11-01-08

Rolls-Royce gaat 2.300 banen schrappen

De Britse motorenbouwer Rolls-Royce gaat 2.300 banen schrappen. Dat is bijna zes procent van het totale personeelsbestand. Daarmee wil het bedrijf naar eigen zeggen kosten besparen en zijn efficiëntie verhogen. Rolls-Royce wil met de maatregel de effecten van de hoge grondstofprijzen en de zwakke dollar opvangen. De ontslagen zouden vallen in fabrieken in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Duitsland en de Scandinavische landen.

Rolls-Royce is actief in vijftig landen en heeft ongeveer 39.500 personeelsleden in dienst. Het bedrijf maakte bekend gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te willen vermijden. De vakbonden hebben al ontgoocheld gereageerd op de beslissing van Rolls-Royce en voeren daarbij aan dat de motorenbouwer op dit ogenblik over een bijzonder gezond orderboek beschikt. Het bedrijf heeft ook geen tijdsbestek gesteld op het afbouwen van zijn personeelsbestand.

De Britse motorenbouwer wijst erop dat het Britse pond het voorbije jaar de hoogste koers tegenover de dollar heeft bereikt van de jongste kwarteeuw. "Elke procent stijging van de Britse pond tegenover de dollar kost ons 12 miljoen pond," aldus een woordvoerder van Rolls-Royce tegen BBC News. "Rolls-Royce moet het grote deel van zijn kosten immers in Britse ponden betalen, maar verkoopt zelf in Amerikaanse dollars." In november kondigde het bedrijf nog aan nieuwe fabrieken te zullen bouwen in Singapore en de Verenigde Staten, gedeeltelijk om de schommelingen van de dollar op te vangen.

Meer over transport en verkeer

11:15 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rolls-royce |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.