30-05-08

Polen vraagt uitstel privatisering scheepswerven

Polen heeft meer tijd nodig om zijn noodlijdende Baltische scheepswerven te privatiseren, zoals de Europese Commissie dat eist. Daarom wil de Poolse overheid uitstel krijgen van Europa, dat behoorlijk gefrustreerd raakt door de Poolse staatshulp aan de scheepswerven. De Europese Commissie wil dat de Poolse regering een leefbaar herstructureringsplan uitwerkt voor de scheepswerven van Gdansk, Gdynia en Szcezin. Volgens Alexander Grad, Pools minister van financiën, hebben zich inmiddels kandidaat-investeerders gemeld voor de scheepswerven van Gdynia en Szczecin.

De Europese Commissie heeft de macht om te eisen dat de scheepswerven het bedrag dat ze aan staatshulp hebben gekregen, zouden terugbetalen. "De Europese Commissie heeft geen ander alternatief dan zich voor te bereiden om een negatieve beslissing te nemen rond de terugbetaling van de ontvangen staatshulp," aldus een woordvoerder van de Europese Commissie tegenover BBC News. "Er moeten dan ook snel nieuwe concrete en geloofwaardige oplossingen naar voor gebracht worden voor de toekomst van de scheepswerven. Eerder had de Europese Commissie vooropgesteld dat de capaciteit van de Poolse scheepswerven best zou afgebouwd worden.

De scheepswerf van Gdansk heeft echter een bijzonder ikoonfunctie in Polen. Daar is immers in de jaren tachtig de onafhankelijke vakbond Solidariteit van start gegaan die het opnam tegen de toenmalige communistische regering van Polen en wiens leider Lech Walenza uiteindelijk president van het land zou worden. Minister Grad heeft naar eigen zeggen de Europese Commissie gegarandeerd dat het privatiseringsproces zich in een eindfase zit. "We hopen dat de Europese Commissie ons die privatisering zal laten afronden," benadrukte hij. De scheepswerven hebben honderden miljoenen euro staatshulp gekregen. Indien ze die moeten terugbetalen, komt er onvermijdelijk een faillissement.

16:21 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: polen, scheepswerf, gdansk |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

De Deense brouwer Carlsberg betaalt minstens 21 miljoen euro aan de UEFA om op exclusieve basis sponsor te zijn van het komende Europees Kampioenschap in Oostenrijk en Zwitserland. Dat heeft Carlsberg bekendgemaakt. Het gaat om het hoogste bedrag dat het bedrijf ooit aan sponsorgeld heeft betaald. Volgens Keld Strudahl, marketing manager van Carlsberg, levert voetbal ook het meeste exposure op. Naar verwachting zullen komende maand circa 10 miljard mensen het voetbalevenement volgen. Recent was er nog flinke commotie over de exclusiviteit van het biermerk. In de zogenaamde fanzone ´s in de buurt van voetbalstadions zijn café ´s en restaurants verplicht om op terassen Carlsberg te schenken. Ook werd er geklaagd over de hoge prijs van het Deense bier. Naast het sponsorgeld is Carlsberg van plan om in zestig landen voor een onbekend bedrag aan reclame en marketingactiviteiten uit te geven.

De verkoop van de door de kredietcrisis geteisterde Amerikaanse zakenbank Bear Stearns aan branchegenoot JPMorgan Chase gaat door. De aandeelhouders van Bear Stearns stemden in met de verkoop. JPMorgan betaalt het schamele bedrag van 1 miljard tot 1,5 miljard dollar voor de zakenbank. Bear Stearns vroeg in maart wegens de krapte op de kredietmarkten noodhulp aan bij de Federal Reserve en JPMorgan, waarna de koers van het aandeel instortte. Daarop bracht JPMorgan een bod uit van 2 dollar per aandeel. Later verhoogde de bank het bod tot 10 dollar per aandeel na kritiek dat het eerste bod te laag was. De naam Bear Stearns zal dan verdwijnen en mogelijk komt 60 procent van de 14.000 werknemers op straat te staan. De ellende begon voor Bear Stearns in juni 2007, toen de bank bekendmaakte dat twee van zijn investeringsfondsen, die belegden in Amerikaanse rommelhypotheken, miljarden aan extra kapitaal nodig hadden.

De Amerikaanse computerfabrikant Dell heeft in het eerste kwartaal een nettowinst van 784 miljoen dollar gerealiseerd. Vorig jaar boekte Dell in dezelfde periode een nettowinst van 759 miljoen dollar. Dell behaalde een omzet van 16 miljard dollar, 9 procent meer dan een jaar eerder. Dell, de tweede grootste computermaker ter wereld, profiteerde vooral van een sterkere vraag naar laptops. Het aantal verscheepte schootcomputers nam met 43 procent toe. Het totale aantal verscheepte computers steeg met 22 procent. De winststijging was ook te danken aan kostenbesparingen. Dell schrapte het afgelopen kwartaal 3700 banen. In een toelichting waarschuwde Dell wel dat het veel bedrijven ziet aarzelen met investeringen in nieuwe IT-apparatuur. Dat geldt vooral voor Amerikaanse klanten. Die situatie houdt volgens Dell ook de rest van het jaar aan. Toch verwacht topman Michael Dell een verdere omzet- en winstgroei.

Het afluisterschandaal rond Deutsche Telekom blijkt veel groter dan aanvankelijk werd gedacht. Niet alleen onder bestuursvoorzitter Kai-Uwe Ricke zijn journalisten afgeluisterd die over Europa’s grootste telecommunicatieconcern schreven. Ook onder diens voorganger Ron Sommer, werden vermoedelijk al sinds 2000 detectives ingezet. Tot nog toe gingen waarnemers ervan uit dat alleen in 2005 en 2006, onder het bewind van Ricke, schendingen van de privacy en het persrecht hebben plaatsgevonden. Hierdoor is ook de toenmalige toezichthouder Klaus Zumwinkel extra onder vuur komen te liggen. Hij nam onlangs ontslag als bestuursvoorzitter van Deutsche Post, nadat bleek dat de topmanager via Liechtenstein de Duitse belasting had ontdoken. Het Berlijnse bedrijf Desa, opgericht door geheim agenten, zou zich met de spionagehandel beziggehouden hebben. Desa zou direct aan de top van Telekom verslag hebben uitgebracht.

In plaats van nieuwe vliegtaksen te bedenken, kunnen Europese politici hun energie beter steken in het efficiënter maken van de luchtvaart. Dat zegt topman Thomas Enders van Airbus. Dat kan volgens hem door de vorming van één Europees luchtruim. Er moet volgens Enders nu eindelijk begonnen worden met één single European sky, maar hij zegt voorlopig te weinig beweging te zien. Volgens de vliegtuigmaker staat het water veel maatschappijen aan de lippen. Terwijl kerosineprijzen exploderen, maken vliegtuigen boven de lappendeken aan Europese nationale territoria talloze omwegen om hun bestemming te bereiken. Per tien vluchten verspilt Lufthansa zoveel brandstof, dat ze daarvan volgens Enders ook van Frankfurt naar New York hadden kunnen vliegen. Alternatieve brandstofvormen zijn een uitweg, maar het zijn volgens Enders vooral politieke obstakels die zuinig vliegen in de weg staan.

De Zwitserse mededingingsautoriteiten gaan een diepgaand onderzoek verrichten naar de voorgenomen overname van de drankendivisie van het Zwitserse Eichhof door de Nederlandse bierbrouwer Heineken. Volgens de kartelwaakhond dreigt er te veel machtsconcentratie op de Zwitserse biermarkt. Daarop zouden met Heineken/Eichhof en Carlsberg/Feldschlösschen nog twee grote spelers overblijven. Heineken kondigde de overname van Eichhofs drankendivisie in april aan. Het concern meldde toen een overnamesom van 171 miljoen euro. De combinatie zou volgens Heineken een gezamenlijk marktaandeel van 23 procent krijgen op de Zwitserse biermarkt. Het onderzoek gaat maximaal vier maanden duren. Heineken liet vorige maand weten te hopen de overname in het derde kwartaal van dit jaar af te ronden. Of dat nog wordt gehaald, is onzeker. Heineken wil zich daar niet over uitlaten.

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia heeft aangekondigd dat ze haar overnamebod op concurrent Spanair, dat deel uitmaakt van de SAS-groep, intrekt. Er kon geen akkoord bereikt worden. De grootste Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia liet in februari weten dat het een bod zou uitbrengen op Spanair. Die maatschappij is nu nog voor honderd procent eigendom van het Zweedse SAS. De Zweedse groep had in juni vorig jaar gezegd dat ze de luchtvaartmaatschappij zou verkopen. De Spaanse toeristische groep Marsans toonde interesse, maar besloot uiteindelijk niet door te gaan met de overname van Spanair vanwege de houding van SAS. Die zou een exclusiviteitsclausule weigeren. Spanair richt zich vooral op binnenlandse en Europese vluchten. In 2006 vervoerde de maatschappij 10,6 miljoen passagiers en boekte ze 10,6 miljoen euro winst. Ze beschikt over een vloot van 65 vliegtuigen.

Noorwegen zou tegen 2020 Rusland kunnen onttronen als belangrijkste gasleverancier van de Europese Unie. Dat heeft Andris Peibals, Europees Commissaris voor energie, verklaard na afloop van een ontmoeting met Aslaug Hage, de Noorse minister van energie. Volgens de vooruitzichten van minister Hage zou Noorwegen in 2020 volgens Piebalgs ongeveer 125 tot 140 miljoen kubieke meter gas per jaar kunnen leveren aan de Europese Unie. Dat zou, rekening houdend met de evolutie in Rusland, van Noorwegen de grootste leverancier van de Europese Unie maken. Noorwegen is momenteel de tweede grootste gasleverancier van de Europese Unie. In 2007 leverde het Scandinavische land 18 procent van de gasconsumptie in de Europese Unie. Rusland was goed voor 23 procent en Algerije voor ongeveer 10 procent. Om haar afhankelijkheid van Moskou te verminderen, probeert de Europese Unie haar bevoorrading zoveel mogelijk te diversifiëren.

Om de huidige crisis te overleven, moet de Europese visserijsector geen brandstofsubsidies of hogere visquota vragen, maar evolueren naar een kleinere en energiezuinige vloot. Zo heeft Joe Borg, Europees Commissaris voor visserij Joe Borg gereageerd op de protestacties van de vissers in verscheidene Europese landen. Valse oplossingen zijn volgens Borg niet de weg voorwaarts. Hogere quota's, zoals sommigen willen, zouden volgens hem totaal contraproductief zijn en de visbestanden waarvan de vissers afhankelijk zijn verder in gevaar brengen. Verder verklaarde Borg dat brandstofsubsidies illegaal zijn en de onderliggende problemen absoluut niet oplossen. Borg stelt wel dat de lidstaten overbruggingskredieten kunnen toestaan aan bedrijven die in het bijzonder door de hoge brandstofprijzen worden getroffen. Die reddingsplannen moeten echter gepaard gaan met een herstructurering. De Europese Commissie wil de lidstaten ook toestaan om financiële steun te verlenen voor de aankoop van meer energievriendelijk materiaal.

De Wereldbank stelt dit jaar 6 miljard dollar ter beschikking voor de financiering van landbouwprojecten. Deze initiatieven zullen volgens Wereldbank-topman Robert Zoellick een onmiddellijk antwoord bieden aan de honger en de ondervoeding van twee miljard mensen die moeite hebben te overleven door de hoge voedselprijzen. Ze zullen volgens hem bijdragen tot een langetermijnoplossing. Josette Sheeran, de directeur van het Wereldvoedselprogramma, stelde dat de voedselcrisis een enorme bedreiging is, maar ook een historische kans voor Afrika. Tegen 2050 moet de wereld volgens haar dubbel zoveel voedsel produceren als vandaag. Volgens Zoellick heeft Afrika het potentieel om een netto-uitvoerder van voedsel te worden. De bank richt ook een fonds op om de hulpverlening van alle donoren beter te coördineren.

Meer Nieuws

13:12 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Touchscreens zijn in opmars

Tegen 2013 zullen er wereldwijd 833 miljoen touchscreens voor diverse toepassingen verkocht worden. Dat blijkt uit een rapport van het marktonderzoeksbureau iSuppli. Dit jaar worden er naar verwachting 341 miljoen exemplaren verkocht. De omzet van de sector zal volgens de onderzoekers de volgende vijf jaar dan ook verdubbelen van 2 miljard euro tot 4 miljard euro.

“Toestellen met touchscreens zullen steeds populairder worden en de toetsenborden steeds meer vervangen,” alus iSuppli. “Op dit ogenblik zijn er al twintig verschillende toepassingen met touchscreens. Dat zijn vier toepassingen meer dan één jaar geleden.” De onderzoekers meldden in hun rapport niet welke toepassingenmet touchscreens de volgende jaren het meest populair zouden worden.

Digitale camera’s en mobiele telefoons zijn twee van de meest voor de hand liggende toepassingen van de touchscreen-technologie. “Maar ook e-papers zouden een belangrijke bijdrage kunnen leveren tot de groei van de sector,” wordt er opgemerkt. Daarbij wordt onder meer verwezen naar de Taiwanese producent Prime View International, dat de eerste e-reader heeft ontwikkeld waarbij touch-gevoeligheid geïntegreerd wordt in het scherm van een e-paper en waardoor gehoopt wordt dat de vraag naar e-books gevoelig kan stijgen.

12:34 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: touchscreen, technologie |  Facebook |

Moskou bouwt recordaantal verbrandingsovens

garbageTegen 2012 zullen in Moskou zes nieuwe verbrandingsovens gebouwd worden. Daarover heeft burgemeester Yury Luzhkov een overeenkomst getekend. Met het project is een investering van 2,5 miljard dollar gemoeid. Samen met de vier bestaande ovens zullen zij in totaal meer dan drie miljoen ton afval per jaar verbranden. Moskou staat nu al bekend als één van de meest vervuilde steden van de wereld.

Op uitzondering van het centrum, zal vanaf 2012 elk district van Moskou een eigen verbrandingsoven hebben. Dat is volgens het stadsbestuur de enige manier om de snel groeiende afvalberg van de Russische hoofdstad, een gevolg van de gestegen welvaart en de verhoogde consumptie van de Moskovieten, op te vangen. Critici zeggen echter meer aandacht zou moeten besteed worden aan recyclage.

Volgens die tegenstanders zijn de verbrandingsovens een gedateerde, gevaarlijke en onnodig dure oplossing om afval te verwerken. Volgens sommige rapporten is Moskou de veertiende zwaarst vervuilde stad van de wereld, erger dan New Delhi en amper beter dan ecologische rampenzones zoals Mexico City en Bakoe. Milieuvereniging Greenpeace wijst erop dat geen enkele andere stad ter wereld zoveel verbrandingsovens zal tellen als Moskou.

Greenpeace is met een petitie begonnen om één miljoen handtekeningen te verzamelen en te versturen naar president Dmitry Medvedev, die volgens de milieuvereniging positiever staat tegenover de milieuproblematiek dan het stadsbestuur van Moskou. Hoewel een goed recyclageprogramma volgens de Russische Waste Workers Association de infrastructuurkosten met 50 procent zou doen dalen, is er geen politieke wil om in Moskou een recyclageprogramma op te zetten.

De Waste Workers Association stuurt aan op een afvalsortering, maar het stadsbestuur van Moskou zegt dat de bevolking daar niet toe bereid is. “In andere grote steden van Europa is al gebleken dat afvalsortering niet werkt,” aldus Alexander Mayakin, directeur van de gemeentelijke nutsinfrastructuur, tegenover The Moscow Times. Met de verbranding wil Moskou de afvalberg van 5,6 miljoen ton per jaar afbouwen.

Meer over stedenbouw en wonen

12:22 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: moskou, afval, verbranding |  Facebook |

Latijns-Amerika minder gevoelig voor US-crisis

In tegenstelling tot het verleden ondervinden de meeste Latijns-Amerikaanse landen weinig impact van de vertragende economie van de Verenigde Staten. De Amerikaanse problemen hebben echter wel een negatieve invloed op de wereldwijde economie en daar wordt ook Latijns-Amerika door getroffen. Dat blijkt uit een rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De groei van de Latijns-Amerikaanse economie zou daardoor dit jaar terugvallen tot 4,4 procent, tegenover 5,6 procent vorig jaar. Een aantal landen uit de regio is volgens het IMF bovendien minder goed voorbereid op een wereldwijde economische recessie.

"Het voorbije decennium heeft Latijns-Amerika een constante economische groei gekend," voert het Internationaal Monetair Fonds aan. "Maar niet elk land uit de regio is evengoed gewapend tegen een terugval. Landen zoals Venezuela, Brazilië, Chili en Mexico hebben hun economieën zien groeien dankzij de stijgende export van grondstoffen zoals olie, koper en soya, maar niet als gevolg van fundamentele verbeteringen van hun economische situatie. Indien het tot een wereldwijde recessie komt, zullen de grondstofprijzen wellicht opnieuw dalen."

Daarnaast merkt het IMF op dat de hoge prijzen voor voeding en energie drukken op de armste bevolkingsgroepen van Latijns-Amerika. "Landen zoals Brazilië en Mexico kunnen daarmee omgaan omdat ze goed ontwikkelde sociale programma's ter beschikking hebben," aldus de organisatie. Andere landen hebben daarvoor echter niet de financiële middelen. Zij zouden beroep moeten doen op internationale organisaties in plaats van op hun centrale banken. Haïti heeft dat al gedaan en landen zoals Guatemala, Honduras, El Salvader, Costa Rica, Nicaragua, Panama en de Dominikaanse Republiek volgen dat voorbeeld.

Deze landen zijn volgens het IMF nauw verbonden met de Amerikaanse economie en zijn afhankelijk van geïmporteerde olie. "Zij zullen dan ook zwaarder worden getroffen door de wereldwijde voedsel- en energiecrisis dan andere Zuid-Amerikaanse economieën." Er wordt aan toegevoegd dat de regio ook met een inflatieprobleem worden geconfronteerd. Brazilië en Mexico hebben dat volgens het IMF goed opgevangen, maar landen zoals Venezuela en Argentinië hebben zich volgens de organisatie laten verleiden tot populistische maatregelen die de situatie alleen maar zullen verergeren.

11:55 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: recessie, latijns-amerika, verenigde staten |  Facebook |

Japanners ontwikkelen ruimtebier

SapporoDe Japanse groep Sapporo Holdings ontwikkelt een nieuw bier op basis van afstammelingen van gerst dat voordien opgeslagen werd in het International Space Station (ISS). Het betreft een derde generatie gerst, die ontwikkeld werd in samenwerking met bioloog Manabu Sugimoto, die aan een Russisch project werkt om eetbare planten in de ruimte te telen. Het ruimtebier zou tegen november klaar moeten zijn en genoeg voorraad moeten hebben voor ongeveer honderd flessen. Het bedrijf zegt echter voorlopig niet te denken aan een commerciële ontwikkeling.

"Met de ontwikkeling van het ruimtebier willen wetenschappers er naar eigen zeggen niet alleen voor zorgen dat astronauten ook van een leuke tijd kunnen genieten wanneer ze ver van de aarde zijn, maar willen ze met het project ook een beter doorzicht kunnen krijgen over de landbouwproductie in de ruimte," aldus het persbureau AFP. "Er is ook nog geen beslissing genomen over de distributie van de honderd flessen ruimtebier die men hoopt te kunnen brouwen." Tot nu toe hebben wetenschappers nog een verschil kunnen vinden tussen het ruimtegerst en zijn aardse variëteit.

In 2006 werd 26 gram gerstenzaden van april tot september opgeslagen in het International Space Station. In maart vorig jaar plantte Sapporo 4 gram van de zaden in zijn testcentrum in de buurt van Tokyo. De zaden werden geoogst in november vorig jaar. Sapporo hoopt nu 45 kilogram gerst ter beschikking te kunnen hebben voor het brouwproces. Sapporo Holding is het moederbedrijf van de Japanse bierbrouwer Sapporo Brewery, wiens wortels teruggaan tot de tweede helft van de negentiende eeuw en dat onder meer eigenaar is van het merk Yebisu, één van de oudste biermerken van Japan.

Meer over voeding en drank

11:34 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sapporo, japan, bier, ruimtevaart |  Facebook |

29-05-08

Bedrijfstop heeft weinig voeling met klantenbeheer

De bedrijfstop heeft weinig voeling met de klant. Dat is de conclusie van een wereldwijd onderzoek van het bureau Genesys Telecommunications Laboratories. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat 73 procent van de bedrijfstop van mening is dat het bedrijf zijn klantenservice meet, maar dat wordt slechts door 60 procent van het personeel van de klantendienst bevestigd. Nochtans zijn beide groepen het er over eens dat de klantendienst een impact heeft op de merkidentiteit van het bedrijf, al zegt in beide groepen amper 20 procent dat de dienst als strategisch wordt beschouwd.

Uit het onderzoek blijkt dat 36 procent van de toplui van mening is dat de prestaties van de klantendienst wordt gemeten aan de inkomsten per gevoerd telefoongesprek, terwijl bij de afdeling klantenzaken slechts 28 procent dezelfde mening deelt. Bovendien is 51 procent van het management ervan overtuigd dat self-service eerder wordt gemeten naar kwaliteit dan naar kostenbesparingen, maar slechts 35 procent van de klantenafdeling is het daarmee eens. Verder zegt 55 procent van de toplui dat snelheid een belangrijk meetinstrument is voor hun telefonische klantenrelaties, terwijl dat bij de afdeling klantenzaken 70 procent is.

Bovendien zegt 78 procent van de managers dat hun bedrijf goed omgaat met het verzamelen van belangrijke klantenfeedback, maar daar gaat slechts 62 procent van de klantendienst mee akkoord. Meer dan 28 procent van de ondervraagde bedrijven zegt zijn klantendienst te zullen optimaliseren, terwijl 36 procent zegt de interactie met de klant te zullen analyseren. Bijna 30 procent zegt de klant meer informatie over het bedrijf ter beschikking te zullen stellen.

16:17 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: management, klantendienst |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende