03-10-08

Skype betrapt op opslaan Chinees berichtenverkeer

De Chinese overheid controleert en censureert berichten op de internetdienst Skype. Dat zegt de Canadese onderzoeksgroep Citizen Lab. De onderzoeksgroep zegt een databank gevonden te hebben met duizenden politiek gevoelige woorden die door de Chinese overheid worden geblokkeerd. De databank vermeldde ook persoonlijke gegevens over de afzenders en bestemmelingen. Skype zegt altijd transparant te zijn geweest over het filteren door zijn Chinese partners, maar voegt er aan toe bezorgd te zijn over de lekken op de site.

"Onderzoekers van Citizen Lab, gevestigd op de University of Toronto, zeggen een groot controlesysteem ontdekt te hebben dat berichten van het internettelefonienetwerk van Skype oppikt en opslaat," aldus BBC News. "De databank bevatte meer dan 150.000 berichten met vermeldingen naar onder meer democratie, Tibet en Falun Gong, een verboden spirituele beweging. De berichten, samen met miljoenen data over persoonlijke informatie, werden volgens Citizen Lab opgeslagen op onveilige, publiek toegankelijke webservers."

Skype is in China actief als Tom-Skype, een joint venture van de Amerikaanse veilingsite eBay en het Chinese bedrijf Tom-Online. Volgens Citizen Lab is het duidelijk dat Tom-Skype een uitgebreid controlemechanisme onderhield, met weinig aandacht voor de veiligheid en privacy van de Skype-gebruikers. De onderzoekers vragen zich af in welke mate Tom-Online en Skype met de Chinese overheid samenwerken in het controleren van communicatie. Skype stelt echter dat Tom-Online alleen maar procedures heeft geïnstalleerd om aan de lokale regelgeving te voldoen.

Jack Silverman, topman van Skype, benadrukt dat China verplicht dat instant messaging wordt gecontroleerd en dat bepaalde gevoelige woorden moeten worden geblokkeerd. Silverman zegt dat Tom-Online inderdaad bepaalde berichten blokkeert en vervolgens verwijdert, maar dat hij wil onderzoeken waarom deze berichten ook worden opgeslagen. Eerder al werden ook al internetbedrijven zoals Google, Microsoft en Yahoo bekritiseerd omdat ze zouden meewerken aan de Chinese repressie van het internet.

12:59 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: china, internet, censuur, skype, internettelefonie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.