14-10-08

Gekko-lijm laat mensen tegen plafond lopen

Amerikaanse wetenschappers hebben een bijzonder sterk kleefmateriaal ontwikkeld, gebaseerd op de klimtechniek van gekko's. De onderzoekers Zhong Lin Wang en Liming Dai stellen dat één vierkante centimeter van hun kleefmateriaal zonder problemen krachten tot bijna tien kilo van opvangen. De kleefstof is daarmee tien keer sterker dan de gekko zelf. Ook kan het - net als de poten van het dier - eenvoudig worden losgetrokken met een ruk in de juiste richting. In theorie is het materiaal daardoor geschikt om mensen tegen muren op te laten lopen.

Nog nooit eerder slaagden wetenschappers erin de kleeftechniek van gekko's perfect te imiteren. De dieren blijven aan muren kleven door minuscule haartjes onder hun poten. De haartjes zijn zo klein, dat ze worden aangetrokken door moleculen in het oppervlak waarop ze lopen. Die aantrekkingskracht is eigenlijk maar heel zwak. Door het grote aantal gespleten punten van de gekko-haartjes wordt het aantal contactpunten echter zo groot dat de dieren stevig blijven vastzitten. De Amerikaanse onderzoekers hebben dat fenomeen nagebootst met nanobuisjes van koolstof.

Toepassingen voor het nieuwe materiaal zijn er volgens de onderzoeker genoeg. Zo verwachten ze dat de kleefstof goed van pas zal komen in de ruimtevaart. "In de ruimte is er een vacuüm, waardoor traditionele soorten lijm snel uitdrogen," aldus Liming Dai. "Ons kleefmateriaal is al volledig droog, omdat het is gebaseerd zijn op nanobuisjes." Mogelijk zou het materiaal van Dai en Wang ook de eerste stap kunnen zijn naar de ontwikkeling van een spidermanpak. Maar de onderzoekers stellen dat er nog veel geleerd moet worden over de aantrekkingskracht van de nanobuisjes.

12:27 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lijm, zwaartekracht, gekko |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.