26-02-07

Eurotunnel krijgt schadevergoeding voor Sangatte

De Franse en Britse regeringen moeten een schadevergoeding betalen aan Eurotunnel, de uitbater van de spoorwegtunnel onder het Kanaal, voor de gebeurtenissen in het Franse vluchtelingenkamp in Sangatte. Dat was voor illegale immigranten immers een basis om in Groot-Brittannie proberen te komen. De immigranten zouden Eurotunnel een schade van 30 miljoen pond hebben gekost.

Het Arbitragehof in Den Haag heeft beslist dat de Franse en Britse regeringen onvoldoende hebben gedaan om de orde en openbare veiligheid rond de Noord-Franse stad Calais te garanderen. Illegale vluchtelingen hebben talloze keren geprobeerd om via de Kanaaltunnel in Groot-Brittannie te geraken, zij het te voet of door als verstekeling met de treinen mee te rijden.

Het vluchtelingenkamp van het Rode Kruis in Sangatte lag op minder dan één uur wandelen van de Franse Eurotunnel-terminal. Het kamp werd in 2002 gesloten, nadat er jaren klachten waren geweest over de pogingen van de bewoners om Groot-Brittannie te bereiken. Dat zou Eurotunnel 17 miljoen pond hebben gekost aan extra veiligheidsmaatregelen en 13 miljoen pond wegens vertragingen en geschrapte treinen.

Het aantal inbreuken zouden na het sluiten van Sangatte opmerkelijk gedaald zijn. Er werden daarbij ook Britse grenscontroles in de Franse havens opgezet. Het Arbitragehof in Den Haag moet nog beslissen hoe groot de schadevergoeding is die Eurotunnel zal toegewezen krijgen.

14:07 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: transport, eurotunnel, sangatte, migratie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.