04-09-08

Brazilië wijst OPEC-lidmaatschap af

De Iraanse regering heeft Brazilië formeel uitgenodigd om lid te worden van de Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC), maar Brazilië heeft het aanbod afgewezen. Dat heeft Edson Lobao, Braziliaans minister van energie, gezegd. Lobao zou aan de Iraanse ambassadeur Moshen Shaterzadeh gezegd hebben dat Brazilië het op dit ogenblik niet opportuun achtte om tot het oliekartel toe te treden. De energieminister benadrukte ook dat de uitnodiging ook niet in de Braziliaanse regering zal besproken worden.

Brazilië kondigde in november vorig jaar een nieuwe olieveld ontdekt te hebben 250 kilometer buiten de kust. Het gebied zou een reserve kunnen hebben van acht miljard vaten. Eerder dit jaar maakte de Braziliaanse regering nog bekend dat nieuwe olievelden in de buurt nog eens goed zouden kunnen zijn voor een reserve van veertig miljard vaten. Indien tests die ramingen bevestigen, zouden de Braziliaanse oliereserves, die op dit ogenblik geschat worden op veertien miljoen vaten, drastisch opgedreven worden.

Met de extra reserves zou Brazilië zich op dezelfde hoogte eisen als Nigeria en Venezuela, beiden lid van het OPEC-kartel. "De ontginning zal echter niet eenvoudig zijn, want de reserves liggen zeven kilometer onder het wateroppervlak en bevinden zich onder een zoutlaag," aldus het persbureau AFP. "Dat betekent dat de productie pas ten vroegste in 2012 zou kunnen aangevat worden." De OPEC bestaat uit dertien landen, waaronder Saoedi-Arabië en Iran, die de grootste oliereserves van de wereld hebben.

13:50 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brazilie, petroleum, opec |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.