18-12-07

Vergrijzing bedreigt Chinese economie

China is op dit ogenblik wereldwijd de grootste aanbieder van goedkope arbeidskrachten, maar die positie dreigt door de vergrijzing van de Chinese bevolking in het gedrang te komen. Dat heeft het Chinese Nationaal Comité Vergrijzing gezegd. Op dit ogenlik telt China zes werkenden voor elke gepensioneerde landgenoot, maar dat zou tussen 2030 en 2050 terugzakken tot twee werkenden tegenover één gepensioneerde.

Volgens de Chinese overheid vormt deze evolutie een bedreiging voor de nationale economie, aangezien de arbeidspopulatie zal verkleinen, terwijl de financiële inspanning voor de ondersteuning van gepensioneerden zal groeien. “De Chinese goedkope arbeidskrachten vormen de basis van de economische groei van het land,” aldus BBC News. “De Chinese overheid stuurt dan ook aan op een verhoging van de productiviteit.”

Tegen 2050 zal China 437 miljoen zestigplussers tellen. Dat is meer dan een kwart van de totale bevolking. Volgens het China Research Center on Ageing is het land niet voorbereid op de problemen die door deze vergrijzing worden veroorzaakt. Daarbij wordt gesteld dat de Chinese regering meer fondsen ter beschikking moeten stellen om een efficiënt pensioenstelsel uit te bouwen.

In landelijke regio’s ontvangt minder dan 5 procent van de Chinese ouderen een pensioen.

14:23 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: human resources, vergrijzing, china |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.