19-05-08

Mogelijk heropening Nederlandse olievelden

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), een joint-venture van de olieproducenten Shell en Exxon Mobil, overweegt om in het westen van Nederland enkele oude olievelden opnieuw te openen. De hoge petroleumprijzen maken de heropening van de betrokken velden weer rendabel. Eerder dit jaar maakte de NAM ook al bekend het olieveld Schooneveld in het oosten van Nederland te heropenen.

“Om strategische redenen werd niet gemeld om welke olievelden het precies gaat en hoeveel olie daar mogelijk nog te winnen valt,” aldus de Nederlandse krant De Telegraaf. “Er liggen in Nederland nog enkele tientallen olievelden die inmiddels gesloten zijn, maar waar er nog olie in de grond zit. Op de meeste van die velden is eind jaren tachtig en begin jaren negentig de oliewinning stopgezet door de lage olieprijzen en de hoge kosten van de ontginning.”

Met de huidige prijzen kan het op sommige plekken, afhankelijk het soort lagen waarin de olie zich bevindt, volgens een NAM-woordvoerder interessant zijn om opnieuw te gaan winnen. Op korte termijn gaat alvast het olieveld van Schooneveld weer open. Dat is het grootste onshore olieveld van noord-west Europa. Schooneveld produceerde tussen 1948 en 1996 ongeveer 250 miljoen vaten.

15:34 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: nederland, shell, exxon mobil, petroleum |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.