130 transportvliegtuig heeft ingeschakeld om de signalen van TV Marti door te zenden. "Daardoor hopen de Verenigde Staten de Cubaanse revolutie te kunnen vernietigen," stipte hij aan. "Maar dankzij de kennis van de Cubaanse technici is dat een mislukking geworden. Zij zijn er immers in geslaagd om de televisie-programma's en ook de meeste radioprogramma's te blokkeren."

20:42 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Russische oliepijplijn blijft uit buurt Baikalmeer

In Rusland is gestart met de bouw van een grote pijplijn die ruwe olie vanuit Siberië naar de Aziatische markten moet transporteren. De pijplijn heeft een capaciteit van 1,6 miljoen vaten per dag en moet voor de bevoorrading van grote energieverbruikers zoals China, Japan en Zuid-Korea zorgen. Op het allerlaatste ogenblik besliste de Russische president Vladimir Poetin dat de pijplijn toch een omweg zal moeten maken om het Baikalmeer te sparen.

De pijplijn loopt van Irkutsk in Siberië naar Amur aan de Chinese grens en vervolgens naar de Russische oostkust. Met een lengte van ruim 3.750 kilometer wordt dit de langste pijplijn van de wereld. Door de bevoorrading van Aziatische markten, wordt Rusland minder afhankelijk van Europa, dat tot nu toe voor de grootste afname van Russische energieproducten zorgt. De werken worden uitgevoerd door het staatsbedrijf Transneft en startten op het beginpunt van de pijplijn in de Siberische stad Tayshet.

Woensdag beslistte de Russische president Vladimir Poetin dat het traject moest verlegd worden, zodat de pijplijn uit de buurt van het Baikalmeer, het grootste zoetwaterreservoir van de werld, zou blijven. De originele route naderde het meer tot op een afstand van minder dan 300 meter. Gevreesd werd dat de unieke biotoop van het meer bij een ongeval zou kunnen aangetast worden. Milieubewegingen hebben maandenlang actie gevoerd tegen de originele plannen.

Voor Transneft betekent de beslissing van Poetin een extra kost van ruim 1 miljard dollar. Het traject zou daardoor immers verlengd worden met bijna 1.200 kilometer. Oorspronkelijk was het project geschat op een bedrag van 11,5 miljard dollar. Het bedrijf zegt dat de omlegging van het traject de werken ook langer zullen doen aanslepen. De eerste faze van het traject zou afgewerkt moeten zijn tegen eind 2008, terwijl voor het doortrekken naar de Stille Oceaan nog eens vijf tot zeven jaar moet gerekend worden.

20:23 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Shell bouwt grootste Amerikaanse raffinaderij

Shell en Saudi Refining willen volgend jaar beginnen met de uitbreiding van het Motiva-complex. De extra productie zou in 2010 van start moeten kunnen gaan. Op dit ogenblik heeft de Motiva-raffinaderij, die in 1998 in gebruik werd genomen, een productiecapaciteit van 325.000 vaten per dag. Een definitieve beslissing over de uitbreiding is nog niet genomen, want de plannen moeten nog wel goedgekeurd worden door de Amerikaanse autoriteiten.

Het tekort aan raffinagecapaciteit zou een belangrijke rol spelen in de huidige hoge energieprijzen. De petroleumbedrijven krijgen van diverse zijden het verwijt dat ze te lang gewacht hebben met investeringen voor de bouw van nieuwe olieraffinaderijen. De Amerikaanse president George W. Bush heeft de petroleumsector trouwens zopas nog eens opgeroepen om hun grote winsten opnieuw te investeren, zodat de hoge brandstofprijzen zouden kunnen worden afgebouwd. Maar hij wenste niet in te gaan op het voorstel van een aantal senatoren om de grote winsten van de oliebedrijven extra te belasten.

Naast de uitbreiding van de raffinagecapaciteit had de Amerikaanse president het daarbij onder meer over de constructie van pijpleidingen voor de distributie van gas, onderzoek in milieuvriendelijke technologieën en investeringen in hernieuwbare energiebronnen. Maar Bush heeft eerder deze week ook een onderzoek bevolen naar de recordwinsten van de bedrijven om uit te vinden of ze inderdaad van de marktevoluties hebben geprofiteerd om hun winsten op te drijven. ExxonMobil heeft zopas voor het eerste kwartaal een winst van 8,4 miljard dollar bekend gemaakt, terwijl Chevron over diezelfde periode een winst van 4 miljard dollar heeft gemaakt.

20:08 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Publiek niet wakker van klimaatverandering

Het publiek is moeilijk te overtuigen van de problematiek van de klimaatverandering. Dat stelt The International Herald Tribune. Wetenschappers en milieuorganisaties hebben volgens de krant dan ook geconfronteerd met een pr-probleem. Er wordt opgemerkt dat ze er nauwelijks in slagen om de politiek en het publiek in beweging te krijgen voor hun strijd tegen de opwarming van de aarde.

"De problematiek van de klimaatverandering komt uitgebreid aan de orde in nieuwsberichten, boeken en documentaires," stipt The International Herald Tribune aan. "Zelfs een film met de voormalige Amerikaanse vice-president Al Gore die de meest schrikwekkende beelden toont over de mogelijke gevolgen van het broeikaseffect kan er niet in slagen om de publieke opinie wakker te schudden."

Verwezen wordt naar een rapport van het onderzoeksbureau Gallup, dat er op wijst dat de mens zich nog steeds niet druk maakt over de problemen van de klimaatverandering. "In een top tien van de belangrijkste milieuproblemen, zetten de ondervraagden de opwarming van de aarde helemaal onderaan," aldus de onderzoekers. De krant meent de oorzaak daarvan te zien in het feit dat de klimaatverandering naar menselijke maatstaven bijzonder traag voortschrijdt, terwijl vanuit geologisch perspectief van een ijltempo mag gesproken worden.

"Zolang wetenschappers geen causaal en onomstotelijk verband kunnen leggen tussen recente natuurrampen en de klimaatsveranderingen, blijft het publiek de klimaatverandering zien als een probleem van de langere termijn," benadrukte ook klimatoloog David Hawkins van de Amerikaanse Natural Resources Defense Council. "Misschien dat foto’s van verdrinkende ijsberen mensen in beweging zouden kunnen krijgen. Maar zelfs in dat geval moeten het publiek ervan overtuigd worden dat dit fenomeen wordt veroorzaakt door het onvermogen van de mensom zuivere energie en milieuvriendelijke auto's te ontwikkelen."

17:02 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Economie in de media

Het Franse detailhandelsconcern Carrefour heeft zijn 32 vestigingen in Zuid-Korea verkocht voor omgerekend 1,5 miljard euro. Koper is de Zuid-Koreaanse kledingproducent E.Land, die enkele andere gegadigden het nakijken heeft gegeven. Carrefour maakte de verkoop vrijdag bekend. Eerder deze maand kondigde het concern zijn voornemen aan om de vestigingen van de hand te doen. Daarmee kwam een einde aan maanden van speculaties dat het Zuid-Korea wilde verlaten om zich meer op China te richten. De Zuid-Koreaanse onderneming Lotte Shopping werd het meest genoemd als potentiële koper. Dat E.Land met de winkels aan de haal is gegaan, komt volgens Carrefour door de prijs, de voorwaarden en de snelle onderhandelingen. Het Franse concern betrad de markt in Zuid-Korea in 1996. Vorig jaar boekten de 32 winkels een teleurstellend resultaat, met meer dan een halvering van de nettowinst. Carrefour had in Zuid-Korea op het laatst 6400 mensen in dienst. Met de koper is afgesproken dat die hun baan kunnen houden.

Spelletjesmaker Nintendo gaat de concurrentie te lijf met de Wii. Dat is de naam van de spelcomputer die het bedrijf in mei op de markt brengt. De werknaam Revolution wordt hiermee overboord gegooid. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend. Nintendo, bekend van computerspelletjes met karakters als Mario, Donkey Kong en Pokémon, heeft de ontwikkeling van de computer met veel geheimizinnigheid omgeven. De Wii is de opvolger van GameCube en moet concurreren met de Xbox 360 van Microsoft en de PlayStation 3 van Sony.

Het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gemaakt van 8,4 miljard dollar. Dit is meer dan in dezelfde periode vorig jaar; toen bedroeg de winst 7,86 miljard dollar. Het concern liet donderdag weten dat de winststijging, een gevolg van hogere olie- en gasprijzen, groter had kunnen uitvallen als de marges in zijn chemiedivisie niet kleiner waren geworden. Ondanks de winststijging viel het resultaat de analisten tegen. Ze hadden gemiddeld op een winst per aandeel gerekend van 1,47 dollar, maar die bleek 1,37 dollar te zijn geworden. De omzet van ExxonMobil nam toe van 82,05 miljard tot 88,98 miljard dollar. ExxonMobil is het grootste olieconcern ter wereld.

De Noorse energie- en aluminiumproducent Norsk Hydro heeft in het afgelopen kwartaal flink kunnen profiteren van de hoge olie- en gasprijzen. Het nettoresultaat steeg met 59 procent tot het record van 5,86 miljard Noorse kroon (745 miljoen euro). De omzet klom met 31 procent tot 55,4 miljard kroon (7 miljard euro). Dat maakte het concern donderdag bekend. De resultaten overtreffen de verwachtingen van analisten. De dagelijkse olie- en gasproductie steeg in de afgelopen drie maanden met 26.000 tot 610.000 vaten (van 159 liter). Alleen in het eerste kwartaal van 2004 produceerde Norsk Hydro meer olie en gas. De gemiddelde olieprijs die het concern kon vragen, kwam uit op 60,60 dollar per vat. Het concern verwacht dat de gemiddelde olie- en gasproductie dit jaar uitkomt op 615.000 vaten per dag tegen 563.000 in 2005. Norsk Hydro gaf aan dat de productie in het tweede kwartaal onder druk kan komen te staan door vertragingen bij de velden Visund en Terra Nova. Deze vertragingen kunnen waarschijnlijk worden opgevangen door een grotere dan verwachte productie bij andere velden, zoals het Grane-veld. Verder waarschuwde het concern dat de aluminiumprijzen nog erg grillig zijn. Daardoor zullen de winstmarges bij de aluminiumdivisie naar verwachting onder druk blijven staan.

Het Franse pretpark Euro Disney heeft in de eerste helft van het op 1 oktober begonnen boekjaar een verlies geleden van 101,8 miljoen euro. Dat is een verdrievoudiging ten opzichte van de dezelfde periode van het vorig boekjaar. De omzet daalde 1,4 procent naar 467,4 miljoen euro. In een toelichting op de cijfers liet Euro Disney donderdag weten dat de dalende inkomsten samenhangen met de late paasdagen, die dit jaar in april vielen en niet in maart zoals vorig jaar. Het bedrijf is wel tevreden over de bezoekersaantallen met Pasen. Het resultaat van vorig jaar was ook beter door een eenmalige bate van bijna 60 miljoen euro. Euro Disney ging vorig jaar bijna op de fles doordat er onvoldoende mensen naar het pretpark kwamen. Door een reorganisatie wist het het bedrijf overeind te blijven.

Het Franse bouw- en telecommunicatiebedrijf Bouygues koopt voor 2 miljard euro een belang van 21 procent in het industriële concern Alstom. Bouygues neemt het belang over van de Franse staat, die de aandelen twee jaar geleden kocht toen Alstom in de problemen zat. De twee bedrijven denken samen sneller in aanmerking te komen voor opdrachten voor de bouw van grote infrastructuurprojecten en elektriciteitscentrales. Van beide ondernemingen ging donderdag de koers van het aandeel omhoog nadat het nieuws bekend was geworden. De Europese Commissie moet zich nog uitspreken over de transactie. De Franse staat kocht het belang in Alstom twee jaar geleden om het concern van de ondergang te redden. De Europese Commissie stelde toen wel als voorwaarde dat Frankrijk voor juli 2008 de aandelen weer zou verkopen. Bouygues wil het belang van 21 procent minstens drie jaar houden.

Het Franse autoconcern PSA, dat de merken Peugeot en Citroën herbergt, heeft zijn omzet in het eerste kwartaal van dit jaar met 2,4 procent zien stijgen tot 13,963 miljard euro. Dat heeft de autoconstructeur donderdag meegedeeld in Parijs. In de belangrijkste afdeling, de autodivisie, daalde de omzet wel met 0,3 procent tot 10,98 miljard euro. Het autoconcern verkocht tussen januari en eind maart met 586.600 exemplaren 1,2 procent meer voertuigen in West-Europa. Omdat de volledige markt in diezelfde periode groeide met 3,7 procent, verloor PSA wel marktaandeel. Dat liep terug van 14,8 naar 14,4 procent.

De Vereniging van Duitse Ingenieurs (VDI) en de handelsbeursorganisator Deutsche Messe AG richten gezamenlijk een online beurs op voor patenten die nooit gebruikt zijn. Op die manier moet een groter aantal uitvindingen in een product voor de markt worden omgezet, zo melden de initiatiefnemers. Duitsland meldt van alle Europese landen jaarlijks de meeste patenten aan. Vorig jaar werden er 23.000 vindingen gemeld bij het Europese patentbureau.

China investeert vier miljard dollar in de Nigeriaanse olie-industrie in ruil voor de eerste keus bij de verkoop van de exploitatierechten van vier olievelden. Dat kwamen beide landen overeen in een voorlopig akkoord, aldus de directeur van het Nigeriaanse olieministerie woensdag. Het Chinese staatsoliebedrijf China National Petroleum Corp. (CNPC) trekt het geld uit voor een controlerend belang in de olieraffinaderij Kaduna. Deze verwerkt 110.000 vaten olie per dag. Ook wordt het geld gebruikt voor reparaties aan de raffinaderij en voor de aanleg van een spoorlijn en krachtcentrales. In ruil krijgt CNPC het recht op eerste keus bij het bieden op de exploitatierechten van vier Nigeriaanse olievelden in mei. De Nigeriaanse olie-industrie is voor een groot deel in handen van westerse oliemaatschappijen, zoals Shell. Daar komt langzaam verandering in, want onlangs nam het Chinese olieconcern Cnooc voor 2,7 miljard dollar een belang van 45 procent in een grote olie-installatie. Deze offshore-installatie begint waarschijnlijk in 2008 met de productie van olie.

Ontbossing van de oerwouden op het eiland Borneo bedreigt een groot aantal planten die mogelijk kunnen worden ingezet in de strijd tegen aids, malaria en kanker. Dat zegt het Wereld Natuur Fonds (WWF) in een rapport dat woensdag in Londen verscheen. Volgens de organisatie zijn er in de laatste 25 jaar maar liefst 422 nieuwe plantensoorten ontdekt in de regenwouden van Borneo. Daaronder bevinden zich planten die mogelijk helpen tegen dodelijke ziekten en bovendien zijn er waarschijnlijk nog meer geneeskundige planten die nog niet zijn ontdekt. Om die reden hoopt Beatrix Richards van WWF dat Indonesië, Maleisië en Brunei, die elk een deel van het eiland hebben, een verdrag sluiten ter bescherming van het regenwoud. "Zo'n overeenkomst kan voor langere tijd bescherming bieden aan een gebied dat wellicht sommige van de meest belangrijke medische ontdekkingen herbergt", aldus Richards.

09:59 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-04-06

IBM ziet digitale kloof verkleinen

De digitale kloof is wel degelijk aan het verkleinen. Steeds meer inwoners van ontwikkelingslanden gaan immers met hun computers en mobiele telefoons op het internet. Dat staat te lezen in een rapport van het magazine The Economist en het computerbedrijf IBM. Daarbij wordt gesteld dat een aantal ontwikkelingslanden op dat vlak de geïndustrialiseerde wereld hebben ingehaald.

"Dit is een bemoedigende evolutie," merken de onderzoekers op. "Ontwikkelingslanden hebben het grootste aandeel in nieuwe aansluitingen voor telefoon en internet. In regio's zoals Shanghai (China) en Bangalore (India) ligt de penetratie van deze technologieën even hoog als in de westerse wereld."

Het is volgens IBM en The Economist voor de eerste keer in de geschiedenis dat een aantal ontwikkelingslanden de evolutie in het westen kunnen bijhouden. "De betrokken regeringen moeten daar nu gebruik van maken om zich nog verder op te werken," menen de onderzoekers.

Nochtans blijft de kloof ook vandaag bijzonder groot. Denemarken wordt in de studie bestempeld als het meest internet-vaardige land en krijgt van de onderzoekers een score van 90 procent. Azerbeidjan, het minst ontwikkelde land op internetgebied, haalt amper een cijfer van 29 procent. India wordt gekwoteerd met een score van 42,5 procent, waarmee het op een 57ste plaats gerangschikt staat. China volgt vier plaatsen verder met 40,2 procent.

Na Denemarken volgen de Verenigde Staten als meest internet-vaardige land. Op de derde plaats volgt Zwitserland, dat Zweden naar een vierde plek heeft verwezen. Daarna volgen Groot-Brittannië en Nederland. In de top tien vindt men verder ook nog Australië, Canada en Hong Kong terug. In Centraal- en Oost-Europa scoren de nieuwe lidstaten van de Europese Unie het best.

22:32 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Topmanagers zien geen graten in hoge beloningen

De managers van grote bedrijven vinden niet dat hun collega's teveel geld opstrijken. Dat blijkt uit een rapport van het adviesbureau Steven Hall & Partners. De manager vindt volgens de onderzoekers dat hij eerlijk betaald wordt, maar commissarissen stellen zich heel wat kritischer op.

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat amper 3,4 procent van de topmanagers van mening is hun collega's vaak excessief veel worden betaald. Bij de commissarissen loopt dat op tot 14 procent. Daarnaast is 41 procent van de managers ervan overtuigd dat er wel eens overdreven wordt betaald. Op deze afgezwakte vraag reageerde echter 85 procent van de commissarissen bevestigend. Dat geeft volgens de onderzoekers aan dat de toezichthouders meer aandacht hebben voor het verband tussen prestaties en beloningen.

"Een afgevaardigd bestuurder vindt van nature dat hij eerlijk betaald wordt, maar commissarissen zijn nu een stuk kritischer," aldus de onderzoekers. "Zo is 25 procent van de commissarissen van mening dat een variabele beloning een bovengrens moet hebben. Bij de topmanagers is slechts 18 procent die mening toegedaan. Anderzijds vinden zowel de commissarissen (78 procent) als de managers (92 procent) dat deze beloningen niet moeten voorgelegd worden aan de aandeelhouders."

22:08 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Amerikaanse jongeren stapt in kleinere auto

De tijd van de grote Amerikaanse auto's lijkt voorbij te zijn. De nieuwe chauffeurs blijken immers een voorliefde te hebben op kleinere auto's. Dat staat in een rapport van het onderzoeksbureau J.D. Power & Associates. Bovendien lijkt de jonge generatie ook niet trouw te zijn aan het automerk van de ouders.

De Amerikaanse echoboomers, kinderen van de babyboomers, zijn op een leeftijd gekomen dat ze achter het stuur van een auto mogen kruipen. Zij kiezen daarbij steeds meer voor een kleinere auto dan hun ouders. "De hoge benzineprijzen spelen daar slechts gedeeltelijk een rol in," stippen de onderzoekers aan. "Het is voor de echoboomers hun eerste auto en die moet dan ook redelijk van prijs zijn. Bovendien zijn de meesten ook niet trouw aan het automerk van hun ouders."

Er is volgens de onderzoekers sinds de jaren zeventig niet meer zo'n grote vraag naar kleine auto's als vandaag. De compacte wagen heeft volgens J.D. Power & Associates dan ook een grote toekomst. De verkoop zou tegen 2010 een verdubbeling kennen. De compacte auto's hebben in de Verenigde Staten een marktaandeel van 0,8 procent. Maar in 2010 zou dat opgelopen zijn tot 1,5 procent.

21:27 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Heropbouw Ground Zero gestart

De heropbouw van Ground Zero in New York is begonnen, nadat woensdag een akkoord werd bereikt tussen ontwikkelaar Larry Silverstein en het stadsbestuur van New York. Met die overeenkomst werd een einde gemaakt aan een vier jaar durende discussie die de start van de werken steeds heeft doen uitstellen. Burgemeester Michael Bloomberg, Larry Silverstein en de gouverneurs George Pataki (New York) en Jon Corzine (New Jersey) verwelkomden de bouwvakkers op de werf.

Vier jaar lang is er tussen Larry Silverstein en het havenbestuur van New York, eigenaar van de site, gediscussieerd over het ontwerp, de financiering en de eigendom van het nieuwe complex. Nu werd een akkoord bereikt om vier van de vijf voorziene wolkenkrabbers op te trekken, met inbegrip van de Freedom Tower, die met een hoogte van 540 meter het hoogste gebouw van de Verenigde Staten moet worden. De vijfde wolkenkrabber wordt gebouwd door het havenbestuur van New York. Na de voltooiing zal de Freedom Tower en één andere toren overgedragen worden aan het havenbestuur. De werken zouden tegen 2012 moeten voltooid zijn.

Larry Silverstein tekende in 2001 een leasingcontract voor het World Trade Center, minder dan twee maanden voor de terroristische aanslagen. Het contract had een looptijd van 99 jaar. Na het ineenstorten van de Twin Towers kreeg hij een bedrag van 4,6 miljard dollar aan schadevergoedingen. Maar bij de onderhandelingen over de heropbouw van de site raakte men het niet eens over de bouwheer, de huur en hoe het verzekeringsgeld moest verdeeld worden.

20:32 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Britten zijn jobhoppers

De Britten zijn grote jobhoppers. Dat blijkt uit een Europees onderzoek van de Organisatie voor Strategisch Arbeidsonderzoek van de Universiteit van Tilburg. In Groot-Brittannië zal immers 24 procent van de arbeidsbevolking binnen de twee jaar een andere werkgever hebben. Anderzijds zijn de Duitsers het meest ontevreden over hun baas, maar dat die onvrede is meestal niet van aard om een andere baan te zoeken.

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat twaalf procent van de Europese werknemers graag een betere manager zouden hebben. Vooral in Duitsland ligt de onvrede hoog, want daar geeft twintig procent van de arbeidsbevolking aan liefst een andere baas te hebben. Bij de Fransen ligt dat veel lager, want daar zegt amper zes procent van de ondervraagden te verlangen naar een betere manager. Maar de onderzoekers relativeren dit cijfer, want de Fransen hebben in enquêtes volgens hen de neiging om politiek correcte antwoorden te geven.

De ontevredenheid over de manager is voor de werknemers echter niet van aard om ander werk te zoeken. Een boeiender job en een hoger salaris spelen daarin een veel grotere rol. Hoe jonger de Europese werknemer is, hoe sneller hij op zoek blijkt te gaan naar ander werk. Dat geldt trouwens ook voor de hoger opgeleiden. Naast de Britten zijn ook de Ieren (23,4 procent), Denen (21 procent), Spanjaarden (21 procent), Finnen (20 procent) en Nederlanders (20 procent) grote jobhoppers. Portugezen (13,3 procent), Oostenrijkers (11,2 procent), Belgen (10,6 procent), Duitsers (9,3 procent) en Grieken (8,2 procent) veel trouwer aan hun werkgever.

19:56 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Economie in de media

Een kwart van de tunnels die de Duitse automobilistenvereniging ADAC in Europa heeft getest, voldoet niet aan de veiligheidsnormen. In de jaarlijkse test scoorden de Italiaanse tunnels het slechtst. Van de zes tunnels die de ADAC in het mediterrane land onder de loep nam, is er geen één die een voldoende haalde. De ADAC bekeek dit jaar 52 tunnels in veertien landen. Daarbij kregen het tunnelsysteem, de luchtvoorziening, de verkeersbewaking en de communicatie een waardering. Ook de vluchtwegen, bescherming tegen brand en de noodsystematiek werden in het onderzoek betrokken. Acht tunnels kregen een dikke onvoldoende, waarvan de tunnels Monte Pergola, Fossino, Montecrevola en Segesta in Italië. Automobilisten moeten zich volgens de ADAC ook goed bedenken voor ze door de Medway-tunnel in Groot-Brittannië, de Noorse Nes-tunnel en de Lorca- en Rovira-tunnels in Spanje rijden. Vooral de alpenlanden mogen zich beroepen op het goede beheer van hun tunnels. Alleen de Bruck-tunnel in Oostenrijk voldoet niet aan alle normen, terwijl de andere zes geteste tunnels vrijwel alle de hoogste waardering krijgen. Hetzelfde geldt voor vijf Zwiterse tunnels, hoewel de Cholfirst-tunnel in dat land onder de norm blijft.

Chinese wetenschappers zullen vrijdag voor de eerste keer een in gevangenschap geboren reuzenpanda uitzetten in het wild. Xiang Xiang, geboren in 2001, krijgt zijn vrijheid in een reservaat in de provincie Sichuan. De bewegingen van het bedreigde dier zullen worden gevolgd door middel van een gps-ontvanger, aldus Chinese media donderdag. Xiang Xiang wordt al vanaf zijn tweede levensjaar voorbereid op een bestaan in het wild. Dat is een hele klus, omdat gefokte reuzenpanda's veel van hun natuurlijke instincten verliezen. Ze planten zich in gevangenschap ook maar mondjesmaat voort. Reuzenpanda's behoren tot de meest bedreigde diersoorten ter wereld. In het wild leven er ongeveer nog 1590, in gevangenschap circa 180.

Twee Deense journalisten zijn donderdag in staat van beschuldiging gesteld wegens het lekken van staatsgeheimen. De twee verslaggevers van de Berlingske Tidende hadden in 2004 geciteerd uit een geheim rapport van een officier van de Deense inlichtingendienst. Daarin werd twijfel geuit over het bestaan van massavernietigingswapens in Irak. Het is de eerste keer in de moderne geschiedenis van Denemarken, een voorvechter van persvrijheid, dat journalisten zijn aangeklaagd wegens het verspreiden van staatsgeheimen. De betrokken geheim agent is eerder al tot vier maanden cel veroordeeld na het verschijnen van de artikelen. De persvrijheid in Denemarken stond recent nog centraal in een internationale rel over de publicatie van cartoons over de profeet Mohammed.

Voorzitter René van der Linden van de Raad van Europa wil een informatiekantoor openen in Wit-Rusland, de laatste dictatuur van Europa. Het kantoor in de hoofdstad Minsk zou democratie en mensenrechten moeten bevorderen, de hoofdtaak van de Raad van Europa. Het voorstel komt op een moment van zware kritiek en boycotmaatregelen tegen Wit-Rusland, omdat de recente presidentsverkiezingen in het land volgens waarnemers frauduleus waren. "Met een informatiekantoor kunnen we de dialoog aangaan," zei Van der Linden, die nog geld en toestemming moet krijgen van de 46 landen die zijn aangesloten bij de Raad van Europa. "Maar ik kan me niet voorstellen dat een organisatie als de onze voor democratie en mensenrechten niet actief wil worden in een land waar zoveel terrein braak ligt.” Van der Linden is ertegen Wit-Rusland te isoleren. Dat zou de omstreden president Loekasjenko volgens hem alleen maar sterker maken.

De Russische president Vladimir Poetin vindt dat Rusland zijn energiebeleid meer op het Verre Oosten moet gaan richten. Volgens Poetin wordt Rusland op andere energiemarkten gehinderd door oneerlijke competitie en zorgen over de afhankelijkheid van Russisch aardgas en olie. Poetin deed deze uitspraken woensdag in de Siberische stad Tomsk. Hij heeft daar later op de dag een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Het thema energie staat daarbij waarschijnlijk hoog op de agenda. Volgens de Russische president wordt Rusland tegenwerkt op de markten in het noorden, het zuiden en het westen. Europa is voorzichtig geworden over zijn afhankelijkheid van Russische energie nadat het land begin dit jaar de gaskraan naar Oekraïne afsloot wegens een conflict over de gasprijs. Rusland voorziet Europa voor meer dan een kwart in zijn aardgasbehoefte. Ook zijn veel Europese landen huiverig geworden voor overnames en acquisities van vooral distributienetwerken door Russische energiebedrijven. Het Russische staatsgasconcern Gazprom heeft onder meer interesse getoond in activiteiten in Groot-Brittannië en Nederland. Maar de expansieplannen riepen, vooral in Groot-Brittannië, veel weerstand op.

China investeert vier miljard dollar in de Nigeriaanse olie-industrie in ruil voor de eerste keus bij de verkoop van de exploitatierechten van vier olievelden. Dat kwamen beide landen overeen in een voorlopig akkoord, aldus de directeur van het Nigeriaanse olieministerie. Het akkoord wordt naar verwachting getekend tijdens het woensdag begonnen tweedaagse staatsbezoek van de Chinese president Hu Jintao aan Nigeria. Het Chinese staatsoliebedrijf China National Petroleum Corp. (CNPC) trekt het geld uit voor een controlerend belang in de olieraffinaderij Kaduna. Deze verwerkt 110.000 vaten olie per dag. Ook wordt het geld gebruikt voor reparaties aan de raffinaderij en voor de aanleg van een spoorlijn en krachtcentrales. In ruil krijgt CNPC het recht op eerste keus bij het bieden op de exploitatierechten van vier Nigeriaanse olievelden. De verkoop van de rechten vindt in mei plaats. De Nigeriaanse olie-industrie is voor een groot deel in handen van westerse oliemaatschappijen, zoals Shell. Daar komt langzaam verandering in, want onlangs nam het Chinese olieconcern Cnooc voor 2,7 miljard dollar een belang van 45 procent in een grote olie-installatie. Deze offshore-installatie begint waarschijnlijk in 2008 met de productie van olie.

Het Russische gasconcern Gazprom is nu het op drie grootste bedrijf ter wereld, gemeten naar marktkapitalisatie. De beurswaarde van het staatsbedrijf steeg woensdag met 8,3 procent tot 266 miljard dollar (205 miljard euro). Daarmee is Gazprom het Britse olieconcern BP voorbijgestreefd. Gazprom, ’s werelds grootste gasproducent, moet nog drie Amerikaanse giganten voor zich dulden: oliemaatschappij ExxonMobil (391,7 miljard dollar), conglomeraat General Electric (355 miljard dollar) en softwareconcern Microsoft (280 miljard dollar). Het Russische gasbedrijf was in trek door een besluit van Morgan Stanley Capital International, de samensteller van de toonaangevende MSCI-indices, om het gewicht van het aandeel in de index van opkomende markten te verzesvoudigen. Veel beleggingsfondsen spiegelen zich aan de MSCI-indices, wat betekende dat fondsbeheerders extra aandelen Gazprom moesten inslaan. Gazprom profiteerde ook van de wereldwijd hoge olie- en gasprijzen. De herweging in de MSCI-index dankte Gazprom aan het feit dat het voor buitenlandse investeerders mogelijk is geworden aandelen in het gasbedrijf te bezitten. President Poetin nam obstakels die dat verhinderden in december weg.

In vijf Europese landen - waaronder België - hebben bedrijven in 2005 veel minder CO2 uitgestoten dan waar ze recht op hadden. Hierdoor kent de handel in emissierechten sinds drie dagen een dalende lijn, met een totale daling van 51 procent donderdag. De Europese Commissie zegt geen commentaar te hebben op de prijs van emissierechten, maar dat het nieuws goed nieuws is voor het milieu. Impliciet wordt toegegeven dat het huidige systeem gestart is met wellicht een tekort aan informatie. Geleidelijkaan zal dit probleem worden weggewerkt.

De twee grootste Belgische farmaceutische bedrijven, Janssen-Cilag en GlaxoSmithKline (GSK), willen de prijzen van de meeste geneesmiddelen fors laten zakken. "Voor driekwart van de medicijnen zijn de investeringen immers al terugverdiend," zeggen topmannen Olivier Daubry (GSK) en Pierre Dewilde (Janssen-Cilag) in een interview. Oudere medicijnen uit octrooi zijn vandaag veel te duur. "Amper 23 procent van de uitgaven in de ziekteverzekering gaat naar nieuwe geneesmiddelen. Driekwart betreft oudere medicijnen. Daar liggen massaal kansen om te besparen en tegelijk het zoeken naar innovatieve levensreddende medicijnen te ondersteunen." Dat Janssen en GSK een forse prijsdaling koppelen aan een pleidooi voor innovatie, is geen toeval. In tegenstelling tot het gros van de sector dragen beide bedrijven wezenlijk bij tot de Belgische economie en investeren ze hier fors in onderzoek.

De Duitse sportgigant Adidas start een rechtzaak tegen vier grote tennistoernooien, waaronder Wimbledon, en de Internationale tennisfederatie. Reden: de tenniswereld beschouwt de drie strepen, die op zowat alle artikelen van Adidas te vinden zijn, als logo waardoor ze onder de regelingen vallen die voor alle logo's gelden. Dat betekent dat ze niet onbeperkt op kleding en andere artikelen voor mogen komen bij de grote toernooien. Maar volgens Adidas zijn de strepen geen logo, maar gewoon onderdeel van het ontwerp. Wat de uitslag van de rechtszaak zal betekenen voor de grote sterren die bij Adidas onder contract staan, zoals Justine Henin-Hardenne en Tim Henman, is nog niet bekend. De sportgigant wil de spelers aan hun contract houden, maar tegelijkertijd zullen die spelers zelf niet anders kunnen dan voldoen aan de toernooiregels. Wimbledon heeft al laten weten dat ze de regels voor iedereen gelijk zullen houden en Adidasspelers geen uitzonderingspositie willen geven.

16:37 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

26-04-06

Europese reclamemarkt presteert matig

De investeringen in reclame blijven in West-Europa achter tegenover andere regio's. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Initiative. Het voorbije jaar kenden de mediabestedingen in West-Europa immers slechts een groei van 3,6 procent. Dat blijft ver achter tegenover de evoluties in Centraal- en Oost-Europa. Daar wordt een cijfer van 17,4 procent vooruit geschoven. Die regio kent al sinds het begin van dit decennium wereldwijd trouwens de grootste groei.

Initiative verwacht dat West-Europa zijn plaats als tweede reclamegebied van de wereld zal kwijt raken aan Azië. Op wereldvlak wordt er wel gewag gemaakt van gunstige evoluties. Daar werd het voorbije jaar immers een groei van 5,5 procent genoteerd - tegenover 7,9 procent het jaar voordien - en daar zou dit jaar nog eens een groei van 5,8 procent bijkomen. Met een stijging van 27 procent is het internet de snelste stijger. Initiative verwacht dat de adverteerders dit jaar 6,1 procent van hun budgetten zullen besteden aan het internet. Dat is meer dan aan buitenreclame, die op een marktaandeel van 5,9 procent zou uitkomen.

Andere experts verwachten dat ook instore televisie in supermarkten een belangrijke groei zal kennen. "Het merendeel van de consumenten maakt immers zijn uiteindelijke keuze op de winkelvloer," aldus het magazine Food Personality. "Dat betekent dat het ook voor de producenten interessant is om in de winkels zelf aan marketing te doen."

Toch blijkt het volgens Food Personality niet altijd gemakkelijk te zijn om adverteerders over te halen. "Maar wanneer de reclame vooral op het individu zelf wordt gericht, zal de kans op succes veel groter zijn," stipt het magazine aan. "De Duitse supermarktketen Metro heeft bijvoorbeeld winkelwagentjes met beeldschermen, zodat de klant speciaal op hem gerichte informatie krijgt."

13:25 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Economie in de media

Over de hele wereld zijn achttien miljoen onderwijzers nodig om te bewerkstelligen dat in 2015 alle kinderen basisonderwijs genieten. Dat staat in een rapport van de UNESCO, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur. Het rapport verscheen in het kader van de Onderwijs voor Allen-week, die deze week wordt gehouden. Goed basisonderwijs voor alle kinderen in 2015 is een van de zogenoemde millenniumdoelen, die de Verenigde Naties zes jaar geleden hebben gesteld. Vooral in de landen ten zuiden van de Sahara is het slecht gesteld met het basisonderwijs. Daar zijn tot 2015 1,8 miljoen onderwijzers nodig. UNESCO-onderwijsdirecteur Peter Smith spreekt van een crisis van bijna onmetelijke omvang. "Maar het is een zachte crisis, die gemakkelijk door mensen over het hoofd kan worden gezien", aldus Smith. In het rapport wordt gewaarschuwd dat veel landen om aan het gestelde doel te kunnen voldoen niet-gekwalificeerde leerkrachten zullen aanstellen. Dit is slechts een tijdelijke oplossing, aldus UNESCO.

Het Mercedes-Benz-museum in Stuttgart gaat op 19 mei open. Het gebouw is een ontwerp van de Nederlandse architect Ben van Berkel (UN Studio), die onder meer de Erasmusbrug in Rotterdam ontwierp. Het automobielconcern DaimlerChrysler stak 150 miljoen euro in het project. Het complex vervangt een voorganger die met 500.000 gasten per jaar al het best bezochte bedrijfsmuseum ter wereld was, aldus het bedrijf. De Duitse krant Die Welt vergeleek de glimmende aluminium buitenkant van het 47 meter hoge gebouw met een gepolijste carrosserie. In het museum zijn ongeveer vijftienhonderd auto's te zien.

Rusland heeft dinsdag voor Israël een spionagesatelliet gelanceerd waarmee de joodse staat de nucleaire activiteiten van Iran in de gaten wil houden. De lancering met behulp van een Russische draagraket vanuit Siberië is geslaagd. Het duurt alleen nog enige tijd voordat duidelijk is of de Eros B-kunstmaan functioneert, aldus een Israëlische defensiemedewerker. De satelliet zou voorwerpen met een grootte van zeventig centimeter vanuit de ruimte kunnen waarnemen.

De strategische olievoorraden van de Verenigde Staten zullen tot de herfst niet meer worden aangevuld, aldus Bush in een toespraak over energie. Er is voldoende olie opgeslagen in de strategische reserves in het geval van een ernstige onderbreking van de olieleveringen aan de Verenigde Staten, aldus Bush. De Amerikaanse president zei verder dat er meer investeringen moeten worden gedaan door de oliemaatschappijen om de productiecapaciteit op te voeren. De hoge olieprijzen hangen, volgens Bush, voor een groot deel samen met een beperkte raffinagecapaciteit. Ook vindt hij dat er scherper moet worden gekeken naar manieren om auto's en vrachtwagens zuiniger te laten rijden. Bush gaf aan dat er geen olie uit de reserves wordt gehaald om deze op de markt te brengen. De Amerikaanse strategische oliereserves tellen ongeveer 700 miljoen vaten olie. Deze voorraden liggen opgeslagen in diepe ondergrondse grotten aan de Amerikaanse Golfkust.

Miljarden dollars hulpverlening gaan in Afrika in een bodemloze put, tenzij Afrikaanse landen nu eindelijk echt gaan strijden tegen corruptie en armoede. Dat heeft de Ierse muzikant/weldoener Bob Geldof dinsdag in Johannesburg gezegd. De 54-jarige activist treedt deze week op in Zuid-Afrika. Geldof zei dat hij in het werelddeel veel bemoedigende dingen heeft gezien, maar even zoveel ellende. "De rijke wereld kan eindeloze hoeveelheden miljarden pompen in Afrika, maar dat heeft geen zin tenzij de Afrikaanse regeringen hun best gaan doen.” De wijdverspreide corruptie is volgens Geldof een bijproduct van armoede. „Er is corruptie in Frankrijk, Duitsland en in Ierland. Maar daar zijn we rijk genoeg zodat we er niet aan doodgaan. In zuidelijk Afrika doodt het mensen. En dat moet stoppen.”

De werkloosheid in Polen is in de afgelopen maand licht gedaald tot 17,8 procent van de beroepsbevolking. Dat maakte het Poolse bureau voor de statistiek woensdag bekend. Polen houdt daarmee wederom de hoogste werkloosheid in de Europese Unie. Ongeveer 2,8 miljoen Polen zaten in maart werkloos thuis. In februari bedroeg de werkloosheid in Polen 18 procent van de werkzame bevolking. Het land telt ruim 38 miljoen inwoners. De gemiddelde werkloosheid in de Europese Unie bedroeg in februari 8,5 procent.

De Nederlandse bierbrouwer Bavaria heeft vorig jaar met meer dan 5 miljoen hectoliter 13 procent meer bier verkocht dan in 2004. De groei kwam vooral uit een versteviging in de Nederlandse horeca. Verder groeide de afzet in het buitenland met 18 procent tot 3,1 miljoen hectoliter. Ondanks de forse afzetstijging bleef de stijging van de omzet beperkt van ruim 350 miljoen naar 365 miljoen euro. De nettowinst steeg van 7,7 miljoen tot 11 miljoen euro. Volgens Bavaria staan de winstmarges onder druk door de scherpe prijsconcurrentie bij supermarktketens. Bovendien stegen de kosten scherp door de fors hogere olieprijs. Behalve bier verkoopt het bedrijf ook frisdrank. In die sector daalde de omzet met 7 procent tot bijna 49 miljoen euro door moeilijke marktomstandigheden. Desondanks denkt het bedrijf "het ingezette groeipad te kunnen vervolgen". Door de tubulente marktomstandigheden wil Bavaria echter geen concrete winstverwachting afgeven.

Honda Motor, de derde grootste automaker van Japan, heeft het afgelopen boekjaar recordcijfers gerealiseerd. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt. De nettowinst van het bedrijf steeg maarliefst 22,8 procent, tot 4,4 miljard euro. Dat is dankzij een stijgende verkoop, vooral op de Amerikaanse markt. De omzet was dit jaar gestegen met 14,5 procent. Het aantal verkochte wagens steeg 4,6 procent, tot 3,39 miljoen eenheden. Honda verwacht dat er dit boekjaar echter een einde komt aan de reeks van vijf jaar recordwinsten.

De Belgische aardappelbedrijven verwerkten in 2005 twee miljoen ton aardappelen tot frieten, kroketten en andere producten. Dat is vier keer zoveel als vijftien jaar geleden. De Belgische aardappelverwerkende bedrijven haalden daar vorig jaar een omzet van 646 miljoen euro mee. Ons land is in Europa nu de vierde grootste verwerker van aardappelen na Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. "Belgische bedrijven spitsen zich vooral toe op nicheproducten zoals kant-en-klare bereidingen en versgekoelde frietjes in de plaats van diepgevroren. Dat levert succes op", zegt Romain Cools, woordvoerder van Belgapom, de vereniging voor aardappelverwerkers.

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois verwacht dat het Chinese toerisme toeristisch Vlaanderen volgend jaar 4,7 miljoen euro kan opleveren. Hij heeft Toerisme Vlaanderen alvast de opdracht gegeven gerichte cursussen uit te werken waarmee de sector zich kan voorbereiden op de komst van de Chinezen. Dat maakte de N-VA-minister dinsdag bekend naar aanleiding van de ondertekening van de officiële overeenkomst tussen luchthavenuitbater BIAC en Hainan Airlines over de rechtstreekse verbinding die de luchtvaartmaatschappij vanaf deze zomer opstart tussen Zaventem en Beijing. Naast Bourgeois waren ook de Vlaamse minister van Economie Fientje Moerman en haar federale collega Marc Verwilghen aanwezig.

12:30 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-04-06

Boksende orang-oetans terug naar huis

Meer dan vijftig orang-oetans, afkomstig uit een Thaise dierentuin, mogen wellicht weldra terug naar hun geboorteland. Daarover zijn tussen een aantal dierenorganisaties en de Thaise overheid gesprekken aangeknoopt. De dieren werden in 2003 ontdekt in Safari World in Bangkok, waar ze als boksers het publiek moesten vermaken.

Bij een raid in Safari World door de Thaise overheid werden 114 orang-oetans ontdekt. De dieren werden beschouwd als de grootste attractie van de betrokken zoo en werden bokskledij gestoken om elkaar te bekampen. De zoodirectie voerde aan dat de dieren ter plaatse waren geteeld, maar DNA-onderzoek wees uit dat 57 exemplaren uit het buitenland afkomstig waren, wellicht uit Maleisië of Indonesië.

De betrokken dieren werden ondergebracht in het Khao Pratap Chang wildreservaat, in afwachting van hun repatriëring. Sindsdien zijn drie dieren gestorven. Maar inmiddels was er tussen dierenorganisaties en de Thaise overheid een getouwtrek ontstaan rond de repatriëring van de orang-oetans. De eersten stelden dat de Thaise regering niet volop meewerkte en heel traag was om de dieren terug te sturen. De overheid stelt echter alles in het werk te stellen om hun overlevingskansen te garanderen, onder meer door uit te zoeken waar ze vandaan kwamen.

De nieuwe gesprekken tussen beide partijen worden beschouwd als een doorbraak, zodat nu gehoopt wordt dat de dieren snel weer terug naar hun gebied van herkomst kunnen terugkeren. Dat is immers bijzonder belangrijk, want hoe sneller dat ze gereïntroduceerd worden, hoe groter hun overlevingskansen zijn. Bovendien zou dit volgens ingewijden een symbolische overwinning zijn in de strijd tegen de dierensmokkel.

Volgens Edwin Wiek, de Thaise vertegenwoordiger van The Borneo Orangutan Survival Foundation, worden er in Zuid-Oost Azië jaarlijks minstens 700 orang-oetans over de grenzen gesmokkeld. Daarvan zouden er 100 tot 300 een bestemming vinden in Thailand. De soort is afkomstig van Sumatra en Borneo. In het wild zouden nog amper 27.000 exemplaren overblijven. Door ontbossing en dierenhandel zou die populatie snel afnemen.

16:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Stealthware neemt spectaculair toe

Malafide software die zichzelf verbergt voor scanners (stealthware) kent een grote groei. Dat blijkt uit een onderzoek van internetbeveiliger McAfee. Die heeft het daarbij over een groei van zeshonderd procent tijdens de voorbije drie jaar. Die evolutie zou volgens McAfee grotendeels in de hand gewerkt worden door de opkomst van open source, waardoor malafide ontwikkelaars op een gemakkelijke manier hun codes met anderen kunnen delen.

McAfee stelt daarbij dat de beschikbaarheid van de open source al verscheidene keren geleid heeft tot snel opduikende varianten van virussen en wormen. "Omdat de broncodes van die malafide programma's vrij beschikbaar is, kan malware zich steeds vaker schuilhouden op geïnfecteerde systemen," aldus de virusbestrijder. "Naast het aantal gevallen van stealthware, is ook de complexiteit ervan toegenomen," aldus McAfee.

De angst voor virussen heeft de voorbije twee jaar ervoor gezorgd dat Amerikaanse jongeren tussen acht en achttien jaar 17 procent minder illegale bestanden hebben gedownload. Dat meldt de Business Software Alliance (BSA). In 2004 gaf 60 procent van die jongeren toe wel eens illegale kopieën van solfware, films, muziek of games te downloaden. Dat zou nu echter gedaald zijn tot 43 procent.

De grootste angst bij het illegale downloaden was de kans op virussen (63 procent), gevolgd door de angst voor spyware (52 procent) en vrees voor een conflict met de wetgever (49 procent). In 40 procent van de gevallen werd er gewag gemaakt van angst voor de reactie van ouders.

15:54 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Airbus denkt aan staanplaatsen

Airbus overweegt om in een aantal van zijn vliegtuigen staanplaatsen te voorzien. Dat meldt The International Herald Tribune. Dat zou één van de mogelijke manieren zijn om een groter aantal passagiers te transporteren. Maar ook zetels met smallere rugleuningen moeten ervoor zorgen dat de maatschappijen hun capaciteit kunnen verhogen zonder extra kosten te moeten doen.

"Vliegtuigbouwers hebben nu al extra zetelrijen gecreëerd door het gebruik van sterkere en lichtere materialen, zodat de zetelruggen smaller gehouden konden worden," stipt The International Herald Tribune aan. "Die gewonnen ruimte zou in theorie gebruikt kunnen worden om de passagiers meer beenruimte te bezorgen, maar de vliegtuigmaatschappijen verkiezen meer passagiers in plaats van meer comfort." Op die manier kunnen in een Boeing 737 zes extra zetels worden geplaatst en bij een Boeing 757 zelfs het dubbele.

De krant stelt dat Airbus een andere taktiek volgt. In alle stilte zou aan een aantal Aziatische maatschappijen zijn voorgesteld om in de toestellen een ruimte te voorzien met exclusief staanplaatsen. De passagiers zouden daarbij op hun plaats worden gehouden met een harnas. Er wordt wel aan toegevoegd dat nog geen enkele van de benaderde maatschappijen op het voorstel heeft ingespeeld.

De vliegtuigmaatschappijen maken bijzonder veel reclame rond het grote comfort in eerste klasse en businessklasse, maar zetelexperts stellen volgens de krant dat ze daarmee de aandacht afleiden van hun praktijken met de andere passagiers. "Daar worden de constructeurs onder druk gezet om zoveel mogelijk plaatsen te voorzien," stipt The International Herald Tribune aan.

American Airlines was volgens de krant één van de eerste die gebruik maakte van smallere rugleuningen. Dat leverde een passagier één centimeter extra beenruimte op en de maatschappij bouwde er een grote promotiecampagne rond. Maar amper twee jaar later schoof American Airlines de zetels - zonder daarover ruchtbaarheid te geven - de zetels weer dichter op elkaar, zodat extra plaatsen konden worden gecreëerd. Die operatie zou de maatschappij ongeveer 60 miljoen dollar per jaar opleveren.

15:44 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bloggers en Apple nog altijd voor rechter

Computerfabrikant Apple probeert nog steeds de namen te weten te komen van personeelsleden die gegevens over zijn muziekproject Asteroid hebben doorgegeven aan een aantal weblogs. De bloggers waren enkele maanden geleden door een Amerikaanse rechtbank verplicht om de namen van hun bronnen bekend te maken, maar ze gingen in beroep. Ook daar stippen de bloggers aan dat ze als journalist het recht hebben om hun bronnen te beschermen.

Een tweetal jaar geleden verschenen er gegevens over het nieuwe Asteroid-project op PowerPage.org en een aantal andere weblogs. Apple eiste dat de bloggers de namen van hun bronnen bekend zouden maken, aangezien het volgens de computerfabrikant om een diefstal van bedrijfseigendommen ging. In eerste aanleg werd die eis door een Amerikaanse rechtbank bevestigd, maar de bloggers tekenden beroep aan tegen het vonnis.

De bloggers stellen dat ze journalisten zijn en dus het recht hebben om hun bronnen te beschermen. Apple kreeg het volgens het magazine ZDNet alvast zwaar te verduren van rechter Conrad Rushing, die het beroep behandelt. Hij vroeg zich af of de gelekte informatie wel betrekking had op een bedrijfsgeheim. "Apple wil toch niet echt beweren dat dit een nieuwe technologie is?" vroeg hij aan de advocaten van de computerfabrikant. "Dit is het aankoppelen van een gitaar aan een computer."

De advocaten stipten echter aan dat het wel degelijk om een bijzonder ernstige diefstal gaat. Apple wil dat Nfox, de internetprovider van PowerPage, de communicatie en ongepubliceerde documenten van Jason O'Grady, de blogger achter PowerPage, rond het Asteroid-dossier zou overmaken. Ook van PowerPage zelf, net zoals de weblog AppleInsider, eist Apple hetzelfde.

De bloggers worden vertegenwoordigd door de Electronic Frontier Foundation. Die organisatie stelt dat Apple geen recht heeft om de bloggers te verplichten om hun bronnen bekend te maken. Het proces wordt in de Verenigde Staten gezien als een testcase voor het statuut en de eventuele beschermende maatregelen waarop ze als journalist beroep zouden kunnen doen. De eerste rechter had gesteld dat bij een diefstal van bedrijfsgeheimen de grondwettelijke bescherming van de journalist wegvalt.

Verwacht wordt dat een uitspraak binnen de drie maand zal volgen.

15:15 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |