31-12-07

Nieuwsoverzicht

De Zuid-Koreaanse autoconstructeur Hyundai Motor Co gaat volgend jaar ongeveer 8 miljard euro investeren in het uitbreiden en moderniseren van zijn productiecapaciteit. Dat heeft Hyundai-voorzitter Chung Mong Koo bekend gemaakt. De investeringen liggen daarmee ruim de helft (57 procent) hoger dan dit jaar. Er komt onder meer een nieuwe staalfabriek in het zuidwesten van Zuid-Korea. Hyundai is de grootste autofabrikant van Zuid-Korea. Het dochtermerk Kia Motor gaat eveneens miljarden investeren, waarvan het grootste deel in onderzoek en ontwikkeling. Chung Mong Koo maakte ook nog bekend dat Hyundai in het derde kwartaal van dit jaar 4,3 procent meer wagens heeft verkocht, tot bijna 1,9 miljoen stuks in totaal.

De bankgroep ING verkoopt zijn herverzekeraar Nederlandse Reassurantie Groep (NRG) voor 300 miljoen euro aan Berkshire Hathaway Group, het beleggingsvehikel van de Amerikaanse beleggingsgoeroe Warren Buffett. ING lijdt een boekverlies van 100 miljoen euro op de transactie. NRG ontstond in 1968 uit de fusie van Algemeene Herverzekering Maatschappij en Universeele Reassurantie Maatschappij, op dat ogenblik de twee grootste Nederlandse herverzekeraars. ING werd in 1974 grootaandeelhouder en in 1991 volledig eigenaar van NRG. Vanaf 1993 begon ING met de afbouw van NRG en daarmee met zijn herverzekeringsactiviteiten. ING wil zich de komende jaren vooral richten op verzekeren, bankieren en vermogensbeheer.

Het Amsterdamse recherchebureau 4iTrust van multimiljonair Nina Brink is failliet. Gebrek aan opdrachtgevers in combinatie met een groot verloop onder de accountants deed het bedrijf uiteindelijk de das om. Nina Brink richtte het onderzoeksbureau in 2003 op, nadat ze tijdens het onderzoek naar haar rol in de World Online-affaire aan den lijve had ondervonden hoe het was om onderzoeksobject van forensisch accountants te zijn. In die tijd was dit soort bureaus allemaal onderdeel van de grote vier accountantfirma's. Volgens Brink was er daarom een markt voor onafhankelijke onderzoeksbureaus. Al kort na de oprichting van 4iTrust bleek dat het aangetrokken management weliswaar bestond uit uitstekende vaklui, maar dat die slecht konden samenwerken.

Cash geld heeft dit jaar net iets meer opgebracht dan aandelen of obligaties. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van ING Investment Management. Het rendement van cash bedroeg 4,4 procent, tegen 4,3 procent voor aandelen en 2,5 procent bij obligaties. Vorige jaren waren aandelen veruit het meest rendabel. Bij de berekening werd de situatie in negentien landen vergeleken. De basisberekening werd in plaatselijke munt gedaan en nadien in euro omgezet. Het is algemeen bekend dat 2007 een volatiel beursjaar was, onder meer als gevolg van het renteverloop en de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Op één na scoorde de Belgische beurs het slechtste. Daar zagen de beleggers de waarde van hun pakketten met 2 procent dalen.

De Nederlandse bankgroep ING is volop bezig topbankiers weg te lokken bij ABN Amro, dat wordt opgesplitst. ING heeft de ambitie om de positie van ABN Amro als belangrijkste Nederlandse investeringsbank over te nemen. Zopas nam ING een nieuw hoofd aandelenhandel Benelux en een nieuw hoofd voor de afdeling fusies en overnames Nederland over. Beide topfiguren zijn afkomstig van het deel van ABN Amro dat opgaat in Royal Bank of Scotland. De komende tijd wil ING nog 45 bankiers aannemen. Daarbij wordt gemikt op figuren die gespecialiseerd zijn in fusies, overnames, aandelen en financiering, gericht op de Nederlandse markt. ABN Amro wordt overgenomen door Royal Bank of Scotland, Banco Santander en Fortis.

Webwinkel Amazon breidt zijn aanbod aan muziek zonder kopieerbeveiliging uit metmuziek van platenmaatschappij Warner. Door de deal biedt Amazon zijn catalogusuit tot 2,9 miljoen liedjes. Warner wil met het afschaffen van drm-beveiliging tegemoet komen aan consumenten die meer flexibiliteit willen. Daarmee lijkt Amazon de druk te verhogen op Apple, marktleider met de website iTunes. Bij Amazon zijn zo'n miljoen liedjes al beschikbaar aan 89 dollarcent. Bij iTunes ligt de standaardprijs op 99 dollarcent. Volgens analisten is de deal het bewijs van een alliantie tegen Apple. Onder de vlag van Warner vallen platenlabels zoals Atlantic Records en Rhino Records. Sony BMG is nu het enige grote platenlabel dat nog geen drm-vrije muziek aanbiedt.

Na nieuwjaar vallen in Europa de laatste invoerbeperkingen op textiel uit China weg. Gevreesd wordt dat de Europese Unie als gevolg van het wegvallen van alle importbeperking te maken krijgt met een vloedgolf van spotgoedkope T-shirts en broeken van Chinese makelij. Europa is de eerste belangrijke afzetmarkt voor Chinees textiel is die zijn grenzen volledig openstelt. In de Verenigde Staten gebeurt dat bijvoorbeeld pas in 2009. De beslissing om een einde te maken aan de invoerbeperkingen gaat terug tot 1994. Toen kwamen de landen van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) overeen alle bestaande quota voor de handel in textiel tegen 2005 te laten verdwijnen. Peter Mandelson, Europees Commissaris voor handel, heeft gezegd dat de Chinese import streng zal gecontroleerd worden.

De haven van Rotterdam heeft voor het eerst de kaap van 400 miljoen ton en 10 miljoen containers overschreden. Het is ook de eerste keer dat de haven meer containerlading oversloeg dan ruwe olie. Na het teleurstellende 2006 werd dit jaar 406 miljoen ton goederen geladen en gelost in Rotterdam. Dat is 6,4 procent meer dan in vorig jaar. Voor volgend verwacht de Rotterdamse haven een stijging van nog eens 4 procent tot ruim 420 miljoen ton. Bij de containers werd voor het eerst de grens van 10 miljoen teu overschreden. Dat is een stijging met 12 procent. De totale overgeslagen containerlading bedroeg 105 miljoen ton. De aanvoer van ruwe olie daalde daarentegen met 2 procent tot 97 miljoen ton. De stukgoedsector zag met een toename van 13 miljoen ton tot 130 miljoen ton.

De Italiaanse regering wil haar belang van 49,9 procent in Alitalia verkopen aan Air France-KLM. De twee luchtvaartmaatschappijen krijgen acht weken om tot een akkoord te komen. Met de keuze voor Air France-KLM verwerpt de regering-Prodi het bod van de Italiaanse privéluchtvaartmaatschappij Air One. Dat bod had de voorkeur van een groot gedeelte van het grondpersoneel van Alitalia en veel nationalistische politici. Die zagen in het bod van Air One de enige mogelijkheid om te voorkomen dat Alitalia in buitenlandse handen zou vallen. Maurizio Prato, gedelegeerd bestuurder van Alitalia, schaarde zich echter achter Air France-KLM. Air France-KLM wil een gedeelte van de vloot van Alitalia verkopen en 2.000 van de 12.000 banen schrappen. Alitalia verlaat ook het luchtvaartknooppunt Malpensa in Milaan.

De Boliviaanse regering is vastbesloten volgende jaar de nationaliseringsgolf in deenergiesector voort te zetten. De autoriteiten lieten hun oog vallen op enkele bedrijven in buitenlandse handen die instaan voor de productie en het transport van gas. In de loop van 2008 hopen ze minstens 51 procent van het kapitaal van die bedrijven in handen te krijgen. Tot de groep buitenlandse bedrijven die in het vizier van de regering lopen, behoren het Nederlands-Britse Koninklijke Olie-Shell, het Spaans-Argentijnse Repsol-YPF en het Britse British Petroleum (BP). De Boliviaanse regering kondigde ook de oprichting aan van hetpetrochemisch staatsbedrijf Petrobol. Dat moet zich bezighouden met de industrialisering van gas. Bolivië kocht eerder al twee raffinaderijen terug van het Braziliaanse Petrobras.

Meer Nieuws

12:05 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-12-07

Midden-Oosten investeert in Wit-Rusland

Buitenlandse bedrijven staan op het punt om in totaal ongeveer één miljard dollar te investeren in grote bouwprojecten in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland. Dat heeft Viktor Nikitin, de voorzitter van het Departement voor Architectuur en Stadsontwikkeling van Minks, bekend gemaakt. Opvallend daarbij is dat vele van deze investeringen afkomstig zijn uit het Midden-Oosten.

Nikitin zegt dat er heel wat investeringsactiviteiten op gang zijn in Wit-Rusland. “Buitenlandse bedrijven zijn bereid om te investeren in de bouw van hotels, zakencentra en woningen,” vertelde hij aan het persbureau Itar-Tass. In het bedrag is geen rekening gehouden met de realisatie van Minsk City, een gigantische zakelijk project dat het stadsbestuur op stapel heeft staan.

De meeste investeerders zijn afkomstig uit het Midden-Oosten. Een Iraans bedrijf zal er volgend jaar starten met de bouw van het hotel- en zakencentrum Keisson, terwijl Libanese investeerders een plan klaar hebben voor de bouw van een multifunctioneel complex. Het stadsbestuur onderhandelt bovendien met een bedrijf uit de Verenigde Arabische Emiraten voor de bouw van een hotel in de buurt van het stadion van Dinamo Minsk.

Israëlische zakenlui hebben interesse laten blijken voor de bouw van kleinere hotels voor toeristen en zakenlui. Minsk wil tegen het einde van dit decennium vijftien nieuwe gebouwen hebben opgericht die voldoen aan de internationale normen. Voor de constructie van Minsk City wordt gepraat met het Russische bedrijf Itera.

Meer over wonen en bouwen

13:58 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wit-rusland, bouw, minsk |  Facebook |

Nieuw record voor Londense metro

De Londense metro heeft een nieuw record gevestigd. Dat blijkt uit cijfers van Transport for London (TfL). Op vrijdag 7 december vervoerde de Londense metro immers 4,17 miljoen mensen. Daarmee wordt het oude record, dat bijna exact één jaar geleden werd gevestigd, gebroken. Gemiddeld nemen dagelijks 3,4 miljoen mensen de Londense metro. TfL verwacht dat dit jaar ongeveer 1,1 miljard reizigers de Londense metro zullen genomen hebben.

Dit jaar zullen ongeveer 7 procent meer reizigers gebruik gemaakt hebben van de Londense metro dan vorig jaar. “Dit succes bewijst volgens de Londense burgemeester Ken Livingstone dat het belangrijk is om te blijven investeren in de uitbreiding en de vernieuwing van het Londense metronet,” aldus BBC News. “Hij wijst er daarbij op dat de Londense metro per dag meer passagiers vervoert dan het hele nationale spoorwegnet.”

Op zaterdag 1 december namen meer dan 3 miljoen passagiers de Londense metro. Dat is een record voor de weekends. De Londense metro is al bijna 150 jaar oud. In 1863 werd immers een ondergrondse spoorweg aangelegd tussen de stations Paddington en Farringdon. De Metropolitan Line was daarmee de eerste ondergrondse spoorlijn ter wereld. In 1880 vervoerde de Londense metro al 40 miljoen passagiers per jaar.

Meer over transport en verkeer

13:44 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: londen, metro, transport |  Facebook |

Ruimtetoerisme loopt op zijn einde

Het eerste tijdperk van het ruimtetoerisme lijkt binnenkort afgesloten te worden. Dat heeft Anatoly Perminov, topman van het Russische ruimtebureau Roskosmos, gezegd. Hij vreest dat er vanaf 2009 voor toeristen geen plaats meer zal zijn in de Russische ruimtecapsule die het International Space Station (ISS) bedient. De bemanning van het ruimtestation moet dan immers uit zes beroepsastronauten bestaan.

In 2009 worden Japanse en Europese wetenschappelijke modules aan het ruimtestation toegevoegd. Dan moet ook de bemanning van het ruimtestation uitgebreid worden, zodat in de Russische ruimtependel geen plaats meer zal zijn voor toeristen. Perminov voegde er aan toe dat de vraag naar ruimtetoerisme, ondanks de astronomische prijzen, nu al de capaciteit van de Russische ruimtependel overstijgt.

De Amerikaan Dennis Tito was in 2001 de eerste ruimtetoerist die naar het ruimtestation mocht reizen. Hij werd gevolgd door de Zuid-Afrikaan Mark Shuttleworth (2002), de Amerikaan Greg Olsen (2005), de Amerikaans Anousheh Ansari (2006) en de Amerikaan Charles Simonyi (2007). Deze laatste vestigde met een toeristisch verblijf van veertien dagen in de ruimte een record.

Meer over toerisme en ontspanning

13:26 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: toerisme, ruimtevaart |  Facebook |

Entertainment steeds meer op nieuwe media

Ongeveer 38 procent van alle Amerikanen bekijken televisieprogramma’s op het internet. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Deloitte & Touche. Daarnaast blijkt 36 procent zijn mobiele telefoon als een entertainment-toestel te gebruiken en 45 procent creëert online content, zoals websites, muziek, videos en blogs. Deloitte & Touche zegt dat nieuwe media steeds voor entertainment-doeleinden worden gebruikt.

“Volgens Deloitte & Touche gebruikte acht maand geleden amper 24 procent zijn mobiele telefoon als een entertainment-toestel,” aldus het magazine Hollywood Reporter. “Dat betekent dat het gebruik met 50 procent is gestegen. In de leeftijdscategorie van 13 tot 24 jaar is dat op acht maanden tijd gestegen van 46 procent naar 62 procent en in de leeftijdscategorie van 25 tot 41 jaar van 29 procent naar 47 procent.”

Ongeveer 20 procent van de ondervraagden geeft toe dat ze hun mobiele telefoon nagenoeg dagelijks gebruiken om videocontent te bekijken. Uit het onderzoek bleek verder dat 54 procent gebruik maakt van sociale netwerksites, chatrooms of message boards. Daarnaast zegt 45 procent een profiel te hebben op een sociale netwerksite. Toch zegt 85 procent van de ondervraagden dat televisiereclame nog steeds de meest invloed heeft op zijn koopgedrag.

Meer over media en cultuur

13:07 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, entertainment |  Facebook |

'Dances With Wolves' cultureel erfgoed

De Amerikaanse Library of Congress heeft opnieuw 25 speelfilms geselecteerd voor een bewaring in het National Film Registry. Daarmee wil de Library of Congress een bijdrage leveren tot het behoud van het culturele erfgoed van de Verenigde Staten. Tot de geselecteerde films behoren onder meer ‘Back to the Future’ (1985) en ‘Close Encounters of the Third Kind’ (1977).

De meest recente film in de collectie is ‘Dances With Wolves’ van Kevin Costner (1990). De oudste film is ‘Tol’able David’ (1921) van de legendarische regisseur Henry King, één van de oprichters van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Andere opmerkelijke films in het lijstje zijn ‘Wuthering Heights’ (1939) en ‘The Man Who Shot Liberty Valance’ (1962), de laatste grote western van regisseur John Ford.

Sinds 1989 worden elk jaar 25 Amerikaanse films geselecteerd voor het National Film Registry. Op dit ogenblik zitten daarin 475 films. De films worden uitgekozen omdat ze cultureel, historisch of esthetisch belangrijk zijn. Volgens het National Film Registry is 50 procent van de Amerikaanse films die voor 1950 zijn gemaakt, inmiddels zijn verdwenen. Voor films die werden gedraaid voor 1920 is dat zelfs 90 procent.

Andere films die dit jaar in het National Film Registry zijn opgenomen, zijn Bullitt (1968), Dance, Girl, Dance (1940), Days of Heaven (1978), Glimpse of the Garden (1957), Grand Hotel (1932), The House I Live In (1945), In a Lonely Place (1950), Mighty Like a Moose (1926), The Naked City (1948), Now, Voyager (1942), Oklahoma! (1955), Our Day (1938), Peege (1972), The Sex Life of the Polyp (1928), The Strong Man (1926), Three Little Pigs (1933), Tom, Tom the Piper's Son (1969-71), 12 Angry Men (1957) en The Women (1939).

Meer over cultuur en media

12:56 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur, filmindustrie |  Facebook |

Kiwi-programma Nieuw-Zeeland op kruissnelheid

Nieuw-Zeeland lijkt goed op weg om de kiwi – het nationale symbool – te redden. De vogel is immers met uitsterven bedreigd. Toen de eerste Europese kolonisten zich in 1840 in Nieuw-Zeeland vestigden, waren er naar schatting vijf miljoen kiwi’s. Op dit ogenblik zouden er nog amper 75.000 zijn overgebleven. De oorzaak van deze achteruitgang moet gezocht worden bij de inkrimpende biotopen en de groeiende groep predatoren.

“Sinds de mens Nieuw-Zeeland een duizendtal jaar geleden heeft ontdekt, zijn drie van de vier inheemse vogelsoorten uitgestorven,” aldus de krant The International Herald Tribune. “Het zag er lange tijd naar uit dat de kiwi hetzelfde lot beschoren zou zijn, maar met het Kiwi Recovery Program hoopt het ministerie van milieubescherming het tijd alsnog te kunnen doen keren en de kiwi te redden.

Er zijn op dit ogenblik nog vijf kiwisoorten in Nieuw-Zeeland. Allemaal zijn ze in mindere of meerdere mate bedreigd. Van de rowi, één van de vijf soorten, zouden er nog amper 250 vogels overblijven. De kiwi kan niet vliegen, maar door een gebrek aan roofdieren liep de vogelsoort in het verleden weinig gevaar. Maar de mens bracht wel roofdieren mee, zoals katten, honden, fretten, hermelijnen en wezels.

De kiwi-populatie neemt volgens het Kiwi Recovery Program jaarlijks met twee tot vijf procent af. Om de roofdieren te verjagen, werden in het verleden vallen gezet en vergif gestrooid, maar dat was volgens de betrokkenen een duur en weinig afdoende maatregel. Daarom wordt nu overgegaan tot het verzamelen van de kiwi-eieren, die vervolgens in speciale broedbanken worden uitgebroed.

De uitgekomen kiwi-kuikens worden overgebracht naar beschermde gebieden – in veel gevallen geïsoleerde eilanden – waar geen roofdieren zitten. Wanneer ze ongeveer één jaar oud zijn en sterk genoeg zijn om zich te verdedigen, worden de jonge dieren weer teruggebracht naar de plek waar het ei was gevonden. Het programma startte al in 1994, maar komt pas nu op kruissnelheid. Volgend jaar zal het project zijn duizendste kuiken opleveren.

De kosten per kuiken bedragen ongeveer 2.750 dollar. Dat heeft vooral te maken met de moeilijkheden om de eieren te vinden. De dieren leven immers in afgelegen gebieden en elk koppel controleert een gebied van vijf tot veertig hectaren. Dat maakt het heel moeilijk om de nesten te vinden. Daarom wordt gebruik gemaakt van een speciaal fluitje, dat de roep van de mannelijke kiwi imiteert.

Het residerende mannetje komt daarop te voorschijn om de indringer te verjagen. Dat geeft de onderzoekers de mogelijkheid het dier weer naar zijn nest te volgen. Maar de dieren blijken een goed geheugen te hebben en laten zich niet vaak een tweede keer bij de neus nemen. In verscheidene dorpen zijn de inwoners nu zelf begonnen met het inzamelen van de kiwi-eieren.

Meer over natuur en milieu

12:35 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nieuw-zeeland, kiwi |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende