12-05-08

Uitstoot datacenters zal verviervoudigen

Datacenters stoten jaarlijks wereldwijd 170 miljoen ton broeikasgassen uit. Dat blijkt uit een onderzoek van McKinsey. Dat cijfer ligt hoger dan de totale uitstoot van economieën zoals België en Nederland. Volgens het onderzoeksbureau zal de uitstoot van koolstofdioxide van de datacenters de volgende jaren alleen maar verder toenemen. Er wordt zelfs gewag gemaakt van een verviervoudiging.

McKinsey zegt dat verwacht mag worden dat de totale uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 zal toenemen tot 670 miljoen ton. “De technologie die op dit ogenblik voorhanden is, is voor datacenters volgens McKinsey ontoereikend om deze trend te kunnen keren,” aldus het magazine Computable. “Er wordt onder meer gesteld dat slechts zeventig procent van de servers in een datacenter optimaal wordt gebruikt.”

Daarnaast wordt gesteld dat applicaties vaak een slecht basisontwerp hebben, waardoor er veel energie nodig is om deze applicaties te kunnen draaien. Ook wordt opgemerkt dat de temperatuur in een datacenter veel te laag wordt gehouden. Bovendien wordt er volgens McKinsey opgemerkt dat er met de inzet van koelinstallaties vaak wordt gewacht tot het datacenter volledig is volgebouwd. Dat zou eerder moeten gebeuren.

Meer over milieu en natuur

13:02 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: datacenter, uitstoot, milieu |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.