22-03-07

EADS en Aeroflot werken samen

De Russische luchtvaartmaaschappij Aeroflot heeft bij Airbus een bestelling geplaatst van 22 vliegtuigen van het type A350. Tevens krijgt de Russische industrie de belofte dat ze een aandeel krijgt van vijf procent in de bouw van het type. Airbus-moedermaatschappij EADS heeft zich ook akkoord verklaard om te onderzoeken om het type ook om te bouwen tot een militair transporttoestel.

Sinds februari vorig jaar onderhandelen EADS en het Russische Unified Aircraft Corporation over een samenwerking. Dat vormt een onderdeel van de plannen van de Russische president Vladimir Putin om de Russische luchtvaartindustrie nieuw leven in te blazen. De samenwerking zou gepaard gaan met een investering van 25 miljard dollar.

Airbus had Rusland eerst een aandeel van drie procent beloofd in de A350-productie. In december kondigde de constructeur aan dat de ontwikkelingskost van het toestel 11,6 miljard euro zou kosten, meer dan het dubbele van wat oorspronkelijk was voorzien. De kostenstijging had vooral te maken met het inzetten van composiet-materialen voor ongeveer de helft van het toestel.

De A350 XWB moet in 2013 in gebruik genomen kunnen worden en moet de grote concurrent worden van de Boeing 787. In het Duitse Dresden zullen Unified Aircraft en EADS ook een fabriek neerzetten om de passagiersversie van de Airbus A320 om te bouwen tot een vrachtvliegtuig. Daar zou in 2010 gestart worden met de activiteiten. Men wil er dertig toestellen per jaar produceren.

18:00 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: eads, aeroflot |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.