18-12-06

ADSL blijft breedband domineren

Wereldwijd komen er elke week ongeveer 1,25 miljoen breedband-gebruikers bij. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Point Topic. Met een aandeel van 65,6 procent blijft de ADSL-toepassing daarbij veruit marktleider. In Europa loopt dat aandeel zelfs op tot 82 procent. In Frankrijk wordt volgnd jaar gestart met een supersnel glasvezelnetwerk.

Eind september telde de wereld meer dan 263 miljoen breedbandaansluitingen, waarvan meer dan 173 miljoen ADSL-bezoekers. Kabel vertegenwoordigt een aandeel van 22,84 procent en glasvezel komt op een derde plaats met 10,24 procent. De Verenigde Staten heeft de grootste breedbandmarkt met meer dan 55,5 miljoen breedbandgebruikers.

Op het gebied van ADSL is China echter marktleider met 35 miljoen aansluitingen, gevolgd door de Verenigde Staten met 24,5 miljoen abonnees. Japan staat op een derde plaats met 14,5 miljoen gebruikers, gevolgd door Duitsland (12,3 miljoen), Frankrijk (11,9 miljoen) en Groot-Brittannie (9,3 miljoen).

In Frankrijk start France Telecom volgend jaar met de uitbouw van Fibre To The Home (FTTH), een supersnel breedbandnetwerk. Tijdens de eerste twee jaar hoopt men 150.000 tot 200.000 abonnees te kunnen aansluiten. Het gaat daarbij om een aansluiting met een snelheid van honderd megabits per seconde in beide richtingen, gekoppeld aan digitale televisiekanalen en telefonie.

De nieuwe service zal vanaf maart volgend jaar uitgerold worden in Parijs en omgeving, enkele maanden later gevolgd door een tiental steden, waaronder Rijsel, Lyon, Marseille, Poitiers en Toulouse. Verdere uitbreidingen zijn voorzien vanaf 2009, op een ogenblik waarop volgens France Telecom content en services op de markt zullen zijn die perfect zullen inspelen op de mogelijkheden van het netwerk.

De volgende twee jaar wil France Telecom 270 miljoen investeren in de uitbouw van zijn netwerk. Maar daarbij wordt aan toegevoegd dat deze nieuwe toepassing aanpassingen zal vergen van toeleveranciers, operatoren en aanbieders van content en services.

12:15 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: adsl, breedband, kabel, glasvezel |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.