15-01-08

Hamburg tegen Erfgoedstatus Waddenzee

De regering van de Duitse deelstaat Hamburg heeft zich uitgesproken tegen de voordracht van de Waddenzee voor de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Volgens burgemeester Ole von Beust maakt Hamburg zich vooral zorgen over negatieve consequenties van een beschermde status van de Waddenzee voor de geplande uitdieping van de vaargeul van de Elbe.

De Centrale Vereniging van Duitse Zeehavenbedrijven (ZDS) had zich eerder al uitgesproken tegen de voordracht. De ZDS vreest voor de ontwikkelingsmogelijkheden van de zeehavens als er strengere normen zouden gelden voor de bescherming van de Waddenzee. Ook zou het bestaande gebruik van de Waddenzee door het scheepsverkeer volgens de vereniging kunnen worden bemoeilijkt of onmogelijk gemaakt.

De Nederlandse regering besloot in december tot de voordracht van de Waddenzee voor de Werelderfgoedlijst. De ministers van milieu van de deelstaten Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein, die eveneens aan de Waddenzee liggen, reageerden teleurgesteld op het besluit van Hamburg. In een gemeenschappelijke verklaring zeggen beide deelstaten de voordracht zonder Hamburg te willen blijven steunen.

De Duitse federale overheid steunt de voordracht wel. Denemarken, dat oorspronkelijk ook wilde meedoen, heeft zich inmiddels teruggetrokken uit de procedure. De Nederlandse Waddenvereniging heeft eveneens teleurgesteld gereageerd op de afwijzende houding van de regering van Hamburg.

Meer over natuur en milieu

De commentaren zijn gesloten.