30-04-06

Sectoroverschrijdende concurrentie bij luxegoederen

De consument heeft bijzonder veel over om zich luxeproducten te kunnen aanschaffen. Dat stelt Lindsay Owen-Jones, bestuursvoorzitter van het cosmeticabedrijf L'Oreal. Dat heeft voor het 21ste achtereenvolgende jaar zijn winst kunnen verhogen. Die trend wordt in de hele sector waargenomen, maar dat leidt ook tot het opmerkelijke fenomeen van sectoroverschrijdende concurrentie.

"Veel modehuizen hebben inmiddels zo`n sterke merknaam, dat consumenten er welhaast alles voor over hebben om een product van Gucci of Armani aan te kunnen schaffen," aldus het Financieele Dagblad. "Sommigen mensen kopen hun overige producten zelfs bij prijsstunters om geld over te kunnen houden voor een tasje van Louis Vuitton."

"Dergelijk gedrag is helemaal geen uitzondering," benadrukte Lindsay Owen-Jones, bestuursvoorzitter van het cosmeticabedrijf L'Oreal, tegenover de Nederlandse krant. "Juist mensen met een beperkt budget bezoeken vaak de winkels van de modehuizen." De grote luxemerken zien hun winsten dan ook groeien.

Dit heeft echter ook tot gevolg dat de concurrentie sectoroverschrijdend wordt. Kleine budgetten zorgen er immers voor dat slechts een heel beperkt aantal luxegoederen kan gekocht worden. "Iedere keer als ik een mini-BMW zie rijden, raak ik opgewonden," verduidelijkte Owen-Jones die evolutie. "Het geld dat hieraan is besteed, hadden wij moeten hebben."

Een groot aantal producenten van luxegoederen en producten - zoals LVMH en Givaudan - realiseert trouwens de meerderheid van zijn omzet buiten Europa. "Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in China, India en Rusland groeit de behoefte aan luxeproducten," aldus nog het Financieele Dagblad.

20:21 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Krijgen we watergekoelde computers?

Het is niet ondenkbaar dat computers in de toekomst waterkoeling krijgen. Dat stellen een aantal Amerikaanse wetenschappers. Het zou een praktische toepassing kunnen zijn van het fenomeen dat water door zijn eigen stoom bergop kan stromen en dus ook in een bepaalde richting gekanaliseerd kan worden.

"Amerikaanse wetenschappers toonden hoe waterdruppels over een metalen plaat met een fijn raster van groeven kunnen lopen," meldt de Britse omroep BBC. "Daarmee wilden ze demonstreren hoe de beweging van watermolecules in hete stoom in één bepaalde richting kan gekanaliseerd worden."

De wetenschappers in kwestie zijn echter van oordeel dat het fenomeen gebruikt kan worden om koeling te voorzien voor oververhitte microships in computers. Onderzoeksleider Heinder Linke stelde dat vele chips koelcircuits hebben. "Maar die hebben een pompinstallatie nodig om de koelstof aan de voeren," stelde hij. "Die genereert op haar beurt nog meer warmte."

Linke merkte op dat men de microship zou kunnen gebruiken als aandrijfpomp. Daardoor zou men geen extra energie moeten gebruiken, maar het pompen zou pas starten wanneer de temperatuur hoog genoeg is opgelopen. "Het zou meteen ook een thermostaat kunnen zijn," stipte hij nog aan.

19:13 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

NASA wil af van gieren

Het Kennedy Space Centre van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in Florida probeert af te raken van de talloze gieren die rond de basis zwermen. De grote vogels vormen immers een bedreiging voor de ruimtevaart. Het ruimteveer Discovery raakte één van de vogels tijdens de lancering in juli vorig jaar.

Het Kennedy Space Centre heeft een opruimploeg opgericht om karkassen op het 2.400 hectaren groot terrein zo snel mogelijk te verwijderen. Daarmee wordt gehoopt dat de gierenpopulatie zich elders zou vestigen omdat zijn voedingsbron op de basis is weggevallen.

De Nasa vreest dat een botsing met grote vogels het hitteschild van de shuttles zou kunnen beschadigen, waardoor een gevaar zou ontstaan op een dramatisch ongeval zoals met Columbia. Op twee weken tijd werd ongeveer 250 kilogram aan karkassen verwijderd. Maar ook andere taktieken, zoals een geluidsysteem en geurverspreiders, worden uitgetest om de gieren aan te zetten andere oorden op te zoeken. Ook zou geprobeerd worden om de dieren te verwijderen.

18:40 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

E-commerce kent sterke groei

De omzet van online verkopen kent een belangrijke groei. Dat blijkt uit een rapport van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De onderzoekers stelden dat Nederlandse bedrijven in 2004 gemiddeld tien procent van hun omzet haalden uit de online verkoop. Vier jaar voordien was dat amper vier procent.

"In 2004 behaalden de bedrijven met vijftig of meer werkzame personen gemiddeld dertien procent van de omzet uit online verkopen, tegen nog geen drie procent voor bedrijven met minder dan vijftig werkzame personen," aldus de onderzoekers. "Bij de grote bedrijven is de omzet uit online verkopen verdubbeld sinds 2000, terwijl deze omzet bij kleine bedrijven in dezelfde periode amper is gestegen."

De industrie en de handel doen volgens het CBS relatief veel aan e-commerce. "In 2004 was veertien procent van de omzet van industriële bedrijven afkomstig van online geplaatste orders," wordt er opgemerkt. "Dit percentage is sinds 2002 nauwelijks gestegen. In de handel blijft e-commerce juist doorgroeien. Met twaalf procent in 2004 is het omzetaandeel bijna verdubbeld ten opzichte van 2002.

De onderzoekers stellen dat de zakelijke dienstverlening sterk achterblijft bij de industrie en de handel. "In 2004 werd slechts drie procent van de omzet in de zakelijke dienstverlening behaald uit online verkoop," voeren ze aan. "Dit percentage is sinds 2000 vrijwel niet veranderd. Dit wijst erop dat goederen makkelijker online te verkopen zijn dan diensten."

Het CBS stelt dat Nederland op het gebied van e-commerce ongeveer even goed presteert dan het gemiddelde van de Europese Unie. In Ierland, Duitsland en Groot-Brittannië wordt volgens het rapport wel meer aan e-commerce gedaan.

18:22 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Computers moeten eenvoudiger worden

De gedrukte krant heeft geen tien jaar meer te leven. Dat stelde Microsoft-topmn Steve Ballmer in een interview met de Duitse krant Die Welt. Alles wordt volgens hem immers digitaal, maar dan moet men wel een handiger formaat op de markt brengen dan de huidige computers. Ballmer stelt dat er computers moeten komen die gemakkelijk hanteerbaar, goedkoop en eenvoudig te bedienen zijn.

Daarnaast merkte Ballmer op dat spraaktechnologie steeds belangrijker zal worden. "Het toetsenbord en de computermuis gaat niet helemaal verdwijnen, maar gaan wel naar de achtergrond verschuiven," voerde hij aan. "Bovendien zullen computers niet alleen verstaan wat we zeggen, maar ook wat we denken."

De computersector in de geïndustrialiseerde wereld moet volgens Ballmer dringend reageren op de evoluties in groeimarkten zoals China en India. "De helft van alle software-ingenieurs in de wereld wordt op dit ogenblik opgeleid in China en India," stipte hij aan. "Tegelijkertijd neemt het aantal computerwetenschappen in de Verenigde Staten en Euroa af. Er moet dan ook geïnvesteerd worden in opleiding."

Eén van de grote uitdagingen van de toekomst blijft volgens Ballmer de strijd tegen spammers. "Bill Gates heeft herhaaldelijk voorgesteld om e-mails te voorzien van een soort elektronische postzegel," benadrukt de krant. "Maar dat is tot nu toe niet gerealiseerd. Ballmer stelt echter daarin nog steeds te geloven, maar dan moet het tot een brede samenwerking komen in de hele sector."

17:42 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tevreden personeel cruciaal voor overleving bedrijf

Door de heroplevende economie krijgen een aantal sectoren en bedrijven problemen om nog alle functies in te vullen. Het is voor ondernemingen dan ook steeds belangrijker om geschikt personeel aan zich te binden. Een goed salaris kan daarbij helpen, maar veel belangrijker zijn de werksfeer, open communicatie, vrijheid, werkinhoud en doorgroeimogelijkheden. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van Intermediair.

Een goed salaris speelt maar een zeer beperkte rol om personeel vast te houden. "Van geld wordt de werknemer niet gelukkig," stellen de onderzoekers. "Werksfeer, open en eerlijke communicatie, vrijheid, werkinhoud en doorgroeimogelijkheden wegen zwaarder dan hoge salarissen, bonussen, kortingen en gemaksdiensten." Bovendien kwamen de onderzoekers tot de vaststelling dat tevreden medewerkers beter presteren en langer bij dezelfde werkgever blijven werken.

"Goede financiële arbeidsvoorwaarden dragen maar in zeer beperkte mate bij aan de tevredenheid van werknemers," stipt het magazine Sales Online. "Werknemers zijn meer tevreden en presteren beter waar de werksfeer goed is, de verantwoordelijkheden laag in de organisatie liggen, open gecommuniceerd wordt en medewerkers en leidinggevenden samenwerken om een gezamenlijk doel te bereiken."/p>

De onderzoekers stellen dat werknemers in dit type bedrijven vaker bereid een stapje extra te zetten, productiever is en zich beter ontwikkelen zich beter. "Het is zoals in een sportwedstrijd," benadrukte Mirjam Sijmons, directeur van het interimbureau Content. "Het best presterende team is het team dat voor elkaar door het vuur gaat en tegelijk het meest geniet van waar het mee bezig is."

Door het teamgevoel en het genieten zijn mensen volgens haar gelukkiger en blijven uiteindelijk ook langer bij een werkgever in dienst. "Werkinhoud, opleidingsmogelijkheden, medewerkertevredenheid en bedrijfstrots zijn dan ook voor mij als werkgever belangrijk," voerde Sijmons aan.

Voor bedrijven wordt tevreden personeel uiteindelijk een overlevingsfactor”, zegt Mirjam Sijmons. “Wie bindt, die wint!" meende ze. "Kwaliteitsproducten kunnen nu eenmaal niet geleverd worden door een duiventil waar men maar in en uit vliegt. Personeel werven zonder te zorgen voor tevreden medewerkers is dweilen met de kraan open.”

16:59 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-04-06

Mongolië nieuw casino-centrum?

Projectontwikkelaars uit Mongolië wil van zijn grensstad Zamyn Uud een nieuwe casino-metropool maken. Daarbij wordt samengewerkt met het Amerikaanse vastgoedbedrijf Winwheel Bullion, dat er de nodige infrastructuur moet uitbouwen. Gehoopt wordt dat deze activiteit de afgelegen regio de nodige economische impulsen kan bezorgen.

Zamyn Uud is een afgelegen stad langs de belangrijkste spoorverbinding tussen China en Rusland. Op dit ogenblik is de stad niet meer dan een stoffig spoorwegdepot, ruim 500 kilometer ten noordwesten van Peking. Er zijn 8.400 inwoners, naast een veestapel van 10.372 dieren. Een van de grote problemen is er echter het chronisch tekort aan water, maar ontwikkelaars stellen dat er ondergrondse bronnen voorradig zijn om dat tekort op te vullen.

Winwheel Bullion moet er een casinocomplex bouwen met hotels, een congrescentrum, winkelcentra, banken en een moderne luchthaven om de bezoekers aan te voeren. Daarbij wordt gesteld dat het contract een belangrijke mijlpaal is, aangezien Mongolië verder evolueert naar een vrije markteconomie. Belangrijk wordt volgens de initiatiefnemers het aantrekken van Chinese bezoekers. Dat zijn immers verwoede gokkers, maar die praktijken zijn in China grotendeels verboden.

Zamyn Uud hoopt ook een graantje te kunnen meepikken van de welvaart die gegenereerd wordt door de Chinese stad Erlian, een handelspost met 100.000 inwoners juist over de grens. Zamyn Uud ligt in een vrije economische zone, maar initiatieven om de locale economie op te krikken met buitenlandse investeringen, zijn tot nu toe mislukt.

Een Amerikaans rapport stuurt er echter op aan om de plannen voor de zone uit te stellen, toe er zekerheid is over de haalbaarheid van een aantal projecten. "Projecten die niet goed voorbereid zijn, hebben zestien meer kans om binnen een periode van vijf jaar te kelderen," wordt er opgemerkt.

Winwheel heeft beloofd om naast de commerciële projecten, ook voor huisvesting, ziekenhuizen, parken en andere openbare uitrusting te voorzien. Het begin van de bouwwerken zou voorzien zijn voor begin dit jaar. Zamyn Uud zou bovendien verbonden worden met een Aziatische autostrade-netwerk.

12:53 Gepost door Marcho | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende