08-04-08

Europa bijt in het zand in banenenoorlog

missfullDe Europese importtaksen op bananen zijn in overtreding met de wereldwijde handelsregels. Dat heeft de World Trade Organisation (WTO) gezegd. De zaak werd bij de WTO aanhangig gemaakt door Eduador, dat samen met andere Latijns-Amerikaanse landen aanvoert dat Europa de Caraïbische en Afrikaanse bananenproducenten bevoordeelt. De Europese Unie heeft al bekend gemaakt te overwegen beroep aan te tekenen tegen de uitspraak van de WTO.

De uitspraak is de jongste in een reeks beslissingen van de organisatie tegen het Europese bananenbeleid, dat het langst lopende geschil is in de WTO-geschiedenis. Indien de uitspraak gehandhaafd blijft, zal Ecuador aan de Europese Unie sancties kunnen opleggen. Een woordvoerder van de Ecuadoriaanse regering noemde de uitspraak dan ook een grote zege voor zijn land, maar hij voegde er aan toe dat er alsnog een minnelijke schikking getroffen zou kunnen worden.

De klacht tegen het Europese bananenbeleid werd in 1996 aangebracht door Ecuador, samen met Guatemala, Honduras, Mexico en de Verenigde Staten. Daarna volgden ook Columbië, Nicaragua en Panama. De Verenigde Staten exporteren geen bananen naar Europa, maar drie Amerikaanse multinationals hebben wel plantages in de Latijns-Amerikaanse regio. De Europese Unie wordt ervan beschuldigd zijn ex-kolonies in Afrika, de Caraïben en het Pacific-gebied te bevoordelen. Die gebieden moeten voor een hele reeks producten geen invoerbelasting betalen op producten die in Europa ingevoerd worden.

Meer over voeding en drank

15:38 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: europa, bananen, wto |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.