31-08-07

Argentijnse pampasteak bestaat niet meer

De landbouwpolitiek van de Argentijnse overheid dreigt nefaste gevolgen te hebben voor de vermaarde Argentijnse steak. De Argentijnse pampa’s, waar het Argentijnse vee graasde, worden immers steeds meer ingenomen voor de teelt van sojabonen en graan, die lucratievere opbrengsten opleveren. Daarom zijn de veehouders moeten uitwijken naar moerasgebieden en andere onherbergzame gebieden.

Om de kuddes in die weinig comfortabele omstandigheden te laten overleven, zijn de Argentijnse veehouders hun veestapel, die bestond uit Aberdeen Angus en Hereford, met Brahmaanse types uit India en Brazilië. Maar dat blijft niet zonder gevolgen. “Vroeger werd erkend dat Argentinië het beste rundsvlees van de wereld had,” vertelde Julio Mouremble, ondervoorzitter van de Argentine Shorthorn Association, aan het magazine Bloomberg. “Maar nu verliezen we aan kwaliteit.”

Bovendien moet de veestapen afrekenen met gifslangen en bloedzuigende vleermuizen, maar dit jaar ook met piranha’s. De graaslanden van de kuddes stromen geregeld onder en ongeveer 40.000 dieren zouden gestorven zijn aan uithongering of aan geïnfecteerde beten van piranha’s. Ook het World Wide Fund for Nature zegt dat de landbouw een bedreiging vormt voor de Argentijnse pampa’s.

De voorbije vijftien jaar zijn ongeveer tien miljoen hectaren Argentijnse pampa omgeploegd. De migratie van de veeteelt heeft Argentinië echter wel toegelaten om de productie van graan en oliezaden tijdens de voorbije vier jaar met ongeveer 50 procent op te drijven. Daarmee wil inspelen op de stijgende prijzen van landbouwproducten, gedreven door de immense Chinese vraag.

De Argentijnse president Nestor Kirchner heeft vorig jaar beperkingen opgelegd aan de vleesexport om het aanbod voor de Argentijnse bevolking te garanderen. Argentinië exporteerde het voorbije jaar 26 procent minder rundvlees dan het jaar voordien.

15:34 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) | Tags: argentinie, pampa, steak, hereford, angus, voeding |  Facebook |

Commentaren

NV Vivium = PV-groep = socialistisch (en anti-Vlaams?) Het zal u misschien niet ontgaan zijn. Er is iets eigenaardigs aan de gang op de verzekeringsmarkt in België. Een kleine speler PV is sinds enkele jaren op overnamepad geslagen. Enkele jaren geleden nam de PV-groep een groot deel van de Belgische verzekeringsactiviteiten van de Zwitserse groep Zürich over. Nu is ING aan de beurt, ook hier wordt de verzekeringstak overgenomen. Op die manier groeit een kleine speler van socialistische origine op de Belgische verzekeringsmarkt uit tot een middelgrote speler die nu ook via het kanaal van de makelaars hun producten aan de man kunnen brengen. Ze hopen dit ook in Vlaanderen te kunnen doen . Voorheen lag het zwaartepunt vooral in het socialistisch Wallonië, en werd er in hoofdzaak gewerkt met agenten.
Nu zou u kunnen zeggen: niets aan de hand.
Toch zijn er bij deze overnames enkele bedenkingen te maken.
1. Eerst historisch (minder belangrijk, maar toch): hebben de socialisten zich niet altijd met hand en tand verzet tegen de privéverzekeringmaatschappijen. Hebben ze niet altijd, zeker voor wat de “sociale verzekeringen” betreft – steeds gepleit voor een grote rol voor de staat: de notie winst maken zou in deze branche zeker niet op zijn plaats zijn. Deze mening is blijkbaar verleden tijd: zowel van Zürich als van ING werd de portefeuille arbeidsongevallen (privé-sector) overgenomen.
2. Meer problematisch is volgens mij de vraag hoe deze overnames worden gefinancierd. Belangrijk om weten is dat ook de socialistische mutualiteiten deel uitmaken van de PV-groep. Deze mutualiteiten draaien in de kern van het Belgische systeem, en worden bovendien goed betaald door de federale overheid. Hoe komt het dat zulk een relatief kleine maatschappij zoveel financiële middelen heeft om zulke overnames te financieren? Volgens mij klopt er iets niet. Zeker als zou blijken dat overheidsgelden rechtstreeks of onrechtstreeks gebruikt worden om overnames van privéverzekeringsmaatschappijen te financieren, dan moeten m.i. zulke toestanden aan de kaak worden gesteld. Immers, kan de succesrijke verkoop van een zakenbank hier wel alles verklaren? Daarom pleit ik hier voor een grondig onderzoek naar deze overnames.
3. Houden de socialistische besturen (van lokaal tot federaal) deze groep geen hand boven het hoofd? Zo had ik een onderhoud met iemand die werkt voor NV Vivium, het hoofd van de dienst arbeidsongevallen. En wat liet hij zich ontvallen; dat na de overname van Zürich door de PV-groep, de controle van het FAO (Fonds voor Arbeidsongevallen) in de arbeidsongevallentak van Vivium in kwaliteit en kwantiteit sterk werd verminderd, en niet te vergelijken is met de controles die Zürich voorheen onderging. Zou dit toeval wezen, beste socialistische heren op het departement sociale zaken? Ook is het bekend dat socialistisch bestuurde gemeenten en steden steevast bij PV zijn verzekerd. We denken hier aan Antwerpen, Charleroi, enz.
Conclusie: al wat ik vraag is een objectief onderzoek naar deze overnames en praktijken. En weet, bent u verzekerd bij NV Vivium: dan bent u in socialistische huize beland! Veel succes…

Gepost door: ano | 31-08-07

leuke site

Gepost door: Lotte | 01-09-07

Mooie blog over management. Ikzelf ben sinds een paar maanden begonnen met een eerder academische blog over economie en bedrijfseconomie. Indien geïnteresseerd: "http://hansyeh.blogspot.com" Met economische groet

Gepost door: Hans | 02-09-07

Argentijnse steak Dat de pampa steak niet meer zou bestaan is een fabeltje. Argentinie heeft inderdaad een ommezwaai gemaakt in beplanting, maar dat wil niet zeggen dat het vlees aan kwaliteit of aan hoeveelheid zou ingeboet hebben. Dit land is zo groot dat er genoeg plaats is voor andere beplanting. Ook wordt er nog maar de helft van de landerijen gebruikt, de andere helft ligt er braak bij. Nu de regering inderdaad beperkingen stelt aan de export om zijn gezag meer kracht te geven, wordt er minder uitgevoerd. Maar zoals vaak in dit land, is dit een politiek steekspel tussen de regering en de producten.
Nu is er ook in Argentinie zelf haast geen vlees meer te krijgen, door een staking van de vleesproducten, en dit om de regering onder druk te zetten.

Gepost door: rein | 07-04-08

De commentaren zijn gesloten.