31-08-07

Argentijnse pampasteak bestaat niet meer

De landbouwpolitiek van de Argentijnse overheid dreigt nefaste gevolgen te hebben voor de vermaarde Argentijnse steak. De Argentijnse pampa’s, waar het Argentijnse vee graasde, worden immers steeds meer ingenomen voor de teelt van sojabonen en graan, die lucratievere opbrengsten opleveren. Daarom zijn de veehouders moeten uitwijken naar moerasgebieden en andere onherbergzame gebieden.

Om de kuddes in die weinig comfortabele omstandigheden te laten overleven, zijn de Argentijnse veehouders hun veestapel, die bestond uit Aberdeen Angus en Hereford, met Brahmaanse types uit India en Brazilië. Maar dat blijft niet zonder gevolgen. “Vroeger werd erkend dat Argentinië het beste rundsvlees van de wereld had,” vertelde Julio Mouremble, ondervoorzitter van de Argentine Shorthorn Association, aan het magazine Bloomberg. “Maar nu verliezen we aan kwaliteit.”

Bovendien moet de veestapen afrekenen met gifslangen en bloedzuigende vleermuizen, maar dit jaar ook met piranha’s. De graaslanden van de kuddes stromen geregeld onder en ongeveer 40.000 dieren zouden gestorven zijn aan uithongering of aan geïnfecteerde beten van piranha’s. Ook het World Wide Fund for Nature zegt dat de landbouw een bedreiging vormt voor de Argentijnse pampa’s.

De voorbije vijftien jaar zijn ongeveer tien miljoen hectaren Argentijnse pampa omgeploegd. De migratie van de veeteelt heeft Argentinië echter wel toegelaten om de productie van graan en oliezaden tijdens de voorbije vier jaar met ongeveer 50 procent op te drijven. Daarmee wil inspelen op de stijgende prijzen van landbouwproducten, gedreven door de immense Chinese vraag.

De Argentijnse president Nestor Kirchner heeft vorig jaar beperkingen opgelegd aan de vleesexport om het aanbod voor de Argentijnse bevolking te garanderen. Argentinië exporteerde het voorbije jaar 26 procent minder rundvlees dan het jaar voordien.

15:34 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) | Tags: argentinie, pampa, steak, hereford, angus, voeding |  Facebook |

Computergames brengen gezinnen samen

Computerspelletjes worden veelal beschouwd als een isolerende activiteit, maar in werkelijkheid brengen ze gezinnen samen. Dat blijkt uit een studie van de online gamesaanieder PopCap Games. Volgens de onderzoekers gebruikt 92 procent van alle ouders en grootouders computergames om de banden met hun kinderen en kleinkinderen aan te halen. Daarnaast is 66 procent voorstander van het gebruik van computergames in het onderwijs.

De ondervraagden zagen tal van voordelen in het gebruik van computergames. Daarbij werd gewag gemaakt van een verbeterde hand-oog-coördinatie en handigheid en een verbeterd geheugen. Ook werd gesteld dat computergames ingeschakeld kunnen worden bij het leerproces en cognitieve oefeningen, maar ook voor stress-afbouw, ontspanning en het opbouwen van vertrouwen.

Professor Mark Griffiths, docent gamewetenschappen aan de Nottingham Trent University, zegt eveneens dat empirisch onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van computer- en videogames in de juiste context een positieve opvoedkundige, psychologische en therapeutische uitwerking kunnen hebben voor een brede categorie leeftijdsgroepen en maatschappelijke klassen.

15:10 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, computergames, entertainment |  Facebook |

Sociale netwerken hebben meer fans dan centen

Sociale netwerken hebben een bijzonder groot publiek weten op te bouwen, maar ze zijn er nog altijd niet in geslaagd om die massale interesse commercieel rendabel te maken met reclame-inkomsten. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau IDC. Volgens de onderzoekers genereren weinig van die initiatieven een inkomen dat in relatie staat tot de media-aandacht die ze krijgen.

“Ondanks hun hoge status, zitten de sociale netwerken nog altijd in hun beginstadium,” zegt IDC-analist Karsten Weide tegenover het magazine RedHarring. “Op termijn zullen ze echter ongetwijfeld een business-model aannemen dat gebaseerd is op abonnementsgelden en e-commerce, maar alleen merkenreclame zal de enige vorm zijn die voldoende inkomsten zal genereren om een groot sociaal netwerk te onderhouden.”

De sociale netwerken moeten volgens Weide in eerste instantie hun reclame-inkomsten op peil brengen en de bezorgdheid wegnemen van adverteerders, die zich weinig comfortabel voelen met het idee dat hun reclame kan verschijnen naast de onvoorspelbare user-generated content. Maar hij voegt er aan toe dat de inkomsten van de sociale netwerken bleek uitvallen in vergelijking met technologiebedrijven uit andere sectoren.

Zo bleek Fox Interactive Media – eigenaar van MySpace – vorig jaar 550 miljoen dollar inkomsten gehad te hebben. Maar de Online Service Business van Microsoft bracht tijdens het vierde kwartaal alleen al 624 miljoen dollar op. Adverteerders van Fox Sports zouden verplicht zijn om ook reclameruimte te vullen op MySpace. Gemiddeld kost een advertentie op MySpace minder dan 0,10 dollar per duizend kliks.

De sociale netwerksite Facebook heeft inmiddels ook de nodige problemen gekend. Eerder deze maand trokken de Britse regering, Vodafone, de British Automobile Association en Virgin Media hun reclamecampagnes terug toen bleek dat hun advertenties verschenen op een pagina van de racistische British National Party. Daarop besliste Facebood adverteerders meer inspraak te geven bij de pagina’s waarop hun reclame zou verschijnen.

Volgens Karsten Weide zouden sociale netwerken er goed aan doen om adverteerders extra instrumenten ter beschikking te stellen om de content van de websites te controleren of filters aan te brengen, maar zegt dat ze daarin ook niet te ver mogen gaan. “Men kan controleren wat de gebruikers plaatsen,” voert hij aan. “Maar men moet daarbij voorzichtig tewerk gaan, wil men zijn populariteit bij de gebruiker niet verliezen.”

14:51 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: facebook, myspace, internet, sociale netwerken |  Facebook |

Golden Balls heeft nog niet afgedaan

Hoewel verwacht werd dat de ster van voetbalvedette David Beckham zou beginnen te tanen na zijn overstap van het glorieuze Real Madrid naar Los Angeles Galaxy in de middelmatige Amerikaanse voetbalcompetitie, blijft de Britse middenvelder een belangrijk uithangbord. Dat mocht ook de United States Soccer Leage, de Amerikaanse voetbalbond, ondervinden. Sinds de komst van Beckham wordt de website van de organisatie overspoeld.

Uit cijfers van het onderzoeksbureau ComScore blijkt dat mls.net, de website van de Amerikaanse voetbalbond, tijdens de voorbije maand meer dan 1 miljoen unieke bezoekers heeft gekregen. Dat is een stijging met 117 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar, toen de website 478.000 bezoekers ontving. David ‘Golden Balls’ Beckman maakte vorige maand zijn debuut voor LA Galaxy in een vriendschappelijk duel met de Britse club Chelsea.

In december vorig jaar was het aantal bezoekers van de website zelfs gedaald tot amper 230.000 eenheden. Nadat LA Galaxy in januari van dit jaar de komst van David Beckham had aangekondigd, bleek de website de maand af te sluiten met 808.000 bezoekers. Dat betekende een stijging met 252 procent tegenover de maand voordien. Sindsdien fluctueerde het aantal bezoekers van maand tot maand.

“De impact van David Beckham op de officiële website van het Amerikaanse voetbal is gigantisch,” aldus ComScore. “De speler heeft helemaal op zijn eentje het aantal bezoekers aan de website weten te verdubbelen tegenover het vorige jaar, toen nochtans het Wereldkampioenschap Voetbal in Duitsland werd gespeeld.”

14:21 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: david beckham, voetbal, internet, la galaxy |  Facebook |

Flora verantwoordelijk voor overstromingen

De wereld mag in de toekomst meer overstromingen verwachten. Dat zegt professor Richard Betts, specialist klimaatimpact aan het Britse Hadley Centre for Climate Prediction and Research. Verantwoordelijk voor die evolutie is volgens hem de flora, die onder invloed van hogere koolstodioxide-niveau’s minder water zouden absorberen. Het fenomeen kan echter ook een impact hebben op droogteperiodes.

Richard Betts voert aan dat planten onder invloed van koolstofdioxide minder water uit de bodem trekken. “Die raakt dan ook sneller verzadigd, waardoor er meer water naar de rivieren zal vloeien,” benadrukte hij tegenover het magazine The Register. “Door die grotere toevloed van water zullen de waterlopen dan ook geneigd zijn om vlugger buiten hun oevers te treden en voor overstromingen te zorgen.”

De Britse wetenschapper stelt dat dit fenomeen een zwaard lijkt te zijn dat aan twee kanten snijdt. “Wanneer planten onder invloed van de klimaatverandering minder water uit de grond trekken, lijkt het gevaar voor grote droogteperiodes minder groot te worden,” benadrukt hij. “Anderzijds zullen meer verzadigde terreinen de kans op overstromingen wellicht doen toenemen.”

Planten worden door klimatologen van heel nabij gevolgd vanwege hun plaats in de koolstof-cirkel. Door kleine poriën in hun bladen, trekken planten immers koolstof uit de atmosfeer en halen ze met hun wortels water uit de bodem. Onder de invloed van grotere concentraties koolstofdioxide zijn ze echter geneigd om die poriën te sluiten, waardoor ze overtollig water niet meer kunnen laten verdampen.

12:21 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: flora, klimaatverandering, overstroming, droogte |  Facebook |

Nigerianen zijn grootste Guinness-drinkers

De Ieren zijn niet langer de grootste verbruikers van hun nationale Guinness-bier. Dat heeft de drankengroep Diageo, het moederbedrijf van Guinness, bekend gemaakt. De grootste Guinness-drinkers van de wereld zijn nu de Nigerianen. In Ierland daalde het Guinness-verbruik het voorbije jaar met 7 procent. In Nigeria, het drukbevolkste land van Afrika, steeg de verkoop met 14 procent.

Diageo maakte bekend dat de Nigeriaanse groei er mee voor gezorgd heeft dat de verkoop van Guinness opnieuw een stijging heeft vertoond, na een terugval het jaar voordien. “Guinness heeft in Nigeria een massale reclamecampagne gevoerd,” aldus The International Herald Tribune. “In Ierland is het cafébezoek echter teruggevallen na het rookverbod in de Ierse pubs en de langere reistijden na het werk.”

Vooral jonge Ieren lijken steeds minder geneigd zijn om een stoutbier te bestellen. Om de verkoop van Guinness weer te stimuleren, werkt Diageo aan een nieuwe strategie voor het Ierse bier. Er worden tien nieuwe versies van het bier op de Ierse markt, waar Guinness de vijfde belangrijkste alcoholische drank is, gelanceerd. In Nigeria wordt een zwaardere versie op de markt gebracht dan in Groot-Brittannië en Ierland.

Nigeria vertegenwoordigt de helft van de internationale verkoop van Guinness. De omzet steeg met 2 procent tegenover het jaar voordien. Daarvoor was er nog een daling met 1 procent.

11:46 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: guinness, nigeria, ierland |  Facebook |

Vernietiging zenuwgaswapens nadert voltooiing

In de Siberische stad Shchuchye kan weldra begonnen worden met de vernietiging van twee miljoen Sovjet-artilleriekoppen die bewapend waren met een dodelijk zenuwgas. Het project heeft meer dan één jaar vertraging opgelopen omwille van een vruchteloze zoektocht naar een Russische onderaannemer die de nodige apparatuur kon leveren tegen een aanvaardbare prijs. De vernieting van de wapens zou vier jaar in beslag nemen.

Om uit de impasse te geraken hebben de Verenigde Staten aan het Russische Federal Industry Agency een bedrag van 200 miljoen dollar ter beschikking gesteld om die werken uit te besteden. In totaal investeren de Verenigde Staten 1 miljard dollar in de fabriek van Shchuchye. Het project vormt een onderdeel van het Amerikaanse Nunn-Lugar Cooperative Threat Reduction Program, genoemd naar de Amerikaanse senatoren Sam Nunn en Richard Lugar.

Het project werd door het Amerikaanse Congres in 1992 aangenomen, kort na de instorting van de Sovjet-Unie. Daarmee wou men vermijden dat de Russische voorraden aan nucleaire, chemische en biologische wapens in de handen van schurkenstaten of terroristen zouden vallen. Gewezen Sovjet-staten hebben nu al 6.982 kernkoppen, 653 intercontinentale ballistisch raketten en 30 kernonderzeeërs vernietigd.

Aan het Shchuchye-project werken in totaal veertien landen mee, maar de Verenigde Staten dragen de grote meerderheid van de kosten. De fabriek van Shchuchye is nu iets meer dan half afgewerkt. De vertraging heeft onder meer te maken met onenigheid tussen Rusland en de Verenigde Staten over de wapens die moeten vernietigd worden, wettelijke beperkingen op de Amerikaanse investeringen en problemen met Russische onderaannemers.

De artillerie ligt zoals wijnflessen opgeslagen in houten rekken in een afgelegen bosgebied. De Verenigde Staten wensten de vernietigingsfabriek naast die opslagplaats bouwen, maar de Russische autoriteiten legden een terrein vast dat 17 kilometer verder was gelegen. Daardoor moest een spoorlijn van 26 miljoen dollar worden aangelegd om de artillerie te vervoeren. Er werd ook een nutteloos laboratorium van 12 miljoen dollar gebouwd.

Rusland heeft tot nu toe 28 procent van zijn chemisch wapenarsenaal vernietigd. De Verenigde Staten zitten aan 40 procent. Beide landen zijn verplicht om tegen 2012 hun totale voorraad chemische wapens – zoals sarin en soman – te vernietigen. Lang werd getwijfeld of Rusland die deadline zou halen, maar nu lijken de inspanningen toch opgedreven te worden. De vernietiging van de wapens zou eind volgend jaar van start kunnen gaan.

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende