29-06-07

Innovatie heeft sterke leiders nodig

Ranglijsten van innovatieve bedrijven worden steevast aangevoerd door Amerikaanse ondernemingen. Volgens het adviesbureau Boston Consulting Group (BCG) heeft dat vooral te maken met sterke leiders die heilige huisjes durven afbreken. Elders is het management volgens het adviesbureau teveel gericht op het halen van jaarbudgetten en is men terughoudend tegenover investeringen met een onzekere toekomst.

Uit een Nederlands onderzoek van Boston Consulting Group (BCG) blijkt dat driekwart van de bedrijven innovatie als één van de drie grootste prioriteiten van de onderneming beschouwt. “Tegelijkertijd is de onvrede onder het Nederlandse topmanagement over het rendement van innovatie aanzienlijk hoger dan bij buitenlandse ondernemingen,” aldus het Financieele Dagblad. “Bijna 40 procent is ontevreden en slechts één derde is tevreden.”

Om in grote ondernemingen de top te halen, is het dikwijls ook belangrijker geen fouten te maken dan iets nieuws te proberen. “Dat denken belemmert vernieuwing,” aldus de krant. Vooral bij beursgenoteerde, grote concerns is er een te grote behoefte aan controle, aan het volgen van de procedures, om in overeenstemming te zijn met de codes en de regels. Maar dan is er geen energie meer voor vernieuwing.”

Paradoxaal genoeg zijn de Verenigde Staten, het land met de meeste regels, ook het land dat de meeste innovatieve bedrijven herbergt. Europa heeft volgens BGC een risicomijdende cultuur. “Europeanen willen de koek verdelen, terwijl Amerikanen bezig zijn een koek te maken. Europeanen zien vooral de beperkingen en de risico's. Amerikanen zien overal kansen.”

16:56 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: management, innovatie |  Facebook |

Iveco mikt op Russische markt

De Italiaanse vrachtwagenconstructeur Iveco, onderdeel van het Fiat-concern, heeft plannen om een joint-venture te sluiten met de Russische industriële groep Samotlor-NN voor de bouw van Daily-trucks in Rusland. Iveco maakte bekend ongeveer 50 miljoen euro te zullen investeren voor de bouw van een vrachtwagenfabriek in Nizhniy Novgorod. Die zou een capaciteit moeten krijgen van 25.000 exemplaren per jaar.

Iveco zou 51 procent van de aandelen van de joint-venture in handen krijgen. De productie is bestemd voor de Russische markt en voor export naar de buurlanden van Rusland. Met zijn intrede in Rusland en andere ontwikkelende markten wil Iveco, net zoals een aantal andere vrachtwagenconstructeurs, reageren op de stagnatie op een aantal verzadigde markten, zoals West-Europa.

Tot nu toe was de aanwezigheid van Iveco op de Russische markt beperkt tot een klein distributienetwerk voor de verdeling van zwaar vervoermateriaal. Ook Magneti Marelli, een ander onderdeel van het Fiat-imperium, heeft aangekondigd een Russische joint-venture te willen oprichten. Magneti Marelli zou daarbij samengaan met de Russische elektronica-specialist Avtopribor voor de productie van elektronische onderdelen voor wagens.

16:56 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: automotive, iveco |  Facebook |

Pindakaas juweel van het ontbijt

In de toekomst zal het produceren van diamanten goedkoper kunnen worden. Wetenschappers aan de universiteit van Edinburgh hebben immers een techniek ontwikkeld waarmee ze van koolstofhoudende materialen een diamant kunnen maken. Die techniek bestaat uit het verhogen van de druk. Daarbij wordt onder meer gedacht aan pindakaas, het traditionele Nederlandse broodbeleg.

Diamanten worden gevormd uit fossiele resten die miljoenen jaren in de diepere aardlagen aan grote druk zijn blootgesteld. Het onderzoeksteam van de Schotse universiteit werkt nu echter aan nieuwe technieken waarmee de druk van het binnenste van de aarde kan worden benaderd. Indien er voldoende druk kan opgewekt worden, kan men volgens de onderzoekers van allerlei materialen diamant worden gemaakt.

Met deze nieuwe methode hopen de wetenschappers diamanten, die nu nog altijd bijzonder duur zijn, in de toekomst op een goedkopere, alternatieve manier te kunnen produceren. Pindakaas bevat veel koolstof en is daarom één van de producten die de wetenschappers kunnen gebruiken voor het maken van diamanten. Maar ook andere producten met veel koolstof komen volgens de wetenschappers in aanmerking.

16:35 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: diamant, pindakaas |  Facebook |

Apple is groener geworden

Apple staat niet meer onderaan de duurzaamheidslijst van Greenpeace. In de Greener Guide to Electronics, een ranglijst voor schoon ontwerp en recycling, steeg Apple van de veertiende naar de tiende plaats. Apple dankt volgens Greenpeace zijn verbeterde positie aan het stellen van een termijn voor de uitbanning van pvc en broomhoudende vlamvertragers. Ook het recycling-beleid is verbeterd.

Apple kreeg in het verleden van de milieuorganisatie veel kritiek te verduren omdat het in de groene lijst consequent op de laatste plaats eindigde. Nu stelt Greenpeace zich echter veel positiever op tegenover het bedrijf. “Apple zou zelfs een groene concurrent kunnen worden van hoger genoteerde bedrijven als de langverwachte iPhone werkelijk een milieuvriendelijk product wordt,” wordt er opgemerkt.

Het Finse Nokia voert de duurzaamheidslijst aan. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de Finse fabrikant van telecom-apparatuur het gebruik van broomhoudende vlamvertragers en pvc volledig heeft afgeschaft. Op de tweede plaats staat Lenovo, dat zijn eerste plaats heeft moeten afstaan. Dat is vooral te wijten aan het recyclagesysteem, dat niet op alle markten is doorgevoerd. Op de laatste plaats staat Sony.

16:23 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: greenpeace, informatica, apple, milieu |  Facebook |

Relatief veel onwaarheid in sociale netwerken

Gebruikers van online sociale netwerken nemen het niet zo nauw met de waarheid. Eén op vijf mannelijke gebruikers blijkt over zijn geslacht te liegen. Bij vrouwen is dat één op tien. Dat blijkt uit een Nederlandse studie van het onderzoeksbureau MarketResponse. Bovendien blijk één op vier mannen ook over zijn leeftijd te liegen. Bijna één op tien vrouwen doet hetzelfde. Vrouwen geven wel meer persoonlijke informatie en werken meer met foto’s.

Volgens MarketResponse wordt met de resultaten van het onderzoek een misvatting rechtgezet. “In veel media worden gebruikers van deze communities neergezet als niet sociaal,” wordt er opgemerkt. “Ze zijn dat echter wel. De gebruikers van sociale netwerken zijn waarschijnlijk nog veel socialer dan niet-gebruikers. Hun sociaal leven is behoorlijk actief en ze sporten bijvoorbeeld ook meer dan gemiddeld.”

MarketResponse stelt dat de bekendheid van de sociale netwerken hoog is. Meer dan zes op tien respondenten bleek deze netwerken te kennen en meer dan drie op tien bezoekt ze ook. “De bezoekers hebben een hogere opleiding, maar hun inkomen ligt onder het gemiddelde,” wordt er opgemerkt. “Ze zitten meer dan anderhalf uur per dag op het internet. Gemiddeld wordt eenvijfde van de internettijd op een online sociaal netwerk besteed.”

Online sociale netwerken worden wel door consumenten, maar nagenoeg niet door marketeers gebruikt. Daarbij wordt gesteld dat marketeers nog geen idee hebben hoe ze moeten omgaan met deze ontwikkelingen. Volgens MarketResponse moeten zij echter wel leren hoe het er in die sociale netwerken aan toe gaat.

16:14 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: communities, internet |  Facebook |

Duitsland betaalt Wikipedia-bijdragen

Artikelen over duurzaamheid in de Duitse editie van de internetencyclopedie Wikipedia zullen in de toekomst met overheidssteun geschreven. Volgens het Fachagentur Nachwachsende Rohstoffe, een onderdeel van het ministerie, zijn sommige artikelen over duurzame grondstoffen incompleet of niet actueel, of ontbreken ze volledig. Hoeveel het Duitse ministerie van landbouw in het project investeert, werd niet bekend gemaakt.

“Het Fachagentur Nachwachsende Rohstoffe zal de artikelen niet zelf schrijven, maar stelt het geld beschikbaar aan een instituut, dat deskundige auteurs moet werven,” aldus het online magzine Nu.nl. “De auteurs moeten samenwerken met de Wikipedia-gemeenschap om via een driejarig programma naar eigen zeggen actuele, neutrale informatie beschikbaar te maken op de site. Een medewerker van de organisatie Wikimedia moet de samenwerking coördineren.

Het project zou volgens het magazine controverse oproepen bij de Wikipedia-gemeenschap, die vreest voor gekleurde informatie en propaganda. Vorig jaar ontstond veel ophef toen softwareconcern Microsoft een tekstschrijver benaderde om tegen betaling bijdragen te leveren aan Wikipedia. Die moest volgens Microsoft feitelijke onjuistheden in artikelen over producten van het bedrijf verbeteren.

14:48 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duitsland, wikipedia, internet |  Facebook |

Bedrijven doen te weinig met informatie

Grote bedrijven maken te weinig gebruik van de informatie die in de onderneming aanwezig is. Dat is de conclusie van een studie van het onderzoeksbureau MarketCap. Het probleem heeft volgens de onderzoekers vooral te maken met het feit dat de informatie versnipperd en in verschillende vormen wordt opgeslagen. Tweederde van de ondervraagde bedrijven hoopt de volgende twee jaar meer gebruik te kunnen maken van business intelligence.

“Op dit moment is bij tachtig procent van de ondervraagde bedrijven een business intelligence-oplossing in gebruik,” schrijft het magazine Computable. “De meeste respondenten zijn echter niet tevreden met de kwaliteit en de effectiviteit van de informatievoorziening. Ruim zeventig procent geeft aan dat ze ontevreden zijn over de voorspellende waarde van de bedrijfsinformatie.”

Het gebrek aan bruikbare informatie uit de bedrijfsdata zou vooral te maken hebben met het feit dat de data op verschillende plaatsen en op versnipperde wijze wordt opgeslagen. Er wordt gebruik gemaakt van spreadsheets, databases en datawarehouses. “Alleen in het laatste geval is de informatie centraal opgeslagen en heeft het bedrijf snel en efficiënt toegang tot alle soorten informatie,” aldus de onderzoekers.

Driekwart van de bedrijven zegt te weten waar de informatie, maar geeft toe geen idee te hebben van wat er met de informatie is gebeurd, voordat ze deze te zien krijgen. “Het lijkt er dus op dat er veel te vaak strategische beslissingen worden genomen op basis van onvolledige of onbetrouwbare informatie of op basis van informatie waarvan de betrouwbaarheid niet bekend is,” aldus MarketCap.

14:34 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: management |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Mika Brzezinski, presentatrice van het ontbijtprogramma van de Amerikaanse televisiezender MSNBC, heeft geweigerd om het nieuwsgedeelte van de show te beginnen met het bericht dat Paris Hilton uit de gevangenis was ontslagen. Brzezinski stelde zich niet te kunnen inbeelden dat dit het hoofdonderwerp van het nieuws kon zijn. Zij vond dat de kritiek die president Bush kreeg van zijn mede-Republikeinen wegens zijn Irakbeleid meer gepast was als openingsonderwerp. Aangespoord door haar medepresentators probeerde Mika eerst de Hiltontekst in brand te steken, om het blad vervolgens te verscheuren en een andere kopie in de papierversnipperaar te droppen. Volgens haar medepresentatoren heeft Brzezinski met haar actie de wereld veranderd. Het exclusieve interview met de hotelerfgename leverde presentator Larry King van CNN wel 3,2 miljoen kijkers op. Dat is drie keer zoveel als een gewone uitzending van Larry King Live.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft twee akkoorden getekend: één voor de eerste niet-Europese fabriek in China en nog één over de levering van 150 Airbus A320-toestellen aan elf Chinese luchtvaartmaatschappijen. De bouw van de Airbus-fabriek komt er na maanden van onderhandelen. De fabriek komt in de havenstad Tianjin, op 100 kilometer van Peking. Het gaat om een joint-venture, waarbij Airbus 51 procent zal controleren en het Chinese Tianjin Zhongtian Aviation Industry Investment, de rest van de aandelen. Hoeveel de investering precies bedraagt, wilde geen van beide partijen kwijt. Maar analisten schatten dat de bouw tussen de 800 miljoen tot 1 miljard euro zou kosten. De fabriek zou in augustus volgend jaar operationeel moeten zijn. Tegen 2011 zouden er vier toestellen van het A320-type per maand van de band moeten rollen. Tegen 2016 wil men aan 300 toestellen per jaar komen. De fabriek zou werk bieden aan 500 Chinezen en 120 Europeanen.

Rodrigo Rato, de directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), verlaat de organisatie in oktober. De mededeling kwam als een donderslag bij heldere hemel. Het mandaat van de Spanjaard liep nog tot juni 2009. Maar volgens Rato maken zijn familiale omstandigheden en verplichtingen een verlengd verblijf in Washington onmogelijk. Wie Rato opvolgt aan het hoofd van het IMF, is voorlopig nog koffiedik kijken. Sinds de oprichting van de organisatie in 1945 zegt een ongeschreven wet dat die functie een Europeaan toekent. Maar namen circuleerden nog niet. Het vertrek van Rato lokte al heel wat reacties uit. De niet-gouvernementele organisaties zien in het aftreden van Rato, zo kort na het vertrek van Wolfowitz, een bewijs van de diepe crisis waarin de internationale instellingen zitten. De organisaties roepen de opvolger van Rato op zo snel mogelijk werk te maken van hervormingen bij het IMF.

Geen enkele van de 51 Indonesische vliegtuigmaatschappijen mag nog op een Europese luchthaven landen. Dat adviseren experts aan de Europese Commissie, die de betrokken maatschappijen zeer binnenkort op de Europese zwarte lijst plaatst. Op die lijst komen ook de nationale Angolese maatschappij Taag en het Oekraïnse Volare. Indonesië is de afgelopen maanden enkele malen getroffen door een vliegtuigramp, onder meer met een vliegtuig van de nationale maatschappij Garuda. Het Europese verbod komt dan ook niet als een verrassing. Geen enkele Indonesische maatschappij vliegt op Europa. Maar dat wil niet zeggen dat er voor die maatschappijen geen gevolgen zijn. Zo moet iedere Europese touroperator klanten die naar Indonesië reizen en daar binnenlandse vluchten boeken, waarschuwen. De Indonesische overheden stellen in een reactie dat zij streven naar meer veiligheid en dat de genomen beslissingen te laat kwamen om de Europese ban te vermijden.

De Franse zakenkrant La Tribune verhuist mogelijk van de luxekeizer Bernard Arnault naar de investeerder Vincent Bolloré. Die stelde zich openlijk kandidaat om de kwakkelende Franse zakenkrant op te kopen als die in de etalage wordt gezet. Daar heeft het alle schijn van nu Arnault exclusieve onderhandelingen voert om de grootste Franse zakenkrant, Les Echos, over te nemen van het Britse Pearson. Bolloré kan La Tribune prima gebruiken voor de uitbreiding van zijn gestaag groeiende media-imperium. Dat bestaat inmiddels uit het digitale televisiekanaal Direct8 en de gratis avondkrant Direct Soir. Voorts heeft Bolloré een meerderheidsbelang in Matin Plus, de gratis ochtendkrant die in samenwerking met Le Monde wordt uitgegeven in en rond Parijs. La Tribune staat in de etalage sinds Arnault exclusieve onderhandelingen voert met de Britse moeder van Les Echos, Pearson. Bij LVMH is geen plaats voor twee zakenkranten.

De overname van de platenmaatschappij EMI door het Britse investeringsfonds Terra Firma dreigt te mislukken. Ruim een maand nadat Terra Firma 2,4 miljard pond (3,6 miljard euro) voor de platenmaatschappij bood, heeft nog maar 3,5 procent van de EMI-aandeelhouders zijn aandelen aan het investeringsfonds aangeboden. De beleggers hadden tot eind deze week de tijd om hun aandelen EMI aan te bieden bij Terra Firma. Het was echter al duidelijk dat Terra Firma nooit op tijd een meerderheid van de aandelen EMI zou weten te verzamelen om de overname af te ronden. Daarom besloot het Britse investeringsfonds van Guy Hands het bod met een halve week te verlengen. De kans dat de beleggers tegen die tijd wel massaal hun aandelen EMI hebben aangeboden, lijkt nihil. De aandeelhouders hopen blijkbaar dat er een tegenbod op EMI komt. Voor een tegenbod kijken de beleggers vooral naar het Amerikaanse Warner Music, de grootste concurrent van EMI.

De Zwitserse bladen Cash en Facts zijn voor het laatst verschenen. Ze gelden als directe slachtoffers van de gratis-oorlog die op dit moment vooral in Duitstalig Zwitserland wordt uitgevochten. Het Duitstalige deel van Zwitserland kent vier gratis dagbladen en daar komt er dit jaar nog minstens één bij. Het Zwitserse uitgeefconcern Tamedia maakte zopas nog bekend dat het nog voor het einde van dit jaar een nieuwe krant zal lanceren die naar eigen zeggen hoogstwaarschijnlijk gratis zal zijn. Tamedia is het moederconcern van het succesvolle gratis dagblad 20 Minuten, maar ook van het linksgeoriënteerde weekblad Facts. Dat opinietijdschrift was nooit erg winstgevend, maar wist de afgelopen drie jaar het lezersbestand wel op peil te houden. Ook uitgeverij Ringer stopt met zijn betaalde weekblad Cash, dat gekannabaliseerd werd door het gratis zusterblad CASHDaily, dat amper een half jaar op de markt is. Cash heeft achttien jaar bestaan.

De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) verkoopt de versnellingsbakkenfabrikant Allison aan de durfkapitaalgroepen Carlyle Group en Onex. General Motors haalt daar 5,6 miljard dollar mee op. Dat geld is nodig om de sanering van het verlieslatende autobedrijf te betalen. Fritz Henderson, de financieel directeur van General Motors, heeft de voorbije twee jaar al voor 16 miljard aan activiteiten verkocht. Dat was nodig, omdat GM met zware verliezen draait. Het Amerikaanse autoconcern leed in de voorbije twee jaar een totaalverlies van 12,4 miljard dollar. Allison boekte vorig jaar een bedrijfswinst van 338 miljoen dollar op een omzet van 2,2 miljard dollar. Het bedrijf uit Indianapolis maakt versnellingsbakken voor vrachtwagens en bussen en hoort daarmee niet echt tot de kernactiviteiten van het moederbedrijf. General Motors houdt wel de Allison-fabriek in Baltimore, waar versnellingsbakken voor pick-ups en suv's van GM gemaakt worden.

De exploitant van de Eurotunnel onder het Kanaal heeft de herstructurering van zijn schulden afgerond. Daarmee komt een einde aan twintig jaar financiële tegenslagen. De herstructurering werd gerealiseerd door het oprichten van de nieuwe groep, Groupe Eurotunnel SA (GET SA), met een gehernegocieerde en teruggebrachte schuld tot 4,16 miljard euro, in plaats van de 9 miljard euro die de exploitant verstikte. "Er is met succes een bladzijde omgedraaid,” aldus Jacques Gounon, topman van de groep. Op 2 juli volgt de beursnotering van het nieuwe bedrijf. De laatste fase van de herstructurering werd onlangs voltooid met een wisseloperatie, waardoor de nieuwe groep GET SA in het leven werd geroepen. Aandeelhouders van het bedrijf dat de spoortunnel tussen Frankrijk en Groot-Brittannië uitbaat, konden hun stukken inruilen voor aandelen van het nieuwe bedrijf. Het aandeel van Eurotunnel is daardoor op korte tijd fors de hoogte ingegaan.

Luchtvaartmaatschappijen moeten gegevens over hun passagiers tussen Europa en de Verenigde Staten tevoren sturen naar de Amerikaanse autoriteiten. Ambassadeurs van de EU-landen stemden vrijdag in met een onderhandelaarsakkoord hierover met de Verenigde Staten.De Europese Commissie werkt ondertussen aan een voorstel om dezelfde plicht in te voeren voor passagiers die naar de Europese Unie komen. De maatregelen zijn bedoeld om terroristen en criminelen te weren. Het moet ook het vluchten van verdachten voorkomen. De gegevens betreffen het creditcardnummer, telefoonnummer, bagage-informatie, naam, adres, bestemming en andere zaken. De informatie moet drie dagen tevoren bij de Verenigde Staten zijn. Amerika bewaart de gegevens vijftien jaar. De VS hadden steeds gedreigd geen vliegtuigen uit de EU meer toe te laten als ze informatie over creditcardnummer, e-mailadres, woonadres en bestemming van passagiers niet zouden krijgen.

Meer Nieuws

14:21 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

28-06-07

Noors pijplijnproject stap dichterbij

De realisatie van de Skanled-pijplijn, die in de toekomst gas zou moeten transporteren van Noorwegen naar Zweden naar Denemarken, is een stukje dichterbij gekomen. Het Britse bedrijf Ineos heeft immers beloofd de gasinstallaties voor de pijplijn in Noorwegen te zullen financieren. Een definitieve beslissing over de constructie van de lijn is echter nog niet genomen. Pas tegen 2009 zou daarover uitsluitsel volgen.

De Skanled-pijplijn moet gas transporteren van Karsto, in de buurt van Stavanger aan de zuidwestkust van Noorwegen, naar Oost-Noorwegen, West-Zweden en Denemarken. Met het project is een bedrag van 880 miljoen euro gemoeid. Door de inbreng van Ineos komt de realisatie van het project volgens Odd Roger Enoksen, de Noorse minister van petroleum en energie, een stap dichterbij. Financiele details over de overeenkomst met Ineos werden niet bekend gemaakt.

Ineos zou een meerderheidsparticipatie nemen in de gasinstallatie in Bamble, in het zuidoosten van Noorwegen. De bouw van die infrastructuur zou volgens experts een investering vergen van ruim 250 miljoen euro. Ineos heeft de voorbije maanden zijn aanwezigheid in Noorwegen gevoelig opgedreven. Eerder al werden er immers de petrochemische activiteiten overgenomen van Borealis en Hydro Polymers, een voormalige dochter van Norsk Hydro.

14:50 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: energie, ineos, skanled, noorwegen |  Facebook |

Open source dreigt Azië te vergeten

De open source-beweging dreigt Azië buitenspel te zetten. Dat zegt Kurt Garloff, bij Novell verantwoordelijk voor de wereldwijde productontwikkeling. Veel heeft volgens Garloff te maken met culturele verschillen en de neiging van het westen om Aziatische programmeurs zuiver als productiemensen in plaats van software-ontwikkelaars te beschouwen. Indien men Azië niet wil uitsluiten, moeten bedrijven volgens hem hun strategie wijzigen.

“Volgens Garloff komen de bijdragen aan open source-lijsten en aanverwante activiteiten nagenoeg uitsluitend van blanke mannen uit West-Europa, Oost-Europa, Rusland, Noord-Amerika en in mindere mate uit Zuid-Amerika,” aldus het magazine The Register. “Garloff merkt daarbij op dat de afwezigheid van landen zoals Japan op zijn minst opvallend mag genoemd worden.”

Het geven van openlijke kritiek is volgens Garloff in West-Europa breed aanvaard, maar vormt in Japan een probleem, want daar wordt het openlijk geven van kritische opmerkingen als een belediging beschouwd. “Daarom zouden open source-bedrijven, tot deze manier van werken ook daar helemaal aanvaard is, misschien een aantal meer beschermde omgevingen moeten creëren waar Aziatische ontwikkelaars wel een bijdrage kunnen leveren.”

“Uiteraard moet er geprobeerd worden om duidelijk te maken dat open source juist in die wisselwerking zijn grondslag en zijn grootste successen vindt,” aldus Garloff. “Maar misschien moet de open source-gemeenschap ook leren om minder confronterend te werken. Het taalgebruik van de online discussies zou trouwens ook westerese nieuwkomers kunnen ontmoedigen.”

In landen zoals India en China wordt men volgens Garloff met een bijkomend probleem geconfronteerd. “Het onderwijs is er vooral op gericht op de opleiding van productiemensen die bestaande technologieën perfect kunnen implementeren in plaats van het vormen van software-ontwikkelaars. Westerse ontwikkelaars gebruiken deze mensen dan ook nagenoeg uitsluitend voor uitvoerende taken.”

“Het ontwikkelen van software is een kunst en fundamenteel verschillend van de productie van technologie,” aldus nog Garloff. “Misschien is een aantal mensen wantrouwig tegenover goedkope economieën, maar indien er geen ontwikkelaars vanuit alle culturen worden ingeschakeld in het creatieproces, dreigt de wereldwijde sector daarvan de negatieve gevolgen te dragen.”

14:28 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: informatica, azie, open source |  Facebook |

Aboriginals dreigen met toeristische boycot

De Australische aboriginals dreigen ermee een aantal toeristische trekpleisters te sluiten. Daarmee willen ze protesteren tegen de volgens hen draconische maatregelen van de Australische regering om het seksueel misbruik van kinderen onder de aboriginals tegen te gaan. De aboriginals hebben het daarbij op een grootschalige inbreuk op de privacy en de mensenrechten.

De Australische premier John Howard heeft voor een periode van tenminste een verbod afgekondigd op pornografie en alcohol in Northern Territory, een gebied dat rechtstreeks onder de regering in Canberra valt en waar de grootste, gedeeltelijk autonome aboriginal-gemeenschappen zijn gevestigd. Bovendien wil de premier verplicht medisch onderzoek voor alle kinderen van aboriginals.

De maatregelen komen na een recent rapport over wijdverbreid kindermisbruik in aboriginal-gemeenschappen. De onderzoekers zouden daarbij in alle onderzochte gemeenschappen seksueel misbruik aangetroffen hebben. Kinderen zouden er geprostitueerd worden voor drugs en al bij kleuters zouden geslachtsziekten vastgesteld zijn. De onderzoekers wijzen armoede en drank- en drugsmisbruik aan als voornaamste oorzaak.

De aboriginals zijn echter verbolgen over de maatregelen van de Australische regering. Stamoudsten verzamelden in Canberra om er te praten over de aangekondigde maatregel. Ze vinden dat de plannen te ver gaan. Ze hebben het over een grootschalige inbreuk op de privacy van hun vrouwen en kinderen en schendt volgens hen de mensenrechten. Indien de plannen toch doorgaan, dreigen ze ermee toeristische trekpleisters als Ayer's Rock te sluiten.

Lees meer over toerisme en buitenleven

13:58 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid, australie, aboriginals, toerisme |  Facebook |

Bloggen wordt maatschappelijk probleem

Bloggen heeft een gigantische revolutie veroorzaakt in de communicatie, maar dreigt volgens Amerikaanse onderzoekers tevens een maatschappelijk probleem te worden. Ze voeren daarbij aan dat het bloggen alles in zich heeft om uit te groeien tot een verslaving. Er wordt daarbij op gewezen dat het bloggen de mogelijkheid creëert om voor zichzelf een status te creëren. Dat streven zou tot een echte verslaving kunnen uitgroeien.

“Bloggen is een revolutie,” schrijft het Algemeen Dagblad. “Nooit eerder kwamen gelijkgestemden sneller en gemakkelijker tot elkaar. Het gevolg daarvan is een ongeëvenaarde uitwisseling van kennis. Maar bloggen heeft ook alles in zich om uit te groeien tot een verslaving.” De Amerikaanse psycholoog Kimberly Young noemt bloggen in potentie zelfs buitensporig verslavend.

“Het gaat hier om het bevechten van status, het laten zien hoe slim men is,” aldus Young. “Dat is een krachtige, evolutionair bepaalde drang. Individuen met de meeste status krijgen het meeste nageslacht en leven het langst. Bloggen biedt de mogelijkheid om zichzelf ongelimiteerd en zonder sancties intellectueel te profileren.” Het dwangmatig posten op de eigen of op andermans blog dreigt volgens Young dan ook een maatschappelijk probleem te worden.”

Geert-Jan Meerkerk, psycholoog aan het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving in Rotterdam, stelt echter zich moeilijk te kunnen voorstellen dat bloggen problematisch zou kunnen worden. Hij geeft toe dat de praktijk enkele elementen omvat die verslavend kunnen werken, zoals direct resultaat en directe feedback. Maar problematisch internetgebruik beperkt zich volgens hem gamen en pornosurfen.

Uit eigen onderzoek leidt het Algemeen Dagblad af dat een harde kern bijna voortdurend reageert, met korte pauzes voor lunch, avondeten en journaal. “Een deel van deze veelposters reageert in de tijd van de baas,” aldus de krant. “Maar de meeste bloggers willen niets weten van het begrip blogverslaving. Verslaving is volgens blogger Ankoss een negatief begrip, want het veronderstelt een destructieve, onvrijwillige afhankelijkheid.

“Bloggers zijn beslist geen sociale dombo's," stipt Albert Benschop, hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en specialist in de psychologie van het internetgebruik. “Blogcommunicatie is geen surrogaat voor echte contacten, zoals wel wordt beweerd. Dit trekt mensen aan die in het fysieke leven ook al gemakkelijk communiceren. We hebben er een wereld bijgekregen. Die wereld is niet inferieur en biedt veel mogelijkheden.”

Benschop geeft toe dat het ook het bloggen kan ontaarden, maar voegt er aan toe dat het meestal een tijdelijk fenomeen is. “Iemand ontdekt de aantrekkingskracht van een online gemeenschap, ontwikkelt een passie die mogelijk invloed uitoefent op zijn sociale leven en vervolgens corrigeert hij dat,” stipt hij aan. “Veel blogs zijn korte tijd in de lucht en verdwijnen zodra de makers in de gaten krijgen dat ze zich vergeefs inspannen.”

13:40 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: internet, gezondheid, bloggen |  Facebook |

PayPal en Skype steeds belangrijker voor eBay

Het internetbedrijf eBay begon als pure veilingsite, maar is geleidelijk uitgegroeid tot een advertentieplatform. Sinds een jaar of vijf breidt het bedrijf het aantal activiteiten bewust uit om minder afhankelijk te zijn van commissies van webhandelaren. Meg Whitman, topvrouw van eBay, noemt het bedrijf de grootste werkverschaffer ter wereld. Wereldwijd verdienen immers 1,3 miljoen mensen hun brood via de handel op eBay.

“De omzet van eBay bedroeg vorig jaar 4,5 miljard euro en de winst kwam uit op 800 miljoen euro,” meldt het online magazine MDWeekly. “Naar verwachting wordt in 2007 een omzet behaald van 5,2 tot 5,4 miljard euro. Ongeveer 70 procent van de omzet wordt gerealiseerd door veilingsites, 20 procent door PayPal en 5 procent door Skype, twee dochterbedrijven van ebay.

PayPal en Skype groeien echter indrukwekkend. Analisten verwachten dat PayPal en Skype over drie tot vijf jaar elk goed zullen zijn voor 30 procent van de totale eBay-omzet. PayPal werd in oktober 2002 door eBay overgenomen voor een bedrag van 1,1 miljard euro. Dat was het begin van de diversificatie bij de veilingsite. Skype werd in september 2005 gekocht voor 2,1 miljard euro.

13:13 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: paypal, skype, ebay, internet |  Facebook |

Europa heeft slordig huisvestingsbeleid

De Europese Unie verspilt miljoenen euro's door massaal gebouwen te huren in plaats van ze aan te kopen en vaste afspraken voor bouwprojecten te maken in plaats van goedkopere opties te zoeken. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Rekenkamer. Daarbij wordt gesteld dat de Europese Rekenkamer daarover in 1979 een advies had opgesteld, maar dit zou door de Europese overheid zijn genegeerd.

De Europese instellingen houden volgens het rapport vast aan gemaakte afspraken over bouwwerkzaamheden, in plaats van concurrerende projectvoorstellen te bekijken. Volgens de Europese Rekenkamer heeft de Europese Unie op lange termijn gebouwen gehuurd zonder te overwegen de panden te kopen. Adviezen van de rekenkamer hierover zouden sinds 1979 zijn genegeerd.

De Europese Unie hoeft niet in te gaan op de adviezen van de Europese Rekenkamer. “De voorbije twaalf jaar heeft het Europees Parlement ook niet geluisterd naar de regelmatige kritiek van de rekenkamer over de losbandige manier waarop de Europese Unie omspringt met het jaarlijkse budget van 100 miljard euro,” schrijft het magazine Elsevier. Een woordvoerder van de Europese Unie stelde dat de bouwplannen zouden worden herbekeken.

Lees meer over bouwen en wonen

13:04 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: europese unie, immobilien |  Facebook |

Dertigersdilemma is een luxeprobleem

De midlifecrisis slaat steeds vroeger toe. Tegenwoordig hebben dertigers er steeds vaker last van. Succesvolle carrièremensen blijken vaak al op relatief jonge leeftijd te maken te hebben met een dertigersdilemma, een knagend gevoel van onbehagen. Volgens de Nederlandse psychologe Nienke Wijnants is dat echter een luxeprobleem, terwijl ze er ook zelfs een voordeel in ziet om op die leeftijd met belangrijke vragen te worstelen.

“Steeds meer dertigers krijgen last van de midlifecrisis,” aldus het Financieele Dagblad. “Het zijn vaak hoogopgeleide mensen die beginnen te twijfelen aan hun opleiding, hun carrièreverloop en de schijnbaar onophoudelijke stroom nieuwe keuzes en verwachtingspatronen van hun omgeving.” Sommige bedrijven geven hun managers zelfs speciale trainingen om het dertigersdilemma bij het personeel tijdig te herkennen.

Volgens de Nederlandse psychologe Nienke Wijnants betreft het hier echter een conjunctureel gevoelig verschijnsel. “We hebben hier te maken met een luxeprobleem,” voert ze aan in de krant. “Het is een combinatie van individualisme dat leidt tot een gebrek aan zingeving met een teveel aan keuzemogelijkheden. Door de grotere keuzemogelijkheden ligt de arbeidsidentiteit minder vast, terwijl tegelijkertijd de druk toeneemt om iets te realiseren.”

Wijnants vindt het trouwens positief dat dertigers ontdekken dat de ongebreidelde mogelijkheden slechts een mythe zijn. “Ze leren op jonge leeftijd omgaan met existentiële vragen,” voert ze aan. “Dertigers zijn bovendien jong genoeg om een radicaal andere draai aan hun leven te geven.”

12:38 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: human resources |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot heeft bekend gemaakt geen bod te doen op Alitalia. Aeroflot krijgt naar eigen zeggen geen toegang tot cruciale informatie over de Italiaanse luchtvaartmaatschappij. Alitalia is voor bijna de helft in handen van de Italiaanse regering. Eind mei van dit jaar trok een consortium, bestaande uit Texas Pacific Group (TPG), MatlinPatterson en de Italiaanse bank Mediobanco, zich al terug uit de strijd rondom Alitalia. Het consortium stelde niet in een positie te verkeren waarin zij kon voldoen aan de eisen die de Italiaanse overheid stelde voor de overname van de luchtvaartmaatschappij. De Italiaanse overheid wil haar aandelen in Alitalia van de hand doen. Partijen kunnen bieden op een belang van tenminste 30,1 procent in Italia. De bieder is volgens de Italiaanse wet dan verplicht om een bod te doen op alle aandelen van Alitalia. Ondertussen heeft Air France-KLM een overeenkomst met de Italianen om op termijn fusiegesprekken aan te gaan.

Het aantal gsm-gebruikers zou volgende maand de kaap van drie miljard exemplaren overschrijden. Daarmee beschikt volgens een onderzoek van The Mobile World de helft van de wereldbevolking over een mobiele telefoon. De telecomindustrie blijft dus maar groeien, van record naar record. De groei wordt nu vooral aangezwengeld in nieuw-opkomende landen zoals India en China maar ook in Afrika. "Het heeft 20 jaar geduurd vooraleer één miljard mensen een gsm had, maar slechts 40 maanden vooraleer dat aantal verdubbelde," aldus de onderzoekers. Momenteel komen er duizend abonnees per minuut bij. Einde maart waren er nog 2,84 miljard gsm-klanten, nu al bijna 3 miljard en tegen eind dit jaar zouden er zelfs 3,25 miljard zijn. Wereldwijd heeft dus de helft van de bevolking een mobiele telefoon, terwijl de penetratiegraad in Europa al meer dan 100 procent bedraagt. Een aantal Europeanen heeft dan ook meer dan één toestel.

De nieuwe EU-lidstaten Roemenië en Bulgarije moeten ernstiger werk maken van de strijd tegen corruptie en georganiseerde misdaad. Die waarschuwing heeft de Europese Commissie gelanceerd. Reeds bij de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de Europese Unie begin dit jaar maakte de Commissie duidelijk dat beide lidstaten op het vlak van justitie nog een hele weg af te leggen hadden en dat ze de situatie op de voet zou volgen. In evaluatierapport besluit de Europese Commissie dat beide landen vooruitgang hebben geboekt. De wetgeving beantwoordt in beide landen aan de Europese normen, maar eurocommissaris Franco Frattini wijst erop dat de wetten ook volledig toegepast moeten worden. "Het is goed om mensen in beschuldiging te stellen, maar er moeten ook veroordelingen volgen," aldus Frattini. De Europese Commissie acht het echter niet nodig om sancties te treffen tegen de twee landen, die op het vlak van corruptie nog steeds een bedenkelijke reputatie hebben.

Het Duitse chemiebedrijf Lanxess plant een nieuwe rubberfabriek in Azië. Het bedrijf twijfelt voor een definitieve locatie nog tussen Singapore, Maleisië en Thailand. De fabriek zou 400 miljoen euro kosten. Het gaat om de grootste investering uit de geschiedenis van Lanxess, een gewezen afdeling van het Duitse chemieconcern Bayer, ooit deed. Het bedrijf is actief in butylrubber, vooral in Antwerpen. De gedelegeerd bestuurder van Lanxess, Axel Heitmann, hoopt de nieuwe butylrubberfabriek in Azië al in 2010 in gebruik te kunnen nemen. De hele rubberafdeling van Lanxess, waartoe butylrubber behoort, is goed voor een jaaromzet van 1,8 miljard euro op een totale omzet in 2006 van 7 miljard euro. De vraag naar butylrubber, een basisproduct voor autobanden, stijgt vooral in Azië. Eerder breidde Lanxess zijn productiecapaciteit al uit in Zwijndrecht. Daar werken 491 mensen. Ook in het Canadese Sarnia verhoogt Lanxess de productiecapaciteit.

De Zweedse overheid dreigt ermee de overname van de Scandinavische beurzenuitbater OMX door de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq te blokkeren. De regering in Stockholm is bezorgd dat de operatie de concurrentiekracht van OMX in Europa ondermijnt. De Zweedse staat bezit 6,6 procent van de OMX-aandelen. Minister van financiën Mars Odell zei dat hij een panel met experts opricht om de overname door Nasdaq te laten onderzoeken. Hij wil de conclusies afwachten voor hij zijn fiat voor de transactie geeft. “We zijn bang dat het Zweedse model wordt vervangen door iets wat de marktcompetitiviteit van ons Noordse model ondermijnt,” deelde het ministerie mee. De kans bestaat volgens de Zweedse overheid dat OMX minder groeikansen krijgt vanwege de vrees dat de Amerikaanse wetten over boekhouding of deugdelijk bestuur ook hier toepasbaar zouden worden. In het slechtste geval wordt de transactie geblokkeerd.

De Europese Unie heeft het liefst dat goed opgeleide Afrikaanse migranten terugkeren naar hun vaderland om het op te bouwen. Daarom gaat de Europese Unie hen aanmoedigen om terug naar huis te gaan, maakte de Europese Commissie woensdag bekend. Europa wil wel graag goedgetrainde professionals aantrekken uit Afrika, maar wil ook dat ze makkelijker kunnen terugkeren naar het continent. Volgens de Wereldbank wenst 70 procent van de net afgestudeerde dokters in Ethiopië het land te verlaten als de kans zich voordoet. Hetzelfde geldt voor 62 procent van de afgestudeerde verplegers. Naar schatting verlaten jaarlijks tachtigduizend gediplomeerde mensen Afrika. Betere banden tussen Afrikaanse en Europese universiteiten en ziekenhuizen kunnen er mogelijk voor zorgen dat meer Afrikanen terugkeren.

Eénendertig procent van alle Walen ouder dan 15 jaar maakt nooit gebruik van internet of een computer. Dat blijkt uit een enquête van het Waals Agentschap voor Telecommunicatie. Een groot deel van de niet-gebruikers zijn vijftigplussers, vaak gepensioneerd of werkloos. Sommigen onder hen gebruikten vroeger wel een computer, maar hielden daarmee op omwille van de kost of uit gebrek aan interesse. Het aantal Waalse gezinnen dat in 2006 een computer had (63 procent) is onveranderd ten opzichte van 2005. De toegang to internet is de belangrijkste reden om een computer aan te schaffen. Wat de jeugd betreft haalt Wallonië betere resultaten. Volgens de studie maakt 81 procent van de 11 tot 14-jarigen en 37 procent van de kinderen jonger dan 11 geregeld gebruik van internet. De stijging van het aantal internetaansluitingen zorgt er in Wallonië voor dat ook het aantal vaste telefoonlijnen stijgt. Vorig jaar had 77 procent een telefoonlijn, een stijging met 12 procent ten opzichte van 2004.

Het Europese Ruimtebureau ESA is op zoek naar vrijwilligers om deel te nemen aan een simulatie van een bemande Marsmissie die 520 dagen zal duren. Een bemande missie naar Mars is nog niet voor de eerste jaren, maar toch zijn er al voorbereidingen voor de trip waarbij astronauten bijna twee jaar lang zullen reizen en voor veel op zichzelf zullen zijn aangewezen. Om het menselijk aspect van zo'n expeditie te onderzoeken, heeft ESA de handen in elkaar geslagen met het Russische Instituut voor Biomedische Problemen, dat zich al decennia op de menselijke factor van bemande ruimtevaart toelegt. De simulatie volgt het profiel van een echte reis naar Mars, met inbegrip van de exploratie van het oppervlak van de Rode Planeet. Het voedsel is hetzelfde als in het Internationaal Ruimtestation ISS. Midden volgend jaar is er een eerste voorbereidende studie van 105 dagen, mogelijk gevolgd door een tweede van dezelfde duur. De eigenlijke proef over 520 dagen is voor eind 2008 of begin 2009 gepland.

Werknemers die belang hechten aan geld, macht en uiterlijk zijn minder tevreden op hun werk dan hun collega's die vooral zinvol bezig willen zijn. Ze zijn bovendien racistischer. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Gent en Leuven. Het nastreven van zuiver materialistische doelen had volgens de onderzoekers een negatief effect op het persoonlijk welbevinden van werknemers. Een hoger salaris hing dan weer samen met een hogere jobbetrokkenheid en minder verschijnselen van burn-out. "Geld hebben maakt dus wel gelukkig, maar geld willen ongelukkig," aldus de onderzoekers. Een materialistische houding bleek ook nefast voor de tolerantiegraad. Materialisten zouden zien de wereld eerder als een jungle waarin de sterkste overleeft. Groepen die lager op de sociale ladder staan zouden als inferieur worden beschouwd, waardoor materialisten minder tolerant zouden zijn voor vreemdelingen."

De commerciële informatie die artsen van de farmaceutische industrie krijgen is amper wetenschappelijk. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg (KCE). Vooral huisartsen worden volgens het onderzoek via de post overspoeld door die commerciële informatie. In hooguit één op de twaalf gevallen steunt de informatie ook rechtstreeks op kwalitatieve wetenschappelijke referenties. Het merendeel van de informatie is volgens de onderzoekers vooral sloganesk en vaag, wat ruimte zou laten voor subtiele manipulatie. Het rapport stelt dat die informatie vaak een herhaling van wat medische vertegenwoordigers al hebben verteld. Er wordt opgemerkt dat de invloed van die repetitiviteit op artsen niet werd bestudeerd, maar er wordt aan toegevoegd dat dit een bekende strategie is.

Meer Nieuws

12:10 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-06-07

Jarige Benelux wil wereldkampioenschap voetbal

In 2018 viert de Benelux zijn zestigjarig bestaan. Datzelfde jaar wordt ook het Wereldkampioenschap Voetbal georganiseerd. De drie Benelux-leden willen die twee gebeurtenissen combineren en dat jaar de organisatie van het grootste evenement van de wereld voor hun rekening nemen. Op de Antwerpse Grote Markt werd daarvoor inmiddels het Benelux2018-secretariaat geopend.

Mondial2018

“Dit secretariaat – gevestigd in het gebouw van het Internationaal Perscentrum Vlaanderen – moet in de eerste instantie de haalbaarheid van het project onderzoeken,” voert Alain Courtois, die door de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) werd aangesteld als projectleider, aan. “Er moet onder meer bekeken worden of het Benelux-gebied voldoende moderne stadions, verkeersinfrastructuur, overnachtingsmogelijkheid en veiligheid kan bieden.”

AlainCourtoisEr zijn behoorlijk wat gegadigden om in 2018 het wereldkampioenschap voetbal te organiseren. Naast de Benelux hebben immers ook Australië, Engeland, Mexico, Nigeria, de Verenigde Staten, Spanje, Saoedi-Arabië, China en Nieuw-Zeeland interesse laten blijken. Bovendien heeft de internationale voetbalfederatie al laten weten dat de organisatie – na Japan en Zuid-Korea in 2002 – niet meer aan twee landen zal worden toegewezen.”

“We zullen echter aantonen dat de Benelux een integraal geheel vormt en zowel politiek – met een eigen Benelux-parlement – als economisch een entiteit is,” aldus een bijzodner optimistische Alain Courtois. “Bovendien hebben Nederland en België met het Europees voetbalkampioenschap in 2000 al bewezen samen met succes een internationaal evenement te kunnen opzetten.”

Ook de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens is zich bewust van de zware concurrentie. “Maar we moeten ons niet laten verleiden om ons te willen vergelijken met bijvoorbeeld Engeland, dat tegen die periode onder meer zal kunnen uitpakken met de organisatie van de Olympische Spelen,” voerde hij aan. “De Benelux moet bij zijn kandidatuur zijn eigen sterke troeven uitspelen.”

perscentrumDaarbij wees hij erop dat de Benelux één van de rijkste regio’s van de wereld is, met een bijzonder vooruitstrevende technologie en één van de beste transportinfrastructuren van de wereld. Bovendien geniet het gebied volgens Patrick Janssens over een optimale toegankelijkheid. Hij pleitte er dan ook voor om het Benelux2018-project op te nemen in het beleidsakkoord van de volgende federale regering.

België heeft nog wel heel wat werk voor de boeg. Op dit ogenblik is er geen enkel stadion dat voldoet aan de internationale voetbalnormen. “Maar daar wordt duidelijk aan gewerkt,” aldus Alain Courtois. “In Brugge, Brussel en Antwerpen wordt er volop gesproken over een nieuw voetbalstadion en ook in Luik zijn er verregaande plannen met het stadion van Standaard. Bovendien kan er ook gedacht worden aan Genk of Gent.”

Een definitieve beslissing over de toewijzing van het evenement zal tegen 2012 genomen worden. Indien het Benelux-project het haalt, zullen de nationale voetbalteams van België en Nederland rechtstreeks geplaatst zijn voor de eindronde. Voor Luxemburg is dat niet het geval. “We verwachten ook niet dat Luxemburg een internationaal voetbalstadion bouwt,” aldus Alain Courtois. “Het Groot-Hertogdom zal echter op een andere manier bij het project betrokken worden.”

15:24 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: benelux, sport, 2018 |  Facebook |

Zimbabwe wil zwarte bedrijven

In Zimbabwe moeten bedrijven geleid worden door zwarten. Dat heeft president Robert Mugabe beslist. Hij eist dat 51 procent van de aandelen in het bedrijfsleven in handen is van de zwarte bevolking. Maar volgend critici zal dit bij investeerders leiden tot een verlies aan vertrouwen in bedrijven uit Zimbabwe, dat al geteisterd wordt door de grootste inflatie ter wereld en grote tekorten aan voedsel, brandstof en valuta.

Het plan van president Mugabe moet nog wel door het parlement van Zimbabwe goedgekeurd worden, maar verwacht wordt dat het wetsvoorstel ook daar zal gesteund worden. Mugabe wil voor zijn plan ook een fonds oprichten dat zwarten in staat moet stellen om aandelen in bedrijven te kunnen aankopen. Aan overheidsinstanties zou ook worden opgelegd om minstens 51 procent van producten en diensten aan te kopen bij bedrijven die gecontroleerd worden door zwarten.

Volgens analisten zou deze beslissing van Mugabe opnieuw kunnen leiden tot chaos en ellende. “Bedrijven zullen waarschijnlijk hun uitbreidingsprogramma’s opschorten, terwijl buitenlandse kandidaat-investeerders niet snel geneigd zullen zijn om daadwerkelijk activiteiten op te starten in Zimbabwe,” voert economisch consulent John Robertson aan tegenover het persbureau Reuters.

14:31 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zimbabwe, management |  Facebook |

Amerikaanse oliebedrijven weigeren Venezolaans voorstel

De Amerikaanse bedrijven Exxon Mobil en ConocoPhilips hebben geweigerd een overeenkomst te tekenen met het Venezolaanse staatsbedrijf PDVSA voor de ontginning van het belangrijkste olieveld in het Zuid-Amerikaanse land. De betrokken bedrijven zijn er niet mee akkoord dat de Venezolaanse overheid een meerderheid in de operaties opeist. British Petroleum, Chevron, Total en Statoil hebben zich wel akkoord verklaard.

De Venezolaanse olieproducent PDVSA heeft vorige maand de controle over de exploratieproject in de Orinoco Belt, de laatste private olievelden van het land, overgenomen. Het gebied heeft een bewezen oliereserve van tenminste tachtig miljoen vaten, maar verondersteld wordt dat er genoeg olie aanwezig is om van Venezuela de grootste petroleumproducent van de wereld te maken.

In het kader van een nationaliseringsproces eiste de Venezolaanse president Hugo Chavez eiste dat de privébedrijven hun meederheidsbelang in het gebied zouden afstaan. De zes betrokken bedrijven hadden weinig keuze, maar probeerden met de Venezolaanse regering te onderhandelen over compensaties, onder rond het verlies van inkomsten en beslissingsmacht binnen toekomstige joint-ventures.

PDVSA zegt op dit ogenblik 78 procent van de Orinoco-projecten te controleren, met inbegrip van de volledige controle over het Petrozuata-project van ConocoPhilips, dat zich naar eigen zeggen helemaal terugtrekt uit het gebied. Daarmee wordt een investering van 2,5 miljard dollar opgegeven. ExxonMobil zegt de onderhandelingen met de Venezolaanse overheid nog wel te willen verderzetten.

Hugo Chavez begon in januari met zijn nationaliseringsproject, waarmee hij naar eigen zeggen de welvaartskloof in zijn land wil verkleinen. Eerder al betaalde hij de nationalisering van de telecom- en energiesector, maar volgens analisten heeft hij niet voldoende fondsen om ook de nationalisering van de petroleumsector te financieren. Bovendien wordt gevreesd dat Venezuela niet bij machte zal zijn om deze sector optimaal te organiseren.

14:03 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: venezuela, olie |  Facebook |

Reclamefolder populairder dan commerciële e-mail

Een reclamefolder die huis-aan-huis verspreid wordt, valt beter in de smaak bij de consument dan reclame via de e-mail. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van Metrixlab in opdracht van TNT Post. Uit het onderzoek kwam verder naar voor dat vrouwen positiever staan dan mannen tegenover de twee reclamevormen, maar ook dat vier op de tien bestemmelingen liever helemaal geen reclame wenst.

"Ongeveer 37 procent van de respondenten geeft de voorkeur aan de fysieke folder in de brievenbus," aldus het magazine Adforesult. "Maar 7 procent van de deelnemers wenst liever reclame te ontvangen in de vorm van e-mail. Vier op tien respondenten gaf echter te kennen helemaal geen reclame te willen ontvangen." Daarnaast bleek dat een combinatie van de twee reclamevormen voor het beste bereik zorgt.

Overigens vinden vrouwen de beide reclamevormen vaak leuker en meer geloofwaardig dan mannen. Slechts 30 procent van de vrouwen wijst beide reclamevormen af, terwijl zeker 50 procent van de mannen zich in geen van beide publicitaire kanalen kan vinden. Het bereik is bij mannen en vrouwen echter nagenoeg gelijk. "Waarschijnlijk is dit een gevolg van het feit dat de informatie uit de reclame niet altijd goed blijft hangen bij de vrouw," aldus Adforesult.

13:43 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: reclame |  Facebook |

Moeilijke relatie tussen manager en jongeren

De relatie tussen managers en hun jonge werknemers is vaak allesbehalve ideaal. Dat blijkt uit het boek 'Pakken en Piercings' van Hans de Boer, voorzitter van de Nederlandse Taskforce Jeugdwerkloosheid. Uit het onderzoek van de Boer blijkt dat de bijna de helft van de jongeren zich wel eens aan zijn baas ergert, terwijl ook twee derde van de werkgevers problemen heeft gehad met jongeren binnen het bedrijf.

Ruim de helft van de ondervraagde werkgevers vertelde jongeren te ontslaan vanwege hun gedrag. "Meestal gaat het dan om een gebrek aan inzet en een slechte werkhouding," aldus Hans de Boer. "Volgens een meerderheid van de werknemers hebben jongeren het niet gemakkelijk om te wennen aan het werken en de geplogenheden die op de werkvloer gehanteerd worden.

Verder is de helft van de werkgevers van mening dat het jongere personeel tijdens hun opleiding onvoldoende kennis en vaardigheden hebben meegekregen. De jongere werknemer heeft volgens de werkgevers de grootste moeite met op tijd komen en correct om te gaan met collega's. Vooral de werkduur valt jongeren tegen. Een meerderheid van de jongeren zegt nooit commentaar van de baas te krijgen.

13:42 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: management, human resources |  Facebook |

Bedrijven steeds meer met VoIP

Bellen via internet of een ander IP-netwerk, het zogenaamde Voice over IP (VOIP), wordt steeds meer gebruikt als communicatiemiddel bij bedrijven. Dat blijkt uit een onderzoek van Priority. Vooral de lagere kosten zijn voor bedrijven de belangrijkste reden om over te stappen op een digitaal telefoonverkeer. Vooral bij internationale gesprekken besparen bedrijven veel door digitaal te communiceren.

"De belangrijkste reden voor bedrijven om over te stappen op digitaal bellen is de lagere kosten," aldus de onderzoekers. "Omdat bij VOIP bestaande verbindingen gebruikt worden is het een stuk goedkoper dan de klassieke telefoonlijn, waar per individueel gesprek betaald moet worden. Dat heeft vooral voor de duurdere internationale gesprekken belangrijke consequenties."

Ook is VoIP volgens Priority efficiënter omdat spraak en data makkelijker te integreren zijn. "Personeelsleden kunnen bijvoorbeeld samen op afstand aan een opdracht werken en tegelijkertijd overleggen," aldus het magazine Nu.nl. "Uit het onderzoek blijkt dat bijna zestien procent van de bedrijven met meer dan 50 werknemers VOIP gebruikt. De meeste bedrijven stapten het voorbije anderhalf jaar over van traditionele telefoonsysteem naar digitale telefoonverbindingen."

13:41 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voip, management, telecom |  Facebook |

E-mail verspilt 3,5 jaar arbeid

Er wordt veel tijd besteed aan e-mail tijdens de werkuren. Maar één derde van al die berichten blijken totaal irrelevant te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van Plantronics bij Europese managers. De onderzoekers stellen dat ruim tien jaar van een beroepscarrière wordt besteed aan het versturen van e-mail, waarvan bijna 3,5 jaar weinig of geen nut heeft. Het ouderwetse telefoongesprek blijkt veel efficiënter.

Uit het onderzoek blijkt dat Europese managers minstens twee uur per dag besteden aan het lezen en beantwoorden van e-mail. Ieder verstuurd mailtje wordt gevolgd door vier tot zes reply's. Maar liefst 32 procent van die mails heeft echter weinig tot geen relevantie voor het werk. Hieruit kan volgens Plantronics worden afgeleid dat ruim tien jaar van het werkzame leven wordt besteed aan mailen, waarvan bijna 3,5 jaar weinig nut heeft.

"E-mail kan een functioneel communicatiemiddel zijn, mits het effectief gebruikt wordt," aldus het magazine Nu.nl. "Maar het onderzoek wijst uit dat er een onpersoonlijke werksfeer kan ontstaan wanneer e-mail op de verkeerde manier wordt ingezet. Ook kan de werknemer er zijn motivatie door verliezen om assertief te handelen." Het ouderwetse telefoongesprek blijkt volgens Plantronics dan ook veel efficiënter. Eén telefoontje kan een hele reeks aan e-mails vervangen en maakt de communicatie duidelijker en sneller.

13:39 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: management, e-mail |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Prins Charles en de Soil Association, een groep die ijvert voor het organisch kweken van voedsel, mogen niet langer groenten aan de Britse winkelketen Sainsbury's leveren. Sainsbury's vindt de kwaliteit van de geleverde groenten ondermaats. Directeur Patrick Holden van Soil Association stelde dat zijn organisatie en prins Charles het slachtoffer zijn geworden van de wijze waarop Sainsbury's groenten verwerkt en vervoert. Holden zei dat de wortels van de landerijen van de prins en de Soil Association over honderden kilometers moesten worden vervoerd om te worden opgeslagen in een centrale opslagplaats in East Anglia. Nadat de wortels waren schoongemaakt en geschraapt, werden ze in veel gevallen teruggestuurd naar het gebied waar ze vandaan kwamen om in de winkels te worden verkocht. Holden wees erop dat het vervoer over lange afstanden de kwaliteit van de wortels niet ten goede kwam.

Nike, de grootste producent van sportschoenen ter wereld, heeft de nettowinst in het vierde kwartaal van het voorbije boekjaar met 32 procent zien stijgen tot 437,9 miljoen dollar. De kwartaalomzet van het sportbedrijf kwam uit op 4,38 miljard euro. Dat is een stijging van 9 procent ten opzichte van het vierde kwartaal een jaar geleden. De omzet van het bedrijf steeg het hardst in Europa, met 12 twaalf tot 1,3 miljard dollar. In de regio Azie-Pacific was sprake van een omzettoename van 7 procent tot 596,9 miljoen dollar. De omzet in Centraal- en Zuid-Amerika veranderde nauwelijks en bleef op 235 miljoen dollar. In Noord-Amerika steeg de omzet van Nike met 10 procent tot 1,6 miljard dollar. Voor de periode juni 2007 tot en met november 2007 ontving Nike orders met een waarde van 7,7 miljard dollar, 12 procent meer dan een jaar eerder. Het bedrag aan orders uit de Verenigde Staten nam 7 procent toe, uit Europa met 12 procent en uit Azie-Pacific 15 procent.

Het Nederlandse chemieconcern Basell neemt voor 9,6 miljard dollar in contanten de Amerikaanse branchegenoot Huntsman over. De raden van bestuur van beide bedrijven en de grootaandeelhouders van Huntsman steunen de overname. Ook de grootaandeelhouders van Huntsman, de investeringsmaatschappij MatlinPatterson en de familie Huntsman met samen 57 procent van de aandelen, steunen de overname. De acquisitie wordt naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar afgerond. De autoriteiten in Europa en de Verenigde Staten moeten de overname nog goedkeuren. Na afronding van de overname wordt Huntsman, dat gevestigd is in het Texaanse Woodlands, waarschijnlijk van de beurs gehaald. De twee bedrijven boekten in 2006 een gecombineerde omzet van meer dan 26 miljard dollar. Zij hebben bijna 21.000 mensen in dienst. Het fusieconcern heeft activiteiten in alle delen van de wereld, waaronder China, India, Oost-Europa en Latijns-Amerika, aldus een verklaring.

Thomas Cook Group, ontstaan na de fusie van Thomas Cook en MyTravel, gaat in Groot-Brittannië 150 reisbureaus sluiten. Daarbij zullen zeker 2.500 en mogelijk 2.800 banen verdwijnen. De plannen moeten toelaten om de kosten te reduceren na de fusieoperatie. Naast de reiskantoren zijn onder meer de hoofdzetel van MyTravel in Rochdale en een callcenter in Birmingham getroffen. De groep zegt wel dat werknemers zoveel mogelijk een job aangeboden zullen krijgen op een andere plaats binnen de groep. De hoofdzetel van Thomas Cook zal in Groot-Brittannië nog ongeveer 800 reisbureaus overhouden. Het concern werkt nu nog met 19.000 mensen in Groot-Brittannië en Ierland. De fusie moet kostenbesparingen voor belastingen van in totaal 95 miljoen Britse pond per jaar mogelijk maken. De fusiegroep telt wereldwijd 33.000 werknemers. Op de Belgische markt is Thomas Cook actief met de merken Thomas Cook, Pegase en Neckermann.

De Spaanse elektriciteitsproducent Iberdrola heeft zowat 4,5miljard dollar veil voor de overname van de Amerikaanse gas- en stroomleverancier Energy East. Iberdrola neemt ook een schuld van zowat drie miljard euro over. De overname moet wel nog goedgekeurd worden door de aandeelhouders en de Amerikaanse autoriteiten. Iberdrola wil de overname in de tweede helft van 2008 rond hebben. Het Spaanse bedrijf gaat nieuwe aandelen uitgeven om de overname te financieren. Energy East is actief in het noordoosten van de Verenigde Staten. Het bedrijf levert stroom aan 1,8miljoen klanten en aardgas aan 900.000 mensen. Iberdrola is wereldmarktleider op het gebied van zonne- en windenergie. Het wil een platform creëren voor verdere groeioperaties in de Verenigde Staten. Het bedrijf is al een tijdje op overnamepad. Vorig jaar nam het drie windenergiebedrijven in de Verenigde Staten over. Enkele maanden geleden werd de overname van het Britse Scottish Power afgerond.

De boek- en tijdschriftenketen Bruna gaat enkele honderden winkels neerzetten in de driedimensionale wereld van Second Life. Bruna is daarmee de eerste retailketen ter wereld die zoveel filialen opent in Second Life. Bruna ziet Second Life als een nieuwe belevingswereld en verwacht ook daar Bruna klanten te kunnen benaderen. Een van de producten die Bruna in de driedimensionale wereld gaat verkopen is het onlangs verschenen Nederlandstalige boek met cd-rom over Second Life. Klanten kunnen een willekeurige virtuele Bruna winkel binnenlopen waar zij het boek op de toonbank zullen vinden. Een simpele muisklik is voldoende om de bestelling verder af te kunnen handelen via www.bruna.nl. De bestelling wordt vervolgens binnen enkele dagen thuisbezorgd of in een Bruna winkel naar keuze worden afgehaald.

De Europese Commissie heeft voor het eerst geld uit het zogenaamde globaliseringsfonds toegekend. Het geld gaat naar de toeleveranciers van de Franse autobouwers Peugeot-Citroën en Renault. Op aanvraag van Frankrijk stelde de Europese Commissie voor om ongeveer 3,8 miljoen euro vrij te maken voor toeleveranciers van Peugeot-Citroën en Renault. De lidstaten en het Europese Parlement moeten de beslissing nog goedkeuren. Het eind vorig jaar gelanceerde globaliseringsfonds bevat geld voor werknemers die hun job verloren omdat de productie wordt overgeheveld naar andere delen van de wereld. De autosector is een typisch voorbeeld van een sector waar de nadelen van de globalisering zich laten voelen en veel banen op de tocht komen te staan in Europa. Na de sociale perikelen bij Volkswagen Vorst vorig najaar betoonde de Belgische regering reeds interesse voor middelen uit het fonds, maar België heeft volgens de Europese Commissie nog geen aanvraag ingediend.

De grootste televisiegroep van Duitsland, ProSiebenSat.1, heeft voor 3,3 miljard euro de Europese mediagroep SBS Broadcasting overgenomen. Dat heeft de Duitse mediagigant bekendgemaakt. Het huwelijk tussen de twee groepen zat eraan te komen nadat het Amerikaanse investeringsfonds KKR en het Europese Permira ProSiebenSat.1 hadden verworven om het te laten fusioneren met SBS Broadcasting, dat de durfkapitalisten reeds controleerden. De transactie moet begin juli een feit zijn en synenergieën mogelijk maken in de ordegrootte van 80 tot 90 miljoen euro per jaar. De nieuwe groep zal ProSiebenSat.1 Media heten en haar zetel hebben in München. De mediagigant zal aanwezig zijn in dertien Europese landen, met 24 gewone televisiestations, 24 betalende en 22 radio's. Er worden aldus 77 miljoen televisiekijkers bereikt waardoor de nieuwe entiteit de op een na grootste televisiegroep van Europa wordt.

Tienduizenden internetradiostations hebben een besloten een dag radiostilte te houden uit protest tegen een sterke verhoging van de royalties die ze in de Verenigde Staten moeten afdragen. De Amerikaanse auteursrechtenorganisatie Copy Royalty Board besloot in maart de vergoeding voor het uitzenden van muziek met geleidelijk tot driehonderd procent te verhogen en wel met terugwerkende kracht vanaf 2006. Op 15 juli moeten de stations de verhoogde tarieven over de afgelopen zeventien maanden betalen. Volgens de protesterende stations betekenen de nieuwe tarieven het einde van internetradio. Volgens de radiostations, verenigd in de coalitie SaveNetRadio, heeft het Amerikaans Congres een half miljoen verontwaardigde reacties ontvangen. Dat zou de tariefverhoging kunnen tegenhouden met een nieuwe wetgeving. Onder de stakende online radiostations zijn onder andere zenders van Yahoo, Live365, Pandora, Rhapsody en MTV Online, maar ook talloze particuliere zenders.

Het koerierbedrijf DHL en Lufthansa Cargo zouden volgens berichten een gezamenlijk vrachtfiliaal willen oprichten. Dit bedrijf zou vooral de intercontinentale vracht verzorgen, met koerierszendingen en klassieke luchtvracht naar de Verenigde Staten, Oost-Azië en het Midden-Oosten. Het nieuwe filiaal zou in 2009 van start gaan en beide bedrijven zouden er een belang van 50 procent in hebben. Aan het hoofd van de vrachtdochther zou Lufthansa-manager Thomas Papke komen. De operationele basis is voorzien in het Oost-Duitse Leipzig-Halle. Het is daar dat DHL zijn Europees sorteer- en verdeelcentrum voor expresszendingen naartoe heeft verhuisd. Dat sorteercentrum lag tot voor kort nog op de luchthaven van Zaventem. DHL is wereldwijd de grootste luchtvrachtexpediteur en samen met UPS en FedEx toonaangevend in het internationaal expresvervoer. Lufthansa Cargo is een van de grootste luchtvrachtvervoerders ter wereld.

Meer Nieuws

13:37 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-06-07

Tabaksreclame dooft uit

In de Verenigde Staten is er in de media voor de eerste keer in de geschiedenis geen reclame verschenen voor een tabaksbedrijf. Daarmee is een einde gekomen aan een tijdperk dat een eeuw lang grote merken heeft gecreëerd en is volgens het magazine Advertising Age definitief afscheid genomen van de Marlboro Man. Maar dat betekent niet dat de sector geen pogingen meer doet om het roken te promoten.

In 2005 werd aan sigarettenreclame in de media nog een bedrag van 56 miljoen dollar besteed. Dat betekende een achteruitgang met 94 procent tegenover het topjaar 1985, toen in totaal 932 miljoen dollar werd uitgegeven. De tabaksbedrijven Philip Morris en RJR Nabisco waren dat jaar respectievelijk de tweede en derde grootste adverteerders op de Amerikaanse markt en de grootste adverteerders in kranten, magazines en buitenreclame.

In 1970, toen in de Verenigde Staten voor het laatst sigarettenreclame op televisie was toegelaten, vormde de mediareclame nog 82 procent van alle promotionele bestedingen van de sector. Vorig jaar vormde tabaksreclame nog amper 0,1 procent van de totale Amerikaanse mediareclame. Bovendien blijkt het volgens een aantal getuigen nog moeilijk om iemand aan te zetten om een tabakscampagne uit te werken. "Dat wordt een soort stigma," luidt het.

Het wegvallen van de mediareclame betekent echter niet dat de tabaksindustrie de publiciteit heeft afgeschreven. Aan promoties en andere campagnes – zoals reclameborden in winkels – werd in 2005 in totaal 13,1 miljard dollar betaald. "Bovendien zijn er voor de tabaksbedrijven nog altijd mogelijkheden op de buitenlandse markt, die nog altijd groeit," aldus nog Advertising Age.

13:32 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: reclame, tabak |  Facebook |

Google één van de grootste serverproducenten

Bedrijven als Hewlett-Packard, IBM en Dell worden beschouwd als de grootste serverproducenten van de wereld, maar in dat rijtje hoort volgens Gartner eigenlijk ook het internetbedrijf Google thuis. Volgens sommigen is Google eigenlijk al de tweede grootste serverfabrikant mag genoemd worden. Google heeft volgens hen gigantische serverbehoeften en vult die zelf in.

Uit cijfers van Gartner blijkt dat de verkoop op de servermarkt vorig jaar gedomineerd werd door IBM (32 procent), Hewlett-Packard (27 procent), Sun (10,8 procent) en Dell (10,3 procent). Op grote afstand volgt Fujitsu/Siemens (4,8 procent). “Maar Gartner-analist Martin Reynolds wees er al eerder op Google net zo goed een infrastructuurleverancier is als een zoekmotor,” stipt het magazine Channelweb.nl aan.

Het magazine voert aan dat Richard Brandt van Entrepreneur Watch ervan uitgaat dat Google wereldwijd al doorstootte naar de tweede plaats. Vorig jaar was Google ook de vijfde grootste klant van chipfabrikant AMD en volgens sommige waarnemers zou de zoekgigant zelfs overwegen zijn eigen halfgeleiders te bouwen. Volgens Brandt omvat het serverpark van Google op dit ogenblik 450.000 tot 700.000 toestellen.

Daarmee zou Google wereldwijd uitgegroeid zijn tot de grootste fabrikant en gebruiker van servers. Het bedrijf zou tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 597 miljoen dollar geïnvesteerd hebben in informatica-infrastructuur.

13:29 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: google, internet |  Facebook |

Blogs steeds belangrijker informatiekanaal

Blogs worden steeds belangrijker als communicatiemiddel. Het magazine Advertising Age wijst erop dat er op dit ogenblik al 15 miljoen actieve blogs gelezen worden door ongeveer 57 miljoen gebruikers. Bovendien hebben blogs volgens het magazine een grote invloed, dankzij hun geloofwaardigheid. Dat heeft op zijn beurt weer gevolgen voor het succes van producten die door blogs worden aangeprezen of afgekraakt.

Advertising Age wijst erop dat 72 procent van de Amerikanen ontevreden is met de kwaliteit van de journalistieke berichtgeving. Tegelijkertijd vindt 55 procent dat blogs belangrijk zijn voor journalisten. De geloofwaardigheid heeft ook een grote impact op producten. Eén op drie respondenten ziet af van een koop na het lezen van negatieve feedback op een blog terwijl 52 procent overgaat tot een koop na het lezen van positieve feedback.

Het magazine wijst erop dat ook een bedrijf zoals Apple al ervaren heeft hoe invloedrijk blogs zijn. "Het bedrijf zag zijn aandelenkoers dramatisch dalen nadat een gezaghebbende techblog berichtte dat bij Apple de lancering van iPhone en het Leopard-operatingsysteem ernstige vertraging zouden oplopen," wordt er opgemerkt. Verder wordt gesteld dat consumenten de kwaliteit van bloginformatie hoger aanslaan dan die van conventionele advertenties of e-mailmarketing.

Advertising Age schetst ook een profiel van de gemiddelde blogger. Daarbij komt een overwegend blanke man van maximum dertig jaar naar voor. Bloggers zijn vooral te vinden in de Verenigde Staten, Duitsland, Japan of Groot-Brittannië.

13:21 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, blog |  Facebook |

Radio verliest greep op jongeren

Jongeren luisteren bijzonder veel naar muziek, maar grijpen daarvoor steeds minder terug naar het aanbod van radiostations. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Bridge Rating. Daarbij wordt gewag gemaakt van een nieuw luisterpatroon bij jongeren, waardoor de traditionele media volgens de onderzoekers hun greep op die doelgroep steeds meer dreigen te verliezen.

Dat nieuw luisterpatroon vindt volgens Bridge Rating zijn oorspring in de mp3-muziekbestanden, die door jongeren massaal beluisterd worden. "Wanneer traditionele media niet inspelen op deze nieuwe ontwikkelingen, zullen ze hun greep op de doelgroep 14 tot 27 jaar steeds meer verliezen," aldus de onderzoekers. In 2003 luisterde nog bijna 90 procent van die generatie naar de traditionele radiostations, maar tegen 2020 zou dat gedaald zijn tot 40 procent.

De behoefte aan muziek lijkt volgens de onderzoekers nochtans even sterk of zelfs sterker te zijn dan vroeger. "Jongeren hebben de dopjes van hun mobiele muziekdrager continu in de oren, zowel in de stad als op school of op het werk," wordt er opgemerkt. "Deze houding is trouwens zo manifest dat daardoor zelfs de manier van omgaan met anderen wordt beïnvloed."

Traditionele radio had volgens Bridge Rating in het verleden sterke troeven om de jongeren aan zich te binden. Er wordt daarbij gewezen op de gebruiksvriendelijkheid en de programmaformats die specifiek werden afgestemd op de jongere doelgroep, net zoals de beschikbaarheid in de auto en het lokale karakter. "Maar de radio heeft tegenwoordig niet langer de exclusiviteit op deze elementen," aldus Bridge Rating.

De nieuwe media en de mobiele opties nemen dan ook een steeds groter gedeelte van de markt in. "Radio kan alleen nog de claim op gebruiksvriendelijkheid leggen, omdat podcasts heel wat manipulatie vragen en mp3-apparaten in de auto nog niet veralgemeend zijn," voeren de onderzoekers aan. "Maar het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat deze claim achterhaald zal zijn."

Het televisiegebruik van jongeren is volgens Bridge Ratings trouwens bijzonder sterk teruggevallen. In 2001 keken jongeren nog gemiddeld 4 uur naar televisie. Vorig jaar was dat echter al teruggevallen tot 2 uur en 25 minuten. Die tijd wordt ingenomen door het internet, mp3-spelers en de mobiele telefoon. Televisie wordt nog wel vaak bekeken, maar dan als een onderdeel van het simultaan van meerdere media.

13:19 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: radio, media |  Facebook |

Air France-KLM in transatlantische luchtvaartalliantie

De luchtvaartgroep Air France-KLM onderhandelt met de Amerikaanse maatschappijen Delta Airlines en Northwest voor het sluiten van een alliantie. Indien de Amerikaanse concurrentieautoriteiten hun zegen geven, ontstaat daardoor het grootste transatlantische vliegverbond op het Amerikaanse continent en de grootste luchtvaartcombinatie van Europa. Vermoed wordt dat dit de voorbode is van nog meer samenwerkingsverbanden.

Delta Airways heeft al jarenlang een samenwerking met Air France, terwijl KLM tien jaar geleden een partnership aanging met Northwest Airlines. De Amerikaanse regelgeving belette echter een nauwe samenwerking tussen de vier partners. Door het opheffen van de Amerikaanse concurrentieregels zouden ook Delta en Northwest in de toekomst mogen samenwerken. Het gaat daarbij om afspraken rond prijszetting en vliegroutes.

De overeenkomst zou ook gelden voor de Italiaanse maatschappij Alitalia en de Tsjechische luchtvaartgroep CSA, die eveneens tot het internationale samenwerkingsverband van Skyteam behoren. Over een samenwerking tussen Delta en Northwest werd al langere tijd gespeculeerd. Verwacht wordt dat dit de voorbode wordt van verdere consolidaties. Die zouden de noodlijdende Amerikaanse luchtvaartsector moeten redden.

13:17 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: klm, air france, delta, northwest, skyteam, luchtvaart |  Facebook |

Woning en vakantie gezocht op internet

Koopwoningen en vakanties worden vooral gezocht via internet. Bij het kopen van een auto gaan gegadigden daarentegen liever langs de dealer. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlandse Postbank Economisch Bureau. Volgens de onderzoekers hebben deze verschillen tussen een zoektocht naar een auto en een vakantiebestemming een duidelijke achterliggende oorzaak, maar bij woningen ligt dat minder voor de hand.

Uit het onderzoek blijkt dat twee derde van de respondenten voor zijn vakantie in eerste instantie op het internet op zoek gaat. Nog slechts vijftien procent stapt daarvoor in eerste instantie naar het reisbureau. De populariteit van het internet is volgens de onderzoekers begrijpelijk, want bij vakanties is het niet mogelijk om het product eerst uit te proberen, zoals dat wel kan bij een woning of een auto.

Bij het kopen van een auto stappen gegadigden dan ook vooral naar de showroom van de dealer, maar bij een woning is dat niet het geval. Daar benadert slechts een kwart van de respondenten in eerste instantie een makelaar, terwijl 62 procent op het internet op zoek gaat. "Mogelijk surfen huizenkopers meer om zich te oriënteren, omdat er zoveel verschillende smaken zijn," menen de onderzoekers te kunnen verklaren.

13:16 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet |  Facebook |