16-03-07

IT-sector wil zuiniger datacenters

Een aantal computerbedrijven heeft zich voorgenomen om maatregelen te onderzoeken om het energieverbruik te optimaliseren. Daarom werd het Green Grid Consortium opgericht. Daarbij willen Intel, AMD, IBM, HP, Sun, Dell, Microsoft, VMware, APC, Rackable Systems en Spraycool werken aan energiebesparingen en een groter respect voor het leefmilieu.

“Volgens een onderzoek van chipbakker AMD zijn datacenters goed voor 1,2 procent van het wereldwijde elektriciteitsverbruik,” stipt het magazine Computable.nl. “Het verbruik is tussen 2002 en 2005 verdubbeld en bedraagt nu 45 miljard kilowattuur. Dat is vooral toe te schrijven aan het succes van de goedkopere servers, waarvan er eind 2005 over de hele wereld 26 miljoen zouden zijn geïnstalleerd.

Zo zou Google wereldwijd 450.000 servers in gebruik hebben, waarbij elke server een verbruik van 200 kilowattuur zou vertegenwoordigen. Het bedrijf zou jaarlijks zelfs meer uitgeven aan elektriciteitsfacturen dan aan de vernieuwing van zijn it-infrastructuur. Green Grid wil nu onderzoeken hoe dat gigantische verbruik kan teruggebracht worden. Daarvoor zal worden samengewerkt met het Environmental Protection Aegency en de Alliance to Save Energy.

Green Grid stelt dat eenvoudige ingrepen, zonder financiële gevolgen voor het ontwerp en de exploitatie van een nieuw datacenter, kunnen leiden tot besparingen van 20 tot 50 procent op de elektriciteitsfactuur. “Met een systematische aanpak kunnen de besparingen oplopen tot 90 procent,” wordt er aan toegevoegd.

13:20 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: energie, milieu, datacenter |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.