16-04-07

Vergrijzing is niet exclusief westers

Vergrijzing is geen exclusief westers probleem. Dat stelt de Wereldbank, die erop wijst dat een land zoals Sri Lanka voor een crisis staat omdat de bevolking verouderd. Volgens het rapport zal het aantal zestigplussers in Sri Lanka de volgende 25 jaar van tien naar twintig procent stijgen, te wijten aan een grote daling van het aantal geboortes en een sterke stijging van de levensverwachting.

“Op dit ogenblik is de bevolking van Sri Lanka nog jong,” aldus het persbureau IPS. “Het aandeel van de actieve bevolking is dus groot en dat creëert mogelijkheden voor economische groei. Maar veel jongeren zijn er helaas werkloos. Minder dan twintig procent van de afgestudeerde jongeren, vooral hooggeschoolden, vindt er in de eerste vier jaar werk. De werkloosheid onder jongeren bedroeg er in 2005 dan ook 22 procent.”

Het ministerie van jeugdzaken van Sri Lanka heeft dan ook een actieplan uitgewerkt dat de werkloosheid onder de jongeren moet terugdringen naar negen procent. Het plan moet de volgende zes jaar 2,4 miljoen banen creëren en wil het ondernemerschap stimuleren en het werk in de privé-sector opwaarderen. Jongeren willen vooral bij de overheid werken. Dat biedt werkzekerheid en een uitzicht op pensioen, terwijl het werk er minder stresserend is.”

Als de grote groep van jongeren niet dringend aan werk worden geholpen, dreigt de snel vergrijzende bevolking van Sri Lanka daar volgens de Wereldbank de gevolgen van te zullen dragen. “Besparingen in de sociale programma's van de overheid lijken dan onafwendbaar en zullen geen rekening houden met de ouderen,” waarschuwt de organisatie.

12:24 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sri lanka, vergrijzing, human resources |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.