07-08-08

Alaska bibbert onder hoge brandstofprijzen

De energierekening van de bewoners van Alaska ligt minstens 60 procent hoger dan het gemiddelde van de Verenigde Staten. Elektriciteit kost er zelfs elf keer meer dan in de rest van de Verenigde Staten. Dat is te wijten aan de hoge olieprijzen. Sarah Palin, gouverneur van Alaska, heeft daarom voorgesteld om elke inwoner een extra uitkering van 1.200 dollar uit te keren, afkomstig uit de reserves van de staat. Alaska heeft weinig wegen en levensnoodzakelijke voorraden moeten per schip of vliegtuig worden aangebracht, wat de kosten drastisch opdrijft.

"Vooral in de afgelegen gebieden met lage wintertemperaturen, ook in de omgeving van de rijkste olievelden van Alaska, wordt de situatie volgens sommige inwoners onhoudbaar," meldt het persbureau Associated Press. "Daar besteedt men 40 procent van het inkomen aan energie, tegenover 4 procent voor het gemiddelde van de staat. Men vraagt zich af men erin kan slagen om het financieel te redden tot de zomer. Sommigen overwegen dan ook om te verhuizen naar dichtbevolktere gebieden, waar de energieprijzen toch nog iets lager liggen."

Niet alleen brandstof wordt quasi onbetaalbaar in Alaska, in de Eskimo-gemeenschap wordt ook geklaagd over dure levensmiddelen en andere consumptiegoederen. Ook die prijzen werden opgetrokken door het dure transport. De Eskimo-gemeenschap zegt dan ook dat ze op jacht moet gaan op vis, robben en karibous om zijn voedselvoorziening aan te vullen. Maar ze moeten dure brandstof kopen voor de aandrijving van hun boten, sneeuwscooters en auto's. Dat blijken vele Eskimo's zich niet meer te kunnen veroorloven.

15:12 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: energie, olie, alaska |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.