29-04-08

Rockefellers willen verandering bij Exxon Mobil

Leden van de rijke Rockefeller-stam, aandeelhouders van Exxon Mobil, willen dat er bij het energiebedrijf belangrijke koerswijzigingen worden doorgevoerd. Onder meer willen ze dat de taken van chief executive Rex Tillerson worden gesplitst en sturen aan op de benoeming van een onafhankelijke voorzitter van de raad van bestuur. De Rockefeller-stam is slechts een kleine aandeelhouder van Exxon Mobil, maar wel een belangrijke naam.

Oliebaron John D. Rockefeller stond in 1870 aan de wieg van Standard Oil Company, een voorvader van Exxon Mobil. Zijn nazaten ondersteunen nu de voorstellen van een aantal aandeelhouders die het functioneren van chief executive Rex Tillerson in vraag stellen. De topman slaagt er volgens hen niet in om in te spelen op de toekomstige uitdagingen van de energiesector.

Vorig jaar al werd door een aantal aandeelhouders voorgesteld om de taken van Rex Tillerson, die zowel chief executive is als voorzitter van de raad van bestuur van het olieconcern, te splitsen. Dat voorstel kreeg op de algemene aandeelhoudersvergadering toen echter slechts 40 procent van de stemmen achter zich. Exxon Mobil zegt echter dat het voor het bedrijf het best is dat Tillerson beide functies blijft behouden.

Neva Rockefeller Goodwin, achterkleindochter van John D. Rockefeller, heeft zich ook geschaard achter een aandeelhoudersvoorstel om het Exxon-bestuur aan te zetten om de gevolgen van de klimaatverandering en de eventuele ontwikkeling van duurzame energietechnologieƫn te onderzoeken. Ook dit voorstel stuit op verzet van het Exxon-bestuur. Er wordt daarbij opgemerkt dat het bedrijf zijn visie over klimaatverandering en zijn milieumaatregelen al in diverse publicaties naar buiten brengt.

Meer over milieu en natuur

15:07 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rockefeller, exxon mobil |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.