19-01-07

WTO doodsteek voor maritieme leven

De visserijplannen van de World Trade Organisation (WTO) vormt een bedreiging voor het maritieme leven. Dat stelt de natuurorganisatie Greenpeace. Verwacht wordt dat de WTO de zeevisserij zal vrijmaken, maar dat betekent volgens Greenpeace de doodsteek voor het zeeleven. Zelfs economisch is er volgens de organisatie geen verantwoording voor vrijhandel.

De Verenigde Naties hebben driekwart van de wereldwijde vispopulaties overbevist zijn of zelfs helemaal opgevist. “Indien de WTO de beperkingen op de zeevisserij opheft, dreigt volgens Greenpeace het hele maritieme leven een nekslag te krijgen,” aldus het persbureau Reuters. “De vrijhandel zal volgens de organisatie slechts enkele landen voordelen opleveren en dan alleen nog op korte termijn.”

Greenpeace stelt dat de handel strikt gecontroleerd moet worden. “De wereldzeeen zijn al compleet uitgebuit,” aldus de organisatie. “Vooral in de gebieden rond ontwikkelingslanden verkeren in het grootste gevaar met vissers die met goedkope vergunningen werken.” Voor de Keniaanse kust zouden constant 600 buitenlandse vissersboten actief zijn, waarvan een heleboel geen enkele vergunning hebben.

Volgens Greenpeace zal de liberalisering van de visserij de piraterij alleen nog maar doen toenemen. “Onderzoek in Mauritanie, Senegal en Argentinie hebben duidelijk aangetoond dat de vrijhandel een ramp is voor het maritieme milieu en de locale voedselbevoorrading,” aldus de organisatie. “Zelfs economisch is er geen reden voor vrijhandel. Argentinie mist door overbevissing minstens 3,5 miljoen dollar aan toekomstige inkomsten.”

16:13 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: greenpeace, wto, milieu, visserij |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.