05-10-08

Noorwegen ondersteunt bouw cruiseschepen

De Noorse regering gaat de volgende drie jaar de bouw van cruiseschepen en plezieryachten financieel ondersteunen. Het geld wordt volgens Sylvia Brustad, minister van handel en industrie van Noorwegen, geïnvesteerd in het kader van het Arena-programma, dat innovatieve industrieën ondersteunt. Bij de scheepswerven aan de zuidkust van Noorwegen werken tweeduizend tot drieduizend mensen. De sector realiseert een omzet van ongeveer 550 miljoen euro per jaar, maar veel scheepsbouwers worden geconfronteerd met financiële moeilijkheden.

Minister Brustad verdeelt de financiële steun over drie verschillende over drie verschillende netwerken. Eén daarvan is de scheepsbouw-cluster in Arendal, ten zuiden van Oslo. In die regio liggen onder meer de scheepswerven van Askeladden en Windy Boats. Die hebben al aangekondigd plannen te hebben om af te slanken. Ook Skilsø Båtbyggeri, die eveneens in Arendal is gevestigd, zou de volgende weken ongeveer twintig mensen moeten laten afvloeien. Ook andere Noorse botenbouwers maken gewag van een moeilijke periode.

Volgens minister Brustad heeft de Noorse sector van cruiseschepen en plezieryachten nog altijd een toekomst. Het Arena-programma slaagt er volgens haar in om de mogelijkheden voor ontwikkeling en innovatie te ondersteunen. Arena is een samenwerkingsproject van Innovation Norway, de Norwegian Research Council en de Industrial Development Corporation of Norway (SIVA). Projecten kunnen gefinancierd worden tot 50 procent van de ontwikkelingskosten. Een Arena-project heeft een gemiddeld budget van ongeveer 0,5 miljoen euro per jaar.

16:34 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: scheepvaart, noorwegen, scheepsbouw, cruises |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.