30-08-06

Lukoil wil duizend Turkse benzinestations

Het Russische petroleumbedrijf Lukoil is in onderhandelingen om in Turkije een netwerk van benzinestations en een raffinaderij te bouwen. In totaal zou het op twee jaar tijd om duizend stations gaan. Dit jaar zouden al 300 stations worden geopend. De raffinaderij zou langs de kust van de Zwarte Zee komen.

Lukoil zou één miljard dollar investeren in de bouw van de benzinestations. Eind september worden in Istamboel al twee stations geopend. "Volgens analisten past dit project in de uitbreidingsplannen van Lukoil, dat op zoek is naar buitenlandse activiteiten," meldt The Moscow Times. Lukoil hoopt daarbij op een aantal belastingsvoordelen.

Het is volgens de analisten echter lang niet zeker of Lukoil erin zal slagen dit laatste ook daadwerkelijk gedaan te krijgen van de Turkse regering, die zijn energiesector altijd bijzonder strikt heeft afgeschermd. Voor Lukoil is het wel een uitsekende mogelijkheid, want het Russische bedrijf zou daardoor minder olie en gas door de drukbevaren Bosporus moeten transporteren.

Eerder al probeerde Lukoil tevergeefs zijn buitenlandse operaties uit te breiden, want de overname van de raffinaderijen van Tupras (Turkije) en Mazeikiu (Littouwen). "Gezien de hoge vraagprijzen geeft Lukoil er wellicht de voorkeur aan om een totaal nieuwe eenheid te bouwen," aldus nog de analisten.

Lukoil heeft in de Verenigde Staten meer dan 2.000 benzinestations en nog eens meer dan 5.000 in de rest van de wereld. Samen met het Slovaakse Petrol wil het ook benzine verkopen in de Balkan-landen. Petrol zou in die joint-venture een aandeel krijgen van 51 procent.

17:59 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lukoil, benzine, energie |  Facebook |

Herstel Iraakse moerassen in gevaar

Een dreigend watertekort vormt een gevaar voor het herstel van de Iraakse moerassen. Dat stellen onderzoekers van de Amerikaanse Duke University. De waterbehoefte van Iraakse landbouwers en steden zorgt er volgens de wetenschappers voor dat slechts een gedeelte van de moerassen hersteld zal kunnen worden.

De onderzoekers stellen dat het herstel van de beroemde Iraakse moerassen tot nu toe sneller verloopt dan verwacht, maar dat dit op termijn niet zal blijven duren. Daarvoor is de groeiende vraag naar water in Irak, Turkije, Syrië en Iran verantwoordelijk. Om de moerassen weer helemaal te herstellen zou de helft van de totale watervoorziening van heel Irak nodig zijn.

De gewezen Iraakse dictator Saddam Hoessein liet de moerassen in de jaren negentig droogleggen. Daarmee wou hij de bevolking straffen voor de opstand die er na het einde van de Golfoorlog in 1991 was georganiseerd. Het gebied was uniek omwille van zijn biodiversiteit en cultureel erfgoed. De drooglegging werd beschouwd als een ecologische ramp.

Het gebied was vijftienduizend vierkante kilometer groot en vormde de grootste wetlands van het Midden-Oosten. In de jaren zeventig leefden er meer dan tachtig vogelsoorten, die in de moerassen ideale broedgebieden vonden. Bovendien was het de levensbron voor tienduizenden moeras-Arabieren, die er met visserij en veeteelt in hun levensonderhoud voorzagen. Na de drooglegging bleef nog amper zeven procent van het oorspronkelijk gebied over.

Na de val van Saddam werden dammen en dijken doorbroken, waardoor twintig procent van het gebied weer omgevormd werd tot moeras. Door grotere regen- en sneeuwval werd het herstel versneld, maar door de grote behoefte aan water voor andere doeleinden, blijkt dat nu stil te vallen.

17:30 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: irak, saddam hoessein, milieu |  Facebook |

Google Earth in vastgoed en toerisme

Google Earth wordt door steeds meer bedrijven gebruikt voor marketingdoeleinden. Dat stelt het magazine Adformatie. Vooral vastgoedmakelaars en spelers uit de toeristische sector lijken het internetprogramma van de zoekmachine graag in te schakelen in hun activiteiten. Maar ook binnen de reclamewereld is er teruggegrepen naar Google Earth.

Google Earth brengt satellietbeelden in hoge resolutie, zodat locaties gedetailleerd kunnen worden getoond. De gebruikte software werd ontwikkeld door het Amerikaanse Keyhole, dat twee jaar geleden door Google werd overgenomen. Inmiddels is de software volgens Google al meer dan 100 miljoen keer gedownload.

Google Earth stelt dat zijn programma een soort webbrowser is voor geografische informatie. Gebruikers kunnen zelf foto's en teksten aan de animaties koppelen. De vastgoedgroep Era deed al beroep op het programma om klanten de route van een open huizendag virtueel te tonen. De Nederlandse internetmakelaar Funda bood via het programma een bestand van 100.000 woningen aan.

Ook toeristische bedrijven grepen al terug naar Google Earth om satellietbeelden van een bestemming te tonen, terwijl het programma ook al werd gehanteerd door het reclamebureau Ogilvy voor een campagne van het frisdrankenmerk Fanta.

17:16 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: google earth, immobilien, toerisme |  Facebook |

Generatie X botst tegen Grijze Plafond

Het is voor twintigers en dertigers bijzonder moeilijk om promotie te maken op het werk. Dat schrijft het Amerikaanse zakenmagazine Fortune. Als reden wordt daarvoor het zogenaamde 'Grijze Plafond' genoemd. De vorige generaties willen immers niet met pensioen gaan en versperren de weg voor de jongeren.

"Twintigers en dertigers hebben een probleem op het werk," aldus Fortune. "Ze kloppen geregeld meer dan vijftien uur per dag en de directie verwacht dat er in het weekend ook thuis wordt doorgewerkt." Maar ondanks al die werkijver, laat promotie heel dikwijls eindeloos op zich wachten.

Het probleem heeft volgens Fortune een demografische oorsprong. "De generatie die werd geboren tussen 1946 en 1964 bestaat uit 77 miljoen Amerikanen," aldus het magazine. "Dit zijn de zogenaamde Babyboomers. Generatie Y, de generatie daar vlak achter, is al iets kleiner. Generatie X, die in het begin jaren zeventig werd geboren, is veel kleiner."

Hierdoor moet deze laatste generatie volgens Fortune zeker nog een jaar of tien wachten voordat er een gerede kans komt om naar directieniveau te promoveren, vooral ook omdat de babyboomers en Generatie Y niet met pensioen willen gaan. Om toch aan de bak te kunnen komen, moet deze generatie uitwijken naar het buitenland of een eigen bedrijf opzetten. Ook een mentor of aan de slag kan in een klein bedrijf kan helpen.

16:53 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: grijze plafond, generatie x |  Facebook |

Bedrijven hebben dringend diversiteitsbeleid nodig

Bedrijven die nu niet snel met een diversiteitsbeleid starten, lopen bijzonder grote kans hopeloos te laat te komen. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van de Raad voor Werk. Volgens die cijfers zal de vervangingsvraag naar werknemers vanaf 2008 groter worden dan het aanbod. Dat betekent dat er grote gaten zullen vallen en er zal strijd moeten geleverd worden om die op te vullen.

Uit het rapport blijkt dat vooral in het openbaar bestuur en het onderwijs zullen getroffen worden, maar ook de zakelijke dienstverlening en de transportsector. Bij hoger geschoolden zouden er tekorten van ongeveer dertig procent ontstaan. Volgens het Nederlandse Landelijk Netwerk Diversiteitsmanagement zouden allochtone werknemers ongeveer vijftien procent van de opengevallen betrekkingen kunnen invullen.

Bovendien moet men er volgens de onderzoekers ook rekening mee houden dat de allochtonen ook een kapitaalkrachtige groep vormen. In Nederland zou dat gaan om ongeveer 14 miljard euro. "Het is dus de moeite waard ook in de allochtone consument te investeren," wordt er opgemerkt.

Maar het onderzoeksbureau Motivaction stelt dat 43 procent van de Nederlandse bedrijfsleiders vooroordelen noemt als reden van de hogere werkloosheid bij de allochtone werknemers. Bovendien wil 58 procent liever niet dat vrouwelijk personeel een hoofddoekje draagt. Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt bovendien dat 25 procent van de bedrijfsleiders uit de KMO-sector ronduit zegt dat ze geen allochtonen in dienst willen nemen.

Wie echter over vijf jaar aan een diversiteitsbeleid begint te werken, komt volgens de onderzoekers hopeloos te laat. Alle beschikbare krachten zijn volgens hen dan elders aan de slag, zodat aarzelende bedrijven openstaande betrekkingen niet meer zullen kunnen invullen.

16:15 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: allochtonen, discriminatie, werkloosleid |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Russische staatsbank Vneshtorgbank heeft in de voorbije maanden een belang van vijf procent in het Europese lucht- en ruimtevaartconcern European Aeronautic Defence Space Company (EADS) opgebouwd. Volgens de Russische zakenkrant Vedomosti moest de bank 780 miljoen euro uittrekken voor het aandelenpakket. Vneshtorgbank, de op een na grootste bank van Rusland, profiteerde van de lage aandelenkoers van EADS, moederbedrijf van vliegtuigbouwer Airbus. Het aandeel EADS daalde medio juni met meer dan een kwart in waarde nadat het concern een winstwaarschuwing moest afgeven wegens productievertragingen bij de Airbus A380. De bank is van plan zijn belang verder uit te bouwen en gaat geen aandelen verkopen, aldus Vedomosti. EADS noch Vneshtorgbank wilde reageren op het nieuws. EADS is in Rusland in een felle strijd verwikkeld met zijn Amerikaanse rivaal Boeing om een miljardencontract voor de modernisatie van de verouderde vliegtuigvloot van de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot. EADS werkt al met de Russische luchtvaartindustrie aan een reeks projecten.

Werknemers in Azië profiteren nog onvoldoende van de snelle economische groei die de regio doormaakt. Het aantal nieuwe banen houdt geen gelijke tred met de groeicijfers. Bovendien laat de loonontwikkeling te wensen over en kijken veel mensen tegen lange werktijden aan. Dat blijkt uit een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). . Volgens de ILO loopt de bestrijding van de armoede in de regio vertraging op omdat er weinig fatsoenlijke banen bijkomen en veel mensen nog steeds gedwongen zijn vuil werk te doen. Uit het rapport blijkt dat de arbeidsproductiviteit in China en India sterk is toegenomen. Normaal zou dit moeten leiden tot hogere lonen, maar in India zijn mensen juist minder gaan verdienen. Ook in China ligt de verhouding scheef, maar minder erg. Toch moet ook in dat land nog veel gebeuren. In vijf jaar tijd nam de omvang van de economie daar met de helft toe, terwijl de werkgelegenheid met slechts vijf procent omhoog ging. De Aziatische beroepsbevolking wordt gevormd door 1,9 miljard mensen. Ongeveer een miljard personen moet zien rond te komen met minder dan 2 dollar per dag, aldus het rapport. Een groep van 330 miljoen mensen moet het met minder dan 1 dollar per dag doen.

De farmagigant Schering-Plough moet een boete betalen van 435 miljoen dollar wegens illegale marketing- en verkooppraktijken. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie dinsdag bekendgemaakt. De Amerikaanse farmagroep heeft een overheidsinstantie die de ziektekostenverzekering voor armen, veteranen en gehandicapten regelt, te hoge prijzen in rekening gebracht. Schering-Plough liet niet-gouvermentele organisaties minder voor bepaalde medicijnen betalen. Het ministerie heeft verder bepaald dat Schering-Plough niet meer mag deelnemen aan alle overheidsprogramma’s op het gebied van gezondheidszorg. De onderneming liet weten dat het betrokken management inmiddels is vervangen. Ook heeft ze al geld opzij gezet om de boete te betalen.

Nieuwe auto's stoten nog te veel broeikasgas CO2 uit. De uitstoot is niet ver genoeg gedaald. Dat is de mening van de Europese Commissie. Overwogen wordt om de autofabrikanten dwingende eisen op te leggen. Tussen 1995 en 2004 is de gemiddelde CO2-uitstoot van een nieuwe wagen met 12,4 procent gedaald. Dat is volgens Europees industriecommissaris Günter Verheugen echter lang niet voldoende om tegen 2008 een beoogde daling van 25 procent te realiseren. De beperking van CO2 moet helpen om opwarming van de aarde tegen te gaan. De Europese Commissie meent dat het doel van 25 procent beperking ,maar haalbaar was. Om het doel alsnog te behalen zouden de nieuwe auto's elk jaar drie tot vier procent minder broeikasgas moeten uitstoten. Een daling met één procent was de voorbije jaren echter al een zware opgave. De milieubeweging reageert teleurgesteld. "Het enige goede nieuws is dat de Europese Commissie harde eisen op tafel wil leggen," aldus de Europese organisatie Transport and Environment. "De huidige afspraken zijn te vrijblijvend."

Muziekuitgever Universal Music (Vivendi Universal) gaat in de Verenigde Staten en Canada gratis muziek aanbieden online. Dat gebeurt via een akkoord met het Amerikaanse bedrijf SpiralFrog. De dienst zal gefinancierd worden door publicitaire inlassingen. Universal Music Group, de grootste platenfabrikant ter wereld, zal eind 2006 zijn catalogus voorstellen op de website van SpiralFrog. Het gratis systeem is tot nu toe volledig nieuw en overtroeft het betalende systeem van Apple, de leider op het vlak van legale online muziek. Bij iTunes, een dienst van Apple waar je online tegen betaling muziek kan downloaden, kost een nummer 99 cent. Volgens SpiralFrog zal een gratis dienst die gefinancierd wordt via publiciteit, toelaten om te strijden tegen de muziekpiraterij via websites waar surfers illegaal muziek en video's downloaden.

Laatstejaarsstudenten van de opleiding Milieuzorg van de Erasmushogeschool Brussel werken in Polen aan een project om de waterkwaliteit te meten met mosselen. De studenten ontwikkelen samen met Poolse wetenschappers apparatuur en software om het gedrag van driekhoeks- of zebramosselen te registreren en zo vergiftiging van het water te kunnen opsporen. De driekhoeks- of zebramossel leeft in zoetwater en filtert fijne voedseldeeltjes zoals plankton uit het water. Ze is zeer gevoelig voor gifstoffen. Het doel van het onderzoek is de reacties van de mosselen op giftig water te begrijpen. Als de onderzoekers ontdekken hoe de weekdieren reageren, kunnen ze aan hun gedrag zien of het water al dan niet geschikt is als drinkwater. Eerst probeerden onderzoekers de mosselen visueel te begrijpen. Later werden schelpen voorzien van elektroden en gekoppeld aan een computer. Die computer registreert voortdurend het openen en sluiten en kan dus waarschuwen wanneer de mosselen alarm slaan.

De Duitse luchthaven Berlijn-Tempelhof wordt op 31 oktober 2007 gesloten. De luchthaven is de oudste van de drie luchthavens van Berlijn. Meerdere luchtvaartmaatschappijen willen naar het gerecht trekken om de beslissing aan te vechten. De luchthaven Berlin Tempelhof wordt gesloten omdat de luchthaven Berlin Schönefeld uitgebreid wordt tot luchthaven van de hoofdstad Berlin Brandenburg International (BBI). De werken aan de luchthaven starten op 5 september. Uiteindelijk zal ook de West-Berlijnse luchthaven Tegel in 2011 gesloten worden. Tempelhof wordt wegens zijn stedelijke ligging vooral door zakenreizigers gebruikt. Toch kampt de luchthaven met een jaarlijks verlies van 8 miljoen euro. Tempelhof werd in 1923 geopend. De luchthaven raakte bekend toen de geallieerden in 1948-1949 Tempelhof gebruikten om West-Berlijn te bevoorraden met levensmiddelen tijdens de blokkade van de Sovjet-Unie. Tempelhof werd daardoor een synoniem voor de vrije wereld.

De Europese commissie overweegt extra subsidies voor het TV-kanaal Euronews om de uitzendingen ook in het Arabisch te vertalen. Europa wil met het initiatief de banden met de moslimwereld verbeteren. Dat maakte Europees Commissaris voor communicatie Margot Wallström bekend. Wallström zoekt nog 3 tot 5 miljoen euro voor de Arabische vertaling, maar dekt die niet meer in haar budget te kunnen vrijmaken. Een samenwerking met de Libanese tv-zender LBC om de kosten te drukken, behoort tot de mogelijkheden.Euronews wordt op dit moment aangeboden in zeven talen (Engels, Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Spaans en Russisch). De zender bereikt wereldwijd ongeveer 156 miljoen gezinnen.

Als de Duitse Opelfabriek in Bochum de nieuwe Astra niet krijgt toegewezen, verdwijnen er 2.500 banen in de fabriek. Dat verklaarden anonieme bronnen aan het tijdschrift Focus Money. Het nieuwe Astramodel wordt geïntroduceerd in 2009 en zal in slechts twee vestigingen worden gebouwd. Bochum treedt in competitie met Antwerpen, Polen, Zweden en Groot-Brittannië. De huidige Astra wordt in vier fabrieken gebouwd, waaronder Bochum en Antwerpen. In de Duitse vestiging worden 244.000 voertuigen per jaar geproduceerd, waarvan een derde Astra's. Opel Antwerpen bouwde vorig jaar 245.000 Astra's. De vakbonden meldden inmiddels dat de directie van General Motors mogelijk een shift wil schrappen in Antwerpen of Bochum en dat de kans groot is dat dit in Antwerpen zal zijn, wat duizend banen zou kosten. Een beslissing hierover zou volgens de vakbonden dit jaar nog worden genomen.

Mannen maken meer brokken in het verkeer dan vrouwen. Uit een recente studie van verzekeraar Corona Direct blijkt dat de schadekost die mannen in het verkeer veroorzaken, ruim 5 procent hoger ligt dan bij vrouwen. Volgens Corona Direct is het aantal pk van een wagen ook recht evenredig met het testosterongehalte, aangezien vrouwen doorgaans met wagens rijden die een lager pk-gehalte hebben dan die van mannen. Van de vrouwelijke chauffeurs rijdt 38 procent met een auto met minder dan 68 pk, tegenover 18 procent van de mannen. Vrouwen en gepensioneerden kiezen volgens Corona Direct ook vaker dan mannen voor een kilometerverzekering. De prijs van die autoverzekering hangt af van het aantal afgelegde kilometers en is daarom populairder bij vrouwen en gepensioneerden, twee groepen die doorgaans het aantal gereden kilometers beperken.

Meer Nieuws

09:59 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-08-06

Suzuki-rijder minst opstandig

Suzuki-bestuurders zijn de chauffeurs die hun grootste best doen om de verkeersregels na te leven. Dat blijkt uit een Nederlandse studie van het onderzoeksbureau Trendbox. Chauffeurs van Volkswagen en Audi zijn volgens de onderzoekers het minst geneigd om de regels te volgen.

Het onderzoek gebeurde op vraag van de milieuorganisatie Stichting Nederland School. Daarbij kwamen de onderzoekers tot de vaststelling dat 71 procent van Citroën-chauffeurs van zichzelf zegt nooit te rommel te laten vallen. Bij de Peugeot-rijders daalt dat tot 57 procent. In deze groep geeft ook 30 procent toe zich niet erg te houden aan de verkeersregels. Twee procent zou die zelfs helemaal aan zijn laars lappen en slechts twee procent zegt zich niet te ergeren aan de fouten van anderen.

Globaal zegt de helft van de bestuurders zich te ergeren aan het rijgedrag van andere automobilisten. Ook geeft de helft toe wel eens zwerfafval achter te laten, zelfs al weet de meerderheid dat ze daarvoor beboet kunnen worden. Meer dan driekwart van de Nederlandse bestuurders zegt echter zijn best te doen om de verkeersregels niet te overtreden.

De Suzuki-chauffeur is het meest gehoorzaam, want in deze groep doet 90 procent van de chauffeurs naar eigen zeggen zijn uiterste best om de wet te volgen. Bij Audi en Volkswagen daalt dat tot 60 procent. In totaal vindt echter 98 procent van alle Nederlandse bestuurders het belachelijk om afval in de berm of op de weg te gooien. Ook hier scoort Audi het laagste. Bij BMW zegt 13 procent van de chauffeurs zijn sigarettenpeuk altijd uit het raam te gooien.

De Nederlandse Suzuki-rijder zit wel het minst lang achter het stuur. Meer dan 90 procent komt niet boven de 20.000 kilometer per jaar en ruim 70 procent blijft zelfs onder de 12.000 kilometer. Bij Audi rijdt 49 procent meer dan 20.000 kilometer per jaar, gevolgd door Peugeot (41 procent).

19:49 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: suzuki, audi, peugeot, citroen |  Facebook |

Jongeren streven naar bezit

Jongeren vinden bezit erg belangrijk. Dat is de conclusie van een onderzoek van The Harris Interactive Youth and Education Research Group. Volgens de onderzoekers willen jongeren aan bezit status en erkenning ontlenen. Bovendien laten ze daarbij relatief gemakkelijk beïnvloeden door bekende figuren en product placement.

De Harris-onderzoekers stelden dat jongeren erg veel om bezit geven. "Ze ontlenen hier status en erkenning aan," stippen ze aan. "Bovendien werken de producten heel dikwijls ook imago-ondersteunend." Bij hun streven naar bezit blijken jongeren zich niet zelden te spiegelen of het koopgedrag van vrienden en bekenden.

"Er zijn volgens de onderzoekers echter ook enkele advertentietechnieken waar jongeren extra gevoelig voor zijn," aldus het magazine Marketing Online. Jongeren kijken daarbij vooral op naar bekende personen die producten aanprijzen. "Ook vallen jongeren vaak voor producten die gebruikt worden in films," aldus nog de onderzoekers. "Verder zal een jongere ook een product willen dat verbonden is aan een sportevenement of stadion."

Daaruit kan men afleiden dat jongeren vlot bereikt kunnen worden met advertenties. Maar hier steekt Harris een waarschuwende vinger op. Zo blijken nieuwe advertentietechnieken niet altijd even veel effect te hebben. Slechts twintig procent van de jongeren tussen acht en achttien jaar heeft het begrepen op mobiele advertenties. Advertenties tijdens chatsessies worden amper door vier procent van de jongeren gewaardeerd.

19:19 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: harris, jongeren, reclame |  Facebook |

Amerikaanse heksenjacht tegen BP

Oliegigant British Petroleum wordt in de Verenigde Staten op de rooster gelegd over zijn vermeende rol in de manipulaties van de wereldwijde markt van ruwe olie tussen 2002 en 2004. Het bedrijf zegt volop zijn medewerking te verlenen aan het onderzoek van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

Het onderzoek doet echter geen goed aan het imago van het bedrijf, dat in de Verenigde Staten al bijzonder wankel is. British Petroleum wordt immers ook ondervraagd over een olielek in Alaska en een ontploffing in een Texaanse olieraffinaderij in 2005, waarbij vijftien mensen het leven verloren.

De CFTC beticht British Petroleum er bovendien van dat het bedrijf in 2004 de propaanprijzen heeft proberen te manipuleren. Analisten stellen echter dat vele grote energiebedrijven dikwijls met koop- en verkoopopties werken. "BP staat bekend als een bijzonder agressieve speler op het gebied van transacties met ruwe olie," vertelde Bruce Evers, analist bij Investec Henderson Crosthwaite, aan BBC News.

Evers stelde dat het vanuit dat opzicht dan ook al te gemakkelijk is om het Britse bedrijf van prijsmanipulaties te beschuldigen. "Het lijkt wel op een heksenjacht," voerde hij aan. "Men zou evengoed andere bedrijven van dezelfde praktijken kunnen beschuldigen."

19:00 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bp, british petroleum, olie, energie |  Facebook |

Mobiele videomarkt in 2008 van start

De mobiele videomarkt zal in 2008 echt goed op gang komen. Dat voorspelt het onderzoeksbureau In-Stat. Op dit ogenblik wordt er volgens de onderzoekers volop geëxperimenteerd met videocontent van meer dan dertig minuten. Maar het zal volgens het bureau nog minstens twee jaar duren vooraleer een massapubliek zal bereikt worden.

In-Stat benadrukt dat de sector effectieve mogelijkheden heeft als complement voor de bestaande video-industrie. "In 2008 zullen er wereldwijd meer dan vijftig miljoen draagbare mediaspelers in gebruik zijn," aldus Michael Inouye, analist van In-Stat. "Er wordt geen kannibalisme verwacht van de dvd-markt en andere traditionele kanalen, maar eerder een complementariteit met de bestaande media."

Volgens In-Stat blijkt op dit ogenblik één op acht respondenten geïnteresseerd te zijn in mobiele videodiensten. Het onderzoeksbureau voegt er aan toe dat het onmogelijk te achterhalen is of de consument geïnteresseerd is in een geïntegreerd multimedaal gsm-toestel of afzonderlijke apparatuur voor audio en multimedia. In 2009 zou meer dan tien procent van de Amerikaanse draadloze abonnementen met mobiele video werken.

18:31 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: in-stat, mobiele video |  Facebook |

Turkije weigert asbestschip

Turkije weigert het asbestschip Otapan te slopen. De Turkse overheid vindt dat er veel meer asbest aan boord is dan op de exportvergunning van de Nederlandse regering is vermeld. De Otapan lag sinds 1999 wegens asbestproblemen aan de ketting. Het schip moet nu terugkeren naar Nederland, in afwachting van een nieuwe oplossing.

Volgens Turkije staat er op de exportvergunning een asbestaanwezigheid van duizend kilogram. In realiteit zou de Otapan echter 54 ton asbest aan boord hebben. Greenpeace beschuldigde de Nederlandse staatssecretaris voor milieu Pieter van Geel ervan bewust foute informatie te hebben ingevuld. Dat wordt door de Nederlandse overheid ontkent, hoewel toegegeven wordt dat er dingen fout zijn gegaan.

Nederland probeerde nog wel aan te bieden om het schip op een milieu- en mensvriendelijke manier te slopen en te saneren, maar dat werd door Turkije geweigerd. De Otapan zal nu terug moeten keren naar Nederland. Volgens de PvdA-oppositie zal het schip in Nederland of elders moeten gesloopt worden op een verantwoorde manier. Er werd aan toegevoegd dat dit de kostprijs wellicht zal opdrijven. Doorvaren naar India is voor de PvdA onbespreekbaar.

De milieuvereniging Greenpeace stelde dat de Turkse werf in Aliaga ook helemaal niet geschikt was om een schip met stoffen als asbest, pcb's en zware metalen op een veilige manier te slopen. De milieuvereniging voegt er aan toe dat sloopschepen zoals de Otapan een groeiend probleem vormen voor de westerse wereld, maar dat de verantwoordelijkheid niet mag afgeschoven worden op minder welvarende landen.

17:48 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: milieu, asbest, turkije, otapan |  Facebook |

OhmyNews nu ook in Japan

De online nieuwsdienst OhmyNews is gestart met een Japanse versie. Het project is afkomstig uit Zuid-Korea en werkt met een grote groep amateurjournalisten (citizen journalists). Daarnaast heeft OhmyNews ook een aantal beroepsjournalisten in dienst. Ook in Japan wordt een groot succes verwacht.

De Japanse versie van OhmyNews wil een brede waaier onderwerpen behandelen, gaande van politiek tot entertainment. Shuntaro Torigoe, hoofdredacteur van de Japanse editie, hoopt tienduizenden medewerkers te kunnen aanspreken. "Op die manier kunnen we een licht werpen op de diverse problemen en onderwerpen die in Japan behandeld moeten worden," vertelde hij aan The Japan Times.

Torigoe rekent er ook op dat OhmyNews in Japan primeurs zal brengen die de samenleving zullen doen opschrikken. Torigoe is een gewezen journalist van de krant Mainichi Shimbun. Op dit ogenblik heeft de Japanse editie van OhmyNews ruim 850 medewerkers. Moederbedrijf OhmyNews International is voor dertig procent in handen van Softbank, dat investeert in een brede waaier van internetprojecten en de voorbije lent de Japanse tak van Vodafone Group overkocht.

OhmyNews werd in 2000 gelanceerd in Zuid-Korea en is er daar in geslaagd om vele duizenden medewerkers aan te trekken. Volgens analisten heeft OhmyNews in 2002 een belangrijke rol gespeeld in de verkiezing van Roh Moo Hyun tot president van Zuid-Korea.

Nieuwsoverzicht

De aanleg van enkele pijpleidingen voor het gigantische Russische olie- en gasproject Sakhalin is stilgelegd. De groep die onder aanvoering van oliemaatschappij Shell in Rusland Sakhalin exploiteert, hoopt daarmee aardverschuivingen te kunnen voorkomen. Het gaat om een traject van ongeveer zeven kilometer. Een woordvoerder stelde dat enkele onderaannemers zich niet gehouden hebben aan de technische voorschriften. Er werd wel aan toegevoegd dat de onderbreking van de werkzaamheden het schema van het gehele project niet in de war zou brengen. Shakalin is het grootste olie- en gasproject ter wereld en er werden al 1.410 kilometer pijpleidingen aangelegd. Uiteindelijk moet een lengte van 1.600 kilomter overbrugd worden.

John Browne, de topman van British Petroleum (BP), heeft van een Amerikaanse rechter het bevel gekregen op onder ede te antwoorden op vragen in verband met een explosie in een raffinaderij in Texas, waarbij in de lente van vorig jaar vijftien mensen het leven verloren. Browne moet schriftelijk antwoorden op vragen van de advocaten van nabestaanden en overlevenden van het ongeval. Naast de vijftien doden, werden ook nog eens 170 andere mensen bij de explosie gewond. Volgens de advocaten is het ongeval een gevolg van flagrante nalatigheid bij British Petroleum. Het bedrijf heeft beslist om in beroep te gaan tegen de uitspraak van de Texaanse rechter. Opgemerkt wordt dat Lord Browne zelf niet bij de zaak betrokken is en dat de locale BP-leiding al met het gerecht meewerkt.

Een Leuvens onderzoeker heeft een aantal parameters opgesteld om het risico op brandgevaar in bossen en savannes te voorspellen aan de de hand van satellietbeelden. De wetenschapper in kwestie, Jan Verbesselt van Geomatics Engineering (KU Leuven), maakt daarbij gebruik van informatie die afkomstig is van de de Europeon Sport Vegetation satellietsensor. Om het brandgevaar te schatten, moet geregeld de verdroogde plantengroei kunnen gemeten worden. Naarmate er immers meer droog en brandbaar materiaal aanwezig is, stijgt het brandgevaar. Die metingen gebeurden tot nu toe op het terrein en via weersvoorspellingen. Beide methodes zijn echter duur en tijdrovend. Het project van Jan Verbesselt zou daar verandering in moeten kunnen brengen.

In de gebieden die juist één jaar geleden getroffen werden door de orkaan Katrina, is het aantal patiënten met psychische problemen sindsdien verdubbeld. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Harvard. Vijftien procent van de overlevenden bleek volgens de onderzoekers vijf tot acht maanden na de ramp met ernstige pychische problemen te kampen te hebben. Het zou in totaal gaan om ongeveer 200.000 inwoners van de staten Alabama, Louisiana en Mississippi. Maar tegelijkertijd blijkt het aantal mensen met zelfmoordplannen afgenomen te zijn, volgens de onderzoekers wellicht omdat Katrina tot een sterk gevoel van onderlinge verbondenheid zou geleid hebben. De Amerikaanse president George W. Bush heeft gezegd dat het herstel van de stad New Orleans, die zwaar getroffen werd door Katrina, nog lang kan duren. In totaal kostte de orkaan aan 1.500 mensen het leven.

Het geslacht van de docent heeft invloed op de prestaties van de leerlingen. Dat stelt de Amerikaanse economoon Thomas Dee. Hij ontdekte dat meisjes in natuurkunde, maatschappijleer en Engels betere scores haalden wanneer ze onderwezen werden door een vrouwelijke leerkracht. Maar een vrouwelijke docent leidde volgens Dee bij jongens tot slechtere resultaten. Met een mannelijke leerkracht zouden de resultaten juist omgekeerd zijn. Het geslacht van de docent zou ook het gedrag van de leerlingen beïnvloeden. Zo zouden jongens met een vrouwelijke leerkracht onrustiger zijn. Meisjes met een mannelijke leerkracht zouden minder vaak recht naar voor kijken, minder vaak vragen stellen en eerder geneigd zijn te zeggen dat ze het vak in de toekomst niet nodig zullen hebben. De stelling van Thomas Dee wordt door een aantal collega's zwaar in twijfel getrokken.

Het Duitse chemiebedrijf Bayer heeft bekend gemaakt in zijn afdeling CropScience 1.500 banen te zullen schrappen. De meeste ontslagen zullen in Noord-Amerikaanse vestigingen vallen. De afvloeiingen zijn het gevolg van een herstructurering die moet leiden tot een jaarlijkse kostenbesparing van ongeveer 300 miljoen euro. De herstructurering van Bayer CropScience-divisie - gespecialiseerd in biotechnologie en landbouwchemicaliën - is volgens de directie nodig omdat de vraag naar bestrijdingsmiddelen te lijden heeft onder de droogte in Europa, Brazilië en Noord-Amerika. Om de kosten te drukken, wil het concern een aantal productielocaties samenvoegen. De reorganisatie moet eind 2009 zijn afgerond. CropScience haalde tijdens het tweede kwartaal een nettowinst van 425 miljoen euro. Dat is een stijging met elf procent tegenover dezelfde periode een jaar geleden. De omzet steeg met 5,8 procent naar 7,1 miljard euro.

Speelgoedproducent Mattel is woest op de Braziliaanse kunstenares Karin Schwarz. Die heeft Mattel-boegbeeld Barbie immers afgebeeld in een suggestieve pose met een andere Barbie-pop. De kunstenares heeft van Mattel 24 uur tijd gekregen om de afbeeldingen van de lesbische Barbies te verwijderen. De speelgoedproducent voert aan dat Barbie een nette dame is en zich er niet blij mee voelt dat ze wordt afgebeeld als iemand die ze niet is. "Ze is 46 jaar oud en zou moeten worden gerespecteerd," aldus het bedrijf. De kunstenares ziet dat echter anders. "Barbie draagt een bikini, ze laat haar buik zien, heeft grote borsten en zelfs een vriendje," aldus Karin Schwartz. Ze is dan ook helemaal niet van plan om ook maar iets aan haar expositie 'Amazing Girls' te veranderen.

Seksisme doet vrouwen harder werken. Dat stelt de Amerikaanse sociaal psychologe Laura Kray. Ze voert aan dat vrouwen harder hun best doen als ze worden geconfronteerd worden met vooroordelen. Ze willen dan volgens Kray immers het tegendeel bewijzen. Ze merkt dan ook op dat managers vrouwen af en toe een beetje zouden moeten prikkelen. De conclusies zijn afkomstig van een onderzoek dat Kray uitvoerde aan de Haas School of Business (Berkeley). Een discussie over uitspraken van Harvard-docent Larry Summers, die beweert dat mannen slimmer zijn dan vrouwen, zorgde er daarbij voor dat vrouwen tijdens een volgende oefening veel agressiever en mannelijker tewerk gingen. Maar tegelijkertijd bleken de vrouwen volgens Kray plots ook geen oog meer te hebben voor de overeenkomsten tussen de gesprekspartners en hielden ze enkel nog rekening met het eigen doel dat ze wilden bereiken. Managers moeten vrouwen volgens Kray dan ook niet enkel provoceren, maar hen ook wijzen op de kracht van de vrouwelijke kwaliteiten.

De Europese Commissie zal erin slagen om de de Poolse scheepswerven, de geboorteplaats van de vakbond Solidarnosc, te sluiten. Dat stellen Poolse journalisten, erop wijzend dat het vroegere communistisch regime daarin nooit is geslaagd. Een jaar geleden opende de Europese Commissie een formeel onderzoek naar de Poolse overheidssteun aan de scheepswerven. De Poolse regering weigert echter informatie over de financiële toestand van de werven vrij te geven. De Europese Commissie eist dat de Poolse overheid nog deze week een geloofwaardig en leefbaar herstructureringsplan voorlegt voor de drie grote Poolse werven. Indien de Europese Commissie van oordeel is dat de Poolse overheidssteun illegaal is, moet die door de werven terugbetald worden. In de meeste EU-leden zijn de scheepswerven al geherstructureerd.

De Rotterdamse voetbalclub Feyenoord is door de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) onder curatele geplaatst. Dat is te wijten aan een negatief vermogen van meer dan 16 miljoen euro dat op een bepaald ogenblik in de boeken stond vermeld. Door de verkoop van zijn topspelers Salomon Kalou aan Chelsea en Dirk Kuijt aan Liverpool kreeg de Rotterdamse club wel 20 miljoen euro binnen. Dat geld mag gedeeltelijk geïnvesteerd worden in de aankoop van nieuwe spelers, maar moet ook besteed worden aan het aanzuiveren van de clubfinanciën. Feyenoord moet ook elk trimester zijn financiële toestand voorleggen aan de Nederlandse Voetbalbond. Bij Feyenoord spelen onder meer de Belgische voetballers Stijn Huysegems, Benji De Ceulaer, Pieter Collen, Timothy Derijck en Philippe Leonard. Feyenoord werd veertien keer Nederlands kampioen en won in 2002 de UEFA Cup.

Meer Nieuws

10:17 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

28-08-06

Spammers misbruiken vooral Paypal en eBay

De online veilingsite eBay en de online betaaldienst PayPal worden het meest misbruikt door spammers. Dat blijkt uit een onderzoek van internetbeveiliger McAfee, dat een lijst heeft samengesteld met de tien subject-lines die door spammers de voorbije maand werden gebruikt.

Het verbergen van hun spamberichten onder officieel ogenblik subject-lines in de inboxen van internetgebruikers, is voor spammers één van de favoriete strategieën om het publiek om de tuin te leiden en hun ongewenste berichten toch tot hun bestemming te brengen. Daarbij worden de namen van grote online bedrijven misbruikt, maar ook van wereldbekende banken.

De meest subject-line is volgens McAfee ‘Message form eBay Member’, gevolgd door ‘Paypal Notification’, ‘Restore Your Account Access’ en ‘Chase Online Banking Service’. De veilingsite eBay is voor spammers een grote bron van inspiratie, want in de top-tien duiken nog de subject-lines ‘eBay Member aw-confirm@ebay.com’, ‘eBay Item Not Received Dispute Opened for Item’ en ‘Question from eBay member’ op.

Ook veel gebruikt worden de subject-lines ‘Barclays International informs you’ en ‘Amazon.com – Account maintenance – Profile Update’.

22:27 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: paypal, spam, ebay, mcafee |  Facebook |

Postordersector bloeit dankzij internet

Het internet is een grote stimulans gebleken voor de postordersector. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat het aantal Nederlandse postorderbedrijven de voorbije twee jaar is verdubbeld. De meeste bedrijven hebben nauwelijks of geen personeel.

De Nederlandse postordersector telt volgens het CBS-onderzoek 3.200 bedrijven. Dat is een verdubbeling tegenover twee jaar geleden. Volgens de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie (NTO) ligt het aantal ondernemingen in realiteit nog veel hoger. Daar wordt gewag gemaakt van 10.000 tot 20.000 bedrijven.

De grote groei komt volgens de onderzoekers onder meer vanwege bestaande winkels - zoals supermarkten en reisbureau's - die steeds actiever worden op het internet. "Daarnaast zijn er de echte nieuwkomers, waaronder veel consumenten die hun eigen webwinkel opzetten," aldus het persbureau ANP. "Deze groep neemt de toename van postorderbedrijven zonder personeel grotendeels voor zijn rekening."

De particuliere webwinkels richten zich volgens de onderzoekers vooral op nichemarkten. Het belang van die kleine online winkels wordt ook aangetoond bij de betrekkelijk beperkte omzetgroei binnen de sector. Terwijl het aantal bedrijven op twee jaar tijd verdubbelde, steeg de omzet tijdens diezelfde periode met amper dertig procent tot 3,26 miljard euro.

21:20 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: postorder, internet |  Facebook |

Amerikaanse politiek uitsluitend geïnteresseerd in televisiereclame

De Amerikaanse politiek is alleen maar geïnteresseerd in televisiereclame. Dat zegt de gewezen Amerikaanse vice-president Al Gore. Volgens Gore worden de Amerikaanse verkiezingen gewonnen door de politicus die het meeste geld heeft om de meeste reclamecampagnes te betalen. De gewezen vice-president deed die uitspraken tijdens het Edinburgh TV Festival.

"Gore noemde het verbazend dat de gemiddelde Amerikaan dagelijks bijna vijf uur naar televisie kijkt," aldus BBC News. Dat is volgens Gore ook de reden waarom sommige kandidaten tot tachtig procent van hun campagnegelden investeren in televisiereclame. "Bovendien gaan die commercials helemaal niet over het politieke beleid, maar over emoties," aldus Gore. "Bovendien zijn ze zorgvuldig uitgeprobeerd op testgroepen."

De gewezen rechterhand van Bill Clinton voerde verder aan dat reclame ook een kunstmatige vraag creëert. "Eerst wordt er reclame gemaakt, nog voor het product op de markt is gebracht," meende hij. "Daarna wordt een product gelanceerd dat op de reclame gelijkt. Dat gebeurt nu ook met de politiek. Politieke partijen nemen vaak teveel beslissingen op basis van reacties op hun reclamecampagnes."

Het internet maakt volgens Al Gore de televisie nog meer toegankelijk en laat het jonge medium mensen toe om aan een multi-way conversatie deel te nemen." Dit laatste noemde de gewezen tegenstander van George W. Bush bijzonder belangrijk, aangezien mensen daardoor informatie kunnen vinden en distribueren en dan kijken hoe dat door anderen wordt ontvangen.

Al Gore is auteur van het boek en de film 'An Inconvenient Truth', dat de klimaatverandering behandelt. Tevens is hij directeur van CurrentTV, dat het werk van onafhankelijke programmamakers ondersteunt. Ongeveer dertig procent van zijn programmering zou daaruit afkomstig zijn.

Liever shoppen dan seks

Een groot gedeelte van de Zuidafrikaanse vrouwen besteden hun tijd liever aan shoppen dan aan seks. Dat blijkt uit een onderzoek van een drankbedrijf. Bovendien beweerde bijna de helft dat hun man niet echt verstand had van hun noden en wensen. Veertig procent meende wel dat hun partner tenminste probeerde om hen te begrijpen, maar daar niet in lukte.

Van de ondervraagde vrouwen zei 45 procent dat ze hun tijd liever besteden aan shoppen dan aan seks. Amper 26 procent beweerde het omgekeerde. Driekwart van de vrouwen gaf toe een schoenen-fetish te hebben, terwijl 70 procent van mening was niet genoeg kledij te hebben.

De Zuidafrikaanse vrouwen gaven wel toe ideale dromen te koesteren. Zo hoopt 78 procent ooit eens een Oscar-nominatie te krijgen, terwijl 72 procent droomde van een rol in één van de Zuidafrikaanse soaps. Daarnaast vindt 63 procent dat de wereld er vrediger zou uitzien indien vrouwen het voor het zeggen hadden. Maar de helft van de ondervraagden gaf ook toe dat hun dromen nooit zouden uitkomen.

20:43 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: shoppen, seks, zuid-afrika |  Facebook |

Frietenliefhebber is zoekende

Pereneters staan perfect evenwichtig in het leven. Dat is althans de mening van 'De Hoorn Des Overvloeds' van voedingsspecialiste Christiane Beerlandt. In haar boek voert ze aan welke eigenschappen aan voedsel kunnen gelinkt worden en waarom iemand een voorkeur heeft voor bepaalde voedingsproducten.

Zo voert Christiane Beerlandt dat liefhebbers van volkorenbrood nuchter, stabiel en evenwichtig zijn. "Ze kunnen verantwoordelijkheid dragen en zijn niet te beroerd om hard te werken en grote taken op zich te nemen," aldus nog de voedingsspecialiste. Pereneters luisteren dan weer zowel naar hun verstand en gevoel en trachten altijd de gulden middenweg te bewandelen."

Voor haar zijn frieten ook niet negatief. "Ze wijzen op een gretigheid waarmee je je in het leven vastbijt," meent ze. Diegene die naar frieten verlangt, is volgens haar echter wel zoekende en weet hij het nog niet allemaal zo goed. "Cola spoort aan om zich bewust te worden van de eigen ik en steeds zichzelf te blijven niet weg te vluchten in de geest," stipt ze dan weer aan. Whisky heeft het echter verkorven, want dat wijst er volgens Beerlandt op dat men de verkeerde weg volgt en dat men iets in zichzelf helemaal moet veranderen.

Op die manier laat Beerlandt een hele reeks voedingsproducten de revue passeren. Volgens haar wordt het boek ook door professionele hulpverleners enthousiast ontvangen. "Ze voert aan dat dokters en diëtisten het boek in hun praktijk leggen om de patiënten met hun eetgedrag te confronteren," aldus het magazine Vilt. "Voor de ene kan het de aanzet zijn voor een gesprek over gezond eten, voor de ander is het een hulpmiddel om gebalanceerder door het leven te gaan," stipt de schrijfster aan.

Het boek is inmiddels aan zijn vijfde druk toe en werd grondig herzien en uitgebreid. De jongste editie telt 576 bladzijden en kost 39,9 euro.

20:28 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voeding, christiane beerlandt |  Facebook |

Spyker lonkt naar Formule 1

De Nederlandse sportwagen-bouwer Spyker heeft ambities om in de Formule 1 te stappen. Het bedrijf maakte bekend dat het daarover onderhandelingen voert over de aankoop van het Midland-team van de Russische industrieel Alex Shnaider. Spyker zou de aankoop eventueel willen financieren met de uitgifte van aandelen.

Spyker zegt dat Formule 1 een belangrijke manier om de aandacht te trekken. "Het is na het wereldkampioenschap voetbal zonder twijfel de beste manier om producten te promoten," benadrukte Spyker-topman Victor Muller tegenover de Nederlandse krant De Telegraaf. Hoeveel de investering in een F1-deelname zou kosten, kon hij volgens de krant echter niet vertellen.

Wel wees Muller erop dat Formule 1 niet langer een zwaar verlieslatende sector is. "Zo worden onder meer de televisierechten gelijkmatiger verdeeld over de teams," stelde hij. Volgens Muller gingen vroeger de grootste teams met het grote geld aan de haal en moesten de kleintjes zich met restjes tevreden stellen. Spyker zelf is nog altijd verlieslatend. Het bedrijf is gedeeltelijk in handen van Arabische investeerders. Muller zelf heeft 28,5 procent van de Spyker-aandelen in bezit.

19:32 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: formule 1, midland, spyker |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Unilever verkoopt het grootste deel van zijn Europese diepvriesactiviteiten aan investeringsmaatschappij Permira Funds. Daarvoor ontvangt het concern 1,7 miljard euro. Onder de te verkopen onderdelen vallen de merken Iglo en Birds Eye. IJs valt buiten de transactie. Ook de Italiaanse diepvriesactiviteiten, die verschijnen onder de naam Findus, blijven in handen van Unilever. Bij de totale diepvriespoot werken 4.000 mensen. Ongeveer driekwart daarvan gaat over naar de nieuwe eigenaar. Nadat het concern in februari de diepvriesdivisie in de etalage had gezet, deden geregeld geruchten de ronde over belangstelling vanuit de hoek van investeerders en durfkapitalisten. Unilever verkocht vorige maand al zijn Spaanse diepvriesactiviteiten. Eerder dit jaar ging snackdochter Mora naar het Nederlandse Ad van Geloven. In 2004 nam het Duitse Dr. Oetker de productie van ingevroren pizza’s over. De overeenkomst met Permira Funds moet nog worden goedgekeurd door de regelgevende instanties. Beide partijen verwachten het verkoopproces eind van het jaar rond te hebben.

Google gaat met eBay samenwerken bij de verkoop van advertenties. De Amerikaanse internetzoekmachine verzorgt de komende jaren alle advertentieteksten op de websites van eBay buiten de Verenigde Staten. De bedrijven willen verder het contact tussen gebruikers van hun websites vergemakkelijken door middel van internettelefonie via Skype en Google Talk. Zo kunnen potentiële kopers op het internet voortaan met een enkele muisklik een gesprek aangaan met een verkoper. Met deze zogenoemde click-to-call-advertising willen de bedrijven de verkoop op het internet stimuleren en hun omzet vergroten. Google en eBay zijn van plan begin volgend jaar te beginnen met het testen van het systeem. De opbrengsten worden verdeeld tussen beide bedrijven. Financiële details werden niet bekendgemaakt.

In Noorwegen opent deze winter een nieuw hotel dat volledig gemaakt is van sneeuw. Het komt te liggen in het rendier-safaripark Gabba even buiten de Noorse stad Kirkenes. Het uit sneeuw- en ijsblokken opgebouwde Snowhotel - zoals de officiële naam luidt - zal acht suites tellen met tweepersoonsbedden die zijn voorzien van rendierhuiden en donzen dekbedden. In het hotel worden ter versiering ijssculpturen opgesteld. Het is de bedoeling dat het hotel op 15 december open gaat. Kirkenes ligt vlakbij de Russische grens en is de laatste stop van de Hurtigrute. Er zijn tal van bijzondere winteractiviteiten mogelijk, zoals huskytochten en 'King Crab' safari's. Een overnachting in het hotel kost omgerekend 215 euro per persoon, inclusief ontbijt, diner, gebruik van sauna en een warm drankje.

Tussen de meest populaire zoektermen op de online encyclopedie Wikipedia worden opvallend veel seksgerelateerde onderwerpen teruggevonden. De Engelse Wikipedia heeft bij wijze van proef sinds een paar dagen een eigen hitlijst opgesteld met daarin de meest gezochte termen op de door bezoekers zelf gemaakte online-encyclopedie. Op nummer een in de hitlijst staat de eigen homepage van Wikipedia, gevolgd door 'Pluto' en de 'United States'. Daarna volgen 'List of gay porn stars' en 'Sexual intercourse' met een aantal pageviews per dag van boven de vijftienduizend. Verderop in de top honderd staan nog een tiental seks gerelateerde zoektermen. Wel waarschuwt Wikipedia dat de cijfers kunnen afwijken van de realiteit, omdat de statistieken nog maar twee dagen oud zijn.

De pasta pesto gaat een moeilijke periode tegemoet. De basilicumoogst in de Italiaanse regio Liguria, rond Genua, belooft immers allesbehalve goed te zijn. Door droogte en hagelstormen zou zowat 80 procent van de oogst verloren zijn gegaan. Boeren schatten de schade op meer dan 4 miljoen euro. In totaal zou liefst 15 vierkante kilometer basilicumvelden en serres vernield zijn. De slechte oogst zal volgens de telers onvermijdelijk gevolgen hebben voor de bekende pesto alle Genovese. Die pesto, die door de Europese Unie erkend is als streekproduct, moet immers gemaakt worden met basilicum uit Liguria. Verwacht wordt dat heel wat bestellingen van delicatessewinkels en supermarkten overal ter wereld veel te laat of zelfs helemaal niet zullen aankomen. Ook restaurants zullen lang op basilicum moeten wachten. Het gebruiken van andere basilicum is volgens kenners geen oplossing, want die heeft immers nergens dezelfde pittige smaak als in Liguria.

De Zweedse meubelgigant Ikea gaat de komende jaren 22 enorme winkelcentra bouwen in Rusland. Het Zweedse bedrijf investeert 22 miljard euro in het project. Ikea wil het project in 2010 hebben afgerond. In de winkelcentra komt natuurlijk een enorme eigen winkel, maar is ook veel ruimte voor andere retailers. Veel retailconcerns werken aan expansie in Rusland. Op dit moment zijn er al drie van deze centra, waarvan twee in Moskou en eentje in de Tartaarse metropool Kazan. Vijf andere worden op dit moment gebouwd of zitten in de planningfase. Ikea neemt daarmee het voortouw bij de ontwikkeling van grootschalige retail in Rusland. Het Duitse Metro lanceert dit jaar nog de formule Saturn in de voormalige Communistische republiek.

Slechts de helft van de Nederlandse pannenkoekenrestaurants krijgt van de Nederlandse Consumentenbond een voldoende. Volgens het testteam halen maar twee restaurants een maximumcijfer op de kwaliteit van het eten en de hygiëne. De beste score was voor Parklust uit Zeist. Daar eet de consument volgens de proevers een pannenkoek met krokante randjes met frisse smeuïge appel. De lekkerste pannenkoeken bleken geserveerd te worden bij Boshut de Big in Rotterdam, maar de slechte hygiëne houdt het restaurant uit de top tien. In één restaurant troffen medewerkers schimmelvorming aan in het magazijn. In een ander restaurant depte de kok het overmatige vet op de pannenkoeken af met een vieze handdoek. De controleurs stellen dat het Nederlandse pannenkoekenrestaurant het bijna net zo slecht doet als de kebabzaak.

Gebruikers van crèmes en andere cosmetica in de Europese Unie kunnen voortaan bij fabrikanten een lijst van ongewenste effecten opvragen. Het gaat dan om allergische reacties, jeuk en pukkels. De Europese Commissie, fabrikanten en de Europese lidstaten hebben dat afgesproken in nieuwe richtlijnen. De bedrijven moeten desgevraagd ook de precieze hoeveelheden van bepaalde gevaarlijke ingrediënten bekendmaken. De Europese Commissie was echter geen voorstander van bijsluiters, zoals dat bij geneesmiddelen verplicht is. Dat zou de bedrijven te veel rompslomp bezorgen. "Cosmetica mag bovendien als veilig worden beschouwd, wat bij geneesmiddelen anders ligt," aldus Europees industriecommissaris Günter Verheugen.

De Amerikaanse ontwerper Ralph Lauren heeft plannen om zijn imperium uit te bouwen met een hotelketen. Dat meldt het magazine Vogue. Lauren beschikt al over een modelijn, een winkelketen, parfums en andere verzorgende producten. De hoteltrend bij ontwerpers begon eind vorig jaar met Donatella Versace, die aan de Australische goudkust een extravagant hotel opende onder de naam Palazzo Versace. Concurrent Bulgari staat op het punt met hotels te beginnen, terwijl Miss Sixty in Italië de eerste van een reeks super-de-luxe hotels opende. Ook Ralph Lauren zou nu overwegen een dergelijke stap te ondernemen, maar volgens woordvoerders van het bedrijf zijn er nog geen concrete plannen gemaakt.

Criminelen hebben de enige mastertapes gestolen van een BBC-serie over Robin Hood. Ze vragen er volgens de Britse krant The Daily Mirror bijna anderhalf miljoen euro voor. De vier banden zijn vorige week ontvreemd in Boedapest, waar de 13-delige serie wordt gemonteerd. De serie, die de BBC maar liefst 11 miljoen euro kostte, zou in oktober de succesvolle reeks Dr Who moeten opvolgen. De Britse omroep verwachtte er veel van. Een woordvoerder spreekt van een regelrechte ramp. "Er bestaan immers geen kopieën van de gemaakte opnames.

Meer Nieuws

18:45 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-08-06

Pluto krijgt veel online steun

De degradatie van Pluto tot een dwergplaneet heeft online verkopers in de Verenigde Staten aangezet om met allerlei acties te starten. De International Astronomical Union (IAU) beslistte zopas om de kleine Pluto zijn statuut van planeet te ontnemen, maar blijkbaar is het brede publiek het daar niet mee eens. Een aantal organisaties hebben hun steun toegezegd aan de acties.

Kort nadat Pluto officieel was gedegradeerd, startte Janis Robinson uit San Jose met een online verkoop van t-shirts met het opschrift 'Pluto is a Planet'. "Het kledingstuk kost 25 dollar en wordt aangeboden op Craigslist," aldus het persbureau Associated Press. "Maar Robinson beweert dat het haar niet om het geld te doen is, maar wel om mensen toe te laten een statement te doen dat ze nog altijd in Pluto geloven."

Het initiatief van Robinson is volgens Associated Press slechts één voorbeeld van de vele bijdehandse ondernemers die memorabilia rond de gewezen planeet aan de man willen brengen, gaande van t-shirts en bekers tot bumperklevers en muismatten. Op Cafepress.com werden amper 24 uur na de IAU-beslissing al 200 ontwerpen aangeboden op meer dan 1.500 producten.

De meeste voorwerpen dragen slogans om de degradatie van Pluto te hekelen. Webprogrammeur Chris Spurgeon uit Los Angeles ontwierp op vijftien minuten tijd een bumperklever met de slagon 'Toeter indien Pluto nog altijd een planeet is'. Spurgeon zegt dat veel mensen geraakt zijn door de beslissing van de astronomen. Hij voegt er aan toe de opbrengst van de bumperklevers te schenken aan de Planetary Society.

"We hebben Pluto altijd gekend als een planeet en plots is hij dat niet meer," vertelt ook Marc Cowlin, woordvoerder van Cafepress.com. Die stelling wordt ook bevestigd door Jennifer Vaughn van de Planetary Society. "Het publiek staat duidelijk achter Pluto als planeet," benadrukt ze. "Ze zien het als een cultureel verlies."

Associated Press merkt op dat het statuut van Pluto ook in 1999 al eens werd bedreigd, maar een wereldwijde brievenactie van kinderen verplichtte de wetenschappers toen om Pluto te bevestigen als een volwaardige planeet. Ook de Society for the Preservation of Pluto as a Planet heeft zijn steun toegezegd aan de acties.

15:04 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: pluto, e-commerce |  Facebook |

Grote distributieketens schuldig aan dalende muziekverkoop

Online muziek zal een grotere stimulans betekenen voor de globale muziekverkoop, maar dat zal pas na 2010 echt merkbaar worden. Dat blijkt uit een studie van het onderzoeksbureau Screen Digest. De daling van de globale muziekverkoop is volgens de onderzoekers trouwens niet zozeer de schuld van de piraterij, maar wel van de grote distributieketens.

Volgens Screen Digest zal de Europese markt voor online muziek eind dit jaar een waarde vertegenwoordigen van 280 miljoen euro. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover de omzet van 121 miljoen euro die vorig jaar werd gerealiseerd. In 2010 zou het cijfer opgelopen zijn tot meer dan 1,1 miljard euro. Die groei is volgens Screen Digest vooral te wijten aan de groei van breedbandpenetratie en het stijgend gebruik van mobiele muziekdragers.

De globale Europese muziekmarkt kent volgens Screen Digest echter een daling en heeft ze sinds 2001 ongeveer 22 procent van zijn waarde verloren. Volgens Screen Digest zal deze markt verder blijven afkalven tot 2010. Op dat ogenblik zou de online muziekverkoop de daling van de fysieke muziekverkoop kunnen compenseren.

Screen Digest voert aan de de daling van globale muziekmarkt niet volledig aan de piraterij kan toegeschreven worden. "Er zijn aanwijzingen dat de piraterij zelf aan het afnemen is," aldus de studie. "In 2003 werden nog 1,1 miljard songs illegaal gekopieerd, maar vorig jaar was dat al afgenomen tot 885 miljoen exemplaren." De echte schuldigen zijn volgens Screen Digest de grote distributieketens zoals HMV en Virgin, die in hun rekken meer plaats hebben vrijgemaakt voor dvd's, boeken en mobiele telefoons.

14:18 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hmv, virgin, muziekverkoop, downloads |  Facebook |

Kwart Europese gezinnen heeft breedband

Volgens het onderzoeksbureau Eurobarometer heeft 23 procent van de Europese gezinnen een internettoegang met breedband. Bij alleenwonenden blijkt breedband minder populair te zijn, want daar bedraagt de penetratie amper 12 procent. Bij huishoudens met meerdere gezinsleden stijgt dat tot 34 procent. Het onderzoek werd uitgevoerd in december vorig jaar en januari dit jaar.

Opmerkelijk is echter dat bij de gezinnen zonder breedband 40 procent benadrukt ook geen zin te hebben om in de toekomst over te schakelen. Ze stellen dat de tevreden zijn met de snelheid van hun telefoon-verbinding of het internet niet vaak genoeg gebruiken om de hogere kosten van een breedband-aansluiting te verrechtvaardigen.

Uit het onderzoek bleek verder dat 80 procent van de Europese gezinnen over een mobiele telefoon beschikt. Het onderzoek bevestigt dat vooral jongeren geneigd zijn om een mobiele telefoon te hebben in plaats van een vaste verbinding. In de leeftijdscategorie van 15 tot 29 jaar bezit 58 procent uitsluitend een mobiele telefoon. In de leeftijdsgroep boven de 60 jaar is dat nog 6 procent.

14:03 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: eurobarometer, breedband |  Facebook |

Fuji-rolletjes uit Europa verdwenen

Vrijdagvoormiddag is in het Nederlandse Tilburg het laatste Europese fotorolletje van Fuji uit de fabriek gekomen. Met de sluiting van de fabriek gaan ook ongeveer 250 banen. De productie van de filmrolletjes zal voortaan exclusief in de Japanse thuisbasis van Fuji gebeuren.

Fuji heeft in Tilburg achttien jaar filmrolletjes vervaardigd voor de afzetmarkten in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Door de spectaculaire opmars van de digitale fotografie, ging de productie van gevoelige film op enkele jaren echter spectaculair achteruit. In 2001 werden in Tilburg nog tweehonderd miljoen fotorollejtes geproduceerd. Vijf jaar later was dat teruggebracht tot de helft.

Fuji stelt dat fotorolletjes een nicheproduct worden, zoals ook de vinyl-platen een marginaal product werden door de opkomst van de compact-disc. Dat betekent echter niet dat Fuji helemaal stopt met de productie van filmrolletjes. Die worden voortaan nog uitsluitend vervaardigd in Japan.

Fuji Tilburg gaat zich in de toekomst volledig richten op de productie van fotopapier en offsetplaten voor onder meer de krantensector.

13:45 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fuji, film, digitaal, fotografie |  Facebook |

Google niet verantwoordelijk voor zoekadvertenties

Een Amsterdamse rechter heeft geoordeeld dat Google niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor zoektermen die worden geplaatst op websites. Daarmee verwerpt de rechter een klacht van de Nederlandse organisatie Farmdate, dat het ongeoorloofd vond dat er porno-advertenties van Google verschenen naast de zoekresultaten naar farmdate.

Het bedrijf Endless Design, exploitant van de website Farmdate, was verontwaardigd dat Google naast de zoekresultaten op de termen farmdate seksadvertenties plaatste. Endless Design kreeg de steun van de Nederlandse vakbond FNV, die eiste dat er meer mogelijkheden kwamen voor uitbaters van websites om bezwaar aan tekenen tegen ongewenste koppelingen.

"Daarnaast hoopte de vakbond te bereiken dat een zoekmachine kan worden teruggefloten als er geen mogelijkheid wordt geboden om tegen bepaalde gesponsorde koppelingen bezwaar te maken en deze te laten verwijderen," aldus het magazine Planet.nl. De rechter was echter niet van mening dat Google met zijn Adword-systeem onrechtmatig handelde.

De rechter stelde dat Google duidelijk aangeeft dat adverteerders verantwoordelijk zijn voor hun eigen zoekwoorden en de advertentie-inhoud. Google treedt wel op bij klachten over de schending van merkrechten, maar de rechter voerde aan dat Endless Webdesign veel verder wenste te gaan.

In dit geval verschenen bij Google alle zoekresultaten die beantwoorden aan de zoektermen farm date, farm en date. Endless Webdesign heeft volgens de Amsterdamse rechtbank geen merkrechten of de zoektermen farm en date. Bij zoektermen als farm date of farm-date moet Endless Webdesign volgens de rechter de adverteerders zelf maar aanspreken, zonder daarbij Google aansprakelijk te stellen.

Volgens de rechter moet de lezer geacht worden om uit de zoekresultaten te kiezen wat hij zelf belangrijk of nuttig vindt. "Van Google kan niet worden verlangd daarin een beperkende rol te spelen door - zoals Endless Webdesign voorstelt - een filter te plaatsen," aldus de rechter. "Dat kan alleen in bijzondere omstandigheden, maar daar is hier geen sprake van."

13:01 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: google, farmdate |  Facebook |

26-08-06

Tractorenfabrikant geïnteresseerd in Jaguar

De Britse tractorenfabriek JCB zou kandidaat zijn om het luxemerk Jaguar over te nemen. Dat meldt de zakenkrant Financial Times. Jaguar is nog altijd eigendom van de Amerikaanse constructeur Ford, maar die zou van het Britse verlieslatende merk af willen en uitkijken naar mogelijke overnemers.

JCB-directeur Anthony Bamford bevestigde tegenover de Financial Times dat zijn bedrijf interesse heeft in Jaguar. Hij voegde er echter aan toe dat JCB niet van plan is om Land Rover over te nemen. Ook Land Rover is een dochter van Ford en is door de Amerikaanse constructeur eveneens in de etalage gezet. Bij een overname zou JCB de productie verminderen. Dat was ook al in 2004 al gebeurd. Bij die operatie werden toen 1.150 banen geschrapt.

Het Britse tractorenbedrijf werd in 1945 opgericht met de bouw van landbouw- en graafmachines. Op dit ogenblik heeft het bedrijf wereldwijd meer dan 6.000 medewerkers en biedt het meer dan 250 verschillende modellen aan. Het bedrijf haalde zopas nog het nieuws met een geslaagde poging om het snelheidsrecord voor dieselmotoren te breken. De JCB Diesel Max haalde met piloot Andy Green op de zoutvlakte van het Amerikaanse Bonneville een snelheid van 526 kilometer per uur.

20:18 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: jaguar, jcb |  Facebook |

Joodse klacht tegen Karstadtquelle

De Jewish Claims Conference (JCC) heeft een klacht neergelegd tegen de Duitse winkelketen Karstadtquelle. Die wordt ervan beticht in de Nazi-periode Joodse eigendommen gestolen te hebben. De JCC eisen een schadevergoeding van 145 miljoen euro. Een Duitse vastgoedregulator heeft de klacht ontvankelijk verklaard.

De JCC treedt in de rechtszaak op als vertegenwoordiger van de Wertheim-familie, die door de Nazi's werd verplicht om zijn winkelketen te verkopen. De Joodse familie week daarna uit naar de Verenigde Staten. De betwiste eigendom bevindt in de het stadscentrum van Berlijn en werd in de jaren negentig door Karstadtquelle aangekocht. Karstadtquelle heeft al aangekondigd de klacht te zullen blijven aanvechten, desnoods tot bij het Europees gerechtshof.

Karstadtquelle voert aan dat de eigendom in haar bezit kwam toen de keten concurrent Hertie het voorbije decennium overnam. Hertie kreeg de betrokken site kort na de tweede wereldoorlog in zijn bezit. Die overname was bijzonder controversieel. Karstadtquelle verkocht de site in 1999 voor een bedrag van 145 miljoen euro, maar zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de acties van de vorige eigenaar.

Wertheim was voor de tweede wereldoorlog een belangrijke Duitse winkelketen met een grote reeks vestigingen. Overlevende familieleden wonen in de Verenigde Staten. De vastgoedregulator stelt dat Karstadtquelle niet de wettelijke eigenaar is van de Berlijnse site en wees de eigendom toe aan de Joodse organisatie.

19:59 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: karstadtquelle, wertheim |  Facebook |

Relativering voor baanbrekend Amerikaans stamcelonderzoek

Het stamcelonderzoek van het Amerikaanse Advanced Cell Technology (ACT) is niet zo baanbrekend als de onderzoekers zelf hadden gemeld. Dat stelt het Britse wetenschappelijk magazine Nature. Nog steeds worden embryo's door het stamcelonderzoek beschadigd, maar wel wordt toegegeven dat ACT belangrijke vorderingen heeft geboekt.

Advanced Cell Technology had eerder deze week dat de wetenschappers stamcellen zouden hebben verkregen uit embryo's zonder die te vernietigen. Dat zouden zij hebben gedaan door slechts een cel uit een embryo te halen en die te laten uitgroeien tot een stamcel. Normaal wordt een grote hoeveelheid cellen verwijderd en sterft het embryo.

Deze techniek zou de grote kritiek van de conservatief religieuze hoek tot zwijgen kunnen brengen. In die rangen is er immers zwaar verzet tegen stamcelonderzoek, want volgens hen zou dat kunnen leiden tot de vernietiging van menselijk leven. Vooral in de Verenigde Staten is het voor wetenschappers daardoor moeilijk om nog geld te krijgen voor onderzoek.

Nature kwam nu tot de vaststelling dat de gebruikte embryo's in het ACT-onderzoek toch niet intact zijn gebleven en dat het baanbrekende effect van het onderzoekswerk gerelativeerd moet worden. Maar er wordt aan toegevoegd dat het onderzoek wel degelijk een belangrijke stap is op weg naar de creatie van menselijke stamcellen zonder daarvoor embryo's te hoeven doden.

18:46 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Blogging als ochtendnieuws

De Cambridge Community Television (CCTV), een Amerikaanse specialist in mediatraining voor elektronische media, heeft een online documentaire gepubliceerd over de geschiedenis van de burgerjournalistiek (citizen journalism). Daarin wordt duidelijk gemaakt hoe deze trend zich van de pamfletten uit de zeventiende en achttiende eeuw heeft ontwikkeld tot de videoblogs van vandaag.

"Citizen journalism is de journalistiek die bedreven wordt door iemand die geen journalist is," zegt Lisa Williams van H20Town.info aan het begin van de video 'Citizen Journalism: From Pamphlet to Blog' (http://blip.tv/file/60931). De vijftien minuten durende video behandelt de geschiedenis van de officieuze journalisten door de eeuwen heen, van Thomas Paine in de achttiende eeuw tot de meer moderne versies van de burgerjournalistiek.

Thomas Paine was een Engels filosoof en revolutionair en speelde een belangrijke rol in de Amerikaanse en Franse revolutie. Met Benjamin Franklin reisde Paine mee van Londen naar Amerika, waar hij in 1776 het pamflet 'On Common Sense' schreef. Dat stuurde aan op een Amerikaanse onafhankelijkheid. Later raakte hij verder in conflict met de Britse overheid en vluchtte naar Frankrijk, waar hij in de Nationale Conventie was gekozen.

Ook daar raakte hij onmin met de Franse revolutionair Robespierre en dreigde hij onder de guillotine te komen. In de gevangenis schreef hij 'Age of Reason', een aanval tegen de georganiseerde religie. Uiteindelijk ontsnapte hij aan de guillotine en in 1796 publiceerde hij 'Agrarian Justice', waarin hij een systeem van sociale zekerheid voorstelde. Op vraag van Thomas Jefferson zou Paine in 1802 terugkeren naar de Verenigde Staten.

De publicaties van Paine zijn volgens de makers van de video een typisch voorbeeld van de oude burgerjournalistiek. Verder brengt de video getuigenissen van bloggoeroes zoals Ethan Zuckerman (Global Voices) en mediaspecialisten zoals John P. Stilgoe (Harvard) of Chris Daly (Boston University), die aanvoeren dat de kranten zwaar op hun kosten moeten bezuinigen omdat hun inkomsten door allerlei websites worden uitgehold.

Volgens Stilgoe is het trouwens niet ondenkbaar dat deze citizen journalists op een dag voor het ochtendnieuws zorgen in plaats van de traditionele kranten. Maar het meest opwindende is volgens de ondervraagden het feit dat de nieuwsgaring opnieuw in handen komt van de gewone man en dat er wereldwijd gelijktijdig met elkaar van gedachten kan gewisseld worden.

17:58 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: thomas paine, blogging, burgerjournalistiek |  Facebook |

Ook hoger opgeleide migranten hebben het moeilijk

We stappen in de eeuw van de hoogopgeleide migrant. Dat stelt de Nederlandse hoogleraar migratie Aslan Zorlu van de universiteit van Amsterdam. Hij stelt dat deze nieuwe migranten door Europa zullen trekken en werken waar hij het meest betaald wordt. Het wordt volgens Zorlu een hele breuk met de voorbije migrantengeneraties die als laaggeschoolde gastarbeiders werden aangetrokken, maar ook deze nieuwe groep migranten blijft met een aantal problemen geconfronteerd.

"Door de ambitie als kenniseconomie aan de top te staan van de wereld, ontwikkelt Europa een enorme trekkracht richting kenniswerkers en hoogwaardige dienstverleners," aldus de Nederlandse krant Trouw. Migratiespecialist Aslan Zorlu voorziet daarom dat binnen de Europese Unie de mobiliteit onder hogeropgeleiden flink zal toenemen. "Een ander scenario kan ik me niet voorstellen," vertelde hij aan de krant. "Het wordt hier als in de Verenigde Staten."

Maar Zorlu stelt dat zelfs die hoogopgeleide kennismigrant niet echt welkom is, vooral door de debatten over integratie, multiculturele samenleving, assimilatie en inburgering die in alle Europese landen tot hoopoplopende emoties leiden. Bovendien stuit ook deze groep migranten volgens de hoogleraar op tal van onzichtbare belemmeringen, zoals het gebrek aan huisvesting, onaanvaarde diploma's en allerlei certificaten die vereist zijn. "De sterkste migranten gaan daarom naar landen met een beter sociaal klimaat," meent Zorlu.

Zo gaan Indische en Pakistaanse informatici volgens Zorlu liever naar de Verenigde Staten of Canada. Hij voegt er aan toe dat Europa er bovendien moet voor opletten zijn eigen specialisten niet kwijt te raken. In West-Europa is er volgens Zorlu daarnaast ook een groot verlies aan talent en kennis, met Poolse universitairen die in textielfabrieken of bouwwerven als arbeider aan de slag gaan. Tevens vinden opgeleide immigranten van de tweede of derde generatie, geschoold en opgegroeid in West-Europa, omwille van een imagoprobleem heel moeilijk werk en moeten ze, zoals Zorlu zelf heeft moeten ervaren, helemaal onder de ladder beginnen.

"Om de dalende beroepsbevolking in Europa op te vangen zou de migratie moeten verdrievoudigen," aldus Trouw. "Maar de Europese landen zijn nauwelijks in staat om een dergelijke toevloed in hun samenlevingen in te passen." Ook tienduizenden pendelende arbeidsmigranten zouden geen oplossing vormen, want uiteindelijk zullen ze zich volgens analisten toch in hun werkland vestigen.

15:01 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aslan zorlu, migratie, arbeid |  Facebook |