30-11-06

Satellietbedrijven hebben verjonging nodig

Ruimtevaartbedrijven hebben dringend nood aan jonge technici voor hun satellietprojecten. Dat zegt Tania Burchell, woordvoerster van het Britse National Space Centre. Maar nog meer is de nood aan ontwerpers die de grenzen van de huidige satellietbouw kunnen aftasten en verleggen, zoals het gewicht en de afmetingen en de temperaturen die de apparatuur kan verdragen.

Lees verder

17:00 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Internet heeft geen invloed op studieresultaat

Hoewel één of vijf Amerikaanse ouders van oordeel is dat hun kinderen teveel tijd besteden aan het internet, zijn ze van mening dat die online activiteiten geen enkele invloed hebben op de studieprestaties van hun kroost. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Southern California. Amerikaanse ouders vinden trouwens veel meer dat hun kinderen teveel televisie kijken.

In 2000 was 11 procent van de Amerikaanse ouders van mening dat hun kinderen teveel tijd online doorbrengen. Dat is nu opgelopen tot 21 procent, maar nog ver verwijderd van de 49 procent die van oordeel zijn dat hun kroost teveel televisie kijken. Daarnaast zegt 47 procent van de ouders een internetverbod te gebruiken als strafmaatregel. Bij televisie ligt dat op 57 procent.

Ongeveer 80 procent van de Amerikaanse kinderen voerde aan dat het internet belangrijk is voor hun schoolwerk. Opmerkelijk is echter dat ruim 75 procent van de ouders van mening is dat de studieprestaties van hun kinderen noch een positieve, noch een negatieve invloed hebben ondergaan sinds ze toegang hebben gekregen tot het internet.

Uit het onderzoek bleek ook dat 22 procent van de Amerikanen op dit ogenblik niet op het internet is aangesloten. Meer dan een kwart daarvan zijn voormalige gebruikers die afgehaakt hebben, meestal omdat ze van job veranderen of omdat hun computer het heeft laten afweten. Ontevredenheid met het internet wordt bijna nooit als reden gebruikt. Wel heeft meer dan de helft geen intentie om terug op het internet te gaan.

16:29 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, onderwijs |  Facebook |

Automatische telefoonkeuze is grote ergernis

Dertig procent van de klanten die bij een bedrijf weggaan wegens een slechte ervaring, willen nooit meer terugkomen. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van RightNow Technologies. Door een slechte klantenservice blijken bedrijven dan ook vele miljoenen euro omzet kwijt te raken, terwijl ze tegelijkertijd ook grote sommen uitgeven om nieuwe klanten te werven.

"Veel bedrijven werven nieuwe klanten met marketing en sales, maar ze verliezen er ook veel door slechte loyaliteitsprogramma's die klanten moet bijhouden," benadrukt het magazine Sales Online. Volgens het onderzoek van RightNow verliezen bedrijven daardoor structureel honderden miljoenen euro per jaar aan omzet.

Een goede klantervaring blijkt voor vele consumenten een belangrijke reden te zijn om loyaal te blijven aan een bedrijf. RightNow kwam tot de vaststelling dat 82 procent van de ondervraagden een goede klantenservice erg belangrijk vindt om zaken te blijven doen met een bedrijf. Een goede prijs haalt 75 procent, waaruit blijkt dat de Nederlandse consument de kwaliteit prioriteit geeft boven de prijs.

De consument blijkt zich het meest te ergeren aan de telefonische keuzemenu's waarin men geen meter verder komt. Dat is voor 87 procent van de ondervraagden de belangrijkste bron van ergernis. Even hard storen ze zich aan irrelevante of onjuiste informatie, gevolgd door de lange wachttijden bij de klantenservice (86 procent).

Een slechte klantenservice blijkt echt zwaar op de maag te liggen bij de consument. Zo zou bijna veertig procent liever het huis schoonmaken dan met een slechte klantenservice geconfronteerd te worden. Bijna twintig procent gaat nog liever naar de tandarts.

13:33 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: klantentrouw, human resources |  Facebook |

Ook Oostenrijkse banken hebben nazi-verleden

Ook Oostenrijkse banken zijn niet vrij van een nazi-verleden. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Austria Creditanstalt, die daarmee klaarheid wou scheppen over haar eigen oorlogsverleden. De Creditanstalt-Bankverein, de voorloper van Austria Creditanstalt, was tijdens de tweede wereldoorlog de grootste geldverstrekken van Oostenrijk.

Het onderzoek bracht aan het licht dat de Oostenrijkse banken tijdens de tweede wereldoorlog vooral actief waren in het Balkan-gebied en Midden- en Oost-Europa. Ze volgden daarbij het Duitse leger en namen in de bezette gebieden bedrijven over. Ook financierden ze wapenfabrikanten en verleenden ze bankdiensten aan een aantal concentratiekampen.

De onderzoekers stellen dat de Oostenrijkse banken vooral actief waren in regio's die tijdens de eerste wereldoorlog tot het Habsburgse rijk behoorden. De banken beschouwden deze gebieden volgens het rapport als hun exclusief werkterrein. "Ze waren er altijd al actief geweest en vonden dan ook dat ze daar opnieuw aan de slag moesten gaan," aldus de onderzoekers.

13:09 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bank, tweede wereldoorlog, nazi |  Facebook |

Amerikaanse e-commerce groeit met een kwart

De Amerikaanse e-commerce groei met een kwart tegenover vorig jaar. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau Comscore naar aanleiding van het koopgedrag op Cyber Monday eerder deze week, de eerste online kerstwinkeldag in de Verenigde Staten. Op die dag werden in de Verenigde Staten voor 608 miljoen dollar bestellingen geplaatst bij internetwinkels.

Dat cijfer is een absoluut record. Volgens Comscore werden er nog nooit op één dag zoveel online bestellingen genoteerd. De orders lagen een kwart hoger dan het jaar voordien. Bovendien bleek tijdens de maand november tot Cyber Monday voor 9,5 miljard dollar te zijn omgezet in Amerikaanse internetwinkels. Ook dat is een stijging met nagenoeg een kwart tegenover dezelfde periode vorig jaar.

In de eerste tien maanden van dit jaar vertegenwoordigde de online retail in de Verenigde Staten een bedrag van 77,5 miljoen dollar. Ook hier komt weer de constante groei van bijna een kwart naar voor tegenover de eerste tien maanden van het jaar voordien.

12:57 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cyber monday, e-commerce |  Facebook |

Agressieve games stimuleren emotionele opwinding

Gewelddadige computergames beïnvloeden de hersenactiviteit van jongeren. Dat moet blijken uit een onderzoek van School of Medicine van de University of Indiana. De wetenschappers stelden bij jongeren die dergelijke games spelen een verhoogde activiteit vast in het hersengedeelte waar de emotionele opwinding gesitueerd is.

Bij proefpersonen die geweddadige computergames speelden, werd een grotere emotionele opwinding gemeten, maar tegelijkertijd ook minder concentratie, controle en planning. "Bij spelers die een vredelievender spel voorgeschoteld kregen, werd juist een groter concentratievermogen en minder emotionele opwinding vastgesteld," aldus de onderzoekers.

Volgens de onderzoekers is het de allereerste keer dat willekeurige proefpersonen zijn onderzocht. De deelnemers werden immers willekeurig ingedeeld bij de twee verschillende groepen. "De opgetekende verschillen moeten dan ook toegewezen worden aan het feit welk spel de proefpersonen voorgeschoteld kregen," aldus nog de onderzoekers.

12:47 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: games, agressie |  Facebook |

Consument werkt met vijf gezinnen

De consument benadert producten met zijn vijf zintuigen. Dat zegt Desiree Struijk, directeur van het bureau Senta, gespecialiseerd in zintuiglijk advies en onderzoek naar consumentenperceptie. Marketeers moeten zich volgens haar van dit gegeven goed bewust zijn en met hun projecten zoveel mogelijk alle zintuigen proberen te benaderen.

Door verkeerde keuzes te maken, kan een productintroductie volgens Struijk compleet de mist ingaan. Ze verwijst daarbij onder meer naar een drank met een mooie en kleur en een lekkere smaak, maar met een verpakking in een verkeerde kleur. Die verkeerde kleur geeft volgens haar aan de consument juist niet de indruk dat het product keer smaakt en het dus moeilijk zal hebben om met succes op de markt te komen.

"Wetenschappelijk is volgens Struijk aangetoond dat de hersenen niet voor elk zintuig een apart beloningssysteem hebben," aldus het magazine Verpakkingsmanagement. "Het gaat volgens haar dus om de interactie van alle zintuigen tegelijk. Als het totaalbeeld klopt, wordt het meeste effect bereikt." Klantenpanels en het toesten van waarneming en beleving moeten daarbij de perceptie van de consument uittesten, zonder dat dit volgens Struijk noodzakelijk meer hoeft te kosten.

12:27 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: marketing |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia heeft verrassend een opening gemaakt naar haar concurrenten Lufthansa en Air France-KLM. De Madrileense zakenkrant Expansión bericht dat het het bedrijf op langere termijn een fusie met een van de beide maatschappijen niet langer uitsluit. Iberia voelt zich door haar huidige Britse partner British Airways verwaarloosd en kijkt nu daarom uit naar nieuwe bondgenoten. "We voelen ons niet aan British Airways gebonden," verklaart Enrique Dupuy de Lome, directeur financiën en strategische aangelegenheden bij Iberia, in de krant. "We staan open voor andere bondgenootschappen.'' Iberia behaalde in 2005 een winst van 395,8 miljoen euro. Eind vorig jaar stelde de maatschappij een strategisch plan 2005-2008 voor, waarin een personeelsinkrimping van 9 procent of 2.164 arbeidsplaatsen is voorzien.

De Nasa heeft groen licht gegeven voor de lancering van het ruimteveer Discovery op 7 december. De missie dient om verder te werken aan de constructie van het Internationaal Ruimtestation ISS. Als de omstandigheden goed zijn, zal de Discovery gelanceerd worden vanaf het Ruimtecentrum Kennedy, met zeven astronauten aan boord. Het gaat om de derde en laatste lancering van een ruimteveer in 2006 en om de vierde vlucht sinds het dodelijke ongeval met de shuttle Colombia in 2003. De Nasa moet nog veertien vluchten naar het ISS uitvoeren voor 2010, het jaar waarin de shuttle verdwijnt.

Het gerecht in Düsseldorf heeft de aanklacht tegen de zes beklaagden in het proces Mannesmann begraven. De zes, onder wie Deutsche Bank-topman Josef Ackermann, kwamen overeen samen 5,8 miljoen euro minnelijke schikking te betalen. Hiermee komt een einde aan zowat het grootste bedrijfsschandaal in Duitsland sinds de tweede wereldoorlog. Vorige week maakte het parket al bekend dat het akkoord ging met het voorstel van de verdediging om de vervolging te beëindigen en in ruil een som van 5,8 miljoen euro te betalen. In de zaak stonden zes leden van de raad van toezicht van het Duitse gsm-bedrijf Mannesmann terecht. Zij keurden bij de vijandige overname van Mannesmann door het Britse Vodafone in 2000 premies van 57 miljoen euro goed die waren bestemd voor de toplui van Mannesmann.

De Zwitserse groep Centertainment doet een overnamebod op Euro Disney, de uitbater van Disneyland Resort Parijs. Centertainment, dat is gevestigd in de stad Zug, zou gesteund worden door een Amerikaanse investeringsgroep. Euro Disney, dat noteert in Parijs, wordt gewaardeerd op ongeveer 273 miljoen euro. De hoofdaandeelhouders zijn de Amerikaanse mediagroep Walt Disney en de Saudische prins Al-Waleed bin Talal. Euro Disney realiseerde in het voorbije boekjaar een groepsverlies van 73,1 miljoen euro, vergeleken met een verlies 43,7 miljoen euro over het boekjaar voordien. Euro Disney heeft geen winst meer gemaakt sinds het in 2002 ongeveer 610 miljoen euro investeerde in een tweede amusementspark in Parijs. Volgend jaar viert Disneyland Resort Parijs zijn vijftiende verjaardag en wil dat vieren met verscheidene nieuwe attracties.

De Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair heeft haar belang in land- en sectorgenoot Aer Lingus verhoogd tot meer dan een kwart. Dat heeft de topman van Aer Lingus bevestigd. Ryanair probeert een meerderheid van de aandelen van Aer Lingus in handen te krijgen. Ryanair betaalde 88 miljoen euro om haar belang te verhogen van 19,2 procent tot 26,2 procent. Ryanair lanceerde vorige maand een overnamebod van 1,48 miljard euro op Aer Lingus, maar deze laatste verzet zich. Het bod werd al afgewezen door de Ierse regering en een aantal werknemers-aandeelhouders, die samen bijna 40 procent van de aandelen bezitten. Ook de Ierse miljardair Denis O'Brien, die 2,1 procent bezit, ziet Aer Lingus liever onafhankelijk blijven.

De EU-Commissie heeft een geldboete van 519 miljoen euro opgelegd aan vijf bedrijven actief in synthetisch rubber. Eni, Bayer, Shell, Dow, Unipetrol en Trade-Stomil hadden tussen 1996 en 2002 prijsafspraken gemaakt en klanten verdeeld. Bayer gaf de kartelvorming toe en moet zijn boete van 204 miljoen euro niet betalen. De boete van Shell werd verhoogd tot 160 miljoen euro wegens eerdere inbreuken tegen de kartelwetgeving. Het gaat om de grootste boete die de EU-Commissie ooit oplegde na die van 790,5 miljoen euro voor het vitaminekartel, waarin vooral BASF en Roche betrokken waren.

De Franse regering trekt ruim 400 miljoen euro uit om de nationale automobielindustrie te ondersteunen. Premier Dominique de Villepin zei dat tijdens een bezoek aan de producent van auto-onderdelen Valéo in de Parijse voorstad Bobigny. De bekendmaking van de steunmaatregelen viel samen met de publicatie van een parlementair onderzoeksrapport naar de manieren waarop Frankrijk de verplaatsing van productiearbeid naar lagelonenlanden kan voorkomen. In dat licht past ook de staatssteun aan de automobielindustrie. De komende drie jaar trekt Parijs 150 miljoen euro uit voor her- en bijscholing van ongeveer 20.000 werknemers in de automobielindustrie. Verder wordt het budget voor steun aan onderzoek en ontwikkeling meer dan verdubbeld van 120 miljoen euro dit jaar tot 250 miljoen euro in 2007. Verder worden de fiscale maatregelen om te investeren in onderzoek en ontwikkeling in de automobielindustrie uitgebreid. Tot slot wil De Villepin de betalingstermijnen in de auto-industrie fors verkorten.

Nokia houdt vast aan de doelstelling om op lange termijn 40 procent van de wereldmarkt voor mobiele telefoons in handen te hebben. Dat heeft Olli-Pekka Kallasvuo, de algemeen directeur van het Finse concern, op de conferentie Nokia World in Amsterdam gezegd. In het derde kwartaal van dit jaar kwamen de Finnen naar eigen zeggen wereldwijd aan 36 procent marktaandeel. Het concern verwacht ook dat de grens van drie miljard mobiele bellers al volgend jaar wordt overschreden, terwijl oorspronkelijk daarvoor 2008 was vooropgesteld. Volgens de Nokia-topman zullen er in 2010 vier miljard mobilofoongebruikers zijn.

De nieuwe Ecuadoraanse president Rafael Correa is van plan olie naar Venezuela te sturen om hem daar te laten raffineren. "Vanaf 16 januari sturen we olie naar Venezuela voor raffinage, want we hebben genoeg geld weggegooid," zei Correa. Ecuador is de vijfde olieproducent van Latijns-Amerika, maar het land kan slechts een erg beperkte hoeveelheid olie raffineren in eigen land. Daardoor kan het enkel ruwe olie verkopen en is het verplicht afgewerkte producten zoals benzine in te voeren. Dat Correa Venezuela uitkiest voor de raffinage, is geen verrassing. Correa is immers een goede vriend van de Venezolaanse president Hugo Chávez.

De Russische overheid is van plan om de website Allofmp3.com, die illegaal muziek zou aanbieden, op te doeken. De controversiele Russische website ligt al geruime tijd onder vuur. De muziekindustrie beschuldigt de site ervan goedkoop nummers te verkopen zonder toestemming van de artiesten. Allofmp3 zelf zegt echter binnen de grenzen van de wet te opereren. Rusland heeft nu met de Verenigde Staten afgesproken websites op te heffen die illegale muziek en films aanbieden, zoals Allofmp3. Deze afspraak maakt deel uit van een bilaterale overeenkomst tussen beide landen die de weg vrij maakt voor de Russische toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie.

Meer Nieuws

10:59 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-11-06

Shanghai wil financiele wereldmetropool worden

Het Chinese zakelijk centrum Shanghai wil op vijf jaar tijd een financieel centrum met een wereldwijde invloed worden. De stad staat de jongste tijd onder druk wegens een corruptieschandaal en de concurrentie van andere Chinese steden, maar heeft nu een vijf-jarenplan opgesteld om zich definitief tot een financiele hotspot te worden.

Het stadsbestuur van Shanghai wil onder meer dat zijn financiele instellingen hun portefeuilles tegen 2010 verdubbelen. Zij zouden dan een bedrag van 869 miljard dollar moeten beheren. Shanghai zou volgens het stadsbestuur daarbij één vierde van de Chinese financiele markt in handen moeten hebben. Het plan moet de zakelijke wereld en buitenlandse investeerders ervan overtuigen dat Shanghai het centrum zal blijven van de Chinese financiele wereld.

"Een dergelijke stap was nodig, want de reputatie van de stad had zwaar te lijden gehad van een groot corruptieschandaal," aldus het persbureau Reuters. "Zo werden de plaatselijke communistische partijleider Chen Liangyu en Zhang Rongkun, één van de rijkste mensen van China, gearresteerd omdat ze overheidsgelden zouden misbruikt hebben en gelden van de sociale verzekeringen hadden versluisd naar illegale leningen en investeringen."

"Bovendien liet de Chinese regering uitschijnen andere financiele centra te willen uitbouw om een groter evenwicht tegenover Shanghai te verwezenlijken," aldus nog het persbureau. "Shanghai wacht ongeduldig dat China de twee grootste economie van de wereld is geworden. Dat zou over vier jaar een feit moeten zijn. De stad hoopt op dat ogenblik uit te kunnen groeien tot een echt financieel wereldcentrum."

"Maar er is meer nodig dan hoge torens om een financieel centrum te worden," merkt Dong Tao, zegsman van Credit Suisse in Hong Kong, op. "Er moet op vele vlakken vorderingen gemaakt worden om dat doel te kunnen bereiken. Shanghai heeft potentieel, maar er moet nog een hele weg afgelegd worden, onder meer op het gebied van verantwoord ondernemen."

Bovendien is er volgens Tao nog de concurrentie met Hong Kong. In de eerste tien maanden van dit jaar werd op de geldmarkt in Hong Kong 49,6 miljard dollar gegenereerd, terwijl Shanghai tijdens diezelfde periode aan een bedrag van 8,5 miljard dollar kwam. "De kloof tussen Hong Kong en Shanghai lijkt eerder te vergroten dan te verkleinen," aldus nog Tao.

18:42 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: shanghai, china, hong kong |  Facebook |

Microsoft-specialist wordt vijfde ruimtetoerist

Charles Simonyi wordt de vijfde toerist die een ruimtereis zal maken naar het International Space Station. Dat heeft Space Adventures, organisator van de toeristische ruimtereizen, bekend gemaakt. Simonyi is een softwarepionier die onder meer carrière maakte bij Microsoft en een enthousiast luchtvaartamateur is. Hij kan in maart volgend jaar met een Russische Soyoez meevliegen naar het ruimtestation.

De 58-jarige Charles Simonyi is Hongaar van geboorte, maar verliet op 17-jarige leeftijd zijn geboorteland om in de Verenigde Staten technologie en computerwetenschappen te studeren. Daarna werkte hij acht jaar lang bij Xerox, om in 1981 de overstap te maken naar Microsoft, waar hij een belangrijke rol speelde bij de ontwikkeling van Word en Excel. In 2002 verliet hij Microsoft om Intentional Software op te richten.

Simonyi betaalt Space Adventures ongeveer 20 tot 25 miljoen dollar voor een reis naar het International Space Station. Hij volgt op dit ogenblik een opleiding in het Russische opleidingscentrum Star City. Aan boord van het ruimtestation zal hij assisteren bij een aantal wetenschappelijke experimenten. Hij zal ook een blog onderhouden (www.charlesinspace.com) om het jongere en oudere publiek warm te maken voor de ruimtevaart.

Simonyi kreeg al vroeg de ruimtevaart-microbe te pakken. In zijn geboorteland won hij als 13-jarige een astronautenwedstrijd, waarbij hij een reis won naar Moskou voor een ontmoeting met Pavel Popovich, één van de allereerste Russische kosmonauten. Hij heeft ook meer dan 2.000 vlieguren met helicopters en vliegtuigen op zijn naam staan.

Charles Simonyi is niet de enige ruimtevaart-fanaat met Microsoft-wortels. Paul Allen, mede-oprichter van Microsoft en een persoonlijke vriend van de toekomstige ruimtetoerist, werkt aan de ontwikkeling van een ruimteschip voor de private sector. Simonyi wordt de vijfde ruimtetoerist uit de geschiedenis. Hij werd voorgegaan door Dennis Tito (28 april 2001 tot 6 mei 2001), Mark Shuttleworth (25 april 2002 tot 5 mei 2002), Gregory Olsen (1 oktober 2005 tot 11 oktober 2005) en Anousheh Ansari (18 september 2006 tot 29 september 2006).

Tabaksproducenten betalen Saoudische gezondheidskosten

De regering van Saoudi-Arabie wil de tabaksbedrijven over de hele wereld vervolgen, tenzij ze de totale kosten dragen van de behandeling van patienten die lijden aan ziektes die verband houden met roken. Het ministerie van gezondheid zegt al een aanbod voor een minnelijke schikking van de tabaksproducenten verworpen te hebben.

Saoudi-Arabie heeft niet bekend gemaakt hoeveel financiele compensaties het land wil voor de behandeling van rokende patienten. Volgens een aantal bronnen besteedt de Saoudische bevolking jaarlijks ruim 1,3 miljard dollar aan tabak en andere rookwaren, maar het koninkrijk probeert het rookgedrag van zijn onderdanen steeds meer te beperken.

Een koninklijke decreet heeft inmiddels een rookverbod ingevoerd in alle openbare gebouwen en is er ook een verbod op sigarettenreclame in de media en op televisie. Volgens de Wereld Gezondheids Organisatie is één op tien Saoudi's roker, maar andere bronnen maken gewag van ongeveer één op drie. "Volgens de Anti-Smoking Society sterven elk jaar 22.000 Saoudi's aan het gevolgen van roken," aldus het persbureau Reuters.

Volgens de Arabische minister van gezondheid Hamad al-Manie moeten de tabaksbedrijven de patienten schadeloos stellen en ook de Saoudische overheid vergoeden voor de kosten van de behandeling. "Anders worden de rechtszaken doorgezet," benadrukte hij.

16:58 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: saoudi-arabie, tabak, roken |  Facebook |

Sportbonden ageren tegen gratis online wedstrijden

Een aantal sportorganisaties zoals de Engelse Premier League, de Uefa en Cricket Australia ondernemen stappen om illegale uitzendingen van hun wedstrijden op het internet te verbieden. Dat meldt de Britse omroep BBC. De gratis kanalen komen meestal van Chinese sportsites. Ze werken daarbij volgens een p2p-systeem en kunnen overal in de wereld gratis worden bekeken.

"Bijna alle wedstrijden van de Engelse Premier League zijn op het internet gratis en live te volgen," stipt de BBC aan. "Dat geldt ook voor andere voetbalcompetities en andere sporten." Om die praktijken te stoppen hebben een aantal sportorganisaties het bedrijf NetResult ingeschakeld om op het internet te speuren naar niet-geautoriseerde sportverslaggeving."

Een aantal websites bieden rechtstreekse links aan tot elke wedstrijden en vragen van de gebruiker alleen een gratis p2p-programma te downloaden. "We boeken goede successen bij het blokkeren van uitzendingen vanop Chinese websites, maar het blijft een doorlopende uitdaging," aldus een woordvoerder van NetResult tegen de Britse omroep. "Het is een strijd van lange duur."

Wanneer een website wordt geblokkeerd, duiken er volgens NetResult de volgende dag tien nieuwe op om het aanbod over te nemen. Vele voetbalwedstrijden uit de Engelse eerste klasse worden niet op televisie getoond omdat dit het stadionbezoek zou kunnen doen afnemen. "Maar die wedstrijden zijn meestal wel beschikbaar op p2p-diensten," stipt NetResult nog aan.

Een aantal betrapte websites kon inmiddels al worden geblokkeerd wegens overtreding op de intellectuele eigendomsrechten. Op dit ogenblik zijn er nog geen live wedstrijden van de Engelse eerste klasse legaal online beschikbaar, maar vanaf volgend seizoen hebben Sky en Setanta Sports tot 2010 het recht om de wedstrijden online rechtstreeks uit te zenden.

16:41 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sport, internet |  Facebook |

Pulitzer Price besteedt ook aandacht aan Web 2.0

De beroemde Pulitzer Prize wordt voortaan ook opengesteld voor toepassingen van Web 2.0. In de toekomst zullen kranten ook online materiaal zoals databanken, interactive elementen, weblogs en streaming video kunnen indienen voor de journalistieke prijzen. Uitzondering zijn de fotografie-categorieen, waar nog altijd uitsluitend vaste beelden (stills) worden toegelaten.

"Met deze beslissing wil Pulitzer inspelen op de snelle veranderingen in de mediawereld, waarbij kranten steeds meer aandacht gaan besteden aan de online journalistiek," aldus een woordvoerder van de organisatie tegen het magazine DotJournalism. "Daarbij kan de krant zowel een individueel online element inbrengen of een logisch totaalconcept indienen."

Vorig jaar liet de Pulitzer Prize ook al een beperkte online content toe, maar dat bleef nog wel beperkt tot geschreven verhalen of foto's. Alleen in de categorie public service mochten andere online toepassingen ingediend worden. In totaal keert het Pulitzer-comité veertien prijzen uit. Daarvan is locale berichtgeving er voor het eerst bij.

De nieuwe regelingen gelden voor materiaal dat dit jaar werd gepubliceerd en dat wordt ingediend voor de prijzen van volgend jaar.

13:11 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: pulitzer price, web 2 0 |  Facebook |

Internet bestudeert wereldpolitiek

De online uitgever Washingtonpost-Newsweek Interactive (WPNI) heeft de Global Power Barometer (GPB) gelanceerd. Dat is een instrument dat meet welke landen, ideologieen of bewegingen de meeste macht uitstralen, gebaseerd op het succes dat ze hebben bij het beinvloeden van wereldwijde opinies en evenementen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van duizenden bronnen uit de media, academische wereld, overheden en organisaties.

De Global Power Barometer, te vinden op PostGlobal, stelt een indicatie te kunnen geven van de meest machtige landen en ideologieen, zonder zich uit te spreken over de waarden en politiek die ze hanteren. "Daardoor kunnen we aangeven wat er in de wereld rond ons leeft," stipt David Ignatius, samen met Fareed Zakaria van Newsweek moderator van PostGlobal en columnist bij The Washington Post. "De GPB geeft een dagelijks zicht op wat de wereld op dat ogenblik zegt en denkt."

"De hele wereld is verbonden via het internet en de macht ligt daardoor niet langer uitsluitend in handen van de grootste militaire of economische machten," aldus Caroline Little, directeur van Washingtonpost-Newsweek Interactive. "Allerlei groepen hebben geleerd om hun macht te maximaliseren door allianties te creeren en gebruik te maken van het internet. Wij hopen dat de GPB in combinatie met de opinies en analyses van PostGlobal, het geinformeerde debat kan stimuleren."

11:41 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: postglobal, internet, politiek |  Facebook |

Reader's Digest sluit tijdperk af

De beroemde mediagroep Reader's Digest wordt verkocht aan de Amerikaanse investeringsgroep Ripplewood Holdings. Daarmee zou een bedrag gemoeid zijn van 2,4 miljard dollar. Daardoor komt er een einde aan een tijdperk, want zestien jaar lang was Reader's Digest een beursgenoteerd bedrijf. De jongste jaren had het bedrijf het steeds moeilijker met de online concurrentie.

De raad van bestuur van Reader's Digest heeft de overname door Ripplewood Holdings goedgekeurd en heeft ook aan de algemene aandeelhoudersvergadering voorgesteld in te stemmen met de overname. Reader's Digest publiceert meer dan twintig magazines in meer dan zestig landen en heeft ook een aantal online activiteiten. Daarnaast verkoopt het bedrijf ook boeken, muziek, video en audioboeken.

DeWitt Wallace en zijn vrouw Lila Wallace publiceerden op 5 februari 1922 de eerste uitgave van Reader's Digest. Ze verdeelden hun tijdschrift per post. In 1929 verscheen de uitgave voor het eerst in de krantenwinkels en in 1935 steeg de oplage voor de eerste keer boven één miljoen. In augustus vorig jaar vierde het concern zijn duizendste Amerikaanse uitgave.

Ripplewood werd opgericht in 1995 en heeft inmiddels drie miljard dollar geinvesteerd in de Verenigde Staten, Azie, Europa en het Midden-Oosten. De groep omvat onder meer ook WRC Media, uitgever van verscheidene uitgaves, zoals The World Alamac for Kids en The World Almanac and Book of Facts. Ook Time Life werkt onder de paraplu van Ripplewood.

De nieuwe eigenaar zegt de merken, content, distributie en klantentrouw van Reader's Digest te willen verbeteren. Verwacht wordt dat de transactie tijdens het eerste kwartaal van dit jaar afgerond zal kunnen worden. Reader's Digest kreeg het de voorbije jaren door de concurrentie van de online boekensector, zoals Amazon.com, steeds moeilijker. De verkoop van zijn flagship-tijdschrift daalde sinds het begin van dit decennium met 2,6 miljoen eenheden tot ongeveer 10 miljoen exemplaren.

10:57 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: readers digest |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Meer dan 24 procent van alle muziek die online wordt verkocht, komt op de harde schijven van 45-plussers terecht. Dat zegt een studie van de Recording Industry Association of America, een organisatie die de vier belangrijkste platenmaatschappijen in de wereld (Universal, Sony, Warner en EMI) overkoepelt. Het cijfer reflecteert ook de verhoudingen in de algemene muziekverkopen: consumenten die ouder zijn dan 45 jaar, zijn goed voor 25 procent van de totale muziekverkoop van de vier majors. Tien jaar geleden waren consumenten boven de 45 jaar nog maar goed voor 15 procent van de totale muziekverkopen.

In het centrum van Stockholm opent in 2008 een museum gewijd aan de popgroep ABBA. Dat is dinsdag bekendgemaakt. In het interactieve museum zullen kleding en instrumenten van de ABBA-bandleden te zien zijn, handgeschreven songteksten en allerlei prijzen en onderscheidingen die de Zweedse band in de wacht heeft gesleept. Ook kunnen bezoekers in een studio hun eigen ABBA-lied opnemen. Het duurde volgens de initiatiefnemers bijna twee jaar om de vier ABBA-leden - Benny Andersson, Bjorn Ulvaeus, Agnetha Faltskg en Anni-Frid Reuss - ervan te overtuigen dat een museum werkelijk een goed idee was. De bandleden doneren allerlei spullen aan het museum, maar zijn er verder niet bij betrokken. De burgemeester van Stockholm, Kristina Axen Olin, verwacht een half miljoen bezoekers per jaar.

Airbus gaat de helft van de werkzaamheden aan de rompdelen van het nieuwe langeafstandsvliegtuig A350 uitbesteden. Het concern hoopt daarmee de ontwikkelingskosten met 1,8 miljard euro te kunnen drukken. Dat heeft Airbus-topman Louis Gallois gezegd. Airbus verkeert in een crisis door de aanhoudende problemen met de productie van de superjumbo A380. Daardoor heeft de levering van de A380 al twee jaar vertraging opgelopen. Als gevolg van deze problemen wil de Europese vliegtuigbouwer drastisch in de kosten gaan snijden. Airbus-moederconcern EADS heeft nog niet het groene licht gegeven voor de ontwikkeling van de A350. Er zouden nog meningsverschillen bestaan bij de aandeelhouders van EADS over de financiering van het naar schatting 10 miljard euro kostende A350-project.

De internationale ontwikkelingsbanken zouden de voorwaarden waaronder ze leningen verstrekken aan Afrika tegen het licht moeten houden. Dat is nodig omdat ze in toenemende mate concurrentie ondervinden van China, dat ook geld uitleent maar daarbij veel soepeler te werk gaat. Dat heeft de president van Europese Investeringsbank (EIB), Philippe Maystadt, gezegd. China is in toenemende mate actief in Afrika, waar het hulp geeft en kredieten verstrekt in ruil voor toegang tot grondstoffen als metalen en olie. Op die manier kan het land de snelle groei van zijn economie handhaven. China zelf heeft onvoldoende hulpbronnen om door te groeien, zeker in het huidige tempo. De ontwikkelingsbanken zoals de Wereldbank hechten grote waarde aan de voorwaarden waaronder ze zelf leningen verstrekken. Het gaat daarbij onder meer om naleving van mensenrechten en het tegengaan van milieuvervuiling. Op dat vlak neemt China het echter een stuk minder nauw. China heeft door zijn handelwijze verscheidene projecten in Afrika en Azië kunnen beginnen waar de EIB ook graag in was gestapt, zegt Maystadt.

Het Zwitserse leger, dat in 1798 voor het laatst heeft gevochten, stelt zich beschikbaar voor het bedrijfsleven. Managers kunnen nu op een vierdaagse cursus, waar ze leren problemen op een militaire manier op te lossen. Voor ongeveer 1.000 euro krijgen managers bij het Zwitserse leger een training in besluitvaardigheid en leidinggeven. Dat is volgens generaal-majoor Ulrich Zwygart goedkoper dan naar Harvard gaan. "Wat je hier leert over besluitvaardigheid en strategie, is ook relevant in overnamesituaties," voegt hij daar aan toe. Het programma heeft veel weg van een survival. De deelnemers verblijven bij het meer van Luzern in een militaire bunker, die is uitgekozen vanwege het gebrek aan ontvangst voor mobiele telefoons. Ze ontvangen pas op de plek zelf de informatie waarmee ze een historische case moeten oplossen. De deelnemers krijgen de opdracht het probleem in vijf stappen op te lossen. Iedere keer als ze denken een oplossing te hebben voegt de cursusleider nieuwe informatie toe, die de zaak weer compliceert. De deelnemers zijn hooggeplaatste leidinggevenden van grote bedrijven als verzekeraar Swiss Life en zakenbank UBS.

Volkswagen investeert 530 miljoen dollar in een nieuw te bouwen fabriek in India. Volgens de Duitse ambassade in New Delhi zal de grootste autofabrikant van Europa woensdag een overeenkomst tekenen met de staat Maharashtra. Uit de nieuwe fabriek moeten vanaf medio 2009 kleinere personenwagens rollen. In de Indiase autobranche gaat jaarlijks meer dan 7 miljard dollar om. Momenteel wordt de markt gedomineerd door compacte auto's. Aziatische fabrikanten als Suzuki en Hyundai zijn vooralsnog de baas over langzaam oprukkende westerse autobouwers zoals Renault en nu ook Volkswagen. Analisten verwachten dat Aziatische autobouwers dominant blijven op het gebied van compacte personenauto's. Westerse producenten zullen volgens hen de hogere segmenten gaan bedienen. Grotere en duurdere auto's vinden in India wel in toenemende mate aftrek nu de economische groei voor meer welvaart zorgt.

De Nederlandse zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen is wederom veroordeeld voor fraude. Kort voor het faillissement liet hij zijn bedrijf SP Aerospace 6,8 miljoen euro voor onderdelen van tanks en houwitsers betalen aan RDM, dat ook eigendom was van de ondernemer. Volgens een rechtbank in Den Bosch heeft Van den Nieuwenhuyzen daardoor de schuldeisers van SP Aerospace benadeeld. Hij moet de curator 6,8 miljoen euro plus wettelijke rente betalen, aldus de onlangs gedane uitspraak van de rechtbank. SP Aerospace kocht nieuwe en gebruikte onderdelen van Leopard-tanks en M-109-houwitsers van RDM. Daar had RDM zelf 1,6 miljoen euro voor betaald. Na de ondergang van SP Aerospace bleken de gekochte onderdelen nauwelijks iets waard te zijn.

Vrouwelijke werknemers rijden veiliger dan mannelijke. Dat blijkt uit onderzoek in Groot Brittannië. Mannen overtreden vaker de maximumsnelheid of de toegestane hoeveelheid alcohol. Het Britse adviesbureau Croner ondervroeg mannen en vrouwen naar hun rijgedrag wanneer ze voor hun werk onderweg zijn. Van de mannen geeft 55 procent toe zich niet altijd aan de toegestane snelheid te houden wanneer ze voor de baas onderweg zijn. Bij vrouwen geldt dit voor 38 procent. Een op de tien mannen kruipt met te veel drank op achter het stuur. Ook hierin geven vrouwen aan zich verantwoordelijker te gedragen: een op de honderd vrouwen maakt zich hier schuldig aan. Volgens veiligheidsmanager Nasa Farooq van Croner is bij 800 tot 1.000 van de jaarlijkse 3.600 dodelijke ongelukken op Britse wegen sprake van werkverkeer.

Het Spaanse FC Barcelona is het sterkste merk in het Europese voetbal. De Catalaanse club verdrong Manchester United van de toppositie in de lijst van het Engelse agentschap Global Sponsors. Na Barcelona en Manchester volgen Real Madrid, Chelsea en AC Milan. De top tien wordt aangevuld door Bayern München, Arsenal, Liverpool, Inter Milaan en Lyon. Engeland telt vier teams in de ranking, Spanje en Italië twee, Duitsland en Frankrijk elk één. "De internationale uitstraling van Barcelona wordt in grote mate mee bepaald door spelers als de Braziliaan Ronaldinho en het charisma van coach Frank Rijkaard," zegt commercieel directeur Michael Stirling van Global Sponsors. Hij verdedigde ook de tweede plaats van Mancheser. "Gezien het gebrek aan succes en de brede negatieve publiciteit ten gevolge van de overname door de Amerikaan Malcolm Glazer, lijkt die positie niet logisch," gaf hij toe. "Onze contactpersonen beklemtonen echter hoe moeilijk het is een merk uit te bouwen en benadrukken dat Manchester serieus op de goede weg was voor de overname."

Het Spaanse elektriciteitsbedrijf Iberdrola koopt Scottish Power voor 17,2 miljard euro. De fusiegroep, met een capaciteit van 36.000 megawatt (MW) en een beurskapitalisatie van 46,4 miljard euro, wordt het nummer drie in Europa na het Franse EDF en het Duitse E.ON. In hernieuwbare energie wordt de groep wereldwijd het nummer één, met een capaciteit van 6.000 megawatt. De fusie creëert veel geografische synergie. Iberdrola staat sterk in Spanje en Zuid-Amerika en Scottish Power in Europa en de Verenigde Staten. Iberdrola biedt een deel cash en een deel in aandelen. De Britten krijgen zo 21,4 procent van de fusiegroep in handen.

Meer Nieuws

10:34 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-11-06

Canada wordt diamantmetropool

Canada wordt het beloofde land voor de diamantproducenten. Dat heeft Jim Gowans, hoofd van De Beers Canada, gezegd. De Canadese diamantontginning is amper tien jaar oud, maar heeft zich nu al opgewerkt tot de derde grootste producent van de wereld. Bovendien heeft de Canadese ondergrond volgens Gowans nog gigantische diamantreserves.

Lees verder

19:10 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, de beers, diamant |  Facebook |

Recordhoogte buitenlandse investeringen Vietnam

De buitenlandse investeringen in Vietnam zijn goed op weg om dit jaar een absoluut record te realiseren. Dat benadrukte Nguyen Thuy Huong, een woordvoerder van het Vietnamese ministerie van planning en investeringen. Tot nu toe liggen de buitenlandse investeringen op 8,27 miljard dollar, bijna vijftig procent hoger dan vorig jaar.

De groei van de buitenlandse investeringen wordt onder meer gedragen door grote projecten, zoals de chipfabriek van Intel in Ho Chi Minh City, waarbij een bedrag van één miljard dollar was gemoeid. Vietnam zal volgend jaar toetreden tot de World Trade Organisation en heeft in dat kader zijn economie ook meer opengezet voor het buitenland.

Nguyen Thuy Huong geeft tegenover het persbureau Associated Press toe dat het investeringsbedrag hoger ligt dan oorspronkelijk was ingeschat. Voor het hele jaar was een bedrag van 6,5 miljard dollar vooropgesteld. Vietnam begon op het einde van de jaren tachtig af te wijken van zijn planeconomie. In 1996 werd een recordbedrag aan buitenlandse investeringen van 8,5 miljard dollar gerealiseerd.

Associated Press stelt dat Vietnam dat recordcijfer tegen het einde van dit jaar wellicht zal gebroken hebben. In totaal werden dit jaar al 734 projecten goedgekeurd voor een totaalbedrag van 6,15 miljard dollar. Bovendien wordt er nog eens 2,12 miljard dollar geinvesteerd in bestaande projecten. De Vietnamese economie kende vorig jaar een groei met 8,4 procent, na China de grootste groei van heel Azie.

18:41 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vietnam |  Facebook |

YouTube gaat nu ook mobiel

De videowebsite YouTube heeft een overeenkomst gesloten met Verizon Wireless om in de Verenigde Staten zijn diensten ook op mobiele toestellen aan te bieden. Dat meldt het magazine Telecoms.com. Daarbij zouden gebruikers ook de mogelijkheid krijgen om met hun gsm-toestellen niet alleen video's te bekijken, maar ook bewegende beelden te uploaden.

De nieuwe service zou in december gelanceerd worden. Daarbij worden via Verizon abonnementsgelden van drie dollar per dag of vijftien dollar per maand aangeboden. Eerder al richtte Verizon zich op diensten als text messaging en muziek en video om nieuwe inkomstenstromen te genereren. Het bedrijf hoopt dat de YouTube-content mobiel een even groot succes wordt als op het vaste internet.

De video's op YouTube worden elke dag door meer dan honderd miljoen bezoekers bekeken. Het bedrijf, dat eerder deze maand door Google werd overgenomen voor een bedrag van 1,76 miljard dollar, hoopt zijn activiteiten nu ook mobiel verder te kunnen ontplooien. In Groot-Brittannie heeft O2 een gelijkaardige dienst gelanceerd, waarbij gebruikers videoclips kunnen insturen en waarbij de meest populaire content een vergoeding krijgt.

18:08 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: youtube, verizon |  Facebook |

Investeren in Sint-Petersburg het veiligst

Moskou is weliswaar nog altijd de meest aantrekkelijke Russische regio om te investeren, maar toch is Sint-Petersburg voor investeerders aanzienlijk veiliger. Dat blijkt uit een onderzoek van het magazine Expert. Niet verwonderlijk wordt Tsjetsjenie beschouwd als de meest risicovolle Russische regio om zaken op te zetten.

Sint-Petesburg is volgens Expert van alle 80 Russische regio's de meest veilige om te investeren en is na Moskou ook het meest aantrekkelijk gebied voor investeerders. Met een elfde plaats wordt Moskou nog altijd als een relatief riskant gebied genoemd om zaken te doen.

Het hoeft geen verwondering te wekken dat het rumoerige en oorlogszuchtige Tsjetsjenie het minst veilige gebied is om te investeren. "Maar toch heeft het gebied een aantal mogelijkheden, waardoor het in het algemeen tot een 78ste plek is opgeklommen," aldus Expert.

Khanty-Mansiisk, de regio dat de helft van de Russische olie produceert en verantwoordelijk is voor een kwart van de Russische belastingsinkomsten, is de vierde meest aantrekkelijke regio voor investeerders. Maar op het gebied van veiligheid daalt de regio van een 18de naar een 31ste plaats.

16:03 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sint-petersburg, moskou, rusland |  Facebook |

Google bestrijden heeft geen zin

Het heeft voor de kranten geen zin om hun online auteursrechten op te eisen door naar de rechter te stappen. Dat zegt Robert Cauthorn, directeur van City Tools. Hij noemt dergelijke strategieen niet alleen uiterst naief, maar ook een contraproductief en een verlies van tijd. Ze moeten volgens Cauthorn integendeel positief inspelen op deze nieuwe wereld.

"Het bestrijden van Google is even dom als het gerechtelijk aanvechten van links," merkt Robert Cauthorn op in het online magazine DotJournalism. "Het hele internet is gebaseerd op links. Wie daar problemen mee heeft, doet er best aan zijn website te sluiten, want daarmee geeft men aan niet op het internet aanwezig te willen zijn. Dan mag men mensen ook niet toelaten om over krantenartikels te praten, want ook dat zou misschien wel eens ten koste kunnen gaan van de verkoop."

Kranten zouden er volgens Cauthorn veel beter aan doen om met andere uitgevers netwerken te creeren waar al die content op een slimme manier gecombineerd wordt, zodat de lezers daar terecht moeten zijn om van die unieke mix te kunnen genieten. "Maar blijkbaar hebben vele uitgevers nog altijd een panische angst voor samenwerking," oppert hij. "Men wil nog altijd zaken doen zoals dat de voorbije honderd jaar is gebeurd. maar dat is voltooid verleden tijd."

Met al die nieuwe en georganiseerde nieuwsnetwerken zouden de uitgevers volgens Cauthorn voldoende kritische massa kunnen genereren om met Google de strijd aan te gaan. "Google bombardeert zijn publiek immers met alle soorten berichten waar de individuele lezer geen boodschap aan heeft," meent hij. "Goed georganiseerde netwerken van kranten kunnen dat wel."

Daarbij denkt hij onder meer aan geografische samenwerking, maar ook aan thematische of redactionele specialisatie. "Elke krant wordt uniek, gebaseerd op zijn relaties en zijn netwerken," voert Cauthorn aan. "In plaats van alleen maar locale actualiteit en persberichten, kunnen zij vanuit hun netwerken en zelfs de burgerjournalistiek een rijke en brede content aanbieden."

De lezer wint daar volgens Cauthorn bijzonder veel bij, want de content die hij krijgt is veel vollediger en diverser. "Wanneer de lezer wint, zullen ook de adverteerders winnen," zegt hij. "En wanneer zowel de lezers als de adverteerders winnen, zullen ook de kranten winnen."

13:38 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: google |  Facebook |

Universiteit biedt toegang tot online Holocaust-archief

De Vrije Universiteit van Berlijn stelt een video-archief met duizenden interviews met Holocaust-overlevenden ter beschikking van studenten, docenten en onderzoekers. Het betreft een rechtstreekse online toegang tot de video-interviews die regisseur Steven Spielberg heeft gedaan na de opnames voor de film 'Schindler's List' uit 1993.

De film van Spielberg vertelt het leven van de Duitse industrieel Oskar Schindler, die in zijn fabrieken in Polen en Tsjechie tijdens de Nazi-bezetting 1.200 joden tewerk stelde. Op die manier slaagde hij erin om hen van de gaskamer te redden. Na de film verzmalede Spielberg 120.000 uur video-interviews met 52.000 Holocaust-overlevenden.

Dit laatste vormde een onderdeel van de 'Survivors of the Shoah Visual History Foundation', die door Spielberg in 1994 werd opgericht om de getuigenissen van de overlevenden te bewaren voor de volgende generaties. In totaal gaat het om de getuigenissen van mannen en vrouwen uit 57 landen en in 32 talen. Die databank berust nu bij de Universiteit van South-Californie en is volledig gedigitaliseerd.

Mobiele erotiek heeft zachter karakter

Erotische content op het internet zal tegen 2011 een waarde hebben van 3,3 miljard dollar. Dat blijkt uit een onderzoek van Juniper Research. Op dit ogenblik haalt de sector een omzet van 1,4 miljard dollar. De onderzoekers verwachten vooral een grote groei op de Europese markt, op de voet gevolgd door het Aziatische continent.

De volgende vijf jaar zal de erotische content volgens Juniper een totale omzet realiseren van 14,5 miljard dollar. Ongeveer 39 procent daarvan zou gegenereerd worden in Europa, gevolg door 33 procent uit Azie. "De vraag naar erotische content blijft nagenoeg constant," voeren de onderzoekers aan. Zij zijn daarbij ook groeimogelijkheiden door nieuwe technieken.

Vooral het mobiele kanaal is het nieuwste medium voor erotische content en dat zal volgens Juniper nog ondersteund worden door de verdere ontwikkeling van 3G-diensten. "Tegen 2011 zal meer dan zeventig procent van alle erotische online content bestaan uit videoproducten," merken de onderzoekers op. "Erotiek heeft zich met succes ontwikkeld in de bestaande media en dat zal wellicht ook lukken met het mobiele kanaal."

Daarbij stellen ze echter dat mobiele erotische content een ander karakter zal hebben dan het huidige aanbod. "Het zal vooral om amusement gaan, waarbij vooral het softere genre aan bod zal komen met mensen die eventjes ontspanning willen zoeken bij een pint bier of op een verloren moment onderweg," menen de onderzoekers. "Het zal veel minder gaan om hardcore."

10:00 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: erotiek, mobiel |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Shell en het Duitse Saint-Gobain beginnen samen een joint venture voor de productie van zonnepanelen. De samenwerking is goedgekeurd door de Europese Commissie. De nieuwe onderneming, dat de naam Avancis KG zal dragen, zal de nieuwe fabriek gaan bouwen. De productie zal naar alle waarschijnlijkheid in 2008 beginnen. De productiefaciliteit zal in eerste instantie een capaciteit hebben van 20 megawatt met de mogelijkheid tot een snelle uitbreiding. Als de fabriek klaar is en volledig draait, zullen de geproduceerde panelen een capaciteit hebben die gelijk staat aan een kolengestookte energiecentrale die jaarlijks 14.000 ton aan koolstofdioxide produceert.

Het Russische gasconcern Gazprom wil de gasprijs voor Europa volgend jaar met 15 procent verhogen. Concreet zou de prijs voor Russisch gas in Europa omhoog gaan van ongeveer 250 naar 293 dollar per 1000 kubieke meter. In Duitsland, dat een derde van zijn gas uit Rusland haalt, is verrast gereageerd. Importeur Ruhrgas wijst erop dat Moskou de olieprijs zou moeten volgen. Omdat die recentelijk is gedaald, ligt een daling van de gasprijs meer voor de hand. Volgens Russische media moeten ook diverse voormalige Sovjet-republieken rekening houden met een prijsverhoging. Zo moet Wit-Rusland vier keer zoveel voor gas uit Rusland gaan betalen. Begin dit jaar leidde een prijsverhoging tot een conflict tussen Oekraïne en Rusland. Moskou besloot de gaskraan dicht te draaien omdat Oekraïne niets van een prijsverhoging wilde weten. Daardoor kregen diverse Europese landen te maken met een verminderde gastoevoer.

Luchtvaartmaatschappij Air Berlin heeft in het derde kwartaal meer omzet en winst gemaakt dan in dezelfde periode een jaar eerder. De op twee na grootste prijsvechter onder de Europese vliegmaatschappijen zag de omzet met 28 procent toenemen tot 510 miljoen euro. De winst voor belastingen steeg van 51,7 miljoen euro tot 54,3 miljoen. De luchtvaartmaatschappij profiteerde met name van het toegenomen aantal boekingen. Ook droeg de in september overgenomen Duitse prijsvechter DBA positief bij aan de resultaten. Verder meldde het bedrijf dat het zestig nieuwe vliegtuigen bij Boeing heeft besteld en een optie op 25 extra toestellen heeft genomen. De vliegtuigen van het type 737-800 moeten de huidige vloot grotendeels vervangen en verder uitbreiden. De vliegmachines hebben een gezamenlijke cataloguswaarde van 5,7 miljard dollar en worden tussen 2007 en 2014 afgeleverd.

De Amerikaanse autofabrikant Ford Motor gaat voor in totaal 18 miljard dollar (13,7 miljard euro) aan huidige leningen vervangen en nieuwe kredieten afsluiten. Het geld is onder meer nodig voor de herstructurering van zijn verlieslijdende activiteiten in Noord-Amerika. De financiering bestaat onder meer uit nieuwe kredietregelingen en de vervanging van huidige leningen. De kredieten worden gedekt met de Amerikaanse bezittingen van Ford alsmede vastgoed en aandelen van de dochter Volvo en de financieringstak Ford Motor Credit. Ford verwacht de regelingen voor het einde van dit jaar af te ronden. Ford schrapt tienduizenden banen in Noord-Amerika en sluit fabrieken om de kosten te drukken. Het autoconcern leed in de eerste negen maanden van dit jaar een verlies van ongeveer 7 miljard dollar, hoofdzakelijk door dalende autoverkopen in de Verenigde Staten. Vooral de verkoop van winstgevende terreinwagens en pickups in de VS is de laatste tijd sterk teruggelopen als gevolg van de hoge olieprijs.

Nissan komt binnen drie jaar met een elektro-auto op de Japanse markt. Het model is voorzien van een lithium-ion accupakket, waarmee maar liefst 200 kilometer gereden moet kunnen worden. Nissan volgt met de ontwikkeling landgenoten Mitsubishi en Subaru die tevens aan een dergelijke auto werken. Mitsubishi wil een elektro-auto binnen afzienbare tijd op de markt brengen. Het model zal tevens in de Verenigde Staten worden geleverd. Er wordt op dit ogenblik gewerkt aan een hybride-aandrijving. De techniek wordt momenteel betrokken van Toyota, maar Nissan wil een in eigen beheer ontwikkeld systeem gaan gebruiken. Nissan levert momenteel één hybride-auto. Deze Altima Hybrid is sinds oktober in Amerika te koop en is een concurrent van de Toyota Camry Hybrid. In 2010 moet de eerste Nissan met eigen hybridelijn op de markt komen.

De schuldeisers van Eurotunnel hebben met de kleinst mogelijke meerderheid ingestemd met een rigoureuze sanering van de immense schuldenberg. Daarmee is op het nippertje een faillissement van de noodlijdende exploitatiemaatschappij van de tunnel onder het Kanaal afgewend. Het reddingsplan voorziet in de halvering van de schuldenlast van Eurotunnel van 9 miljard euro tot 4,16 miljard euro. In ruil voor die schuldsanering krijgen de schuldeisers een meerderheidsbelang van 87 procent in de nieuwe vennootschap die het oude Eurotunnel overneemt. De schuld omgezet in een lening over veertig jaar. Het Amerikaanse investeringsfonds Oaktree, voor tien procent eigenaar van Eurotunnel, was niet akkoord met de sanering en bleef uit protest weg bij de stemming. De invloed van de honderdduizenden particulieren met aandelen in Eurotunnel wordt fors beperkt.

De motoroliefabrikant Castrol heeft een akkoord met de Europese voetbalfederatie (Uefa) gesloten om hoofdsponsor te worden van het Europese voetbalkampioenschap van in 2008 in Oostenrijk en Zwitserland. Voor Castrol is het EK het eerste engagement in het voetbal. Tot nu werkte het merk vooral via de gemotoriseerde sporten aan zijn naambekendheid en imago. Castrol denkt door voetbalsponsoring een groot deel van zijn 45 miljoen klanten te kunnen bespelen. Dankzij het contract met Castrol, dat deeluitmaakt van British Petroleum, sluit Uefa, 20 maanden voor de start van het EK en een jaar eerder dan bij Euro2004, zijn lijst van tien topsponsors. Eerder sloot Uefa akkoorden met grotendeels vertrouwde partners: Carlsberg, Coca-Cola, JVC, Hyundai-Kia, MasterCard, McDonald's, adidas en Continental. De naam van de tiende partner moet nog worden bekendgemaakt. Vanaf nu mogen de plaatselijke organisatoren verder op zoek naar sponsors.

De NASA overweegt de ruimtesonde Vesper naar de planeet Venus te sturen. De Vesper moet meer leren over de atmosfeer van onze zusterplaneet. De aarde en Venus hebben bij hun ontstaan mogelijk eenzelfde klimaat gekend. Maar op Venus heeft er zich iets vreselijks voorgedaan waardoor de planeet een extreem broeikaseffect kent dat leven onmogelijk maakt. Vesper moet, complementair aan de Europese Venus Express (waarin België prominent deelneemt), in 486 aardse dagen uitzoeken waaruit de atmosfeer van Venus bestaat en hoe er veranderingen in ontstaan. Vesper moet in maart 2015 in een baan rond Venus komen.

Het Koreaanse elektronicaconcern Samsung heeft belangstelling voor de overname van BenQ Mobile, de noodlijdende Duitse vestiging van het Taiwanese BenQ. BenQ Mobile is het resultaat van de samenvoeging van de divisies voor mobiele telefoons van het Duitse concern Siemens en van BenQ. Maar het fusiebedrijf raakte in de problemen en diende bescherming aan te vragen tegen zijn schuldeisers. De Duitse krant Westdeutsche Allgemeine meldt nu dat Samsung, de op twee na grootste fabrikant van mobiele telefoons ter wereld, interesse heeft voor BenQ Mobile. Er waren al contacten tussen de twee ondernemingen. Een overname van BenQ zou de positie van Samsung in Europa gevoelig versterken. Ook andere partijen azen op BenQ Mobile. Daarnaast staat ook de Franse toestelbouwer Sagem in de etalage.

De consument heeft alsmaar meer klachten over luchtvaartmaatschappijen. Dat melden de Europese Centra voor de Consument (de ECC). De eerste zes maanden van dit jaar maakten meldingen over problemen met luchttransport al 17 procent van het totale aantal klachten uit. Over heel 2005 was dat maar 15 procent. De ECC geven geen absolute cijfers over het eerste halfjaar van 2006. Het voorbije jaar ontvingen de centra 2.716 vragen van consumenten naar juridisch advies of bijstand over hun rechten als passagier. In heel Europa komen dezelfde klachten terug: klachten over het verlies van bagage (24 procent), vertragingen (23 procent) en annulaties (20 procent). Dat het aantal klachten over luchtvaartmaatschappijen de jongste tijd sterk toeneemt, is een direct gevolg van de invoering van een nieuwe EU-richtlijn in februari vorig jaar. Die geeft de passagier recht op schadevergoeding als hij niet aan boord mag wegens overboeking, bij overdreven vertragingen en bij annulaties. Over Belgische maatschappijen kregen de ECC slechts acht vragen tot tussenkomst. Maar het rapport stelt ook dat ons land geen geëigend orgaan heeft om dergelijke klachten te behandelen.

Meer Nieuws

09:30 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-11-06

Yuppies bedreigen Chinese Muur

Begin volgende maand worden strenge beschermingsmaatregelen van kracht voor de Chinese muur. Er zullen dan zware straffen opgelegd worden aan betrapte graffity-spuiters of dieven van stenen en andere materialen. De harde aanpak is ook nodig, want inmiddels is bijna de helft van 6.400 kilometer lange bouwwerk van de Ming Dynastie verdwenen.

Volgens Chinese conservationisten heeft het probleem zich vooral de voorbije jaren gemanifesteerd. Tot voor kort was de Chinese Muur volgens hen nog in relatief goede toestand, maar sindsdien hebben vandalen stenen en andere bouwmaterialen gestolen, terwijl ook graffity-spuiters zware schade hebben toegebracht aan het bouwwerk.

Op sommige locaties zijn kleine bomen en struiken tussen de stenen beginnen te groeien en vorig jaar nog werd een bedrijf gestraft omdat het een weg aangelegd had op het traject van de Chinese Muur. "Op sommige locaties, zoals de Jinshanling, staan de wachttorens op instorten," aldus de Amerikaanse krant The New York Times.

Het probleem heeft volgens de krant wellicht vooral te maken met de groeiende populariteit van het bouwwerk, dat vorig jaar ongeveer dertien miljoen toeristen lokte. "Dat is volgens de Great Wall Society meer dan het dubbele van tien jaar geleden," voert de krant aan. "Vooral de gerestaureerde secties in Badaling en Mutianyu zijn bijzonder populair. Badaling kreeg vorig jaar 4,5 miljoen toeristen te verwerken."

Het Chinese binnenlandse toerisme wordt immers gestimuleerd door een grotere rijkdom en bezit van auto's. "Dat laat Chinese gezinnen toe om tijdens het weekend de vervuilde steden te ontglippen en afgelegen gebieden opzoeken," aldus The New York Times. "De Chinese Muur moest ooit de Mongolen en andere vijanden buiten houden, maar wordt nu in zijn bestaan bedreigd door yuppies."

Grote gedeelten van de Chinese muur waren tot tien jaar geleden nagenoeg uitsluitend bekend bij de locale bevolking. Maar vandaag rijzen daar hotels, chalets en restaurants op. Het toerisme is voor de locale bevolking wel een dankbare bron van inkomsten, maar dat heeft het bouwwerk veel gekost. "Geen enkele provincie wil de restauratiekosten betalen," aldus de krant. "Men is alleen geinteresseerd in de toeristische inkomsten."

De werken aan de Chinese Muur eindigden in 1644, met het einde van de Ming Dynastie. Verschillende dynastieen hebben in totaal liefst zestien verschillende muren gebouwd, die samen een lengte zouden gehad hebben van 50.000 kilometer. Het bouwwerk had te lijden door de oorlog met Japan en de Chinese burgeroorlog, maar zou vooral zware krijgen tijdens het Mao-regime.

Mao beschouwde de Chinese Muur en ander historisch erfgoed als overblijfselen van het feodale verleden van het land en zag geen reden om het bouwwerk te beschermen. Boeren werden aangemoedigd om de stenen van de muur te gebruiken om huizen te bouwen.

17:36 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: chinese muur, toerisme |  Facebook |

Fiat wil samenwerken, niet fuseren

De Italiaanse autoconstructeur Fiat overweegt meer partnerships aan te gaan. Dat is volgens Fiat-topman Sergio Marchionne nodig om concurrentieel te blijven. Maar hij voegt er aan toe geen heil te zien in een grote fusie. Marchionne stelt dat Fiat niet denkt aan sluitingen van Italiaanse vestigingen.

"Marchionne stelt dat er in de toekomst meer partnerships tot stand zullen komen voor de ontwikkeling van platformen, een aanwezigheid te creeren in een aantal geografische zones en onbekende markten te betreden," aldus het persbureau Reuters. Marchionne staat sinds twee jaar aan het hoofd van het bedrijf en heeft er een succesvolle herstructurering doorgevoerd.

Die kwam onder meer tot stand door de vorming van dertien industriele allianties om de ontwikkelings- en productiekosten te delen. "Maar een grote samenwerking, een fusie tussen Fiat en een andere onderneming, is niet realistisch," voegde Marchionne daar aan toe. "Fiat zal altijd één van de grote autoconstructeurs van de wereld blijven."

Marchionne stapt volgend jaar op als topman van de Fiat-autodivisie, maar zegt wel bij de Italiaanse groep te zullen blijven. Hij merkte op dat er in Italie geen Fiat-fabrieken zouden mogen gesloten worden, want de contructeur zal volgens hem tegen 2010 zijn volledige productiecapaciteit nodig hebben. Hij wil de winst van het bedrijf opdrijven door kostenbesparingen, productieverhogingen en een uitbreiding van het marktaandeel.

16:57 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fiat |  Facebook |

Rusland wil Griekse wijn schenken

De Griekse wijnindustrie kijkt met geinteresseerde blik naar de Russische markt. De Russische overheid heeft immers de invoer van wijn uit Georgie en Moldavie verboden en de Griekse producenten blijken nu een kans te krijgen om dat marktaandeel over te nemen. Ook andere Griekse producten zouden een kans krijgen op de Russische markt.

Rusland voerde in maart van dit jaar een invoerverbod in voor wijnen uit Georgie en Moldova. De Russische overheid stelde dat deze wijnen, goed voor meer dan de helft van de Russische markt, van inferieure kwaliteit waren en een gevaar konden betekenen voor de volksgezondheid. Griekenland heeft volgens Rusland een aantal troeven om die leemtes in te vullen.

De Russische overheid zegt echter niet te kunnen bepalen welke omvang de Griekse wijnimport zal halen. "Alles hangt af van de Griekse producenten, die meestal vooral op de binnenlandse markt zijn gericht," aldus een woordvoerder van de Russische regering tegenover het persbureau Ria Novosti. Ook andere producten, zoals olijfolie en andere landbouwproducten, zouden welkom zijn op de Russische markt.

Rusland is op dit ogenblik de zevende grootste imorteur van Griekse wijnen. Griekenland wil de volgende twee jaar in Rusland extra promotie voeren voor zijn wijnen.

16:42 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rusland, griekenland, wijn |  Facebook |

Procter & Gamble blijft Chinese reclamekoning

De Amerikaanse gigant Procter & Gamble is de grootste adverteerder van China Central Television. Het bedrijf zal het volgend jaar 53.4 miljoen dollar besteden aan Chinese televisiereclame. Dat bleek tijdens een reclameveiling in de hoofdzetel van China Central Television (CCTV) in Beijing. De enige andere westerse adverteerder was Colgate-Palmolive met een investering van zes miljoen dollar.

In totaal haalde CCTV tijdens de veiling 862 miljoen dollar op voor het volgende televisieseizoen. Dat is een stijging met zestien procent. De veiling vertegenwoordigt ruim zestig procent van het CCTV-reclamepakket. De Chinese televisiereclame wordt het volgend jaar trouwens bijzonder belangrijk, gezien de aanloop naar de Olympische Spelen van Beijing, die in 2008 worden georganiseerd.

Procter & Gamble werd als grootste adverteerder gevolgd door grote Chinese bdrijven, zoals Wang Lao Ji, Meng Niu en Mingshen. "Eén van de grootste rivaliteiten tijdens de veiling was het opbod tussen de twee Chinese zuivelbedrijven Yili en Meng Niu, die elk dezelfde reclameblokken op het oog hadden," merkt het magazine Advertising Age op.

De reclameveiling is in China volgens Jack Klues, zegsman van het reclamebureau Publicis Groupe, helemaal anders dan in het westen. "In de Verenigde Staten zijn er verscheidene gelijkwaardige netwerken, wat de prijzen van reclame nog in de perken houdt," stelt hij. "In China heeft CCTV echter alles voor het zeggen en speelt dus adverteerders tegen elkaar uit."

In totaal sloot CCTV op de veiling contracten af met ruim tweehonderd adverteerders. De meeste buitenlandse adverteerders werken echter vooral met locale stations in plaats van een nationale campagne op te zetten. Met zijn brede productwaaier is CCTV voor Procter & Gamble naar eigen zeggen wel bijzonder interessant.

14:56 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: procter gamble, china, reclame |  Facebook |

Publiek wordt BBC-reporter

De Britse omroep BBC is gestart met een nieuwsprogramma dat volledig samengesteld is uit content die door de gebruiker wordt aangebracht. Het kanaal Your News brengt verhalen en video's, gedeeltelijk gebaseerd op de grote hoeveelheid informatie die dagelijks door het publiek aan de omroep wordt doorgespeld.

"Een aantal van die ingestuurde berichten heeft een duidelijke nieuwswaarde," aldus programma-leider Kevin Bakhurst. "Your News zal nieuws brengen dat door het publiek is opgemerkt en waaraan ze duidelijk een waarde hechten." Dagelijks ontvangt de BBC van zijn publiek ongeveer tienduizend e-mails met berichten en foto's.

Het programma wordt uitgezonden op zaterdag en zondag op BBC News 24. De pilootaflevering omvatte onder meer een verhaal over het problematische weekendverkeer in Manchester door de eindejaarsaankopen, maar ook een verhaal van een man die ontdekte dat een ziekenhuis geen vergunning had om bepaalde ingrepen uit te voeren op zijn echtgenote. De vrouw is inmiddels overleden.

Daarnaast behandelt de redactie ook een aantal vragen die door het publiek zijn aangebracht en wordt aandacht besteed aan foto's die door de kijkers zijn ingestuurd. Het programma brengt ook een overzicht van de belangrijkse verhalen van de voorbije week.

14:24 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bbc, user generated content |  Facebook |

Oppassen voor online eiceldoneren

Amerikaanse wetenschappers waarschuwen ervoor dat het publiek omzichtig moet omspringen met online fertiliteitsdiensten. De sector richt zich volgens hen steeds meer op het internet, maar kan volgens hen leiden tot zware ontgoochelingen en financiele katers. Ze sturen dan ook aan op een striktere regelgeving en een grotere controle.

"Het internet biedt het publiek - dikwijls mensen met een wanhopige kinderwens - een snellere en discretere manier om donoren voor eicellen of sperma te vinden," geeft profesoor Debora Spar van de Harvar Business School toe. "Men heeft geen problemen om in de winkel alledaagse producten te kopen, maar het komt veel genanter over om ook in het openbaar eicellen te kopen."

Spar wijst er tegenover het persbureau Reuters op dat veel mensen niet realiseren dat het verwerven van een eicel heel bestudeerd en gecontroleerd moet gebeuren, waarbij donoren en ontvangers bijzonder goed op elkaar afgestemd moeten zijn. Daarnaast worden soms gigantische sommen gevraagd of worden de gedane beloftes nooit ingelost.

Een eicel kostte in de Verenigde Staten enkele jaren geleden nog ongeveer 2.500 dollar, maar dat is in sommige gevallen nu al opgelopen tot 35.000 dollar, vooral te wijten aan zogezegde egg-hunters, die volgens Drew Moffitt, medisch directeru van Arizona Reproductive Medicine Specialists, door een gebrek aan regelgeving zichzelf als online tussenpersonen opwerpen tussen donoren en ontvangers.

Reuters stelt dat een Google-zoekopdracht voor egg-donor bijna 1,2 miljoen links oplevert, waarbij dikwijls aan studentes tot 7.000 dollar geboden voor een eicel. "Deze egg-hunters hebben de prijs gevoelig doen opdrijven en het grote slachtoffer daarvan is de ontvanger," aldus Moffitt. "In sommige gevallen wordt zelfs plastische chirurgie aangeboden in ruil voor een eicel."

Dergelijke donorprogramma's vallen in de Verenigde Staten onder de bevoegdheid van de Food and Drug Administration (FDA), terwijl de praktijknormen worden bepaald door de American Society of Reproductive Medicine en de Society for Assisted Reproductive Technologies, maar veel aanbieders zijn niet in het bezit van een dergelijk certificaat.

"Door het internet kunnen we wel werken met koppels uit het buitenland en hen toegang bieden tot honderden donoren," geeft Shelley Smith, directeurr van het Egg Donor Program uit Los Angeles toe. "Maar het nadeel is dat het menselijk contact wegvalt. Fertiliteit is geen product dat uit een catalogus kan gekocht worden."

Daarbij wordt onderzocht dat de donor geschikt en gezond is. Bovendien moet de menstruatiecyclus van donor en ontvanger op elkaar afgesteld zijn. Het kan volgens Smith drie maanden duren vooraleer tot de eicel ingeplant kan worden. De kostendekkende prijs bedraagt volgens haar ongeveer 5.500 dollar. Het publiek moet volgens haar eicelwebsites goed controleren op bijvoorbeeld verzekeringen tegen burgerlijke aansprakelijkheid en gediplomeerd personeel.

Daarnaast wijst Smith erop dat sommige websites een foto van een mooie donor op hun website plaatsen, terwijl die in werkelijkheid helemaal niet bij het programma is betrokken. "Het is absurd dat een dergelijk praktijk volledig ongecontroleerd kan uitgevoerd worden," aldus nog Debora Spar, auteur van het boek 'The Baby Business: How Money Science and Politics Drive the Commerce of Conception."

13:44 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid, eiceldonor |  Facebook |