28-09-06

Voor vrouwen is internet persoonlijker

Vrouwen gaan anders om met het internet anders dan mannen. Dat is de conclusie van een onderzoek van Pigsback.com. Daarbij wordt gesteld dat vrouwen online zoeken naar interactie en binding en een emotionele band ontwikkelen met een merk. Mannen gebruiken het internet daarentegen eerder als een zakenmiddel.

“Bijna de helft van de internetgebruikers is nu vrouw;” schrijft het magazine Marketing Week. “Contact met andere mensen is voor hen belangrijk. Zo bestaat bijna tweederde van de forumdeelnemers uit vrouwen. Ze willen daarbij beloond worden voor hun bezoek. Het aanbieden van waardevolle informatie, aanbiedingen of bonuspuntenprogramma’s scoort bij een vrouwelijk publiek ook goed.”

Daarnaast stellen de onderzoekers dat vrouwen e-mail gebruiken om contacten te onderhouden. “De berichten die zij sturen, hebben vaker een persoonlijk karakter,” voeren ze aan. Mannen nemen volgens heen vaker deel aan online games, downloaden muziek en luisteren naar internetradio. Mannen reageren ook sterker op advertenties via buttons en banners.

20:24 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Nog één miljard mensen zonder veilig drinkwater

Steeds grotere bevolkingsgroepen hebben toegang tot veilig drinkwater en goede sanitaire basisvoorzieningen. Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. Sinds 1990 zouden minstens 1,2 miljard een veilige waterbevoorrading hebben gekregen. Maar nog minstens één miljard mensen blijven daar nog altijd van verstoken, waarbij volgens Unicef vooral kinderen worden getroffen.

Unicef voert daarbij aan dat wereldwijd ongeveer 425 miljoen kinderen nog altijd geen toegang hebben tot veilig drinkbaar. Daarnaast moeten ongeveer 980 miljoen kinderen aanvaardbare sanitaire voorzieningen derven. Nochtans zijn kinderen hier volgens Unicef het meest kwetsbaar, want een gebrek aan veilig water betekent een zwaar gezondheidsprobleem. Jaarlijks sterven 1,5 miljoen kinderen aan diarree.

Het verbeteren van de waterveiligheid is één van de millenniumdoelen van de Verenigde Naties. Daarbij wordt er getracht om de armoede en honger tegen 2015 uit te roeien. Toegang tot veilig drinkwater is daarvan één aspect. Vooral in Zuid-Azië valt er volgens Unicef nog veel werk te leveren. Daar heeft nog altijd twee op drie mensen geen toegang tot de basisvoorzieningen.

20:03 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: unicef, armoede, drinkwater |  Facebook |

Nog twee kandidaten voor SKA-telescoop

De krachtigste telescoop ter wereld komt mogelijk in Australië of Zuid-Afrika te staan. Dat heeft projectleider Richard Schilizzi bekend gemaakt. De realisatie van de telescoop is een project van zeventien landen. Met het project is een investering van meer dan 787 miljoen euro gemoeid.

"Zowel Australië als Zuid-Afrika voldoen aan alle vereisten als locatie van de Square Kilometre Array (SKA) radiotelescoop," aldus Richard Schilizzi. De telescoop zal bestaan uit duizenden kleine telescopen, verspreid over een gebied van drieduizend kilomter en een centraal gedeelte van vijf vierkante kilometer. De huidige telescopen bestaan slechts uit één enkele installatie.

De SKA-telescoop wordt vijftig keer gevoeliger dan de krachtigste radiotelescopen van de huidige generatie. Astronomen hopen dat de telescoop radiogolven zullen kunnen opvangen van de vorming van de eerste sterrenstelsels. De telescoop gaat ook de effecten van de zogenaamde zwarte gaten onderzoeken.

Australië heeft Mileura als centrale locatie voorgesteld, ongeveer honderd kilometer ten westen van Meekathara in West-Australië. De andere installaties zouden over het hele land worden verspreid, met zelfs een mogelijke uitbreiding naar Nieuw-Zeeland. Zuid-Afrika koos voor Karoo in de regio van Kaapstad, met andere installies in Botswana, Kenia, Madagascar, Mauritius, Mozambique, Namibië en Ghana.

Ook China en Argentinië-Brazilië hadden een dossier ingediend, maar werden niet weerhouden. De Verenigde Staten hadden eveneens hun kandidatuur gesteld, maar trokken die later weer in. De SKA-site moet in een dunbevolkt gebied worden geplaatst, zodat storende radiosignalen worden vermeden.

Een definitieve beslissing zou tegen het einde van dit decennium worden genomen. De bouw van de telescoop begint vermoedelijk in 2013 en duurt zeven jaar.

19:51 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ska, radiotelescoop, astronomie |  Facebook |

Amerikaans-Europees gegevensakkoord in de maak

De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn dichtbij een nieuw akkoord over de uitwisseling van passagiersgegevens op vluchten van Europa naar Amerika. Dat hebben EU-diplomaten bevestigd. De Verenigde Staten hadden al gedreigd met zware boetes en het verlies van landingsrechten.

Het Europees Hof van Justitie vernietigde eerder dit jaar de bestaande afspraken tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Die akkoorden waren volgens het Europees Hof in strijd waren met het Europese recht. Het Europees Hof gaf beide partijen tot uiterlijk 30 september om nieuwe afspraken te maken.

Ook de nieuwe overeenkomst verplicht Europese vliegmaatschappijen gedetailleerde informatie over hun passagiers te verstrekken aan de Amerikaanse autoriteiten, maar zonder dat de privacy van passagiers geschonden wordt op een manier die in strijd is met het EU-recht.

De Amerikaanse regering heeft gedreigd luchtvaartmaatschappijen boetes tot 6.000 dollar per passagier op te leggen als er geen persoonsgegevens worden verstrekt voor het vertrek naar de Verenigde Staten. Daarnaast kunnen maatschappijen hun Amerikaanse landingsrechten verliezen.

19:32 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: europese unie, luchtvaart, verenigde staten |  Facebook |

Terrorisme gepromoot op 4.500 websites

Wereldwijd bestaan er 4.500 internetsites die worden gebruikt om strijders voor de jihad te ronselen. Dat stelt het Nederlands Europarlementslid Bas Belder van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP). Het internet speelt volgens hem voor islamitische terreurorganisaties een belangrijke rol bij de verspreiding van hun ideologie.

Organisaties als Al-Qaida gebruiken het internet volgens de Nederlandse politicus steeds meer omdat zij hun boodschap niet meer via de Arabische tv-zender Al Jazeera willen verspreiden. "Zij willen hun boodschap voortaan ongecensureerd en snel overbrengen," aldus Belder, die er aan toevoegt dat het islamitische internetgebruik twee aspecten heeft.

Enerzijds proberen ze een psychologische intimidatie uit te voeren op de westerse wereld. "Anderzijds moet internet het succes van terroristen visualiseren en moslims enthousiast maken voor de jihad," stipt hij aan. Belder stelt dat het misbruik van internet ook nauwelijks is tegen te gaan. "Als er één pagina wordt gesloten, duiken er meteen twee nieuwe op," voert hij aan.

Vooral de bestrijding van chatrooms is volgens Belder bijzonder lastig. "Juist daar worden nochtans aanwijzingen voor gevechtstraining en reisroutes naar islamitische terreurbases doorgegeven," merkt hij op. Als voorbeeld wijst hij naar Mohammed B., de moordenaar van de Nederlandse cineast Theo van Gogh. "Hij liet zich in aanzienlijke mate ideologisch inspireren door internet."

"Volgens een Saoedische dissident bezoeken tienduizenden moslims de terreurwebsites dagelijks, al was het maar uit nieuwsgierigheid," citeert het magazine Nu.nl het Nederlandse parlementslid.

19:23 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: terrorisme, bas belder, al-qaida |  Facebook |

MIJARC wil meer landbouwers

Het International Movement of Catholic Agricultural and Rural Youth (MIJARC), een organisatie voor jonge plattelandsbewoners en landbouwers die actief is in 38 landen wereldwijd, heeft een internationale campagne gelanceerd om jongeren meer kansen te geven als landbouwer aan de slag te gaan.

Wereldwijd leven momenteel één miljard mensen tussen 15 en 25 jaar oud van de landbouw. Daarvan is 85 procent woonachtig in ontwikkelingslanden. Daar gaat de verhuis naar de steden echter onverminderd verder. De landbouwsector is in landelijke gebieden de voornaamste bron van inkomen en tewerkstelling. Om de vlucht naar de steden tegen te gaan, is het volgens het MIJARC dan ook belangrijk jongeren gronden ter beschikking te stellen.

Daarnaast moet volgens de organisatie onder meer ook werk gemaakt worden van watervoorziening, zaden, goedkope kredieten, vorming, infrastructuur, gezondheidszorg en gedecentraliseerde markten. MIJARC voerde tussen 2001 en 2004 vooral actie tegen voedseldumping en voor zelfvoorziening. De organisatie nam zo de praktijken van het IMF en Wereldbank op de korrel.

19:07 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mijarc, landbouw, derde wereld |  Facebook |

André Agassi wordt vastgoedmakelaar

De Amerikaanse tennisspeler André Agassi (36), die eerder deze maand een punt zette achter zijn carrière, gooit zich op de vastgoedmarkt. Samen met zijn vrouw Steffi Graf heeft hij een makelaarsbedrijf opgericht dat zich richt op de ontwikkeling en marketing van luxueuze woonprojecten.

De twee gewezen tennissterren hebben daarvoor het bureau Agassi Graf Development (AGD) opgericht, waarin ook het time-sharing bedrijf Exclusive Resorts van AOL-mede-oprichter Steve Case is betrokken. Daarbij is het de bedoeling dat de twee bedrijven samen luxueuze gemeenschappen uitbouwen in de Verenigde Staten en het buitenland.

Centraal in die projecten staat het Agassi/Graf tennis- en fitness-project. Exclusive Resorts is gespecialiseerd in luxueuze vakantiebestemmingen en heeft ongeveer 2.400 leden. Het bedrijf wil in die nieuwe gemeenschappen woonprojecten ontwikkelen en ter beschikking stellen van zijn leden.

Eerder deze maand maakten Agassi en Graf al een eerste project bekend. In Donnelly (Idaho) willen ze het luxueuze Fairmont Tamarack project opzetten in samenwerking met het bedrijf Bayview Financial. Het project zal uitgebaat worden door Fairmont Hotels & Resorts. Het bergcomplex zou in 2009 zijn deuren moeten openen.

19:01 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: andre agassi, steffi graf, vastgoed |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Shell en de Argentijnse regering zijn elkaar weer in de haren gevlogen. De oliegigant wordt gedwongen de verkoop van VPower-Diesel te staken, een duurdere luxediesel die Shell vorige week op de Argentijnse markt lanceerde. De Argentijnen beschouwen de introductie als verkapte prijshoging die ingaat tegen de bevriezing van brandstofprijzen. De regering-Kirchner voert een kruistocht tegen inflatie en schuwt niet in te grijpen in de prijzen van shampoo, pennen en rundvlees. Kirchner riep vorig jaar al met succes op tot een nationale boycot van Shell totdat het bedrijf een prijsverhoging bij de pomp introk. Het Argentijnse Secretariaat van Energie heeft nu een resolutie uitgebracht die met terugwerkende kracht toestemming vereist voor de introductie van nieuwe brandstoffen. Shell moet deze toestemming binnen tien dagen verkrijgen en de motorvriendelijke diesel intussen van de markt halen.

Griekenland neemt weldra een deel van de illegale economie op in de nationale rekeningen. Daardoor zal het bruto binnenlands product (bbp) met meer dan 10 procent stijgen. De Europese Commissie waarschuwt dat zij de nieuwe Griekse cijfers grondig zal bestuderen. "Het herziene bbp zal rekening houden met illegale activiteiten, zoals smokkel van sigaretten en alcohol, prostitutie en witwassen van geld. Ook fiscale fraude wordt verrekend," zegt topman Manolis Kontopyrakis in een interview met het persbureau Reuters. Hij merkte op dat de toename van het bbp het begrotingstekort zal doen dalen. Maar hij beklemtoonde dat de herziening niet als doel heeft de begrotingsnormen te omzeilen. De Europese Commissie onderstreept dat zij de nieuwe cijfers niet zomaar zal aanvaarden. Griekenland beloofde zijn begrotingstekort dit jaar te verlagen tot 2,6 procent van het bbp, tegenover 4,5 procent vorig jaar.

Pakistan heeft grootse plannen met twee eilanden in de buurt van de havenstad Karachi. Het land wil de eilanden Bundal en Buddo een gedaanteverandering laten ondergaan en omvormen tot een metropool. Met de ontwikkeling is een bedrag gemoeid van 43 miljard dollar. De autoriteiten van Pakistan hebben in beginsel het groene licht gegeven voor het project, dat voorziet in de bouw van onder meer kantoren, scholen, woningen en attractieparken. Een projectontwikkelaar uit Dubai heeft opdracht gekregen de bouwactiviteiten voor zijn rekening te nemen. Tussen nu en drie maanden moeten de zaak juridisch rond zijn. De projectontwikkelaar uit Dubai, Emaar Properties, zal een aandeel van 85 procent hebben in de ontwikkeling van Bundal en Buddo. De overige 15 procent blijf in handen van de Pakistaanse autoriteiten. De ontwikkeling van de twee Pakistaanse eilanden zal dertien jaar duren.

De Amerikaanse miljardair Kirk Kerkorian is geïnteresseerd in de aankoop van nog eens twaalf miljoen aandelen in de Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM). Daarmee zou hij zijn belang in het noodlijdende autoconcern tot 12 procent opkrikken. Kerkorian heeft via zijn houdstermaatschappij Tracinda al 56 miljoen aandelen GM in bezit, ofwel 9,9 procent. Hij is daarmee de op drie na grootste aandeelhouder bij GM. De investeerder liet in een brief aan GM weten dat hij zes miljoen aandelen extra wil kopen. Daarnaast overweegt hij de aankoop van nog eens zes miljoen stukken. Kerkorian liet verder weten dat hij nog steeds een sterk voorstander is van een strategische alliantie van GM en Renault/Nissan. Kerkorian zette GM deze zomer onder druk om met Renault en Nissan onderhandelingen aan te gaan over een mogelijke alliantie. Hij stelde toen voor dat Renault en Nissan een belang van 20 procent in GM zouden nemen.

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) gaat onderzoeken of de Verenigde Staten illegale landbouwsubsidies hebben verstrekt. Twee jaar geleden achtte een geschillencommissie van de WTO een aantal van deze subsidies onwettig. Volgens Brazilië hebben de Verenigde Staten zich echter niet volledig gehouden aan de eisen die de commissie stelde. De Verenigde Staten hebben na de WTO-uitspraak een regeling geschrapt die onder meer voorzag in het verstrekken van exportsubsidies. Daarnaast kwam er een einde aan subsidies voor katoenverwerkers, die zo binnenlandse katoen konden kopen in plaats van buitenlandse.Volgens Brazilië zijn andere vormen van steun echter overeind gebleven, waaronder leningen voor marketingdoeleinden. Mocht Brazilië door de WTO in het gelijk worden gesteld, dan zou het land voor miljarden dollars aan invoerheffingen kunnen instellen op goederen uit de Verenigde Staten.

Drie op de vijf Amerikaanse internetters heeft in juli online video gekeken. In totaal hebben 107 miljoen mensen video’s gedownload of gestreamd. Dat blijkt uit onderzoek van ComScore Media Metrix. In juli zijn bijna 7,2 miljard video’s online bekeken of binnengehaald. De meeste clips werden bekeken bij Yahoo met 38 miljoen unieke gebruikers, gevolgd door MySpace.com met 37 miljoen en YouTube met 31 miljoen. AOL dat meer mensen naar zijn sites hoopt te trekken met zijn videoaanbod, is het net niet gelukt om in de top 3 te komen. Met 26 miljoen gebruikers staat de unit van Time Warner op nummer vier, waarmee het wel Microsoft, Viacom en Google voor blijft.

De familie Mittal zal volgend jaar een bedrag van 780 miljoen dollar opstrijken uit de dividendbetaling van het nieuwe bedrijf Arcelor Mittal. Het staalconcern gaf in een presentatie aan beleggers de garantie af om vanaf 2007 een dividend te betalen van 1,30 dollar per aandeel. Op een volledig verwaterde basis, zal de familie Mittal een belang van 43,5 procent in het bedrijf hebben. De onderneming verwacht in 2008 een winst te realiseren van 20 miljard dollar. Arcelor Mittal liet weten dat het jaarlijks 30 procent van zijn nettowinst zal uitbetalen aan de aandeelhouders. Als het jaarlijkse dividend van 1,30 dollar per aandeel onder die 30 procent valt, zou het bedrijf een aandeleninkoopprogramma kunnen starten totdat het pay out-niveau wordt bereikt.

Op het Parijse autosalon is de Italiaanse autogroep Fiat een van de zeldzame Europese autobouwers die reden hebben om champagne te laten vloeien en te toosten op het commerciële succes. Fiat denkt tot het einde van het jaar zijn huidige groeiritme van 23 procent van de verkoop in Europa te kunnen aanhouden. "Twee jaar geleden zou niemand een cent ingezet hebben op ons," zo zei de topman van het Italiaanse merk, Luca de Meo. "Vandaag draaien de fabrieken op volle toeren." De opmars van Fiat is te danken aan het succes van het model Grande Punto. Toch mag Fiat niet op zijn lauweren rusten, want analisten waarschuwen er voor dat de goede resultaten van Fiat fragiel zijn, omdat ze voornamelijk berusten op het succes van één enkel model. Fiat zag zijn marktaandeel in Europa eind augustus stijgen tot 6,4 procent, tegenover 5,5 procent een jaar eerder. In Italië haalde de groep eind 2005 een marktaandeel van boven de 30 procent. Die drempel was als sinds begin 2004 niet meer bereikt.

Autobouwer Ford wil met het nieuwe middenklassemodel Mondeo verloren klanten terugwinnen. "De Mondeo is ons vlaggenschip waar vier miljoen klanten op wachten," zei John Fleming, hoofd van Ford Europa donderdag op het autosalon in Parijs. Een concreet streefcijfer noemde hij niet. De productie van de Mondeo gaat in januari van start in de Ford-fabriek in Genk. Van de breakversie zijn inmiddels al foto's bekend. Het model verschijnt eind mei 2007 op de markt. De Mondeo deelt de basisstructuur met de limousines S-Max en Galaxy. Het aantal kopers in dit segment daalt echter steeds meer omdat vele kopers van middenklassemodellen (gezinnen met kinderen en zakenlui) steeds vaker voor monovolumes of luxueuze terreinwagens kiezen.

De Britse miljardair Richard Branson wil dat binnen de komende decennia miljoenen mensen een ruimtereis gaan maken. Hij beloofde te zullen ijveren voor een democratisering van de toegang tot de ruimte. De oprichter van Virgin verzekerde op een persconferentie ook dat de voor Virgin Galactic ontwikkelde technologie ook ten dienste kan staan van de luchtvaart en bijvoorbeeld de vlucht tussen Londen en Sydney tot een half uur kan reduceren. Het ruimtetuig is momenteel in ontwikkeling bij Scaled Composites in de Mojavewoestijn. Virgin Galactic wil vanaf begin 2009 toeristen in de ruimte brengen. Het ruimtetuig, dat de ontwerpers als het milieuvriendelijkst mogelijk houden, zal een tuig zijn dat op de rug van een vliegtuig wordt meegenomen. Zes passagiers en twee piloten klimmen vervolgens tot 120 km hoogte, om een kwartier tijd gewichtloos te zijn. Een ticket kost 200.000 dollar, duizenden mensen betoonden reeds interesse en tweehonderd betaalden reeds, aldus de ondernemer. "Dat is uiteraard een hoog bedrag. Maar wij hebben veel pioniers die willen betalen en het project financieren zodat op termijn de kostprijs moet kunnen dalen," aldus Branson. "Ons doel is de commerciële leefbaarheid van een veilig lanceersysteem aan te tonen dat uitrusting en wetenschap naar de ruimte kan brengen, alsmede mensen. Wij hopen dat miljoenen mensen naar de ruimte zullen reizen."

Meer Nieuws

18:55 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-09-06

Pornovideo wordt ook online succes

De porno-industrie was lange tijd de meest succesvolle online sector en probeert dat kunststukje nu nog eens over te doen op het mobiele netwerk. Dat blijkt uit een studie van het onderzoeksbureau Juniper Research over de verwachtingen rond mobiele seks tijdens de volgende vijf jaar.

Dit jaar vertegenwoordigt deze sector wereldwijd ongeveer 1,4 miljard dollar. Over vijf jaar zal die omzet volgens Juniper echter gegroeid zijn tot 3,3 miljard dollar. Dat betekent een toename met 19 procent per jaar. "Dat is wel hoog, maar niet explosief," aldus de onderzoekers. "Mobiele providers zijn immers bezorgd over de blootstelling van kinderen en bovendien moet rekening gehouden worden met een beperkende regelgeving."

In het totaal heeft tekst nu nog een aandeel van 20 procent in de mobiele seksindustrie, maar dat aandeel zal over vijf jaar gedaald zijn tot zeven procent. "Seksplaatjes nemen nu een aandeel van 30 procent, maar ook dat aandeel zal dalen naar 21 procent," aldus de onderzoekers. "Video zal zijn aandeel echter zien groeien van 50 tot straks 72 procent en een omzet halen van 2,4 miljard dollar."

Europa zal volgens Juniper daarbij een aandeel hebben van bijna 40 procent, gevolgd door Azië (33 procent) en Noord-Amerika (17 procent). Juniper stelt dat ook seks, net zoals gokken en games, een online succes zal worden. "Mobiele porno trekt weer nieuwe groepen kijkers aan die de mogelijkheid zien om met hun mobiel meer privé te genieten dan met andere media, waarbij ook anderen mogelijk in hun beeldscherm kunnen blikken of hen kunnen zien als ze een dvd willen huren."

17:05 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: juniper research, porno, video |  Facebook |

T-Mobile gaat toch door met sponsoring

Ondanks alle dopingperikelen rond zijn gewezen topman Jan Ulrich, heeft het Duitse telecombedrijf T-Mobile toch besloten om het contract met zijn professionele wielerploeg tot 2010 te verlengen. Dat gebeurt wel met een compleet vernieuwde structuur en andere renners. Ook de ambities werden bijgeschaafd.

Toprenner Jan Ullrich werd vlak voor de Ronde van Frankrijk uit de Tourploeg gehaald omdat zijn naam op de beruchte lijst van dopingarts Fuentes voorkwam. Ook zijn Spaanse teamgenoot Oscar Sevilla en de persoonlijke begeleider van Ullrich, Rudy Pevenage, werden om dezelfde redenen per direct op non-actief gesteld.

"We hebben overwogen ermee te stoppen," gaf financieel directeur Thomas Winkler toe. "Maar het is niet goed om weg te rennen. We geloven in een zuivere toekomst van de wielersport." De wielerformatie kreeg een nieuwe leiding en veel nieuwe renners. Manager Olaf Ludwig werd eerder al bedankt voor bewezen diensten en vervangen door de Amerikaan Bob Stapleton en de Duitser Rolf Aldag. Ook werden een aantal nieuwe ploegleiders in dienst genomen.

"Het seizoen zal voor T-Mobile zeker niet het meest succesvolle jaar worden," aldus Aldag. "Maar wat is succes? Aanvallend rijden en daarmee sympathie winnen, betekent voor mij ook succes."

16:52 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: t-mobile, sponsoring |  Facebook |

Europa moet vrijhandel herbekijken

De Europese Unie moet zijn positie bij de onderhandelingen over vrijhandel bijstellen. Dat is de conclusie van een rapport van Oxfam. Daarbij wordt gewaarschuwd dat de voorgestelde regionale handelsovereenkomsten de armste landen van de wereld verder zullen schaden. Er is volgens de organisatie immers sprake van een ongelijke handelspositie

De Europese Unie (EU) voert al vijf jaar lang gesprekken over vrijhandel met de vroegere klonies in Afrika, Azië en de Caraïben, verzameld onder de noemer ACP-countries (Africa, Caribean, Pacific). De betrokken landen hebben volgens het verdrag van Cotonou bepaalde voordelen in hun handel met de Europese Unie tot eind 2007. Dit verdrag voldoet echter niet langer aan de eisen van de World Trade Organisation (WTO) en worden herbekeken.

De WTO-regels stellen dat de Europese Unie en de ACP-landen hun markten moeten liberaliseren. "Dat betekent dat ACP-landen met ingang van 2008 hun markten moeten openen voor concurrerende Europese goederen en diensten om hun voordelen te behouden," aldus Oxfam. "Daardoor dreigt de lokale markt in de arme landen echter te worden weggeconcurreerd. Dat is een een ongelijke handelspositie."

Indien er onvoldoende aan ontwikkelingsmogelijkheden tegemoet gekomen, dan zal de bevolking van de ACP-landen volgens Oxfam daar zeker de gevolgen van voelen," stipt het magazine OneWorld aan. "Door de importheffingen op de Europese markten ligt export naar Europa voor ACP-landen bijzonder moeilijk."

Bovendien wordt er opgemerkt dat ACP-boeren onmogelijk kunnen concurreren met de zwaar gesubsidieerde landbouw in Europa. "Hierdoor verzwakt de economie van de armste landen, wat weer ernstige gevolgen heeft voor het onderwijs en de gezondheidszorg," aldus nog Oxfam. De organisatie stelt dat de Europese Commissie op dit moment een eisenpakket heeft dat onaanvaardbaar is voor de ACP-landen.

Oxfam voert aan dat de huidige Europese voorstellen tot gevolg zouden hebben dat de ACP-landen een aantal belangrijke beleidsinstrumenten, zoals tarieven, concurrentie en investeringen, zouden verliezen. "Voor vruchtbare handelsrelaties tussen Europa en haar ACP-partners kan men niet zomaar eenzijdig spelregels voorschrijven."

De organisatie vindt het onaanvaardbaar dat Europa onderwerpen op tafel legt die ontwikkelingslanden al unaniem hadden afgewezen. "Het voorstel dat nu op tafel ligt, biedt geen uitkomst," aldus Oxfam. De organisatie voegt er aan toe dat er wel snel een oplossing bereikt moet worden.

Europese woordvoerders stellen echter dat Europa graag de handelsbarrières weg wil halen, zodat er aan beide kanten een vrije beweging van goederen plaats kan vinden. "Daarvan kan de private sector in de ACP-landen profiteren," voeren ze aan.

16:41 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: europese unie |  Facebook |

Consument koopt vaker in het buitenland

De consument stapt mee in de globalisering. Er wordt alvast meer in het buitenland gekocht dan drie jaar geleden. Dat blijkt uit een studie van de Europese Commisie. De resultaten daarvan tonen volgens Europees commissaris van consumentenbescherming Markos Kyprianou aan dat toont dat de Europese visie van een grenzeloze markt vorm begint te krijgen.

Uit de studie blijkt dat 26 procent van de inwoners van de Europese Unie de voorbije twaalf maanden een aankoop heeft gedaan buiten de eigen landsgrenzen. Drie jaar geleden was dat nog twaalf procent. De meeste aankopen vonden weliswaar plaats tijdens vakanties of zakenreizen.

Europees Commissaris Markos Kyprianou stelde echter ook dat er nog een lange weg te gaan is voordat de Europese markt echt is ontsloten voor consumenten en bedrijfsleven. "We moeten meer doen om het vertrouwen van consumenten te vergroten," voerde hij daarbij aan.

Volgens de onderzoekers stelt tweederde van de consumenten dat er meer risico's en problemen verbonden zijn bij aankopen in andere EU-landen. "Ze verwachten moeilijkheden met de aflevering van een bestelling of met de garantie," merken ze op. "Ruim zestig procent vindt de taal ook een hindernis bij buitenlandse aankopen."

Vooral Luxemburgers, Oostenrijkers, Scandinaviërs en Belgen blijken volgens de onderzoekers veel aan te kopen in andere landen.

16:16 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: europese commissie |  Facebook |

KMO mag goed bestuur niet vergeten

Niet alleen grote multinationals en nationale marktleiders voelen zich verplicht om corporate governance uitdrukkelijk naar voor te brengen, ook voor bedrijven uit de KMO-sector wordt goed bestuur steeds belangrijker. Dat is de conclusie van een studie van Avans Hogeschool en EIM Business & Policy Research.

De onderzoekers wijzen erop dat de KMO-sector steeds meer betrokken raakt bij het internationale handelsverkeer. "In het kielzog hiervan worden zwaardere eisen gesteld aan bestuur, organisatie en toezicht," stelt het magazine Goed Bestuur. De onderzoekers bekeken hoe het concept van Small Business Governance vormt krijgt in de KMO-sector. Het sbm-model stelt de directeur-grootaandeelhouder centraal bij de processen van sturen en verantwoorden.

"Op basis van wederzijdse afhankelijkheid onderhoudt hij relaties met de verschillende stakeholders," voeren ze aan. "Dit is echter complex, omdat hier vaak agentproblemen optreden als gevolg van belangentegenstellingen en informatie-asymmetrie. De praktijk schept een beeld van de directeur-grootaandeelhouder die zelf aan het roer wil staan en vooral verantwoording aan zichzelf verschuldigd is."

Daarbij stellen ze dat hij in kleine bedrijven wordt bijgestaan door familieleden aan wie hij ook verantwoording aflegt. "De kmo-ondernemer gaat paternalistisch om met zijn personeel," stellen ze daarbij. "Hoewel hij draagvlak en vertrouwen belangrijk vindt, heeft het personeel weinig zeggenschap. Van intern toezicht moet de kmo-ondernemer dan ook weinig hebben. Hoewel hij het belang van de sbg-strategie onderschrijft, werkt hij er pas actief aan wanneer het bedrijf met problemen geconfronteerd wordt."

14:46 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: corporate governance, management |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Estland legt het gifschip Probo Koala niet aan de ketting. Dat heeft de Estse staatssecretaris van milieu Olavi Tammemae gezegd. Het verzoek dat Ivoorkust daartoe heeft ingediend, kan volgens de bewindsman niet als adequaat worden beschouwd of in overeenstemming met met de maritieme wetten. Volgens Tammemae heeft zijn ministerie een fax met het verzoek ontvangen van de Ivoriaanse ambassade in Moskou en gericht aan de Estse ambassade in Parijs. Ook zou Ivoorkust een e-mail naar het ministerie in Tallinn hebben gestuurd met een soortgelijk verzoek, maar die aanvraag is zoekgeraakt, aldus de minister. De Probo Koala ligt in de haven van Paldiski. Het schip dumpte een maand geleden 500 ton giftig afval in de haven van de miljoenenstad Abidjan van Ivoorkust. Acht Ivorianen overleden door de giftige dampen en tienduizenden mensen werden ziek. Activisten van Greenpeace hebben zich woensdag voor de derde dag op rij aan het schip geketend.

Estland legt het gifschip Probo Koala niet aan de ketting. Dat heeft de Estse staatssecretaris van Milieu, Olavi Tammemae, woensdag gezegd. Het verzoek dat Ivoorkust daartoe heeft ingediend, kan volgens de bewindsman niet als adequaat worden beschouwd of in overeenstemming met met de maritieme wetten. Volgens Tammemae heeft zijn ministerie een fax met het verzoek ontvangen van de Ivoriaanse ambassade in Moskou en gericht aan de Estse ambassade in Parijs. Ook zou Ivoorkust een e-mail naar het ministerie in Tallinn hebben gestuurd met een soortgelijk verzoek, maar die aanvraag is zoekgeraakt, aldus de minister. De Probo Koala ligt in de haven van Paldiski. Het schip dumpte een maand geleden 500 ton giftig afval in de haven van de miljoenenstad Abidjan van Ivoorkust. Acht Ivorianen overleden door de giftige dampen en tienduizenden mensen werden ziek. Activisten van Greenpeace hebben zich woensdag voor de derde dag op rij aan het schip geketend.

De Franse autofabrikant PSA Peugeot-Citroën gaat drastisch in de kosten snijden, waardoor 10.000 arbeidsplaatsen verloren gaan. Het concern vermindert zijn investeringen met 500 miljoen euro naar 2,5 miljard euro per jaar. Het concern heeft te kampen met een dalend marktaandeel in Europa en kwam in ruim een jaar tijd drie keer met een winstwaarschuwing. Vooral in Spanje en Frankrijk zullen er arbeidsplaatsen worden geschrapt. De directie wil dat bereiken via een vacaturestop. Werknemers die het concern verlaten, zullen niet worden vervangen. Peugeot-Citroën heeft in Europa 130.000 mensen in dienst. Over de hele wereld zijn het er 208.000. Het budget voor onderzoek en ontwikkeling gaat met 15 procent per voertuig omlaag. Bekend was al dat een fabriek in Groot-Brittannië in een geleidelijk tempo zijn deuren zal sluiten. Verder ziet het concern af van de bouw van een tweede fabriek in Slowakije. De maatregelen moeten al in de tweede helft van dit jaar een kostenbesparing opleveren van 125 miljoen euro. Het bedrijf zei vooralsnog geen plannen te hebben om meer fabrieken te sluiten behalve die in het Britse Ryton.

De Zuid-Koreaanse scheepsbouwer Hyundai Heavy Industries heeft een opdracht binnengesleept ter waarde van 1,6 miljard dollar voor de bouw van drie offshore olie- en gasfaciliteiten. De order is afkomstig van de Verenigde Arabische Emiraten, zo maakte Hyundai dinsdag bekend. Hyundai heeft een intentieverklaring getekend met de offshoretak van het staatsolieconcern van Abu Dhabi. Het project omvat naast drie booreilanden ook de aanleg van olie- en gaspijpleidingen onder de zee en bruggen. De werkzaamheden moeten in 2010 zijn afgerond. De dagelijkse productie moet dan uitkomen op 300.000 vaten olie en meer dan 300.000 kubieke meter aardgas. Volgens Hyundai is het de grootste offshore-opdracht in de industrie tot dusver. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft dit jaar al voor bijna 11 miljard dollar aan opdrachten binnengehaald. Hyundai mikte voor heel 2006 op ontvangen orders ter waarde van 10,8 miljard dollar.

Eind volgende maand draait het Amerikaanse olieveld Prudhoe Bay van oliemaatschappij BP weer op volledige capaciteit. Dat maakte BP dinsdag bekend. Het olieveld in Alaska is onder normale omstandigheden goed voor 400.000 vaten (159 liter) per dag. Vanwege de lekkage werd de olieproductie van het veld in augustus gehalveerd. De productie bedraagt nu 300.000 vaten per dag en wordt komende week opgevoerd naar 350.000. Prudhoe Bay is goed voor ongeveer 8 procent van de totale olieproductie in de Verenigde Staten. BP pompt de olie op voor een consortium dat bestaat uit de Amerikaanse oliemaatschappijen ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips.

De voormalige financieel topman van de Amerikaanse energiereus Enron, Andrew Fastow, is dinsdag wegens fraude veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. Een Amerikaanse rechter sprak de straf uit, nadat een aantal getuigen op het laatste moment nog was gehoord. Fastow speelde een sleutelrol in de fraudepraktijken bij Enron, die bijna tot de ondergang van het concern leidde. Hij onttrok grote verliezen aan het oog van investeerders en ging zelf ook met geld van Enron aan de haal. Het ging om een van de grootste fraudezaken in de geschiedenis van het Amerikaanse bedrijfsleven. Vooraf was al bekend dat Fastow niet langer dan tien jaar de cel in zou hoeven. Hij kreeg die garantie nadat hij had beloofd een getuigenis af te leggen tegen zijn voormalige bazen. Zijn getuigenis leidde tot de veroordeling van de voormalige voorzitter van Enron, Kenneth Lay. Deze overleed in juli dit jaar. De oud-bestuursvoorzitter van Enron Jeffrey Skilling, krijgt volgende maand zijn strafmaat te horen.

MSN heeft een exclusief wereldwijd samenwerkingsverband gesloten met Control Room, het bedrijf achter de online uitzending van het Live 8 event van vorig jaar. Als onderdeel van het meerjarige contract zal MSN exclusief 36 verschillende live events uitzenden die na het concert on-demand beschikbaar kijken voor internetters. De shows worden beschikbaar gesteld op de 42 MSN sites wereldwijd. De concerten zijn gratis te bekijken. Inkomsten wil Microsoft verkrijgen uit advertenties. Het eerste concert dat MSN gaat streamen is dat van John Legend in Londen op 2 oktober.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair wil binnenkort reclame op de passagierszitjes in het vliegtuig plaatsen. De Ierse lagekosten-maatschappij wil zo de prijs van het ticket drukken. Ryanair ondertekende daarvoor een contract van vijf jaar met InviseoMedia. Die maatschappij moet de passagierszitjes voorzien van reclamepanelen. De volledige Ryanair-vloot van 239 toestellen van het type Boeing 737-800 wordt uitgerust met het systeem. Dat proces zal zo'n twee jaar duren. Ryanair heeft dit jaar 42 miljoen reizigers vervoerd en mikt op 70 miljoen passagiers in 2012. Volgens een Ryanair-woordvoerder betekent het reclame-initiatief een goede zaak voor de passagiers, want zij zullen door de actie kunnen rekenen op goedkoper tickets.

Het Franse parlement heeft de privatisering van energieleverancier Gaz de France (GdF) goedgekeurd. Dit opent de weg voor een fusie met de groep Suez, de moederholding van het Belgische Electrabel. De goedkeuring kwam er tijdens een discussie over een wetsontwerp rond energie. Het wetsontwerp moet de Europese richtlijnen over de volledige vrijmaking van de energiemarkt op 1 juli 2007 omzetten in Franse wetteksten. Het scharnierartikel, over de vermindering van het aandeel van de Franse staat in Gdf tot zowat een derde, werd aangenomen met 91 stemmen tegen 39. De Franse staat heeft momenteel een belang van 80,2 procent in GdF. De vermindering van het aandeel maakt de fusie met Suez mogelijk. Het fusieproject GdF-Suez, dat heftig bekritiseerd wordt door links, werd in februari voorgesteld door premier Dominique de Villepin, om Suez te behoeden voor een overnamepoging van de Italiaanse energiegigant Enel.

De Duitse sportwagenbouwer Porsche heeft in het voorbije boekjaar, dat werd afgesloten op 31 juli, de omzet zien stijgen met 10,6 procent tot 7,27 miljard euro. De voertuigverkoop steeg met 9,5 procent tot bijna 97.000 exemplaren. De topman van Porsche, Wendelin Wiedeking, introduceerde vorig jaar nieuwe versies van de sportmodellen om de dalende verkoop van de Cayenne, goed voor bijna de helft van de Porsche-afzet, te compenseren. In 2009 moet een vierde model, de Panamera, de Porsche-collectie van Boxster, Cayenne en 911 komen aanvullen. Voor het lopende boekjaar is Porsche vol vertrouwen. De autobouwer verwacht minstens op hetzelfde afzetniveau te blijven. Vooral in de groeiende markten als Rusland, China en in het Nabije Oosten heeft Porsche met zijn modellen grote bijval, luidt het.

Meer Nieuws

14:30 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-09-06

Amerika verliest economische dominantie

De Verenigde Staten hebben hun status als de meest concurrentiële economie van de wereld verloren. Dat is de conclusie van het World Economic Forum (WEF). De Amerikanen zijn zelfs teruggeslagen tot de zesde plaats en moeten Zwitserland, Finland, Zweden, Denemarken en Singapore laten voorgaan. Ook China, Rusland en Brazilië hebben volgens het WEF een terugval gekend.

In de top tien van de Global Competitiveness Index van het WEF is nog wel plaats voor Japan, Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië. Volgens de organisatie blijven de Verenigde Staten wel de belangrijkste motor van de technologie, maar er wordt aan toegevoegd dat de zwakke Amerikaanse openbare financiën een bedreiging vormen voor de economie van het land.

De voorbije twee jaar hebben de Verenigde Staten de tekorten op de begroting en de handelsbalans gevoelig zien stijgen, vooral door de zware overheidsbestedingen en een tekort op de handelsbalans met landen zoals China en Japan. Dit jaar zullen de Verenigde Staten wellicht een handelstekort boeken van ongeveer 717 miljard dollar, terwijl ook het begrotingstekort nog altijd 300 miljard dollar bedraagt, al is dat minder dan vorig jaar.

Zwitserland wordt nu beschouwd als de meest competitieve economie van de wereld, gevolgd door de Scandinavische landen. China viel echter terug van de 48ste naar de 54ste plaats, terwijl Rusland van de 53ste naar een 62ste plek terugviel.

Mobiele telefoon levensreddend in het gebergte

De mobiele telefoon blijkt steeds meer levensreddend te zijn bij ongevallen in het gebergte. Dat blijkt volgens het pesbureau Austria Presse Agentur (APA) uit cijfers van de Oostenrijkse reddingsdiensten. Die worden in veertig procent van de meldingen met een gsm-bericht gealarmeerd. Bij ongevallen met bergwandelaars loopt dat zelfs op tot zeventig procent.

"De mobiele telefoon is een essentieel onderdeel geworden van de nooduitrusting in de bergen," vertelde Peter Veider, woordvoerder van de Oostenrijkse Bergrettung aan het persbureau APA. Tijdens de voorbije zomer werden door de Alpinpolizei ongeveer 6.000 ongevallen opgetekend. Daarbij werd in veertig procent van de gevallen alarm geslagen met een mobiele telefoon. Bij ongevallen met bergwandelaars loopt dat op tot zeventig procent.

Peter Veider stelde dat de meeste bergsportliefhebbers hun mobiele toestel mee op tocht nemen. "Het heeft geen zin om het toestel thuis te laten om in de bergen van de rust te kunnen genieten," merkte hij daarbij op. "Het is in het gebergte de enige zekerheid en men moet het dus absoluut bij zich dragen."

Het grote probleem blijft echter de slechte gsm-ontvangst in het gebergte. In dalen en spleten kan het signaal immers wegvallen en wordt meestal in de buurt van de toppen weer beter. "Maar dat neemt niets weg van de belangrijke rol die het toestel in de bergen kan spelen," voerde Ingo Kroath van het Kuratorium für Alpine Sicherheit in Innsbruck.

Met het Europese noodoproepnummer 112 kan men zelfs zonder sim-kaart om hulp vragen.

15:35 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: oostenrijk, gsm, 112 |  Facebook |

Communicatiemanagers zien kansen in weblogs

Communicatiemanagers zien weblogs als een mogelijk kanaal om hun merk of bedrijf verder te promoten. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van het pr-adviesbureau Porter Novelli. Daarbij kwam tot uiting dat de bedrijven vermoeden dat weblogs zowel een positieve als negatieve invloed kunnen uitoefenen, maar men geeft ook toe niet te weten hoe men deze blogs moet opvolgen.

Bijna een kwart van de ondervraagde communicatiemanagers gaf aan bekend te zijn met het bloggen. De helft van de respondenten vertelde redelijk bekend te zijn met het fenomeen van de weblogs, terwijl nog eens een kwart toegaf niet echt op de hoogte te zijn van het medium. De meerderheid zag in weblogs kansen te zien voor het bedrijf en daarom zich in het fenomeen te interesseren.

De meerdeheid van de ondervraagden voegde daar aan toe van mening te zijn dat een blog een invloed kan hebben op een onderneming of een organisatie. Die invloed kan volgens hen zowel positief als negatief zijn, want de helft van de ondervraagden was van mening dat een blogger binnen een onderneming een crisis kan veroorzaken. Een aantal respondenten dat dit ook al daadwerkelijk ondervonden.

Het doorgronden van de werking van weblogs ligt blijkbaar echter heel wat moeilijker. Hoewel de meeste respondenten overtuigd waren van het nut en de invloed van de weblogs, heeft meer dan de helft er zelf nog geen echte praktsche ervaring mee. Men blijkt immers niet goed te vatten hoe blogs kunnen opgevolgd worden of hoe programma's voor een blog kunnen ontwikkeld worden.

12:33 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: blogs, internet, marketing |  Facebook |

De secretaresse zit thuis

Er komt een steeds grotere vraag naar hoogopgeleide thuiswerkers. Dat stelt het Nederlandse bureau, gespecialiseerd in het uitbesteden van administratieve werkzaamheden. Het aanbod op de arbeidsmarkt wordt volgens het bureau immers steeds krapper, zodat de bedrijven zich steeds meer verplicht voelen om over te stappen op dergelijke oplossingen.

Moneypenny voert aan dat er altijd al een aanbod is geweest van vrouwen die voorstander waren van thuiswerk. "Dikwijls ging het om hoogopgeleide, ervaren office-managers en pr-medewerkers die na een bevalling graag wilden blijven werken, maar met hun werkgever geen akkoord konden sluiten over werktijden die het hen mogelijk maakten inderdaad professioneel actief te blijven," aldus het bureau.

Met de toename van het fileprobleem sturen volgens Moneypenny nu ook steeds meer andere werknemers aan op flexibiliteit. Omdat de situatie op de arbeidsmarkt steeds krapper wordt, gaan steeds meer werkgevers op die vragen ook in. "Dat is niet meer dan terecht," benadrukt het bureau. Er zitten volgens Moneypenny immers heel wat goede, hoogopgeleide en werkwillige kandidaten thuis.

De werkgever moet er volgens het bureau alleen van overtuigd worden dat een secretaresse niet altijd op kantoor aanwezig is, maar perfect ook van thuis uit grote gedeelten van haar werk kunnen doen. Thuiswerk is volgens Moneypenny tevens een alternatief voor het outsourcen naar het buitenland.

Tenslotte stelt het bureau dat het bedrijf vooral kosten kan besparen wanneer de thuiswerkers projectmatig worden ingeschakeld. Dan worden die immers enkel betaald per geleverde dienst.

09:11 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: human resources, outsourcing, thuiswerk |  Facebook |

Mobiele telefoon wordt reclamemedium van de eeuw

Steeds meer marketeers maken gebruik van sms-berichten om hun producten of diensten te promoten. De trend staat volgens Gerry Purdy, analist bij Frost & Sullivan, zelfs op het punt te staan een explosieve groei te kennen. Nadat eerst in Azië en Europa sms-marketing bleek aan te slaan, begint de praktijk nu ook de Verenigde Staten te veroveren.

"Wellicht worden niet de gedrukte media of billboards, maar wel de mobiele telefoon het belangrijkste reclamemedium van de 21ste eeuw," vertelde Gerry Purdy aan het persbureau Associated Press. "Het is gewoon een kwestie van tijd. Er zijn teveel gsm-bezitters om dat medium ongemoeid te laten."

Volgens de organisatie Wireless Intelligence zijn er wereldwijd nu ongeveer 2,5 miljard gsm-toestellen actief. Dat is een groei met een half miljard op twaalf maanden tijd. "En bedrijven gaan nu eenmaal waar de consument zich bevindt," aldus Associated Press. "In de Verenigde Staten alleen zijn er meer dan 95 miljoen actieve sms-verstuurders. Marketeers zien het bovendien als een goedkoop en bijzonder efficiënt medium."

In de Verenigde Staten werd de sms-marketing lange tijd afgeremd omdat de consument daar betaalt voor een binnenkomen bericht, maar dat hebben de marketeers opgelost door die kosten voor zich te nemen. Wedstrijden en loterijen, waarbij consumenten aangezet worden om zich via een sms-bericht aan te melden, behoren volgens experts er nu tot de meest succesvolle campagnes.

Onder meer McDonald's maakt van sms-campagnes nu een essentieel onderdeel van zijn Amerikaanse marketing. Ook Burger King, Procter & Gamble, General Motors en CBS zetten al gelijkaardige campagnes op.

09:08 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mobiele telefoon, marketing |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Reders die met hun schepen op vaste tijden tussen Europese havens varen, mogen voortaan niet langer afspraken maken onder elkaar. De lijnvaart moet beantwoorden aan dezelfde concurrentieregels als andere economische sectoren. Dat hebben de Europese ministers van Economie maandag formeel beslist. In Europa geldt in principe vrije concurrentie. Onder producenten of distributeurs afspraken maken over prijzen of het verdelen van de markt, is verboden. Voor enkele sectoren geldt het verbod echter niet, maar zijn er specifieke regels. De lijnvaart had tot nog toe ook dergelijke eigen regels, zodat reders afspraken konden maken over wie welke lijnen verzorgt. Vanaf oktober 2008 zal dit niet meer mogen. Na overleg met de sector heeft Europa beslist dat ook lijnvaart baat heeft bij vrije concurrentie.

De Japanse spoorwegmaatschappij Central Japan Railway gaat 355 miljard yen (2,37 miljard euro) investeren in de ontwikkeling van treinen die rijden op een magnetisch veld. Dat heeft de Japanse maatschappij, drie dagen na het dodelijk ongeluk met een Duitse monorailtrein, bekendgemaakt. De investering, die gespreid wordt over tien jaar, moet het proefcircuit in Yamanashi, op 100 kilometer van Tokio, vergroten. De magnetische rails zullen uitgebreid worden tot een lengte van 42,2 kilometer. Het huidige circuit is slechts 18,4 kilometer lang, aldus de maatschappij. De enige commercieel actieve lijn in de wereld bevindt zich in China tussen Sjanghai en de luchthaven van Pudong.

België zou meer inspanningen moeten leveren om de uitstoot van fijn stof aan te pakken, de waterkwaliteit van rivieren op te krikken en beschermde gebieden te beheren. Deze aanbevelingen staan in een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Het Belgische milieubeleid wordt ook positief geëvalueerd. Zo juicht de OESO toe dat de milieu-uitgaven tot 1,7 procent van het Bruto Nationaal Product (BNP) zijn gestegen en dat de uitstoot van zwavel en stikstof is afgenomen. Voorts krijgt ons land een pluim omdat iedereen hier van betaalbaar drinkwater kan genieten.

Nederlandse havenarbeiders weten door gemakzucht en onwetendheid bijna nooit dat ze gevaar lopen door resten van giftige stoffen in zeecontainers. Het gaat om containers met bijvoorbeeld meubels, kleding en koffie die voor vertrek worden bespoten met bestrijdingsmiddelen. Dit blijkt uit een Nederlands rapport van de Arbeidsinspectie en VROM-inspectie. Uit de steekproef onder 64 havenbedrijven tussen mei 2005 en april dit jaar bleek dat 97 procent van hen niet onderzoekt of zeecontainers gevaarlijke stoffen bevat. In ruim een op de drie containers bleek inderdaad een te hoge concentratie bestrijdingsmiddelen te zitten. Ook het verwijderen van de restanten gebeurde vaak zonder bescherming, zoals een bril, masker en handschoenen. Bedrijven vertrouwen te vaak op een verklaring van de afzender dat die geen bestrijdingsmiddelen heeft gebruikt. Dergelijke verklaringen blijken echter vaak onbetrouwbaar.

Het aantal Chinezen op het internet groeit hard. Aan het einde van juni telde China in totaal 123 miljoen internetgebruikers, een stijging van 19 procent vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Naar schatting 77 miljoen Chinezen hebben toegang tot internet via een breedbandaansluiting, aldus het onderzoek. De meeste internetgebruikers in de Volksrepubliek zijn jonge mensen uit de relatief welvarende steden. De internetters vertegenwoordigen 9,5 procent van de in totaal 1,3 miljard Chinezen. In de eerste helft van dit jaar werden ongeveer 90.000 nieuwe websites geopend van Chinese makelij. Daarmee zijn er in totaal 788.400 geregistreerde websites in China.

Buitenlandse investeerders kunnen hun geld beter niet in de Russische olieindustrie steken. De huidige hoge olieprijs zorgt er voor dat de Russische staat een stevige greep zal willen houden op deze sector. Deze waarschuwing gaf Andrey Kozyrev, voormalig minister van buitenlandse zaken, in Sint-Petersburg mee aan een congres voor buitenlandse beleggers. Aanleiding vormden vragen over het recente intrekken van de milieu-vergunningen voor de olie- en gaswinning van Shell op het schiereiland Sachalin, in het oosten van Rusland. De oliemaatschappij zou er de milieuregels aan de laars lappen, maar het vermoeden bestaat dat dit verwijt een gelegenheidsargument is. Voormalig minister Kyzorev, die diende onder de vorige president Jeltsin, adviseerde de buitenlanders om te kiezen voor andere sectoren, zoals vastgoed en logistiek. Met zijn uitspraken bevestigt Kozyrev de vrees van westerse bedrijven dat Rusland pogingen doet om de greep op de eigen olie- en gasreserves te verstevigen. Het steekt de Russen dat ze zelf geen belang hebben in het Sachalin-project.

De in de populaire Amerikaanse sociale netwerksite MySpace.com gaat ouders van internettende kinderen bijscholen op het gebied van online veiligheid. Het doel van de campagne is de grote groep jonge gebruikers van MySpace beter te beschermen tegen de gevaren op internet. MySpace gaat daarvoor samenwerken met het jongerenblad Seventeen en Amerikaanse scholenorganisaties. Ouders krijgen in de te downloaden veiligheidstips onder meer uitgelegd hoe de online veiligheid van hun kinderen kan worden verhoogd. Op 55.000 scholen worden bovendien brochures uitgedeeld. "Technologie speelt een belangrijke rol in het verhogen van de veiligheid op internet," aldus Hemanshu Nigam, chef veiligheid bij MySpace. "Voorlichting is daarbij cruciaal." MySpace heeft meer dan 100 miljoen profielenvan gebruikers. Keerzijde is dat de site veelvuldig bezocht wordt door Amerikaanse kinderlokkers.

Criminelen worden steeds actiever op internet. Het aantal pogingen om nietsvermoedende gebruikers bankgegevens en andere gevoelige informatie te ontfutselen neemt sterk toe. In de eerste zes maanden van het jaar is het aantal zogeheten phishing-pogingen bijna verdubbeld, zo blijkt uit een rapport van online beveiligingsbedrijf Symantec. Het bedrijf telde in de eerste helft van 2006 meer dan 157.000 unieke phising-berichten, een toename van maar liefst 81 procent vergeleken met de periode tot eind december 2005. Elk afzonderlijk bericht kan vervolgens bij honderden of duizenden internetters terecht komen. "De georganiseerde misdaad is erg geïnteresseerd in phishing," aldus onderzoeker Ollie Whitehouse van Symantec. "Ze richten zich op thuisgebruikers, die zijn op internet duidelijk de zwakste schakel." Phishers sturen nietsvermoedende internetgebruikers veelal spamberichten, waarin men wordt opgeroepen om de persoonlijke gegevens, bij bijvoorbeeld een grote financiële instelling waar men klant is, te verifiëren. Op deze manier worden inlognamen, wachtwoorden en andere gevoelige gegevens ontfutseld.

In de Amerikaanse BMW-fabriek van Spartanburg (South-Carolina) is de laatste X5 van de eerste generatie gebouwd. Het afscheid volgt precies zeven jaar na de productiestart. In totaal rolden 616.867 stuks van het 4x4-model van de band. De X5 was vanaf de verkoopstart een groot succes. Binnen twee jaar bouwde BMW het 100.000ste exemplaar en in juni 2005 bereikte de productie de 500.000 eenheden. Het model wordt, net als de Z4, alleen in Spartanburg geproduceerd. Van daaruit wordt de SUV naar meer dan 120 landen geëxporteerd. Het laatste exemplaar gaat echter nergens naar toe. Het blijft op de fabriek. Binnenkort introduceert de Duitse autobouwer de tweede generatie van het model. Dat model debuteert op de Los Angeles Auto Show in december en komt in maart naar Europa.

Extreme hitte en de overmatige interesse vormen een gevaar voor de meest populaire vakantiebestemmingen van de wereld. Dat staat te lezen in het rapport Future of the World Travel van Churchill Insurance. Daarin wordt gesteld dat de opwarming van het klimaat op iets meer dan tien jaar tijd onder meer verantwoordelijk zal zijn voor het verdwijnen van de stranden van Goa (India) en voor een toename van orkanen in de Everglades (Florida). Nog een gevolg van de klimaatswijziging is dat mediterrane trekpleisters zoals Athene steeds regelmatiger zullen kreunen onder bijzonder hoge temperaturen, met ondraaglijk warme en vochtige nachten als gevolg. Ook Toscane en de Amalfi-kust in Italië mogen zich verwachten aan meer hittegolven, met meer 'droge dagen' en een hoger risico op branden. Het zuiden van Spanje zou door de klimaatsveranderingen een thuishaven worden voor de malariamug. Het massatoerisme zal er volgens de onderzoekers ook voor zorgen dat gebieden zoals het Groot Barrièrerif (Australië), de Everglades of de Kathmanduvallei (Nepal) in 2020 hun maximale bezoekerscapaciteit zullen bereiken.

Meer Nieuws

09:04 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-09-06

Liever mailen dan praten

Nagenoeg de helft van alle kantoorbedienden stuurt een collega naast zich liever een e-mail dan een direct gesprek aan te knopen. Dat blijkt uit een studie van het Britse onderzoeksbureau Corporate Services Group. Er wordt aan toegevoegd dat de respondenten ook nog andere nieuwe communicatietechnieken gebruiken om niet met collega’s te hoeven praten.

Uit het onderzoek bleek dat kantoorbedienden niet alleen e-mails sturen om met rust gelaten te worden, maar dat ook één op vijf tijdens het werk op hun mp3-speler naar muziek luisteren om te vermijden dat collega’s hen zouden aanspreken. Bovendien bleek één op vijf respondenten ook toe te geven dat zij zich liever per e-mail of sms-bericht ziek melden dan telefonisch hun afwezigheid te melden.

De onderzoekers hebben het daarbij om een verontrustende evolutie, maar voegen er aan toe dat de nieuwe communicatiemethodes niet altijd even afstandelijk zijn. Zo blijken de Britten jaarlijks gemiddeld 336 grapjes door te sturen naar hun collega’s. Verder stellen de onderzoekers dat een kantoorbediende gemiddeld 27 minuten per dag naar vrienden en familie mailt. Eén op drie e-mails die vanop de werkvloer verstuurd worden, zijn van persoonlijke aard.

Eén of vijf Britse kantoorbedienden gebruikt e-mail om roddel te verspreiden over collega’s. Eén op tien zegt soms per ongeluk een brutale e-mail gestuurd te hebben naar de verkeerde persoon. Meestal is de dienstoverste het mikpunt van de verbale agressie. Mannen bleken twee keer sneller geneigd te zijn om met muziek te werken dan vrouwen, maar beide geslachten gaven toe dat de muziek de verveling van het werk hielp te verdrijven.

15:34 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: human resources, communicatie |  Facebook |

Multimedia is vooral een gedragswijziging

De omschakeling van kranten naar het multimedia-tijdperk is niet alleen een kwestie van technologie, maar vooral van mentaliteitswijziging. Dat is de conclusie van een evaluatie van het Britse magazine DotJournalism over de geïntegreerde multimedia-redactie van De Volkskrant, die vorig jaar zich heeft gereorganiseerd met het oog op de krantenmarkt van de toekomst.

"Ik beschouw onszelf liefst als een online krant die één keer per dag een gedrukte editie uitbrengt," vertelde Volkskrant-uitgever Pieter Kok aan DotJournalism. "De multimedia-benadering is eigenlijk vrij simpel. Indien de klant zijn benadering van het nieuwe wijzigt, veranderen wij ook."

"Op het einde van de dag weten een vijftienjarige en een vijftigjarige evenveel over het nieuws," aldus nog Kok. "De vijftigjarige vindt zijn nieuws in de kranten, terwijl de vijftienjarige dat op allerlei plekken zoekt, zoals instant messaging, mobiele telefonie, het internet en de televisie. Het is niet belangrijk hoe ze dat nieuws vinden, maar wel dat ze het van een betrouwbare bron krijgen."

De Volkskrant heeft een oplage van 300.000 exemplaren en een standaard internetkrant met podcasts, maar ook een aantal andere nieuwsproducten. Zo is er onder meer een RSS-feed die ook nieuws van andere nieuwsbronnen vermeldt, een PDF-krantenversie in de namiddag, een E-paper, video- en tekstberichten in het messenger-gedeelte en web-televisie met eigen en aangekochte programma's.

Verder is De Volkskrant ook eigenaar van een radiostation en begint binnenkort ook met Go TV, een video-nieuwsdienst in Amsterdamse taxi's. In samenwerking met Volvo wordt er ook gewerkt aan een mobiele audio- en videostudio. "We willen wereldwijd een voorloper zijn op het gebied van deze nieuwe technologieën," aldus de uitgever.

"Door de nieuwe software kunnen we sneller en beter zijn op het gebied van internet, waar we de belangrijkste nieuwsbron willen worden," stelt Kok nog. Volgens hem hebben deze investeringen in technologie ertoe geleid dat de website nu één miljoen unieke bezoekers en 25 miljoen pageviews per maand krijgt.

Om de convergentie te optimaliseren, heeft De Volksrkant zijn redactionele leiding en marketing bij elkaar geplaats, omgeven door journalisten die een aantal specifieke deelredacties. Daarbij worden de sleutelfuncties naast elkaar te zetten, zodat de samenwerking wordt vergemakkelijkt. Om die reden worden ook redacteurs en marketeers bij elkaar geplaatst.

Toch zegt Kok nog maar veertig procent van de convergentie gerealiseerd te hebben. Dat kan volgens hem verbeterd worden door de geplande verhuis naar een aangepast locatie. "Dat is niet alleen een technologische en logistieke noodzaak," benadrukt hij. "Die verhuis moet ook een mentale wijziging kunnen bewerkstelligen, dankzij een nieuwe werkstructuur die met de nieuwe locatie gepaard gaat."

Adjunct-hoofdredacteur Arie Elshout verduidelijkte dat met te stellen dat journalisten een primeur nog altijd op de frontpagina willen zien verschijnen. "We moeten het gedachtenpatroon van de journalisten nog veranderen en hen aan te zetten hun verhaal te reserveren voor de website," voerde hij aan. "Journalisten zijn conservatief en veranderen hun gewoontes niet graag."

Ook wees hij erop dat de gedrukte krant elke dag geëvalueerd wordt, maar dat dit niet geldt voor de podcasts en andere toepassingen. "Daarin zijn we immers geen experts," gaf hij toe. "Daarvoor hebben we mensen van radio en televisie nodig. Op dit ogenblik is er geen echte structuur en is er alleen het initiatief van de journalisten zelf. Dat is niet professioneel, maar wel pionierswerk."

Elshout gaf ook toe dat de redactie meer voor eigen filmmateriaal zou moeten zorgen, maar daarbij wordt bij De Volkskrant opmerkelijk genoeg niet gedacht aan multi-tasking, waarbij de journalist tegelijkertijd videoverslagen zou maken en teksten zou schrijven over dezelfde verhalen. Elke discipline vereist volgens hem immers een specifieke kennis.

14:45 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de volkskrant, multimedia |  Facebook |

Vliegen met 3G-communicatie

De luchtvaartsector is het nog altijd niet eens over de wenselijkheid over communicatiemogelijkheden tijdens vliegtuigreizen, maar de technologie laat zich door die aarzeling niet afschrikken. Een Brits en Duits bedrijf hebben nu een systeem ontwikkeld om aan boord van vliegtuigen 3G-communicatie te installeren.

De toestellen zouden een eigen 3G-centrale aan boord krijgen. Die zou alle communicatieverkeer van de passagiers voor zijn rekening moeten nemen en doorsturen naar een centrale op de grond via de bestaande satellietcommunicatie-systemen van de vliegtuigen.

De centrale weegt minder dan vier kilogram en moet passagiers toelaten met hun gsm-toestellen te telefoneren en hun laptops te gebruiken met een 3G-bandbreedte. Daardoor zijn tien telefoongesprekken tegelijkertijd nodig. Het dataverkeer zou gebeuren met een snelheid tot 3,6 megabits per seconde.

De technologie werd ontwikkeld door het Britse 3Way Networks, gespecialiseerd in de ontwikkeling van 3G-apparatuur, in samenwerking met het Duitse Triagnosys, een specialist op het gebied van technologie voor satellietcommunicatie. De toepassing zou voorbehouden blijven voor zakenjets.

14:01 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: luchtvaart, triagnosys, 3way networks |  Facebook |

Strijd om de consument gebeurt met content

Tegen 2012 zullen de meeste Europese landen een breedbandpenetratie kennen van tachtig tot negentig procent. Dat is de stelling van een studie van het onderzoeksbureau Arthur D. Little. Dat betekent volgens de onderzoekers dat de strijd om de consument vooral geleverd zal worden op het vlak van content en diensten.

"De recente evolutie toont volgens Arthur D. Little aan dat breedband in Europa over enkele jaren gemeengoed zal geworden zijn," stipt het magazine Silicon Republic aan. "Dat betekent dat de strijd voor de consument niet meer uitgevochten zal worden op het vlak van toegankelijkheid, maar wel met de aangeboden content en diensten."

Volgens de onderzoekers zal voor de operatoren het gemiddelde inkomen per gebruiker de eerstvolgende jaren zal dalen, maar daarna zullen er volgens hen door nieuwe toepassingen met supersnelle verbindingen weer nieuwe groeimogelijkheden opduiken. Er wordt vooral een groei verwacht in innovatieve breedbanddiensten, hoogstaande videotoepassingen en een samengaan van vaste en mobiele verbindingen.

De onderzoekers verwachten dat de traditionele aanbieders van infrastructuur en diensten in de toekomst ook meer concurrentie zullen krijgen van Google, MSN en Apple, die volgens hen van de groei eveneens de vruchten zullen kunnen plukken. De concurrentie tussen die twee groepen zal volgens Arthur D. Little intens zijn, maar ook tot samenwerkingen en convergenties leiden.

De nieuwe technologieën zullen volgens de onderzoekers vooral afkomstig zijn van Very high-speed Digital Subscriber Line (VDSL), kabel en glasvezel. "Omwille van zijn superioriteit zal VDSL wellicht aan het langste eind trekken," stippen ze aan. "Kabel zal wellicht profijt halen uit nieuwe videodiensten, terwijl glasvezel waarschijnlijk op lokaal vlak een aantal troeven heeft, op voorwaarde dat er meer wordt aangeboden dan een grotere bandbreedte."

12:26 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vdsl, arthur d little, breedband |  Facebook |

Afvloeiingen moeten activiteiten Swiss Re efficiënter maken

Swiss Re, het grootste verzekeringsbedrijf van Europa, wil tegen het einde van volgend jaar tweeduizend banen schrappen. Vooral Europese afdelingen zullen daarbij getroffen worden. Het verzekeringsbedrijf wil daarmee het rendement van zijn activiteiten, getroffen door uitkeringen voor een aantal natuurampen, veilig stellen.

De afvloeiingen gebeuren bij dochter Insurance Solutions, het bedrijf dat vorig jaar door Swiss Re voor 6,8 miljard dollar werd overgenomen van de Amerikaanse industriereus General Electric. Inmiddels zijn al duizend jobs verdwenen, waarvan meer dan de helft in Europa. De herstructurering moet een besparing van 300 miljoen dollar opleveren.

Swiss Re wijst erop dat de verzekeringssector het voorbije jaar zwaar getroffen werd door een aantal natuurrampen, zoals de orkaan Katrina in de Verenigde Staten. "Dat heeft de grote verzekeringsmaaschappijen verplicht om hun activiteiten te herstructureren," aldus het bedrijf in BBC News.

Er wordt aan toegevoegd dat deze herstructurering nodig was om Insurance Solutions optimaal te kunnen integreren in de activiteiten van Swiss Re. Het bedrijf, dat actief is in dertig landen, merkt op te hopen dat de resterende afslanking zou kunnen gebeuren door natuurlijke afvloeiingen, maar waarschuwde ervoor dat er nog altijd pijnlijke maatregelen zouden kunnen volgen.

11:48 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: swiss re, insurance solutions, katrina |  Facebook |

Porsche-topman hekelt managementmoraal

"Het gaat niet op dat bedrijven nog langer recordwinsten aankondigen en tegelijkertijd duizenden arbeidsplaatsen schrappen." Die uitspraak komt niet uit vakbondskringen, maar wel uit de mond van Wendeling Wiedeking, topman van autoconstructeur Porsche. Hij ziet in die ongelijkheid zelfs een reden voor het verkiezingssucces van extreem rechts.

Met zijn uitspraak speelt Wiedeking in op de kritiek die het Duitse concern Siemens te verwerken kreeg voor de verhoging van de boni voor zijn topmanagers met dertig procent. De Porsche-topman is van oordeel dat het management van de bedrijven meer aan geloofwaardigheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten werken.

"Het is niet vol te houden dat bedrijven recordwinsten maken en tegelijkertijd duizenden banen schrappen," vertelde Wiedeking aan het Duitse magazine Der Spiegel. "Hogere winstcijfers kunnen niet het enige doel van een onderneming zijn. Het moet tot nadenken stemmen wanneer bedrijfsleiders en politici geen vertrouwen meer wekken. Dat kan er toe leiden dat heel de maatschappij op losse schroeven komt te staan."

Wiedeking verwees daarbij naar de extreem rechtse overwinning bij de verkiezing in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern en naar Berlijn, waar de twee grote volkspartijen samen amper vijftig procent van de stemmen gehaald hebben. "Ik zie in deze ontwikkeling als een waarschuwing voor de maatschappij," merkte de Porsche-topman nog op.

Ook Reinhard Marx, de katholieke bisschop van Trier, uitte kritiek op de moraal van het bedrijfsmanagement. "Wanneer de verantwoordelijkheid van de economie niet langer het algemeen belang voor ogen heeft, maar alleen het rendement van het kapitaal, wordt het systeem onaanvaardbaar," voerde hij aan. Bisschop Wolfgang Huber, voorzitter van de Duitse Evangelische Kerk, sprak zich in gelijkaardige bewoordingen uit.

Nieuwsoverzicht

Een controversieel internetspel, waarin spelers de vernietiging van het Tsjechische dorpje Lidice in juni 1942 aan de kant van de nazi's mochten naspelen, is van het internet gehaald. Het museum ter nagedachtenis van de massamoord in Lidice hoopte met het spel jongeren in geschiedenis te interesseren. Het museum besloot het van het net te halen na klachten van de nabestaanden van de slachtoffers. Wie nu de site www.totalburnout.cz bezoekt, vindt slechts nog een verontschuldiging van de directeur van het museum en een link naar een artikel over het dorpje. Spelers moesten het dorp platbranden en konden punten verdienen door dorpelingen te vermoorden of levend te verbranden.

De Chinese politie heeft zaterdag 13 miljoen dvd's, cd's en illegaal gekopieerde computersoftware vernietigd. De actie was onderdeel van een honderd dagen durende campagne tegen piraterij, zo heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld. Volgens het ministerie van Openbare Veiligheid zijn overal in het land dvd's, cd's en computersoftware-producten in beslag genomen. De politie sloeg haar grootste slag in de zuidelijke provincie Guangdong. Daar nam ze 6 miljoen illegaal gekopieerde schijfjes in beslag. De campagne is volgens de Chinese autoriteiten in duur en intensiteit uniek geweest. Meer dan een half miljoen marktplaatsen, winkels, opslagplaatsen en straatverkopers zijn door de politie bezocht. Hoeveel mensen zijn opgepakt heeft het staatspersbureau niet bekendgemaakt.

Carlos Ghosn, de bestuursvoorzitter van Nissan en Renault, wil praten over een alliantie met Ford. De interesse van Ghosn voor Ford is nieuw. In de voorbije weken was er vooral sprake van gesprekken tussen de tandem Nissan/Renault en die andere grote Amerikaanse autobouwer, General Motors. Maar veel resultaat zou dat overleg nog niet hebben opgeleverd en nu schijnt de Renault-topman zijn aandacht naar Ford te hebben verschoven. Dat meldt het Financieele Dagblad. De bedrijven zelf weigeren commentaar op het bericht. Zowel GM als Ford kampen met zware bedrijfsverliezen en hopen op redding door een verregaande alliantie met het succesvolle Europees-Japanse duo Renault/Nissan. Volgens de Japanse media heeft Nissan intussen besloten om op eigen kracht hybride motortechnologie te ontwikkelen, tegen het jaar 2010. De samenwerking met de Japanse nummer één, Toyota, die sinds 2002 van kracht is, zou verbroken worden.

Het aantal winkels waar consumenten de inktpatronen van hun printers kunnen laten navullen groeit als kool. De kwaliteit van de inkt is goed genoeg, mits klanten geen foto's willen afdrukken. Dat blijkt uit een onderzoek van het computertijdschrift Personal Computer Magazine. Dit blad liet printercartridges bijvullen bij onder meer Videoland, PrintSmart, Inktstation, Vobis en Tintenstation. Het blad concludeert wel dat de kwaliteit van de navulwinkels sterk uiteenloopt. Conclusie van de studie is echter dat klanten die louter teksten, tekeningen en andere eenvoudige afbeeldingen printen de dure nieuwe inktpatronen van de grote printerfabrikanten niet nodig hebben. Hierdoor kunnen consumenten tientallen euro's per jaar besparen. Voor computerwinkels zijn nieuwe inktpatronen een zeer winstgevend product.

Het World Wildlife Fund (WWF) slaat alarm over het groot aantal industriële chemische stoffen dat in onze voeding voorkomt. Uit laboratoriumonderzoek van 27 producten gekocht in zeven Europese landen, blijkt geen enkel staal volledig vrij te zijn van besmetting. Het gaat daarbij niet om kunstmatige toevoegingen die doelbewust in de voeding gestopt worden, maar wel om stoffen die niets met voedsel te maken hebben. Zo bleken alle geanalyseerde producten pcb's te bevatten. De hoogste concentraties werden teruggevonden in vis. Broomhoudende vlamvertragers, die bijvoorbeeld aan plastiek en textiel toegevoegd worden om ze brandbestendiger te maken, zaten in 19 stalen van vooral vlees, kaas en vis, maar ook in boter, honing en bruin brood. Zelfs voedingsmiddelen met een buitengewoon gezonde reputatie blijken de dans niet te ontspringen. Het WWF beklemtoont dat de gevonden concentraties geen direct gevaar voor de volksgezondheid inhouden, maar dat jarenlange opstapeling van zulke stoffen voor jonge kinderen een reden tot bezorgdheid moet zijn.

De Nederlandse Betuwelijn wordt waarschijnlijk niet als gepland op 2 januari opgeleverd, maar pas weken later. De aannemerscombinatie BeCIG slaagt er niet in om de installaties op tijd klaar te krijgen. Dat heeft spoorbeheerder ProRail bekendgemaakt. ProRail vreesde al langer dat de aannemers niet zouden kunnen voldoen aan hun contractuele verplichtingen. Het stelt tegelijkertijd dat het zichzelf maximaal heeft ingespannen om de aannemerscombinatie tegemoet te komen. "Zo is ProRail akkoord gegaan met een aanpassing van de planning voor het testen van de tunnelinstallaties en heeft het gezocht naar een oplossing om de opleverdatum van 2 januari 2007 toch te kunnen halen," aldus de Nederlandse spoorbeheerder. Inmiddels heeft ProRail GTI en Imtech in gebreke gesteld. De aannemers hebben vijf dagen de tijd om met een oplossing voor de problemen te komen. Volgens het contract moet de aannemerscombinatie een oplopend boetebedrag betalen als de opleverdatum niet wordt gehaald.

De Duitse industriële groep MAN zou overwegen zijn bod op de vrachtwagen- bouwer Scania fors te verhogen. Dat schrijft het vakblad Automobilwoche. Pas midden november zou MAN het aangepaste voorstel indienen bij de beurs van Stockholm. Een week geleden lanceerde de concurrent van Scania een eerste bod van 9,6 miljard euro. MAN overweegt nu de prijs te verhogen tot 11 miljard euro. Scania vond het eerste bod te laag en Volkswagen, één van de belangrijkste Scania-aandeelhouders, zou ook niet akkoord gaan met het tweede voorstel. Volkswagen zou pas willen praten bij een bod van minstens 13 miljard euro, gecombineerd aan een groter aandelenpakket van MAN. Volgens deze laatste zou midden december een definitieve beslissing moeten vallen. Volkswagen beschouwt zijn belang in de Zweedse vrachtwagengroep als strategisch. Volgens MAN zouden bij de fusie geen fabrieken sneuvelen. MAN staat heel sterk in Duitsland. Scania concentreert zich vooral op Scandinavië en Groot-Brittannië.

Rusland zal zijn beloften over de energiebevoorrading van Europa naleven. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd tijdens een Frans-Duits-Russische top. De Europese Unie voert maar liefst 30 procent van haar gas in uit Rusland. Over de bevoorrading ontstond begin dit jaar grote bezorgdheid toen Rusland tijdelijk de gaskraan dichtdraaide naar Oekraïne en vorige week Shell zijn vergunning kwijtraakte voor de exploitatie van een groot olieveld op het Russische eiland Sachalin. Ook het Total-olieveld Khariaga in Siberië zou dat gevaar lopen. Maar die bezorgdheid is volgens Poetin onterecht. Hij voegde er zelfs aan toe dat het sterk overweegt de gasleveringen aan Europa nog op te voeren zodra de productie op het immense Shtokman-veld begint. Dat veld wordt geëxploiteerd door het Russische staatsgasbedrijf Gazprom en ligt onder de onder de Barentszzee. Aanvankelijk was het de bedoeling om het gas te exporteren naar de Verenigde Staten. Maar die onderhandelingen raakten in een impasse.

Frankrijk, Duitsland en Rusland gaan een werkgroep samenstellen die gaat onderzoeken of Rusland kan deelnemen aan Eads, een Frans-Duits bedrijf dat airbussen ontwikkelt. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin zaterdag gezegd. Een Russische overheidsbank heeft onlangs ruim vijf procent van Eads in handen gekregen. Volgens Poetin is dit geen teken van agressie geweest. Hij doelt daarmee op kritiek vanuit Europa op de toegenomen economische ambities van het land. Poetin zegt te hopen dat Europa zijn land niet als bedreiging gaat zien. Maar hij liet wel verstaan dat bij een afwijzende houding van de partners, Rusland zal proberen om meer aandelen van Eads in handen te krijgen.

Het Amerikaanse luchtvaart-, ruimtevaart- en defensieconcern Lockheed Martin is met Bigelow Aerospace overeengekomen te onderzoeken in hoeverre zijn krachtige Atlas-V draagraket mensen naar een privaat ruimtestation kan brengen. Bemand ruimtetransport is voorlopig alleen een zaak van de overheden in de Verenigde Staten, Rusland en China. Niettemin lanceerde het Californische Bigelow Aerospace begin juli met een lichte Russische Dnepr-raket een prototype van een module voor een privaat ruimtestation, Genesis-1. Het bedrijf wil op termijn een goedkoop ruimtecomplex bouwen dat ter beschikking staat van de private sector. Maar het transport naar, en van dat complex naar de Aarde terug, vormt een serieuze barrière voor Bigelow. Het gaat nu samen met Lockheed Martin onderzoeken of de Atlas-V daarvoor niet in aanmerking kan komen. Mogelijk leidt dit alles tot een bemande capsule op de Atlas-V 401, de eenvoudigste, meest robuuste en betrouwbaarste versie van deze draagraket.

Meer Nieuws

09:22 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-09-06

Nieuwe hoop voor ruimtetelescoop Hubble

De quasi smetteloze vlucht van het ruimteveer Atlantis zorgt er wellicht voor dat er een reparatie-missie zal worden ingelast naar de verouderende ruimtetelescoop Hubble. Dat zegt ruimtevaartdeskundige John Logsdon van de George Washington University. Volgens hem wachtte de de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA op de afloop van de Atlantis-missie om zijn goedgekeuring te hechten aan het Hubble-project.

NASA-topman Michael Griffin vertelde na de landing van Atlantis dat hij in oktober een beslissing zal nemen over een eventuele Hubble-missie. De ruimtetelescoop werd gelanceerd in 1990, maar heeft zonder een aantal wisselstukken en nieuwe batterijen nog amper enkele jaren te leven. Ook Griffin gaf toe dat de recente vluchten van Atlantis en Discovery een aantal voorwaarden voor een Hubble-missie hebben ingevuld.

Onder meer hebben die twee laatste shuttlevluchten volgens Griffin bewezen dat astronauten in de ruimte hun capsule kunnen inspecteren en desnoods basisherstellingen aan de buitenwand kunnen uitvoeren. “Dat is absoluut nodig,” aldus Griffin. “Een shuttle op Hubble-missie heeft bij een incident geen toevluchtshaven, zoals dat met het International Space Station wel het geval is.”

Griffin wees erop dat Hubble één van de belangrijkste wetenschappelijke instrumenten uit de geschiedenis is. “Indien we menen dat we de telescoop op een veilige manier kunnen herstellen, zullen we dat zeker doen,” aldus de NASA-topman. Eerder al hebben de shuttles drie reizen gemaakt naar de telescoop. Een nieuwe vlucht zou voorzien kunnen worden voor begin 2008.

De NASA heeft nog zestien vluchten voorzien naar het International Space Station, vooraleer de shuttle in 2010 wordt afgeschreven. De Hubble-missie zou daarin moeten gepast worden.

16:31 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hubble, nasa, shuttle, atlantis |  Facebook |

American Idol blijft het duurst

De reality-reeks 'American Idol' van de zender Fox is voor adverteerders voor het derde jaar op rij het duurste Amerikaanse televisieprogramma. Voor een reclamespot van dertig seconden moet er volgens Advertising Age top 700.000 dollar neergeteld worden. In 2003 stond 'Friends' van NBC nog helemaal aan de top. Toen haalde 'American Idol' zelfs niet de top tien.

'American Idol' wordt gevolgd door 'House' (Fox), 'Desperate Housewives' (ABC) en 'Brothers and Sisters' (ABC). Tijdens het voorbije seizoen haalde 'American Idol' gemiddeld 31 miljoen kijkers. 'House' ziet zijn inkomsten tegenover vorig jaar verdubbelen tot ongeveer 400.000 dollar. Eenzelfde prijs moet betaald worden voor 'Desperate Housewives', 100.000 dollar meer dan voor nieuwkomer 'Brothers and Sisters'.

De sportprogramma's 'Sunday Night Football' (NBC) en 'Monday Night Football' (ABC) vragen prijzen van ongeveer 350.000 dollar. Tot de goedkoopste programma's behoren de soap-series 'Desire: Table for Two' en 'Fashion House' van My Network TV, het nieuwe kanaal van News Corp. Dat rekent gunstprijzen aan van 20.000 dollar tot 35.000 dollar voor een spot van dertig seconden.

16:03 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: amerikan idol, televisie, reclame |  Facebook |

Weinig interesse in mobiele televisie

Er is bijzonder weinig interesse in televisie voor mobiele telefoons. Dat blijkt uit een Nederlands marktonderzoek van TNS Nipo. Daarbij wordt opgemerkt dat er ook wel wat bezwaren op te sommen zijn tegen televisie op het gsm-toestel. Maar het bedrijfsleven heeft wel groot vertrouwen in de toekomst van het medium, dat hen grote voordelen kan opleveren.

Uit het onderzoek van TNS Nipo bleek dat nemand van de ondervraagden behoefte had aan televisie op hun gsm-toestel. "Daarvoor zijn verscheidene redenen voor aan het voeren," stipt het NRC Handelsblad aan. "In de eerste plaats werkt de technologie nog niet naar behoren. Bovendien wordt het een dure dienst, terwijl de kijker genoeg alternatieven heeft."

Toch zien adverteerders in de toepassingen grote mogelijkheden en lijkt de komst van mobiele televisie onafwendbaar. "Dit komt omdat drie grote bedrijfssectoren er belang bij hebben," aldus de Nederlandse krant. "Dat geldt zeker voor de gsm-fabrikanten en telecombedrijven. Bewegende beelden zorgen voor veel dataverkeer en dus voor veel nieuwe omzet."

Ook de televisiesector heeft belang bij de verdere ontplooiing van het nieuwe medium. "Grote tv-zenders zullen in de toekomst dankzij mobiele televisie perfect kunnen weten wie er naar hun programma`s kijkt," wordt er opgemerkt. Maar ook de grote adverteerders hebben volgens de onderzoekers belang bij mobiele televisie. "Het product biedt immers de mogelijkheid op een persoonlijke communicatie met de klant," voeren ze aan.

Het NRC Handelsblad voert daarbij aan dat het vertrouwen van de betrokken sectoren in mobiele televisie bijzonder groot is. "Zij zijn ervan overtuigd dat wanneer het product er eenmaal is, consumenten het op grote schaal zullen gebruiken," aldus nog de Nederlandse krant.

14:25 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tns nipo, mobiele televisie, gsm |  Facebook |