02-05-07

Tadzjikistan wil hydro-energiemacht worden

De regering van het Aziatische land Tadzjikistan wil één miljard dollar verzamelen voor de ontwikkeling van zijn waterkrachtcentrales. Volgens president Emomali Rakhmon heeft de voormalige Sovjet-republiek immers de potentie om wereldwijd één van de belangrijkste producenten van waterkracht te worden. Rakhmon wil de volgende drie jaar voldoende geld verzamelen om tachtig nieuwe centrales te bouwen.

Emomali Rahkmon wil voor zijn plannen grotendeels beroep doen op buitenlands kapitaal. Volgens hem moet de energiesector de economie van Tadzjikistan helpen heropleven, nadat het land tijdens de jaren negentig zwaar te lijden had onder een burgeroorlog en het verlies van financiële steun uit Rusland. Tadzjikistan is één van de armste landen van Centraal-Azië. De belangrijkste inkomsten komen uit de productie van katoen en aluminium.

Dankzij zijn talloze bergrivieren heeft het land volgens experts echter een capaciteit van 527 miljard kilowatt per jaar. Dat is één van de grootste reserves van de hele wereld. Tadzjikistan had een akkoord afgesloten met het Russische aluminiumconcern OAO Rusal voor de realisatie van een groot waterkracht-project ter waarde van één miljard dollar. Door onderlinge onenigheid werd dit contract echter verbroken.

09:47 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: waterkracht, energie, tadzjikistan |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.