02-01-08

Russiche gps-systeem tegen 2010 klaar

Glonass, het Russische satellietnavigatie-systeem, heeft zopas drie nieuwe satellieten gelanceerd. Het Glonass-netwerk bestaat nu uit achttien satellieten. Het systeem moet in 2010 volledig operationeel zijn en op dat ogenblik 24 satellieten in de ruimte hebben, waaronder drie reserve-eenheden. Op dit ogenblik zorgt Glonass voor een relatief goede dekking in Rusland en moet over enkele jaren in de hele wereld toegepast kunnen worden.

Glonass werd net zoals het Amerikaanse GPS-systeem ontwikkeld tijdens de Koude Oorlog. Het had vooral de bedoeling om de accuraatheid van internationale kernraketten te verfijnen. Het einde van de Sovjet-tijdperk zorgde er echter voor een economische teruggang, waardoor Rusland onvoldoende middelen ter beschikking had om Glonass verder te verbeteren. Door de huidige economische groei worden er echter nu weer mogelijkheden gecreëerd.

De Russische overheid probeert de talrijke maatschappelijke toepassingsmogelijkheden van het Glonass-systeem te bevestigen. Zo wordt dit jaar een systeem op de markt gebracht waarbij huisdieren kunnen opgespoord en gevolgd worden. Vertrekkend president Vladimir Poetin kondigde bij de lancering van de satellieten aan alvast een systeem gekocht te hebben om zijn zwarte labrador Connie te kunnen volgen.

Meer over transport en verkeer

14:07 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: glonass, rusland, ruimtevaart |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.