30-04-08

Wegvallen safaritoerisme bedreigt roofdieren

De grote katachtigen in het Keniaanse reservaat van Maasai Mara worden bedreigd door het verlies aan inkomsten van het safaritoerisme. Dat zegt de Mara Conservancy, de groep die het reservaat met een oppervlakte van 510 vierkante kilometer beheert. Oorzaak van de ineenstorting van het safaritoerisme zijn de politieke onlusten die op gang kwamen na de verkiezingen van vorig jaar.

De Mara Conservancy lijdt naar eigen zeggen 50.000 dollar verlies per maand. "Door dat verlies aan inkomsten dreigt de Mara Conservancy niet voldoende middelen te hebben om de lokale bevolking te vergoeden voor hun dieren die door leeuwen of luipaarden zijn gedood," aldus BBC Online. "Om hun veestapel te beschermen, zouden vele bewoners zich wel eens verplicht zien om de roofdieren te doden."

Sinds de Mara Conservancy in 2001 begon met het betalen van vergoedingen aan de lokale bevolking, is het leeuwenbestand in Maasai Mara verdubbeld tot ongeveer tachtig dieren. "Maar door het uitblijven van compensaties is de lokale bevolking opnieuw begonnen met de jacht op de roofdieren," zeggen de beheerders van het reservaat. "Men ziet er immers geen voordeel meer in om nog leeuwen en luipaarden in de buurt te dulden."

Het reservaat wordt bovendien geteisterd door elektriciteitspannes. "Die zorgen ervoor dat de verbindingen tussen het hoofdkwartier en de patrouilles wegvallen," aldus BBC News. "Daardoor heeft men onder meer de nachtelijke patrouilles moeten staken en daarvan wordt geprofiteerd door stropers, die er al opnieuw in geslaagd zijn gazellen en nijlpaarden te vangen en te doden."

Meer over milieu en natuur

15:01 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: safaritoerisme, maasai mara, kenia |  Facebook |

Internet kan ooit de aarde beheren

Er komt misschien een dag dat het internet de aarde zal beheren. Dat zegt Tim Berners-Lee, de uitvinder van het wereldwijde web, naar aanleiding van de vijftiende verjaardag van het vrijgeven van het internetdomein door de European Organisation for Nuclear Research (CERN), waar het web werd ontwikkeld. Tim Berners-Lee stipt daarbij aan dat het internet eigenlijk nog altijd in zijn kinderschoenen staat.

"Het internet van de toekomst zal alle data in de wereld toegankelijk maken voor elke gebruiker," vertelde Tim Berners-Lee aan BBC News. "Het internet is een schitterend instrument dat heel wat mensen in kans heeft gesteld veel goeds te doen, hoewel men er ook slechte dingen kan vinden. Het vrijgeven van het internet heeft een vitale rol gespeeld in zijn wereldwijde verspreiding."

Berners-Lee voegde er aan toe bijzonder optimistisch te zijn over de toekomst van het internet. "Het feit dat er zoveel mensen wereldwijd samenwerken aan de verdere ontwikkeling van het internet, is een fantastische ervaring," stipte hij aan. "Die internationale samenwerking gaat verder. Bovendien beseffen we dat we nog maar pas zijn begonnen met de mogelijkheden van het web te exploreren."

De grote samenwerking zou het internet volgens hem ooit kunnen toelaten om de aarde te helpen beheren. "Het is opwindend te zien hoe mensen nieuwe sociale systemen en nieuwe beheerssystemen ontwikkelen," benadrukte hij. "Ik hoop dat we met die nieuwe samenwerkingsvormen er ooit zullen in kunnen slagen om de aarde op een efficiënte en faire te beheren."

15:00 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tim berners-lee, cern, internet |  Facebook |

Puma lonkt naar Hollywood

Sportartikelenfabrikant Puma gaat zich intensiever richten op entertainment marketing. Daarvoor heeft het Duitse concern een nieuw kantoor geopend in Los Angeles, dat ervoor moet zorgen dat er samenwerkingsverbanden tot stand komen met muziek- en filmberoemdheden. Vorig jaar investeerde Puma in de Verenigde Staten 13 miljoen dollar aan reclame, internet uitgezonderd. Dat was ongeveer 25 procent minder dan het jaar voordien.

"De mogelijkheden rond product placement zijn bijzonder uitgebreid," vertelde Barney Waters aan het magazine Brandweek, vice-president marketing bij Puma North America. "Hollywood is een schitterende locatie om relaties en merkcontent te ontwikkelen, wat kan helpen om mensen te bereiken die niet zoveel interesse hebben voor de traditionele mediakanalen."

Puma heeft de voorbije jaren al samenwerkingscontracten gesloten met onder meer rapper Ludacris en socialite Lydia Hearst. Eerder deze maand lanceerde Puma zijn nieuwe televisie-campagne met de Schotse singer-songwriter Paolo Nutini. In mei zal ook een samenwerking starten met de film 'Speed Racer', aan de hand van een gehandtekende schoen, product placement in de film en wereldwijd promotiecampagnes.

14:59 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hollywood, puma, product placement |  Facebook |

Sonic Academy heeft online versie

Het muziekopleidingsinstituut Sonic Academy uit het Noord-Ierse Belfast heeft SonicAcademy.com gelanceerd, een online muziekproductieschool die aan muzikanten cursussen muziektechnologie, vooral op het vlak van software-gedreven muziekproductie en deejay-opleidingen. Daarvoor stelt SonicAcademy.com internetvideo's met lessen en informatiebronnen ter beschikking.

"Sonicacademy.com stelt muziekmakers in staat om complete cursussen te downloaden, met informatie over de meest recente software- en hardwareproducten," aldus het magazine DM Europe. "Er worden ook oefentips gegeven, samen met oefenprogramma's van ervaren muziekanten, deejays en producers. Geregistreerde gebruikers kunnen bovendien hun eigen muziek uploaden en laten bespreken door andere muzikanten."

De website omvat ook actualiteit en besprekingen, maar heeft ook een online community waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en hun kennis kunnen delen met andere muziekliefhebbers. De Sonic Academy werd vijf jaar geleden opgericht door deejay-producer Phil Johnston en deejay-muzikant Kevin Trayner, gewezen lid van de Divine Comedy. Trayner wijst erop dat de muziektechnologie zo snel evolueert dat het voor een individu onmogelijk is om nog op de hoogte te blijven van alle nieuwe ontwikkelingen.

Meer over cultuur en media

14:58 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sonic academy, muziek, internet |  Facebook |

Klikfraudeniveau licht gedaald

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar werd een klikfraudeniveau van 16,3 procent opgetekend. Dat is een lichte daling tegenover het laatste kwartaal van vorig jaar (16,6 procent), maar wel een stijging tegenover het klikfraude-niveau van het eerste kwartaal van dat jaar (14,8 procent). Dat blijkt uit cijfers van de Click Fraud Index van Click Forensics. De klikfraude via botnets steeg tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met acht procent tegenover het laatste kwartaal van vorig jaar.

Het is slechts de tweede keer in het bestaan van de Click Fraude Index dat het klikfraudeniveau een daling kent. Op de contentnetwerken van zoekmachinebedrijven, zoals Google AdSense en Yahoo Publisher Network, werd tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een klikfraudeniveau van 27,8 procent opgetekend. Ook dat is lager dan tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar (28,3 procent), maar tegelijkertijd eveneens hoger dan tijdens het eerste kwartaal van dat jaar (21,9 procent).

"Yahoo en Google zijn er blijkbaar eindelijk mee begonnen om de klikfraude zwaarder aan te pakken dan in het verleden," aldus Tom Cuthbert, topman van Click Forensics. "Het optreden tegen enkele zware overtreders begint blijkbaar een impact te krijgen op het klikfraudeniveau. Indien adverteerders, uitgevers en reclamenetwerken die inspanningen blijven verder zetten, kan klikfraude nog verder teruggedrongen worden en dat is goed nieuws voor de hele sector."

14:57 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: reclame, internet, klikfraude |  Facebook |

Recordinvesteringen in internet-start-ups

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar is er in de Verenigde Staten 1,3 miljard dollar geïnvesteerd in nieuwe internet-bedrijven. Dat blijkt uit een rapport van PricewaterhouseCoopers, Thomson Reuters en de Amerikaanse National Venture Capital Association. Daarmee zijn de investeringen in de sector tijdens zes van de zeven voorbije kwartalen boven het miljard dollar uitgekomen.

"Sinds de dotcom-hype van het einde van de jaren negentig is er nog nooit zoveel geïnvesteerd in internetbedrijven," aldus de krant The Boston Globe. "Per kwartaal werden op die manier ongeveer tweehonderd nieuwe bedrijven opgericht. Volgens Michael Hirshland, topman van Polaris Venture Partners, zullen er daarvan de volgende twaalf tot vierentwintig maand opnieuw verdwijnen, maar hij gelooft niet dat het opnieuw tot een crisis zal komen."

Michael Hirshland stelt dat Web 2.0-bedrijven zich op dit ogenblik in een stadium bevinden zoals de zoekmachines voor Google er advertenties begon op te plaatsen. "Websites zoals YouTube en Facebook proberen dat nu ook," voegt hij daar aan toe. "Maar nog geen enkele van deze bedrijven heeft al belangrijke inkomsten kunnen genereren. Zij moeten hun publiek nu kunnen omzetten in inkomsten en winst. Dat is nog niet opgelost, maar dat komt er zeker van."

14:56 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, start-up, web 2 |  Facebook |

Stijgende bijval voor lokale zoekopdrachten

Tegen 2013 zal bijna 30 procent van de gebruikers van mobiele technologie beroep doen op toepassingen voor lokale zoekopdrachten. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Juniper Research. Dat zal volgens de onderzoekers vooral te danken zijn aan reclame-ondersteunde lokale zoekopdrachten. Er wordt daarbij wel opgemerkt dat de efficiëntie van de reclame in deze sector in belangrijke mate afhankelijk zal zijn van een aantal lokale omstandigheden.

Voor efficiënte lokale mobiele zoekopdrachten zijn er volgens de onderzoekers kwalitatieve inventarissen en content nodig, gekoppeld aan een goede infrastructuur. "Noord-Amerika en West-Europa zijn volgens Juniper Research daarvoor het meest geschikt," aldus het magazine Telecoms.com. "Deze regio's hebben goede aanbieders van digitale informatie, zoals de gele en witte pagina's, maar ook goede geografische omschrijvingen. Toch moet verwacht worden dat het Verre-Oosten en China ook daar een groei zullen kennen."

Volgens de onderzoekers zullen lokale zoekopdrachten tegen 2013 ongeveer 43 procent van alle inkomsten uit mobiele zoekreclame vertegenwoordigen. "Mobiele gebruikers zullen eerder geneigd zijn om lokale zoekopdrachten in te geven dan algemene mobiele zoekopdrachten," stipt Juniper Research nog aan. De onderzoekers verwachten dat de inkomsten uit mobiele zoekopdrachten tegen 2013 zullen gestegen zijn tot 4,8 miljard dollar. Er wordt wel gewaarschuwd voor een reclame-overaanbod.

14:55 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zoekmachine, reclame, mobiele telefonie |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell heeft over de eerste drie maanden van dit jaar meer winst geboekt dan door de markt verwacht. Het concern wist te profiteren van de fors hogere olieprijs, die lagere raffinagemarges meer dan compenseerden. De nettowinst kwam in het eerste kwartaal van dit jaar uit op 9,08 miljard dollar. Dat is een toename met 25 procent ten opzichte dezelfde periode vorig jaar. Volgens topman Jeroen van der Veer compenseerde een goede operationele performance, samen met hogere olie- en gasprijzen, de zwakke marktomstandigheden rondom de raffinageactiviteiten. Het concern produceerde tijdens het voorbije kwartaal ruim 3,5 miljoen vaten per dag.

De Amerikaanse autoconstructeur General Motors (GM) heeft aangekondigd 3.500 banen te zullen schrappen. De constructeur wil minder pick-ups en zware terreinwagens produceren vanwege een gedaalde vraag. Nadat in vier Noord-Amerikaanse fabrieken al een ploeg geschrapt werd, is General Motors dit jaar van plan om ongeveer 88.000 pick-ups en 50.000 Sport Utility Vehicles (SUVs) minder te bouwen. Dat is meer dan 10 procent van de totale productie. De markt voor pick-ups daalde tijdens het eerste kwartaal van dit jaar al met 20 procent. Volgens de constructeur is de verandering in de markt te wijten aan de hoge brandstofprijzen en de verzwakking van de economie.

De Duitse autobouwer Daimler heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,33 miljard euro. Dat is daling met 32 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet bedroeg 23,5 miljard euro. Een slechtere verkoop door de vertragende Amerikaanse economie bij Chrysler, waar Daimler nog een aandeel van 20 procent heeft, heeft 491 miljoen euro van de winst gekost. Dochter Mercedes zorgde daarentegen voor een stijging van de winst en omzet. Topman Dieter Zetsche liet weten dat de vraag uit Rusland en China er zal voor zorgen dat de winst voor heel het jaar aanzienlijk zal groeien, op uitzondering van de resultaten van Chrysler.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft verschillende hypotheses voor de redding van Alitalia voorgesteld. Eén daarvan is de nationalisering van de luchtvaartmaatschappij. Dat zou kunnen gebeuren via een constructie met de Italiaanse spoorwegen. Alitalia bevindt zich op de rand van het faillissement. De luchtvaartmaatschappij, waarin de Italiaanse staat de helft van de aandelen bezit, verliest naar schatting één miljoen euro per dag. Overnamegesprekken met Air France-KLM liepen eerder op niets uit nadat de vakbonden weigerden hun steun te verlenen aan hetherstructureringsproject. Alitalia kreeg reeds staatssteun en mag tot 2011 geen openbare steun meer ontvangen.

Tijdens een intern onderzoek zijn in bijna alle afdelingen van het Duitse concern Siemens sporen van corruptie gevonden. Het Amerikaanse advocatenkantoor Debevoise & Plimpton, dat belast werd met het onderzoek, vond volgens het bedrijf in bijna alle bestudeerde activiteiten en in talrijke landen aanwijzingen van overtredingen van de anticorruptieregels. Het zou gaan om gevallen van rechtstreekse en actieve corruptie, maar dikwijls ook om het overtreden van de interne regels. De raad van toezicht van de groep hernieuwde zijn vertrouwen. De ethische commissie van Siemens werd evenwel gevraagd eventuele maatregelen tegen voormalige directieleden in detail te bestuderen.

Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, is de afgelopen drie maanden voor het eerst in vijf jaar opnieuw in de rode cijfers terechtgekomen. Het verlies voor belastingen bedroeg 254 miljoen euro en dat terwijl de bank in dezelfde periode vorig jaar nog meer dan 3 miljard euro winst in de boeken kon schrijven. De oorzaak van het verlies is de aanhoudende crisis op de financiële markten, die Deutsche Bank verplichtte om het afgelopen kwartaal nog eens 2,7 miljard euro extra af te schrijven voor krediet- en handelsverliezen. Bovendien was het verlies nog hoger uitgevallen als Deutsche Bank niet had kunnen profiteren van de verkoop van aandelen in Daimler en Allianz. Dat leverde de bank een boekwinst van 854 miljoen euro op.

Continental, de Duitse fabrikant van autobanden en auto-elektronica, heeft in de eerste drie maanden van dit jaar zijn operationele winst met 4,6 procent verhoogd tot 456,7 miljoen euro. De omzet ging met 67 procent omhoog naar 6,64 miljard euro. In de kwartaalcijfers van Continental zijn voor het eerst de resultaten meegenomen van de vorig jaar overgenomen auto-elektronicadivisie VDO van Siemens voor 11,4 miljard euro. Met de overname behoort Continental tot de vijf grootste autotoeleveranciers ter wereld. Het bedrijf wil verdere stijgingen van de grondstoffenprijzen onder meer opvangen door de prijzen te verhogen. Continental houdt vast aan de prognoses voor de rest van het jaar.

De Britse oliemaatschappij British Petroleum heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 7,62 miljard dollar. Dat is een stijging met 63 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winststijging is het gevolg van de sterk gestegen prijzen voor olie en gas. Het bedrijf produceerde gemiddeld ruim 3,9 miljoen vaten olie-equivalent per dag. Daarmee bleef de productie daarmee ongeveer gelijk vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De raffinage- en marketingdivisie boekte een onverwachte winst, ondanks lagere marges op ruwe olie door de hoge olieprijs en een lagere productie op de raffinaderijen. Daar steeg de winst tot 1,25 miljard dollar. Dat is een stijging met bijna 425 miljoen dollar.

Saudi-Arabië komt binnenkort naar buiten met een eerste staatsfonds. Het startkapitaal bedraagt 20 miljard riyal (3,4 miljard euro). Andere Golfstaten, zoals Koeweit, Qatar en Abu Dhabi, beschikken over veel grotere staatsfondsen. Bij Abu Dhabi gaat het zelfs om 500 miljard tot 850 miljard dollar. De staatsfondsen uit de Golfregio investeren net als soortgelijke fondsen uit Azië in Westerse bedrijven. Zo verwierven zij de afgelopen maanden belangen in banken die zware verliezen hebben geleden door de hypotheekcrisis in de Verenigde Staten.Golfstaten beschikken over veel kapitaal door de sterk opgelopen olieprijs. Saudi-Arabië heeft de grootste economie in de regio.

Luchtvaartmaatschappij Tunis Air heeft een order geplaatst voor negentien Airbus-vliegtuigen. De totale waarde van de opdracht bedraagt meer dan één miljard euro. Het gaat om tien toestellen van het type A320 en telkens drie exemplaren van de A350 en A330. Voor drie andere vliegtuigen werd een intentieverklaring getekend. Tunesië plaatste de order tijdens het staatsbezoek van de Franse president Nicolas Sarkozy aan het land. Tunesië is een voormalige kolonie van Frankrijk. Franse media berichtten dat het Franse staatsbedrijf Alstom een order heeft gekregen voor de bouw van een energiecentrale in het zuiden van Tunesië ter waarde van 360 miljoen euro.

Meer Nieuws

14:54 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-04-08

Chicago niet langer Amerikaanse snoephoofdstad

Chicago is definitief zijn status als snoephoofdstad van de Verenigde Staten kwijt. Dat zegt Russell Lewis, chef-historicus van het Chicago History Museum, naar aanleiding van de overname van kauwgom-fabrikant Wriley, door het snoepconcern Mars. Wriley heeft zijn hoofdkwartier in Chicago, dat eerder ook al iconen zoals de chocoladeproducent Fannie May Confections en snoepfabrikant Brach's Confections verloor.

"Chicago is heel lang een belangrijk centrum van de snoepproductie geweest," zegt Lewis tegen het persbureau Reuters. "Maar dat is met de jaren compleet teloor gegaan. Wriley as één van de laatste sterkhouders van de sector in Chicago." Maar Bill Wrigley, voorzitter van de kauwgom-fabrikant, zegt dat het bedrijf zijn hoofdkwartier in Chicago zal behouden en ook verder onder zijn eigen naam zal blijven werken.

Bill Wriley voegt er aan toe dat de overname bij de kauwgomproducent wellicht voor extra werk zal zorgen, aangezien Mars van plan zou zijn om de merken Starburst en Skitlles naar Wriley over te hevelen. Ook Mars-topman Paul Michael zegt te beseffen welk belangrijke rol Wriley de voorbije honderd jaar voor Chicago heeft gespeeld en dat ook te zullen blijven respecteren.

Wriley is ook duidelijk aanwezig in het straatbeeld van Chicago. Naast de Wrigley Building, waar het hoofdkwartier van het concern is gevestigd, is er ook Wrigley Field, het stadion van baseballploeg Chicago Cubs. Die is eigendom van het mediaconcern Tribune Company, maar die zou de ploeg en het stadion willen verkopen. Ook Bill Wrigley zegt niet te weten of het stadion ook daarna zijn naam zal kunnen behouden.

Meer over voeding en drank

15:13 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: chicao, wrigley, voeding, snoep |  Facebook |

Brazilië meest belovende vastgoedmarkt

Het is nu het ogenblik om te investeren in Braziliaans vastgoed. Dat zegt de Amerikaanse vastgoedtycoon Sam Zell, topman van Ecuity Group Investments en het mediaconcern Tribune Company. De miljardair voert daarbij aan dat er een grote kans is dat Brazilië over dertig jaar een grotere economische mach zal zijn dan China en investeerders op termijn dan ook meer kansen zal bieden.

Tijdens de Global Conference van het Amerikaanse Milken Institute, een non-profit denktank uit Santa Monica die zich buigt over de wereldwijde welvaartsproblematiek, wees Zell erop dat Brazilië een goedgetrainde arbeidspopulatie heeft en in totaal 180 miljoen consumenten telt. "Bovendien wijst hij erop dat het land over een brede waaier van teelten en grondstoffen bezit, waardoor Brazilië grotendeels zelfbedruipend is," aldus het persbureau Reuters. "De grote supermarkten kennen er een jaarlijkse groei van 10 procent."

Sam Zell verkocht zijn eigen vastgoedimperium net voor het begin van de huidige Amerikaanse kredietcrisis. Hij kreeg daarvoor een bedrag van 36 miljard dollar. Daarop kocht hij het mediaconcern Tribune Company, uitgever van onder meer de Los Angeles Times en de Baltimore Sun. Maar omdat ook die sector in problemen verkeert, probeert hij nu onder meer Newsday, één van de vlaggenschepen van het mediaconcern, opnieuw te verkopen.

Meer over vastgoed en wonen

15:12 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brazilie, vastgoed |  Facebook |

Hotelsector drijft onderzoek op

De hotelsector besteedt steeds meer aandacht aan research. Op die manier wil men onderzoeken wat de hotelgast aanspreekt en wat zijn behoeften zijn, gaande van een waterdichte matras en draadloze elektriciteit tot het nieuwste Nintendo-game en digitale camera's die de hotelbezoeker toelaat te controleren wie zich in de gang bevindt. De Hyatt-keten bouwde in Arizona zelfs een compleet testhotel om feedback te krijgen van de klant.

"De voorbije vijf jaar is er in de hotelsector meer onderzoek gebeurd naar de behoeftes en de wensen van de hotelgasten dan de veertig jaar voordien," zegt Joseph McInerney, topman van de American Hotel and Lodging Association in de krant The New York Times. Vele ketens richten proefkamers in, waar ze kunnen onderzoeken wat er bij de klant werkt. Op die manier moet er niet steeds geïnvesteerd worden in de nieuwste technologie, die de gebruiker misschien helemaal niet aanspreekt.

Volgens Mike Jannini, executive vice president voor merkmanagement bij de Marriott-keten, zegt dat hotels steeds meer afstappen van een system om reizigers op prijsvlak te segmenteren en hen nu vooral herbergt op basis van hun levensstijl. Marriott heeft inmiddels een aantal van de nieuwe technologieën in zijn hotels geïmplementeerd. "Het is interessant om te zien dat iedereen geïnteresseerd is in Nintendo," aldus een woordvoerder van de keten.

In het Chicago River North hotel van de Westin-keten werd een testkamer geopend voor gasten die door twee tijdszones hebben gereisd. "Meer dan de helft van die reizigers zegt zich bij zijn aankomst onwel te voelen," aldus een Westin-woordvoerder. "De testkamer werd dan ook voorzien van kalmerende elementen, zoals een thee-menu, extra verduisteringsmogelijkheden en een medidatief televisieprogramma."

Meer over toerisme en vrije tijd

15:11 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hotel, onderzoek, toerisme |  Facebook |

Abramovich eigenaar duurste Britse woning

De Russische miljardair Roman Abramovich, gouverneur van Chukotka en voorzitter van de Britse voetbalploeg Chelsea, wil aan Lowndes Square in de Londense wijk Knightsbridge een huis bouwen dat het duurste pand op de private vastgoedmarkt van Groot-Brittannië moet worden. De nieuwe woning van Abramovich zou 150 miljoen pond waard zijn. Het vorige record stond op naam van een Londense villa.

"Abramovich heeft plannen ingediend om twee bestaande panden aan Lowndes Square in Londen tot één huis om te bouwen met een totale oppervlakte van 2.800 vierkante meter met acht slaapkamers," aldus The Mail on Sunday. "De twee gebouwen werden in 1998 opgedeeld in negen afzonderlijke appartementen, maar Abramovich wil die nu opnieuw laten integreren tot één geheel."

Abramovich kocht op het einde van de jaren negentig één van de appartementen als zijn Londense uitvalsbasis, maar begon daarna ook de andere flats op te kopen. In totaal zou hij daarvoor een bedrag van ongeveer 20 miljoen pond hebben betaald. De buitenkant van de structuur zal behouden blijven, maar het interieur zal zwaar worden verbouwd. Er komt onder meer ook een bioskoopzaal.

De huidige recordprijs voor een Britse privéwoning stond op naam van een Victoriaanse villa in West-Londen. Daarvoor werd in maart van dit jaar 80 miljoen pond betaald. Daarvoor stond het record op naam van de Indiase staaltycoon Lakshmi Mittal, die 67 miljoen pond betaalde voor zijn woning in Londen.

Meer over bouwen en wonen

15:10 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: roman abramovich, vastgoed, londen |  Facebook |

Steeds meer gesponsorde Chinese sportlui

China krijgt steeds meer betaalde en gesponsorde sportlui. Volgens Jin Shan, directeur van het Sports Culture Research Center aan de Beijing Academy of Social Sciences, is die evolutie onvermijdelijk. Volgens hem zal ook in China de sport nog verder gecommercialiseerd worden en zullen, net zoals in de Verenigde Staten, echte sportvedetten worden gecreëerd.

"In het verleden doodde het Chinese beleid de persoonlijkheid van atleten," aldus Jin Shan tegen de Amerikaanse krant The Washington Post. "De Chinese regering was geen voorstander van faam of eigenbelang. De Chinese economie en politiek waren zo zwak dat sport werd gebruikt om het vertrouwen van de bevolking op te krikken. Nu is sport nodig om in het buitenland een sterk imago van China op te bouwen."

The Washington Post wijst erop dat in China de huidige benadering van de sport helemaal anders is dan tijdens de voorbije decennia, toen er steevast gemikt werd op collectieve winst in plaats van individueel succes. "Dat heeft geleid tot een nieuw type atleet, die streeft naar beroemdheid, rijkdom en een plaats bij de nationale iconen," aldus de krant. "De tijd is voorbij dat sporters onbaatzuchtig al die opofferingen brachten."

Sponsors, die het potentieel van de grote Chinese consumentenmarkt erkennen, staan te dringen om op deze trend in te spelen. De vergoeding van deze Chinese sportvedetten ligt nog altijd merkelijk lager dan in landen zoals de Verenigde Staten, maar zijn wel hoog voor de gemiddelde Chinese normen. Vele Chinese topsporters geven dan ook toe in grote mate gedreven te zijn door financiële beloningen.

The Washington Post stelt dat de Chinese regering nog altijd wel probeert de commerciële activiteiten van zijn atleten te beperken, maar daar niet echt in slaagt. Bovendien moet de overheid met bonussen en andere beloningen over de brug komen om te vermijden dat Chinese atleten naar het buitenland uitwijken, zoals de tafeltennisspeelster He Zhili, die in 1994 naar Japan vertrok en later de Chinese kampioene Deng Yaping versloeg. Dat leidde toen tot zware protesten van de Chinese bevolking.

15:08 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china, sponsoring, sport |  Facebook |

Rockefellers willen verandering bij Exxon Mobil

Leden van de rijke Rockefeller-stam, aandeelhouders van Exxon Mobil, willen dat er bij het energiebedrijf belangrijke koerswijzigingen worden doorgevoerd. Onder meer willen ze dat de taken van chief executive Rex Tillerson worden gesplitst en sturen aan op de benoeming van een onafhankelijke voorzitter van de raad van bestuur. De Rockefeller-stam is slechts een kleine aandeelhouder van Exxon Mobil, maar wel een belangrijke naam.

Oliebaron John D. Rockefeller stond in 1870 aan de wieg van Standard Oil Company, een voorvader van Exxon Mobil. Zijn nazaten ondersteunen nu de voorstellen van een aantal aandeelhouders die het functioneren van chief executive Rex Tillerson in vraag stellen. De topman slaagt er volgens hen niet in om in te spelen op de toekomstige uitdagingen van de energiesector.

Vorig jaar al werd door een aantal aandeelhouders voorgesteld om de taken van Rex Tillerson, die zowel chief executive is als voorzitter van de raad van bestuur van het olieconcern, te splitsen. Dat voorstel kreeg op de algemene aandeelhoudersvergadering toen echter slechts 40 procent van de stemmen achter zich. Exxon Mobil zegt echter dat het voor het bedrijf het best is dat Tillerson beide functies blijft behouden.

Neva Rockefeller Goodwin, achterkleindochter van John D. Rockefeller, heeft zich ook geschaard achter een aandeelhoudersvoorstel om het Exxon-bestuur aan te zetten om de gevolgen van de klimaatverandering en de eventuele ontwikkeling van duurzame energietechnologieën te onderzoeken. Ook dit voorstel stuit op verzet van het Exxon-bestuur. Er wordt daarbij opgemerkt dat het bedrijf zijn visie over klimaatverandering en zijn milieumaatregelen al in diverse publicaties naar buiten brengt.

Meer over milieu en natuur

15:07 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rockefeller, exxon mobil |  Facebook |

Mobile instant messaging snel populairder

Mobile instant messaging (MIM) zal snel belangrijker worden dan het sms-verkeer en mobiele e-mail. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van TNS Global Telecoms Insight. Volgens de onderzoekers bestaat elf procent van het wereldwijde berichtenverkeer – zowel via mobiele apparaten als via vaste lijnen – nu al uit instant messaging, terwijl acht procent van alle mobiele gebruikers van de MIM-technologie gebruik maken.

"Bij gebruikers van mobile instant messaging wordt 36 procent van alle berichten via MIM-technologie verstuurd en 61 procent maakt daarvan dagelijks gebruik," aldus het rapport. "In deze groep wordt nog 23 procent van alle berichten via sms-kanalen verstuurd. Bij de totale gebruikersgroep is dat 38 procent. Bovendien bestaat het berichtenverkeer nog voor 21 procent uit e-mail, tegenover 31 procent bij de totale gebruikersgroep."

In Hongkong is het hoogste aantal MIM-gebruikers terug te vinden (23 procent). Maar ook in andere groeimarkten is er een duidelijke verschuiving naar MIM-berichtgeving, zoals in India (15 procent), Brazilië (10 procent) en China (16 procent). "Een de gebruiker van mobiele telefonie op zijn toestel toegang heeft tot het internet, kost een MIM-bericht nagenoeg niets meer, aangezien alleen een kleine verzendingskost moet betaald worden," aldus de onderzoekers.

15:05 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mobiele telefonie, sms, mim, e-mail |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Horecagasten worden zuiniger. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlandse Bierblad, eigendom van de brouwgroep Heineken. Bijna de helft van het Nederlandse cafépersoneel meent dat klanten steeds minder fooi geven. Bij de werknemers van restaurants is 45 procent die mening toegedaan. Vorig jaar was dat respectievelijk nog 34 procent en 23 procent. Volgens de Nederlandse horeca-vakbond vinden veel klanten de sector te duur en laat de kwaliteit te wensen over. Vooral de dienstverlening zou vaak op de korrel worden genomen. Dat is volgens de vakbond ook niet verwonderlijk, want is het moeilijk om vakbekwaam personeel te vinden. Het horeca-personeel spreekt ook meer over onbeschofte klanten.

De Duitse autobouwer Audi heeft in het eerste kwartaal van dit jaar meer winst, maar minder omzet geboekt. Dankzij groei in Azië en Oost-Europa en kostenbesparingen steeg de winst met 28 procent tot 514 miljoen euro. De omzet daalde echter met 8,7 procent tot 8,3 miljard euro. Dat is vooral te wijten aan de zwakke dollar. Audi blijft bij zijn doel om dit jaar meer dan één miljoen wagens te verkopen. Vorig jaar werden er 964.200 exemplaren gebouwd. Over het hele jaar denkt Audi dat de wereldwijde vraag zal toenemen. De Duitse constructeur kijkt vooral naar China, India en Rusland. Audi verwacht wel weinig van de Amerikaanse, West-Europese en Japanse markt.

Visa heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst geboekt van 314 miljoen dollar. Dat is een stijging met 28 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het is voor het eerst dat Visa kwartaalcijfers presenteert. Het bedrijf ging afgelopen maart naar de beurs en haalde daarmee een recordbedrag op van circa 17,9 miljard dollar. Nadat meer aandelen werden uitgegeven om aan de vraag te voldoen, passeerde de teller zelfs de 19 miljard dollar. Daarmee is het de grootste beursgang in de Amerikaanse geschiedenis. Visa mikt voor de komende drie jaar op een jaarlijkse omzettoename van 11 procent tot 15 procent. Er wordt gemikt op een jaarlijkse winstgroei van 20 procent.

De Duitse regering heeft, na lang touwtrekken over de kwestie, eindelijk beslist om aandelen te verkopen van de staatsspoorwegmaatschappij Deutsche Bahn. De regering van kanselier Angela Merkel (CDU) hoopt met de gedeeltelijke privatisering ongeveer zes miljoen euro in de federale kas te krijgen. Zoals regeringspartner SPD had voorgesteld zal 24,9 procent van het reizigers- en goederentransport worden geprivatiseerd. Binnen de SPD bestaat vrees dat een verkoop van een groter deel investeerders een te grote invloed zou bezorgen in Deutsche Bahn. Het spoornet en de stations blijven in overheidshanden. De CDU hoopt de privatisering in een nieuwe regering - zonder de socialisten – tot 49,9 procent te verhogen.

De karakteristieke Londense taxi's zijn vanaf volgend jaar ook met een elektrische aandrijving verkrijgbaar. Producent London Taxis International (LTI) brengt een model met elektromotor op de markt, die in tegenstelling tot de modellen met dieselmotor, geen uitlaatgassen produceert. Hoewel de aanschafprijs van de taxi met elektromotor hoger zal zijn dan die van een dieselexemplaar, belooft LTI dat de prijs per kilometer amper 5 eurocent zal bedragen. De elektrische taxi heeft een actieradius van 160 kilometer en een topsnelheid van 80 kilometer per uur. De huidige generatie LTI-taxi's beschikt over zware dieselmotoren die per kilometer tot 233 gram koolstofdioxide uitstoten.

Iran en Pakistan zijn het eens over de bouw van een gaspijpleiding van Iran via Pakistan naar India. De Verenigde Staten hadden liever gezien dat India en Pakistan hun gas zouden betrekken uit Turkmenistan via Afghanistan. Terwijl Iran naar het oosten kijkt, versterkt het Russische Gazprom zijn invloed in het westen. Griekenland stapt immers mee in het project South Stream. De pijpleiding wordt 2.100 kilometer lang. Het project vergt een investering van 4,7 miljard euro en moet tegen eind 2012 voltooid zijn. De onderhandelingen over het project ging in 1994 van start, maar bleven als gevolg van de spanningen tussen beide kernmachten lang zonder resultaat.

De voorbije zes maanden is de oplage van de Amerikaanse kranten gezamenlijk met 3,6 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Audit Bureau of Circulations (ABC). In die periode heeft de overgang van gedrukte naar online-krant zich gestaag voortgezet. The Capital Times, een krant uit Wisconsin, besliste zich bij het onvermijdelijke neer te leggen. Zij stopte na bijna honderd jaar met haar gedrukte versie en verschijnt voortaan alleen nog online. Uitzonderingen op de regel zijn de massakrant USA Today en de zakenkrant Wall Street Journal, die beide een vooruitgang van bijna één procent boekten. Voor 530 kranten daalde de oplage op weekdagen van 42,6 miljoen tot 41,1 miljoen.

Een Amerikaanse rechter heeft een moeder in het ongelijk gesteld in een rechtszaak die zij had aangespannen tegen Universal. Het platenlabel liet vorig jaar een filmpje van Youtube verwijderen waarin haar peuter danst op muziek van Prince. Universal stelde dat het filmpje inbreuk pleegde op het auteursrecht. Met steun van de elektronische burgerrechtenbeweging EFF sleepte de vrouw Universal daarop voor de rechter. De platenmaatschappij maakte volgens haar misbruik van de Amerikaanse wetgeving die onder meer de omgang met het auteursrecht op internet regelt. Volgens het vonnis is er geen sprake van misbruik, omdat het de muziek wel degelijk beschermd materiaal is.

Geluid is voor de Nederlanders de ergste vorm van woonoverlast. Ruim 25 procent van de huurders en 14 procent van de huizenbezitters zegt immers last te hebben van geluidsoverlast. Jongere mensen hebben vaker last van lawaai dan oudere mensen. Van de ondervraagden tot 35 jaar heeft 27 procent geluidsoverlast, maar de respondenten boven 35 jaar is dat nog 18 procent geluidsoverlast. Jongere mensen en mensen die huren zeggen eveneens vaker last te hebben van tocht en te weinig bergruimte. Volgens het onderzoeksbureau UPS zouden financiële mogelijkheden de belangrijkste factor zijn in overlast en zouden daarom ouderen en huizenbezitters minder klachten hebben dan jongeren en huurders.

De Iraanse justitie heeft gewaarschuwd voor de verwoestende consequenties van Barbiepoppen en ander westers speelgoed op sociaal en cultureel gebied. De procureur-generaal Ghorban Ali Dori Najafabadi noemde het speelgoed in een brief aan de Iraanse vice-president een gevaar, dat een halt moet worden toegeroepen. De laatste tijd zijn veel Iraniërs er vanwege de gestegen olieinkomsten in koopkracht aanzienlijk op vooruitgegaan. Dit heeft tot gevolg dat er steeds meer vraag is naar westers speelgoed, dat veelal via smokkelroutes op de markten terechtkomt. De import is niet bij wet verboden, maar wordt door de Iraanse leiders, die hun volk voor westerse invloeden willen behoeden, wel sterk ontmoedigd.

Meer Nieuws

15:03 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-04-08

Twijfels over bio-verpakkingen

Voedingsbedrijven die hun plastic verpakkingen willen inruilen voor milieuvriendelijker polymeer-producten, worden nog altijd geconfronteerd met een aantal belemmeringen. Dat is de conclusie van een rapport van het Britse onderzoeksbureau Applied Market Information (AMI). Volgens het rapport blijft de markt van het bioplastic nog altijd relatief klein, vooral bij gebrek aan mogelijkheden tot recyclage of compostering.

“Minder dan één procent van het wereldwijde polymeren-aanbod wordt door de Europese Unie bestempeld als composteerbaar bioplastic,” aldus AMI-analist Chris Noble tegenover het magazine Food Production Daily. “Volgens die wetgeving moet het plastic binnen een periode van negentig dagen afgebroken kunnen worden tot onschadelijke microscopische deeltjes.”

Maar een dergelijk schema kan volgens Noble alleen gerealiseerd worden met ideale composteringcondities in gespecialiseerde installaties, waar de materialen tot hoge temperaturen kunnen verhit worden om het composteringsproces te versnellen. “Maar in particuliere composteringsinitiatieven duurt dit proces veel langer,” stipt hij aan. “Er is volgens velen ook geen optimaal netwerk uitgebouwd om te investeren in industriële composteerinfrastructuur.”

Daarnaast spelen volgens Noble ook de hoge voedselprijzen een belangrijke rol. “Dat ligt vooral politiek gevoelig,” benadrukt hij. “Daarbij gaat het om de discussie of landbouwgrond moet gebruikt worden om plastic te produceren of om de wereld te voeden. Bovendien beschouwen investeerders de duurdere voedingprijzen als een veilige belegging in de huidige onstabiele financiële markt.”

Noble is dan ook heel voorzichtig in zijn voorspellingen over de toekomst van de biopolymere verpakkingen, die volgens hem op dit ogenblik nog altijd een kleine nichemarkt vormen.

Meer over milieu en natuur

18:49 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: milieu, verpakking, polymeren |  Facebook |

Sterke verkoop SIM-kaarten in groeimarkten

Er werden het voorbije jaar 28 procent meer SIM-kaarten verkocht dan het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van SIMalliance, de wereldorganisatie van de grootste producenten van SIM-kaarten. De groei is volgens het rapport vooral te danken aan nieuwe mogelijkheden in de opkomende markten. In totaal zouden er nu 2,7 miljard SIM-kaarten in omloop zijn. In de loop van dit jaar zou de kaap van de 3 miljard worden gerond.

Ook de nieuwe generatie van multimedia-telefonie met breedband heeft volgens de SIMalliance bijgedragen tot de groei. Daarbij zouden 3G-kaarten 14 procent van alle verkopen vertegenwoordigen. “Sinds de komst van de mobiele breedband, hebben nieuwe technologieën, zoals smartphones, voor twee miljoen meer verkopen gezorgd dan de mobiele laptops,” wordt er daarbij opgemerkt.

De grootste groei werd gerealiseerd in India. Daar werden het voorbije jaar 194 miljoen SIM-kaarten verkocht. Dat is een stijging met 58 procent, gevolgd door Latijns-Amerika (43 procent), het Midden-Oosten (41 procent) en Afrika (41 procent). China realiseerde een groei met 29 procent tot 427 miljoen verkopen. Het rapport stelt dat de SIM-kaarten door de nieuwe ontwikkelingen ook een nieuwe rol krijgen, naast de huidige identificatie binnen netwerken.

18:33 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sim, mobiele telefonie |  Facebook |

Web 2.0 moet recessie negeren

De wereldwijde economische onzekerheid vormt een bedreiging voor het Web 2.0. Dat zegt Caroline McCarthy van het technologiemagazine CNet. Ze wijst erop dat de technologiesector op innovatie steunt, maar dat niemand kan ontkennen dat de huidige economische situatie juist tot voorzichtigheid aanzet. Ook uit rapporten van van Dow Jones blijkt dat financiële middelen voor startende bedrijven schaarser worden.

“De recessie zal zeker ook het internet raken,” vertelde Max Levchin, oprichter van het technologiebedrijf Slide, aan CNet. “Daar moet men niet aan twijfelen. Er moeten dan ook naar verschillende inkomstenbronnen gezocht worden in plaats van alleen maar te rekenen op de reclame-bestedingen. Men moet ook het publiek een gedeelte van die financiering laten betalen. Tijdens een recessie moet men niet proberen een enorme schaalgrootte te bereiken, maar wel een loyale basis creëren van fans die bereid zijn een beetje te betelen.”

Internet-specialist Tim O’Reilly zegt echter dat men zich op innovaties moet blijven focussen. “We zijn op een scharnierpunt beland dat kan vergeleken worden met de alfabetisering of de vorming van steden,” benadrukte hij. “Er is een grote verandering aan de gang in de manier waarop de wereld werkt. Deze periode is dan ook veel te cruciaal om zich al te voorzichtig op te stellen.”

18:19 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, recessie |  Facebook |

Amerikaanse vrouw bezorgd om financiën

Amerikaanse vrouwen zijn vooral bezorgd om geldelijke problemen en hun financiële veiligheid op langere termijn. Dat blijkt uit een onderzoek van NBC Universal. Volgens 68 procent van de vrouwen vormen de financiële druk een zware bedreiging voor het Amerikaanse gezin. Dat is veel meer dan echtscheiding (48 procent), geloofsverlies (47 procent), losse seksuele normen (32 procent), werkende ouderparen (28 procent), ongehuwde moeders (21 procent) en samenwonenden (19 procent).

In Amerikaanse gezinnen met twee inkomens zegt 79 procent van de vrouwen dat het financieel nodig is dat beide partners werken. Bovendien zegt 60 procent bezorgd te zijn om op het einde van de maand hun rekeningen te kunnen betalen. Dat geldt vooral voor alleenwonende moeders met kinderen onder de achttien jaar (80 procent). Slechts 15 procent van de ondervraagden zegt geen enkele schuld te hebben.

Belastingsverhogingen zijn voor 72 procent van de ondervraagde vrouwen een zware zorg. In de generatie van de Babyboomers is dat zelfs 81 procent. Daarnaast zegt 38 procent zich overweldigd te voelen door financiële zorgen. Bij de Generation X (47 procent), moeders met kinderen onder de achttien jaar (47 procent) en alleenstaande moeders met kinderen onder de achttien jaar (52 procent) ligt dat nog hoger.

18:01 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verenigde staten, financien |  Facebook |

Veel zoekopdrachten naar kanker en zwangerschap

Zwangerschap en kanker zijn de populairste termen die in online zoekopdrachten rond gezondheid worden gebruikt. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau ComScore. Daarbij wordt opgemerkt dat nochtans veel voorkomende aandoeningen, zoals diabetes, depressies of groep, wel de top twintig halen, maar veel minder opgezocht worden dan zwangerschap of kanker.

“Deze vaststelling heeft wellicht te maken met het feit dat kanker en zwangerschap een bijzonder zware impact hebben op het verdere leven,” aldus de onderzoekers. “Wanneer men met een ernstige ziekte zoals kanker wordt geconfronteerd of men zwanger is of wenst te worden, gaat men steeds meer op het internet op zoek naar informatie en probeert men aan zelf-educatie te doen.”

Er is volgens de onderzoekers ook geen enkele correlatie tussen de frequentie van de aandoening en zijn populariteit in de zoekopdrachten. “In de Verenigde Staten zijn er veel meer patiënten met diabetes dan met kanker, maar toch waren er amper 1,8 miljoen zoekopdrachten voor diabetes, tegenover 7,7 miljoen voor kanker,” merken ze op. “Dat geldt ook bij een verhouding tussen de zoekopdrachten voor zwangerschap en cholesterol.”

17:44 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gezondheid, kanker, zwangerschap |  Facebook |

Consument kritisch over groene reclame

De consument herinnert zich relatief gemakkelijk reclames met een milieuvriendelijke boodschap, maar hij stelt zich wel kritisch op tegen de beweringen die erin gedaan worden. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van Burst Media. Bovendien bestempelt een grote groep consumenten de informatie die bedrijven in het algemeen rond milieubeweringen verstrekken, als onvoldoende.

Uit het onderzoek blijkt dat 37,1 procent van de Amerikaanse consumenten zich frequent een reclame met een milieuvriendelijke boodschap kunnen herinneren en nog eens 33,1 zegt zich occasioneel een dergelijke campagne te kunnen herinneren. “Maar 22,7 procent van de ondervraagden zegt zelden of nooit geloof te hechten aan de milieuvriendelijke bewering die in de campagnes gedaan worden,” wordt er opgemerkt. “Slechts 12,1 procent zegt deze beweringen altijd te geloven.”

Opvallend is dat ook 41,6 procent zegt de beweringen van de reclamemakers ook geregeld of occasioneel te controleren. Slechts 30,1 procent doet nooit controles. Bovendien vindt 17,2 procent dat producenten in het algemeen slechte informatie geven over milieuvriendelijke producten, terwijl 41,6 procent die informatie matig vindt. Slechts 20,8 procent zegt echt tevreden te zijn met de geleverde informatie.

Meer over milieu en natuur

17:31 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: reclame, milieu |  Facebook |

Relatiegeschenk wordt weerbestendiger

De klimaatverandering heeft een duidelijke impact op de markt van de promotie-artikelen. Bedrijven en organisatoren vragen nu meer weer-gerelateerde producten. Dat zegt Art Poly, een Amerikaanse producent van promotie-artikelen. Art Poly zegt dat bedrijven blijkbaar een meerwaarde zien in producten die voor hun relaties een praktisch nut hebben. Dat zijn volgens het bedrijf ook de promoties die het meeste invloed hebben.

“We zien een duidelijke verschuiving in de markt van de promotie-artikelen,” aldus Art Poly. “Omwille van de opwarming van de aarde en een groeiende eco-centrische mentaliteit bij het publiek, worden op handelsbeurzen, congressen en jobbeurzen steeds meer praktische relatiegeschenken gegeven. Het gaat daarbij heel dikwijls om paraplu’s en regenjasjes, terwijl vroeger vooral pennen en andere prullaria werden uitgedeeld.”

“Het meest efficiënte promotieproduct is een voorwerp dat herinnerd wordt en dat gebruikt kan worden voor praktische doeleinden, aldus marketing consultant Yoek Katz. “Kleine prullaria worden in een lade gegooid en vergeten. Omdat de seizoenen en het weer door de klimaatverandering steeds meer onvoorspelbaar wordt, wordt bescherming tegen de regen bijzonder populair. Vroeg of laat heeft iedereen al eens een paraplu nodig.”

Art Poly stelt dat ook de vraag naar milieuvriendelijke producten aan het stijgen is.

Meer over natuur en milieu

17:18 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: promotie, reclame |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse concern Mars gaat de kauwgomproducent Wrigley overnemen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 23 miljard dollar overnemen. Wrigley heeft het bod inmiddels al aanvaard. De operatie wordt gefinancierd door Goldman Sachs, JPMorgan en Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Warren Buffet. Eens de overname afgerond, neemt Berkshire een minderheidsaandeel in het filiaal Wrigley. De fusie tussen Mars, produent van onder meer Snickers, Twix en M&M's, en Wrigleys, bekend van onder meer Freedent, Extra en Orbit, betekent een consolidatie in een sector die tot nu nog redelijk versnipperd was. Analisten menen dat deze overname in de sector tot andere fusieprojecten zou kunnen leiden.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Continental Airlines fuseert niet met United Airlines of American Airlines. Dat heeft de raad van bestuur van de maatschappij beslist. Continental Airlines zegt dat een fusie met een andere maatschappij op dit ogenblik geen optie is. Het bedrijf stelt ook zijn lidmaatschap aan Skyteam, de tweede grootste luchtvaartalliantie ter wereld, in vraag. De raad van bestuur kondigt aan zich te zullen buigen over alle strategische opties en eventuele nieuwe allianties. Continental Airlines is de vierde grootste luchtvaartmaatschappij in de Verenigde Staten. Het bedrijf staat, net als alle andere Amerikaanse transportbedrijven, onder druk omwille van de hoge brandstofprijzen, de vertragende economie en de zwakke dollar.

De Zwitserse grootbank UBS zou achtduizend banen - of tien procent van het totale personeelsbestand - schrappen. UBS is zwaar getroffen door de kredietcrisis. De herstructurering zou bij de presentatie van de eerstekwartaalresultaten bekend worden gemaakt. Bij de investeringsactiviteiten in Europa en de Verenigde Staten zouden drieduizend banen sneuvelen. Bij de administratie zouden vijfduizend jobs worden geschrapt. Dat zou gebeuren na de zomervakantie. De bank zou met deze herstructurering de verliezen als gevolg van de kredietcrisis nog niet hebben overwonnen. Volgens insiders moet de bank nog eens 10 miljard Zwitserse frank afschrijven. Het verlies in het eerste kwartaal zou 12 miljard frank bedragen. Een woordvoerder van de bank wilde de herstructurering niet bevestigen.

Een staking in de raffinaderij in het Schotse Grangemouth heeft ervoor gezorgd dat een pijplijn die de helft van Groot-Brittannië met olie bevoorraad, moest dichtgedraaid worden. De actievoerders protesteren tegen de pensioenhervormingen die daar op tafel liggen. De raffinaderij van oliebedrijf Ineos produceert zelf een tiende van de Britse benzine en diesel en speelt een belangrijke rol in het productieproces van de BP-vestiging in Kinneil, langs waar de ruwe olie van ongeveer zeventig olievelden in de Noordzee passeert. De vakbonden zijn niet ingegaan op de vraag om de basisactiviteiten in Grangemouth op peil te houden, zodat Kinneil kon voortdraaien tijdens de tweedaagse staking. De actie is de eerste staking in meer dan zeventig jaar die een Britse raffinaderij.

Het niet-vijandige overnamebod van softwarereus Microsoft op Yahoo is afgelopen, zonder dat er reactie kwam van het management van de overnameprooi. Na het verstrijken van het ultimatum namen de geruchten toe dat Microsoft een vijandig overnamebod zal lanceren, waarbij het zich rechtstreeks tot de aandeelhouders richt, zonder het advies van de Yahoo-leiding te vragen. Topman Steve Ballmer zou op die lijn zitten. Andere bronnen zeggen echter dat Yahoo een tegenoffensief aan het opzetten is. Het bedrijf vindt het overnamebod van Microsoft - ter waarde van bijna 43miljard dollar en te laag en zoekt al een tijdje naar allianties met onder meer Google of AOL. De Amerikaanse mededingingsautoriteiten zouden geen bezwaar hebben tegen een verregaande samenwerking tussen Yahoo en Google.

Het Amerikaanse telecomconcern Verizon Communications heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 1,642 miljard dollar. Dat is een stijging van 9,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De kwartaalomzet steeg met 5,5 procent tot 23,8 miljard dollar. De omzet van het onderdeel Verizon Wireless steeg in het eerste kwartaal met 13,2 procent tot 11,7 miljard dollar. Wireless kreeg er in het eerste kwartaal 1,5 miljoen klanten bij. Het aantal klanten komt daarmee op 67,2 miljoen eenheden. Wat betreft de breedbandinternetdivisie kreeg Verizon er 266.000 nieuwe gebruikers bij. Het totaal aantal klanten met een breedbandaansluiting kwam daarmee uit op 8,5 miljoen. Dat is 14,9 procent meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar.

Het Nederlandse vervoerbedrijf TNT heeft over het eerste kwartaal van vorig jaar een winst geboekt van 179 miljoen euro. Dat is een daling van 23,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De lagere kwartaalresultaten zijn volgens TNT geheel te verklaren door de verwachte kalendereffecten, het lagere aantal werkdagen, het feit dat Pasen dit jaar in het eerste kwartaal viel en door eenmalige effecten bij de post-afdeling. De omzet steeg van 2,67 miljard euro naar 2,72 miljard euro. De post-divisie boekte een omzetdeling van 1,05 miljard euro naar 1,04 miljard euro. De express-activiteiten stegen van 1,56 miljard euro tot 1,61 miljard euro. TNT benadrukte op de Duitse markt met de nodige voorzichtigheid te zullen blijven acteren, tot er daar meer duidelijkheid bestaat over het minimumloon.

Scania, de tweede grootste vrachtwagenbouwer van Zweden, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar zijn nettowinst met 21 procent zien toenemen. De winststijging is te danken aan de goede verkoop in Rusland. De nettowinst kwam uit op 2,51 miljard Zweedse kroon (268 miljoen euro). De omzet steeg met 15 procent tot 22 miljard kroon. Topman Leif Oestling liet weten dat er een sterke vraag blijft in Rusland. De verkoop steeg er tijdens het eerste kwartaal met 33 procent, tot 1.298 stuks, waardoor de gedaalde verkoop in Polen, Duitsland en Spanje goedgemaakt werd. Op het einde van het eerste kwartaal had de constructeur orders voor 20.226 eenheden. Dat is bijna 7.500 exemplaren minder dan het jaar voordien. Die daling zou te wijten zijn aan de wereldwijde economische onzekerheid.

De Amerikaanse investeerder Kirk Kerkorian heeft via zijn houdstermaatschappij Tracinda een belang genomen van 4,7 procent in autofabrikant Ford Motor. Kerkorian wil zijn deelname in de tweede grootste autoproducent van de Verenigde Staten nog verder uitbreiden.Tracinda bezit nu 100 miljoen aandelen Ford en wil een bod uitbrengen op nog eens 20 miljoen aandelen extra. Daarmee komt het uiteindelijke belang uit op ongeveer 5,6 procent.De investering door Tracinda wordt gedaan omdat Kerkorian vertrouwen heeft in de herstructurering van Ford door topman Alan Mulally. Ford maakte onlangs onverwacht een winst van 100 miljoen dollar bekend in het eerste kwartaal tegen een verlies van 282 miljoen dollar een jaar eerder.

Het Japanse Matsushita Electric Industrial, bekend van Panasonic, heeft in zijn afgelopen boekjaar de winst met 30 procent zien stijgen, dankzij een sterke verkoop van platte televisies en andere consumentenelektronica. De nettowinst bedroeg 282 miljard yen (1,7 miljard euro).De omzet nam licht af tot ruim 9.000 miljard yen (55 miljard euro). Volgens Matsushita kan de groei dit jaar onder druk komen te staan door de sterkere yen en de hogere grondstoffenkosten. Het bedrijf rekent voor dit boekjaar op een winststijging met 10 procent tot 310 miljard yen. Om aan de sterke vraag naar platte beeldschermen te kunnen voldoen, trekt Matsushita bijna 3 miljard dollar uit voor twee nieuwe fabrieken in Japan. Matsushita verandert later dit jaar zijn naam in Panasonic.

Meer Nieuws

17:01 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Exxon-Mobil kampioen van ondoorzichtigheid

Exxon-Mobil, de grootste energiegroep van de wereld, is even geheimzinnig als zijn Russische en Chinese rivalen. Dat blijkt uit een rapport van de organisatie Transparency International over transparantie in de olie- en gassector. In het rapport wordt Exxon-Mobil samen met het Chinese CCOOC en het Russische Lukoil als de minst transparante bedrijven uit de sector bestempeld.

Goede cijfers waren er onder meer voor BG Group, BHP Billiton, Petro-Canada, Shell, StatoilHydro, Nexen, Petrobras en Talisman Energy. Een gemiddelde score was weggelegd voor British Petroleum, Chevron, Conoco-Philips, Eni, Hess, Marathon Oil, Repsol, Total en Woodside. Naast Lukoil, CCOOC en Exxon-Mobil hebben ook CNPC, Devon Energy, Kuwait Petroleum Corp, ONGC en Petronas te weinig oog voor transparantie.

“Transparency International wijst erop dat een gebrek aan transparantie oorzaak kan zijn van corruptie en een bedreiging kan vormen voor de armere bevolkingsgroepen,” aldus BBC News. In een reactie zegt Exxon-Mobil altijd de streven naar een eerlijk en ethisch gedrag en een tegenstander te zijn van corruptie. Het Amerikaanse energieconcern voegde daar aan toe niet akkoord te kunnen gaan met de methodologie van het onderzoek.

16:06 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: exxon-mobil, transparantie |  Facebook |

Maandagblues is geen fabeltje

Meer dan de helft van de hoogopgeleide werknemers wordt geconfronteerd met een gemiddelde tot zeer hoge mate van maandagblues. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van het bureau MWM2. Bij een aantal van die slachtoffers wordt het weekend volgens de onderzoekers al zelfs vergald door het vooruitzicht dat ze op maandag weer aan de slag zullen moeten gaan. Bij sommigen begint dat al op vrijdagmiddag.

Maar liefst 54 procent van de hoogopgeleide werknemers ervaart op maandag een gemiddelde tot zeer hoge mate van maandagblues. Maar toch zegt 69 procent de maandag te aanvaarden zoals hij is en op die dag niet minder hard te werken dan anders. Daarbij wordt door sommigen opgemerkt dat de maandagblues niet veroorzaakt wordt door het werk zelf of de collega’s, maar wel door de verplichtingen die de nieuwe werkweek weer met zich mee gaan brengen.”

Volgens Joep Schrijvers, auteur van ‘Het Maandagmorgengevoel’ is die wekelijkse malaise de prijs die moet betaald worden voor de organisatiemaatschappij. “In onze samenleving moet alles nuttig zijn,” voert hij aan. “Zomaar een beetje rondlummelen is er niet meer bij, want dat zorgt voor een schuldgevoel. Tijdens het weekend kan men zich helemaal laten gaan, maar op maandag moet weer het keurslijf van het bedrijf aangetrokken worden. Dat voelt niet fijn aan.”

Uit het onderzoek kwamen diverse remedies tegen de maandagblues naar. Zo zegt 27 procent van de respondenten heil te kunnen vinden in een gratis bedrijfsmassage (27 procent), een werkdag vanaf ’s middags (21 procent) of gratis fruit (13 procent). Andere suggesties waren onder meer een maandagmiddag-borrel, het afschaffen van lange besprekingen en pauzes op andere locaties dan de eigen werkplek.

16:05 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: human resources |  Facebook |

Gezondheid belangrijkst voor vrouwelijke dertiger

Hoewel vrouwen tussen dertig en veertig jaar veel geld te besteden hebben, krijgt deze doelgroep van marketeers relatief weinig aandacht. Dat blijkt uit een rapport van gedragsonderzoeker Pam Danziger. Daarbij wordt gesteld dat marketeers vrouwen niet als een te verticale groep mogen bestempelen, want in hun gedrag zijn elementen terug te vinden die gerelateerd worden aan twintigers en veertigers.

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwelijke dertigers gezondheid en wellness heel belangrijk vinden. “Een gezond dieet is voor 63 procent van deze groep het belangrijkst,” aldus het magazine Advertising Age. “Daarna volgt een streven naar een actieve levensstijl (61 procent). Ook de gezondheid van hun gezin is voor hen bijzonder belangrijk. Voor 90 procent komt het gezin op de allereerste plaatst.”

Verder bleek dat 85 procent van deze groep voor zichzelf tijd vrijmaakt om zich emotioneel op te laden, terwijl 61 procent aangeeft het lastig te vinden om voldoende tijd te kunnen creëren om zich te ontspannen. Opvallend is dat het uiterlijk voor het grootste gedeelte niet als topprioriteit naar voor werd geschoven. Slechts 33 procent vindt make-up, mode, trends en hippe merken het belangrijkst.

Daarnaast stelt Pam Danziger dat deze vrouwen zichzelf zien als smart shoppers, die waar voor hun geld willen en daartoe het nodige productonderzoek doen.

16:03 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: human resources |  Facebook |

Recordwinsten voor Ferrari en Maserati

De Italiaanse luxemerken Ferrari en Maserati hebben het voorbije kwartaal een recordwinst gerealiseerd. Ferrari slaagde er tijdens de eerste drie maanden van dit jaar een winst te boeken van 59 miljoen euro. Dat is bijna een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar. Maserati boekte een winst van 10 miljoen euro, nadat het merk de voorbije zeventien jaar onafgebroken verlies had geleden.

De opmerkelijke groei van Ferrari wordt volgens topman Amedeo Felisa vooral gedragen door de verkoop op een aantal groeimarkten. “In China is Ferrari volgens Felisa bijzonder populair bij jongere vrouwen,” aldus het Nieuw-Zeelandse online magazine Scoop. “Bovendien voert hij aan dat tien procent van de Chinese Ferrari-klanten al een tweede exemplaar hebben aangekocht.”

Ferrari heeft in China nu vijfhonderd klanten. Ook in andere Aziatische landen boekt het Italiaanse merk successen. In het eerste kwartaal van dit jaar slaagde Ferrari erin om in totaal 1.654 exemplaren te verkopen. Dat is een stijging met 4 procent. De omzet steeg echter met 20 procent tot 456 miljoen euro. De winst steeg van 31 miljoen euro naar 59 miljoen euro. Het merk is daarmee goed op weg om zijn recordcijfers van vorig jaar opnieuw te overtreffen.

Maserati verkocht tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 2.234 exemplaren. Dat is een stijging met 21,3 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien.

Meer over verkeer en transport

Salarissen Silicon Valley naar beneden

Voor het eerst sinds de dotcom-crisis in 2001 heeft het technologie-mekka Silicon Valley te maken met een teruggang in de salarissen het personeel. Dit blijkt uit een salarisonderzoek van InformationWeek. Het gemiddelde jaarsalaris van een informacitus in Silicon Valley bedroeg het voorbije jaar 73.000 dollar. Dat is volgens de onderzoekers 1.000 dollar minder dan het jaar voordien.

Het management in Silicon Valley verdiende het voorbije jaar in totaal 96.000 dollar. “Ook dat is duizend dollar minder dan het jaar voordien,” aldus InformationWeek. “Met inbegrip van compensatievergoedingen daalden de inkomsten van stafmedewerkers met 2.000 dollar naar 76.000 dollar. Managers kwamen daarbij aan 103.000 dollar inkomsten. Ook dat is een daling met 2.000 dollar.”

Volgens de onderzoekers zijn de onderliggende oorzaken van de salarisdaling veel complexer dan zes jaar geleden, toen er alleen sprake was van een economische crisis. “Daarnaast is er het feit dat de onderkant van de arbeidsmarkt in Silicon Valley een grote groei kent. Maar daarbij vormt offshoring een bedreiging. Verder treden veel babyboomers met topsalarissen terug uit de arbeidsmarkt. Zij worden vervangen door minder ervaren en ook minder betaalde krachten.

16:00 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: human resources, silicon valley |  Facebook |

Verstedelijking wereld eist kilometerheffing

Automobilisten zijn bereid om een kilometerheffing te betalen. Dat zegt George Hazel, hoogleraar van de University of Edingburgh en auteur van het boek ‘Making Cities Work’. Volgens hem neemt die bereidheid zelfs nog toe als dat geld wordt aangewend voor de verbetering van de verkeersinfrastructuur. Uit electorale overwegingen zouden politici echter terughoudend zijn voor dergelijke beslissingen.

“De verstedelijking van de wereld zal er voor zorgen dat een kilometerheffing onvermijdelijk wordt voor het autoverkeer,” aldus het magazine Elsevier. “Verstedelijking en de opkomst van megasteden zijn gunstige ontwikkelingen, want als al die honderden miljoenen mensen op het platteland blijven leven, blijft er weinig over van natuurgebieden. De steden kunnen echter alleen blijven groeien als de verkeersaders niet dichtslibben.”

Er wordt op gewezen dat er vorig jaar voor de eerste keer wereldwijd meer mensen woonden in steden dan op het platteland. “In 1950 waren New York en Tokio de enige steden met meer dan tien miljoen inwoners. In 2003 waren er echter al tweeëntwintig van dergelijke megasteden. De steden sluipen bovendien naar elkaar toe, zoals de Amerikaanse BosWash-Stretch, een gordel van steden van Boston naar Washington.”

George Hazel, hoogleraar aan de University of Edinburgh, stelt dat automobilisten best bereid zijn om een kilometerheffing te betalen. “Politici durven echter hun vingers niet te branden aan invoering van een dergelijk systeem,” aldus nog Elsevier. “Tevens nodigt de democratische politieke cyclus van vier jaar niet uit om langetermijnbeslissingen te nemen. Maar in Londen is bewezen dat dergelijke maatregelen wel effect hebben.”

Meer over verkeer en transport

15:59 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: auto, kilometerheffing, verkeer |  Facebook |