02-04-07

Batterijladers beleven hun laatste dagen

De Amerikaanse start-up Powercast is erin geslaagd een toestel op de markt te brengen dat draadloos energie kan doorgeven. Dat meldt het magazine Business 2.0. Dat maakt gewag van een revolutionaire uitvinding, want het toestel maakt elektriciteitsdraden overbodig. Powercast heeft met elektronicagigant Philips een overeenkomst gesloten om het apparaat verder te ontwikkelen.

"Powercast gebruikt niets anders dan een radio en is goedkoop genoeg om gecommercialiseerd te worden," aldus Business 2.0. "Alles wat men moet doen is een radio in het stopcontact te stelen, terwijl het apparaatje zelf – ter grote van een muntstuk in een toestel met laagspanning kan geplaatst worden. Tot op een afstand van één meter transformeert de ontvanger transformeert de radiogolven in elektriciteit."

Volgens Powercast-oprichter John Shearer zijn de toepassingen quasi eindeloos. Hij hoopt al tegen eind volgend jaar verscheidene miljoenen apparaatjes op de markt gebracht te hebben. Nochtans hebben elektriciteitsspecialisten jarenlang geloofd dat iets dergelijks onmogelijk te realiseren viel. Dit jaar nog zal er echter een draadloze LED-licht op de markt gebracht, volgend jaar is het de beurt aan een draadloos toetsenbord en een draadloze muis.

Het transporteren van energie door de lucht is geen nieuw idee, want er werden al een aantal experimenten uitgevoerd. Het bleek echter quasi onmogelijk om de energie om te zetten in gebruiksvriendelijke laagspanning. Maar Shearer bleek na vier jaar onderzoek daarvoor een oplossing gevonden te hebben. Het apparaat werd inmiddels goedgekeurd door de Amerikaanse Federal Communications Commission.

Powercast heeft inmiddels een kapitaal van 10 miljoen dollar opgehaald bij privé-investeerders. Er zouden tevens al contracten zijn getekend met meer dan honderd bedrijven om nieuwe apparaten op de markt brengen. Het zou gaan om grote fabrikanten van gsm-toestellen, mp3-spelers, auto-onderdelen, gehoorapparaten, medische implantaten en temperatuursensoren.

Vooral de sector van de medische implantaten zou volgens Business 2.0 een gigantische markt kunnen worden. Er zouden bij apparaten zoals pacemakers en defibrillatoren immers geen chirurgische ingrepen meer moeten gebeuren om oude batterijen te vervangen. Met een ingebouwde Powercast-ontvanger krijgen zij immers een onbeperkte levensduur.

Er wordt nu gezocht naar een middel om ook grotere toestellen, zoals laptops, te kunnen laten werken met draadloze energie. Die werken op dit ogenblik met een krachtbron die tien keer sterker is dan de Powercast-ontvanger aan kan. Maar het energieverbruik van die toestellen is stilaan aan het afnemen. Over vijf jaar zou het verbruik laag genoeg zijn om ook met Powercast gevoed te worden.

00:28 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: powercast, batterijen, energie |  Facebook |

Commentaren

mooi !!! Wel we leren bij !!! ik ben geen geleerde maar ik kan denken en die led van jou laat ik reeds tien jaar branden zonder draad verbindig stom eenvoudig maar je moet er aan denken !!! er wordt geld verdient met al die dingen !!! maar dat is een doordenkertje want allen in je omgevin kunnen ook jou energie gebruiken daar komt de kat op de koord
en een radiogolf hoe je niet zo maar tegen !!! want een radiogolf bestaat uit 9 tienden electro en 1 tiende magnetiche golf !!! en dat 1 tiende kan je met niets tegen houden !!! en mirakels bestaan er niet !!! Guido

Gepost door: natuurmanjak | 02-04-07

De commentaren zijn gesloten.