14-04-08

Papierfabriek Baikalmeer moet gesloten worden

baikalskDe papierfabriek aan de oevers van het Baikalmeer moet verhuizen. Dat zegt Alexander Tishanin, gouverneur van de Russische regio Irkoetsk. Het Baikalmeer omvat ongeveer één vijfde van het verse oppervlaktewater van de wereld, maar wordt door de lozingen van de fabriek vervuild. Eerder dit jaar werd al een gerechtelijk onderzoek bevolen naar de activeiten van Baikalsk Paper & Pulp Mills, eigenom van miljardair Oleg Deripaska, met het lozen van industrieel afval in het Baikalmeer de Russische milieuwetgeving overtreedt.

"Gouverneur Tishanin wijst erop dat de redding van het meer belangrijk is voor de toekomst van de wereld," aldus het magazine Bloomberg. "Drinkwater van hoge kwaliteit wordt immers een strategische grondstof." Tishanin liet daarbij doorschemeren dat de Russische overheid de verhuis van de fabriek naar een andere locatie zou moeten financieren. Een woordvoerster van Baikalsk Paper & Pulp Mills wees erop dat het bedrijf zich op milieugebied altijd verantwoordelijk heeft gedragen en bijna 13 miljoen dollar heeft geïnvesteerd om de invloed van de fabriek op het milieu te beperken.

In september zou gestopt worden met de lozingen. Een intern drainage-systeem zou ervoor zorgen dat er geen afvalwater meer in het meer zou stromen. De papierfabriek werd in de jaren zestig gebouwd. Milieugroeperingen ijveren echter al veertig jaar voor de sluiting van de site. Het Baikalmeer is door de Unesco erkend als werelderfgoed. De Russische overheid, die 49 procent van de aandelen van Baikalsk in bezit heeft, zegt aan Coca-Cola Hellenic Bottling voorgesteld te hebben om de fabriek over te nemen. Die zou vervolgens omgebouwd worden tot een productie-eenheid voor flessenwater. Het bedrijf heeft gezegd het voorstel te zullen overwegen.

Meer over milieu en natuur

15:04 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: baikal, milieu, baikalsk |  Facebook |

Commentaren

Zalig gast gast gast

Gepost door: Arthur Jochems | 27-04-09

De commentaren zijn gesloten.