13-03-08

Amerikaanse multinationals meer buitenlands

Een groot gedeelte van de Amerikaanse multinationals boeken uitstekende resultaten, maar veel van die successen worden op de buitenlandse markt gerealiseerd. Dat schrijft het zakenmagazine Business Week. Het magazine voert daarbij aan dat deze multinationals de economie van de Verenigde Staten dan ook niet uit zijn huidige problemen zullen kunnen helpen.

Business Magazine stelt dat de grootste 150 Amerikaanse bedrijven eind vorig jaar samen meer dan 500 miljard dollar in kas hadden voor investeringen en overnames. Hetzelfde geldt voor buitenlandse multinationals die grote belangen in de Verenigde Staten hebben. “Het is echter de vraag of zij de Amerikaanse economie vooruit kunnen helpen,” voert Business Week aan.

Daarbij wordt erop gewezen dat de multinationals de eerste vijf jaar van dit decennium in de Verenigde Staten ruim twee miljoen banen schrapten. “Ook de Amerikaanse divisies van buitenlandse multinationals krompen,” aldus het magazine. “Amerikaanse multinationals blijken zich al een jaar of tien aan het loskoppelen te zijn van de Amerikaanse economie. De export daalde met 50 procent ten opzichte van eerdere ramingen.”

Business Week stipt aan dat grote concerns zoals General Electric, IBM en United Technologies een aanzienlijk deel van de activiteiten ondergebracht hebben in Azië en Europa. “Bij Emerson Electric verdubbelden de internationale verkopen de voorbije tien jaar tot 11,6 miljard dollar. United Technologies zag de verkopen buiten de Verenigde Staten stijgen van 13 miljard naar 34 miljard dollar.

23:26 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verenigde staten, multinational |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.