08-06-07

Bloedcacao in Ivoorkust

Net zoals bij de bloeddiamanten in Sierra Leone en Liberia, is de opbrengst van de cacaoproductie in Ivoorkust gebruikt om de burgeroorlog te financieren. Dat blijkt uit een rapport van de organisatie Global Witness. De organisatie heeft aan de Verenigde Naties en de chocoladefabrieken gevraagd om ervoor te zorgen dat chocolade niet langer gebruikt wordt om conflicten te financieren.

Ivoorkust is wereldwijd de grootste producent van cacao. Het land wordt echter al geruime tijd geconfronteerd met politieke onrust. Sinds 2002 is de cacaoregio opgesplitst tussen de Ivoriaanse regering en de rebellen. Volgens Global Witness hebben beide partijen miljoenen dollars uit de cacaosector gebruikt om de strijd te financieren. De organisatie stelt dat de chocolade-industrie de verantwoordelijkheid heeft dat zijn winsten conflictvrij zijn.

Op dit ogenblik is er een luwte in het Ivoriaanse politieke conflict en Global Witness stelt dat de chocoladebedrijven en de Verenigde Naties daarvan gebruik moeten maken om hervormingen in te voeren. Er wordt aangestuurd op sancties tegen partijen die de opbrengst van de cacaoteelt in conflicten zouden investeren. Ook in Sierra Leone en Liberia (diamanten) en de Niger-delta (olie) worden de opbrengsten van grondstoffen in militaire conflicten gestopt.

11:32 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ivoorkust, bloeddiamanten, cacao |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.