28-05-08

Ruzie om autokeuze James Bond

061127010De Britse automerken Bentley en Aston-Martin ruziën over de autokeuze van superspion James Bond. In 'Devil May Care', het nieuwe Bond-verhaal dat door Sebastian Faulks werd geschreven naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de geboorte van Ian Fleming, de geestelijke vader van de spion, rijdt James Bond rond in een Bentley Continental. De twee merken claimen de echte James Bond-auto, al heeft de figuur zowel in de boeken als de films met een hele reeks auto's gereden.

"Met zijn keuze voor Bentley heeft Sebastian Faulks het historisch perspectief gerespecteerd," aldus Richard Charlesworth, directeur VIP-relations bij Bentley, tegenover BBC News. "In de boeken van Ian Fleming reed James Bond met een Bentley. Bovendien was ook Ian Fleming zelf een Bentley-fan en een Bentley-rijder. Ian Fleming groeide op in een periode dat de Bentley-broers veel autowedstrijden wonnen. James Bond had bijna een liefdesverhouding met Bentley, die bijna nog belangrijker was dan de verovering van vrouwen."

Ulrich Bez, topman van Aston-Martin, is het daar niet mee eens. "Wie bekommert zich om de boeken?" werpt hij op. "James Bond werd beroemd door de bioskoopfilms en daarin eist hij het beste van Groot-Brittannië. En dat is Aston-Martin. Wat Ian Fleming deed, is een heel ander verhaal.Iemand probeert onze plaats in te nemen." In 'Quantum of Solace', de Bond-film van dit jaar, rijdt acteur Daniel Craig met een Aston Martin DBS. In de films reed James Bond trouwens eerder al onder meer met een Ford Mondeo, een Lincoln Continental, een Ford Galaxie en een Chevrolet Impala.

In de boeken die door James Gartner werden geschreven, reed James Bond met een Saab. Bij andere gelegenheden koos hij voor een Land Rover, een Simca Aronda of een Sunbeam Alpine. Maar in de oorspronkelijke boeken van Ian Fleming was de Bentley de persoonlijke auto van James Bond. De Aston Martin was één van de auto's uit het wagenpark van de Britse geheime dienst.

15:08 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: james bond, bentley, aston martin |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.