20-10-08

Poolse scheepswerven moeten worden verkocht

1-3De Europese Commissie heeft een nieuw reddingsplan opgesteld voor de bedreigde Poolse scheepswerven. Die worden met een faillissement bedreigd nadat de Europese Commissie verzet aantekende tegen de staatshulp die de scheepswerven van Gdynia en Szczecin van de Poolse overheid hebben gekregen. Het gaat in totaal over een bedrag van 2,3 miljard euro. Indien dat bedrag zou moeten terugbetaald worden, moeten de scheepswerven de deuren sluiten. De Europese Commisie wil de scheepswerven nu laten verkopen.

Op die manier zou de staatshulp kunnen worden afgekocht en zouden er mogelijkheden kunnen gecreëerd worden om nieuwe investeringen aan te trekken. Volgens Neelie Kroes, Europees Commissaris voor concurrentiebeleid, zouden de activa van de scheepswerven kunnen verkocht worden. Daarna zou er alleen nog maar een lege doos overblijven, die vervolgens zou kunnen geliquideerd worden. Indien de Poolse scheepswerven niet kunnen gered worden, dreigen er tienduizenden banen te verdwijnen.

Neelie Kroes stelt dat de scheepswerven sinds de toetreding van Polen tot de Europese Unie in 2004 nog op geen enkel gebouwd schip winst heeft gemaakt. Ze voegde er aan toe dat nieuwe investeerders door de verkoop en liquidatie met een schone lei zouden kunnen van start gaan. Ze riep ook op om op de sites van de scheepswerven andere activiteiten te ontplooien. De expertise van de werknemers kan volgens haar immers ook gebruikt worden in de staalnijverheid of andere verwante sectoren.

Sommige analisten zijn van mening dat de Poolse scheepswerven, het symbool van het verzet in de jaren tachtig tegen het toenmalige communistische regime, met een goed beheer winstgevend zouden kunnen worden. Dat wordt door Neelie Kroes echter betwijfeld. "Gezien de economische recessie, is het wellicht een goed idee om zich te richten op een industriële sector met betere winstvooruitzichten dan de scheepsbouw," merkte ze op. Kroes stuurde ook aan op een afzonderlijk herstructureringsplan van de scheepswerven van Gdansk, op dit ogenblik in handen van de Oekraïense groep Industrial Union of Donbass.

10:25 Gepost door Marcho in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: europese commissie, gdansk, scheepsbouw |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.