14-09-08

Verkeersleiding voor ruimtevaart op komst

Diverse ruimtevaartorganisaties en satellietbedrijven zijn bezig om een soort verkeersleiding voor de ruimtevaart op te richten. De toenemende hoeveelheid ruimteschroot maakt immers de kans op botsingen in de ruimte steeds groter. Daarom worden op een Amerikaanse luchtmachtbasis in Colorado Springs door operatoren van satellieten op dit ogenblik tests uitgevoerd met een eerste versie van een centrum voor ruimteverkeersleiding. Daarmee kunnen ze elke seconde gegevens uitwisselen over de precieze posities van hun satellieten.

"Tot nu toe werd de informatie over satellieten op een gecompliceerde manier uitgewisseld," aldus de onderzoekers. "Maar in de toekomst zal er steeds meer activiteit in de ruimte zijn. Er moet dus dringend bepaald worden hoe daarmee omgegaan zal worden. Er worden steeds meer commerciële satellieten gelanceerd. Ook zal het ruimtetoerisme een verdere opgang kennen. Daarom moet er een efficiëntere manier komen om de veiligheid in de ruimte te bewaken." Naast de 900 actieve satellieten, zweven ook nog eens 5.600 afgedankte kunstmanen en zeker 10.000 stukken schroot rond in de ruimte.

Een botsing tussen dat ruimteafval en ruimtevaartuigen heeft vrijwel zeker dramatische gevolgen. Op ogenblik speurt het grondpersoneel van een ruimtemissie pas tijdens de vlucht naar rondzwevend puin, zodat de koers van ruimteschepen soms opeens razendsnel moet worden gewijzigd. De Amerikaanse luchtmacht is echter druk bezig om de bewegingen van het ruimtepuin in kaart te brengen met radars. Het is de bedoeling dat die gegevens in een database komen, die wordt gecombineerd met het satelliet-positiesysteem in Colorado Springs.

12:30 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ruimtevaart, verkeersleiding |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.