30-06-08

Consument noemt internet invloedrijkste medium

In Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk is het internet voor de koopbeslissing van de consument eens zo invloedrijk geworden dan de televisie. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau Harris Interactive. In de drie landen is het internet het meest invloedrijke medium geworden voor de koopbeslissing van de consument. Het internet is volgens de onderzoekers bovendien acht keer invloedrijker geworden dan de gedrukte media.

In Frankrijk haalt het internet een score van 46 procent. In Duitsland is dat 45 procent en in Groot-Brittannië 44 procent. In Duitsland zegt 71 procent van de consumenten dat het internet hen helpt om betere beslissingen te nemen. In Groot-Brittannië is dat 66 procent en in Frankrijk 50 procent. In de drie landen zegt echter ongeveer 30 procent van de consumenten dat ze vertrouwen hebben op online informatie die verstrekt wordt door bedrijven.

In de drie betrokken landen zijn de consumenten vooral geïnteresseerd in de opinies van anderen, onder meer met sociale media en productbesprekingen, om persoonlijke koopbeslissingen te nemen. Vooral in de gezondheidssector en elektronica is dat het geval. In het geval van nutsvoorzieningen of vliegtuigtickets wordt er daarentegen vooral beroep gedaan op bronnen die door bedrijven gecontroleerd worden. Drie op tien consumenten plaats een commentaar op een online nieuwsgroep.

Verder blijkt dat meer dan 80 procent van de online consumenten het internet gebruikt om voor belangrijke aankopen prijsvergelijkingen te maken. Meer dan 75 procent doet aan online bankieren en meer dan tweederde gebruikt het internet om op de hoogte te blijven van actualiteit en politiek. Meer dan 70 procent zendt en ontvangt tekstberichten op zijn mobiele telefoon. Maar nog altijd minder dan één op vijf maakt gebruik van mobiele telefonie om video's de bekijken, toegang te krijgen tot het internet en e-mails te zenden of te ontvangen.

16:51 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, consumptie |  Facebook |

Taiwan aanvaardt Chinees geld

YuanTaiwan versoepelt verder zijn handelsrelaties met China. Nadat eerder ook al rechtstreekse vliegtuigreizen tussen de twee rivalen weer mogelijk werden, heeft Taiwan nu ook het geldverkeer met China gemakkelijker gemaakt. Dat vormt een onderdeel van de financiële liberalisering die de Taiwanese regering onlangs heeft aangekondigd. Ma Ying-jeou, de nieuwe president van Taiwan, streeft naar betere economische banden met China, dat Taiwan nog altijd bestempelt als een opstandige provincie.

"Voor de eerste keer zullen Chinese bankbiljetten bij een aantal geautoriseerde Taiwanese banken beschikbaar zijn," aldus BBC News. "Bovendien zullen ook wisselkantoren in toeristenhotels en luchthavens en in geschenkenwinkels Chinese bankbiljetten ter beschikking hebben." Verwacht wordt dat voortaan drieduizend Chinese toeristen per dag naar Taiwan zullen afreizen. De versoepeling van de wisselmogelijkheden is dan ook vooral praktisch voordelig.

Door de beslissing van de Taiwanese regering hebben de Chinezen nu een officieel kanaal om hun geld tegen de locale munt uit te wisselen. Indien er geen officiële wisselmogelijkheid was tussen Taiwan en China, had dit tot een gigantische zwarte markt kunnen leiden. Voorlopig kan een Chinese toerist per transactie maximaal 20.000 yuan - iets minder dan 3.000 dollar - uitwisselen. In de toekomst wordt gehoopt op een verdere normalisering van het geldverkeer tussen China en Taiwan. Tot nu toe kon Chinees geld alleen uitgewisseld worden op de Taiwanese eilanden Matsu en Kinmen.

16:30 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china, taiwan, yuan |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse internetbedrijf eBay moet de Franse producent van luxegoederen LVMH een schadevergoeding van bijna 40 miljoen euro betalen omdat het op zijn veilingwebsite de verkoop van nagemaakte producten heeft toegestaan. Dat heeft een rechter in Parijs bepaald. LVMH had 50 miljoen euro schadevergoeding geëist van eBay, dat te weinig zou doen om de verkoop van namaakartikelen via zijn website tegen te gaan. Het Amerikaanse internetbedrijf werd eerder in een vergelijkbare zaak al veroordeeld tot betaling van 20.000 euro aan de Franse handtassenfabrikant Hermes. Het internetbedrijf heeft onmiddellijk beroep aangetekend tegen het vonnis van de rechter. Indien er namaakproducten op eBay worden ontdekt, worden die volgens het bedrijf zo snel mogelijk verwijderd. Volgens eBay heeft LVMH een verborgen agenda en wil het Franse bedrijf alle concurrentie uitschakelen.

Ronald Plasterk, de Nederlanse minister van media, wil de hoge salarissen van de televisie-sterren van de Nederlandse publieke omroepen aan banden leggen. Plasterk heeft daarover een brief gestuurd naar de Nederlandse Tweede Kamer. De Nederlandse minister is van oordeel dat een jaarsalaris van een televisiefiguur maximum 200.000 euro zou mogen bedragen. Hij wil daar niet de lopende contracten voor open laten breken, maar televisie-sterren moeten bij verlenging van hun contract rekenen op een veel lager salaris. De minister is volgens zijn woordvoerder erg geschrokken van de afvloeiingsregelingen van Karel van de Graaf van de AVRO en Ton Verlind van de KRO. Ook speelden de salarissen van bestuurders van universiteiten mee in zijn overweging om die inkomens aan te pakken. Plasterk wil met de publieke omroep praten over een beloningscode die wordt vastgelegd in de Mediawet.

Staalmagnaat Lakshmi Mittal, topman van het concern ArcelorMittal, is geïnteresseerd in een overname van het Brits-Australische mijnbouwconcern Rio Tinto om zo grotere hoeveelheden ijzererts voor ArcelorMittal veilig te stellen. Branchegenoot BHP Billiton wil voor bijna 150 miljard dollar Rio Tinto overnemen, maar de overname moet nog worden goedgekeurd door de kartelautoriteiten. Als de overname doorgaat, ontstaat een mijnbouwbedrijf dat een derde van de wereldwijde ijzerertsproductie in handen heeft. Mittal zou volgens een woordvoerder overwegen pakketten van huidige aandeelhouders over te nemen. Maar hij zou ook kunnen wachten tot het inderdaad tot een fusie komt tussen Rio Tinto en BHP Billiton, om dan een aantal activiteiten van de nieuwe fusiegroep over te nemen. Het is immers niet onmogelijk dat een fusie pas goedgekeurd wordt als Billiton en Rio Tinto activiteiten verkopen.

De Amerikaanse brouwer Anheuser-Busch gaat tot één miljard dollar kosten besparen per jaar. Het bedrijf wil ook meer eigen aandelen inkopen. De aankondiging zou het aandeel de hoogte in moeten stuwen, wat voor kandidaat-overnemer InBev een hoger bod zou betekenen. Inbev bood 46,3 miljard dollar voor zijn Amerikaanse concurrent. Anheuser-Busch maakte bekend dat de groep 10 tot 15 procent van haar personeelsbestand gaat afbouwen via vervroegde pensionering. De winst per aandeel zou dit jaar 13 procent stijgen. Volgend jaar zou dat zelfs 25 procent zijn. August Busch, de topman van de Amerikaanse drankengroep, zegt de uitdaging met InBev aan te gaan. Busch en zijn familie willen Anheuser-Busch graag onafhankelijk houden, maar beschikken niet over voldoende aandelen om een stemming over het bestuur van het concern tegen te houden.

Het Brits-Nederlandse staalbedrijf Corus heeft bij de Europese kartelautoriteiten geklaagd over de voorgenomen overname van mijnbouwbedrijf Rio Tinto door het Brits-Australische BHP Billiton. Dat heeft Corus-topman Philippe Varin bekend gemaakt. Verschillende karteltoezichthouders onderzoeken het vijandige bod van BHP van bijna 150 miljard dollar op het eveneens Brits-Australische Rio Tinto. Als de overname doorgaat ontstaat een mijnbouwbedrijf dat een derde van de wereldwijde ijzerertsproductie in handen heeft. In een reactie aan de Europese toezichthouder heeft Corus, dat sinds 2007 onderdeel is van het Indiase Tata Steel, de angst uitgesproken dat de nieuwe mijnbouwgigant te veel marktmacht krijgt. Varin zegt zeer sterke negatieve gevoelens te hebben over een verdere concentratie in de ijzerertsindustrie.

De topmanager van Heineken in Rusland, Roland Pirmez, wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van Asia Pacific Breweries (APB), een samenwerkingsverband waarin Heineken een belang van 42 procent heeft. Pirmez volgt topman Koh Poh Tiong op, die op 30 september zijn functie neerlegt. De 48-jarige Pirmez zal op 1 oktober worden benoemd tot bestuursvoorzitter van APB, maar loopt de maand september alvast mee om het bedrijf te leren kennen. De geboren Belg gaf sinds 2002 leiding aan de activiteiten van Heineken in Rusland. Daarvoor was hij al vier jaar in het Verre Oosten bij een Thais dochterbedrijf van APB werkzaam. APB is één van de grootste bierbrouwers in Azië met activiteiten in zestig landen. Tot het aanbod van APB behoren veertig biermerken waaronder Tiger Beer, Anchor en ABC Stout. APB is een joint venture van Heineken en het Singaporese levensmiddelenbedrijf Fraser & Neave.

Het staalconcern ArcelorMittal wil zijn distributieactiviteiten in het Midden-Oosten wil versterken met de overname van een onderneming in Dubai. Het gaat om DSTC FZCO, dat vooral staalproducten aan de bouwsector slijt. ArcelorMittal koopt een belang van 60 procent. DSTC FZCO telt momenteel vijftig werknemers en was vorig jaar goed voor een omzet van 70 miljoen euro. In Australië heeft ArcelorMittal zijn belang in het kolenmijnbedrijf Macarthur Coal uitgebreid van 14,9 naar 19,9 procent. ArcelorMittal kocht 10,6 miljoen aandelen Macarthur. Daarmee komt de totale investering in Macarthur uit op 843 miljoen Australische dollar. Met de investering in Macarthur wil ArcelorMittal zijn aanvoer van steenkool garanderen. Verder maakte het concern bekend dat het samen met twee partners een samenwerkingsverband in China opzet ter waarde van 5 miljard yuan.

Het Franse telecomconcern France Télécom heeft zijn bod op de Scandinavische branchegenoot TeliaSonera ingetrokken. De twee bedrijven konden het niet eens worden over de financiële voorwaarden voor een overname. France Télécom bracht begin juni een indicatief bod uit op het Zweeds-Finse TeliaSonera van ongeveer 30 miljard euro. Het bestuur van TeliaSonera verwierp het bod vrijwel onmiddellijk omdat het te laag zou zijn. Het bod bestond voor 52 procent uit contanten en voor 48 procent uit aandelen. Volgens France Télécom konden de partijen het niet eens worden over de financiële details van de overname. France Télécom gaat geen nieuw bod op TeliaSonera uitbrengen en gaf aan dat de overname van TeliaSonera niet essentieel is voor zijn strategie. Veel analisten twijfelden aan de synergievoordelen van een eventuele overname van TeliaSonera.

De Taiwanese gps-fabrikant Mio Technology zoekt naar nieuwe overnamemogelijkheden. Mio Technology zegt zich verder te willen versterken door kennis en technologie binnen te halen. Vorig jaar nam het bedrijf al zijn Nieuw-Zeelandse sectorgenoot Navman over. De overname van een andere fabrikant behoort op dit ogenblik niet tot de prioriteiten van Mio Technology. Mio is een onderdeel van de Taiwanese elektronicagroep MiTAC International die zich toelegt op de fabricage van toestellen in opdracht van partijen zoals HP en Dell. Mio was het eerste eigen merk waarmee MiTAC op de markt kwam. Mio heeft nu een marktaandeel van 11,9 procent. Daarmee is het bedrijf de derde grootste speler uit de sector, na Garmin (26 procent) en TomTom (25,6 procent). Mio en Navman verkochten vorig jaar in Europa ongeveer 2,2 miljoen toestellen. Dat vertegenwoordigt een marktaandeel van 13 procent.

De Stichting InBev en de verschillende vennootschappen waarmee het in onderling overleg handelt, hebben hun invloed in de brouwer vergroot. Uit een participatiemelding van Euronext Brussel blijkt immers dat de Stichting en de verschillende vennootschappen hun participatie in InBev uitgebreid hebben van 65,3 procent naar 67,01 procent. In de raad van bestuur van de Stichting InBev zetelen vier Brazilianen en Belgen, vertegenwoordigers van de InBev-families de Spoelbergh, de Pret Roose de Calesberg en Van Damme. De Belgische tak heeft het grootst aantal aandelen, maar ieder heeft een gelijk stemrecht. Volgens experts kan deze stap betekenen dat de Stichting InBev zich versterkt in het aandeelhouderschap in het vooruitzicht van een eventuele kapitaalverhoging, die de overname van Anheuser-Busch mee zou helpen moeten financieren.

Nieuwsoverzicht

14:13 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kwart internetgebruikers bezoekt sociale netwerksites

Een kwart van de internetgebruikers bezoekt sociale netwerksites. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van het bureau TNS. Van deze groep bezoekt ongeveer de helft dagelijks een sociale netwerksite en een kwart van alle sociale netwerkers doet dat meerdere keren per dag. De trouwste bezoekers zijn terug te vinden in de leeftijdscategorie van twaalf tot zeventien jaar. In deze groep zegt 57 procent minstens één keer per dag een sociale netwerksite te bezoeken.

Meer dan driekwart van de bezoekers melden zich van thuis uit aan bij sociale netwerksites, maar ook vanop het werk, de school en openbare plaatsen worden toegang gezocht. Vrouwen zijn meer frequente bezoekers van sociale netwerksites dan mannen. In het algemeen bezoeken ze het internet ook meer voor persoonlijke communicatie. Minder dan de helft van alle bezoekers zegt al een negatieve ervaring beleefd te hebben op sociale netwerksites. Meestal gaat het om informatie die doorsijpelt naar vreemden, een gebrek aan privacy en onbeleefdheid.

Minstens vier op vijf bezoekers maakt van sociale netwerken in de eerste plaats gebruik om contact te onderhouden met vrienden. Ten minste één op vijf gebruikt sociale netwerken om nieuwe vrienden te zoeken. Bij dertig-plussers gebruikt één op acht sociale netwerksites voor professionele doeleinden. Sociale netwerkers zijn vooral tevreden dat ze met deze sites een nieuwe vorm van interactie kunnen hebben, zoals het heraanknopen van verloren gegane relaties of het verkrijgen van informatie over anderen.

13:14 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, sociale netwerken |  Facebook |

Internet naar 13,6 procent reclamemarkt

Dit jaar zal internetreclame wereldwijd een omzet halen van in totaal 65,2 miljard dollar. Dat is tien procent van alle mediareclame. Dat blijkt uit een rapport van het onderszoeksbureau IDC. Tot 2011 wordt er een jaarlijkse groei van vijftien tot twintig procent voorzien. In dat jaar zou de omzet van de internetreclame een bedrag vertegenwoordigen van 106,6 miljard dollar. Daarmee zal de sector volgens de onderzoekers 13,6 procent van alle mediareclame vertegenwoordigen.

In 2011 zal internet het vierde grootste reclamemedium zijn, na televisie, print en direct mail, maar de afstand met de eerste drie zal nog altijd bijzonder groot blijven. De omzet van televisie en print zal dan immers nog bijna dubbel zo groot zijn als die van het internet. "Toch blijft internetreclame een grote toekomst hebben," aldus de onderzoekers. "De totale reclame-investeringen vertegenwoordigen immers 105 dollar per lid van de wereldbevolking. Bij online reclame is dat minder dan 50 dollar per internetgebruiker."

Volgens de onderzoekers zullen betaalde zoekopdrachten nog altijd de belangrijkste vorm van internetreclame blijven en meer dan één derde van de jaarlijkse online reclamebestedingen vertegenwoordigen. Zoekopdrachten worden gevolgd door displays (20 procent) en kleine annonces (19 procent). Er komt echter steeds meer concurrentie van rich media, die volgens de onderzoekers een jaarlijkse groei van meer dan 50 procent zullen kennen.

Geografisch zal de groei het grootste zijn in Oost-Europa (42,1 procent) en het Midden-Oosten (29,8 procent). Asia-Pacific zal een groei kennen van 25,4 procent. In West-Europa zal internetreclame de grootste groei kennen tegenover de totale reclame-inkomsten en over drie jaar 18,2 procent van de Europese reclamemarkt vertegenwoordigen, tegenover 16,3 procent in Japan en 14,6 procent in de Verenigde Staten. Deze laatste blijven in absolute cijfers wel de grootste online reclamemarkt.

Dit jaar zal in elk van de vier topcategorieën van de online reclame meer dan 5 miljard dollar worden besteed. Het gaat hier om erotiek en gokken, informatie, elektronica en informatica. Deze vier categorieën zullen ook in 2011 ook de ranglijst blijven aanvoeren.

13:00 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, reclame |  Facebook |

Geothermische energie troef voor Indonesië en Filippijnen

geothermal2Indonesië en de Filippijnen willen voor hun energievoorziening in de toekomst in grote mate beroep doen op geothermische energie. De twee landen liggen immers in de zogenaamde Pacific Ring of Fire, een gebied dat talloze vulkanen kent en wereldwijd het grootste reservoir van geothermische energie is. Op die manier willen de twee landen met hun economieën beveiligen tegen een toekomstige energiecrisis. Ondanks een aantal hindernissen willen energiebedrijven zoals Medco, Star Energy en Chevron er een aantal projecten uitbouwen.

"Indonesië telt meer dan 500 vulkanen, waarvan er 130 actief zijn," aldus Lester Brown, voorzitter van het Earth Policy Institute. "Indonesië zou zijn economie geheel op geothermische energie kunnen laten draaien, maar heeft daar nog altijd niet tenvolle gebruik van gemaakt." De dure olieprijzen, de grotere vraag naar energie en een verouderende infrastructuur, zou de twee landen echter snel ertoe kunnen bewegen om hun geothermische reserves te exploiteren.

"Geothermische energie is echter niet gemakkelijk te winnen," aldus het persbureau Reuters. "Er moet diep in de aarde worden geboord om warm water of stoom te vinden voor het aandrijven van de turbines. Bovendien is het een bijzonder kapitaalintensief proces en moet er in die landen worden afgerekend met een grote vorm van bureaucratie. Toch stellen een aantal bedrijven plannen op om in Indonesië en de Filippijen geothermale energie te gaan produceren.

Het Indonesische Bedugul-project rond de vulkanen op Bali, wil 175 megawatt elektriciteit produceren. Dat is ongeveer de helft van wat het vakantie-eiland nodig heeft. Het project is voorlopig echter stopgezet omdat de locale Hindu-bevolking vreest dat een heilig gebied zou worden aangetast en dat de waterbevoorrading uit de omliggende meren in het gedrang zouden komen. Bali haalt op dit ogenblik het overgrote deel van zijn elektriciteit via een onderzeese kabel uit Java.

Na de Verenigde Staten zijn de Filippijnen op dit ogenblik de tweede grootste producent van geothermische energie van de wereld. Eén van de grote problemen is echter de hoge zuurtegraad, die te maken heeft met de actieve vulkanen en de pijpleidingen zou kunnen aantasten. Dat zou het de Filippijnen moeilijk kunnen maken om zijn doelstelling van 3.131 megawatt geothermische energie tegen 2013, waarmee het land de Verenigde Staten zou kunnen inhalen, te bereiken.

Op dit ogenblik vertegenwoordigt geothermische energie ongeveer 18 procent van de Filippijnse energiebehoefte. Een aantal geothermische sites ligt echter in natuurreservaten of gebieden die beschermd zijn door de Indigenous Peoples Rights Act. Het duurt gemiddeld zeven tot achter jaar om een geothermische fabriek operationeel te maken. Chevron, de grootste producent van geothermische energie ter wereld, wil zijn capaciteit in Indonesië en de Filippijnen tegen 2020 verdubbelen. Ook de Indonesische energiebedrijven Medco Energi Internasional en Star Energy, hebben plannen in die richting.

Hoger opgeleiden eerder bereid om te verhuizen

ManpowerDe meeste werknemers zijn bereid om voor hun baan te verhuizen, zowel binnen de eigen landsgrenzen als naar het buitenland. Dat blijkt uit een onderzoek van het recruteringsbedrijf Manpower. Maar er wordt aan toegevoegd dat de mobiliteit van werknemers in relatie staat met hun leeftijd en hun opleidingsniveau. Een hoger loon en de kans op belangrijke bevorderingen worden volgens Manpower het meest frequent genoemd als een motivatie om te verhuizen.

Uit het onderzoek blijkt dat 78 procent van de werknemers bereid is om voor zijn werk te verhuizen. Bovendien blijkt 41 procent zich zelfs permanent op een nieuwe locatie te willen vestigen. Meer dan één op drie werknemers wil volgens Manpower naar overal in de wereld te verhuizen. Mobiliteit van werknemers is volgens Manpower de beste strategie om de vergrijzing en het verlies aan talent op te vangen. Vooral voor landen als Japan, Italië, Frankrijk en Australië is dat volgens de onderzoekers cruciaal.

Landen met een strikt arbeidsbeleid of culturele barrières tegenover buitenlandse werknemers zouden volgens Manpower binnen de vijf jaar wel eens verplicht kunnen worden om hun grenzen te openen. Op dit ogenblik zouden wereldwijd 190 miljoen mensen buiten hun geboorteland wonen. Dat is drie procent van de globale populatie en het hoogste in de geschiedenis. Het gaat vooral om arbeiders, ingenieurs, productie-operatoren, technici en informatici.

Bij werknemers met een hoger diploma zegt 85 procent bereid te zijn te verhuizen, tegenover 62 procent bij personeelsleden die maximaal een diploma middelbaar onderwijs hebben genoten. Werknemers met een master- of doctoraatsdiploma hebben de meeste kans om al eens overgeplaatst te zijn. Ook werknemers onder de dertig jaar zijn het meest bereid om te verhuizen. Mannen zijn vlugger bereid dan vrouwen om voor een langere termijn naar een andere bestemming te trekken.

De Verenigde Staten vormen de belangrijkste bestemming, gevolgd door Groot-Brittannië, Spanje, Canada en Australië. In Asia-Pacific is China de belangrijkste bestemming, maar staat internationaal niet bij de tien grootste arbeidsmarkten voor buitenlands personeel.

12:07 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: human resources, manpower |  Facebook |

Chicago hoofdstad duurzame architectuur

43_sears_tower_one_lgChicago is de belangrijkste architectuurstad van de Verenigde Staten. Dat moet blijken uit een enquête van het internationale designbedrijf RMJM Hillier bij de bevolking en experts. Chicago gaat New York en Boston vooraf. Vooral de Sears Tower, de geherwaardeerde rivieroevers en het grote aantal duurzame ontwikkelingen worden volgens de onderzoekers als de belangrijkste architecturale troeven van Chicago naar voor geschoven.

Uit het onderzoek blijkt dat de architectuur van Chicago door 87 procent van zijn bewoners als goed tot uitstekend wordt bestempeld. Boston kwam op een tweede plaats met 64 procent. New York haalde hier een score van 63 procent. Door de inbreng van leden van het American Institute of Architect wist New York echter alsnog de tweede plaats te bemachtigen. Volgens de onderzoekers kan Chicago bestempeld worden als de hoofdstad van het duurzaam design.

De top tien wordt rondgemaakt door Los Angeles (4), Portland (5), San Francisco (6), Seattle (7), Denver (8), Philadelphia (9), Washington (10). Los Angeles staat opmerkelijk hoog genoteerd, aangezien de stad geconfronteerd wordt met een belangrijke vervuilingsproblematiek, maar het stadsbestuur verplicht projectontwikkelaars duurzame elementen in hun plannen op te nemen, zoals droogtebestendige aanplantingen en recyclagemateriaal.

11:46 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: architectuur, chicago, duurzaamheid |  Facebook |

EADS in pole-positie voor grensbewaking Saudi-Arabië

Saudi-Arabië wil zijn noordelijke grens met buurland Irak beschermen met een prikkeldraad-versperring van negenhonderd kilometer. Die zou voorzien worden van warmtedetectie en radar. De belangrijkste kandidaat voor de realisatie van het project is een consortium van het Europese luchtvaartconcern EADS en de Saudische groep Al-Rashed Trading & Contracting. Met het contract is een bedrag van 1,07 miljard dollar. Op termijn wil Saudi-Arabië al zijn grenzen op die manier beschermen.

Saudi-Arabië zegt dat het nodig is om de grenzen met Irak beter te beschermen. "Oorzaak daarvan is volgens de Saudische overheid het geweld in Irak, gevechten tussen sectaristische groeperingen en rebellie tegen de Iraakse regering, die door de Verenigde Staten wordt gesteund," aldus het persbureau Reuters. Andere kandidaten voor het contract waren onder meer het Franse Thales en de Amerikaanse concerns Raytheon en DRS Technologies.

Het Franse Thales heeft twaalf jaar met de Saudische regering onderhandeld over het contract, tot Saudi-Arabië in april vorig jaar besliste een internationale aanbesteding uit te schrijven. Op termijn wil Saudi-Arabië al zijn grenzen - 6.500 kilometer - extra beschermen. Het gaat daarbij om honderden radarinstallaties, kustbewaking, telecommunicatienetwerken en verkenningsvliegtuigen. Een definitieve beslissing over het contract voor de bescherming van de Iraakse grens is echter nog niet genomen.

10:55 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: eads, saudi-arabie |  Facebook |

29-06-08

Nieuwe plannen voor Battersea Power Station

739px-Battersea.power.station.london.arpHet Londense Battersea Power Station, onder meer bekend van de cover van de elpee Animals van Pink Floyd, krijgt een nieuwe toekomst. De site zou omgebouwd worden met winkels, woningen, een hotel, kantoren en een ecotoren van driehonderd meter hoogte. De Ierse projectontwikkelaar Real Estate Opportunities (REO) wil driehonderd miljoen dollar investeren in de afgedankte steenkoolcentrale, die dit keer zou werken op biobrandstoffen, afval en andere hernieuwbare producten.

Het Battersea Power Station werd ook door filmmakers gebruikt en is onder meer te zien in 'The Children of Men', 'The Dark Knight' en de Hitchcock-thriller 'Sabotage'. De centrale domineert sinds 1933 de skyline van West-Londen. De plannen voor de renovatie werden getekend door de Uruguayaanse architect Rafael Vinoly, die op de site onder meer een grote transparante schoorsteen wil neerplanten. Die moet volgens hem contrasteren met de monumentale massa die werd gecreëerd door de architecten Theo Halliday en Giles Gilbert Scott. De site zou emissie-vrij moeten worden.

Het is echter niet de eerste keer dat er plannen opduiken om het Battersea Power Station te moderniseren. In 1983 kwam de Britse zakenman John Broome naar buiten met plannen op de elektriciteitscentrale om te bouwen tot een gigantisch themapark. Broome kreeg daarbij de steun van de toenmalige Britse premier Margaret Thatcher, maar de plannen werden niet gerealiseerd en de centrale takelde verder af. Later volgden nog andere renovatieplannen, met onder meer een restaurant met één tafel op de top van één van de schoorstenen. Ook nu krijgen de plannen heel wat tegenstand.

11:06 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: architectuur, londen, battersea |  Facebook |

28-06-08

Nieuwsoverzicht

De Formule1-hotels moeten tegen eind 2010 volledig gemoderniseerd zijn. Ze krijgen een mooier design, grotere bedden, microgolfovens en andere comfortverhogende elementen. Jaarlijks wordt er 60 miljoen euro in geïnvesteerd. Accor bezit 280 Formule1-hotels, waarvan acht in België. Het is de goedkoopste keten van het concern dat ook Sofitel, Novotel en Mercure in de portefeuille heeft. De gemiddelde prijs van een kamer in een Formule1-hotel is 32 euro. Na de renovatie zal Formule1 volgens Accor een beter kwaliteit bieden, maar nog steeds de laagste prijzen hanteren. Accor gaf verder toe dit jaar te lijden te hebben onder een vertraging van de omzetgroei. ooral in Spanje, waar Accor zestig hotels heeft, gaan de zaken niet zo goed.

De Russische gasgigant Gazprom wil in Europa een netwerk van pompstations bouwen waar bestuurders aardgas kunnen tanken. Zo wil het bedrijf een goedkoper alternatief bieden voor de dure benzineprijzen. Gezien de benzineprijzen is gas volgens Gazprom-topman Alexej Miller een echt alternatief. Een wagen die rijdt op benzine, kost volgens Miller 1,7 keer zoveel als een wagen die op aardgas rijdt. Het gebruik van wagens die rijden op aardgas, staat in Europa en de Verenigde Staten nog in de kinderschoenen en er zijn dan ook zeer weinig tankstations waar men aardgas kan tanken. Gazprom heeft ook bevestigd onderhandelingen te voeren over de deelname van het Duitse EON in de gasvindplaats van Ioujno-Rousskoïe in Siberië.

Air France-KLM heeft een schikking getroffen met het Amerikaanse ministerie van justitie in verband met prijsafspraken voor vrachtvervoer met andere luchtvaartmaatschappijen. De onderneming betaalt boetes van in totaal 350 miljoen euro. De boete van de Europese concurrentieautoriteiten voor hetzelfde vergrijp is nog niet bekend, maar ook die wordt spoedig verwacht. De Frans-Nederlandse groep had in het boekjaar al een voorziening getroffen van 530 miljoen euro in verband met kartelonderzoeken in de Verenigde Staten en Europa. KLM-dochter Martinair kreeg in dezelfde vrachtaffaire een boete van nog eens 48 miljoen dollar. Andere veroordeelde maatschappijen waren de Chinese maatschappij Cathay Pacific (60 miljoen dollar) en de Scandinavische SAS (52 miljoen dollar).

De Zwitserse bank UBS wordt door de financiële toezichthouder van de Amerikaanse staat Massachusetts verdacht van fraude en misleiding. De toezichthouder klaagde de bank aan vanwege het voorliegen van investeerders over onveilige beleggingen. Twee onderdelen van UBS zouden op agressieve wijze financiële producten hebben verkocht, terwijl het management van de bank het vertrouwen in die beleggingen allang had opgezegd. De aanklacht richt zich op de verkoop van zogenaamde auction rate securities, obligaties waarvan de rente wekelijks of maandelijks via een veiling wordt vastgesteld. Deze markt van ongeveer 330 miljard dollar droogde volledig op in februari. Handelaren op Wall Street besloten niet langer mee te bieden in de veilingen en beleggers konden vanaf dan niet meer bij hun geld.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines schrapt twee transatlantische routes en schort een derde voorlopig op. Het bedrijf wil kosten besparen in verband met de hoge prijs van vliegtuigbrandstof. Northwest beëindigt in oktober zijn lijnvluchten van Detroit naar Düsseldorf en van Hartford naar Amsterdam. De vluchten van Minneapolis en St. Paul naar Parijs worden tot eind maart volgend jaar opgeschort. Klanten die al geboekt hebben voor deze vluchten krijgen volgens de maatschappij alternatieven aangeboden. De luchtvaartsector staat onder grote druk door de nog altijd stevig oplopende brandstofprijzen. Door de dure kerosine dreigen veel maatschappijen in de problemen te komen. Northwest sluit niet uit dat in de toekomst nog andere aanpassingen worden doorgevoerd.

Sony Ericsson waarschuwt dat de winst voor belasting in het tweede kwartaal van dit jaar rond break even-niveau zal uitkomen als gevolg van de aanhoudende uitdagende marktomstandigheden. De lagere winst en de afnemende brutomarge zijn het gevolg van een afnemende vraag naar mobiele telefoons in het midden- en hoge segment van de markt en een vertraging in de verscheping van nieuwe producten. De brutomarge zal naar verwachting een afname laten zien op jaarbasis en ten opzichte van het eerste kwartaal van 2008. Sony Ericsson verwacht in het tweede kwartaal 24 miljoen mobiele telefoons te verschepen tegen een gemiddelde verkoopprijs van 115 euro. In het eerste kwartaal verscheepte Sony Ericsson 22,3 miljoen toestellen met een gemiddelde verkoopprijs van 121 euro.

Het aanstaande rookverbod in de Nederlandse horeca, dat volgende maand van kracht wordt, kost cafés geen bezoekers. Wel kunnen kroegen andere bezoekers aan de bar verwachten. Dat blijkt uit een enquête van het economisch bureau van de Nederlandse Postbank. Volgens de Postbank verwacht bijna 18 procent van de respondenten straks minder vaak een café te bezoeken. Daar staat tegenover dat 20 procent juist van plan is vaker naar de kroeg te gaan. Voor iets minder dan 45 procent van de ondervraagden maakt het rookverbod geen verschil. Een groep van bijna 18 procent heeft geen mening.Hoe het rookverbod zal uitpakken voor de omzet van kroegen, is volgens de Postbank lastig te voorspellen. In Duitsland daalden de omzetten in de horeca toen de sigaret daar werd verbannen, terwijl de Denen juist meer gingen drinken.

In Rotterdam hebben Vopak en Gasunie de bouw gestart van de eerste Nederlandse lng-terminal op de Maasvlakte. Die zal 850 miljoen kosten. Daarvoor wordt beroep gedaan op een consortium van binnen- en buitenlandse banken. Een aantal financiële details moet nog wel wordt geregeld. Het is ook nog niet bekend welke investeerders bij het project betrokken zijn. Vopak en Gasunie liggen nu wel duidelijk voor op de plannen van concurrent 4GAS, die eveneens op de Maasvlakte in Rotterdam een lng-terminal gaat bouwen. Als klanten voor de terminal hebben zich het Deense Dong Energy, het Oostenrijkse EconGas en het Nederlandse Essent gemeld. Zij worden elk aandeelhouder voor 5 procent en nemen ook een deel van de financieringskosten voor hun rekening.

Bill Gates heeft zijn laatste werkdag bij Microsoft afgewerkt. De 52-jarige Gates gaat zich nu volledig richten op de Bill & Melinda Gates Foundation. Gates richtte in 1975 samen met Paul Allen Microsoft op met de missie om een computer in elk huis en in elk kantoor te krijgen. Ruim dertig jaar later draait meer dan negentig procent van alle desktops Windows en worden vrijwel alle tekstdocumenten en spreadsheets in Microsoft Office gemaakt. Microsoft is sinds de oprichting 33 jaar geleden een bedrijf geworden met ruim 90.000 medewerkers en een jaaromzet van 51 miljard dollar. Tot 2000 was Gates ceo van Microsoft, een functie die hij overdroeg aan Steve Ballmer. Gates richtte zich hierna vooral op het aanjagen van de software ontwikkelende divisies en hij bleef ook actief als voorzitter van de raad van bestuur van Microsoft.

De retailsector ondervindt last van de onrust op de financiële markten, die ertoe heeft geleid dat consumenten minder geld uitgeven. De Nederlandse retailketen Macintosh zegt dat het resultaat van de groep tijdens de tweede helft van dit jaar zal afnemen. Alle winkelformules van Macintosh hebben volgens het concern last van deze ontwikkeling. De verschillen in omzet tussen de eerste en de tweede helft van het jaar zijn groot. In de eerste helft van vorig jaar nam de omzet nog met 4,1 procent toe, terwijl het tweede half jaar een omzetdaling van 2,5 procent liet zien. Over het hele jaar bleef er een stijging met 0,6 procent tot 920,3 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 47,5 miljoen euro, tegen 42,2 miljoen in 2006. Macintosh bezit 992 winkels in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.

Meer Nieuws

12:58 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tornado's worden elektriciteitsproducent

tornadopower1Kunstmatige tornado’s kunnen in de toekomst een belangrijke energiebron worden. Dat zegt de Canadese ingenieur Louis Michaud. Hij wijst erop dat in een tornado evenveel energie zit als in een elektrische krachtcentrale. Daarom wil hij zijn eigen Atmospheric Vortex Engine (AVE) bouwen om energie op te wekken. De AVE zou tweehonderd meter breed zijn en muren krijgen tot een hoogte van honderd meter. Die moeten de kunstmatige tornado op zijn plaats houden.

“Het gaat erom de lucht aan de grond op te warmen, zodat er een groot temperatuurverschil staat met de lucht bovenaan,” vertelt Louis Michaud aan het magazine LiveScience. “Wanneer er een verschil is in temperatuur, kan men altijd energie opwekken. Hier is de natuurlijke beweging van warme en koude windstromen de bron van energie. Beneden zouden windturbines die energie omzetten in elektriciteit.”

De AVE zou volgens Michaud zijn warme lucht kunnen krijgen van een uitlaat van een krachtcentrale. “De meeste centrales verspillen meer dan de helft van de warmte die ze produceren,” voert hij aan. Michaud voert aan dat hier ook meteen een ingebouwde veiligheidsklep zit. Zonder een bevoorrading met warme lucht van een elektriciteitscentrale zou de tornado immers niet kunnen overleven.

Eén AVE zou een capaciteit van ongeveer tweehonderd megawatt kunnen produceren. Dat is volgens Michaud voldoende om een kleine Amerikaanse stad van elektriciteit te voorzien. De constructie van een AVE-fabriek zou ongeveer 60 miljoen dollar kosten. “De kost per megawatt ligt dan ook lager dan bij alle bestaande energie-technologieën,” voert Michaud nog aan. Volgens LifeScience heeft de Canadese ingenieur zijn onderzoek helemaal zelf bekostigd en heeft hij ook nog altijd geen kandidaat-investeerder.

11:42 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: energie, tornado, elektriciteit |  Facebook |

Ook rijken investeren steeds meer duurzaam

money-796063Ook de rijkste bevolkingsklasse van de wereld investeert steeds meer in duurzame projecten. Dat blijkt uit een rapport van de zakenbank Merrill Lynch en het onderzoeksbureau Capgemini. De grootste duurzaamheid-gerichte rijken zijn volgens de onderzoekers afkomstig uit het Midden-Oosten en Europa, waar 17 procent tot 21 procent van deze bevolkingsgroep investeert in duurzaamheid. In de Verenigde Staten blijft dat echter beperkt tot 5 procent tot 7 procent.

“Door de verhoogde interesse in het leefmilieu, hebben duurzame investeringen de voorbije wereld aan populariteit gewonnen,” aldus de onderzoekers. “Ze leveren de investeerders lucratieve opbrengsten op en geven hen de mogelijkheid om actief betrokken te zijn in maatschappelijke verantwoordelijkheid. De totale investeringen in zuivere energie liepen het voorbije jaar op tot 117 miljard dollar. Dat is 41 procent meer dan het jaar voordien, met vooral een groei in zonne- en windenergie.”

Opvallend is dat Noord-Amerika de enige regio is waar de rijkste bevolkingsgroep vooral uit maatschappelijke verantwoordelijkheid zegt te willen investeren in duurzame projecten. Wereldwijd verwijst de helft van deze groep naar de financiële opbrengsten als belangrijkste motief om in groene investeringen te stappen. De onderzoekers wijzen er verder nog op dat steeds meer rijken in de eigen regio investeren en hun belangen in de Verenigde Staten terugschroeven.

11:19 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rijken, duurzaamheid, investeringen |  Facebook |

Bewakingscamera's leren luisteren

CCTVBewakingscamera’s met artificiële inteligentie kunnen worden geprogrammeerd om verdachte geluiden, zoals het breken van glas, op te pikken. Daardoor zouden de camera’s sneller kunnen reageren en misdrijven sneller op beeld kunnen worden vastgelegd. Dat zeggen wetenschappers van de University of Portsmouth. De wetenschappers willen de software nu verder bewerken, zodat ze in de toekomst ook kunnen reageren op specifieke straatgeluiden.

De bestaande software is gesofistikeerd genoeg om visuele signalen, zoals een openstaand autodak of gewelddadig gedrag te detecteren. “Maar in de toekomst willen we bereiken dat de camera’s zich kunnen draaien wanneer ze een bepaald geluid opmerken,” aldus onderzoeksleider David Brown. “Op die manier kan onder meer een inbraak in een auto snel gedetecteerd en vastgelegd worden op beeld, terwijl ook de operator onmiddellijk op de hoogte wordt gebracht van het mogelijke misdrijf.”

In eerste instantie wil men de camera’s laten werken op de herkenning van bepaalde geluidspatronen, maar in een volgend stadium wil men ook bereiken dat de toestellen ook specifieke woorden of gewelddadige geluiden zouden kunnen oppikken. De Britse overheid maakt volgens BBC News steeds meer gebruik van de Regulation of Investigatory Powers Act, die toelaat om bewakingscamera’s op te stellen op de openbare weg, om de openbare orde te bewaken.

10:52 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: camera, veiligheid, criminaliteit |  Facebook |

Anheuser schrapt alcoholische energiedranken

tilt-sparks022808De Amerikaanse brouwer Anheuser-Busch stopt met de verkoop van alocoholische energiedranken. Daarmee komt de brouwer tegemoet aan de druk van de Amerikaanse openbare aanklager en diverse belangengroepen. Anheuser-Busch zegt dat het de betrokken merken Tilt en Bud Extra gaat herbekijken. Er wordt echter opgemerkt dat Anheuser-Busch in dit marktsegment bijzonder zwak staat en dus wellicht niet veel moeite wil doen om de verkoop verder te zetten.

Het Amerikaanse Center for Science in the Public Interest (CSPI) en de Amerikaanse openbare aanklagers hadden er eerder mee gedreigd om Anheuser-Busch en concurrent Miller Brewing te vervolgen omdat ze met hun alcoholische energiedranken bij een minderjarig publiek promootten en de volksgezondheid in gevaar zouden brengen. Anheuser-Busch blijft de beschuldigingen afwijzen, maar heeft aan het laten weten dat het zal stoppen met de verkoop van de betrokken producten.

“Eerder had Anheuser-Busch altijd volgehouden dat de biersector door de klachten onfair werd behandeld,” aldus het magazine Advertising Age. “Producenten van sterke dranken, zoals Red Bull, waren al langer op de markt met alcoholische energiedranken. Anheuser-Busch zei eerder dit jaar zijn recht op de verkoop van deze dranken tot het uiterste te zullen verdedigen.” Vermoed wordt dan ook dat bij de beslissing om de dranken uit te markt te halen, andere redenen hebben gespeeld.

Daarbij wordt opgemerkt dat Anheuser-Busch er niet in geslaagd is om een belangrijk marktaandeel van de alcoholische energiedranken in te nemen. “Merken zoals Tilt en Bud Extra vormden slechts een minieme fractie van de totale omzet en Anheuser-Busch is er wellicht vanuit gegaan dat dat beperkte succes het niet de moeite waard maakte om voor de merken te vechten,” aldus nog Advertising Age. “Het marktsegment is voor Anheuser-Busch veel te onbeduidend.”

Dat is echter niet het geval voor Miller Brewing, dat twee jaar geleden 215 miljoen dollar betaalde om de merken Sparks en Steel Reserve – twee alcoholische energiedranken – over te nemen. Sparks is bovendien één van de snelst groeiende merken van Miller Brewing. Andrew Cuomo, advocaat-generaal in New York, zegt dat het onderzoek naar producenten van alcoholische energiedranken verder gezet zal worden. Ook Miller Brewing ontkent alle aantijgingen.

10:31 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: anheuser-busch, tilt, bud plus, energiedranken |  Facebook |

27-06-08

Engeland heeft meer hogesnelheidstreinen nodig

Groot-Brittannië heeft meer hogesnelheidstreinen nodig in plaats van een uitbreiding van de luchthaven van Heathrow. Daarmee reageert de Britse vakbond Rail, Maritime and Transport (RMT) op de aankondiging dat de luchthaven van Heathrow in Londen aan een derde landingsbaan denkt. Hogesnelheidstreinen leveren volgens de vakbond zowel het leefmilieu als de economie meer baten op. Er wordt daarbij op gewezen dat overal in Europa druk geïnvesteerd wordt in het spoorwegverkeer.

Volgens een onderzoek van de vakbond gaat één derde van de vluchten die op Heathrow vertrekken naar bestemmingen op korte afstand. Die zouden volgens de RMT perfect kunnen vervangen worden door hogesnelheidstreinen. Daardoor zou ook een uitbreiding van de Londense luchthaven niet langer nodig zijn. Uit het onderzoek zou ook gebleken zijn dat de passagiers positief staan tegenover een overstap van het vliegtuig naar de hogesnelheidstrein.

"Bob Crow, secretaris-generaal van RMT, stelt dat Parijs de belangrijkste bestemming is van Heathrow en er evenveel vliegtuigen naar Edinburgh vertrekken dan naar New York," aldus BBC News. In november vorig jaar stelde de Britse regering voor om tegen 2020 op Heathrow een derde landingsbaan en een zesde terminal in gebruik te nemen. Dat deed echter ongerustheid rijzen over de veiligheid en het leefmilieu. Als alternatief wordt gedacht aan vijf nieuwe hogesnelheidslijnen doorheen Groot-Brittannië.

12:16 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: trein, groot-brittannie, vervoer |  Facebook |

Uruguay heeft gas voor achthonderd jaar

Het Zuid-Amerikaanse land Uruguay heeft bekend gemaakt dat het een groot gas- en olieveld heeft ontdekt. Het veld is gesitueerd op 150 kilometer voor de Atlantische kunst van Uruguay, in de buurt van de stad Punta del Este. Dat heeft de Uruguayaanse president Tabare Vazquez gezegd. Uit seismische metingen zou gebleken zijn dat het veld 85 miljard kubieke meter gas zou kunnen omvatten. Daardoor zou Uruguay in de toekomst in plaats van een importeur, een exporteur van gas kunnen worden.

"Er zijn nog geen proefboringen verricht, maar seismische tests wijzen volgens de Uruguyaanse Administratcion Nacional de Combustibles Alcohol en Portland (Ancap) op de mogelijke aanwezigheid van een groot gasveld ter hoogte van de monding van de Rio Plata," aldus het magazine Bloomberg. Meer informatie over het gebied mag tegen het einde van het jaar verwacht worden. In juli volgend jaar zouden de ontginningsrechten worden geveild. Ondertussen zouden maatschappijen zoals het Spaanse Repsol en het Braziliaanse Petroleo Brasileiro al interesse hebben laten blijken.

Het gasveld ligt op een diepte van ongeveer 5.000 meter en een totale oppervlakte van ongeveer 90 vierkante kilometer. "Uruguay gebruikt 102,8 miljoen kubieke meter gas per jaar. Dat betekent dat het gasveld het land zou in staat kunnen stellen om gedurende 827 jaar in zijn eigen gasbehoeften te voorzien. Uruguay is al een tijdje op zoek naar eigen productie, nadat Argentinië zijn gasleveringen heeft teruggeschroefd. De Argentijnse gasvelden beginnen immers minder te produceren.

12:00 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: energie, gas, uruguay |  Facebook |

Mobiel internet moet vooral praktisch zijn

De consument wil op zijn mobiele telefoon niet zozeer toegang hebben tot entertainment en ringtones, maar wenst vooral praktische mobiele internetactiviteiten, zoals mobiele bankverrichtingen en reisinformatie. Dat blijkt uit een onderzoek van dotMobi en AKQA Mobile in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De onderzoekers stellen dat dit een aanwijzing is dat de consument vertrouwen heeft in het mobiele internet. Uit het onderzoek is bovendien gebleken dat ruim 60 procent van de ondervraagden bij een overval liever zijn geld afstaat dan zijn smartphone.

Bijna twee op de drie ondervraagden zegt dat ze mogelijk theatertickets, afhaalmaaltijden en reistickets online zouden bestellen met hun mobiele telefoon. Bijna 90 procent van de consumenten geeft de voorkeur aan een vliegtuigmaatschappij met een mobiel aanbod boven een concurrent die dergelijke mogelijkheden niet biedt. De onderzoekers wijzen er daarbij op dat de enorme populariteit van mobiele telefoons een enorm effect heeft op de levenswijze van de consument, met nieuwe niveau's van connectiviteit en persoonlijke mobiliteit.

Maar meer dan de helft van de ondervraagden wil dat hun volgende smartphone hen een goede mobiele online beleving bezorgt. Een povere display en layout blijven de belangrijkste oorzaken van de onvrede van consumenten met het mobiele internet. Ongeveer de helft van de correspondenten zegt dat een ondermaatse ervaring tijdens hun eerste ervaring met het mobiele internet, hen doet aarzelen om hun smartphone in de toekomst nog te gebruiken om online te gaan.

Toch zegt 90 procent van de respondenten geïnteresseerd te zijn in informatie over het mobiele internet. De helft is er zich niet bewust van dat er speciale mobiele websites zijn die werden aangepast voor het gebruik op smartphones en 86 procent zegt geïnteresseerd te zijn om te weten weten welke websites gemakkelijk toegankelijk zijn met een mobiele telefoon.

11:36 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, mobiel, smartphone |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Deutsche Post heeft intensieve gesprekken opgestart over de verkoop van zijn dochter Postbank. Hoeveel geïnteresseerde partijen er zijn en om wie het gaat, werd niet gezegd. Met de uitspraak van Deutsche Post is de race om Postbank officieel geopend. Er is evenwel nog geen beslissing getroffen over de verschillende opties met betrekking tot de toekomst van Postbank, luidt het in een mededeling. Als geïnteresseerden worden de Nederlandse bank-verzekeraar ING, Deutsche Bank, het Britse Lloyds TBS en het Spaanse Banco Santander genoemd. Postbank is, gemeten in aantal klanten (14,4 miljoen), de grootste private bank van Duitsland. Naar verluidt zou Deutsche Post minstens tien miljard euro willen voor de Postbank.

Het Duitse concern Siemens zal tot vijftienduizend banen schrappen. Dat is veel meer dan de vakbonden hadden verwacht. Sommige bronnen spreken zelfs van twintigduizend ontslagen. Vakbond IG Metall had rekening gehouden met tienduizend ontslagen. In het thuisland zouden drieduizend tot vierduizend banen verdwijnen. Volgens de Duitse wet moeten bedrijven de vakbonden op voorhand inlichten over ontslagen. De topman van Siemens, Peter Löscher, beloofde dat het bedrijf zoveel mogelijk naakte ontslagen wil vermijden. Siemens zal volgens hem alles in het werk stellen om de meest sociale oplossing te bereiken. Eerder deelde de topman al mee dat het bedrijf tegen 2010 een besparing van 1,2 miljard euro zal doorvoeren.

Het Britse digitale radiostation Gaydar Radio heeft opgeroepen tot een boycot van Heinz-producten. De Amerikaanse voedselgigant besloot eerder een reclame waarin twee mannen elkaar zoenen van de Britse buis te halen na tweehonderd klachten. Na Stonewall is Gaydar Radio is de tweede prominente homo-organisatie die oproept tot een boycot van de Heinz-producten. Ongeveer tweeduizend mensen hebben hun naam gezet onder een online petitie om de reclame weer op televisie te krijgen. Ook op Facebook wordt er opgeroepen tot een boycot. Een aantal parlementsleden van de Britse labourpartij hebben eveneens gesteld dat Heinz er verkeerd aan gedaan heeft de reclame weer in te trekken.

Het federale Hooggerechtshof in de Verenigde Staten heeft de miljardenboete die olieconcern ExxonMobil kreeg voor de olieramp met de Exxon Valdez fors verlaagd. In plaats van 2,5 miljard dollar moet de oliemaatschappij nog 507,5 miljoen dollar betalen aan gedupeerden van de ramp met de tanker Exxon Valdez. Het schip liep in 1989 aan de grond in Alaska en verloor daarbij ruim 41 miljoen liter ruwe olie. Ongeveer 1.900 kilometer kustlijn werd besmeurd en duizenden zeedieren en honderdduizenden vogels kwamen om. Het Hooggerechtshof oordeelde dat de boete van 2,5 miljard dollar overdreven was en moet worden teruggebracht tot de daadwerkelijke schade voor onder andere vissers en landeigenaren.

De Europese Unie kan 2,4 miljard euro en 16 miljoen ton koolstofdioxide-uitstoot besparen als de lidstaten kiezen voor een gemeenschappelijk luchtruim. Reizigers, het milieu en de luchtvaartmaatschappijen worden er allemaal beter van. Dat stelde de Europese Commissie bij haar voorstellen voor een gemeenschappelijk Europees luchtruim. Nu is de lucht boven de Europese Unie nog verdeeld in 27 blokken met zestig luchtverkeerscentra. Daardoor moeten vliegtuigen vaak omwegen maken. Gemiddeld vliegen ze per vlucht 49 kilometer om. Dat duurt 10 tot 15 minuten extra en zorgt voor 7 tot 12 procent extra uitstoot van kooldioxide. In de Verenigde Staten zijn er twintig luchtverkeerscentra voor een gebied dat dubbel zo groot is als de Europese Unie.

De Amerikaanse sportkledingfabrikant Nike heeft tijdens het voorbije boekjaar een winst geboekt van 1,9 miljard dollar. Dat is ruim een kwart meer dan in het voorgaande jaar. Nike dankt de winststijging vooral aan een sterkere verkoop in het buitenland. Daarbij werd het bedrijf, dat op het Europees voetbalkampioenschap vijf kwartfinalisten van shirts voorzag, geholpen door de zwakke Amerikaanse dollar. De omzet nam met 14 procent toe tot 18,6 miljard dollar. Het bedrijf zei de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien, ondanks een minder gunstig economisch klimaat in met name de Verenigde Staten. Tijdens het vierde kwartaal boekte Nike in Europa een groei met 19 procent en in Asia-Pacific zelfs met 39 procent.

De Amerikaanse softwareproducent Oracle heeft tijdens het voorbije boekjaar zijn omzet met een kwart zien stijgen tot 22,43 miljard dollar. De nettowinst nam met 29 procent toe tot 5,52 miljard dollar. Oracle boekte in het afgelopen boekjaar 38 procent meer omzet uit licenties voor nieuwe software. Daardoor weet het bedrijf, de vierde grootste softwaremaker ter wereld, zich ook de komende tijd verzekerd van inkomsten uit service en onderhoud. In het vierde kwartaal boekte Oracle een winst van 1,6 miljard dollar. Oracle heeft de voorbije drie jaar ongeveer 35 miljard dollar geïnvesteerd in overnames van tientallen kleinere concurrenten. Daarmee wou Oracle zich versterken tegen de concurrentie van het Duitse SAP.

Het Canadese technologiebedrijf Research in Motion, de producent van de smartphone Blackberry, heeft in het eerste kwartaal een winst geboekt van 482,5 miljoen dollar. Dat is een ruime verdubbeling vergeleken met een jaar eerder. Ook de omzet van Research in Motion viel ruim twee keer zo hoog uit als een jaar eerder: 2,24 miljard dollar. RIM-topman Jim Balsillie vertelde dat het markaandeel van het bedrijf in de hele wereld, maar vooral in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Latijns-Amerika, blijft toenemen. In de Verenigde Staten is het marktaandeel van Research in Motion volgens Balsillie nu dubbel zo groot als dat van zijn belangrijkste concurrent.

De Italiaanse bank UniCredit schrapt de komende jaren 9.000 arbeidsplaatsen in West-Europa, of bijna één baan op tien. UniCredit zal daarentegen investeren in zijn Oost-Europese netwerk om tegen 2010 een winstgroei van 10 tot 12 procent per aandeel te realiseren. Het banenverlies gebeurt in Italië, Duitsland en Oostenrijk. Dat maakte UniCredit-chef Allesandro Profumo bekend. In die landen telt de groep, waartoe ook de Duitse HypoVereinsbank en de Oostenrijkse Bank Austria-Creditanstalt behoren, momenteel circa 100.000 medewerkers. Het personeelsbestand eind 2007 in de 23 landen waar de bank actief is, bedroeg 177.000 mensen.De exacte verdeling van de te schrappen jobs is nog niet bekend.

Het Amerikaanse kredietkaartenconcern Mastercard gaat 1,8 miljard dollar betalen aan concurrent American Express. Mastercard gaat het bedrag aflossen in twaalf termijnbetalingen van 150 miljoen dollar. Daarmee komt een einde aan een jarenlange juridische strijd. American Express beschuldigde Mastercard ervan zijn leden-banken te verbieden kredietkaarten van andere bedrijven aan te bieden. Daardoor zouden 20.000 banken in de Verenigde Staten geen producten van American Express aan hun klanten hebben kunnen aanbieden. Eerder bereikte American Express hierover al een akkoord met Visa. Dat betaalt 2,3 miljard dollar aan American Express.

Meer Nieuws

11:13 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-06-08

China tweede grootste retailland ter wereld

China zal tegen 2012 het tweede grootste retailland van de wereld geworden zijn. De Chinese retailsector zal dan een omzet realiseren van 1,4 triljoen dollar. Daarmee zal het Japan voorbijsteken en alleen nog de Verenigde Staten moeten laten voorgaan. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau TNS Retail Forward. Het traditionele Chinese winkelgedrag blijft weliswaar overeind, maar toch wordt een groeiende interesse gezien in nieuw retailformaten.

“Op korte termijn is de Chinese retailsector relatief kwetsbaar, te wijten aan de inflatie en de overheidsinmenging, maar het verschijnen van nieuwe retailmerken op de Chinese markt, toont aan dat China één van de beste retail-opportuniteiten van de wereld blijft en sterke groeiperspectieven biedt,” stippen de onderzoekers aan. “Vooral in het hogere marktsegment blijken er volgens TNS Retail Forward bijzonder positieve mogelijkheden te liggen voor retailers.”

Wel wordt opgemerkt dat de Chinese retailsector geen gemakkelijke markt is. “Dat wordt onder meer aangetoond met de moeilijkheden die de binnenlandse retailers, zoals Bailian Group en de elektronicaketen Gome, te kampen hebben,” wordt er opgemerkt. “Ook buitenlandse groepen hebben hun expansieplannen moeten herzien. De Chinese shopper blijft trouw aan zijn locale winkels en buurtmarkten. Die gewoontes blijken zeer sterk te zijn en lang te overleven.”

Desondanks ziet TNS Retail Forward een grote belangstelling van de Chinese consument voor hypermarkten en andere nieuwe retailformaten die aan een hoog tempo op de Chinese markt geïntroduceerd worden.

13:48 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china, retail |  Facebook |

Amerikanen enthousiast over Smart ForTwo

Autoconstructeur Smart heeft in de Verenigde Staten tienduizend exemplaren van de Smart Fortwo verkocht. Dat heeft LLC, dochter van Penske Automotive Group en verdeler van het automerk in de Verenigde Staten, gemeld. De Smart Fortwo werd nochtans minder dan zes maanden geleden in de Verenigde Staten gelanceerd. Wereldwijd zijn er van de Smart ForTwo nu al meer dan 900.000 exemplaren verkocht. Samen met de Smart ForTwo Cabrio is de Smart ForTwo nog het enige Smart-model dat geproduceerd wordt.

“De Smart Fortwo trekt een grote groep kopers aan die een oplossing willen voor de hoge brandstofprijzen, hun ecologische voetafdruk willen beperken, een optimale mobiliteit willen in het verzadigde stadsverkeer en een leuke rijervaring willen beleven,” aldus de verdeler in een mededeling naar aanleiding van het bereiken van deze mijlpaal. Het Smart-werk is eigendom van de Duitse autoconstructeur Daimler en is op dit ogenblik in 69 verkooppunten in 31 Amerikaanse staten te verkrijgen.

Volgens LLC heeft de Smart Fortwo de mogelijkheid om het landschap van de Amerikaanse autosnelwegen te veranderen, door het bieden van een schitterende combinatie van rijplezier, veiligheidsinnovaties en functionaliteit, in combinatie met energiezuinigheid. Wereldwijd is de Smart nu te koop in 37 landen. Sinds 1998 zijn er in totaal nu meer dan 900.000 exemplaren van de Smart ForTwo verkocht. De Smart Fortwo CDI wordt bestempeld als de meest milieuvriendelijke auto. Hij stoot amper 88 gram koolstofdioxide per kilometer uit.

13:31 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: verenigde staten, smart fortwo |  Facebook |

Sociale media steeds belangrijker voor 50-plussers

Voor veel adverteerders is het internet en vooral sociale media een ideaal kanaal om jonge volwassenen te bereiken, maar een onderzoek van de American Association of Retired Persons (AARP) en het Center for the Digital Future van de USC Anneberg School for Communication toont aan dat vijftig-plussers ook enthousiaste gebruikers zijn van het Web 2.0 en soms intensiever gebruik maken van het internet dan de jongere, meer technologisch onderlegde groep.

De onderzoekers merken op dat 42 procent van de vijftigplussers het internet dagelijks en zelfs meerdere keren per dag gebruiken om het actuele nieuws te volgen. Bij tieners is dat amper 18 procent. Verder blijkt dat 70 procent van de vijftigplussers van mening is dat hun online community voor hen heel tot extreem belangrijk is. Zo blijkt dat 70 procent van deze groep dagelijks bij zijn online community aanlogt. Bij tiener-bezoekers van sociale netwerksites is dat slechts 50 procent.

AARP-woordvoerster Patricia Lippe Davis voert daarbij aan dat de babyboomers de sociaal meest opgeleide populatie uit de geschiedenis is. “Ze lezen de krant en gaan zelfs op het internet voor informatie, maar zij doen constant aan netwerking met anderen om hun kennis te vergelijken en uit te breiden,” aldus Lippe Davis tegenover het magazine Online Media Daily. “Vooral adverteerders uit de toeristische sector, de gezondheidssector en het vastgoed hebben dat begrepen en voeren hybride campagnes, waarbij gebruik gemaakt wordt van geïntegreerde media.”

13:10 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: 50-plussers, sociale media |  Facebook |

Product placement leidt tot infotainment

Product placement en product integration hebben televisieprogramma’s omgevormd tot infomercials en de consument is zich daar niet altijd van bewust. Dat zegt een groep consumentenverenigingen. Zij hebben in een brief aan de Federal Communications Commission (FCC), de Amerikaanse mediawaakhond, gevraagd om een maatregel uit te werken die bepaalt in welke mate en voor welke sectoren product placement kan toegelaten worden.

De consumentenorganisaties wijzen er in hun brief aan de mediawaakhond op dat product placement op de Amerikaanse televisie het voorbije jaar met 13 procent is gestegen. “Een populair programma zoals American Idol, bracht tijdens de eerste 38 episode van dit jaar 4.151 gevallen van product placement,” voeren ze aan. “Dat levert een stijging op van 19 procent tot een totaal 545 minuten. Per aflevering betekent dit gemiddeld veertien minuten product placement.”

“Een aantal Amerikaanse programmamakers heeft al toegegeven dat de financiële investeringen van een merk in een show hen in een aantal gevallen verplicht heeft om scènes rond een product te herschrijven,” aldus de Campaign for a Commercial-Free Childhood (CCFC), initiatiefnemer van de actie tegen overmatig product placment. “Ze hebben het daarbij over een angstaanjagende evolutie. In een aantal gevallen krijgt het product zelfs een bijzonder prominente rol.”

De actievoerders eisen een volledige transparantie, zodat de consument weet dat hij naar product placement aan het kijken is. Het is volgens hen niet voldoende dat het publiek na afloop van het televisieprogramma op de hoogte gebracht wordt. Volgens Wes Brown, partner van het onderzoeksbureau Iceology, kan een overdaad aan product placement trouwens tegen zichzelf werken. “Wanneer de kijker het gevoel krijgt dat hij bestookt wordt met verborgen reclame, zal hij snel geneigd zijn van programma te veranderen,” stelt hij tegenover het magazine Mediapost.com.

Naast Campaign for a Commercial-Free Childhood bestaan de actievoerders onder meer uit de organisaties The Benton Foundation, Dads and Daughters, Free Press, Office of Communication of the United Church of Christ, Parents for Ethical Marketing, Parents Television Council en The Praxis Project.

12:52 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: televisie, product placement, infotainment |  Facebook |

Aantal malware-sites met 300 procent omhoog

Meer dan de helft van alle websites die malafide codes verspreiden, zijn gesitueerd op Chinese netwerken. Dat zegt Stopbadware.org, een groep onderzoekers van de universiteiten van Oxford en Harvard en diverse bedrijven, waaronder Google en Sun. De onderzoekers stippen daarbij aan dat in de toptien van dergelijke malafide websites er zes van Chinese origine zijn. Het totale aantal malware-sites is volgens de onderzoekers op één jaar tijd zelfs met 300 procent gestegen.

Stopbadware.org analyseerde 213.000 sites met malware. Daarvan bleek 52 procent op servers met Chinese IP-adressen te draaien. Op de tweede plaats komen de Verenigde Staten, met 21 procent van alle malware-sites. De onderzoekers maakten geen onderscheid tussen websites die bewust malware verspreiden en legitieme websites die het slachtoffer geworden zijn van hackers. “Maar de spectaculaire stijging van het aantal malware-sites is waarschijnlijk te wijten aan een boom in het hacken van websites,” aldus het magazine Networkworld.

Volgens Stopbadware.org is het aantal malware-sites op één jaar tijd met meer dan 300 procent gestegen. Volgens sommigen zijn er wereldwijd nu ongeveer drie miljoen websites die door hackers werden overgenomen. “Het probleem is zo acuut geworden dat Microsoft en Hewlett-Packard besloten hebben om gratis tools ter beschikking te stellen die ontwikkelaars en website-beheerders kunnen gebruiken om naar malafide codes te zoeken en aanvallen te blokkeren,” stipt Networkworld nog aan.

Stopbadware.org zegt in de Verenigde Staten een aantal netwerken ertoe gebracht te kunnen hebben om malware op te kuisen, maar dat er met Chinese operatoren minder succesvolle resultaten worden bereikt. In de Verenigde Staten is Google het netwerk met het grootste aantal malware-sites. Dat is volgens de onderzoekers vooral te wijten aan zijn Blogger-dienst, waar een groot aantal blogs geïnfecteerd blijkt te zijn.

12:26 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, malware |  Facebook |

25-06-08

Web 2.0 wordt hoofdbrok van internet

Het wereldwijde internetverkeer zal tegen 2012 meer dan een halve zettabyte vertegenwoordigen. Dat is zes keer meer dan het huidige niveau. Dat blijkt uit een rapport van Cisco. Eén zettabyte komt overeen met één triljoen gigabytes of 250 miljard dvd's - De groei zal volgens de onderzoekers vooral gedragen worden door online video, sociale netwerken en andere toepassingen van Web 2.0. Jaarlijks zal het internetverkeer met 46 procent groeien, wat om de twee jaar een verdubbeling betekent.

Cisco stipt aan dat de wereldwijde internetwerken tegen 2012 een capaciteit zullen moeten hebben van 522 exabites. Eén exabyte staat gelijk met één miljard gigabytes of 250 miljoen dvd's. Daarbij wordt opgemerkt dat de online videotrafiek van de consumenten in 2012 ongeveer 400 keer groter zal zijn dan de hele internetcapaciteit van de Verenigde Staten in het jaar 2000. Online video vertegenwoordigde vorig jaar 22 procent van de totale internettrafiek van de consument. Het jaar voordien was dat 12 procent.

Video-on-demand, internettelevisie, p2p-video en online video zullen in 2012 volgens de onderzoekers nagenoeg 90 procent uitmaken van alle internetverkeer van de consument. Cisco stelt verder dat het zakelijke internetverkeer tot 2012 jaarlijks met 35 procent zal toenemen. Dat is vooral het gevolg van een grotere breedbandpenetratie bij de kleinere bedrijven en een groeiende adoptie van geavanceerde videocommunicatie in de zakelijke wereld.

Het zakelijke internetverkeer zal de snelste groei kennen in de groeimarkten en Asia-Pacific. In volume zullen de Verenigde Staten in 2012 echter nog wel het grootste volume vertegenwoordigen, gevolgd door Asia-Pacific en West-Europa.

12:47 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, web 2 0 |  Facebook |

Everglades krijgt gevoelige gebiedsuitbreiding

De Everglades, één van de belangrijkste ecosystemen van de Verenigde Staten, worden met 800 vierkante kilometer uitgebreid. De overheid van de Amerikaanse staat Florida koopt het gebied voor 1,75 miljard dollar van het suikerconcern US Sugar Corp. De terreinen worden op dit ogenblik gebruikt voor de teelt van suikerriet, maar zullen terug tot moerasgebied, zoals ze oorspronkelijk waren, omgevormd worden. Suikerproducenten vrezen echter dat de overeenkomst tweeduizend banen zal kosten.

Florida en Sugar Corp kwamen overeen dat de suikerproductie nog zes jaar kan doorgaan, waarna het bedrijf zijn activiteiten stopt en zijn plantages zal overdragen aan de staat. Het is de grootste landaankoop die Florida in zijn geschiedenis heeft gerealiseerd. Milieuverenigingen zijn enthousiast over het akkoord en noemt de overdracht het grootste ecologisch restauratieproject uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. Zij vechten al jaren tegen de suikerindustrie, die volgens hen verantwoordelijk is voor de vervuiling van de Everglades.

Charlie Crist, de gouverneur van Florida, noemde de aankoop een belangrijke stap om het leefmilieu voor de volgende generaties te beschermen. De Everglades lopen van Lake Okeechobee in Centraal-Florida door de zuidelijke tip van de staat. US Sugar Corp is de grootste Amerikaanse producent van suikerriet en goedkope import heeft al tientallen Amerikaanse suikerfabrieken doen sluiten. Gevreesd wordt dat de verkoop van het gebied opnieuw een zware klap zal betekenen voor de Amerikaanse suikerindustrie.

12:07 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: milieu, florida, suiker, everglades |  Facebook |

Nieuwsoverzicht

Het voorbije jaar werden er wereldwijd 1.300 beursintroducties genoteerd. Daarmee werd een nieuw record gevestigd. In totaal werd er bij de introducties ongeveer 300 miljard dollar verzameld. Dat blijkt uit een rapport van de zakenbank Merrill Lynch. De BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) springen eruit. Zij waren vorig jaar gezamenlijk verantwoordelijk voor 39 procent van het wereldwijde introductievolume, tegenover 32 procent het jaar voordien. Verder blijkt uit het rapport dat de groene energiesector bezig is aan een opmars. Ook hier viel een recordhoeveelheid beursgangen waar te nemen. De grootste waren die van het Spaanse bedrijf Iberdrola Renovables en de Braziliaanse suiker- en ethanolproducent Cosan. De totale investeringen stegen met 35 procent tot 117 miljard dollar.

De Russische oliereus Lukoil zet een samenwerking op poten met het Italiaanse ERG. De participatie past in de plannen van Lukoil om te groeien in Zuid-Oost-Europa en de Balkan. Lukoil zal 1,35 miljard euro betalen voor 49 procent van een nieuw bedrijf, dat de raffinaderij van ERG in Sicilië zal controleren. De samenwerking verhoogt de raffinagecapaciteit van Lukoil met derien procent. Lukoil zal de raffinaderij bevoorraden met eigen olie en de producten verkopen op de Europse markt. Het heeft ook een optie om het belang in de joint-venture op te drijven. Lukoil wil zijn aanwezigheid in de Balkan en Zuid-Oost-Europa verhogen. De overeenkomst onderstreept de groeiende samenwerking tussen Rusland en Italië op het gebied van energie.

De Britse bank Barclays gaat 4,5 miljard pond aan vers kapitaal ophalen door nieuwe aandelen te verkopen aan hoofdzakelijk Aziatische investeerders. Het gaat daarbij onder meer om het staatsfonds van Qatar en de Japanse bank Sumitomo Mitsui. Het staatsfonds Qatar Investment Authority koopt voor 1,76 miljard pond aandelen Barclays, waarmee de nieuwe aandeelhouder een aanzienlijk belang in Barclays krijgt. De eveneens uit Qatar afkomstige investeerder Challenger koopt voor 533 miljoen pond nieuwe aandelen Barclays en Sumitomo Mitsui neemt voor 500 miljoen pond aandelen af. Bestaande aandeelhouders zoals het Singaporese staatsfonds Temasek en China Development Bank breiden hun belangen in Barclays verder uit ter waarde van respectievelijk 200 miljoen en 136 miljoen pond.

De Nederlandse zuivelconcern Friesland Foods wil vruchtensapproducent Hoogesteger Fresh Specialist verkopen aan de Jamaica Producers Group (JPG). Dat heeft Friesland Foods bekendgemaakt. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Hoogesteger is de belangrijkste producent van verse (huismerk) vruchtensappen in Nederland. De activiteiten van Hoogesteger passen volgens het zuivelconcern echter niet meer in zijn kernactiviteiten. JPG heeft via dochteronderneming The Serious Food Company al twintig jaar ervaring met het produceren en verkopen van vruchtensappen. Naast Groot-Brittannië wil JPG met de overname van Hoogesteger ook het vaste land van Europa bedienen. Naar verwachting zal de verkoop binnen enkele weken plaatsvinden.

Het Zuid-Koreaanse Hyundai Heavy Industries heeft van de Deense rederij A.P Möller-Maersk een order ontvangen voor achttien containerschepen ter waarde van 1,6 miljard dollar. Hyundai neemt de bouw van dertien schepen voor zijn rekening, terwijl het dochterbedrijf Hyundai Samho vijf schepen bouwt. De vaartuigen kunnen elk 4500 containers vervoeren. De levering staat gepland voor 2011 en 2012. De twee bedrijven hebben in de afgelopen zes maanden al voor ruim 16,6 miljard dollar aan orders ontvangen. Dat is een stijging van 27 procent ten opzichte van vorig jaar. De nieuwe containerschepen zullen door Maersk worden ingezet op handelsroutes van en naar Afrika. De schepen zijn door nieuwe technologieën brandstofzuiniger. Maersk is de grootste zeevrachtvervoerder ter wereld.

Het Amerikaanse chemieconcern Dow Chemical gaat vanaf volgende maand zijn prijzen tot 25 procent verhogen wegens de gestegen energie- en grondstofkosten. Dow Chemical had vorige maand al de prijzen met 20 procent verhoogd. Maar dat bleek volgens het concern niet toereikend om de verder opgelopen energiekosten op te vangen. De olieprijzen zijn tot nu toe dit jaar met 44 procent gestegen. De gasprijzen gingen zelfs met 75 procent omhoog. Dow Chemical kondigde tevens aan de personeelskosten te gaan verlagen. Over eventuele ontslagen liet het concern zich niet uit. Het concern zei wel de productie bij een aantal productiefaciliteiten tijdelijk stil te leggen of te verminderen vanwege de vertraging van de economie in de Verenigde Staten en Europa.

De aandelen Vedior zijn voor het laatst verhandeld op de Amsterdamse beurs. Het recruteringsbedrijf werd vorig jaar overgenomen door sectorgenoot Randstad. Daardoor verdwijnt Vedior van de beurs. Randstad deed zijn bod van ruim 3 miljard euro in contanten en aandelen afgelopen mei gestand. Het bedrijf heeft ruim 93 procent van de aandelen in handen. De twee bedrijven vormen samen de tweede grootste uitzender ter wereld, na het Frans-Zwitserse Adecco. Randstad en Vedior hadden vorig jaar gezamenlijk een omzet van ruim 17 miljard euro. De algemene vergaderingen van beide bedrijven moeten de fusie nog juridisch afwikkelen. Verwacht wordt dat de definitieve samenvoeging volgende maand zal afgerond kunnen worden.

Volgens een aantal bronnen zou de biergroep SABMiller informele besprekingen hebben gevoerd met zijn sectorgenoten Grupo Modelo en InBev. Een van de gespreksonderwerpen was een gedeeltelijke of volledige overname van Grupo Modelo, de Mexicaanse brouwer van het Corona-bier, door het Zuid-Afrikaans-Amerikaanse SABMiller ingeval InBev zou slagen in de overname van Anheuser-Busch. InBev heeft intussen ook al Modelo benaderd en de Mexicaanse brouwer daarbij de verzekering gegeven dat alle opties openblijven bij een overname van Anheuser-Busch, dat de helft van de Modelo-aandelen in bezit heeft. Het eigenaarschap kan behouden blijven, maar Modelo zou ook het belang van Anheuser-Busch kunnen terugkopen of zijn 50 procent aan InBev verkopen in ruil voor aandelen InBev.

De Duitse chartermaatschappij Condor wordt mogelijk toch niet overgenomen door landgenoot Air Berlin. Dat hebben zowel Air Berlin als Condor-eigenaar Thomas Cook bekend gemaakt. Air Berlin kondigde in september vorig jaar al aan dat Condor van reisgigant Thomas Cook zou worden overgenomen. Veranderde marktomstandigheden en het uitblijven van toestemming voor de overname zorgen echter voor onzekerheid. De Duitse mededingingsautoriteiten vrezen immers een mogelijke monopolie van Air Berlin, dat eerder ook al de Duitse maatschappijen DBA en LTU overnam. Omdat de kwestie maar blijft duren, ziet Air Berlin nu mogelijk van de aankoop af. Maar door de hogere brandstofprijzen moet ook Air Berlin aan een bezuinigingsronde beginnen.

De Duitse supermarktketen Aldi heeft voor het eerst in zijn bedrijfsgeschiedenis marktaandeel en omzet verloren op zijn thuismarkt. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau GfK. De omzet zou het voorbije jaar met 1,5 procent gezakt zijn tot 27 miljard euro. Het marktaandeel zou van 19,5 procent naar 18,9 procent gezakt zijn. Aldi verliest terrein omdat het zijn winkelnet, goed voor 4.200 vestigingen, niet meer uitbreidt. De belangrijkste winnaar van die problemen is aartsrivaal Lidl. Die zag dankzij een reeks winkelopeningen zijn omzet met bijna 10 procent stijgen tot 13,3 miljard euro. Het marktaandeel van de discounters in Duitsland is aan het stabiliseren, na jaren van gestage groei. Volgens experts is dat te wijten aan het feit dat al 98 procent van de Duitse consumenten regelmatig shopt bij een prijsbreker.

Meer Nieuws

11:30 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-06-08

Journalistieke toekomst ligt bij pay-per-pageview

KeenDe toekomst van de journalistiek ligt bij pay-per-pageview, waarbij journalisten voor hun bijdragen worden betaald naar verhouding van het aantal bezoekers dat hun artikel aantrekt. Dat vertelde de Britse journalist Andrew Keen, auteur van het boek ‘Cult of the Amateur’, tijdens het congres Media Futures Conference. Naarmate de online meetinstrumenten meer gesofistikeerd worden, zullen kranten dit zogenaamde Gawker-model volgens Keen onvermijdelijk adopteren.

De weblog Gawker betaalt zijn medewerkers naar gelang het aantal lezers dat hun geplaatst artikel aantrekt. “Dit is de nieuwe realiteit van de journalistiek,” stipte Andrew Keen aan. “Maar deze betaalstructuur zal een impact hebben op de journalistiek die online wordt geproduceerd. Ik oefen geen kritiek uit op de technologie, maar deze zogenaamde personalisering en de verfijndheid van de technologie zal uiteindelijk een grote impact hebben.”

“Wanneer men erin slaagt om exacter te bepalen hoeveel mensen een artikel van de auteur lezen, zal hij ook navenant betaald worden,” benadrukte Keen. “Dat zal er uiteindelijk toe leiden dat de auteur zal beginnen te schrijven met de voornaamste bedoeling populair te worden of te blijven.” Dat zou kunnen uitmonden in een mindere objectiviteit en accuraatheid, aangezien de financiële inkomsten de belangrijkste drijfveer zouden worden om artikels te schrijven.

Keen werd echter tegengesproken door Charlie Beckett, directeur van het Britse journalistieke onderzoeksplatform Polis. “Er is volgens Beckett een ongelooflijke surplus aan online en offline journalistiek die wordt bekeken, beluisterd en geconsumeerd,” aldus het magazine Journalism.co.uk. “Beckett stelt dan ook dat het ondenkbaar is dat we afstevenen op een kwaliteitscatastrofe.”

14:26 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: andrew keen, journalistiek, internet, gawker |  Facebook |

Nieuwssite zwakke broertje Google-familie

google-news-graphicDe nieuwssite Google News is lang niet zo dominant in zijn sector als andere takken van het internetbedrijf in hun marktsegment. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Nielsen Online. Google News werd zes jaar geleden opgestart, maar blijft met 11,4 miljoen bezoekers per maand tussen de nieuwssite op een achtste plaats plakken. De eerste plaats is voor rivaal Yahoo News met 35,8 miljoen bezoekers. Op twee jaar tijd heeft Google News amper een groei van 10 procent gekend. Dat is veel trager dan de andere grote nieuwssites.

“Een aantal online nieuwsexperts zijn van oordeel dat Google News doorheen de jaren weinig is veranderd, vooral wanneer de nieuwssite vergeleken wordt met zusterdiensten zoals Google Maps en Gmail, die aan een snel ritme telkens nieuwe toepassingen creëren,” aldus de Amerikaanse krant The New York Times. “Dan Gillmor, directeur van het Knight Center for Digital Media Entrepreneurship aan de Arizona State University, vraagt zich af wat het internetbedrijf wel goed weet wat het met Google News moet doen.”

Google News heeft nog altijd geen advertenties en er zijn volgens The New York Times ook geen aanwijzingen dat Google rechtstreeks winst wil maken met zijn nieuwssite. Maar volgens Google is trafiek geen hoofddoelstelling van de nieuwssite. “Google News helpt ons om betere zoekresultaten te produceren en gebruikers te helpen om nieuwe bronnen te gebruiken die ze anders misschien nooit zouden kunnen ontdekken,” aldus Google-woordvoerders tegenover de Amerikaanse krant.

Er wordt opgemerkt dat Google News één van de meest innovatieve producten van het internetbedrijf is, aangezien de lezers van de nieuwssite tot de meest actieve gebruikers van de zoekmachine en andere Google-diensten behoren. “De nieuwsresultaten komen ook op de zoekmachine van Google, waar wel advertenties staan,” wordt daar aan toegevoegd. Het ontbreken van advertenties op de nieuwssite zou ingegeven zijn uit bezorgdheid om de uitgevers van de originele artikels niet voor het hoofd te stoten.

Google News is nu in twintig talen beschikbaar voor 43 landen. Andere spelers, zoals Yahoo en AOL, of originele nieuwssites, zoals CNN.com en MSNBC.com, doen beroep op eindredacteurs om artikels te selecteren en samen te brengen. Google News werkt echter volledig automatisch.

13:57 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: google, google news, internet, media |  Facebook |

Online consument wil personalisering

OnlineretailConsumenten verwachten dat online retailers een gepersonaliseerde beleving aanbieden en producten aanbevelen op basis van het winkelgedrag. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau MyBuys. Uit het onderzoek is immers gebleken dat 36 procent van de consumenten aangeeft meer loyaal te zijn aan retailers die tegemoetkomen aan zijn vraag naar personalisering in de winkelbeleving. Maar slechts 2 procent van de ondervraagden dat producten die hen online worden aanbevolen, op maat zijn van hun individuele aankopen en winkelgedrag.

"Drie op vier consumenten zegt bereid te zijn om persoonlijke informatie te geven in ruil voor een meer gepersonaliseerde, relevante winkelervaring," aldus MyBuys. "Bovendien zegt 77 procent dat ze bijkomende aankopen doen wanneer ze online met gepersonaliseerde productaanbevelingen worden geconfronteerd. Slechts 18 procent zegt nooit een dergelijke aankoop te doen en amper 6 procent zegt dergelijke aanbevelingen niet op te merken. Meer dan de helft zegt deze aanbevelingen minstens te onderzoeken. Consumenten waarderen het gebruiksgemak en de tijdswinst die ze krijgen door een relevantere interactie met een retailer."

Toch blijken de meeste retailers nog geen investeringen gedaan te hebben in technologie die nodig is om een efficiënte gepersonaliseerde productaanbevelingen mogelijk te maken. "Voor 41 procent van de retailers staat personalisering nog volop in de kinderschoenen," aldus nog de onderzoekers. "Meer dan één op drie retailers zegt geen mogelijkheden hebben om personalisering een hogere prioriteit te geven, terwijl 21 procent twijfelt aan de return-on-investment. In 79 procent van de gevallen gebeurt de personalisering van de online beleving door de retail trouwens nog altijd manueel."

13:27 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: internet, retail |  Facebook |