24-05-07

Honda wil Britse pond kwijt

Indien Groot-Brittannië niet overstapt op de euro, dreigt de Japanse autoproducent Honda af te zien van verdere Engelse investeringen. Dat heeft Honda-topman Takeo Fukui gezegd naar aanleiding van de povere prestaties van de vestiging van het Japanse automerk in het Engelse Swindon. Dat was volgens Fukui duidelijk een vergissing. De topman stelt dat de wisselkoers van het Britse pond tegenover de euro veel te moeilijk is te voorspellen.

“Tenzij Groot-Brittannië zich tot de euro bekeert, kan Honda er volgens Fukui geen bijkomende investeringen meer doen,” schrijft de Britse krant The Telegraph. “Maar Honda zegt zich niet uit Groot-Brittannië te zullen terugtrekken, want daarvoor is de markt te groot.” De fabriek in Swindon heeft nagenoeg zijn maximum capaciteit bereikt en om dat op te drijven zijn er eigenlijk nieuwe investeringen nodig.

“We maakten met Swindon één kleine vergissing,” aldus Takeo Fukui. “We dachten dat Groot-Brittannië in Europa lag. Maar nu moeten we vaststellen dat Groot-Brittannië heel afkerig staat tegenover Europa en dat is een groot probleem geworden. Telkens we met Britse overheden praten, blijkt dat er voorlopig geen interesse is om op de euro over te stappen. Daarom zullen we moeten overwegen onze strategie voor de toekomst aan te passen.”

The Telegraph wijst erop dat Takeo Fukui niet de enige is met klachten over het Britse monetair beleid. “Ook heel wat andere Japanse industriëlen ergeren zich aan de hoge koers van de Britse pond,” aldus de krant. De Britse munt heeft een recordkoers bereikt tegenover de Amerikaanse dollar, de Zwitserse frank en andere munteenheden. Wel evolueert de Britse munt enigszins gekoppeld aan de euro.

12:22 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wisselkoers, euro, pond, honda |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.