03-12-07

Mobiele telefoon wordt vertaaldienst

Het Japanse elektronicaconcern NEC heeft bekend gemaakt de eerste vertaaltechnologie ontwikkeld te hebben voor een mobiele telefoon. Daarbij worden de gesprekken van Japanse reigers onmiddellijk vertaald naar het Engels. Het gaat daarbij om een basisdienst met ongeveer 50.000 woorden, die vooral gebruikt worden in de toeristische sector. Het is niet bekend of NEC de toepassing daadwerkelijk op de markt wil brengen.

“Eén seconde nadat de mobiele telefoon de Japanse zin hoort, doet de nieuwe technologie de Japanse tekst op het beeldscherm verschijnen,” aldus het persbureau AFP. “Nog een seconde later verschijnt de Engelse versie. Het is technisch mogelijk om de Engelse versie in audio te laten horen, maar NEC zegt een dergelijke optie nog niet te overwegen. Daarvoor zijn nog verdere ontwikkelingen gewenst.”

Het is volgens NEC de eerste keer dat er een automatische vertaaldienst beschikbaar is voor een mobiele telefoon, zonder hulp van buitenaf.” De toepassing werd volgens het elektronicaconcern mogelijk omdat de software, die een spraakherkenning en een vertaalfunctie combineert, compact genoeg werd gemaakt zodat hij kon passen op een kleine microship die in de mobiele telefoon werd ingebouwd.

10:30 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nec, mobiele telefonie, spraaktechnologie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.